2018-12-30 425 瀏覽
是日喺附近做完嘢,同男朋友想食個夜飯,已經好肚餓,所以想快啲有得食,就喺附近搵嘢食。之前望到過呢間餐廳有個outdoor area,好似幾chill,用咗eatigo app search同book間餐廳,發覺越夜折扣越多,一於等到9點先食,有7折。上到去因為夜夜地,人唔算多,都可以揀位坐,我哋就想坐出外面。個outdoor area其實係一條窄窄地嘅balcony咁,靠邊有幾張高枱高櫈,雖然有少少逼,但見無其他人坐又想chill啲,就坐低咗。雖然空氣唔係特別好,對住條彌敦道,但有好多星星燈decoration, 都好有christmas嘅氣氛,喺鬧市中嘅outdoor area食飯都好少有,別有一番風味。由於真係太肚餓,所以又重蹈覆轍,失去理智叫得太多嘢食。兩個人叫咗豬頸肉湯河,咕嚕豬頸肉撈檬,牛油雞翼同春卷。啲嘢食來到先知死,多到張檯都擺唔落,要將壺茶同啲杯放上去窗台,好牙煙。咕嚕豬頸肉撈檬個人認為唔係太夾,本身好鍾意食甜酸嘢同咕嚕肉,但發覺豬頸肉都係classic啲炭燒再點泰式辣醬係最好食,所以最後都係夾男朋友豬頸肉湯河個碟炭燒豬頸肉食。牛油雞翼個batter都炸得有少少硬,唔夠

咕嚕豬頸肉撈檬個人認為唔係太夾,本身好鍾意食甜酸嘢同咕嚕肉,但發覺豬頸肉都係classic啲炭燒再點泰式辣醬係最好食,所以最後都係夾男朋友豬頸肉湯河個碟炭燒豬頸肉食。牛油雞翼個batter都炸得有少少硬,唔夠鬆脆,仲要有一隻食到啲肉黐黐地骨,唔知係未熟定點。但其餘味道都正常,加上啲燈都有啲情調,7折後兩個人食咗$264, overall都係唔錯嘅選擇。
咕嚕豬頸肉撈檬
豬頸肉湯河
牛油雞翼
炸春卷
豬頸肉湯河
2018-12-21 163 瀏覽
今日點左bb鴿同埋三個午市套餐, 啲嘢食冇得彈, 非常好味海南雞好滑唔會老,金邊粉係近來食過最好味嘅,咖喱牛腩夠曬入味,bb鴿仲算ok啦,我都係鍾意烤嗰種。最後三個人食唔曬,所以想打包返屋企避免浪費,然後問靚女想打包d嘢,初初畀咗兩個袋,但我係想要盒,靚女就冇好氣咁話一個膠盒要五蚊,唔知佢哋嘅膠盒係咪特別靚? 最後仲要好惡死咁對同行兩個老人家講扯啦。總之服務態度唔係特別好,我都懶得喺嗰度嘈, 撳住兩個好嬲嘅老人家走咗,以免影響其他人進餐。希望下次唔好用咁惡嘅態度同啲客講嘢, 唔管你係心情唔好,定係辛苦,都唔係你甘態度嘅理由。
今日點左bb鴿同埋三個午市套餐, 啲嘢食冇得彈, 非常好味
是日難得與好友吃飯,想吃東南亞菜,好友在openrice見其好評較多,就選了此餐廳。一開電梯就是餐廳,不太大,環境及坐位還好。餐牌都是正常泰國菜會有的菜式,但價錢偏貴,譽發呢橦大廈的餐廳係油尖旺來講都偏貴,上次食焱手工火鍋貴又唔抵,抱住期望去食今次呢間億饍。。拼盤得幾款野,每款得2件,成180蚊,5人都係每人吃一啖🙄。生菜包,生菜一人一塊都冇晒,冇得添加,加一碟成7蚊6塊🙄。咖哩薯仔豬頸肉,擺明係整好左成大盤咖哩再不出黎上菜,薯仔仲係硬‼️。蒜茸包,$55先得5個,一般。諗住個冬陰湯一人前火鍋,有龍蝦、石班等等,細細煲,仲要龍蝦、石班、蝦都唔彈牙,成$200總括而言,5人食左一千蚊,冇份量都算,竟然冇質素!!! 一間街邊東南亞餐廳都可能好食又有鑊氣過佢!!!200一人食個好d的放題/韓燒都得,真心唔值呢個貨!!!

一開電梯就是餐廳,不太大,環境及坐位還好。

。生菜包,生菜一人一塊都冇晒,冇得添加,加一碟成7蚊6塊🙄

。蒜茸包,$55先得5個,一般

2018-12-18 1153 瀏覽
旺角彌敦道譽發廣場這座大廈可算係美食中心, 今日同朋友食這間億膳, 包含咗廣東菜、越南菜和泰國菜, 又有燉湯飲, 感覺有點私房菜嘅特色。電梯按4字, 一出𨋢便是這間億膳,夠哂開放。而座位擺得寬敞, 坐得舒適。看完餐牌, 泰國、越南和本地菜多款選擇, 因為樣樣都想試, 結果點了這裏必食之一, 避風塘野生辣龍蝦HK$295,少少辣,味道十分惹味, 鑊氣十足。加上澳洲龍蝦肉鮮味十足,肉質爽彈, 跟避風塘炒蟹食法同樣味美, 辣得嚟又鮮甜味足。話曬這裏有得食泰國菜,當然整番個我至愛菠蘿炒飯HK$123。 這個泰式原個菠蘿炒飯 , 用上新鮮嘅菠蘿,配上爽滑鮮魷和彈牙嘅海蝦, 飯炒得香噴噴,粒粒分開,好好食。還叫個馳名燉湯, 椰子烏雞排骨燉湯HK$78, 材料足, 香甜嘅椰子加上肉質幼嫩嘅烏雞, 益氣養顏、健脾補虛,啱哂秋涼天氣飲,完全沒有味精, 滋陰有益。青島啤下佢,都係HK$38/支,正!

青島啤下佢,都係HK$38/支,正!

2018-11-29
2018-12-18 131 瀏覽
晚飯要搵間餐廳同朋友慶祝生日, 但朋友表示唔想食西餐, 所以就隨便搵左間食亞洲菜既餐廳。餐廳係彌敦道樓上鋪, 近油麻地A出口, 位置來講都算方便。當日被安排坐電梯口附近, 用餐環境一般。因為大家都唔太肚餓, 所以都唔算叫左好多野食。菠蘿炒飯用原個菠蘿上, 味道ok。牛油果軟殼蟹卷, 串燒同冬蔭功都合格。但炒金邊粉令人非常失望, 賣相似一般廣東炒粉面。如果抱住食泰菜心態食呢間餐廳, 絕對會失望而回。另外值得一提呢度切餅費要$100, 以一般餐廳來講都算貴, 如果有自備蛋糕的話其實有更好選擇。下次有機會再試泰菜以外的其他菜式。
因為大家都唔太肚餓, 所以都唔算叫左好多野食。
生日
2018-12-18 55 瀏覽
One of the values stated on the first page of its menu is “to provide quality service”. Ironically, this is probably the worst dining experience of mine.I made a reservation for 1900 hours on 17 Dec 2018. I was arranged with seats promptly. Since some of us had not yet arrived, we did not make an order instantly.At around 1930 hours, a young lady staff member came over and said to me in an impolite manner, ‘your allowed meal time is 90 minutes and you have been sitting for 30 minutes’. I rep

At around 1930 hours, a young lady staff member came over and said to me in an impolite manner, ‘your allowed meal time is 90 minutes and you have been sitting for 30 minutes’. I replied i was waiting for my family. She showed me an impatient face and said in a rude manner that no discount would be offered if an order was not made by 1915 hours (15 minutes before she came to me). I asked her whether I would enjoy a discount if I made an order at once but she stared at me and remained silent. I asked her the same question three times and she finally said yes and urged me to make an order. I ordered, finished the meal and paid before 2030 hours. Throughout the whole meal, all staff members dropped the dishes on the table without saying anything. The inhospitality terrified my old father who then urged the family to eat quickly so we could leave early. Food was average.

It is okay to have a limited meal time but don’t expect all customers to be aware of your rules. This restaurant offered the worst service I have ever seen. If you treasure turnover of table, i.e. money, over your customers, please open a fast food store.

Trust me, DON’T COME.

I ordered a TomYum soup, a fish, a vegetable, some meat, a fried rice and some other food.

The TomYum was a bit spicy. The fish was apparently not fresh and smelt odd. Other food were average.
2018-12-17
2018-12-02 115 瀏覽
臨急臨忙搵張大枱8個人食飯, 見到openrice 有成三百幾個讚好, 所以就膽粗粗去咗訂位試吓。 我哋係坐戶外嘅位置, 由於係戶外嘅關係, 四周圍都圍起帳篷, 但左右又有啲去水喉, 所以坐得唔係咁自在, 好在侍應招呼唔差。 我哋今日叫咗越南蒸粉包4件、越南春卷4件、鹵水乳鴿、酸甜排骨、四季豆、咖哩牛腩、羊腩煲、蒜蓉包同油飯。 不過我想講既係, 個咖哩牛腩份量真係少! 竟然一煲得6粒同1粒薯仔。個羊腩煲都有10粒羊既,不過味道就一般啦!而其他食物都並不難食。見到食評讚好既乳鴿的確整得好嫩滑。整體黎講食物質素不過不失。
見到食評讚好既乳鴿的確整得好嫩滑。
整體黎講食物質素不過不失。
2018-12-01
2018-11-26 134 瀏覽
行經過哩到成日都見到棟大廈好多野食, 最尾就揀左食越南FUSION野🤩🤩.. 雖然上到去都已經夜晚9點半, 但係上到去都照樣係FULL哂, 好多人🙂~ 環境闊落所以就算FULL哂都唔會好焗促..我地都係2個人食少少野傾下計, 所以就冇叫到太多野食..🥑牛油果軟殼蟹紙米卷🦀 軟殼蟹冇炸到好油, 而且都仲好脆, 加埋咁fresh既牛油果, 就岩岩好BALANCE番成個口感🤗🐔雞肉X牛肉串燒🐂 冇太大既特別, 但係好香燒得岩岩好👍🏻 抵食~ 🥥椰青焗飯🍚 唔會太多汁搞到好"留".. 好足料😬😬

我地都係2個人食少少野傾下計, 所以就冇叫到太多野食..

🥥椰青焗飯🍚 唔會太多汁搞到好"留".. 好足料😬😬
2018-11-20 99 瀏覽
今日放假周圍去shopping, 最後來到旺角區, 行到好攰 ,當然搵間好嘢食晚飯啦!上食評網搵了資料一陣, 見這間億膳d食物又啱我今晚心水, 加上近近哋又在彌敦道譽發廣場,就决定試下。看完餐牌,先後點了多款餸菜,有d很有心思,例如軟殼蟹牛油果卷,不但賣相精緻,而且味道極佳。牛油果香,加上炸得鬆脆的軟殼蟹, 熱騰騰食份外滋味。另外香茅豬扒湯河, 豬扒另外碟上,大大塊煎得脆口,而香芧滲滿了豬扒內,食落香口而酥脆。桂花BB鴿, 平時食炸乳鴿就比較多, 第一次食以桂花材料醃製的乳鴿,好像鹵水鴿賣相,但味道好特別, 邊食邊聞到桂花嘅清香,加上乳鴿幼嫩,肉質更甜美。最後三款不同串燒,包括串燒沙嗲豬肉、串燒沙爹雞肉、串燒安格斯牛肉,味道啱哂我口味,燒得不太燶,但又肉質濃郁,好惹味。椰汁綠豆冰,清涼美味可口,食咁多熱氣野, 綠豆冰啱哂。

椰汁綠豆冰,清涼美味可口,食咁多熱氣野, 綠豆冰啱哂。

2018-11-19
2018-11-20 185 瀏覽
近油麻地站既樓上餐廳,菜式選擇都幾多,一開lift門就已經係餐廳,用餐環境都幾靚。花膠烏雞香菇燉湯$96非常足料嘅燉湯,而且都有好多材料食飽個肚軟殼蟹牛油果卷$116D草好大棵,份量都大份,軟殼蟹都包出哂,食左兩件(當前菜/小食)都已經開始飽桂花BB鴿$90幾特別,有淡淡桂花味。烹調需時,想試的話,要早d點菜,如果唔係食晒其他餸都未上到呢一碟🤭🤭鮮蝦蟹肉炒金邊粉$123 幾多蟹肉,未落醬既味道比較淡

花膠烏雞香菇燉湯
非常足料嘅燉湯,而且都有好多材料食飽個肚

鮮蝦蟹肉炒金邊粉
幾多蟹肉,未落醬既味道比較淡

2018-11-13 105 瀏覽
下午lunch經常黎依到,因為座位寬敞,普遍依兩區食飯都較迫同嘈,依到感覺唔壓迫,就算午市同晚市坐滿人,都唔會好似多人到食完想快d走😊食物多元化😊食過N咁多次同咁多款,豬頸肉撈朦,咖哩飯,泰式野同埋冬陰公湯底嘅麵食,各樣味道都唔錯👏🏻最鐘意係個燉湯,幾款都好好飲😋木瓜豬肺我個人就最鐘意,另外茶樹菇同埋人蔘都好濃味🤤飲湯腔一定要試下服務質素好👍🏻手腳好勤快同埋態度超級好,佢佔地一層,洗手間係餐廳負責,好乾淨清潔🤩絕對值得推介嘅餐廳😍

服務質素好👍🏻手腳好勤快同埋態度超級好,
木瓜豬肺燉湯
2018-11-12
木瓜豬肺燉湯
2018-11-12 147 瀏覽
今日約左班小學同學飯聚,上openrice搵到依間見到好評三百個,覺得應該都唔錯,但食完之後好肯定咁講全部都係假 入到門口見到得兩台人,都覺得伏伏地,不過星期一 可能人少啲姐,點知啲菜差到呢。。。。。。蝦餅?完全唔覺得有蝦 又無口感 全部都係粉,咁都可以哪蝦餅!? 泰式明爐烏頭?完全食唔到味,感覺就係蒸完就咁加啲淡而無味既湯落去。而個炸春卷又唔脆食落又係凍既,好似一早炸好放左係度咁,波蘿炒飯裝左3個碗仔就冇啦,又少又凍 ,食完今次一定無下次!希望大家唔好中招!
?完全食唔到味,感覺就係蒸完就咁加啲淡而無味既湯落去
2018-11-12
2018-11-12 98 瀏覽
最近同朋友聚會偶然發現呢間餐廳,貪佢又泰國菜又中菜咁多樣化總有一款岩食,結果令人驚喜!真心推介燉湯!唔知係咪太出名太好賣,8點半去到得返茶樹菇燉湯可以揀😭想試其他口味記住早d去要做好一碗燉湯,首先要夠火喉夠長料要夠足,務求將精華濃縮係細細盎嘅湯汁中,入口你就知佢係試意之作😋朋友鍾意冬陰公,叫咗個細份量夠兩個人飲。入口頗辣,味道亦較濃,口味偏酸蓋咗其他材料味,似飲又濃又酸兼辣既蕃茄湯。唔知係咪因爲佢用煲住蠟燭咁上,d味愈煲味愈濃,最尾我頂唔順,用筷子拉出蠋台吹熄佢🙈可以再揀一次,我會叫多盎燉湯🤣呢間店幾多自創菜式,牛油果軟殼蟹紙米卷配搭創新,沙律菜同牛油果沖淡炸物既油膩感口感好fresh😋另外呢個龍蝦撈濛都好特別,雖然龍蝦唔係好鮮味,亦比酸既撈濛汁搶咗主調,但料夠足汁夠香,我推介大家揀翻其他配料

2018-11-09 82 瀏覽
今天同幾個朋友出來旺角行街,發覺常個旺角都係放題放題,後期見到哩間樓上鋪好似唔錯,一層一間舖,地方算不錯,而且有露台位。我地坐睇傾左一陣就開始點野食:軟殼蟹牛油果卷(炸到脆一脆蟹,而且有膏,配上牛油果生菜,絕對不油膩,而且好香)生牛肉湯河(牛肉熟度剛剛好,好嫩,河粉方面好滑,湯底濃郁,推介)跟住我地仲點左:桂花bb鴿,牛柳粒紅飯,串燒安格斯牛肉,燒羊架,香茅泰式明爐烏頭(全部都非常好味,不得一題個魚好新鮮好大條,淡淡肉,上台後把魚肉拆開,煮一陣就會非常入味,推介)最後點左芒果糯米飯。飲品:紅棗枸杞桂圓水,檸檬茶。非常滿足一餐,而且價錢不貴

最後點左芒果糯米飯。
飲品:紅棗枸杞桂圓水,檸檬茶。
非常滿足一餐,而且價錢不貴
2018-11-06 102 瀏覽
今天同左幾個朋友過來油麻地買野,順便一齊食飯,朋友提議上來哩間樓上鋪師食。地方不大不小,而且外面有露台。行左甘耐決定即刻叫野食桂花bb鴿(似滷水乳鴿,不過味道不錯,肉質唔會軟綿綿,而且有鴿味)香茅泰式明爐烏頭(上台時候見到好吸引,我地忍唔住食啦,發覺無咩味道,後期一問,原來要夾開魚肉泡湯入面煮一陣再食,點埋醬就夠曬味,而且好好味,多肉無骨。推介)軟殼蟹牛油果卷(香脆蟹夾住牛油果生菜好味,而且蟹係有膏推介)生牛肉湯河(牛肉味濃剛剛熟,河粉滑,湯底濃郁,推介)之後仲叫左牛柳粒紅飯,串燒安格斯牛肉,燒羊架,芒果糯米飯非常滿足一餐,最緊要味道好大大件而且不貴

生牛肉湯河(牛肉味濃剛剛熟,河粉滑,湯底濃郁,推介)

之後仲叫左牛柳粒紅飯,串燒安格斯牛肉,燒羊架,芒果糯米飯

非常滿足一餐,最緊要味道好大大件而且不貴