2021-10-02 59 瀏覽
收工之後同朋友去食串燒 順便啤一啤求其係openrice search下附近有咩食見備長都有幾多好評 咁就呢間了坐低無耐待應就即刻送黎熱茶同前菜比我地燒雞皮好耐無食過呢個了見到即刻同朋友講一定要食呢個雞皮是燒到好脆卜卜 不過有點乾免治雞肉棒 (連溫泉蛋)溫泉蛋同日式鼓油另上我自己就會將溫泉蛋打散 之後沾上蛋液雞肉棒燒得都ok 不過未沾蛋液果陣 食落雞肉質感有少少黏黏地我估應該為左令雞肉棒唔會好散 落左少少麵粉而沾左蛋液的雞肉棒 食落都幾嫩滑豚之大腸大腸外層燒到好crispy 食落無強烈的大腸味咬落去 焦香中有有油脂味厚切牛舌一如其名 真係厚切 無花無假食落都幾有口感燒魷魚食落都幾爽口但無汁的部分就真係無咩味建議可點7味粉/鹽食燒雞泡魚干&枝豆啤酒的好朋友 點可以唔叫
見備長都有幾多好評 咁就呢間了

坐低無耐
待應就即刻送黎熱茶同前菜比我地
好耐無食過呢個了
見到即刻同朋友講一定要食呢個
雞皮是燒到好脆卜卜 不過有點乾
免治雞肉棒 (連溫泉蛋)
溫泉蛋同日式鼓油另上
建議可點7味粉/鹽食
燒雞泡魚干&枝豆
啤酒的好朋友 點可以唔叫
2021-09-26 58 瀏覽
日本芝士年糕這個年糕燒了很久,我差點兒忘記了,真係「慢工出細活貨」,燒得外脆內軟,連紫菜都脆卜卜,好出色!茶漬飯三文魚吃完燒物後飽肚之選,好味。牛舌厚切厚切令到口感好好。紐西蘭羊架這個羊架我10分欣賞,很滑,又入味。清酒煮大蜆好驚訝🙀因為我很少吃清酒煮蜆的時候會把全部清酒喝光😅,真係好似飲緊清酒一樣。燒蠔我覺得這個蠔都好吃,但是不喜歡麵豉醬。美國露筍好粗壯好甜好新鮮。三色蔬菜這是坐在吧枱的好處💁🏼‍♀️廚師請我們吃,話係佢自己研製。真係唔錯,下次佢都會主動叫黎食。係用日本蔬菜浸醋,由於蔬菜本身有苦有甜,配上酸酸的醋很開胃。兩個新來的廚師非常好客,又有熱誠👍🏻

茶漬飯三文魚
吃完燒物後飽肚之選,好味。

牛舌厚切
厚切令到口感好好。

紐西蘭羊架
這個羊架我10分欣賞,很滑,又入味。

清酒煮大蜆

燒蠔
我覺得這個蠔都好吃,但是不喜歡麵豉醬。

美國露筍
好粗壯好甜好新鮮。

三色蔬菜

兩個新來的廚師非常好客,又有熱誠👍🏻
2021-09-19 74 瀏覽
今次有朋友約去食居酒屋,就揀咗呢間備長原本諗住只係一間做咗幾年嘅舖頭,點知老闆話其實佢哋已經做咗15年,so shocked!距離太遠所以Zoom到有D矇不過師傅的確係係咁樣整啲串燒荔枝豬肉卷外面係充滿燒烤味嘅豬肉卷,裏面係燒完之後更甜更滋潤嘅荔枝,食幾多次都覺得咁好味豚之大腸日本嘅豬大腸會係切開一片片,所以睇落會有啲唔同。味道就會比平時嘅更脆口,同埋比較薄身,易啲食厚切牛舌揀厚切真係冇錯,厚切嘅口感好厚實,完全滿足到嘴叼嘅我自家製免治雞肉棒配溫泉蛋呢個我的確對佢幾有期望,先攪勻個蛋,造成蛋汁。之後再將雞肉棒浸蛋汁食。加完蛋汁嘅雞肉棒又會係另一番風味。食完雞肉棒個蛋汁仲可以直接飲埋,好正!柚子芥末墨魚鬚呢個真係對佢都幾有期望,因為平時居酒屋比較少食。柚子芥末個味道太濃,食起嚟嗰陣覺得好鹹。成也芥末,敗也芥末明太子雞翼燒到金黃香脆,有啲仲釀左好多明太子做餡料,幾有驚喜。配埋支日本酒就啱啦墨魚汁炒烏冬烏冬炒到好熱,但唔知點解墨魚只有室溫感覺可以做得更好燒飯團配三文魚因為用咗優質米飯,只係喺表面輕輕咁燒過,都做到外脆内軟嘅效果。加埋有三文魚做餡料,飯團來講都幾優質
今次有朋友約去食居酒屋,就揀咗呢間備長

距離太遠所以Zoom到有D矇
不過師傅的確係係咁樣整啲串燒

荔枝豬肉卷

厚切牛舌
揀厚切真係冇錯,厚切嘅口感好厚實,完全滿足到嘴叼嘅我

自家製免治雞肉棒配溫泉蛋

柚子芥末墨魚鬚

墨魚汁炒烏冬
烏冬炒到好熱,但唔知點解墨魚只有室溫
感覺可以做得更好

燒飯團配三文魚
  • 荔枝豬肉卷
  • 明太子雞翼
  • 自家製免治雞肉棒
2021-09-16 64 瀏覽
一坐低見到位置上面有一支細細地嘅酒精消毒液,仲以為係上一台客人留低,點知望一望原來每一個位都有一支,睇得出店舖都幾細心👏🏻美國安格斯牛柳 💰75一串三粒,係燒完先至切開的,都幾厚身。叫咗五成熟,最好食係中間嗰一粒🤣 比較做到外脆內軟~-煙肉蠔卷 💰42呢個真係有驚喜!應該係第一次食煙肉蠔卷呢個菜式,一定要趁熱食,如果唔係啲蠔可能會腥。呢個真係好好食,同朋友一人一粒,食完之後都一致覺得隻蠔好新鮮,又多汁,一啲都唔腥,好好食👍🏻👍🏻-茄子 💰19呢個有啲似小帶子嘅size,茄子入面仲有汁,唔會燒到乾爭爭🙌🏻-汁燒魷魚筒 💰85魷魚好柔軟,個人建議食法可以到啲七味粉🤣 好惹味-燒雞泡魚乾 💰83去到邊都會叫嘅雞泡魚乾!朋友第一次食都話覺得大開眼界,好食😋! 一啲都唔韌,鹹鹹地點埋沙律醬真係好食!-燒飯團 💰35飽肚之選~ 叫咗一個三文魚同埋一個明太子,上枱時會說明放咗蘿蔔嗰個係明太子飯團👍🏻 鍾意食飯焦嘅朋友一定唔可以錯過,師傅將成個飯團嘅外圍都燒到卜卜脆🤩 同埋真係好大舊,食完會飽-總括而言,呢度好適合同朋友來談心,靜靜地慢慢地食下全消同埋飲下酒真係一流👍🏻

美國安格斯牛柳 💰75

煙肉蠔卷 💰42

茄子 💰19

汁燒魷魚筒 💰85
魷魚好柔軟,個人建議食法可以到啲七味粉🤣 好惹味

燒雞泡魚乾 💰83

燒飯團 💰35

2021-09-14 60 瀏覽
一枝公放工都想輕鬆下最近番工太忙,日日做到無停手,放工都想可以chill下減下壓!無得去旅行,好掛住當年去日本大吃大喝既日子!今晚去到一間日式串燒小店,雖然店鋪細細,但喺人情味濃又夠熱鬧,服務非常好今日去到師傅安排坐吧枱,超有氣氛!坐低先有蔬菜,即刻叫左枝豆即叫即烚,配啤酒就最岩!我再叫左牛肉湯烏冬,牛肉份量夠多,每啖充滿牛肉香味,極濃極香,入口非常嫩口!我再叫左我再叫左免治雞肉串和牛舌,雞肉串非常驚喜醬汁香濃,雞肉鬆嫩多汁,配上生雞蛋非常滑溜!牛舌爽口唔乾,入口油香豐富果然值得一試再試既串燒店。
一枝公放工都想輕鬆下
果然值得一試再試既串燒店。
以前有個朋友推薦我食呢間係銅鑼灣有串燒午餐既日式餐廳 🍢咁啱有日係銅鑼灣放Lunch 就決定走去試下~.《午市套餐》🍚和食一客、串燒3款、飲品一杯(另外包括:前菜中華沙律、沙律、麵豉湯)勁多嘢食 差啲以為會食唔晒 👀.🔸 和食 - 鹽燒鯖魚 $128|🌟:3.9/5不過不失👩🏻‍💼 鯖魚size 都算okay 大條鯖魚呢種魚本身就無骨既所以都幾容易食🐟營養又豐富 menu有嘅話 我都好鍾意揀魚食👍🏻.🔸 串燒拼盤|🌟:4.6/5成個套餐最欣賞就係個人串燒‼️ 唔單止選擇有15款揀 餐廳仲要係即叫即燒 🔥好似我咁好好彩除係bar 台 可以直擊燒串現場我就揀咗以下3 款 🍢 做返個少少既排名🥇 荔枝豬肉卷 4.6/5本身以為會好奇怪😂但估唔到有幾好食✨荔枝甜兼多汁 配埋外面包住個層豬肉一鹹一甜 味道特別得來又唔會話好奇怪🥈鹽燒雞翼 4.5/5一串卑咗兩隻好厚肉既雞翼卑我🍗燒得好惹味 調味又啱啱好 本人尤其鍾意鹽燒多過汁燒 所以好得我歡心 ❤️🥉免治雞肉棒 2.3/5TBH 好似超市買個d 急凍雞肉棒…個汁仲要死鹹☹️ 完全唔推薦 🙅🏻‍♀️ 揀其他款啦~.整體黎講, 狸貓午市套餐真係超多食物🍱性價

以前有個朋友推薦我食呢間係銅鑼灣有串燒午餐既日式餐廳 🍢
咁啱有日係銅鑼灣放Lunch 就決定走去試下~

《午市套餐》🍚
和食一客、串燒3款、飲品一杯
(另外包括:前菜中華沙律、沙律、麵豉湯)
勁多嘢食 差啲以為會食唔晒 👀

一鹹一甜 味道特別得來又唔會話好奇怪

🥈鹽燒雞翼 4.5/5
一串卑咗兩隻好厚肉既雞翼卑我🍗

🥉免治雞肉棒 2.3/5
TBH 好似超市買個d 急凍雞肉棒…
個汁仲要死鹹☹️ 完全唔推薦 🙅🏻‍♀️ 揀其他款啦~

整體黎講, 狸貓午市套餐真係超多食物🍱
性價比都高☀️ 尤其係日式串燒好多時都$1x串
但其實都幾飽吓 同埋百幾蚊食個lunch 唔會日日都咁做 所以encore機率比較低🌝
2021-09-06 59 瀏覽
下午食咗個下午茶,到晚飯唔係太肚餓,同男朋友決定食日式串燒,因為可以慢慢坐下,又唔駛食得咁Heavy。安排坐位後,先來一碟前菜,椰菜,青瓜同紅蘿蔔都好新鮮,之後開始點嘢食,選擇都幾多。大蜆清湯蜆份量雖少,不過好鮮甜又大隻,湯略帶咸,超鮮甜,每啖都是蜆嘅精華。燒舞茸豚肉卷餐廳其中一款推介,d豚肉燒得外面微焦,入邊肉質好腍,連同舞茸一起食,味道都幾特別,口感不錯。燒銀雪魚,魚皮燒得幾脆,入面keep 到嫰滑,魚肉好滑,入口即溶,好味。燒黑松露帶子Size 都算幾大件,連同黑松露一齊食,唧少少檸檬汁落去,即刻d鮮味出哂黎,好正。柚子芥末墨魚鬚d柚子芥末好似唧牙膏咁響墨魚鬚上面,一食入口唔會太嗆鼻,味道啱啱好,墨魚鬚唔會太硬,好爽脆,作為推介之一,正常發揮。鹽燒雞翼最普通不過最好味,簡單來講外脆內軟,肉質鮮嫩。大蔥雞肉串記得雞肉要連同大蔥一齊食,大蔥帶出雞肉既味道,我試過齋食雞肉,冇乜特別,所以建議一齊食。燒飯團一人一個,一個係三文魚,另一個係明太子,外觀好靚,充滿飯嘅焦香,不過餡料就真係少咗啲,只係中間非常少的一部份,食落非常清淡。整體來講,d串燒係幾唔錯,食埋個飯團都飽,不過前菜原來要收費

大蜆清湯

燒舞茸豚肉卷

燒黑松露帶子

柚子芥末墨魚鬚

鹽燒雞翼
最普通不過最好味,簡單來講外脆內軟,肉質鮮嫩。

大蔥雞肉串

燒飯團

整體來講,d串燒係幾唔錯,食埋個飯團都飽,不過前菜原來要收費,大家留意。另外,呢度雖然冇茶提供,但係服務好好,已經會經常為客人添水。
2021-09-03 175 瀏覽
星期五,六點半入座,八點要交枱。點知七點二就話last order 。。。 重件件上,上得又慢,最後十分鐘先上哂所有食物,都無時間食價錢都幾貴,我覺得應該比番相應服務。有時餐廳唔可以只係想翻枱,也要諗會否應接不暇見食評多「正評」先訂位,所以非常失望。食物方面,味道不錯。但已被其上菜時間慢、價錢偏貴、限制時間,影響整個用餐體驗。其實有好的食物,也要有好的環境,餐廳服務。如果做飲食一心想賺錢,好難做下去真心希望餐廳會改善。用心良苦
星期五,六點半入座,八點要交枱。

價錢都幾貴,我覺得應該比番相應服務。

有時餐廳唔可以只係想翻枱,也要諗會否應接不暇

見食評多「正評」先訂位,所以非常失望。

真心希望餐廳會改善。用心良苦
牛舌
2021-08-31 58 瀏覽
一入坐侍應就擺低咗碟前菜全部都係生嘅菜(菜、紅蘿蔔、青瓜)我地個個都唔食生嘅嘢之後問一個女侍應我地唔食得生嘅嘢我地唔要喇。下,唔要我地都要收$28架喎。(fine原來餐牌寫住每兩位前菜$28)之後女侍應就態度麻麻喺度質問我哋下,其實都係菜黎架昨喎,點解唔食得?其實呢,俾果28蚊都無所謂,只不過俾你咁質問其實我地感覺不好。我地其中一人個坐位係係收銀機旁邊店員兩次打開櫃桶都撞到我哋坐果個位嘅人其實呢都明知你地開櫃桶會撞到點解仲要安排人坐果度呢?食到尾聲我地又見到個女侍應除咗口罩係燒食物嘅位置食嘢其實食嘢當然無問題但係而家疫情咁樣你除低個口罩係客人啲食物前食住嘢又會唔會唔係咁好呢?其實食物就正常嘢俾咁嘅價錢我會選擇去第二間度食其實食飯都係為左開心姐
一入坐
侍應就擺低咗碟前菜
全部都係生嘅菜(菜、紅蘿蔔、青瓜)
我地個個都唔食生嘅嘢
(fine原來餐牌寫住每兩位前菜$28)
之後女侍應就態度麻麻喺度質問我哋
下,其實都係菜黎架昨喎,點解唔食得?
我地其中一人個坐位係係收銀機旁邊
店員兩次打開櫃桶都撞到我哋坐果個位嘅人
其實呢都明知你地開櫃桶會撞到點解仲要安排人坐果度呢?
食到尾聲我地又見到個女侍應除咗口罩
係燒食物嘅位置食嘢
其實食嘢當然無問題
但係而家疫情咁樣
你除低個口罩
係客人啲食物前食住嘢又會唔會唔係咁好呢?
其實食物就正常嘢
俾咁嘅價錢我會選擇去第二間度食
其實食飯都係為左開心姐

2021-08-31 45 瀏覽
澳門逸園中心不嬲都多嘢食今次就揀咗呢間串燒小店佢晏晝食好抵,有個lunch set包嘢飲、湯、沙律同埋三串串燒每一款都好吸引,而且串燒選擇都幾多安格斯牛肉薄燒送飯一流入面好多餡料,牛味重點埋個汁好好食自己幾推介食鱈魚西京燒雖然魚份量係少咗啲,不過真係好好味魚好滑身,吳點沙律醬都好入味另外試左佢嘅二人餐包牛油果沙律,雜錦天婦羅、安格斯牛肉薄燒、和牛炒飯同埋大蜆清湯連埋幾串串燒串燒方面試咗翠玉瓜、茄子、小甜薯、燒汁白菌、免治雞肉、荔枝豬肉卷、雞翼鹽燒同埋牛肋骨最推介係燒汁白菌、茄子、免治雞肉同埋牛肋骨不過荔枝豬肉卷都幾特別荔枝中和左豬肉嗰種油膩感,冇想像中咁肥自己再嗌多咗份燒白鱔白鱔燒得好脆,口感好爽滑和牛炒飯幾香口,而且份量唔會好多唔會驚太多嘢食唔晒整體幾好個人覺得lunch set好過二人餐食物好似吸引啲同埋串燒可以自己揀環境方面唔算好大坐吧枱感覺好似係日本嘅居酒屋咁食物質素都唔錯,性價比高下次會再試其他嘢
澳門逸園中心不嬲都多嘢食
今次就揀咗呢間串燒小店
每一款都好吸引,而且串燒選擇都幾多
安格斯牛肉薄燒送飯一流
入面好多餡料,牛味重
點埋個汁好好食
自己幾推介食鱈魚西京燒
雖然魚份量係少咗啲,不過真係好好味
魚好滑身,吳點沙律醬都好入味
另外試左佢嘅二人餐
連埋幾串串燒
最推介係燒汁白菌、茄子、免治雞肉同埋牛肋骨
不過荔枝豬肉卷都幾特別
荔枝中和左豬肉嗰種油膩感,冇想像中咁肥
自己再嗌多咗份燒白鱔
白鱔燒得好脆,口感好爽滑
和牛炒飯幾香口,而且份量唔會好多
唔會驚太多嘢食唔晒
整體幾好
個人覺得lunch set好過二人餐
食物好似吸引啲同埋串燒可以自己揀
環境方面唔算好大
坐吧枱感覺好似係日本嘅居酒屋咁
食物質素都唔錯,性價比高
下次會再試其他嘢
2021-08-29 42 瀏覽
聽咗好耐朋友講備長好食,由於只係聽過午餐時間嘅食評所以有少少卻步,今晚終於鼓起勇氣嚟試吓。牛肋骨同牛舌都好好味,牛肋骨有少少窿邊香口之餘,又好有肉汁同牛味,牛舌係中上級嘅爽口彈牙。自家制免治雞肉棒係全晚至愛,雞肉棒柔軟得黎食到雞軟骨嘅口感,重點係點埋蛋汁之後昇華百倍,極度Juicy惹味,食完忍唔住即時encore左。清酒煮大蜆係必食推介,大蜆有5蚊銀咁大,非常飽滿鮮甜,酒味好濃。柚子芥末墨魚鬚幾有驚喜,墨魚鬚好彈牙有鮮味,卜卜聲吸盤嘅質感好正。汁燒魷魚筒大大份幾抵食,配少少薑蓉更加引出鮮味。鹽燒雞翼微脆,食到雞油嘅甘香,燒得啱啱好唔會過火。墨魚汁炒烏冬食到墨魚汁嘅鮮味,仲有豬肉片、韭菜等配菜,幾有鑊氣,不過味道比較單一,一大班人分會好啲。

汁燒魷魚筒大大份幾抵食,配少少薑蓉更加引出鮮味。

鹽燒雞翼微脆,食到雞油嘅甘香,燒得啱啱好唔會過火。

2021-08-25 152 瀏覽
工作壓力太大,要酒精慰籍一下,得悉有一居酒屋正做買一送一優惠,立刻訂座餐廳鄰近銅鑼灣地鐵站,交通方便甫坐侍應便為我們送上前菜條,包括有紅蘿蔔、椰菜及青瓜主角六十餘洲純米入口淡麗辛口枝豆健康又解口痕燒雞泡魚干燒得軟熟,醮點沙律醬非常惹味稻庭烏冬麵條呈扁長形、幼滑細膩,爽口無比雞軟骨骨烤得很脆,幾乎不帶肉的口感鹽燒雞翼外皮脆,肉味濃日本芝士年糕香味濃郁、口感煙韌雞皮外皮金黃酥脆、內裡油脂香甜美國安格斯牛柳多汁細嫩,甘甜醇美又富有嚼感
餐廳鄰近銅鑼灣地鐵站,交通方便
前菜條
甫坐侍應便為我們送上前菜條,包括有紅蘿蔔、椰菜及青瓜
六十餘洲純米
主角六十餘洲純米入口淡麗辛口
枝豆
枝豆健康又解口痕
燒雞泡魚干
燒雞泡魚干燒得軟熟,醮點沙律醬非常惹味
稻庭烏冬
稻庭烏冬麵條呈扁長形、幼滑細膩,爽口無比
雞軟骨
雞軟骨骨烤得很脆,幾乎不帶肉的口感
鹽燒雞翼
鹽燒雞翼外皮脆,肉味濃
日本芝士年糕
日本芝士年糕香味濃郁、口感煙韌
雞皮
雞皮外皮金黃酥脆、內裡油脂香甜
美國安格斯牛柳
美國安格斯牛柳多汁細嫩,甘甜醇美又富有嚼感
2021-08-25
雞軟骨
雞皮
美國安格斯牛柳
2021-08-25 107 瀏覽
今天到銅鑼灣逛街, 在SOGO附近找了這間日式居酒屋試一試這間日式居酒屋主打串燒,也有主食和燒物燒牛舌 -牛舌是厚切的, 非常有咬口,加上胡椒鹽簡單的調味,更能帶出牛肉的鮮味明太子雞翼 - 即是燒雞翼釀滿了明太子,一口咬下魚卵滿在嘴裡非常滿足燒白鱔 - 魚皮燒得十分香脆可口, 魚肉口感厚實燒銀鱈魚 - 銀鱈魚魚味鮮甜, 加上外皮同樣香脆, 十分好味燒雞皮- 吃串燒必點的, 雞皮燒得完全香脆, 十分邪惡燒鰻魚 - 外層咬落香脆,肉質仍然保持軟滑彈牙燒豬頸肉 - 肥瘦比例剛好, 吃下去帶點焦香豚之大腸- 非常有驚喜, 秘密醬汁配了薄切的大腸, 份外惹味和牛炒飯 - 主食炒飯一點也不馬虎, 炒飯粒粒分明, 和牛粒亦重牛味這間日式居酒屋的串燒即叫即燒, 十分惹味, 值得一試

今天到銅鑼灣逛街, 在SOGO附近找了這間日式居酒屋試一試

這間日式居酒屋主打串燒,也有主食和燒物
燒牛舌

燒白鱔

燒白鱔 - 魚皮燒得十分香脆可口, 魚肉口感厚實
燒銀鱈魚

燒雞皮

燒雞皮- 吃串燒必點的, 雞皮燒得完全香脆, 十分邪惡
燒鰻魚

燒鰻魚 - 外層咬落香脆,肉質仍然保持軟滑彈牙
燒豬頸肉

燒豬頸肉 - 肥瘦比例剛好, 吃下去帶點焦香

和牛炒飯

這間日式居酒屋的串燒即叫即燒, 十分惹味, 值得一試
燒牛舌
和牛炒飯
  • 牛舌
  • 白鱔
2021-08-24 32 瀏覽
又到了日本時間,與朋友定不下吃什麼的時候,直接到逸園看一圈,選了「備長」日式居。菜品選擇很廣,最後還是選了本人愛好之物,牙痕心癢。鵝肝多士個人極愛吃鵝肝,但普遍燒得太乾身,油潤度也較欠缺。極推薦「備長」的鵝肝多士,鵝肝整件完整油亮,油脂溢出甘香柔嫩,咬下油香豐富,滲透整件多士上。西京銀鱈魚「西京燒」是將鱈魚以味噌醃漬後再燒烤,魚肉肉質結實油潤香滑幼嫩,滲出濃厚魚油香,蘸點沙律醬,更肥美滑溜,入口即溶。厚切牛舌燒物除了講求食材高質,師傅手勢也很重要。牛舌厚身質地爽而柔軟不韌,肉汁豐富,入口油脂滲透嘴內。鹽燒雞翼鹽燒雞翼燒至表面香脆,雞肉肉汁豐富嫩口,鮮味香口。墨魚汁炒烏冬墨魚汁融入烏冬,整根變成墨水色,烏冬入口柔軟順滑,夾雜爽脆魷魚,飽肚恩物。總括來說,食物高質,價錢合理,吃貨的日式料理指標地。
菜品選擇很廣,最後還是選了本人愛好之物,牙痕心癢。

鵝肝多士

西京銀鱈魚

鹽燒雞翼
鹽燒雞翼燒至表面香脆,雞肉肉汁豐富嫩口,鮮味香口。

墨魚汁炒烏冬

總括來說,食物高質,價錢合理,吃貨的日式料理指標地。
2021-08-24 1707 瀏覽
今天和朋友到SOGO逛街,朋友事先已上網卜了這餐廳,因為她說很久沒有吃串燒,澳門逸園中心正正就在SOGO旁邊,非常方便。侍應先給我們熱茶和點串燒用的醬料,另外餐廳會提供前菜,非常清新,雖然是前菜,但我卻喜歡邊吃串燒時邊吃前菜,可以清一清味蕾再吃下一串,就更能吃到串燒的美味。我和朋友點了以下食物:雖然朋友想吃串燒,但總需要吃些飯,她說網上很多人推介這款海膽海鮮炒飯($138),而我本身也非常喜歡海膽,所以就點來試一試。海膽的份量也很多,伴到飯裡一起進食仍突顯到海膽的鮮味,值得一讚,而且很多海鮮,大大粒又彈牙,炒飯亦炒得粒粒分明,能體現廚師的功力,非常滋味。接下來我們點了辛辣炸雞($68),炸雞切開了有六件,剛炸起熱辣辣,炸粉很脆身,而且雞肉保留了肉汁而且嫰滑,辣度適中,我們加了檸檬汁另有一番風味。接下來主角就是串燒,我們分別點了:荔枝豬肉卷($33):荔枝和豬肉的配搭非常清新,很有驚喜,荔枝大大粒又多汁,荔枝的甜味和烤過的豬肉非常配襯鹽燒雞翼($32):雞翼燒得金黃色,一看見已經食慾大增,皮脆肉嫰,鹽味剛好,沒有搶去了雞肉味日本雞腎($32):朋友是雞腎愛好者,這裡的雞腎很爽口,很新鮮舞

接下來主角就是串燒,我們分別點了:

舞茸豬肉卷($36):舞茸菇是一種很有營養價值而且好吃的菇,而且菇的份量也不少,燒過非常香口,吃下去很有層次感。

這裡環境很好,坐得很舒適,而且食物也很美味,下次再來的時候可以喝酒,配上串燒應該更有氣氛。
2021-08-23