2020-11-29
近排疫情又嚴重番,睇嚟有排都飛唔到台灣,唯有食住台灣菜解下思鄉病,荃灣最近開咗間台式小店,粉紫色裝修超級eye catching,價錢唔貴,野食仲好有特色,值得一試台灣牛肉湯麵($72) 牛腩軟嫩入味,麵質煙韌,軟硬適中,湯頭濃郁得嚟唔會死鹹,仲有半隻溏心蛋古早味炸雞卷($45)有驚喜,佢係雞皮包住雞脾肉咁去炸,外皮好酥脆,雞肉嫩滑多汁,十分推薦芋見紫薯吐司($45)麵包有烘過微脆,唔知係咪我地擺得太耐,食嗰時已經唔熱,而芋泥同紫薯泥睇圖都知夠晒份量,入口幼滑綿密,不過芋泥味道比較淡,唔夠突出仙草3號($46)包括三色芋圓、包餡芋圓、布丁同水晶,仙草糖水好清甜,芋圓煙韌有咬口,但三色味道食落分別唔大,不過布丁好滑溜溜,充滿蛋香飲品選擇豐富,都有差唔多成20款高雄紅茶牛奶珍珠(跟餐+$8)紅茶同牛奶比例啱啱好,珍珠好煙韌葡萄柚綠茶($29)加水晶(+$6)味道清新,唔會太甜
飲品選擇豐富,都有差唔多成20款
葡萄柚綠茶($29)加水晶(+$6)味道清新,唔會太甜