2009-05-07 23 瀏覽
買完貴野,橫掂都係,食豪d叫燒肉餐(牛加牛舌)加大無乜人(2點lu),staff多過客味噌湯,難得好飲蒸蛋,又真係好食bor碟肉...咁細ge,總係覺得人地相入面多d =.=我呢d牛怪兩啖搞掂牛,可以再厚d,肉味夠油香唔夠牛舌,幾好食咁佢個網燒出嚟真係幾靚唔食得都睇得,不過無想像中咁好食真係唔飽,要加飯...綠茶雪糕,好食,個碟凍ga幾好service ar,可能無人
買完貴野,橫掂都係,食豪d
叫燒肉餐(牛加牛舌)加大
無乜人(2點lu),staff多過客

味噌湯,難得好飲
蒸蛋,又真係好食bor

碟肉...咁細ge,總係覺得人地相入面多d =.=
我呢d牛怪兩啖搞掂
牛,可以再厚d,肉味夠油香唔夠
牛舌,幾好食咁
佢個網燒出嚟真係幾靚
唔食得都睇得,不過無想像中咁好食
真係唔飽,要加飯...

綠茶雪糕,好食,個碟凍ga

幾好service ar,可能無人
2009-04-26 24 瀏覽
今日終於有機會去試下啦,但係實在太為食,食o左一半先發覺唔記得影相平時放假冇咩機會出到街食lunch,今次因為男朋友放半日,我又放假睇食評已經好吸引,對我o地兩個牛魔王,真係一定要黎試下冇book位.1點半walk in,等o左十分鐘到就有位啦冇同我o地講限時幾耐,(不過我o地食野幾快,限一個鐘都冇問題)一早已經諗定食咩一個伊呂波餐(牛肉),一個燒肉餐(牛加牛舌),兩個都加大等o左一陣好快上台,未燒都見到流哂口水我o地大部分都燒到7-8成熟,同飯一齊食簡直一流牛肉唔算好好食,有o的難咬,食落有牛味,但聞落唔係幾夠,但係90蚊呢個價錢都可以接受牛舌筋好好味,薄薄地,燒一陣就食得加大o左,分量岩岩好,值得一提係佢個蒸蛋真係好好味,天婦羅都尚算可以可以再去!食完埋單$237

睇食評已經好吸引,對我o地兩個牛魔王,真係一定要黎試下
冇book位.1點半walk in,等o左十分鐘到就有位啦
一早已經諗定食咩
一個伊呂波餐(牛肉),一個燒肉餐(牛加牛舌),兩個都加大
等o左一陣好快上台,未燒都見到流哂口水
我o地大部分都燒到7-8成熟,同飯一齊食簡直一流
牛舌筋好好味,薄薄地,燒一陣就食得
加大o左,分量岩岩好,
值得一提係佢個蒸蛋真係好好味,天婦羅都尚算可以
可以再去!
食完埋單$237
2009-04-25
2009-04-26 9 瀏覽
見食評講到呢間好似好好食, 上個星期就去一試, 但....講吓叫咗d咩先1. 海鮮拼盤 - 有蝦, 魷魚, 螺片, 帶子, 蟹 : 唔覺得新鮮, 好一般2. 牛舌 - 和牛, ok3. 蔬菜拼盤 - 有金菇, 茄子, 蕃薯, 洋蔥, 青椒 : 一般( 但好難燒)3. 豬肉&牛肉 - 都ok既, 但未至於好"正"主要想講既係service - 唔得, 冇一個係香港人, 全部大陸人. 唔醒目, 經常要叫先會加茶, 仲有, 人哋燒完d食物放咗喺碟未食完, 佢哋又黎換碟, 搞到我哋好狼狽, 要夾起咗d食物比佢換. 同埋佢哋成日企喺我哋張枱隔離,用d鄉下話傾計(好騷擾)
見食評講到呢間好似好好食, 上個星期就去一試, 但....

講吓叫咗d咩先
2. 牛舌 - 和牛, ok
3. 豬肉&牛肉 - 都ok既, 但未至於好"正"

2009-04-24 13 瀏覽
又係我生日,有兩位靚女陪我食lroha主打牛舌牛肉跟餐連天婦羅蒸蛋前菜白飯!抵抵抵!你有眼見啦,肥美既雪花花牛牛,放落爐燒完變左格格牛,脆面既格格牛外表焦香,內裡已經鎖住肉汁,而且肉質鮮嫩,一擺埋落口就見真章,和牛既香氣徘徊係你既口腔刺激你既味覺神經,實在難以形容果種滿足既感覺算啦我鐘意食牛,其他唔講喇,多數d面屎湯呀蒸蛋雪糕都分哂比老婆但聽佢講個雪糕好滑好好食咁囉拎果一百銀食到個咁飽咁滿足既午餐,一百幾十有呢個質數食到咁多野抵到爛啦大佬!好過你食完任食d雞野,捧住個肚想嘔一d都唔回味。肥左唔抵丫ma試下黎呢度開飯啦各位老細
又係我生日,有兩位靚女陪我食lroha

主打牛舌牛肉
跟餐連天婦羅蒸蛋前菜白飯!抵抵抵!

你有眼見啦,肥美既雪花花牛牛,放落爐燒完變左格格牛,
脆面既格格牛外表焦香,內裡已經鎖住肉汁,而且肉質鮮嫩,
實在難以形容果種滿足既感覺

算啦我鐘意食牛,其他唔講喇,
多數d面屎湯呀蒸蛋雪糕都分哂比老婆

但聽佢講個雪糕好滑好好食咁囉

拎果一百銀食到個咁飽咁滿足既午餐,
一百幾十有呢個質數食到咁多野抵到爛啦大佬!
好過你食完任食d雞野,捧住個肚想嘔一d都唔回味。
肥左唔抵丫ma
和牛你真係好靚呀
starter dish
懶懶仔都黎左
2009-04-22 13 瀏覽
d 野又貴, 野食又唔係特別好食 去韓/日燒咩前菜都冇生菜要自己 order 得黎, 細燒又唔抵服務又差, 員工屎面水又唔識同人斟, 個個企哂一邊傾幾唔理客過黎斟水/換燒盤, d用具又會 high 到我枱面d野食唔多衛生去茶餐廳都冇咁嬲
d 野又貴, 野食又唔係特別好食
去韓/日燒咩前菜都冇
生菜要自己 order 得黎, 細燒又唔抵
服務又差, 員工屎面
水又唔識同人斟, 個個企哂一邊傾幾唔理客
過黎斟水/換燒盤, d用具又會 high 到我枱面d野食
唔多衛生
去茶餐廳都冇咁嬲
2009-04-21
2009-04-05 17 瀏覽
一向都喜歡燒烤,韓國燒烤就吃得多,日本燒烤還是第一次。星期六相信比較多人,於是早一天訂了一時半,心想接線生的態度不錯呢。由於遲了一點出門,到達時已經差不多兩時,為什麼沒有人致電給我﹖到達時還有十多人在等候,幸好我們只是等了五分鐘就可以入內,是櫻房呢。我們都點了伊呂波定食(貪其豐富呢),牛肉,其中一客加大。前菜﹕一小碟有三款,菠菜、芽菜及泡菜。菠菜及芽菜不太特別,泡菜像韓國泡菜,帶點酸辣味。刺身﹕賣相精美。三文魚、鱆紅魚、魷魚卷都很新鮮,唯獨吞拿魚過瘦。蒸蛋﹕蛋內有雞肉(豬肉﹖)及蟹柳,蛋似是為了滑身而加水過多,變了水汪汪。麵豉湯﹕內有兩塊已經發脹的日本魚片及少量昆布,味道普通。天婦羅﹕蝦一件、茄子一件、冬菇半隻及南瓜一片。新鮮熱辣,不算油膩,蝦尤其美味。牛肉﹕牛肉本身質素一般,雖牛脂頗多,但欠缺牛味,只嘗到調味料的味道。試過半生熟及全熟,感覺全熟帶點焦會比較好。由於欠缺牛味,沾少許燒汁配飯會好一點。一份正常份及加大份量剛好夠吃。白飯﹕飯粒分明,軟硬適中,吃了兩碗呢。貪玩地把一小球飯放到燒爐裡烤,原來很美味的(注意﹕要讓一邊烤乾了才反轉)。雪糕﹕可能是早已拿了出來,雪糕溶了一半。味道不太

我們都點了伊呂波定食(貪其豐富呢
),牛肉,其中一客加大。

麵豉湯﹕內有兩塊已經發脹的日本魚片及少量昆布,味道普通。

雪糕﹕可能是早已拿了出來,雪糕溶了一半。味道不太甜,尚算滑,但綠茶味可更濃。

坦白說,雖然味道不差,但期望過高的我們真的很失望。主打的燒肉竟然不及刺身及天婦羅,莫非真的要叫上貴一點的肉才好吃﹖另外,此店的服務員好像不會說話,對他們說甚麼,他們只會冷冷的看你一眼。

如果下次再想吃大堆頭日本料理,或許會再來吧。
2009-03-28
2009-03-26 65 瀏覽
今次多謝祖安預先訂座, 加上她已經想食好耐0架啦, 因此今次我同帶祖安一齊去食<伊呂波燒肉>!!! 雖然質素依舊, 不過今日比我最大的感覺, 就係感到好趕好趕好趕. 1. 燒肉好味道都不能停下來, 2. 食完燒肉, 即上雪糕, 也不能停下來, 3. 食完雪糕, 已送上帳單, 更不能停下來, 哈哈!!! 1.燒牛肉套餐($85) ~ 今次我都是選擇了牛肉同牛舌, 不過祖安就偏愛食牛肉, 而我就覺得牛肉, 牛舌各有特色. 套餐另外配上一碗白飯, 麵豉湯, 蒸蛋, 及餐後甜品 - 綠茶雪糕. 一講到綠茶雪糕就有d 無奈, 味道是不錯的, 但雪糕的形狀好像俾壓扁0左咁, 加上質地不夠實, 因此都會感到有點美中不足!!! 2. 伊呂波套餐 ($90) + 加大($20) ~ 因為我同祖安都幾食得, 因此加大牛肉完全無問題, 份量0岩0岩好, 正正正!!! 另外配上天婦羅, 刺身, 一碗白飯, 麵豉湯, 蒸蛋. 除左蒸蛋, 積奇不太0岩胃口之外, 其他都食到Lam Lam脷, 絕無失望. 特別想提一提的是, 刺身的確新鮮, 冇腥味, 仲有刺身是安排在一杯冰上, 使刺身能保持在最佳的

2. 伊呂波套餐 ($90) + 加大($20) ~ 因為我同祖安都幾食得, 因此加大牛肉完全無問題, 份量0岩0岩好, 正正正!!! 另外配上天婦羅, 刺身, 一碗白飯, 麵豉湯, 蒸蛋. 除左蒸蛋, 積奇不太0岩胃口之外, 其他都食到Lam Lam脷, 絕無失望. 特別想提一提的是, 刺身的確新鮮, 冇腥味, 仲有刺身是安排在一杯冰上, 使刺身能保持在最佳的狀態, 正正正!!!

整體評價:不能停下來的午餐!!!
燒肉套餐
伊呂波套餐
綠茶雪糕
燒肉套餐
伊呂波套餐
綠茶雪糕
  • 燒牛肉!!!
2009-03-21 8 瀏覽
我們一行10人, 所以早一日已訂檯食晚飯! 起初都覺得奇怪, 點解食評咁少寫晚飯, 原來......真好笑, 我們10個人, 男部長竟然安排大堂張長檯, 但只得兩個爐位!! 於是我問點解訂咗檯都咁! 個部長才好不願意給多一個爐位!叫了多碟牛肉, 每碟二百幾, 但份量少得可憐, 每人都無一片, 走後更要食消夜補充!最嬲係見佢地對住日本人招呼特別好笑容, 同埋佢地先有房坐??

於是我問點解訂咗檯都咁! 個部長才好不願意給多一個爐位!

2009-03-20
2009-03-14 7 瀏覽
今天終於來到伊呂波, 雖然說3時就收, 我2時去到都有好多人等, 幸好我booked左台.不過就算booked左台啦, d小姐安排都好亂.講到食,我地2個叫了1. 牛肉lunch set ($90) - 牛肉 + sashimi + tempura + 湯 + 蒸旦 + 前菜 + ice cream 2. 豬雞肉lunch set ($85) + 湯 + 蒸旦 + 前菜 + ice cream伊呂波的肉食 , 不加大都ok呀. 醬汁是比較偏甜.前菜, 飯及醬汁的比較分量真係太小了.總結 : 食完真係唔夠飽.個人意見, 還是和宴比較好
不過就算booked左台啦, d小姐安排都好亂.

講到食,我地2個叫了
伊呂波的肉食 , 不加大都ok呀.
醬汁是比較偏甜.
前菜, 飯及醬汁的比較分量真係太小了.
總結 : 食完真係唔夠飽.

個人意見, 還是和宴比較好
2009-03-05 384 瀏覽
銅鑼灣果間幾好食, 試吓尖沙咀呢間.呢間環境十分寛敞舒服, 有房間, 有tatami, 記得著對靚祙!金融海 嘯下的三月, 食肆 的傳統淡季, d位都叫做坐滿, 例如4人位坐 兩個人, 6 人住位坐4個人.午餐很多選擇, 由 $85至 150 +10%. 我們選擇$90的伊呂波定食 : 包括湯, 蒸蛋, 雞或牛或豬燒肉, 天婦羅, 刺身, 飯, 仲有雪糕或茶. 一個套餐, 一次滿足幾個願望, 又有燒肉, 又有天婦羅, 又有刺身, 味道又不錯; 美中不足是刺身很細片, 蒸蛋欠缺銀杏, 番薯雪糕沒有番薯味, 當然這樣的價錢也不能太 貪 心.服務: ok, 常常斟水,也很有禮貌.祝友人工作 順利, 事事如意.

銅鑼灣果間幾好食, 試吓尖沙咀呢間.

服務: ok, 常常斟水,也很有禮貌.

祝友人工作 順利, 事事如意.

環境寛敞舒服
2009-03-04
環境寛敞舒服
  • 伊呂波定食
2009-02-23 12 瀏覽
大致上都同其他食評差不多... - 抵食 + 靚 + 正Food:以食物既質數黎講, 平均$100 左右一個lunch set 係好抵食.. service 麻麻, 不個食得開心就OK!叫左 牛+牛舌 set 同 牛+ 海鮮sashimi飯 set.. 牛舌比較肥膩... 但係牛就真係正!!!大家欣賞下d相吧.. 我自己睇返都留口水Ambience:地方都唔錯, 坐tatami 坐得好舒服 ...一大夥人或 情侶去都唔錯
大致上都同其他食評差不多...
- 抵食 + 靚 + 正

Food:

大家欣賞下d相吧.. 我自己睇返都留口水

Ambience:
刺身飯都唔錯, 不過同d燒肉有d格格不入...
  • 牛肉+牛肉+牛肉
2009-02-21 8 瀏覽
日食大行動繼續進行,和女朋友到了這一站吃燒肉。訂了枱,很早就來到,周日的正午,好像只得我和女友來吃,誰怎料越吃越多人來,更有一家三口的日本人來午膳,那就知今日的午餐一定唔會太差,而我們第一次來,所以點了招牌而又什麼也有得吃的伊呂波定食;來的主要目的都是燒肉,所以另外的一份是,雙拼牛豬定食,兩份餐都要大盛,好像只是加多廿塊錢,豈有不加之理?伊呂波定食,分別 有麵豉湯、蒸蛋、天婦羅、刺身、一碟牛肉、一碗白飯及 甜品,麵豉湯及 蒸蛋是水準之作,沒太大的驚喜;而天婦羅及刺身則教我滿心歡喜,可能因為是在燒肉店對此品不太有期望吧,但天婦羅是出奇的好吃,沒有太多的油,蝦也爽身,菜也炸得好吃不乾身;而刺身則出奇的新鮮,一貫不好三文魚刺身都覺得是挺肥美,而鯛魚片及赤身也是新鮮之作,不比專門做壽司及刺身的店子差;到燒牛肉了,未燒已見到有脂肪的分佈,雖說不上是什麼霜降和牛,但也很不錯,而牛肉的厚度是屬於中規中矩的,由於火力大的關係,也是只燒十秒內就夠了,但試過只顧吃飯而夾慢了,但出來的結果也是不韌的,乃質素的表現;而飯也是抵讚,吃燒肉,怎可沒有一碗好吃的珍珠米飯呢?此處的珍珠米飯,粒粒飽滿夠黏身,讓我正宗的

日食大行動繼續進行,和女朋友到了這一站吃燒肉。

伊呂波定食,分別 有麵豉湯、蒸蛋、天婦羅、刺身、一碟牛肉、一碗白飯及 甜品,麵豉湯及 蒸蛋是水準之作,沒太大的驚喜;而天婦羅及刺身則教我滿心歡喜,可能因為是在燒肉店對此品不太有期望吧,但天婦羅是出奇的好吃,沒有太多的油,蝦也爽身,菜也炸得好吃不乾身;而刺身則出奇的新鮮,一貫不好三文魚刺身都覺得是挺肥美,而鯛魚片及赤身也是新鮮之作,不比專門做壽司刺身的店子差;到燒牛肉了,未燒已見到有脂肪的分佈,雖說不上是什麼霜降和牛,但也很不錯,而牛肉的厚度是屬於中規中矩的,由於火力大的關係,也是只燒十秒內就夠了,但試過只顧吃飯而夾慢了,但出來的結果也是不韌的,乃質素的表現;而飯也是抵讚,吃燒肉,怎可沒有一碗好吃的珍珠米飯呢?此處的珍珠米飯,粒粒飽滿夠黏身,讓我正宗的夾着吃也很輕易,吃完一碗,可每份餐加多一碗,而我們就追加了一碗大的分吃,我吃大,而她胃納比我少,所以吃了小。

雙拼牛豬定食,也有有麵豉湯、 蒸蛋、一碗白飯及 甜品,但肉類的是一碟各半的豬牛肉,牛肉上文已談了,在此不再多談,而豬肉明顯地是半肥瘦的,由於火力強大的關係,所以就算是豬肉都是一放下爐上燒不久,也可以吃了,果然豚肉果然是很肥美,一咬下那瘦的有肉味,而肥的立即貢獻大量香噴噴的豬油在口中回盪,很美,喜歡這豚肉比牛肉多呢。

只可以說這兒的燒肉夠肥美,珍珠米飯夠飽滿,真乃佳偶天成,今天就由我作見証,在我的胃內成婚了。

好唔好意思唔記得甜品係乜,好像是雪糕來的,印象中是很香滑的,沒有牛一的番石榴雪糕的驚喜,但質素是不賴的,詳細的就不能品評了。

這家燒肉店很用心,就算是只收一百元的lunch set,食物的質素還是非常的好,比我之前在香港吃的幾間燒肉店都好,所以不會再到以前那些了,但新開的及未試過的也會去試試,而伊呂波,是必定會翻兜再翻兜的,現在想起也流口水了。
正!抵食而又好食的Lunch Set
正!抵食而又好食的Lunch Set
  • 以上全部
2009-02-15 15 瀏覽
朋友介紹話呢間 d 燒牛肉唔錯,所以揀左黎做食開年飯既地點。大約 1 點上到去,都唔太多人,仍然有空位。不過我地一早 book 左位,所以冇影響。人齊開始叫野食,大家決定叫定食然後就 share d 肉黎一齊燒~~個伊呂波定食 d 牛肉好好食,好有牛味~~而有一朋友就叫和牛肩,味道唔錯,但就冇咁重牛味,不過加大左份量,要差唔多成二百,都頗貴~~至於雞肉就不過不失,只係雞皮多左少少~~服務就一般,叫左幾次 d 侍應先至黎,但都接受到啦~最後埋單每人除返開只係 $133.50,都算合理啦!

個伊呂波定食 d 牛肉好好食,好有牛味~~

至於雞肉就不過不失,只係雞皮多左少少~~

服務就一般,叫左幾次 d 侍應先至黎,但都接受到啦~

最後埋單每人除返開只係 $133.50,都算合理啦!
伊呂波定食 (牛肉)
和牛肩
$133.5 (午餐)
伊呂波定食 (牛肉)
和牛肩
2009-02-11 47 瀏覽
lunch 時間去到,,,嘩,,,好多人係門口等位,,,好彩有book位啫...yeah!!伊呂波定食 ~ 有牛肉一碟, 天婦羅, 刺身, 一碗白飯, 麵豉湯, 蒸蛋, 及 甜品~$90(加左20蚊加大碟肉)刺身...係好新鮮..美中不足係細塊左d天婦羅...有一隻蝦同蔬菜, 炸完就上枱, 好味呢!燒肉定食... 有牛肉+和牛牛舌+豚肉一碟, 一碗白飯, 麵豉湯, 蒸蛋, 及甜品$80(加左20蚊加大碟肉)甜品 - 可以選擇tea or coffee or 綠茶雪糕, 我地兩個人選了一tea 一雪糕

刺身...係好新鮮..美中不足係細塊左d
天婦羅...有一隻蝦同蔬菜, 炸完就上枱, 好味呢!

我地兩個人選了一tea 一雪糕
前菜
蒸蛋
  • 和牛牛舌
2009-02-05 12 瀏覽
同朋友去食lunch, 見到menu 有85/90 一大個set真係有d突然!!!我地叫左一個牛set 一個雞 set ::有水egg, 天fu 羅, 魚生, 湯, 仲有ice cream tim! set + $可以加大真係物美價廉. 當然你唔可以佢比番 盛8既quality, 不過我地兩個減肥就無加大到, 其實平平地燒下lunch 真係幾開心~note: ,最後一句, 佢地既service真係好好!!又快又準
!!!
我地叫左一個牛set 一個雞 set ::

note: ,
最後一句, 佢地既service真係好好!!又快又準