放假約朋友食飯,距話想食越南野,就同距去咗旺角ge"億饍"越南+泰國菜餐廳食飯!!餐廳主打東南亞菜,同埋燉湯都好出名,就黎試下. 花旗參烏雞排骨燉湯($55)呢度ge燉湯ge款式都幾多,椰子烏雞啊,豬肺排骨湯啊等等,最後我地選咗花旗參烏雞湯,燉湯一上黎就聞到好香ge花旗參味,入口同樣系濃濃ge花旗參味,一飲就知非常足料夠曬火候,好似返咗屋企飲啊媽煲果d靚湯咁!!正啊!泰式生蝦刺身($95)食東南亞野,點可以唔叫生蝦,呢度ge生蝦都幾抵食,$100唔洗就食到咁多只,而且蝦都幾新鮮,每一隻都夠曬彈牙,配埋距個特色青檸汁食就更加正.嫩滑雞絲米紙卷($45)米紙卷又係我最愛之一,米紙卷煙煙unun,包住豐富ge餡料,入面有d雞絲,雞絲食落一d都唔鞋,好嫩滑,距有個類似酒樓乳豬醬ge汁比客人點,好食!!火車頭牛肉湯河($68)一大碗火車頭牛肉河,首先非常正ge湯底,香噴噴ge豬骨味,仲有好多配料系入面,牛肉丸啊,牛肉,牛柏葉等等,落埋d青檸汁就食得,份量夠曬.泰式香辣肉碎生菜包($68)香葉肉碎炒得好撚,夠曬鍋氣,肉碎好香,包住生菜食,好豐富,送飯一流.芒果糯米飯($52)甜品叫咗芒果糯米飯,糯

餐廳主打東南亞菜,同埋燉湯都好出名,就黎試下.

花旗參烏雞排骨燉湯($55)
好似返咗屋企飲啊媽煲果d靚湯咁!!正啊!

泰式生蝦刺身($95)
曬彈牙,配埋距個特色青檸汁食就更加正.

嫩滑雞絲米紙卷($45)
酒樓乳豬醬ge汁比客人點,好食!!

火車頭牛肉湯河($68)
就食得,份量夠曬.

泰式香辣肉碎生菜包($68)

芒果糯米飯($52)
甜品叫咗芒果糯米飯,糯米飯系用黑糯米,夠曬香,同埋咬口,芒果又甜,好正ge甜品,好滿足.

仲有必叫嘅椰青,又甜又好飲。
好滿足ge一餐飯,而且夠抵食,d野食又好味,唔錯!!
2017-10-10 89 瀏覽
行街行到腳仔攰,突然想食泰國嘢記得有朋友介紹億饍好食,所以就上去睇下要唔要等位!可能時間尚早,人唔算多!一坐低就有壺熱茶飲服務態度好我同我朋友兩個人見到有一個兩個人套餐, 就二話不說諗都唔想諗,因為個套餐又包曬我想食嘅嘢 只需$298先黎一個前菜,炸雞翼柚子沙律同埋串燒先, 雞翼炸得好好食,外脆內軟又唔會好油,柚子沙律好醒胃主菜金邊粉另外再叫多個冬陰功湯,好好飲配料多而且夠熱,因為佢係用火興住上枱 另外,叫多兩個飲品大揶青同埋紅豆椰冰先椰青好清甜,解渴,仲要超大個, 飲極都未完 最後炒番個 馬拉盞炒芥蘭**資料由 香港愛玩生iplayhk.com提供**
行街行到腳仔攰,突然想食泰國嘢

一坐低就有壺熱茶飲服務態度好

只需$298

先黎一個前菜,炸雞

主菜金邊粉

另外再叫多個冬陰功湯,好好飲

配料多而且夠熱,因為佢係用火興住上枱

另外,叫多兩個飲品大揶青同埋紅豆椰冰先

椰青好清甜,解渴,仲要超大個, 飲極都未完
最後炒番個 馬拉盞炒芥蘭

**資料由 香港愛玩生iplayhk.com提供**
服務質素有待改善點完菜 餐牌放在桌上都冇人收      要個客出聲先收     食完既碟又係一樣     已經專登放係一邊等收     職員一係就企埋一邊, 一係就行過扮見唔到完全無打算要提供收食物都OK 軟殼蟹係脆口, 但都無用啦     咁既服務質素唔得LOR     上菜又慢 叫左甜品又過20MINS 過曬鐘都未黎 離曬普......總之就極不推介 ..............................
服務質素有待改善
點完菜 餐牌放在桌上都冇人收
要個客出聲先收

食完既碟又係一樣
已經專登放係一邊等收
職員一係就企埋一邊, 一係就行過扮見唔到
完全無打算要提供收

食物都OK 軟殼蟹係脆口, 但都無用啦
咁既服務質素唔得LOR

2017-10-08
2017-10-01 85 瀏覽
生蝦好味外型又好靚 個汁都ok 另外叫咗個椰子燉湯 湯還算可以 椰子味濃好 仲有個炒通菜都好好味 好香馬拉盞味 沙嗲串燒好味 尚算可以 另外仲有火車頭湯河好大碗兩個人食都夠 仲要一提 就係個柚子沙律好好味道
2017-09-23
  • 柚子沙律
  • 椰子烏雞排骨燉湯
1K
2017-09-30 91 瀏覽
吃泰國菜未必一定要去九龍城,特別是那小區交通不太方便,無謂專程到訪,那自不然wish list總會有其他幾家alternatives億饍位於旺角與油麻地交界的譽發廣場,應該又是新的F&B Destination2人套餐售$298元,份量剛好,另有Hoegaarden $48/杯的優惠,可謂相當抵玩。柚子鮮蝦沙律: 柚子沙律是常見的一款泰式前菜,拌少許泰式醬汁,簡單開胃的夏日前菜。蒜香牛油雞翼: 新鮮炸起,非常酥香美味,牛油與蒜香均屬突出。沙嗲串燒 (豬/牛): 我選了一串牛肉,燒得幾香口惹味,牛肉肉質嫩滑,配秘製沙嗲醬真的一絕!香芒蟹肉炒飯: 飯粒顆顆分明,且夠乾爽。以芒果入饌滲透著夏日元素,感覺refreshing。不感蟹肉的存在,但有數粒爽口彈的蝦仁,整體不俗。馬拉盞炒芥蘭: 與一般馬拉盞炒通菜的味道無異,只是換上芥蘭而已,芥蘭無渣,不澀。

2017-09-28
2017-09-27 127 瀏覽
在旺角,想找一個坐得舒服又安靜的位置吃東西,笨不是一件容易的事。剛好經過譽發商業大廈,望落全新裝修,樓下擺著一幅易拉架的餐廳叫億膳,價錢合理,於是乎上去探個究竟。一入門就聞得一陣剛裝修完的味道,再看看餐牌,首先第一感覺是越南菜與泰國菜的結合。時間尚早,人笨不多,命運自選台選了三樣菜,一個越南小食拼盤、一碗花旗參烏雞排骨燉湯、最愛的泰式原個菠蘿炒飯,心想著若是不夠,之後再下單,。首先登登登登登場的是花旗參烏雞排骨燉湯,十分熱燙燙,差點灼熱我那敏感而幼嫩的小嘴嘴,還是趕快推給女人飲,幫我吹...凍些,再喝為妙。女人喝下一啖,竟然連續說了三次好飲,我立即意識到她的好飲是分三種層次的,剛到舌尖初嘗表面味道,謂之第一次好飲,落到舌根嗲真點,謂之第二次好飲,最後去到最深層次的感覺品嚐,謂之第三次好飲。連續說三次,可想而知,這種味道不得了。然後到越南小食拼盤,味道ok的啦,我的評語只能是ok,其實我對越南小食的興趣還是一般,不過還是有最愛的,那就是春卷,咬落香甜又唔腥,泰國南小食盤,阿歪妮呢。最後來到本人的最愛:泰式原個菠蘿炒飯,真正是原隻菠蘿奉上,它還給你菠蘿上蓋,我竟然還蓋都吃,味道一貫的香甜,

最後來到本人的最愛:泰式原個菠蘿炒飯,真正是原隻菠蘿奉上,它還給你菠蘿上蓋,我竟然還蓋都吃,味道一貫的香甜,吃著吃著,不經不覺,我連菠蘿底也吃穿,不可思議。打爛沙盤問到篤就聽得多,我竟然挖穿菠蘿吃到篤,不知道我算不算得上是這家餐廳的第一人呢,如果這家餐廳懂得宣傳的話,見到我見得如此吃得滋味,還不趕快將之拍下,然後放上網宣傳?結果就這樣白白浪費了我這個菠蘿穿底代言人,可惜可惜,阿彌陀佛。

2017-09-24
2017-09-24 90 瀏覽
最近女友家人都去左旅行, 佢屋企冇飯食/冇湯飲~聽同事講旺角有間中、泰、越fushion菜有燉湯飲好正, 於是就帶佢食好野,飲靚湯.一坐低先叫左碗烏雞翅軟骨燉湯, 好老火, 用料多, 補腎之選, 女友話仲好飲過屋企d湯!我點左碗生牛肉河, 牛肉鮮嫩, 湯底濃郁, 河粉滑溜, 唔錯.另外仲點左碟炒金邊粉, 金邊粉份量十分多,多到食唔哂, 而且炒得好香, 加上幾粒清鮮甜美既蝦, 正!!女友好耐冇食生菜包, 所以都點左個比佢, 肉碎+生菜口感非常豐富.仲有個椒絲腐乳通菜, 通菜唔算油,  食落好健康咁.最後仲有個牛油芝士焗開邊龍蝦, 龍蝦啖啖肉, 兼比想像中大隻, 牛油芝士味道好香, 好surprise 個味咁match =]
最近女友家人都去左旅行, 佢屋企冇飯食/冇湯飲~
仲有個椒絲腐乳通菜, 通菜唔算油,  食落好健康咁.
2017-09-24
2017-09-21 81 瀏覽
朋友生日想食越南菜同泰國菜,上openrice 揾到一間多國菜餐廳,有泰菜、越菜、中菜選擇。點咗一個二人晚市套餐、軟殼蟹牛油果卷。二人晚市套餐包柚子鮮蝦沙律、牛油雞翼(2隻)、串燒、炒金邊粉、蒜容炒西蘭花、飲品兩杯,甜品,價錢經濟同非常豐富。柚子鮮蝦沙律柚子酸酸甜甜,非常開謂,蝦肉爽囗。蒜香牛油雞翼:雞肉嫩滑,外層炸得非常香口,牛油味很濃。串燒(雞肉串和牛肉串)肉質嫩滑,配上沙爹醬。泰式炒金邊粉份量超多,兩個人都食吾晒,配上辣椒漿一齊食,非常惹味。蒜容炒西蘭花份量很大,味道不錯。跟餐飮品,我選了椰青。朋友飲了佢至愛椰汁三色冰,佢話好好飲。二人套餐還包甜品椰汁黑糯米,非常抵食另外,點多份軟殼蟹牛油果卷,軟殼蟹好香脆,而且不太油。
朋友生日想食越南菜同泰國菜
點咗一個二人晚市套餐、軟殼蟹牛油果卷。

柚子鮮蝦沙律
柚子酸酸甜甜,非常開謂,蝦肉爽囗。
蒜香牛油雞翼:雞肉嫩滑,外層炸得非常香口,牛油味很濃。
串燒(雞肉串和牛肉串)
肉質嫩滑,配上沙爹醬

泰式炒金邊粉
份量超多,兩個人都食吾晒,配上辣椒漿一齊食,非常惹味。
蒜容炒西蘭花
份量很大,味道不錯。

跟餐飮品,我選了椰青
。朋友飲了佢至愛椰汁三色冰,佢話好好飲。

二人套餐還包甜品椰汁黑糯米,非常抵食
另外,點多份軟殼蟹牛油果卷,軟殼蟹好香脆,而且不太油。

見到咁多好評諗住黎試下,點知中伏,特登開個openrice account 講返個事實!叫左軟殼蟹牛油果卷,軟殼蟹炸得好油又冇乜味,牛油果勁生,硬到咬唔到!桂花BB鴿等好耐,但超難食!三色冰叫佢少甜,佢就落錯少冰,勁甜!

桂花BB鴿等好耐,但超難食!

三色冰叫佢少甜,佢就落錯少冰,勁甜!

2017-09-16
2017-09-14 137 瀏覽
今日和爸爸往億饍食dinner, 我們點了炸蝦餅, 蒸手打黑松露肉餅、南乳吊燒雞和油飯。炸蝦餅炸得香脆, 食落彈牙, 佐酒一流;蒸手打黑松露肉餅黑松露味香濃, 肉餅咬落鮮甜, 送飯食十分滿足;南乳吊燒雞雞肉鮮嫩, 皮脆肉滑, 南乳味濃,一般店舖的南乳吊燒雞有好多骨, 但這裡的南乳吊燒雞冇乜骨, 食落啖啖肉, 十分惹味;最後油飯飯味香濃,好有飯香。酒樓環境舒適, 座位闊落, 食物一流, , 尤其是南乳吊燒雞十分惹味, 而且酒樓價錢大眾化,, 值得再來。
炸蝦餅
蒸手打黑松露肉餅
南乳吊燒雞
油飯
2017-09-14
2017-09-14 81 瀏覽
「億饍」呢個名聽起黎似係中餐廳,原來係有齊中/泰/越菜既餐廳黎既,可能因為咁,佢叫做「億饍-Multi Taste」,代表著有各式各樣既菜式供應,正正因為咁既緣故,呢間餐廳就非常適合有選擇困難症,咩都想試D既我地啦。位於譽發廣場4樓既「億饍」,係油麻地地鐵站行過去只係幾分鐘,非常方便。座位有分室外同室內揀,由於天氣熱,加上唔想吸二手煙,我地當然揀坐室內啦。泰式冬蔭公鍾意食辣野既我,冬蔭公係我去到泰式餐廳必叫既菜式之一。冬蔭公其實係泰式酸辣湯,係由南薑,酸子,香茅,青蔥,酸檸檬,辣椒同魚露調製而成,呢度既辣度有分小辣,中辣同大辣。因為要就怕辣既朋友,所以唯有揀左個小辣。上菜既時候真係有點兒嚇親,因為非常大鍋,足足有4碗份量,鍋底仲點著火,等我地可以慢慢食又唔洗怕個湯會好快凍,個湯滾起時仲散發出陣陣香味,真係令人食慾大增。配料方面亦都好足,有菇,蕃茄同蝦等等,入口酸而微辣,好好味。咖喱雞肉煲/蒜茸包加左椰汁整成既咖喱雞肉煲真係份外香,入口微辣,鍾意食辣既我認為可以再辣少少,此外,雞肉同薯仔份量亦都好多,咖喱汁用黎配蒜茸包簡直係一流呀。泰式炒金邊粉金邊粉份量對於兩個人黎講都算好多,配料有扎肉
泰式冬蔭公

咖喱雞肉煲/蒜茸包
泰式炒金邊粉
金邊粉份量對於兩個人黎講都算好多,配料有扎肉,韭菜,芽菜,蝦同埋蛋,入口唔算油膩,不過個人認為味道可以整得更加濃,多加醬汁去炒 ,會令賣相更加吸引。
串燒雞/豬
雞肉同豬肉醃過後再燒,火喉剛剛好,入口唔會太乾身,雞肉入口都幾嫩滑,點埋沙嗲醬食,味道一流。
芒果椰汁黑糯米
黏軟質感而又充滿椰香既糯米飯上淋上香濃既椰汁,再加埋又新鮮又香甜既芒果肉,一啖糯米飯一啖芒果食,就算真係幾飽都會食得落呢味甜品

今次只係試左泰國野,下次黎既時候要試埋佢地既中式同越式菜呀。
呢間餐廳係mk 黎講我比較會去既餐廳原因好簡單, 性價比高, 佢係平得黎d野食係唔錯.先講下湯, 佢每款湯我都覺得好飲 我基本上試齊,所以無話特別要推薦邊款,但我會推薦要試其中一款, 按自己需要, 佢餐廳上有清楚列明晒所以材料, 同埋有咩功用出街食野好多時都係唔健康 ,難得有靚湯飲就飲下湯水補補身啦!佢材料落足, 味道濃, 我都係中意呢點! 豬頸肉, 味道香為主, 肉質好軟同爽口,份量多! 佢差唔多碟碟菜份量都多, 絕對唔會唔夠食!!點埋佢d甜酸醬味道更好! 更易入口!牛柳粒, 我覺得佢d牛柳粒比較軟身, 咬落易入口, 汁為主要既味道!因為佢d汁算比較濃, 另外都整得比較香, 香主要係配料到來~串燒我覺得都係必試, 主要係除左串燒本身都整得不錯, 肉質夠軟之外,重要係佢既醬, 佢既醬係沙爹醬黎~到到既沙爹其實都唔同味 就算名係一樣都好呢到沙爹醬點串燒除左味道好之外肉汁都多~ 所以唔錯!整體呢間餐廳就腳係mtr格離, 價錢抵, 基本上我經mk都成日去食!
呢間餐廳係mk 黎講我比較會去既餐廳
原因好簡單, 性價比高, 佢係平得黎d野食係唔錯.

佢材料落足, 味道濃, 我都係中意呢點!
豬頸肉, 味道香為主, 肉質好軟同爽口,
份量多! 佢差唔多碟碟菜份量都多, 絕對唔會唔夠食!!
點埋佢d甜酸醬味道更好! 更易入口!
呢到沙爹醬點串燒除左味道好之外肉汁都多~ 所以唔錯!

2017-09-06
2017-08-23 117 瀏覽
最近屋企人都去哂旅行, 冇住家飯食><表姐帶左我去旺角間億饍, 佢話果間 D 燉湯好正, 咁真係要試下喇HAHA!我地一人一碗燉湯~分別係:花旗參烏雞排骨燉湯 & 烏雞翅軟骨燉湯.燉湯超熱,要攤下先飲得!從相中可見,湯唔會太油;飲落清甜,仲好足料,真心覺得好過屋企煲果既湯! 香草安格斯牛柳粒,牛柳粒好淋又軟熟,份量超多!腐乳通菜,好新鮮翠綠,健康!龍蝦肉撈檬,龍蝦肉唔算好多,不過每啖都係啖啖肉!檬粉好滑溜,而且個汁酸酸甜甜,幾正!另外亦點左個香芒腰果炒飯, 賣相幾靚,見到好多芒果、腰果鋪在飯上~飯炒得好乾身, 入口芒果甜甜相當開胃, 再加上好多脆脆既腰果,好有口感!overall 唔錯,值得一來!
最近屋企人都去哂旅行, 冇住家飯食><
我地一人一碗燉湯~
分別係:花旗參烏雞排骨燉湯 & 烏雞翅軟骨燉湯.

燉湯超熱,要攤下先飲得!

香草安格斯牛柳粒,牛柳粒好淋又軟熟,份量超多!

腐乳通菜,好新鮮翠綠,健康!

龍蝦肉撈檬,龍蝦肉唔算好多,不過每啖都係啖啖肉!
檬粉好滑溜,而且個汁酸酸甜甜,幾正!

overall 唔錯,值得一來!

2017-08-21
2017-08-20 109 瀏覽
上一次係呢個食場食錯左下面個間越南野...今次終於可以去返真係想試個間....坐底左之後,睇完餐牌就知道佢唔係純越南野...而係一間亞洲菜...下午茶真係幾抵食...一個下午茶平均都係$35-$50到..當日2個人叫左3個餐...一個雞扒矇粉+一個魚柳暑條同一個米紙券x札肉先講矇粉先!因為真係好好食! 雞扒份量好多...食極都食唔完...而且佢上台的時候仲係熱的..有香芧味同埋脆脆地...真係好好食~矇粉都係同平時個的一樣...反而係佢個汁..唔算太酸...讚!魚柳暑條就一般..唔算特別...只係有一個好..就係夠曬熱...但係米紙卷札肉就真係麻麻...一來份量小到爆....(佢冇特別平嫁....同魚柳暑條價錢一樣)個米紙卷基本上係完全冇味的....雖然佢有俾個醬你點..但都係怪怪地...(個醬係有小小似甜醬...)不過總括黎講..因為個雞扒太好食..我會俾多一次機會呢間餐廳的!!下次如果唔會中伏就可以食落去了~

當日2個人叫左3個餐...
一個雞扒矇粉+一個魚柳暑條同一個米紙券x札肉
先講矇粉先!
有香芧味同埋脆脆地...真係好好食~

但係米紙卷札肉就真係麻麻...

不過總括黎講..
因為個雞扒太好食..我會俾多一次機會呢間餐廳的!!
下次如果唔會中伏就可以食落去了~
2017-08-05
  • 雞扒
2017-08-18 77 瀏覽
今次係我第一次去試下新起好無耐既一棟商場內裡面一間餐廳食飯,一踏進呢間餐廳比我感覺地方細少,看見座位比較狹窄,坐低後望見出面係有個露台,當我向侍應生問,(請問我可唔可以坐出面)既時候,佢回應我就係,出面仲裝修緊,當然我既感覺係好可惜,因為我係好喜歡一路食飯,又可以抽煙,咁之後打開個餐牌時,發現原來呢間餐廳都可以有酒精飲品叫,亦有歡樂時光時段,覺得好得意,食品方便:我叫左個炸蝦餅,泰式咖哩豬炒飯,蒜蓉包,咁三款食品都唔錯,下次我一定會再幫襯,希望下次再黎會有室外座位啦
  • 泰式咖哩炒飯