2019-02-02 1462 瀏覽
在9月中,難得男朋友第一次來到港島區陪我食飯,我便帶他去中環蘇豪區一間特色的酒吧 <何蘭正>,讓他食飯之餘,又可以讓他飲酒!當晚店內都幾嘈,星期四晚上 8:00 已經 full! 可想而知有其實力所在!供應新舊玩味共融的特色美食及多元化的酒類!我告知他,店方有多款酒供應,一大排啤酒管,他發現其設計垂直,斟酒必定多泡沫,相對酒的份量便會減低嘞!獅子山下 $80啤酒一杯,表面少泡!以啤酒來說,味道已是易入口嘞!他補充,斟酒要把酒杯傾斜呈90度角,這樣,便不會出現太多泡沫,他認為,啤酒杯中太多泡沫是沒有禮貌的!所以,他覺得這杯啤酒賣相已經合格!另外雪得夠凍!芝麻湯圓 $118至於,我這杯特色 cocktail,單是賣相已見層次分明!表面是味道似花生醬、口味帶鹹而打得幼滑細膩的泡沫! 還灑上黑芝麻粉,完全是芝麻湯圓的變奏版,讓嘴唇親吻泡沫帶來的驚喜! Cocktail 入口是甜美的,令人一試愛上!只有喝後,有點感覺落喉嚨那種熱流感!就算平時不喝酒的我也接受得到!我這杯加入冰,拿起杯子便略知一二!比前者更冰冷!small plate火灸北海道帶子、配九龍醬園生抽牛油果醬及燒西瓜

當晚店內都幾嘈,星期四晚上 8:00 已經 full!
 可想而知有其實力所在!

供應新舊玩味共融的特色美食及多元化的酒類!

獅子山下 $80
啤酒一杯,表面少泡!以啤酒來說,味道已是易入口嘞!

所以,他覺得這杯啤酒賣相已經合格!另外雪得夠凍!

獅子山下
芝麻湯圓 $118
至於,我這杯特色 cocktail,單是賣相已見層次分明!

表面是味道似花生醬、口味帶鹹而打得幼滑細膩的泡沫!
 還灑上黑芝麻粉,完全是芝麻湯圓的變奏版,
讓嘴唇親吻泡沫帶來的驚喜!
Cocktail 入口是甜美的,令人一試愛上!

我這杯加入冰,拿起杯子便略知一二!比前者更冰冷!

芝麻湯圓
small plate
火灸北海道帶子、配九龍醬園生抽牛油果醬及燒西瓜 $128
燒西瓜有助把西瓜的甜美發揮得淋漓盡致!
帶子算大隻厚身,火候恰到好處!保持鮮嫩甜美!
火灸北海道帶子、配九龍醬園生抽牛油果醬及燒西瓜
楓糖燒三文魚配腐乳炒羽衣甘藍 $158
羽衣甘藍通常在沙律食得到,羽衣甘藍本身帶苦澀,炒熟後,入口的味道似芥蘭!
 楓糖燒三文魚令鮮滑的魚肉提升鮮甜!腐乳帶出獨特鹹香,整體都幾夾味!
楓糖燒三文魚配腐乳炒羽衣甘藍
香脆深海八爪魚腳、暗黑法式焗薯、中式臘腸、香檸牛油蒜味乳液 $228
相信臘腸肉經過繁複工序,把它還原基本步變返肉粒,
 賣相及質感也似叉燒,店方選用臘腸而並非叉燒,論香氣及味道,比後者,兩者更勝一籌!
香檸牛油蒜味乳液個汁的檸檬味及蒜味最為突出,兩者各不相讓!

香脆深海八爪魚腳、暗黑法式焗薯、中式臘腸、香檸牛油蒜味乳液
甜品
菊花蜜糖燉梨配琥珀合桃及芝士豆腐凍 $98
這款甜品是我意料不到的賣相,令我驚喜!
菊花蜜糖燉梨清潤順喉,芝士豆腐凍滑不留口!
卻是男朋友把芝士豆腐凍求其舀給我!

菊花蜜糖燉梨配琥珀合桃及芝士豆腐凍
2018-09-13
芝麻湯圓
火灸北海道帶子、配九龍醬園生抽牛油果醬及燒西瓜
楓糖燒三文魚配腐乳炒羽衣甘藍
香脆深海八爪魚腳、暗黑法式焗薯、中式臘腸、香檸牛油蒜味乳液
菊花蜜糖燉梨配琥珀合桃及芝士豆腐凍
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-第三次來到何蘭正,估唔到六點幾入座率已經很高。今次再來座位的排列有點不同,也轉了新的菜單,唯食物依舊的不錯,新派得來味道是有驚喜的!新的餐牌‘何蘭正‘ 濃厚花生豆腐配花生芽菜·燒西班牙甜椒·皮蛋及美味酸辣汁 $108很特別的花生豆腐,可以隱約見到磚豆腐上印了何蘭正三個字。搭配了很粗身的芽菜,一旁的皮蛋酸辣汁極為惹味,小妹食唔停口,就是花生豆腐食唔到花生味,就似普通豆腐。24小時慢煮叉燒配溫泉蛋·鹵水鴨肝·香噴噴豬油撈飯 $188慢煮叉燒肉味重,肉質不算很幼嫩但都可以,搭配著油脂豐腴的鴨肝,一啖豬油撈飯伴著吃,好邪惡啊!黑椒和牛臉頰配煎腸粉 $178是很中西融合的一道菜式,黑椒和牛臉頰咬落夠腍,完全不乾不嚡,牛味突出,真心高質;搭配了點黑椒汁的煎腸粉就好似平時併白飯或意粉般,唔會太飽,份量岩岩好!西班牙油炸鬼配咸蛋黃吉士醬及香蕉朱古力忌廉 $98佢地既西班牙油炸鬼炸得很不錯,食落帶點脆口,外酥內軟,味道甜甜的,最重要沒有油溢味,簡單蘸上醬已經很美味!一般都係簡單的配搭朱古力醬,而何蘭正便有自家調製咸蛋黃吉士醬

新的餐牌

黑椒和牛臉頰配煎腸粉 $178

西班牙油炸鬼配咸蛋黃吉士醬及香蕉朱古力忌廉 $98
佢地既西班牙油炸鬼炸得很不錯,食落帶點脆口,外酥內軟,味道甜甜的,最重要沒有油溢味,簡單蘸上醬已經很美味!一般都係簡單的配搭朱古力醬,而何蘭正便有自家調製咸蛋黃吉士醬,不過略嫌咸蛋黃味不夠突出,小妹喜愛更邪惡一點的。而雪凍了的香蕉朱古力忌廉,質感偏硬身少少,似食緊岩岩拎出黎既雪糕,整體配搭還不錯。

另外仲叫左兩杯Cocktails,菠蘿包和麻辣火鍋 (各$118)。右邊紅色的那邊麻新火鍋,邊杯沾上了一些辣粉,所以入口時會帶點微微新,頗特別,不過整體還是食物驚喜較大。
  • 黑椒和牛臉頰配煎腸粉
  • ‘何蘭正‘ 濃厚花生豆腐配花生芽菜·燒西班牙甜椒·皮蛋及美味酸辣汁
何蘭正聽就聽朋友說得多、終於可以來見見它的廬山真面目。入到去已經見到有些外國人坐咗係個打卡位下面,他們簡直是跟佈景融為一體,頗有氣氛。我哋一班朋友是來吃個正餐,所以叫了幾樣主食,價錢比外面餐廳貴,是fushion菜沒錯,但size有點少,覺得有點失望。這個叉燒飯的調味不錯,肉夠多汁,頗惹味。另一樣fushion腸粉,都係多句,儘管覺得不俗,但size有點細份。炸雞覺得係最好食!個皮不會太粉但又同時保持肉質鮮美,個人認為這個炸雞最好食!這個魚柳是是日的chef recommendations 我覺得好似食緊豉汁蒸魚這裡也出名手工啤酒,我們便叫了兩支試一試。 嫦娥奔月那支啤酒是不錯的,打那支薑味啤酒就覺得有點像藥水味。總括而言,這間餐廳對外國人來說是充滿新鮮感,但是對香港人來說我覺得試一次就好了。
何蘭正聽就聽朋友說得多、終於可以來見見它的廬山真面目。

這個叉燒飯的調味不錯,肉夠多汁,頗惹味。

2019-03-10
4天前 47 瀏覽
近排都比較鐘意係soho區揾食,因為soho氣氛正啲(我覺得),有feel啲),舒服啲,夾雜啲外國人,大家都好chill,感覺無咁壓迫。尼間65 peel之前都經過幾次,一直都好想食,但未有機會試。最後就趁琴日去左試~:::::::::::::::::::::::::::本身訂左枱,不過唔算好full,因為始終唔係星期五。一坐底個menu同我想像中有少少唔同,不過好有香港特色。小食方面,一開始就點左一份「五香枝豆」、一份「炸薯條配辣蓄茄醬、蒜味沙律醬」、一份「沙薑炸雞翼」、一份「黃金脆炸雞配泰式辣醬」。:::::::::::::::::::::::::::份枝豆好大碟,都幾抵食,雖然唔係條條枝豆都有調味,但佢隻五香味都幾特別。薯條個兩個醬都幾好食,不過薯條本身就一般般,夠熱,好長好大條,香口,不過食到味,開始得番啲好短,油淋淋,無乜薯肉ge薯條...得番D炸粉團。一般般啦...:::::::::::::::::::::::::::沙薑炸雞翼個味道較得幾好,好野味,單骨雞翼唔會食到個咀污糟哂,好啱我尼啲無食相人。一樣,都係好夠熱。炸雞都大大件,熱辣辣,點埋個醬,酸酸甜甜,好過癮。炸雞又好
:::::::::::::::::::::::::::
沙薑炸雞翼個味道較得幾好,好野味,單骨雞翼唔會食到個咀污糟哂,好啱我尼啲無食相人。一樣,都係好夠熱。炸雞都大大件,熱辣辣,點埋個醬,酸酸甜甜,好過癮。炸雞又好薯條都好,最重要係溫度夠熱~

:::::::::::::::::::::::::::
大碟野食方面,淨係叫左兩樣,不過無影menu...唔記得全名...兩碟都好明顯玩緊fusion,加左D香港特色元素入去。
其中一個係「唔知乜乜乜牛小扒配煎腸粉」,牛小扒好香,好淋,好大陣油香,配住個煎腸粉base,又幾特別,啲腸粉吸哂啲牛ge肉汁,牛ge油香,又煎到少少脆口,好特別。不過,個人尼講,鐘意第二樣多啲—「XO醬帶子撈粗麵」,好香口,好濃味,正。
其實成件事,野飲先係重點

好多craft beer揀~ $80/450ml~ 想試多啲可以叫$120 beer flight (200ml x 4)
啤酒邊啲好飲邊啲唔好飲,就好個人ge~
最後食食下,好似唔夠喉,就前後追加左5碟枝豆....
6天前
優惠券
  • 黃金脆炸雞配泰式辣醬
  • XO醬帶子撈粗麵
  • 沙薑炸雞翼
2019-03-02 202 瀏覽
happy friday星期五晚梗係去食下野飲下野放鬆下啦今日去左中環何蘭正飲Craft Beer!我呢最鐘意就係飲一啲light d 一啲花香味重啲or fruity啲既手工啤如果同我一樣鐘意飲依啲type既話建議大家飲8號仔 ‘Jeng’ IPA(個名已經好搞笑 叫 好正 勁正 爆正)但係飲落係真係覺得佢無改錯名🙈味道非常之rich 飲得出好明顯有幾種水果既香味 而且唔會太苦大家得閒去到中環都去試下啦 我覺得佢大部份既手工啤都是不錯的
happy friday

星期五晚梗係去食下野飲下野放鬆下啦

今日去左中環何蘭正飲Craft Beer!
我呢最鐘意就係飲一啲light d
一啲花香味重啲or fruity啲既手工啤

如果同我一樣鐘意飲依啲type既話
建議大家飲8號仔 ‘Jeng’ IPA
(個名已經好搞笑 叫 好正 勁正 爆正)

但係飲落係真係覺得佢無改錯名🙈
味道非常之rich
飲得出好明顯有幾種水果既香味
而且唔會太苦

大家得閒去到中環都去試下啦
我覺得佢大部份既手工啤都是不錯的
2019-02-24 161 瀏覽
呢次係第一次到何蘭正飲野 因為友人要在中環地區 所以就選擇左呢間 地點上雖然係中環 但都要從中環地鐵站行大約10-15 分鐘就去到講番正題 作為一個飲野的地方 裝修上十分唔錯 配合埋音樂 整個環境係輕鬆愉快的 好岩放工happy hour 或假日鬆一鬆野食選擇上都唔錯 好多特別啤酒 比如以下啤酒名稱十分有趣 對於我呢d唔怕伏 中意驚喜的人黎講好好玩 最後我叫左7號 ’好正 勁正 爆正' 係正式落單前 侍應有主動問我想唔想試下咩味先 畢竟餐單上都無詳細講係咩味 我試完之後覺得幾香好滑 所以都點左呢杯7號仔野食上選擇真係比較少 可能佢都係主要賣野飲 都可以理解 野飲水平都可以 係比較貴同份量少 大食的朋友可能係覺到唔夠總體上都不失為一個飲野好地方 會再黎

野食選擇上都唔錯 好多特別啤酒 比如以下

總體上都不失為一個飲野好地方 會再黎

2019-02-20
2019-02-09 153 瀏覽
何蘭正🍺 中西合併有驚喜既Fusion菜之前都係黎飲手工啤為主 第一次黎食佢地既菜式🍴🔺火炙帶子配牛油果🥑燒西瓜 🍉好特別既配搭 3樣野好似無關係既食品配搭一齊又幾fresh又有西瓜爽口既感覺😙🔺Signature 香噴噴豬油撈飯加上24小時慢煮叉燒配溫泉蛋同滷水鴨肝🦆上面既大豆芽好好食 豬油撈飯好入味 叉燒偏肥但好正 好邪惡呀😈🔺參葱伊比利亞豬鞍🐽肉質鮮嫩 配上頭抽洋蔥醬 香葱芝蔴蓉 油葱酥🌱 香口得黎又增添口感🔺菊花蜜糖燉梨配合桃同芝士豆腐凍🌼菊花蜜糖燉梨都係清清地既 配上芝士豆腐有多一重口感🧀🤤有舊香港特色 仲有靚靚霓虹燈 環境同食物係成正比既餐廳😋
何蘭正🍺 中西合併有驚喜既Fusion菜
之前都係黎飲手工啤為主 第一次黎食佢地既菜式🍴

🔺火炙帶子配牛油果🥑燒西瓜 🍉

🔺參葱伊比利亞豬鞍🐽

🔺菊花蜜糖燉梨配合桃同芝士豆腐凍🌼
菊花蜜糖燉梨都係清清地既 配上芝士豆腐有多一重口感🧀🤤

有舊香港特色 仲有靚靚霓虹燈 環境同食物係成正比既餐廳😋

2019-02-05 59 瀏覽
臨近聖誕,好多中環的酒吧都好full, 咁岩呢間65 peel 仲有門口位可以坐,就坐底食少少野。叫左個慢煮叉燒飯,味道唔識,飯帶油香,仲有個半熟蛋同鵝肝,中西合璧咁,都幾吸引。店員都好好態度,會細心同你推介野食,中途又會問下我地岩唔岩食。
2018-12-29 345 瀏覽
琴晚Happy Friday 同朋友簡左係蘇豪既何蘭正,因為見到d fusion菜式幾得意,同埋好多啤酒選擇,感覺都幾chill依到環境都係bar類,所以係比較嘈吵😂依到既餐具都係比較懷舊,用上公雞碟,幾得意今次得三個人,所以只係點左三樣野食由於晚上環境比較暗,所以相既質素比較低🤣🙏🏻先係炸薯條配辣蕃茄醬&蒜味沙律醬炸薯條即叫即炸,上枱熱辣辣,外脆內軟,上面仲有椒鹽,都幾惹味!反而醬汁唔係幾食到茄汁係辣同沙律醬有蒜味🙈之後就係慢煮24小時叉燒蛋豬油撈飯喇😍叉燒真係煮我好稔,蜜味都幾重,用既都係半肥瘦叉燒,油脂比例剛剛好,將上面既太陽蛋撈埋係豬油飯到,正啊😍飯做到粒粒分明,用上珍珠米,幾好食👌🏻另外仲有特大豆芽同蘆筍。另一個主菜黑椒牛臉頰配煎腸粉都好食!依個牛臉頰煮我非常非常稔,就連牛既筋部都好易入口,食落都有慢煮既感覺,味道方面牛味都濃郁,值得一讚!底部係煎腸粉同金菇碎,腸粉全部煎到表面微燶,加上黑椒汁,都夾最後反而飲品有d失望,依杯叫香蕉奶奶,雖然知道係啤酒,但真係一點香蕉味同奶味都無,同普通啤酒一樣🍻另一杯cocktail 鄒菊口味都麻麻地🙈飲落比較啃而且有d藥水味,可能只係口味唔
依到環境都係bar類,所以係比較嘈吵😂

依到既餐具都係比較懷舊,用上公雞碟,幾得意

今次得三個人,所以只係點左三樣野食
由於晚上環境比較暗,所以相既質素比較低🤣🙏🏻
先係炸薯條配辣蕃茄醬&蒜味沙律醬

之後就係慢煮24小時叉燒蛋豬油撈飯喇😍

另一個主菜黑椒牛臉頰配煎腸粉都好食!

另一杯cocktail 鄒菊口味都麻麻地🙈飲落比較啃而且有d藥水味,可能只係口味唔岩我地吧!

不過整體上happy hour依到都係唔錯既選擇黎既!

2018-12-20 146 瀏覽
早排約左同一班姊妹去中環食飯敘舊,揀咗呢間fusion餐廳~餐廳裝修好靚,好復古。有不少打卡位置最印象深刻係慢煮叉燒飯😋叉燒好淋好多肉,係半肥瘦!同平時出邊燒味鋪嘅味道唔同的另外個飯係有豉油撈飯, 非常惹味👍🏻👍🏻另外和牛臉頰都十分夠味🤓夠入味同埋牛既份量都好多,我地食唔哂😂蝦球就普普通通啦,性價比偏低,唔係特別推介啦🤥之後重點左手工啤酒: 港女💁🏻‍♀️濃度為7度,味道比較偏苦,難入口🙈
餐廳裝修好靚,好復古。有不少打卡位置

最印象深刻係慢煮叉燒飯😋
叉燒好淋好多肉,係半肥瘦!
同平時出邊燒味鋪嘅味道唔同的
另外個飯係有豉油撈飯, 非常惹味👍🏻👍🏻
另外和牛臉頰都十分夠味🤓夠入味
同埋牛既份量都好多,我地食唔哂😂
蝦球就普普通通啦,性價比偏低,唔係特別推介啦🤥

之後重點左手工啤酒: 港女💁🏻‍♀️
濃度為7度,味道比較偏苦,難入口🙈
2018-12-01 162 瀏覽
the fries 🍟 with sauce bravo and aioli were delicious and the beer selection 🍻 was excellent! I tried the signature pale ale and it was 👌🏼 This is a great place to have a couple of drinks 🍺 and a few bites to eat with the mates! The churros came straight out of the oven piping hot which definitely helps the taste 100x. The only disappointment came from the squid which didn’t have as much flavour as I would’ve liked.
2018-11-27 182 瀏覽
今日放假,同男朋友喺壁畫街影完相 之後,就嚟到中環何蘭正呢度食嘢。 見到出面既牌面同入面嘅氣氛、情調都唔錯,所以我哋就膽粗粗試下新嘢喇! 跟住裡面嘅員工好有禮貌咁走過嚟同我哋介紹呢間餐廳有乜野出名, 佢話呢度最出名嘅係手工啤酒, 跟住我哋睇埋食評,都發現唔少食家都會試依度嘅手工啤酒! 餐牌上有好多唔同味道嘅手工啤酒 ,店員亦都好詳細話畀我聽每種啤酒究竟有乜嘢唔同。 最後我哋揀咗四隻味, 由最甜 揀到酒味最濃既啤酒,佢會跟番餐單上號數順序排列,費時你分唔清邊隻打邊隻!真係細心記住要由濃度低慢慢飲上去先岩味道! 因為我哋都唔係好肚餓, 所以淨係嗌咗一個飯嚟食, 點解我哋會揀叉燒飯 ,見到佢寫24小時慢煮又有鴨肝, 好似好吸引 ,而我一向亦都好鍾意食叉燒飯, 所以就決定試下喇! 啲叉燒果然真係用24小時慢煮 ,食落去比起出面嘅叉燒飯完全唔同 ,好有質感好多汁,超好食! 最衰今日我哋兩個都唔肚餓, 下次再嚟我哋一定要試埋其他嘢食!

記住要由濃度低慢慢飲上去先岩味道!

• 24小時慢煮叉燒飯
2018-11-26 184 瀏覽
作為一家主打手工啤酒的酒吧 何蘭正的食物實在令人驚喜! 菜式全都是很有創意的fusion菜 好味得來很有新鮮感☺️ 醬油烏魚籽醃三文魚.煙三文魚以醬油烏魚籽輕輕醃過 嚐到三文魚本身的味道之餘 還有烏魚籽的咸香 好食! 另外的青芥辣汁也很搭配👍🏼法國鴨胸片·燒鴨肝粒·配薑味雞湯.這道菜有越式的感覺 底下的越式帶點酸辣的薑味雞湯 而上層的鴨胸和鴨腿肉 兩者都是肉質軟淋 不乾韌☺️ 燒鴨肝油香豐腴 正😋 香煎安格斯西冷配菠蘿蓉·沙嗲汁·烤花生.西冷juicy 而沙嗲汁香濃! 可能自己不太喜愛菠蘿的關係 感覺菠蘿蓉有點多餘 本身已經夠好食了~黑椒和牛面頰配煎腸粉.和牛面頰肉質非常軟淋 筋肉相隔 富骨膠原! 煎腸粉微微脆口 配上很有港式風味的黑椒汁 不錯😋 炸薯條配辣蕃茄醬和蒜味沙津醬.另外炸薯條是必食! 薯條炸得透徹 沒油溢感 佈滿調味 本身已很惹味 配上蒜味mayo 完全停不了口🤤最後當然不得不提手工啤酒吧! 當日試了三款 最喜歡 “第三者話梅咸酸啤” 容易入口 有微微酸酸甜甜的味道☺️

醬油烏魚籽醃三文魚.

法國鴨胸片·燒鴨肝粒·配薑味雞湯.

香煎安格斯西冷配菠蘿蓉·沙嗲汁·烤花生.

黑椒和牛面頰配煎腸粉.

炸薯條配辣蕃茄醬和蒜味沙津醬.

何蘭正Bookmark左好耐但係一直無機會去今日難得同friend係中環食完dinner特登過去朝下聖等我都扮下KOL先!係門口已經不斷影影影啦入到去店面見到「鬼佬涼茶」那個霓虹燈真係覺得好有feel啊我地坐底左之後就睇下MENU有咩特色野飲咁岩之後見到佢地餐廳搞緊promotion話Scan QR Code就送一杯Free Shot我地緊係離個小小嘅predrink先啦登記完好快就可以有杯shot好方便!飲完之後就緊係要睇返今日主題啦!MENU有好多唔同野飲最近要係啲名仲要好盞鬼我叫左一杯菠蘿包朋友叫左一杯麻辣火鍋本身見到啲ingredients諗住可能有機會伏但係點知飲落去咁令人驚艷菠蘿包味道酸酸甜甜加埋少少rum酒嘅味道唔算好濃酒味好適合酒量light嘅女仔至於朋友個杯「麻辣火鍋」好似港式版嘅Bloody Mary但係真係FEEL到麻辣火鍋個種嗆嘅味成件事真係好新鮮!呢間餐廳大玩Gimmick 唔怪得心吸引到咁多人去飲野食野下次有機會都會離試下佢地嘅野食架!
何蘭正Bookmark左好耐但係一直無機會去
今日難得同friend係中環食完dinner
特登過去朝下聖
等我都扮下KOL先!

係門口已經不斷影影影啦
入到去店面見到「鬼佬涼茶」那個霓虹燈真係覺得好有feel啊
我地坐底左之後就睇下MENU有咩特色野飲
咁岩之後見到佢地餐廳搞緊promotion
話Scan QR Code就送一杯Free Shot
我地緊係離個小小嘅predrink先啦
登記完好快就可以有杯shot
好方便!

飲完之後就緊係要睇返今日主題啦!
MENU有好多唔同野飲

好適合酒量light嘅女仔
至於朋友個杯「麻辣火鍋
好似港式版嘅Bloody Mary
但係真係FEEL到麻辣火鍋個種嗆嘅味
成件事真係好新鮮!

呢間餐廳大玩Gimmick
唔怪得心吸引到咁多人去飲野食野
下次有機會都會離試下佢地嘅野食架!
題外話/補充資料: 好評:👌👌👌👌 價錢:👌👌👌
2018-11-09
  • 菠蘿包,麻辣火鍋
2018-11-25 98 瀏覽
假日晚上黎到上環既何蘭正食d小食同飲杯啤酒,剛好坐到鬼佬涼茶字樣牆身旁既長椅。同友人見到餐牌上有道小食叫燒西瓜,全名Burnt Hokkaido scallop w soya avocado causa & seared watermelon,好似好特別同創新既感覺所以就叫左試一試,同時叫左杯啤酒。呢道燒西瓜其實係配左火炙北海道帶子同牛油果醬,一黎到就見到份量其實好細,以百幾蚊既價錢黎講唔算特別便。帶子食落其實口感好好都鮮甜,而燒西瓜就冇想像中咁特別,乾身少少,但都係一道比較有創意既小菜。