2009-02-02 16 瀏覽
星期六1:30pm去食lunch,選了伊呂波定食 (1個牛肉,1個豚肉),1個上牛排肉.伊呂波定食: 質素只是一般,肉質不太軟滑,亦切得好薄,feel唔到肉o既質感,但 $90 仲有刺身,蒸蛋,天婦羅,湯同飯,算係咁!!上牛排肉定食 $120 : 好正,肉質好軟滑,牛味好夠,燒到6成熟仲正!d抽風亦做得好好,燒完完全冇油煙味,抵讚!但服務真係好差,差到無論食物点好,我都唔會再去..........大概2:45pm ,侍應勁冇禮貌叫我地埋單:”要埋o左張單先!”,咁就擺底張單..到3pm時,侍應走埋嚟,好粗魯地,好似同我地有仇咁:”我地要落場啦!”我地愕o左然,唯有離開‧但book 位時,入坐時完全冇講3pm 會落場要走,同埋態度實在太差,破壞哂之前o既印象...佢應該檢討‧
伊呂波定食: 質素只是一般,肉質不太軟滑
上牛排肉定食 $120 : 好正
,肉質好軟滑,牛味好夠,燒到6成熟仲正!
d抽風亦做得好好,燒完完全冇油煙味,抵讚!

但服務真係好差,差到無論食物点好,我都唔會再去
..........
2009-01-30 18 瀏覽
放緊年假, 當然找些好嘢食. 見廣告之相片好似好地道日本燒肉, 就去試一下. 去到門口, 很日本店門面裝修, 內面都很日式, 但地方不算大. 這些是其次, 好食及服務較重要. 價錢算合理, 以百多元有一份套餐, 及份量都不少, 抵食. 至於味道, 覺得很好味, 下次一定再來. 服務一般啦, 叫加水都很快加, 但可能是食飯時間, 職員都忙個不停, 都算不錯喇.

放緊年假, 當然找些好嘢食.

見廣告之相片好似好地道日本燒肉, 就去試一下.

這些是其次, 好食及服務較重要.

價錢算合理, 以百多元有一份套餐, 及份量都不少, 抵食.

至於味道, 覺得很好味, 下次一定再來.

• 牛肉
2009-01-18
天氣凍. 好時候食日式燒肉!前日2:30pm黎食 lunch . Walkin 等左10 mins 有得入. 坐 OPen Area .氣氛好! 我叫左 伊呂波 定食. 一次過滿足好幾個願望 : 1) Miso Soup2) 剌身 - 3) Tempura - 出其有水準. 4) 茶碗蒸-滑到不得了.. 5) 燒牛肉 - 寫唔出..咁正. 6) 飯 - 凍飯黎咖 ?!! 7) 自家製雪糕 - 食唔出咩味..似煉奶..勁滑! BF 叫了一個 Big Bowl Rice Set . 燒牛肉( 同伊呂波餐d牛肉一樣的) 跟飯 + 刺身飯 各一碗 + 前菜 +茶碗蒸+ Miso Soup . 個肉其實可選 豚肉 / 雞肉的. 不過我同 BF 都係牛怪..所以只係揀左牛肉. 刺身飯OKAY. 另叫了凍豆腐一客. 表現expected ~唔洗問阿貴. 一定有下次~~~

天氣凍. 好時候食日式燒肉!

我叫左 伊呂波 定食. 一次過滿足好幾個願望 :

1) Miso Soup
2) 剌身 -
3) Tempura - 出其有水準.
4) 茶碗蒸-滑到不得了..
5) 燒牛肉 - 寫唔出..咁正.
6) 飯 - 凍飯黎咖 ?!!
7) 自家製雪糕 - 食唔出咩味..似煉奶..勁滑!

另叫了凍豆腐一客. 表現expected ~

唔洗問阿貴. 一定有下次~~~

House Set Lunch
Big Bowl Rice Set
肉照!
Tempura
  • 牛牛牛!
上次吃過同區的牛一,有點像在吃"茶餐廳"式日本燒肉無論在環境及食物水準都不盡如意,吃得肚子有點氣所以這次跟朋友仔的燒肉約會絕不能怠慢,選擇返回這兒吃,品質有了保證,才能吃得盡興很高興太座也來滲上一腳,這樣就能再叫多一點東西試了....跟太座到過銅鑼灣店,感覺是較為侷促了點,尖咀店的這裏卻沒有這問題。不過兩店卻有着一個共同優點,就是抽風系統都是做得極好的....聽說這兒的LUNCH SET很抵吃,一個招牌iroha set連加一也只是一張"紅底"而已,以這裏的質素,實在是超值,故跟朋友仔不約而同選了這個,為了多一點variety,便着太座選另一款set,她想也不用想就叫了個牛上肉排,真懂得吃先吃些帶甜的日式kimchi後,胃口大開,馬上便開動turbo了喝一口麥茶清清味蕾,再吃sashimi。小弟一向不吃三文魚刺身,但看見面前那肥瘦相間的三文,好像頗"靚仔",試了一口,肥美得有點漏油,又挺不錯wor鯛魚片及紅吞拿也屬新鮮貨,以此作為前奏去迎接其後較味濃的燒肉,是最適合不過了其他side dish還有數件tempura,炸得沒有想像的油,是有水準之作。不過是日的主角是那些燒肉,若天婦羅做得
上次吃過同區的牛一,有點像在吃"茶餐廳"式日本燒肉
無論在環境及食物水準都不盡如意,吃得肚子有點氣

很高興太座也來滲上一腳,這樣就能再叫多一點東西試了....

其他side dish還有數件tempura,炸得沒有想像的油,是有水準之作。不過是日的主角是那些燒肉,若天婦羅做得出色,自然是bonus,不然也不會覺得有甚麼閃失....

牛肉雖然不是甚麼和牛貨色,但吃進口卻是一點渣也沒有,肉味盎然,再加上出色的醃肉技巧,實在是美味。小弟總覺得,吃這些"普通"牛肉有時比和牛更好(因和牛吃得一口是油,肉味有時還不及那些"cheap嘢"
)...

牛上肉排就更是出色,看見那厚度就知口福不淺了
肉味當然比普通的更濃,而且同樣是跡近入口即溶,那種感覺現在還在回味呢

小弟吃燒肉的習慣是必定會有一碟牛舌的,是日當然不例外。這裏的厚度比在牛一及和宴的來得慷慨,吾之大欲也
吃燒牛舌不來個厚切,那吃來幹甚 ?

油脂四溢且帶點彈牙的肉質,實在是吃燒肉的極致....

想起在日本時吃到那些切得尤如朱古力條一般的厚切牛舌,不知在這裏的dinner menu能否吃到 ?

埋尾的冷soba是一個驚喜 --- 麵帶點嚼勁,而且最重要是夠凍。冷冷的麵順着食道進入胃內,就有如果子鹽一樣,"喳"的一聲,跟剛才熱辣辣的燒肉,起了微妙的化學作用....

吃日式燒肉,就是要這樣嘛
2008-12-28 2 瀏覽
原來d 貴價燒肉, 也有便宜的食法, 此話何解? 係午餐的時候, 就可以有便宜點的set lunch, 咪貴燒物平食囉! 呢個方法竟然係去日本旅行時諗到的, 去食蟹宴, 和牛也很合用. 回港後, 發現其實很不錯.呢間食肆, 晚市也不便宜, 所以日本學的到, 也學以致用. 分別點了兩客牛肉和豚肉午餐. 先來麵豉湯, 蒸旦和剌身. 湯好咸, 不喝也罷. 蒸旦, 都幾滑, 但旦味不太夠. 剌身以冰杯上, 很細心. 三文魚也頗肥美, wasabi 係自家磨製的, 很香, 也較有質感. 開始開動爐頭, 放下數片牛肉和豬肉, 牛肉較快轉色, 很快便可試了. 牛肉的脂肪滲入飯內, 即牛油撈飯, 惹味非常. 牛肉幾嫩, 口感不俗. 牛油的滋味係口腔內良久不散….呢個時候, 豬肉也差不多了, 豬肉的脂肪沒有牛肉那麼多, 但相比一般豬肉, 呢個的較薄, 不會un. 加上少許醬汁, 甜甜的更帶出豬肉的甜味. 飯當然係可口的日本珍珠米, 軟硬適中. 滿滿的一碗, 全被我狠狠的清光了. 天婦羅後上, 新鮮的剛剛炸起, 脆漿很薄, 剛好僅僅包住蝦, 南瓜, 茄子… 蝦一般, 唔特別的鮮味. 反而其他南瓜,

天婦羅後上, 新鮮的剛剛炸起, 脆漿很薄, 剛好僅僅包住蝦, 南瓜, 茄子… 蝦一般, 唔特別的鮮味. 反而其他南瓜, 茄子…新鮮多汁. 好正!

最後還有綠茶雪糕/ 咖啡, 我當然點了雪糕啦! 完美的一餐, 以此作結, 畫上了完美的休止符!
燒肉, yummy!
  • 日式牛肉
  • 天婦羅
2008-11-23 25 瀏覽
為了好朋友的生日飯~令到自己不知道去哪一間餐廳會比較好~忽然想嘗試燒肉.接著去問KC兄哪一間燒肉好~答案是伊呂波燒肉,在一星期前訂了枱,也曾在這裏看過不少食評.也知道晚上和中午價錢也有大的分別,還是選擇晚上,不想食得衝忙.晚上大約7時45分,只怪自己沒有什麼機會去尖沙咀食晚飯,會自動開門,佈置也算不錯,也有不少日本客人安排坐在房間內,自己看看有什麼選擇,只能說便宜就一定沒有,倒不如選擇貴一點好~2個人則點了特上肉拼盤$450:特上拼盤則五種牛肉,鹽燒和牛牛舌.厚切胸外膜,鹽燒西冷,特選肉眼,特選牛里脊肉.每款大約4片左右,除了牛舌外,其他4款也要請待廳介紹一下~先說厚切胸外膜,哪一部份?我真是要找張圖來看看才知道,這款肉我的印象不太突出,有點像西冷牛扒,但肉質都幾鬆軟,特選牛里脊肉切成一片片反而好的選擇,因為脂肪油份都較多,很快會熟透,有少許爽口的感覺,鹽燒西冷切成粒粒(日本侍應如果沒有說錯)一粒一口,入口有慢慢溶化的感覺,份量雖少,但一流享受,特選肉眼則比鹽燒西冷差一點點,鹽燒和牛牛舌,拼盤只是薄切,我不能不認同其他食評說法,不吃牛舌,就等於白來,一個字來形容,只是輕輕燒一燒也熟~送
2個人則點了
先說厚切胸外膜,哪一部份?我真是要找張圖來看看才知道,這款肉我的印象不太突出,有點像西冷牛扒,但肉質都幾鬆軟,特選牛里脊肉切成一片片反而好的選擇,因為脂肪油份都較多,很快會熟透,有少許爽口的感覺,鹽燒西冷切成粒粒(日本侍應如果沒有說錯)一粒一口,入口有慢慢溶化的感覺,份量雖少,但一流享受,特選肉眼則比鹽燒西冷差一點點,鹽燒和牛牛舌,拼盤只是薄切,我不能不認同其他食評說法,不吃牛舌,就等於白來,一個字來形容[爽],只是輕輕燒一燒也熟~送酒送飯一流,除了牛舌外,一個拼盤有5款肉也算不錯的~

燒蔬菜拼盤$70:以粟米,菇,青椒,南瓜,茄子,洋蔥等等,因為全程淨食肉的話真是有點吃不消的感覺,要伴蔬菜來吃,自己只食過菇,茄子,洋蔥~菇真的不錯,燒一燒食不出有苦味~洋蔥要燒耐一點才可以聞到那一陣香味.份量不多,每款2件

鹽燒厚切牛舌$200:厚切和薄切分別非常大,厚切切成三角,一共8件,如果在這裏晚餐食了薄切,不如叫一份厚切牛舌吧,一吃也知道2者之間差距,厚切口感極佳,只是燒得好的,會食到外面爽口,而內則鬆化,想溶的感覺,200百一客絕對物有所值.

上牛排骨肉$230:;另一款的和牛肉,切開8片,,雖是薄薄的一切,好有咬口,感覺像肥牛,但不會有黏牙的情況,~鮮味,品質程度也在特選拼盤之上,,但不及厚切牛舌的驚喜,

魷魚鹽辛$60七寶啤酒(大)X2:這款是主菜前小食,鹽味適中,配七寶啤酒,感覺暢快,但只是:魷魚鹽辛價錢略貴

飯$25:這裏用的日本珍珠米,但只恨下水多了少許,要食和牛當然要配靚米的,

冷麵$80:韓式冷麵,因為朋友想食,就幫她叫一個吧,一碗2人分,侍應幫忙分開~配料只有蘋果和蛋,感覺清新,清除剛才食牛的油膩,但只是價錢略貴.

蘋果雪葩$45,鹽味雪糕$25:當然食完飯要有甜品,本想叫2個蘋果雪葩,誰不知只賣剩一個,就叫鹽味雪糕,蘋果雪葩又是一個不錯的甜品,冷凍剛剛好,不會因雪得硬崩崩,蘋果肉清甜,2個分一個有點不夠,還是一人一個才好,鹽味雪糕看到不少人說不錯,食下去雪糕軟滑,吃一下入到口腔會感覺到少少鹽味.

開始燒的時候,有失手的情況,損失了2件厚切牛舌,自己和朋友每款肉輪流燒,以慢速來燒~不時肉的油份滲出來~更令人食指帶動,服務態度算是良好,也沒有像其他食評所說的情況,最後以茶作結尾,

埋單1400元,價錢不便宜,但食到有水準的餐廳,就物超所值,不知不覺間食了2小時,人生一樂也

多謝KC兄的介紹
特上肉拼盤
正鹽燒厚切牛舌
上牛排骨肉
蘋果雪葩
2008-10-20 20 瀏覽
見到好多朋友仔話呢度 D LUNCH 抵食..好..咁O岩尋日要早出街 (做左佢地第一個客)...就去會一會伊呂波~結果無令我失望...$90 既 SET LUNCH 已經好豐富.. 又可以玩下燒牛肉..成餐都食得好開心~
見到好多朋友仔話呢度 D LUNCH 抵食..

又可以玩下燒牛肉..成餐都食得好開心~
2008-10-05 2 瀏覽
周末又係時間出黎食lunch與男友叫了伊呂波set以及上牛肋肉set,兩個都加錢加大伊呂波set除左有牛肉,重有刺身,天婦羅上牛肋肉比伊呂波set 的牛肉更好食,當然價錢貴一點,肉質更好,肉汁更豐腴上牛肋肉set亦包括了一客冷喬麥面,這裡燒肉是主角,其中都不重要了反而最後的鹽味雪糕幾特別,竟然有點奶味lunch確係抵食,下次會試試牛舌
周末又係時間出黎食lunch

與男友叫了伊呂波set以及上牛肋肉set,兩個都加錢加大

伊呂波set除左有牛肉,重有刺身,天婦羅

反而最後的鹽味雪糕幾特別,竟然有點奶味

lunch確係抵食,下次會試試牛舌
2008-09-28 4 瀏覽
想同朋友食燒肉,隨便挑左呢間,叫左 Lunch Menu 的2個燒肉餐...以呢個打日式燒肉的餐廳來說, 可能真係隨左肉之外,其他都好失望。1)肉類切得好薄,但肉質ok, 但得一小碟肉(even 我地加錢要求加大)2)套餐內的Tempura層面漿超厚,完全估唔到一間日本餐廳可以做出咁樣的3)頭盤的刺身切到"肉丁"咁, 我夾其中一粒,點知旁邊個粒輕到自己跌落枱, 已經得個幾粒, 見到趺左真係心痛...4)個日式蒸旦, 真系印度人都識煮...完全冇晒日式蒸旦應該有的料...除左旦5)如果話係日本師父整的餐或食物, 咁係我未食過日本野拉6)價格唔平wor, $120 to 150左右 一位(加左一), 如果冇辦法用呢個價做午餐燒烤, 不如賣d一般日式定食好過, 唔好做壞口碑, 個餐上桌後,我見到咁的質素, 就算唔夠食都唔想花錢叫加燒肉拼盤以上只係午餐拉, 可能單叫$250 to 500 個肉來燒, 或另叫小食, 會好d...唔知不過如果咁的價錢去食燒肉, 我想香港有好多選擇also, 個格局完全唔適合情侶約會... 好似冇2人位及環境太過公開...一班人就好, 可以熱鬧d

5)如果話係日本師父整的餐或食物, 咁係我未食過日本野拉

不過如果咁的價錢去食燒肉, 我想香港有好多選擇

2008-09-28 11 瀏覽
三個食肉獸為吃肉而來由訂枱到order, 全部由日本朋友包辦, 所以我沒有看過menu~order完後才知道他叫的全是牛, 牛&牛!! 嘩~~~~~後加了一碟好像叫做"山菜"? 是新鮮生菜. 用來包肉吃, 一流~~另一碟是蔬菜, 有生菜, 南瓜, 菇, 茄子, 粟米等. 來了很多碟不知名堂的牛肉, 急不及待開動了~ 所有都好好味呀! 唔知點形容, 大家只係不斷咁講 "好味! oishii!!! umai!! "除牛肉之外, 還有牛舌. 這晚好像只有薄切的, 有點不及上次和宴的厚切~但也ok的.不可不提的是, 一定不要忘記叫白飯!! 用生菜包肉來吃是不錯, 但美味的牛肉和肉汁, 和日本白米是絶配!
三個食肉獸為吃肉而來

另一碟是蔬菜, 有生菜, 南瓜, 菇, 茄子, 粟米等.

但也ok的.

不可不提的是, 一定不要忘記叫白飯!!

2008-09-26 7 瀏覽
已忘記第幾次來這裡Lunch,是日幾位熟稔食友來慶祝專兄生日~四人坐到細房中,舒適環境絕對是這裡重要賣點,幾位食友已是這裡熟客,合著眼也能點下幾味,重點是要「大盛」因為這裡的牛肉開業來品質都如一,絕對出色!這裡牛肉處理功夫很認真,每次來總看得出細密油花,肉靚自然不須多加醬油醃製,也不易將網烤焦,四人來,當然不及開兩圍「打衝鋒」吃般壯觀,牛舌、牛肋肉、雜菜一字排開細烤,是日是少見的吃得很斯文。牛舌切成三角粗塊,比較起長條狀吃法,口感更佳,下了些鹽調味,美味豐腴!澳洲和牛肉,油甘不及日本貨,但肉味重一點,放在白飯上待飯粒吸收油脂後,油膩感減上大半份,是個人最欣賞的和牛吃法。有點驚喜是落了幾刀的牛肋肉,考慮過客人的感受,細心地將纖維切斷,口感更佳,細微位能分高下,這大概是大家再來的原因,吃得滿意價錢又相宜,這裡的午市燒肉質素從來無變,值得推介。在此補祝專兄生日快樂!

在此補祝專兄生日快樂!
冷凍處理很認真
冷凍處理很認真
落了幾刀,是考慮過客人感受的做法
  • 午市燒肉定食
2008-09-17
朋友介紹話呢間野D燒肉幾好, 雖然門口唔突出, but入到去好個環境好有日本feel, 唔訂位真係好難有位, 因為個到環境唔大我地叫左好多款豬肉及牛肉燒來食, 由於實在太好味了, 越叫越多, 亦都越叫越貴, 但係真係好好味, 正過盛八, 因為盛八d肉放左好多調味料我地一行六人食左成$2000呀, 呢個只係午餐jar wor~~

2008-09-14 8 瀏覽
At the entrance, an HSBC card advertisment states that there is a 10% discount for HSBC credit card holder for spending over $500. In the end, they didn't give us any discount as they argued that "It is for Monday to Friday only", however, there is no such condition stated in the ad.Please state that clearly at the entrance if they are not willing to give any discount other than weekday.On the table, there is a small menu written in Japanese that Sapporo Beer is half price. When I ordered, I

On the table, there is a small menu written in Japanese that Sapporo Beer is half price. When I ordered, I double checked with the waitress that large size Sapporo Beer was half price. In the end, no half price at all and they charged me full price.

Agreed with few other comments, their staff services were quite ordinary. Nevertheless, the food was quite fresh.

在旺角HH完, 坐的士來這裡, 但行了一個街口也找不到, 原來大家也走漏了眼辣味碎牛肉菜湯($60) - 辣味不算很搶, 應該很多人都可接受, 而牛肉不是碎的, 外形像牛腩多點, 加上碎蛋等, 味算不錯伊呂波盛合($330) - 牛舌味帶羶,肉質很嫩滑 , 胸腹肉和牛里脊肉, 分不清是那種, 牛味很濃, 油份亦足, 雞大腿肉亦滑, 但對比牛類會比下去, 蝦雖不算大隻, 但肉質算爽口, 帶子薄薄一片, 味普通, 魷魚口感帶煙韌, 三文魚已記不起食味象拔蚌($130) - 要了半隻, 肉質好鮮甜爽口蔥吞拿魚腩飯 - 吞拿魚腩蓉質感好幼滑, 而吞拿魚嫌唔夠肥美, 不過在結尾吃上這, 算是一個美好的完結七寶啤油($55) x 4 - 吃著燒肉, 也怎可少它服務方面明顯比不上銅鑼灣店, 鐵板膿了也不會替換, 不過不計服務, 食物絕對是不錯的

象拔蚌($130) - 要了半隻, 肉質好鮮甜爽口

七寶啤油($55) x 4 - 吃著燒肉, 也怎可少它

伊呂波盛合
象拔蚌
蔥吞拿魚腩飯
2008-09-07 5 瀏覽
前幾日同好朋友敍會.想揾好嘢食.但唔知邊度有正嘢食有個朋友即上網揾下有セ好介紹.好彩有你地網址和推介.p.s(open.rice)先知道有間日式燒肉在尖沙咀開業.見到食評很好.那就一於上去開飯我地一行六人訂咗枱.差不多7点半到達.可能個日不是假日.所以不是很多人.這個食店裝修很有日式傳統feel.好靚經過一輪挑選.我地決定只食牛肉.不作他想.所以叫咗個侍應姐姐為我地推介一下.侍應姐姐建議先嚟前小吃.所以叫了一客什菜沙律同泡菜併盆.再來一個和牛特選併盤$450.同一個牛排肉併盤$230.因她提意每人口味不同.所以叫併盤會款式多D.不用叫到成枱肉已不合口味.GOOD.好提意.開了一枝特大清酒.還点了一個厚牛舌同一個牛排骨肉壺.這個很特別.一問之下原來有8種汁.加係入面..因為不知甚樣燒先好味.所以又要麻煩侍應姐姐為我地試範点燒.一試都好有味道.再來多個石頭牛肉飯.好有韓國咪道.我地個個食到好滿足.正.這裏的和牛好有水準.服務都好好.SERVICE我地個侍應姐姐.多謝你的推介.同.SERVICE.VERY.GOOD.下次一定要再去.飽食一餐
前幾日同好朋友敍會.想揾好嘢食.但唔知邊度有正嘢食
這個食店裝修很有日式傳統feel.好靚
.GOOD.
一試都好有味道.
再來多個石頭牛肉飯.好有韓國咪道.我地個個食到好滿足.正
下次一定要再去.飽食一餐