2019-08-05 24 瀏覽
同幾個好友約埋食飯吹水,見到間日本居酒屋個名幾得意,而且見到有4人餐好啱咁就諗住試吓!個4人餐主要係食牛肉,身為食肉獸嘅我睇到兩眼發光!前菜會比你揀兩款,其中一款和牛他他超驚喜,因為佢加咗黑松露,超香而且好夾!中間有d小食,大阪燒、燒廣島蠔同什錦天婦羅,味道都唔錯!主菜超豐富,有石燒安格斯肉眼同日式火鍋,而且仲唔係二選一,係兩樣都食齊,加埋牛肉份量有800g咁多,真係食到超飽!咁嚟得居酒屋當然會叫酒嚟飲啦,咁侍應推介我飲檸檬燒酎,佢話好特別嘅,咁我就心諗有咩咁特別呢,不過既然推介得就試下啦!點知杯酒嚟到真係超驚喜,佢將d檸檬片雪到一排邊冰咁插係杯酒度,超攪笑!最後燒飯團茶漬飲,因為食得太飽,所以都係試咗兩啖,不過味道係唔錯嘅!
同幾個好友約埋食飯吹水,見到間日本居酒屋個名幾得意
,而且見到有4人餐好啱咁就諗住試吓!

個4人餐主要係食牛肉,身為食肉獸嘅我睇到兩眼發光!

中間有d小食,大阪燒、燒廣島蠔同什錦天婦羅,味道都唔錯!

主菜超豐富,有石燒安格斯肉眼
同日式火鍋

,超攪笑!

最後燒飯團茶漬飲
,因為食得太飽,所以都係試咗兩啖,不過味道係唔錯嘅!
2019-07-29
2019-08-01 35 瀏覽
今日 Family Day, 同屋企人去旺角呢間居酒屋食晚餐。呢度有個 $988 既四人餐, 有齊我最愛既石燒同邊爐,屋企人都食得好滿足!前菜係牛肉他他,造型好似壽司咁,其實牛肉片下既係爽口既洋蔥。牛肉同洋蔥絕對係天作之合,兩者好搭配,而且肉味香濃,鮮甜,實在唔錯。之後就輪到熱辣辣既日式炸雞登場,配埋沙律醬一齊食,好滋味,而且肉質都算幾香滑。天婦羅包括蕃薯、茄子、炸蝦、秋葵等等,蕃薯幾甜,秋葵爽口,炸粉唔會大厚。廣島蠔好香口,一人一隻。最難忘係石燒牛肉,牛扒非常巨形,店員會細心地將牛肉切成小塊放上石板上燒。牛肉啖啖肉,肉質香軟,而且充滿肉汁。接落就係打邊爐,一共有三款湯底可以選擇,壽喜燒湯底同牛肉就最夾,牛肉吸收晒湯底嘅精神,食落香甜。大阪燒係即叫即製~幻彩藍蝶花檸檬梳打飲落好香檸檬味,冰涼又解渴,仲會變色,打卡一流。而芒果乳酸梳打都唔錯,味道偏甜。

廣島蠔好香口,一人一隻。

大阪燒係即叫即製~

而芒果乳酸梳打都唔錯,味道偏甜。
2019-08-01 25 瀏覽
最近旺角開咗一間居酒屋,今日就同屋企人一齊黎食晚餐。食物嘅種類花多眼亂,令到選擇困難症嘅我唔知食咩好,於是最後決定嗌$988特選四人前石鍋火鍋套餐,咁就唔使煩惱食啲咩啦!日式炸雞炸得香脆,雞肉依然保留肉汁,食落去唔會單調。特別推薦和牛他他,牛肉依然保持淡淡粉紅色,配埋底下嘅洋蔥一齊食用,牛肉香口,洋蔥爽口帶點酸,係好開胃嘅餐前小食。大阪燒即叫即製,熱辣辣,份量十足,醬汁好惹味。一人有一隻燒廣島蠔,醬汁令到蠔嘅味道更加昇華,而且一啲腥味都冇。雜錦天婦羅🍤香脆,大蝦新鮮,番薯甜美。重點係美國安格斯牛眼片 400g,店員會先將石板燒熱,然後再將肉片放上石板上,靠石板嘅熱力將肉類煮熟。咬落去啖啖肉汁,肉質軟嫩,肉味香濃,而且份量真係好誇張,我覺得六個人share都得。牛肉鍋嘅壽喜燒湯底好鮮甜👍🏻燒飯糰茶漬飯嘅食法好特別,將茶倒入飯團中,有淡淡茶香,可以解膩。另外呢度嘅飲品都好特別,玩味一流!

日式炸雞炸得香脆,雞肉依然保留肉汁,食落去唔會單調。

大阪燒即叫即製,熱辣辣,份量十足,醬汁好惹味。

雜錦天婦羅🍤香脆,大蝦新鮮,番薯甜美。

牛肉鍋嘅壽喜燒湯底好鮮甜👍🏻

另外呢度嘅飲品都好特別,玩味一流!
旺角洗衣街近期新開左一間叫令和居酒屋,收工就同同事們黎呢間食個臨別晚餐~餐廳裝潢真係十足十去左日本Ge 居酒屋一樣!今次一行4人就試下特選四人前石燒·火鍋套餐率先就黎一份沙律前菜: 三文魚籽麻醬豆腐 日本豆腐好滑溜充滿豆味,配埋三文子增強咸鮮味壓倒的檸檬燒酎 $48初頭仲以為是廣告效果,點知拎到上手真係成為全場焦點,超濃檸檬味幻彩藍碟花檸檬梳打 $48藍色加檸檬汁變紫,超夢幻!酸酸甜甜好開胃。和牛他他: 和牛舖上黑松露油,超香!加上酸蘿白絲減膩。炸雞都好juicy!燒廣島蠔:蠔肉肥美配千島醬燒,正!什錦天婦羅:一人有一隻蝦,仲有南瓜、茄子、秋葵、冬菇。主角石燒美國安格斯肉眼出場,兩大塊共400g 用本身肉眼牛脂部分去燒牛扒,再淋上sukiyaki 燒汁。牛肉超軟稔juicy, 正!大阪燒 食到呢道菜我地都開始有點少飽!日式鍋物 (美國安格斯肉眼片) 壽喜燒湯底略甜,配野菜都算夾!肉眼片牛味好濃。茶漬飯燒飯糰 (附芥末)燒過飯糰帶點焦香,用上湯飯素做成茶漬飯! 之前望到個4人餐以為份量好少,估唔到原來甘飽甘滿足!

餐廳裝潢真係十足十去左日本Ge 居酒屋一樣!

今次一行4人就試下特選四人前石燒·火鍋套餐
率先就黎一份沙律

前菜: 三文魚籽麻醬豆腐
日本豆腐好滑溜充滿豆味,配埋三文子增強咸鮮味

壓倒的檸檬燒酎 $48

幻彩藍碟花檸檬梳打 $48
藍色加檸檬汁變紫,超夢幻!酸酸甜甜好開胃。

燒廣島蠔:蠔肉肥美配千島醬燒,正!

什錦天婦羅:一人有一隻蝦,仲有南瓜、茄子、秋葵、冬菇。

大阪燒 食到呢道菜我地都開始有點少飽!

日式鍋物 (美國安格斯肉眼片)
壽喜燒湯底略甜,配野菜都算夾!肉眼片牛味好濃。

茶漬飯燒飯糰 (附芥末)
2019-07-29
5 分鐘 (堂食)
2019-07-31 17 瀏覽
咁啱同朋友經開,發現呢間新開既居酒屋。入面裝修都好日式,氣氛都幾熱鬧。我哋叫咗個「梅」set, 價錢$600幾,前菜、海鮮火鍋、燒牛肉,乜都包,已經係Menu入邊最貴嗰個套餐,另外仲有$300幾同$500幾既set, 要試就試最貴,反正價錢差唔多。前菜嘅生牛肉絕對有驚喜,上面加埋黑松露醬口感一流。最流口水既係燒牛肉,喺石板上燒,跟住啲油慢慢流出嚟,絕對係味覺加視覺嘅享受🤩。最最最最最驚喜莫過於海鮮,非常鮮味,明顯係真日本貨,個蠔無令我失望,啖啖鮮蠔味,正。另外,值得一提嘅係佢嘅自家梅酒,唔會好甜,仲要買一送一,抵爆。

2019-07-22
2019-07-31 16 瀏覽
2019年即令和元年,連居酒屋都以「令和」為名,而且全店滿座,店內氣氛非常熱鬧。好多食客都點石燒牛扒,但我反而想食二人前鍋物,因為有好多蔬菜食,好健康喔。免費招待前菜:日本椰菜配和風沙律汁居酒屋文化,固然係一坐低就叫杯飲品啦。巨峰提子乳酸梳打($28),黑威士忌梳打(可樂味)($48)燒和牛他他其($78):和牛口感軟滑,加上酸汁及爽口的大根,好開胃。令和玉子燒($28):蛋卷軟綿綿,好味。芝麻雞翼($38):炸得香脆可口!蟹肉可樂餅($38):一咬下去,內餡同玉子燒一樣,軟綿綿好creamy!A4黑毛和牛鍋物($258)日本國產黑毛和牛,足足有200g咁多!仲有滿滿一鍋的豆腐同蔬菜!湯底有壽喜燒、豬骨湯,及我地所揀的博多雞湯!味道清新健康,和牛油脂豐富,份量十足!

免費招待前菜:日本椰菜配和風沙律汁

居酒屋文化,固然係一坐低就叫杯飲品啦。

令和玉子燒($28):蛋卷軟綿綿,好味。

芝麻雞翼($38):炸得香脆可口!

A4黑毛和牛鍋物($258)

2019-07-31 34 瀏覽
最近感覺上都幾流行呢種放喺熱石/鐵板上面自己燒牛肉/牛扒嘅餐廳,今晚就同朋友去試一試,呢間餐廳頗新,睇店名就知,名叫令和,位於洗衣街,店鋪面積唔算好大,離遠已經見到幾個燈籠裝飾,傳統日本居酒屋裝潢。估唔到新餐廳都咁多客人,平日晚上接近8成滿座,店員招呼入座後,會喺門口位置打幾下鼓,以示歡迎。被安排坐四人枱,夠闊落嘅,唔會好逼,起碼完全擺得落份二人餐。menu方面除左石板燒牛肉、和牛之外,仲有沙律、炸物、爐端燒、鍋物等,好有日本風味。我地點左個二人套餐【松】,包括是日沙律、前菜、自選串燒兩串、什錦天婦羅、石燒美國安格斯肉眼片250g、鍋物美國安格斯肉眼片150g同埋每位一份燒飯糰茶漬飯,非常豐富,人均消費約250蚊,可以石燒牛肉,又有鍋物,乜都有D呢份沙律菜係送的。是日沙律係胡麻豆腐,嫩滑!前菜四選一,分別有枝豆、炸雞、和牛他他同麥粒味噌青瓜。我地揀左青瓜同炸雞,前者清脆,後者外脆內軟醬汁:燒汁、胡麻醬、酸汁串燒盤串燒可以自選28蚊以下嘅,我地點左芝士豚肉串同白蔥豚肉串。芝士豚肉串幾有趣,成舊軟芝士包入去,芝味濃。白蔥果款就中規中矩啦。什錦天婦羅有大蝦、秋葵、茄子、冬菇,值得一讚,非常香

呢份沙律菜係送的。

是日沙律係胡麻豆腐,嫩滑!

醬汁:燒汁、胡麻醬、酸汁

什錦天婦羅有大蝦、秋葵、茄子、冬菇,值得一讚,非常香脆,唔會厚粉

石燒美國安格斯肉眼片250g
主角石燒肉眼,首先店員上左石板同肉眼,肉眼扒都幾大塊,已經預先分好一件件。如果好似我地咁,唔係好識燒,可以請店員幫忙,佢地比較專業,唔怕浪費左食材。

先用比較多脂肪嘅部份為石板沾少少油份,唔會痴底。

然後放上一塊塊肉眼。

店員都好細心,問我地食幾成熟,然後淋上燒汁。

好快就燒起塊肉眼,肉眼大塊,厚身,睇到都想食
牛味濃郁,而且幾juicy,唔會韌。呢個價錢性價比幾高!

鍋物美國安格斯肉眼片150g
食完石燒牛咁上下,店員就會送上鍋物,鍋物可以自選湯底,我地揀左壽喜燒,唔係好濃,清清地。裡面有野菜、豆腐、菇菌、芋絲等。

安格斯肉眼片好軟腍,唔會太肥。

最後仲有個燒飯糰茶漬飯,撈埋芥茉一齊食,湯頭味道更突出,飯糰幾煙韌。

2019-07-30 151 瀏覽
這間位於旺角洗衣街的「令和居酒屋」,地方闊落全日式裝潢,入來進餐令人有放鬆的感覺,而且又多款套餐選擇,不喜歡套餐的也可以根據餐牌,選擇自己喜歡的食物,放鬆下來慢慢欣賞。精選四人前石燒,火鍋套餐 $988是日沙律酸酸甜甜的番茄仔非常開胃,加上麻醬豆腐香滑得來充滿麻香味,在豆腐上加上幾粒顏色鮮艷的三文魚子,配合得非常好。日式炸雞日式炸雞大細適中外皮炸得非常酥脆,內裏嫩滑多汁,點小小沙律醬一同進食,十分滋味。和牛他他和牛他他,自家調製的醬汁放在和牛面,和牛入口溶化牛味香濃,再加上酸酸地的大根,餐前來說絕對開胃。大阪好味燒大阪好未燒,味道剛剛好外脆內軟,加上大量的木魚沙律醬和燒汁,實在美味。燒廣島蠔燒廣島蠔,蠔味出眾大小適中一口一隻,味道在口中爆發感覺非常幸福。什錦天婦羅什錦天婦羅,材料新鮮即叫即炸粉漿外皮非常薄,入口感覺絕不油膩。石燒美國安格斯肉眼片 400g石燒美國安格斯肉眼片,放上燒紅了的石板上,立時湧出濃烈的牛脂香味,每邊燒25至30秒左右,便可以根據個人生熟要求,選擇進食。鍋物美國安格斯肉眼片 400g (豬骨湯)鍋物美國安格斯肉眼片,剛剛試完石燒現在來過鍋物,形成強烈對比剛才的油脂

精選四人前石燒,火鍋套餐 $988

石燒美國安格斯肉眼片 400g

鍋物美國安格斯肉眼片

鍋物美國安格斯肉眼片 400g (豬骨湯)
鍋物美國安格斯肉眼片,剛剛試完石燒現在來過鍋物,形成強烈對比剛才的油脂甘香,現在卻香軟幼滑,加上大量的蔬菜配料,感覺非常舒服。

燒飯糰茶漬飯
燒飯糰茶漬飯,店員為我們一一送上,在我面前把茶湯沖上,還對我們說大約泡浸,兩三分鐘待飯糰把茶味吸收,才開始進食。
2019-07-26 52 瀏覽
六姨好錫我哋的,由細睇到我哋大。數數手指,原來佢都就快要退休了。依家,佢係一個人住的,得閒嘅時候,我哋幾個做姨甥的都會抽多點時間出來和她吃飯。平時佢好少出街吃飯的,今晚我哋帶咗佢去居酒屋食好嘢。佢一路食一路話,佢以前跟團去日本,都無食過今晚嘅日本嘢,所以今晚令佢大開眼界。餐廳位於旺角洗衣街,佢坐火車出來很方便。這裡有新裝修,日式紙燈籠好靚誘人。門口放了一個鼓,每當有客人進來時,店員就會把鼓敲響,氣氛很好。阿姨都是第一次見。我哋四個人食,食套餐最抵,便叫了一個【特選四人前石燒、火鍋套餐】,個餐好豐富的,有沙律、前菜、天婦羅、燒物、石燒肉、火鍋,同埋茶漬飯。前菜可以選兩款,我哋選了和牛他他其及枝豆。枝豆類似荷蘭豆,用鹽焗熟,味道鹹鹹地,食落都OK。和牛他他其係和牛片包住啲蔬菜,奠講話六姨未見過,我都係第一次食,食落都覺得幾特別。今晚的沙律提供了蟹籽豆腐沙律,這種沙律對大家來講唔陌生。芝麻醬和嫩滑豆腐好夾,好好食。什錦天婦羅有大蝦、茄子、秋葵和南瓜,即造即炸,熱辣辣,好好食。再來的是主角之一的安格斯肉眼石燒。店員set up 咗兩個熱石爐,慢慢將切開咗的肉眼扒分別放在兩個熱石爐之上。肉眼扒的

前菜可以選兩款,我哋選了和牛他他其及枝豆。

枝豆類似荷蘭豆,用鹽焗熟,味道鹹鹹地,食落都OK。

再來的是主角之一的安格斯肉眼石燒。店員set up 咗兩個熱石爐,慢慢將切開咗的肉眼扒分別放在兩個熱石爐之上。肉眼扒的油脂頗為豐富,所以燒的時候,佢本身的油脂溶了出來,所以我哋無須加油便可以燒熟佢來食。好快好快,每邊燒一燒,就食得。雖然牛扒好厚身,但肉質係好嫩的,點咗啲秘製燒汁一齊食,無得彈。

之後,上來的是燒廣島蠔,有芝士一齊燒,食落得別香,而且好juicy。

大阪燒似乎對六姨來講比較陌生,起初佢以為係pizza,又以為是薄撐,仲問面頭嗰層飄飄下的是咩東東。解釋俾佢知,其實係鰹魚乾薄片。食起上來,佢又好鍾意,軟軟腍腍的,又幾香口。

另一個主角又出場,係安格斯牛火鍋。我哋選咗豬骨湯底。個鍋好大,好多材料,碟牛肉份量亦唔嘢少。起初有點擔心會食唔晒,但係食下傾下又俾我哋食晒,原因極可能係呢度的環境氣氛都很好。

最後是食茶漬飯。店員會倒啲湯 (似是鰹魚湯) 入去碗飯,等三數分鐘,讓啲飯變腍,然後加些wasabi,咁樣食,似食湯飯,都幾好味。

見到六姨食得咁開心,我哋會識做,多啲約佢出來食好嘢。
2019-07-26 23 瀏覽
雖然最近左好多唔開心嘅事發生,但食一餐開心飯令我們覺得生活原來有希望。令和元年,喺香港呢個咁亂嘅時刻,聽到都令人感到一個新希望,新氣象。入去食飯都係令人感到愉快的,他的牆上貼滿客人開酒後,酒樽上的貼紙,充滿快樂!我就叫咗個啤酒,新開張期間買一送一,以我嘅朋友就叫咗個檸檬威士忌梳打,有得玩又有得飲,果然吸引!如果唔鍾意飲酒,就可以選擇一些特色飲品,呢杯就叫幻彩藍碟豆花檸檬梳打!我哋叫咗個四人餐,$1000左右就食到高質日本料理,每個人都係$250 , CP值極高!呢個千菜真係不得了,係生牛肉他他,配合醋嘅味道,非常開胃!炸物方面,佢有個雜錦天婦羅,我非常欣賞炸粉唔多,而且唔油膩,師傅嘅炸功一流,特別推介係秋葵,可能係適合嘅季節,所以味道特別好!呢個廣島蠔個醬好正!佢有蛋黃醬、有茄汁、仲有啲獨特嘅配料,凸顯蠔鮮味! 用石板去燒牛肉,好處係唔使用油,將由嘅脂肪化做油。肉味濃而且有三個醬汁比我選,正我鍾意食壽喜燒,美國安格斯牛做火鍋配料,牛肉肉質彈牙,我哋四個人食完之後都好滿足!最後再食多個茶積飯以及最當灶的哈蜜瓜,make my day!

呢個千菜真係不得了,係生牛肉他他,配合醋嘅味道,非常開胃!

2019-07-26 50 瀏覽
朋友仔介紹這間新開不久的"令和居酒屋"環境真的有日本小店居酒屋的味道,店員熱情招待,我們四人選了一個特選四人前套餐,分量十足價錢相宜,有石燒又可火鍋,雙重享受不錯的選擇😋特選四人前石燒.火鍋套餐前菜(日式炸雞,和牛他他)炸雞香酥,和牛他他還有酸味味的蘿蔔絲在底一起吃,非常開胃醒神雜錦天婦羅🍤天婦羅炸粉醬薄,鮮蝦彈牙,還有秋葵👍🏻燒廣島蠔燒廣島蠔時間控制好,很juicy鮮味,醬汁惹味大阪好味燒大阪燒真的很有大阪風味,材料豐富相當滿足😆石燒美國安格斯肉🥩熱辣辣的石板將美國安格斯牛肉燒烤,石燒扳熱力十足只需數十秒已將牛肉考得香噴噴,肉質煙煙韌韌,牛味較濃。鍋物美國安格斯肉(博多雞湯)火鍋雞湯鍋材料很豐富,幾種蔬菜🥬豆腐,菇類,洋蔥大蔥,鍋底大滾後放美國安格斯牛肉,牛肉非常柔軟,油脂分布均勻不會太肥膩👍🏻燒飯團茶漬飯🍙飯團外層燒得焦香,再放茶湯浸了一浸,外硬內軟襯托淡淡的木魚清湯味芒果乳酸梳打,荔枝乳酸梳打 🍹$28兩種水果味道都很突出,清新又夠氣,夏日消暑解渴最佳配搭😎

特選四人前石燒.火鍋套餐
雜錦天婦羅

雜錦天婦羅🍤
天婦羅炸粉醬薄,鮮蝦彈牙,還有秋葵👍🏻

燒廣島蠔
燒廣島蠔時間控制好,很juicy鮮味,醬汁惹味

大阪好味燒
大阪燒真的很有大阪風味,材料豐富相當滿足😆

博多雞湯
鍋物美國安格斯肉

鍋物美國安格斯肉(博多雞湯)
燒飯團茶漬飯

燒飯團茶漬飯🍙
芒果乳酸梳打,荔枝乳酸梳打

芒果乳酸梳打,荔枝乳酸梳打 🍹$28
兩種水果味道都很突出,清新又夠氣,夏日消暑解渴最佳配搭😎
雜錦天婦羅
博多雞湯
鍋物美國安格斯肉
燒飯團茶漬飯
芒果乳酸梳打,荔枝乳酸梳打
令和元年,一個繁華嘅標記,感覺上,一切都係新嘅開始,就好似呢間餐廳一樣,新開新氣象!雖然係新開張,但係裏面嘅客人同服務生打成一片,感覺上好似老朋友一樣,裝修亦有日本居酒屋嘅感覺,除咗入門口有人打鼓,示意歡迎外,更加穿上整齊制服,給人一個整潔的感覺!我哋叫咗個四人餐,原來有咁多食物嘅,我覺得五個人先食得晒!同朋友放工梗係要飲杯啤酒輕鬆一下,新開張期間佢嘅啤酒買一送一,真係唔可以唔叫啊!除咗啤酒之外, 佢哋仲有好多特色嘅飲品,例如鮮檸檬威士忌梳打、幻彩藍碟豆花檸檬梳打,呢啲都係出面難以找尋的特色飲品,我就好欣賞呢杯咁靚嘅梳打啦!佢嘅檸檬威士忌就可以玩埋一份,我都唔知幾耐冇用過呢啲榨汁器啦!先來兩個超正嘅前菜,豆腐沙律拒賠嘅汁真係好OK,加上呢個生牛肉他他,酸味令到牛肉嘅鮮味突顯出嚟,早前菜就一流,開晒胃口!我亦都好鍾意呢個廣島蠔,用呢個咁特色嘅汁去局,我都係第一次試,感覺上佢有蛋黃醬、有茄汁、仲有啲獨特嘅配方,總之就係我未食過咁獨特嘅味道,提升左蠔嘅鮮味!用石板去燒牛肉我都係第一次試,特色就係唔使用油,將由嘅脂肪化作油,健康又美味!佢驚又真係唔錯㗎,我特別鍾意呢個壽喜燒,選用美國安格斯牛做

佢驚又真係唔錯㗎,我特別鍾意呢個壽喜燒,選用美國安格斯牛做火鍋配料,牛肉軟滑,肉質彈牙,真係好適合壽喜燒,我哋四個人食完之後都好滿足!

最後呢個茶漬飯,喂今日好味嘅聚餐畫上一個完美嘅句號!
2019-07-19 21 瀏覽
新時代變,日本年號變,洗衣街有個舖位都變,以前經過的東南亞食店已變成新一間居酒屋,碰巧的是它的名字是叫 “令和”。橫掂都要食飯,費事大熱天時周圍走,便就地取材。店內裝修非常和風,全以木作餐檯凳,門裡門外還掛上好多和式燈籠,甚是吸引。【幻彩藍蝶花檸檬梳打】名符其實,夠晒幻彩。店員會放一個會發出白光的杯墊,襯著藍色的梳打,映照出來就有個好特別的效果。旁邊的一杯仔係檸檬汁,任人加,調節酸度。【黑威士忌可樂】啲 Whisky 都幾strong,好彩有coke調和一下。呢杯嘢用來送燒肉就超正!今日個是日沙律係【日式豆腐沙律】豆腐好滑,配合三文魚籽和日式麻醬,唔錯。叫多一個小食添,就係【和牛他他其】,和牛好正,我絕對唔介意將啲和牛片再厚啲厚啲再厚啲。燒物就叫咗四隻廣島蠔,每人食兩隻。味道唔腥,仲好juicy。再來一份【什錦天婦羅】。師父功夫唔錯,啲炸漿夠薄,好脆。主菜叫咗一份【石燒美國安格斯牛肉】。件牛扒好大塊又厚肉,利用熱石來燒,輕輕把六邊燒一燒,就食得。好腍,好嫩,好有肉味,無須點燒汁食。

【幻彩藍蝶花檸檬梳打】

【黑威士忌可樂】

今日個是日沙律係【日式豆腐沙律】
豆腐好滑,配合三文魚籽和日式麻醬,唔錯。

再來一份【什錦天婦羅】。師父功夫唔錯,啲炸漿夠薄,好脆。

2019-07-18 54 瀏覽
小妹我近來開始對美容產生興趣,當然不計成本的到專櫃大量選購,帶著滿袋子的戰利品,相約知己在附近用餐,歇息過後再戰鬥🙈以下是我們叫的晚餐:前菜椰菜沾上和風沙律汁很爽口🥗海葡萄豆腐沙律68好脆身呀海葡萄,加上胡麻醬的滑豆腐,美味又精緻。燒和牛他他其78加了燒汁很開胃,薄切和牛鬆化,同時有洋蔥和黑松露醬很點睛。日式炸雞48炸雞🍗熱騰酥脆,沾上帶酸沙律醬,香口得來更醒胃。多春魚28口擘擘樣子搞笑,燒得恰好很香,外皮脆,肉扎實,春脆脆卜,加上檸檬汁,簡直是絕配,友人說吃到他欲罷不能,真是超誇張的。白蔥豚肉串28熱辣辣,先是吃到豚肉香,繼而再吃到清新又香味四發的白蔥,一點也不油膩,點到即止。雜錦天婦羅68炸得金黃的天婦羅,下的粉漿薄又脆,吃時不會吃到有糊口感,邪惡香脆。石燒美國安格斯肉眼片128/150g看著脂肪溶化,油花四濺,為食的我真是兩眼發光😍口水邊在流。肉塊帶有濃濃牛味,薄而有彈性,味道可口。鍋物美國安格斯肉眼片不讓肉片在豬骨湯火鍋中仼意翻騰,用筷子專心等待捕捉半熟的一刻,帶有些許粉紅,在口中吃得特別柔軟,肥得來美好,瘦肉也參半,格外鬆化,實而不華。火鍋🍲還有不少菜蔬,豆腐白菜冬菇大蔥本菇

以下是我們叫的晚餐:

前菜椰菜沾上和風沙律汁很爽口🥗

海葡萄豆腐沙律68
好脆身呀海葡萄,加上胡麻醬的滑豆腐,美味又精緻。

燒和牛他他其78
加了燒汁很開胃,薄切和牛鬆化,同時有洋蔥和黑松露醬很點睛。

日式炸雞48
炸雞🍗熱騰酥脆,沾上帶酸沙律醬,香口得來更醒胃。

多春魚28

白蔥豚肉串28

雜錦天婦羅68

石燒美國安格斯肉眼片128/150g

鍋物美國安格斯肉眼片

火鍋🍲還有不少菜蔬,豆腐白菜冬菇大蔥本菇金菇洋蔥蘿蔔娃娃菜等,還有彈牙的芋絲,正好平衡一下肉類的飽膩感,索了豚骨湯頭,更加甜。

燒飯糰茶漬飯
飯量是一口吃的量,燒得有飯焦有煙銀口感,具紫菜芝蔴氣味,配上茶漬,清新再下一成。

巨峰提子乳酸梳打28
有氣的巨峰味道,正常解渴。

幻彩藍碟花檸檬梳打48
自己檸檬🍋自己榨,加了檸汁後變了淺紫色,梳打很爽喉,甜得來柔和不過火,最重要是賣相好,轉閃燈勁可愛的,打卡一流🤩好靚呀!

上述是單叫價錢,但我們叫二人餐才四百多,頓感實惠,結帳620(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)真材實料!

食後感:我好像許久沒有吃過日本菜了,感覺今餐特別美味精緻喔!!裝修有心思,店內環境氣氛好,店員友善殷勤,全程播着日本電台歌,旺角區比較少有,難得😋

P.S.好有趣,吃的全程聽到不少次數敲起鼓聲,原來是歡迎客人而擊起門前的鼓來呢!全餐飯吃得很自在,節奏很慢,沒有趕着客人吃飯,完全不會被催促的,不急不燥,不慌不忙,感覺相當友好舒適。
  • 多春魚
  • 鍋物美國安格斯肉眼片
  • 幻彩藍碟花檸檬梳打
  • 白蔥豚肉串
今晚黎左呢間門口掛住個大紅燈籠嘅日式居酒屋開餐室內環境非常日系, 門口仲放左個大鼓, 一有客人入黎, 店員就會敲起大鼓表示歡迎有 3 個二人前嘅石燒 . 火鍋套餐選擇胡麻冷豆腐 (是日沙律)冷豆腐口感香滑, 配胡麻醬食非常開胃, 加埋海葡萄 & 三文魚籽, 令口感更加豐富日式炸雞 (前菜)夠乾身, 一 D 都唔油膩, 就連雞皮都炸到脆卜卜, 咬落去啖啖肉和牛他他 (前菜)用燒到半生熟嘅和牛片包住一大堆新鮮蘿蔔絲, 上面放上超香濃嘅松露醬, 再加埋酸汁一齊食, 非常開胃串燒盤金菇煙肉串, 表面燒到微焦, 由於用煙肉包住金菇, 所以金菇索左煙肉嘅味道。 京蔥豚肉串, 爽甜嘅京蔥包住豚肉一齊燒, 絕對係 Prefect Match 啦什錦天婦羅炸漿唔會好厚, 夠晒香脆, 有大蝦、茄子、南瓜、香菇 & 青椒石燒美國安格斯肉眼片肉眼片份量一 D 都唔少, 而且可以揀自己郁手燒或店員幫手燒當肉眼片放喺呢塊熱辣辣嘅石板上, 成塊板即刻發出咋咋聲, 散發陣陣肉香味肉味超濃郁, 肉汁豐富, 肉質嫩滑, 而且油份唔多, 非常惹味 鍋物美國安格斯肉眼片同樣, 肉嘅份量都算多, 肉紋夠細緻, 油脂分佈均勻揀左
今晚黎左呢間門口掛住個大紅燈籠嘅日式居酒屋開餐

有 3 個二人前嘅石燒 . 火鍋套餐選擇

胡麻冷豆腐 (是日沙律)

日式炸雞 (前菜)

和牛他他 (前菜)

串燒盤

鍋物美國安格斯肉眼片
同樣, 肉嘅份量都算多, 肉紋夠細緻, 油脂分佈均勻

揀左壽喜燒嘅鍋底, 配料有生菜、娃娃菜、香菇、金菇、鴻喜菇、芋絲、洋蔥、京蔥 & 蘿蔔, 夠晒大鍋, 而且吸收晒壽喜燒甜甜哋嘅味道

燒飯糰茶漬飯
飯糰燒到外層好香脆, 完全係飯焦嘅口感, 加入茶漬後, 飯糰雖然吸收左茶漬嘅精華, 但仍保留到香脆嘅口感

巨蜂乳酸梳打 & 芒果乳酸梳打
又開胃, 又解渴, Very Refresh !!
2019-07-17