2019-07-17 43 瀏覽
話說放工同同事去了旺角新開嘅居酒屋🏮環境幾舒服,裝修有點日本居酒屋嘅感覺,雖然是新開張,但已經有唔少人幫襯😊食物種類不少,花多眼亂,最後揀左 “二人前石燒火鍋套餐” (有沙律,前菜,串燒,天婦羅,石燒,鍋物,茶漬飯) 真係應有盡有,咁就可以咩都試下啦😊沙律: 加了胡麻醬嘅豆腐,面頭還有海葡萄前菜: 揀了“和牛他他其”和“日式炸雞”🍗 前者嘅和牛很不錯,肉質軟腍,加上酸酸地嘅醬汁,非常醒胃😋後者嘅炸雞炸漿不過厚,雞肉都幾嫩滑😊串燒: 揀了“金菇豚肉卷”和“鹽燒雞中翼”,兩款都燒得不錯,不會燒到乾哂柴😊天婦羅: 有蝦,秋葵,冬菇,茄子🍆最喜歡天婦羅蝦,炸漿不太厚,亦不油膩,而且蝦肉都幾彈牙,不錯吃😊石燒: 美國安格斯肉眼,肉眼都幾厚切,放上石上面燒,好快就食得,不過就要注意燒嘅時間,唔好好似我地咁掛住影相,攪到燒得熟左啲,而肉味都算幾香濃😊鍋物: 湯底揀左壽喜燒,甜甜地再加上大量嘅蔬菜同菇類,減低飽滯嘅感覺,咁又可以繼續淥安格斯肉眼片食啦🤣肉眼片份量都不少,滾一滾就食得😊茶漬飯: 燒左嘅飯糰🍙再加上熱茶製成茶漬飯,所以比平時嘅茶漬飯要等多陣先整散去,加左木魚嘅飯糰幾香,再加上少少wasab
沙律: 加了胡麻醬嘅豆腐,面頭還有海葡萄
茶漬飯: 燒左嘅飯糰🍙再加上熱茶製成茶漬飯,所以比平時嘅茶漬飯要等多陣先整散去,加左木魚嘅飯糰幾香,再加上少少wasabi,味道會更提升一點😊
令和居酒屋內裡裝潢好有日式居酒屋嘅感覺,好多好靚嘅燈籠,呢度好有親切感🤩。同老公收工拍拖去食飯,非常肚餓😛,點左個二人前石燒火鍋套餐「松」$488。打頭陣有沙律前菜四選二,我㨂左和牛他他同日式炸雞,炸雞又估佢唔到咁juicy🤩,平凡中有驚喜!和牛他他係半生牛肉,幾嫩滑,下面夾埋酸酸地嘅生洋蔥一齊食味道非常夾,上面仲有黑松露點綴,好正😋串燒盤可自選$28以下串燒兩串仲有什錦天婦羅拼盤好新鮮。石燒安格斯肉眼扒,份量都幾多架,石板燒可以自己控制熟嘅程度。我比較喜歡呢個鍋物安格斯肉眼片,牛肉嫩滑,肥瘦適中好啱我,配埋濃濃嘅豬骨湯底好好味呀😍,個鍋仲有好多野菜可以中和返啱啱食左咁多肉。食到呢度已經好飽了,最後仲有個燒飯團茶漬飯都飽到食唔落咁濟,但估唔到又幾好味喎,鐘意食飯焦嘅朋友就啱曬喇!店長教用茶漬浸一陣浸淋舊飯團就食得喇,好香飯焦同芝麻香味,好有口感。😍呢杯係幻彩藍蝶花檸檬梳打,顏色好靚呀🤩,味道其實唔太覺得有檸檬味,反而更似黑加倫子味,都幾醒胃嘅!不錯!👍🏻今次真係食到攬住個肚走喇!🤣

打頭陣有沙律
前菜四選二,我㨂左和牛他他同日式炸雞炸雞又估佢唔到咁juicy🤩,平凡中有驚喜!

串燒盤可自選$28以下串燒兩串

仲有什錦天婦羅拼盤好新鮮。

今次真係食到攬住個肚走喇!🤣

2019-07-15 150 瀏覽
為食花太郎 Fafafoodblog #fafafoodblog旺角#fafafoodblog日本菜🍴二人前石燒 松 488 蚊🔥 前菜豆腐👍🏻豆腐幾香滑 有 d水葡萄同一 d 魚子喺上面 juicy新鮮 加埋芝麻醬同蕃茄 好清新既前菜🍅前菜日式炸雞🐥4 件炸雞雞皮炸得好香脆 雞肉彈牙 點埋沙律醬十分唔錯😆 🍴二人前石燒 松 488 蚊🔥前菜和牛他他其🐂底層一 d白蘿蔔絲 juicy爽口 用燒到半熟既香濃既和牛片包住 🐮加上 葱花同松露醬🍄 好香口感好好🔥什錦天婦羅炸得好香脆既天婦羅 而且粉既厚度適中 南瓜好香甜 🎃茄子厚同 juicy蝦肉彈牙🦐仲有爽口冬菇同秋葵 點埋薑蓉同白蘿白碎既醬汁 好食🍴幻彩藍蝶花檸檬梳打 48 蚊🍋🥤用個會放光既杯墊 上面既梳打有 d漸變色 加上紫色既藍碟花 滲落梳打入面 所以漸變色幾靚 飲落帶 d檸檬味 十分唔錯👍🏻🍴熱情果乳酸梳打28 蚊🥤梳打入面落左乳酸 個味都幾 match檸檬汁幾酸甜開胃🍋燒飯糰茶漬飯🍚燒到脆身既飯糰落茶 浸到淋時當湯飯甘食 淋淋地又脆脆地 紫菜 香咸既魚肉碎 🐟酸薑 等等 可以加少少 wasabi食 幾有特色👍🏻🔥串燒盤 芝士豚肉
#fafafoodblog日本菜

🍴熱情果乳酸梳打28 蚊🥤
梳打入面落左乳酸 個味都幾 match檸檬汁幾酸甜開胃🍋

燒飯糰茶漬飯🍚

🔥串燒盤 芝士豚肉串 金菇豚肉串🐷
肥美既豚肉包住成粒大芝士 芝士好有黏稠感 芝士味濃 同豚肉合二為一 邪惡😈 夾住金菇又另一種食法 金菇好 juicy爽口吸哂豚肉汁 都十分唔錯👍🏻

🔥石燒美國安格斯肉眼片
用左好靚既鐵板 放生既肉眼嗰上面燒 想5 成熟大慨每邊燒40 秒 安格斯都算厚肉 🐂 肉質爽口 帶 d肥膏 牛肉味正常 點下芝麻醬同燒汁更好味👍🏻

🔥鍋物美國安格斯肉眼片
可以點唔同鍋底 我點左壽喜燒鍋 鍋既湯帶 d甜豉油 洋葱 蘿蔔 豆腐 大葱 雜菇 生菜娃娃菜等🌿材料豐富 再放 肉眼打邊爐 切得比較薄身 牛肉味 ok口感好軟熟 盡吸壽喜燒汁 正😀

#日本菜 #炸雞 #壽喜燒 #肉眼扒 #茶漬飯 #天婦羅 #豆腐
Score 平均分 <7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#令和
旺角洗衣街111至127 號 建煌華廈2 期地鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角
=====================

2019-07-15
2019-07-15 45 瀏覽
今日同老公2個去旺角行街,行到差唔多晚飯時間,同老公2個諗食咩,就行過呢一間新開既居酒屋🏮,所以我地決定食呢一間,入到去環境非常舒適及闊落,服務員亦都非常有禮貌,睇咗個餐牌一輪,我哋兩個決定叫個$488嘅松套餐✌🏻,1)首先有一個椰菜沙律🥗,椰菜非常爽脆鮮甜,再加埋個醬汁,非常開胃,另外仲有一個胡麻將豆腐,豆腐非常滑,2)前菜方面就係四選二,第一個就係日式炸雞🍗,炸得非常香脆,而雞肉入面仲有肉汁,第二個就選擇和牛他他其,黃牛上面鋪左黑松露醬同埋蔥花,議和下面就係洋蔥絲,一入口好重嘅黑松露味,之後慢慢就食到牛味,而佢個醬汁係帶酸,所以呢一個和牛他他其口感非常突出👍🏻,3)串燒可以選擇喺$28以下,所以我選擇左雞翼同雞肉,雞翼表皮燒到非常香脆,但我個人比較喜歡食雞肉多啲,雞肉連埋大蔥一齊食,非常咁夾👍🏻,4)石燒美國安格斯肉眼片,因為我老公唔鍾意有血,所以我地煎到大約8成熟,但肉質依然非常腍,咬落去都有肉汁👍🏻,肉味非常濃郁,雖然佢叫做肉眼片,但其實叫做肉眼扒都不為過👍🏻,居酒屋有提供醬汁,但係我冇用到,因為我比較鍾意食原汁原味,5)鍋物美國安格斯肉眼片,湯底方面我選擇咗壽喜燒,肉眼嘅質素非常高,肉質鮮嫩,肉味非常濃郁,但唯一嘅缺點,係個湯底太甜,呢個係唯一需要跟進嘅問題,6)飲品方面就叫咗兩杯,一杯係蜜桃乳酸梳打,不太錢,個人非常喜歡💕而另一杯係幻彩藍蝶花檸檬梳打,酸酸甜甜,都幾好飲,整體來講,質素非常好,值得一試