2019-07-17
話說放工同同事去了旺角新開嘅居酒屋🏮環境幾舒服,裝修有點日本居酒屋嘅感覺,雖然是新開張,但已經有唔少人幫襯😊食物種類不少,花多眼亂,最後揀左 “二人前石燒火鍋套餐” (有沙律,前菜,串燒,天婦羅,石燒,鍋物,茶漬飯) 真係應有盡有,咁就可以咩都試下啦😊沙律: 加了胡麻醬嘅豆腐,面頭還有海葡萄前菜: 揀了“和牛他他其”和“日式炸雞”🍗 前者嘅和牛很不錯,肉質軟腍,加上酸酸地嘅醬汁,非常醒胃😋後者嘅炸雞炸漿不過厚,雞肉都幾嫩滑😊串燒: 揀了“金菇豚肉卷”和“鹽燒雞中翼”,兩款都燒得不錯,不會燒到乾哂柴😊天婦羅: 有蝦,秋葵,冬菇,茄子🍆最喜歡天婦羅蝦,炸漿不太厚,亦不油膩,而且蝦肉都幾彈牙,不錯吃😊石燒: 美國安格斯肉眼,肉眼都幾厚切,放上石上面燒,好快就食得,不過就要注意燒嘅時間,唔好好似我地咁掛住影相,攪到燒得熟左啲,而肉味都算幾香濃😊鍋物: 湯底揀左壽喜燒,甜甜地再加上大量嘅蔬菜同菇類,減低飽滯嘅感覺,咁又可以繼續淥安格斯肉眼片食啦🤣肉眼片份量都不少,滾一滾就食得😊茶漬飯: 燒左嘅飯糰🍙再加上熱茶製成茶漬飯,所以比平時嘅茶漬飯要等多陣先整散去,加左木魚嘅飯糰幾香,再加上少少wasab
沙律: 加了胡麻醬嘅豆腐,面頭還有海葡萄
茶漬飯: 燒左嘅飯糰🍙再加上熱茶製成茶漬飯,所以比平時嘅茶漬飯要等多陣先整散去,加左木魚嘅飯糰幾香,再加上少少wasabi,味道會更提升一點😊