2019-11-29 66 瀏覽
本身以為呢間餐廳連酒吧淨係出名飲手工啤🍻 點知原來食物都意外地高質😱#法國走地豬五花肉半肥瘦黑叉燒 🐷 ($178)半肥瘦叉燒賣相好吸引😍 肉質非常鬆軟👍🏻 一啲都唔韌😋 配埋特製醬汁好夾😏 必食推介😎#燒XO醬無激素日本雞頸肉配温泉蛋飯 🐤 ($192)雞頸肉好嫩滑🐣 鴨肝好肥美😋 配埋温泉蛋個飯好juicy好惹味🍚#焗釀大烤菇配香料羊肉腸 🍴($128)大烤菇夠juicy🤤 配埋芝士一定無錯😏 最特別係炸牛蒡好正😋#西班牙油炸鬼 🍰 ($98)估唔到甜品都咁出色😛 churros非常香脆👍🏻 配埋榛子朱古力醬好邪惡🍫Mixed Emotions🍺($80)

#法國走地豬五花肉半肥瘦黑叉燒 🐷 ($178)

#燒XO醬無激素日本雞頸肉配温泉蛋飯 🐤 ($192)

#焗釀大烤菇配香料羊肉腸 🍴($128)

#西班牙油炸鬼 🍰 ($98)

Mixed Emotions🍺($80)
2019-11-28 57 瀏覽
📍何蘭正 (中環)中環蘇豪卑利街65-65A號地舖-----爸媽唔係屋企 收工同家姐兩個人去SOHO撐枱腳 SOHO好多餐廳 揀到我地眼花繚亂 最後比呢間好似好L正嘅何蘭正吸引左😆餐廳裝修行港式懷舊風 懷舊得黎又不乏時尚氣息 幾得意😎-西班牙式香草糯米紅酒洋蔥釀乳豬配慢煮崧 ($258):呢款每日限定嘅西班牙乳豬 Menu上面係搵唔到的 係佢哋嘅特色隱藏Menu 是日全晚只供應兩客 好彩嚟得早 俾我哋嗌到雖然乳豬望落去唔係特別大碟 但係食落就會發現其實非常飽乳豬中間釀左紅酒煮梨同埋糯米 咬落爆脆中又帶軟糯感 味道層次豐富 吸收左紅酒梨汁嘅乳豬油膩感大減 與此同時吸收左乳豬油分嘅糯米味道則更香 口感亦更滑 😆-白胡椒,白味噌,鮮枝竹煮紐西蘭鑽石蜆($138)汁底個顏色好似腐竹糖水 材料有粉絲香蔥 雲耳 腐竹同紐西蘭鑽石蜆 大蜆粒粒都非常飽滿 喺白胡椒嘅調味下更顯鮮味 食完個人好溫暖 好適合做秋冬嘅下酒菜😛-沙薑風味炸雞翼($88)雞翼好貼心咁整成單骨雞翼 方便客人食用 沙薑粉落得好足惹味亦香脆不過感覺比較熱氣 好適合配返杯鬼佬涼茶飲下🍺-桂花啤:因為B仔有些少感冒嘅關係所以我哋今晚
📍何蘭正 (中環)
中環蘇豪卑利街65-65A號地舖
-----

桂花啤:因為B仔有些少感冒嘅關係所以我哋今晚冇叫到酒飲 但係好貼心嘅店員見到我哋冇嗌野飲 私人醒左兩細杯啤酒俾我哋試一試 其中一杯係桂花啤 飲落桂花香好突出 甜甜地唔會太苦澀 好適合女仔飲👭🏻
🦁獅子山下:呢杯係佢哋嘅signature之一 酒精味較重第一啖苦味較出 之後越飲會越覺得甘甜 有種苦盡甘來嘅感覺除左呢d之外 佢地menu仲有好多好特別嘅啤酒 下次如果冇唔舒服嘅話 會再嚟叫返兩杯啤一啤佢😁
👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻
#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcentral
2019-11-09 209 瀏覽
之前同朋友其實都食過呢間位於中環SOHO區既fusion餐廳,最近見用eatigo book台有8折,於是再次黎食,一如既往好味🙋🏻‍♀️半年後再黎發覺menu唔同左,原來老闆耐唔耐就會轉下菜式。首先呢個沙薑風味炸雞翼係必食(要比5個👍🏻),同出面西餐廳食既炸雞翼好唔同,佢加左沙薑味令成個層次感提高,而且雞翼係啖啖肉,送酒一流。黎到主菜法國走地豬五花肉半肥瘦黑叉燒🐷,開頭見個名心諗咪又係叉燒唔洗改到個名咁fancy掛,點知一放入癲覆左我對叉燒既概念,原來可以咁好味咁腍咁好味。由於舊肉既肥既部分都幾多,再食埋旁邊既薄荷西瓜🍉可以解油。平時食胡椒豬肚食得多,但呢個白胡椒白味噌鮮枝竹煮紐西蘭鑽石蜆配搭真係未食過,啲蜆好大隻冇沙,連湯都飲曬😻到最後呢個日本雞頸肉腐乳烤鴨肝配溫泉蛋飯,賣相的確麻麻,但將所有野撈埋一齊食後,個感覺好有趣,好似將日式中式西式既野同時放入口,係好好味👍🏻

白胡椒白味噌鮮枝竹煮紐西蘭鑽石蜆

日本雞頸肉腐乳烤鴨肝配溫泉蛋飯

2019-11-05
用餐優惠
優惠券
白胡椒白味噌鮮枝竹煮紐西蘭鑽石蜆
日本雞頸肉腐乳烤鴨肝配溫泉蛋飯
「一陣間去邊到,飲多兩杯就知道」,酒精永遠都係人類既最好既朋友,開心又會想掂下佢,唔開心又會想見下佢。無論去到邊個地方,佢都會存在係你身邊。今晚就黎到中環SOHO區既「何蘭正」,一睇個名就知玩味極濃,善用廣東粗口諧音配合中西合壁元素既手工啤酒、新派菜式將懷舊香港文化脫胎換骨。店鋪裡面既傳統木傢俬、吊扇、黃色既通花鐵閘都有齊哂舊有味道。再加埋本土既霓虹燈招牌,大大隻寫住「鬼佬涼茶」,的確有別一番特色!👇📌Salmon Tartare - $148▪ Salmon Roe▪ Tobiko▪ Crispy Wonton Chips▫ 雙籽齊發既「雙籽三杯風味三文魚他他」,其實主要係由三文魚米同埋飛魚米合拼,魚籽粒粒分明,咬落爽口彈牙。放上雲吞皮夾埋一齊食,口感大大提高,咸香爽脆,層次豐富。用黎做開胃菜,絕對係精明之選。📌Roasted French Red Label Pork Belly "Char Siu"- $178▪ Black Sauce ▪ Compress Watermelon ▪ Mint▫ 估唔到酒吧餐廳一樣用料講究,絕對唔係hea交功課。今次主菜就試左呢個「法國走地豬五花

中西合壁元素既手工啤酒、新派菜式將懷舊香港文化脫胎換骨。

📌Salmon Tartare - $148
▪ Salmon Roe
▪ Tobiko
▪ Crispy Wonton Chips

咸香爽脆,層次豐富。用黎做開胃菜,絕對係精明之選。

▪ Black Sauce
▪ Compress Watermelon
▪ Mint
▫ 估唔到酒吧餐廳一樣用料講究,絕對唔係hea交功課。今次主菜就試左呢個「法國走地豬五花肉半肥瘦黑叉燒」,
呢種豬肉整出黎叉燒同我平時食開既港式叉燒更加軟腍,但依舊食到叉燒既蜜汁香味。表面亦做到焦香,

裡面仲keep住嫩滑多汁。中間仲有個中西fushion既用真空壓縮出黎既薄荷西瓜,睇落好似年糕,
其實咬落啖啖清新口感,認真唔錯。

📌Koshihikari Rice - $192
▪ Roasted Japanese Non Hormone
   Chicken Neck Meat
▪ Foie Gras
▪ Saikyo Yaki
▪ Spa Egg
▪ Xo Sauce

▫ 第二味新派主菜就係「燒XO醬無激素日本雞頸肉」,一打開煲蓋就聞到好香濃既鴨肝香味,
原來係用左廖孖記腐乳燒出黎,鴨肝質感好嫩滑好夠油香,唔錯。

雞頸肉食落反而有d似雞柳,幾有咬口。配埋三重縣既越光米飯,飯粒入口有彈性,
再加隻溫泉蛋撈埋一齊食,可以話係雙重滋味呀。

📌Churros - $98
▪ Hazelmut Chocolate Sauce
▪ Lemon Honey Mascarpone Sauce

▫ 點可能唔試下佢地既招牌甜品「西班牙油炸鬼」,炸得金黃香脆,完全無果種油溢味。
輕輕點上檸蜜意大利芝士醬或者配搭榛子朱古力醬就夠哂味道。
旁邊仲有個好似雪糕既忌廉球,我就鍾意將Churros沾上雪糕一齊食,一凍一熱呢個組合幾過癮呀。

📌Black Cow - $118
▪ Nata de Coco
▪ Jack Danel’s Whiskey
▪ Coke
▪ Haagen-Dazc Chocolate Ice Cream
▫ 紅牛就聽得多啦,「黑牛」你又試過未?其實係由椰果配合可樂再溝埋男人最愛既威士忌,
形成一種苦中帶甜既男人浪漫,再加埋一球雪糕層次變得更加豐富。

📌Sweetened Red Bean - $118
▪ Rum
▪ Marasquin
▪ Cream
▪ Milk
▫ 將港式紅豆冰融入馬拉斯加櫻桃酒、冧酒變成一杯「醉人紅豆冰」,
甜得黎又有少少酒香味,幾有氣氛。
2019-11-06
15 分鐘 (堂食)
  • 雙籽三杯風味三文魚他他
  • 法國走地豬五花肉半肥瘦黑叉燒
  • 燒XO醬無激素日本雞頸肉
  • 西班牙油炸鬼
  • 黑牛
  • 醉人紅豆冰
2019-11-03 70 瀏覽
何籣正環境特別,裝修是舊香港的感覺。餐廳的用具都是以前年代的款色,埋特別的。餐廳主要是喝本地的啤酒🍻,有很多種味道,所以有很多老外來這裡喝啤酒聊天。店裡的食物都很好吃,我點了以下兩種都沒令人失望,特別是胡椒大蜆粉絲,配上啤酒超棒。試了這家幾種本地啤酒,我最愛是raspberry beer. 酸酸的味道,好喝喔!
2019-10-29 72 瀏覽
何蘭正 (中環)📍中環蘇豪卑利街65-65A號地舖-65 Peel’s beer and food are really HO-LAN-JENG! 🍻 佢地「鬼佬涼茶」呢個霓虹招牌出哂名 個個去到都會瘋狂打卡🥰呢晚除左飲佢地嘅beer外 亦試左幾道野食好中意佢地嘅芝士釀Portobello菇 又cheesy又juicy 係超正嘅starter🥰雞頸肉飯有件大大舊嘅肥美鵝肝 食落油脂豐腴 齒頰留香🥰Taste: 👅👅👅Value for Money: 💰💰💰Ambience: 🍻🍻🍻🍻(on a scale of 0-5 emojis)
何蘭正 (中環)
📍中環蘇豪卑利街65-65A號地舖

呢晚除左飲佢地嘅beer外 亦試左幾道野食

雞頸肉飯有件大大舊嘅肥美鵝肝 食落油脂豐腴 齒頰留香🥰

Taste: 👅👅👅
Value for Money: 💰💰💰
Ambience: 🍻🍻🍻🍻
(on a scale of 0-5 emojis)
1K
2019-10-29 1019 瀏覽
近期大熱劇集《金宵大廈》,唔知大家有無睇呢?好耐無睇大台嘅我哋,都被佢嘅前世今生主題所吸引。故事嘅前世大概發生喺六十年代,雖然六十年代對我哋嚟講係好遙遠,但係想懷舊一吓都有辦法嘅。今日,我哋就嚟到中環蘇豪嘅何蘭正,酒吧設計主打懷舊唐樓風,而餐廳嘅用具以至店員的服都配合主題,好有地道香港feel,玩味好重。白胡椒,白味噌,鮮枝竹煮紐西蘭鑽石硯紐西蘭鑽石硯大大粒,每粒都好飽滿,充滿住白胡椒同白味噌嘅香味,但最正係索晒汁嘅枝竹同粉絲,胡椒鳥味好香濃。XO醬燒無激素日本雞頸肉,西京式廖孖記腐乳烤肥鴨肝,配溫泉蛋 ,三重縣越光米飯一打開個蓋,XO醬嘅味道就衝出嚟,將温泉蛋拌勻雞頸肉、鵝肝同米飯,味道大大提升!比較少食嘅雞頸肉,原來都有驚喜,油份唔多,但肉質嫩滑juicy。鴨肝無膻味,油份滿足,接近入口即熔!而飯係珍珠米,粒粒飽滿,索晒肉汁,好好味。法國走地豬五花肉半肥瘦黑叉燒(黑糖、黑醬油),配真空清新薄荷西瓜叉燒唔一定係燒臘舖好味,呢度嘅叉燒好鬆化,半肥瘦真係無得輸。加上黑糖同黑醬油,燒得啱啱好,又唔會過甜。伴碟仲有西瓜,仲可以中和到飽膩感!夠薑思樂冰用思樂冰上枱,好細心!而呢杯以Ginger

白胡椒,白味噌,鮮枝竹煮紐西蘭鑽石硯

夠薑思樂冰
用思樂冰上枱,好細心!而呢杯以Ginger Beer同Vodka再加入Rasberry嘅夠薑思樂冰,好啱女孩子飲。酒味唔濃,酸酸甜甜咁,好易入口。

是L但
啤酒方面有唔同嘅手工啤,唔知飲咩?咁就飲是L但啦!麥味香濃,唔會話好strong。

是日特色糖水
最尾食埋個用小米缸做碗嘅酒燉雪梨,夠晒潤喉清新,好滿足。

2019-10-28
2019-10-28 734 瀏覽
Take a little break🍺約朋友飲杯鬼佬涼茶🍻傾吓計 釋放一啲負能量為自己減減壓💆🏻‍♀💆🏻‍♂何蘭正店內通花鐵閘 霓虹燈 吊扇 都非常舊香港feel 除咗手工啤 野食都好有特色同埋菜式名超長好玩野😂⠀▫法國走地豬五花肉半肥瘦黑叉燒.配真空清新薄荷西瓜($178)叉燒非常之軟腍🐷半肥瘦叉is the best!! 薄荷西瓜好fresh🍉 可以減膩⠀▫XO醬燒無激素日本雞頸肉.西京式廖孖記腐乳烤肥鴨肝.配溫泉蛋.三重縣越光米飯($192)雞頸肉非常有驚喜🐥肉質超嫩滑又帶有少少爽口 而且份量不少 香濃腐乳加上肥鴨肝🦆 配上香滑溫泉蛋🥚撈落越光米一齊食 惹味香口🤤⠀▫「何蘭正」濃厚花生豆富配花生芽菜.燒西班牙甜椒.皮蛋及美味酸辣汁($108)滑滑的豆腐 醬汁香麻而不辣 配上皮蛋肉碎、豆芽、甜椒 💚⠀▫西班牙油炸鬼.棒子朱古力醬.檸蜜意大利芝士醬 ($98)西班牙油炸鬼即係玉桂卷💛炸到外脆內軟 外層沾滿砂糖 香濃玉桂味 配埋雪糕 芝士醬同朱古力醬 非常好味又邪惡⠀▫手工啤🍺淡淡桂花香味帶出清新嘅味道⠀▫夠薑思樂冰($118)其實係cocktail🍸口感同思樂冰差唔多 Vodka
Take a little break🍺

法國走地豬五花肉半肥瘦黑叉燒.配真空清新薄荷西瓜

滑滑的豆腐 醬汁香麻而不辣 配上皮蛋肉碎、豆芽、甜椒 💚

▫西班牙油炸鬼.棒子朱古力醬.檸蜜意大利芝士醬 ($98)
西班牙油炸鬼.棒子朱古力醬.檸蜜意大利芝士醬

▫手工啤🍺
淡淡桂花香味帶出清新嘅味道
手工啤

▫夠薑思樂冰($118)
其實係cocktail🍸口感同思樂冰差唔多 Vodka 濃度都幾高

手工啤
2019-10-20 106 瀏覽
Triple date night! 主打draft beer, 不過都有wine/cocktail 6個人 叫咗6碟都食唔晒🤷🏻‍♂️ 應該係飲啤酒跑晒 👍🏻梅菜扣牛面頰配煎腸粉&椰菜仔 $182 - my favourite! 牛面頰扣得好入味 夠𣺉,煎腸粉好煙軔👍🏻半肥瘦黑糖义燒 $178 - 伴碟係薄荷西瓜🤣 好得意的fusion.. 义燒可以的👍🏻黃金炸雞 $92 - 所有黃金炸物我都好鐘意食 暫時未有好多地方有黃金炸雞😋 雞件好嫩 好好食👉🏻daily special 陳村配唔知咩魚😂 $258 - 可以的 只係魚塊上面有啲奇怪刺(可以入口的 放心)只係唔知咩黎的 👍🏻沙薑風味雞翼 $88 - 欣賞佢係單邊雞翼 容易食 不過menu無mention 係辣的🥴 唔係微辣程度 所以唔係人人食到👉🏻 雞頸肉 鵝肝 温泉蛋 米飯 $192 - 伴碟的巨型芽菜有啲奇怪🤪 似變種,其他的都還可以 📜Overall:都好受歡迎 入面坐滿晒 門口都坐咗幾枱客 server好了解佢地的draft beer, recommend的都好夾到我地味. 反而食物方面就唔係太清楚 仲有漏單 不過好fri
Triple date night!
6個人 叫咗6碟都食唔晒🤷🏻‍♂️ 應該係飲啤酒跑晒
📜Overall:都好受歡迎 入面坐滿晒 門口都坐咗幾枱客 server好了解佢地的draft beer, recommend的都好夾到我地味. 反而食物方面就唔係太清楚 仲有漏單 不過好friendly, 過咗2個鐘本身要還枱 不過下枱客未到 佢比我地坐多陣😆👍🏻👍🏻
煎腸粉
沙薑雞翼
义燒
雞頸肉  鵝肝  温泉蛋飯
2019-10-18 810 瀏覽
中環Soho區係平時放工嘅好消遣地方,今次嚟到呢一間又有得飲又有得食嘅何蘭正試下先,呢到除左右各款嘅手工啤,仲有好多特色嘅Cocktail,而且環境以80年代裝飾為主,成間店都幾有特色同gimmick💛-一坐底,見到碗筷都用上懷舊風既公雞碗,而menu就係墊枱紙。-食物分Small Plate & Large PlateSmall Plate 我簡左依到Signature既濃厚花生豆腐、配花生芽菜、燒西班牙甜椒、皮蛋及美味酸辣汁。賣相超掂,印咗店舖嘅名上去,依舊花生豆腐嘅口感比平時食開嘅都結實,而且大豆味濃,不過花生味就不算突出。而旁邊嘅花生芽菜係我食過最大條最彈牙最爽口嘅芽菜,唔錯唔錯。另外其實依一個豆腐用嘅醬汁係酸辣汁,食落感覺好似平時食開尖椒皮蛋嘅汁,雖然唔係好辣,但個麻味的確做得幾出色,係唔經唔覺愈食個嘴feel到愈麻🤣🤣Large Plate 我地簡左2個首先係XO醬燒日本無激素雞頸肉、賦予配鴨肝、配溫泉蛋米飯。好得意啊!佢係用一個雞仔嘅煲上菜之後打開個飯都聞到好香,豬頸肉就食得多啦,但係雞頸肉都係第一次聽亦都係第一次食,又估唔到原來雞頸肉嘅口感都幾嫩滑。值得一讚係裏面嘅鴨肝

食物分Small Plate & Large Plate

Large Plate 我地簡左2個

值得一讚係裏面嘅鴨肝,完全完全冇蘇無腥味,而且都夠肥美,好食!

飯嘅中間其實係有一個溫泉蛋,將佢撈埋落啲飯到食,真係好美味!本身飯底都做得幾出色,XO醬味出!

之後再點左法國走地豬五花肉半肥瘦黑叉燒,依個係大推薦,必點必點!

依個叉燒做得非常鬆化,半肥瘦真係有入口即溶嘅感覺,而且個醬汁調得剛剛好,蜜味好夠但係又唔會過甜,而且佢嘅伴碟都好有心思,中間嗰啲係西瓜來,可以中和一下飽膩感!算係我食過覺得好出色既叉燒😆

最後係甜品西班牙油條,呢個又係做得幾好食,依個油條完全炸得唔油膩,唔會油淋淋,而佢係配左兩個醬汁,第一個係榛子醬,而第二個係出邊都好少食到嘅檸檬意大利芝士醬!
個檸檬意大利芝士醬食落好清新,酸酸甜甜,配油條有另一番風味!

而飲品依到有手工啤同各款特色Cocktail,今次簡左醉人紅豆冰,係滿滿既忌廉山紅豆冰加冧酒,味道幾得意幾好飲😍另一杯就點左咸檸七,開開胃
2019-09-28
2019-10-15 917 瀏覽
又係時候happy friday下啦,平時好小過中環飲野,不過今次朋友介紹話有間好有本土特色既bar,話帶我試試佢。🎈室內環境呢度有indoor同outdoor座位既,我地好怕熱,揀左坐入面,呢度既牆身裝飾都幾有心思,一個個霓虹燈招牌,又用左常見於舊屋邨既磁磚,好有懷舊feel。🎈Menu我地叫左1個Small Plate,2個Large Plate,2杯野飲,最後仲食埋甜品添。🍴🍴🍴🍴✨成人黑牛一坐低當然嗌反杯野飲先啦,見到佢地d cocktail既各幾得意咁。成人黑牛用左Jack Daniel’s Whisky、可樂、一大球haagan daz 朱古力蛋糕,底下仲有粒粒椰果。飲落口幾smooth,甜甜嘅朱古力雪糕好似中和左酒精咁。✨夠薑思樂冰朋友叫左呢個夠薑思樂冰,以Ginger Beer同Vodka為主,再加入Rasberry同冰粒,一齊拎去blend。本來我哋冇為意係有rasberry,見到杯野係紅色都嚇一嚇,不過飲落口,又覺得rasberry既存在幾重要,酸酸甜甜咁,幾易入口。✨ 沙薑風味炸雞翼伴酒菜一定唔少得炸物,我地就叫左個沙薑風味炸雞翼,廚師將雞翼切成單骨雞翼,方便進食
🎈室內環境
🎈Menu
🍴🍴🍴🍴
沙薑風味炸雞
伴酒菜一定唔少得炸物,我地就叫左個沙薑風味炸雞翼,廚師將雞翼切成單骨雞翼,方便進食,粉漿入面混合左沙薑,食落有淡淡既沙薑香味。
法國走地豬五花肉半肥瘦黑叉燒 配真空清新薄荷西瓜
黑漆漆既呢碟叉燒,就好似黑貓咁,外表冇橘貓咁討好,但其實好可愛好熱情。咁呢碟叉燒,外皮微脆,肉質就煮到係jelly狀,入口即溶,醬油方面就用左常見於新加坡菜既黑醬油,令叉燒多一分甜味,就咁食唔加飯都唔會過鹹。
法國走地豬五花肉半肥瘦黑叉燒
XO醬燒無激素雞頸肉 西京式廖媽記腐乳肥鴨肝,配溫泉蛋 ,三重縣越光米飯
再黎就係呢個鵝蛋形既器皿,一打開,撲鼻而來既XO醬味道,首先見到有隻好吸引既温泉蛋,(心裡已經mark起佢了),個人就覺得雞頸肉比其他部位實肉小小,唔會話油,都唔會嚡口,比較中立。
西班牙油炸鬼
最後甜品時間,我地order左西班牙油炸鬼Churros,配有榛子朱古力醬同檸蜜意大利芝士醬,中意清新d既可以沾上後者,中意sweet d既可以沾前者,我就覺得2個醬都好正啦。
🎈總結
本來諗住黎飲杯野,chill下,但d食物實在太吸引,食下一樣,食下一樣,就食齊成個晚餐。通常去酒吧飲野,d食物都係一般般,但呢間何蘭正就做到2樣都出色,一定會再黎啊!
2019-10-13 79 瀏覽
近年多左懷舊香港嘅餐廳,而呢間就係少見嘅懷舊港式酒吧,提供多款本地和外國手工啤。餐廳仲以舊式香港為裝潢主題,有舊式通花鐵閘、霓虹燈及吊扇等裝飾,打卡一流。-1⃣濃厚花生豆富配花生芽菜,燒西班牙甜椒,皮蛋及美味酸辣汁 💰108清淡香滑豆腐同濃厚伴醬味道好夾;麻辣花椒油既辣度中等,係大部分人都可以接受到既辣度;旁邊放左皮蛋、花生芽、甜椒做伴菜,味道清甜,係一個好開胃既前菜。2⃣香煎五頭深海大虎蝦配蝦皇醬,韮菜及台灣QQ麵 💰218今期流行台式QQ麵, 配香煎深海大虎蝦,配搭新鮮。麵條被蝦皇醬同蔥油吸收,非常惹味。3⃣Xo醬燒無激素日本雞頸肉,西京式廖媽記腐乳烤肥鴨肝,配溫泉蛋 ,三重縣越光米飯 💰192豬頸肉聽得多,食雞頸肉都係第一次🤔。雞頸肉吾似豬頸肉咁爽口,但係冇咁油膩;烤鴨肝配腐乳醬有驚喜,平時食鴨肝配黑醋食,但係呢度配腐乳醬食落又有火花啵😏廖媽記腐乳係香港特色,鍾意用腐乳送飯嘅人應該一定認識啦⋯⋯配上溫泉蛋同炒飯。4⃣手工啤酒(80/450ml) 💰80獅子山下呢個名都夠哂集體回憶呀😅係menu裡面,手工啤酒有詳細成份同酒精濃度,可以隨性選擇5⃣ WHISKEY 🥃 HIBIKI 💰1506⃣

2⃣香煎五頭深海大虎蝦配蝦皇醬,韮菜及台灣QQ麵 💰218

4⃣手工啤酒(80/450ml) 💰80

5⃣ WHISKEY 🥃 HIBIKI 💰150

6⃣是日特式糖水 💰68
開心果奶露配法式燴梨花膠凍

呢個糖水個人認為必食😅因為只係一盅小小嘅糖水,會係咁花心思,每樣食材似乎冇啦更,嘩⋯一小盅食左三個超乎想像嘅口感,不過係是日特式糖水,有緣先可以相會啊。
2019-10-10 206 瀏覽

食物分Small Plate & Large Plate

Large Plate 我地簡左2個

最後飲品方面我哋點左一杯Cocktail,醉人紅豆冰,係忌廉紅豆冰加上冧酒造成嘅,味道都幾特別,可以一試! 仲有一杯點左咸檸七
2019-09-29
2019-10-10 78 瀏覽
—隔咗幾個月嚟 半山扶手電梯仲整緊我城又會幾時病好 之前食韓燒經過見幾得意Ho L Jeng ($108)花生芽菜粗爽 個汁醋酸麻辣 清涼開胃梅菜扣和牛臉頰($182)肉質腍身有嚼口 仲有椰菜仔同煎腸粉冇激素雞頸肉鴨肝飯($192)雞肉爽彈味濃 不自覺食咗好多溫泉蛋撈飯 增加濕潤度Churros($98)即炸酥脆鬆軟 滿佈砂糖甜香冇咩油膩感 可沾榛子醬 檸蜜芝士醬 雪糕 醉人紅豆冰/成人黑牛($118)港式茶餐廳常見飲品 再加上酒成份酒量淺都唔會怕醉————————————何蘭正 65 peel中環蘇豪卑利街65-65A號地舖

隔咗幾個月嚟 半山扶手電梯仲整緊
我城又會幾時病好 之前食韓燒經過見幾得意
Ho L Jeng ($108)
花生芽菜粗爽
個汁醋酸麻辣 清涼開胃
梅菜扣和牛臉頰($182)
肉質腍身有嚼口
仲有椰菜仔同煎腸粉
冇激素雞頸肉鴨肝飯($192)
雞肉爽彈味濃 不自覺食咗好多
溫泉蛋撈飯 增加濕潤度
Churros($98)
即炸酥脆鬆軟 滿佈砂糖甜香
冇咩油膩感 可沾榛子醬 檸蜜芝士醬 雪糕
醉人紅豆冰/成人黑牛($118)
港式茶餐廳常見飲品 再加上酒成份
酒量淺都唔會怕醉
————————————
何蘭正 65 peel
中環蘇豪卑利街65-65A號地舖
2019-10-09 72 瀏覽
SOHO一直有好多氣氛好好既餐廳,今日就揀左呢間中西fusion菜何蘭正同男友撐檯腳。呢間何蘭正既英文係Ho L Jeng相信唔少香港人見到都會微微一笑,就等外國人繼續摸不著頭腦吧。這間餐廳裝修帶點香港本土懷舊特色,但以霓虹燈令到整體感覺新潮不少,很驚喜! Red Bean$118頂頭的忌廉、中間白色的奶、底部的紅豆粒粒,外型真係同紅豆冰一模一樣,邊個估到原來係一杯酒呢!就咁飲會覺得酒味好濃,但將頂部既忌廉撈勻之後,杯cocktail真係飲到紅豆冰既味道!非常特別。 Ginger Shurpee$ 118男友點的,我偷飲左幾啖,係甜甜地有姜味既沙冰,而且酒味好濃。 焗釀大烤菇$128首先係小食焗釀大烤菇,焗出來的大蘑菇厚肉多汁,配上香料羊肉腸、水牛芝士、脆炸牛蒡片,味道比平常的更出色!這裡的香料羊肉腸帶有少少令人上癮的羊騷味,但不會覺得抗拒,反而別有一番風味。 鹽燒智利海鱸魚柳$248魚柳好滑沒有骨,配以頭水紫菜醬,非常特別,還配有男友最愛既蒜香烤玉子豆腐 石澳梅菜和牛面頰配煎腸粉$182和牛肉好大塊,又燜得好淋好入味!第一次食和牛同梅菜一起煮,估唔到都幾夾!配既煎腸粉都好香口,椰菜仔

Red Bean$118

Ginger Shurpee$ 118

焗釀大烤菇$128

鹽燒智利海鱸魚柳$248

石澳梅菜和牛面頰配煎腸粉$182
配既煎腸粉都好香口,椰菜仔都唔錯,全碟都好好食呀

是日特色糖水$68
食左咁多野都未滿足,係都要叫多個糖水先得。
今日既糖水係酒燉雪梨,非常潤喉清新,推薦。

今晚很滿足唷