2019-03-31 886 瀏覽
公司要搵活動場地,知道這間法國餐廳有姿勢亦有實際,所以決定黎睇吓場地加試菜。本來book咗中午12:45 ,由於工作關係和塞車,所以遲咗一個鐘先到達,餐廳絕唔催促或黑面。坐底後點菜,每人一款3-course 午餐,有前菜主菜和甜品。個人選擇左凱撒沙律,牛肩,和生果盤(因為另外兩個選擇已經揀咗,所以就不如試埋最後一款)。餐前麵包點完單之後還需等10分鐘才到,原因係即叫即做,麵包出爐熱辣辣外脆內淋非常好食,加上鹹牛油嘅點綴,一絕,似係sourdough 方向嘅麵包。沙律非常出色,唔需要唔多講,要有嘅嘢都齊晒,分量比例都非常到位,只差過crouton 唔夠脆。青口係另外a la carte 加,個汁最後發現原來係有咖喱味,都幾特別,係好食既,不過唔及法國St Michel 嘅藍青口好食,估計係澳洲貨。青口跟個薯條,薯條唔算最好食,不過都炸得脆,只係賣相普通,斷咗既都攞出嚟。個人覺得幼身薯條可能會吸引啲。主菜出場,紅酒牛肩,肉質比較硬身有肉汁,不過算係好有趙口。果幾條長通粉完全贏曬,賣相特別,口感一絕。由於只係因為三個選擇已被揀兩個,所以只能揀呢個甜品。甜品對個人口味來講不算太高,以咁嘅出品黎

自家麵包

由於只係因為三個選擇已被揀兩個,所以只能揀呢個甜品甜品對個人口味來講不算太高,以咁嘅出品黎計,賣相唔差。

同事嘅甜品來講呢個chocolate mousse 係最突出,有層次,賣相也不錯,起碼似返個法國甜品

最後呢個唔記得咗係乜,不過只係聽到同事用咗一句”有酒有cream嘅莎莉蛋糕”去形容佢。絕對係法國甜品,只係我哋唔係好識欣賞。

總括來講係一間好高質素嘅法國餐廳,裝修唔需要講一流一絕冇得彈,午餐嚟計$400一個,好食亦都食得飽,推介。下次要來試吓晚餐,因為有演出,所有設備都係專業型號,加埋隔離個廳有個古董鋼琴,軒仔出品果然有返咁上下。
2019-03-27
自家麵包
呢餐係公司請嘅聖誕大餐 絕對係值回票價首先係環境非常優雅 非常grand嘅感覺有大吊燈 入面嘅裝修易嗰個色古香飛上飯食所有嘢你都可以見到係精心配置食物亦都非常出色,頭盤包括田螺係好食嘅嗰個醬汁調配得宜另外亦都叫咗個黑毛豬扒,口感非常軟滑,爭啲以為自己食緊一塊好靚嘅牛扒,呢個一定要試
食物亦都非常出色,頭盤包括田螺係好食嘅嗰個醬汁調配得宜
聖誕節
2019-03-29 12863 瀏覽
最近得好友拔刀相助解決困局,感謝好友最好就揀間好餐廳齊齊享受一下。這刻立即想起近年熱門餐廳 ... 就是歌手張敬軒開設的【仙后餐廳】。餐廳的背景:由歌手張敬軒與集團合作,將1967年開張,位於旺角胡社生行頂層的全港首間的仙后旋轉餐廳重新帶給香港人。筆者不是生於那個年代,所以對餐廳帶點陌生。聽聞要幾個月前預約,幸好平日日子都容易在網上預約到,兩星期前預約都可以。餐廳分為兩面,causal 路線的【Bistro Junon】及 fine dining 路線的【 La Scène de Junon】。前者沒有預約費,後者需要預約時先付$1688/位而且是 dinner set,因此日子及食物選擇有限制,不太flexible。最後book了【Bistro Junon】。網上訂座只餘下8點時段,當晚7點半到達竟然已經有枱可以入坐,太好了! 【仙后餐廳】門外以墨綠色作主色調,把門面佈置成兩層高,充滿歐洲味道而且甚有氣派。門口是旋轉門,走進去彷似去到五、六十年代。【仙后餐廳】分成兩面,一邊是走 causal 路線的【Bistro Junon】,另一邊則走 fine dining 路線的【 La Sc
【仙后餐廳】分成兩面,一邊是走 causal 路線的【Bistro Junon】,另一邊則走 fine dining 路線的【 La Scène de Junon】。後者有搶眼的小舞台,而且配以巨型水晶吊燈及圓頂玻璃彩繪的。今晚所到的【Bistro Junon】,甫入第一眼看的吧檯,表面用一塊大型的透石膏(即水晶的一種)而成,高貴格調。
最搶眼必定是放在中央的古董木製鋼琴,這個具有百年歷史的古董,不只是裝飾,而且每晚餐廳都安排音樂人演奏,與食客互動,帶來輕鬆進餐氣氛。當晚又有一男(陳杳然)一女(陳囍)合作表演,最初只是以為一般的唱歌,唱些懷舊歌曲。點知道表演者說話風趣,選曲又搞鬼氣,又邀請客人參與,成功帶動當晚氣氛又令食客投入。
餐廳放了不少古董珍藏,每件物品都是從歐洲搜羅回來,每件物件都是古董……令筆者非常小心以免打爛任何物件。
沒想到不單止餐廳的裝修能讓人嘆為觀止,連通住洗手間的通道都佈置如火車,洗手間的牆壁、洗手盤、鏡子……等每一個地方都充滿華麗美感,筆者忍不住拍下照片。只是洗手間沒有定期檢查,竟然沒有了紙巾……
Menu 每天訂造,寫上日期;背面化身報紙,像「當年今日」的報道,食客可以把這份 Menu 拿回家留作紀念。
2086 瀏覽
店員用籃盛住麵包到每枱向每位客人夾上一個麵包, 在這優雅環境中用這個分麵包方法筆者不太受落。

【咖哩忌廉法國青口配薯條 $220】 法國青口份量多,肉細而且挺身,多汁鮮甜而且青口味濃,但略不夠滑溜。 青口配薯條乃比利時食法; 這個薯條脆口,一邊欣賞音樂一邊吃薯條真享受。不過筆者還是喜歡青口配麵包多些。 記得曾經到訪本地的比利時餐廳,店員建議我們把忌廉汁當湯品嚐或者沾麵包, 十分美味。這個忌廉汁內加入咖哩,味道應該更加惹味; 可惜咖哩忌廉汁份量太少,青口只能淺淺的沾上,筆者不能細心品嚐咖哩忌廉汁味道。
咖哩忌廉法國青口配薯條

【Chicken Caesar salad with aged Parmesan and crispy croutons $180】這個 Caesar salad 沒有什麼大驚喜,勝在蔬菜翠綠鮮甜,雞肉則造成雞卷再切片。 雞卷賣相只是一般,肉質嫩滑,可惜冇雞味又冇乜調味 …… 這個前菜差不多要二百,唔知道貴在那個食材那個工序 ……
主食同樣叫了兩份 share。【黑安格斯牛柳配白甘筍及迷你椰菜 $350】 安格斯黑牛的肌肉發達而且豐滿,油脂分布均勻肉質切面相當漂亮,是公認最鮮嫩多汁的牛肉之一。 雖然這道牛柳用上黑安格斯,但是菜式沒有說明黑牛的來源地又沒有什麼認証,直覺不是來自美國 …… 估計來自次等些的地區如澳洲,紐西蘭 ……
黑安格斯牛柳配白甘筍及迷你椰菜
這道牛柳表面不夠焦香,但厚度卻十足; 切下去,肉質軟嫩適中。安格斯黑牛的油脂分佈多,烹調時肉中間的油花化開,令這個牛柳肉汁豐富。 入口軟嫩紮實不柴,味道不錯。
這道黑安格斯牛柳,配上甘筍及迷你椰菜,配菜有效清走油膩感,不錯的選擇。

【鱈魚配西洋菜醬橄欖油薯蓉及配脆薯片 $320】這個菜式賣相比上一道主菜精緻。奶黃色打至起泡的醬汁,鱈魚上放了橙色的魚籽,顏色鮮明把平淡的鱈魚增添顏色。單看菜式不知道這道鱈魚是比較貴的白鱈魚還是常見的銀鱈魚。這道鱈魚沒有魚皮,單看顏色估計是銀鱈魚,因為白鱈魚的魚肉和魚皮較白。另這道鱈魚肉質較易散開,而且入口相對滑溜,相反白鱈魚口感結實挺有咬口,因此更加相信這是銀鱈魚。 下面的醬汁味道淡配上海鮮合適,可惜這個醬汁味道太淡實在食不出來。
鱈魚配西洋菜醬橄欖油薯蓉及配脆薯片

最後甜品兩份大路的甜品【傳統法式焦糖布甸 $110】 焦糖布甸(Crème Caramel)是一款法國傳統甜品,以香醇柔順的口感,並配以甘甜的焦糖為賣點。不過這道焦糖布甸筆者覺得一般,首先賣相平凡沒有半點擺設,其次表面的焦糖不夠香不夠脆,布甸的蛋香味不足。
傳統法式焦糖布甸

【Tiramisu $130】用cocktail杯盛載,賣相高雅。但是份量好似比傳統四方的少,特別是下層筆者最愛濕潤充滿咖啡及酒香的部分。可以這個Tiramisu 有朱古力味卻沒有濕潤的口感及咖啡及酒香。
Tiramisu

【仙后餐廳】的環境佈置優雅,每一個角落都係影相位; 當晚現場表演實在令人回味,營造出的慚愉快氣氛。最後埋單時店員細心的把賬單放到有設計的套內,這麼細微地方都用心去做,抵讚! 單單環境及現場表演在香港不太多餐廳可以媲美。雖然食物質素可以有進步空間,以當晚平均消費$800可以接受。如果去到【 La Scène de Junon】的$1688 不太值。
2019-03-11
黑安格斯牛柳配白甘筍及迷你椰菜
  • 黑安格斯牛柳
提早左大約一個月book位咁岩同男朋友生日比較近 就同埋男朋友屋企人一齊慶生 去到門口已經感受到個種復古 係好古式既木製轉轉門🤣入到去見到裝潢真係好華麗 每一個部份都好似係古董咁 🤩睇相都吾及親眼見到咁靚 dinner分為兩邊 一邊係require formal dressing但人均最低消費2000蚊 我地就揀左普通個邊 餐廳中間有人彈琴唱歌🤤氣氛好好!打開menu 覺得好有心思 每張都係吾同既新聞 👍🏻 我地每人都叫左吾同既starter 我就叫左香脆墨魚配他他醬 好香口 脆!1.main course 斯叫左烤雞胸波菜配檸檬沙巴翁 雞胸都好入味同滑 個人吾鐘意檸檬沙巴翁 真係好酸2.安格斯牛柳 相比雞胸 叫牛會比較好 雞胸食食雨會覺得咸 牛柳就剛剛好黎仙后記得環去下個廁所🤩🤩好靚啊Overall都好鐘意呢到 希望下次黎食tea

提早左大約一個月book位

黎仙后記得環去下個廁所🤩🤩好靚啊

Overall都好鐘意呢到 希望下次黎食tea
2019-02-24
生日
2019-03-25 626 瀏覽
男朋友生日諗下去邊度慶祝食飯,最後揀咗呢一間。佢有兩邊嘅一邊係Junon另一邊Bistro fine dine 我哋呢邊散叫咗啲前菜同main course,一定要試佢個薯條好好食又熱又脆,係鹹咗少少不過分量好多,好大包,裝到好滿。佢個menu 都好特別好似報紙咁,呢度每晚都有唔同人嚟表演,我哋講晚有個男仔嚟彈琴同唱歌之後佢有個女拍檔一齊唱歌搞下氣氛都幾好笑幾好玩,因為佢哋同觀眾有互動。如果你哋係慶祝紀念日生日,記得事前book位嘅時候同佢講定,因為佢會喺表演期間讀你哋個名恭喜你哋,嗰晚都好多人嚟慶祝。男朋友仲畀人邀請咗出去一齊表演添,真係笑死人!不過如果你哋鍾意低調,咁就輕輕鬆鬆食下飯睇下人表演笑下啦。幫佢嗌甜品佢可以免費幫你寫字句上去,同埋有蠟燭。waiter waitress 服務都好好,嗰度啲裝修都好靚啲裝飾好精緻,要去嗰個廁所好靚好似宮廷咁。我哋兩個人食咗千四蚊ok啦
男朋友生日諗下去邊度慶祝食飯,最後揀咗呢一間。
我哋呢邊散叫咗啲前菜同main course,
男朋友仲畀人邀請咗出去一齊表演添,真係笑死人!
不過如果你哋鍾意低調,咁就輕輕鬆鬆食下飯睇下人表演笑下啦。
幫佢嗌甜品佢可以免費幫你寫字句上去,同埋有蠟燭。
我哋兩個人食咗千四蚊ok啦
2019-01-25
生日
  • 薯條
知道這裡好難book位,已早幾個星期預訂初五的"Queen Marie Antoinette's Jewellery Box" High Tea $628 for 2 (3-5pm). 為了享受其中也特意盛裝出席!門口的佈置旋轉大門,入內瑰麗的裝潢已令人目不瑕給,傾刻回到過去。每個人都變得優雅不敢大聲喧嘩這Tea Set 的 買點就是記念優雅有品味的Queen Marie , 特別是她身上的項鏈!也是這Tea Set 的重頭氣"Jewellery Box" 白朱古力做的頸鏈加絲絨海綿蛋糕。呈上那一剎也有專人解說,非常專業達酒店的水準他們Signature hot chocolate 濃郁的Body,配置也非常講究!可能是下午時段沒有任何表演,但伴隨Jazz music , 古董鋼琴,發光bar台,水間吊燈及瑰麗的場景,你一定忍不住自拍,特別是連洗手間也講究的設計,充滿舊式火車的酒廊....在這裡用餐是一種恬靜的享受,感受一種久遺了只屬香港人的情懷!!!有機會一定再來試他們的Fine Dining

有機會一定再來試他們的Fine Dining
2019-02-09
2019-03-22 463 瀏覽
雖然我午餐時間只有僅僅一小時,但聽說仙后餐廳的午餐比晚餐便宜很多,所以最後都決定去一去仙后餐廳朝聖一下。隨著旋轉式的門口進入餐廳後,妨如以為自己時光倒流回到六十年代的西餐廳一樣。所有擺設都很精緻,服務生的態度亦很有禮貌同說話亦很溫文有禮,感覺上好似置身於五星級酒店。餐牌亦很有特色,仿如舊式報紙設計般。至於食物方面,我點了三道菜套餐,分別是頭盤,主菜和甜品。頭盤我點了蛋沙律配吞拿魚腩及紅洋蔥,而主菜則點了鱈魚柳,馬鈴薯,三文魚子香草配法式白酒汁及橄欖油而甜品則點了傳統法式冧酒蛋糕配熱情果醬及雲呢拿忌廉。頭盤本來對吞拿魚腩有點期待,但來到的卻是熟吞拿魚,有點失望。而蛋沙律便是將些蛋黃與醬汁打碎再放在蛋白上,味道似普通蛋沙律味,但勝在外型精緻,打卡一流😂而主菜那個醬汁做得不錯,酸味較濃郁配合淡淡的鱈魚柳剛剛好,食得多都不會膩呢,很開胃的菜式。而到甜品雲呢拿忌廉不會太甜,所以食多了也不覺膩,而浸在冧酒內的蛋糕成糕吸滿冧酒的甜味,食落去軟軟的,最岩不喜歡咀嚼東西的的我,配合埋雲呢拿忌廉一起食,忌廉中和了冧酒蛋糕的甜味,亦有帶來不錯的層次口感呢
餐牌亦很有特色,仿如舊式報紙設計般。
2019-03-07
2019-03-21 436 瀏覽
我媽咪同第二個阿姨特別多交流,所以我家幾姊妺同表妺們特別投契。近幾月發起了生日飯聯盟,踏入當中一位既生日月就一齊黎個聚餐🥳3月係小女子既生日月,我特意選擇到「仙后餐廳」一睹餐廳環境同食物。星期六下午12:20到埗,經過餐廳既外賣蛋糕櫃枱,見旋轉門入口,但貌似未準備營業,所以退幾步問問蛋糕櫃枱服務員,服務員表情就像當時天陰有雨一樣”黑”😑不過亦有回應提問。經過旋轉門踏入「仙后」唔洗多講,懷舊感霎眼面前。餐廳主要分兩邊,左邊廳有大鋼琴2-4人枱,右廳有大舞台水晶燈6-8人枱。侍應帶點冷冷表情亦有慇懃招侍,還好餐廳主人不需要員工賣笑討客人甚麼,但亦保持一份專業待人接物的工作態度!我們被安排坐在四人卡位,侍應彎腰掀起一邊枱圍布招侍入座,唔識禮儀的我們從另一邊自行入座(醜死怪😆)。人有三急走去洗手間⋯真係不得了,裝潢很有英倫風,優雅得很👍🏻真希望洗手間文化可以散播每一個人身上,人人有公德,用得企理乾淨,保持環境優雅衞生!四位女士,柯打了3款前菜、4款主菜、2支有氣礦泉水。先黎牛油、餐包,餐包外脆內煙un好鐘意試出簡單的好味道。前菜:雞肉凱薩沙拉、田螺、魷魚圈一併上枱。沙拉芝味濃,沙律菜新鮮爽脆,

星期六下午12:20到埗,經過餐廳既外賣蛋糕櫃枱,見旋轉門入口,但貌似未準備營業,所以退幾步問問蛋糕櫃枱服務員服務員表情就像當時天陰有雨一樣”黑”😑不過亦有回應提問。

四位女士,柯打了3款前菜、4款主菜、2支有氣礦泉水。先黎牛油、餐包,餐包外脆內煙un好鐘意試出簡單的好味道。前菜:雞肉凱薩沙拉、田螺、魷魚圈一併上枱。沙拉芝味濃,沙律菜新鮮爽脆,值得食。田螺面配青草醬有𡁻囗都不錯。魷魚圈軟軟淋配他他醬,很好咬⋯細心位是檸檬用沙布紮起方便客人便用!

主菜出場:雞胸、鱸魚、雲吞、牛漢堡。好吃名次係雲吞、牛堡、鱸魚、雞胸!卡邦尼亞汁既意式雲吞細細🥟粒竟然唔係好漏又夠味,我地四個都讚好吃。牛堡用新鮮牛肉剁成,食牛既姊妹都說不錯👍🏻鱸魚
一般般⋯雞胸係怪怪味,唔推薦😓

初初以為食物份量很少,所以叫3前菜4主菜都不為過,點知😅大家食咗個餐包同前菜,其實已經飽咗7、8成,有姊妹話可能係有氣礦泉水源故😭幸好「仙后」1215-1500既午餐時間完完全係比食客享用,大家可以慢慢吃一直講(其實仲有好多說話未曾講🤣不過人係唔滿足才會繼續追求)

埋單$16xx,整體感覺很不錯,環境101分、服務90分、食物80分👍🏻
2019-03-20 367 瀏覽
Breakfast set $38 有咖啡有包Pastry 其實 texture 本身都ok ,但overburnt ,好大燶味,感覺係整左就唔浪費,照賣俾客人,唔理食物質素。。咖啡都有燒焦味,唔知點講,可能特式就係燶味?或者朝早 8am買焗野嗰個人訓著左唔記得拎出黎。。冇下次啊
Breakfast set $38 有咖啡有包

牛角酥
2019-03-19 425 瀏覽
15/3/2019 我哋四位女士聚在一起慶祝生日,一個月前訂位。餐廳環境好好,好舒服,侍應好nice,食物又好食。鋼琴手 and 歌手 都可以帶給大家歡樂氣氛。見到其他顧客都係慶祝生日或者結婚紀念,大家都選擇 仙后,真係無揀錯慶祝地方!👍🏻
2019-03-15
2019-03-18 5059 瀏覽
為慶祝結婚十周年,我選了聞名已久的仙后餐廳,我不算是張敬軒fans,,不過看過一些介紹後,總想來這裡感受一下。我相信大部份來仙后餐廳的人都不是為食物,是為這情調、氣氛(或支持偶像)為免在這重要日子訂不到枱,我在日曆mark定提自己一個月前就訂位,結果這天來到也不是滿座。餐廳分Bistro Junon及LA SCÈNE DE JUNON兩邊,午市就只有前者可訂,我以為另一邊餐廳就不開放,原來我理解錯了,位置是兩邊也開放的(想想就知道,無理由白白浪費位置),只是只有Bistro的餐牌。Bistro是相對便宜一點的選擇,午市的2/3/4道菜分別是每位$290/380/480,晚上沒有套餐,頭盤大約每道$200而主菜則是每道菜$300左右。如果是LA SCÈNE DE JUNON那邊,晚餐5道菜是每位$1688。餐牌和價錢全部上載於網頁,可以先去看看。一踏進餐廳的門口已經感受到那份典雅的氣質,我們被安排坐在LA SCÈNE DE JUNON那邊,一張面對小舞台的枱,下午沒有表演環節。侍應遞上餐牌,配合環境是一份舊報紙的設計,除餐牌內容,其他內容也是每天更新的,真的像當年的報紙一樣。今次我們or

今次我們order了一個2 courses+ 3 courses,食物質素沒有網上說的差,首先有蕃茄凍湯配蝦及杏仁,配以香草,不錯!
蕃茄凍湯配蝦及杏仁
另一個頭盤是法式香蒜牛油焗田螺,份量有半打,極重牛油味,成件事好creamy
法式香蒜牛油焗田螺

主菜選了慢煮牛仔面頰,對我們來說是新鮮的菜式,雖然份量好像有點少,但感覺很得意,牛仔好淋面頰,味道不錯。
慢煮牛仔面頰

另一個主菜是味噌銀鱈魚配野生黑米,份量比牛仔面頰多,起碼覺得有米落肚
舊魚有質感唔會太淋
味噌銀鱈魚配野生黑米

最後還有意式芝士餅配香脆核桃及咖啡醬,賣相好靚,仲有金箔在上面,仲好好咁幫我地寫埋祝福字句和點上蠟燭,相當有情調!味道偏甜但都好好味!
意式芝士餅配香脆核桃及咖啡醬

食飽飽相當要影下相啦!周圍都好靚,連洗手間也一絲不苛,裝修靚之餘還有幾個化粧位置比各位女仕補妝!
即使是洗手間外也有一張懷舊的梳妝枱,應該無人會真係係度化粧既,純打卡用。
在餐廳中間的酒吧對開位置,還有一系列飾物櫃放上不同的美物,我見有價錢,我諗係可以買走的。

輕鬆渡過一個浪漫的下午,從旋轉門轉出來,又回到現實世界了。
2018-09-07
味噌銀鱈魚配野生黑米
意式芝士餅配香脆核桃及咖啡醬
Ms
2019-03-14 990 瀏覽
五星級餐廳的價錢,華麗復古的裝潢,劣質管理服務,令人失望現在回應12th March 一行8人到了仙后餐廳fine dining. 不幸,5人選了monkfish 作為主菜,這道魚,服務員一端出來,一半餐廳已聞有腥味,上了枱,吃了一口,魚是凍,中間紅色朋友請經理過來經理説我給你翻叮一吓。另一位朋友也有同樣投訴但經理説低温煮的魚是這樣的,朋友説那你拿走吧!我不要了。他也沒有說一句。另外二位女士也切退這道魚。但沒有人過來告訴她們,拿走後,怎樣做?一會兒,問她們,她們才告訴 我們,廚房正做別的主菜給我們,她連交代都不做!讓客人呆坐看!臨走時,朋友叫侍應給她包起我們剩餘的小朱古力和曲奇餅。侍應説他們餐廳規定毎一個紙盒子收($4)!天啊!你餐廳定位為高級fine dining餐廳,每位1688+䦕瓶費為500/瓶,我們開了2瓶,但你竟然cheap 到要收1個紙盒$4元,他打了一張4元的單給我,我給了他10元免找!
五星級餐廳的價錢,華麗復古的裝潢,劣質管理服務,令人失望
現在
回應

2019-03-14 816 瀏覽
女友知我生日將至,專程book了西餐廳為我慶祝。上網得知原來係張敬軒開的餐廳,非常令人期待。餐廳分了兩邊,一邊有舞台表演,另一邊只有綱琴擺放中間。我們選了綱琴的一邊,和女友談了一陣後,發覺原來有表演者彈奏的,其間更有人唱歌表演,配上它西式古典裝修,氣氛真的一流。一邊欣賞美食,一邊欣賞音樂,真是鮮有的難忘經驗。到了最後更有表演者邀請生日朋友出來演唱互動,如果是生日的朋友,不妨來試試哦!
黎到11週年紀念,腦細農曆年前已訂仙后餐廳,直至用餐前一日叫我著靚D先知佢BOOK左Fine Dining小舞台。上過openrice睇過其他食評,見到大家無點特別帶到衣著,又了解到軒仔對小小舞台心思係參考法國紅磨坊概念,所以著正裝去。胡中大廈同合和都可以泊好多長間車,就算胡中大廈大廈標示泊滿都可以去試試,有時佢會有SPARE位。不過如果想飲酒就唔好出車去喇,個人唔喜歡合和車場,無限轉先出到,去過都會明白泊得好辛苦。入到去基本上所有booking一早mark好哂位,如果大家想坐比較好既位置,的確預早一點book,因為都有分中間位置同左右兩則位置,都算係坐滿,大部份朋友都係生日慶祝或者係週年紀錄或者係特別日子同朋友黎慶祝。表演主要分3個部分,係全晚最精彩既部分,有時表演者過左隔離小酒館唱歌表演你都會聽到,因為其實仙后餐廳無想像中咁大空間,又唔會影響兩邊氣氛,所以係可以接受。***highly recommend*** Wine Pairing,因為酒真係好欣賞,喜歡佢既Pairing.頭盤係 Marinated Mushrooms and Bortch Espuma 幾特別而頭盤係係配佢

而頭盤係係配佢既signature既香檳,多左一份花香,客戶入口,係女仔喜歡既口味。

第二味
Hokkaido Scallop Ceviche, Sturia Caviar, Dashi Ponzu Jelly and Avocado Cream

第三味
Cauliflower Du Barry Cream, Foie Gras Custard

第四味主菜 (我同腦細一人叫一款都可以試)
Poached Monkfish, Truffle and Celery with Yuzu and Potato Emulsion
Pigeon Breast Coated with Cocoa Crust, Vitelotte Potatoes and Honey Glazed Turnips

第五味 (甜品1號)
White Chocolate Espuma on Lychee Sorbet with Expresso Jelly

第五味 (主角甜品2號)
Poached Pear, Cassis Consommé, Coconut Tuiles, Spiced Red Fruits and Wine Granité, Castella Biscuit
其實真係有D失望,因為真係唔岩口味,感覺副甜品既味道同心思比主甜品要好。
但祝福加返分!

完左用餐仲會有Petits Fours, coffee or tea.
咖啡係唔錯既,之後可以到隔離小酒館參觀同影相,因為食完都差唔多11點,小酒館既朋友都走得7788.

提提大家需要上網訂位,而訂位需要credit card hold limited,即是有T&C如果你唔出席會照收指定既金額,詳情可以留意返website terms. Fine Dining hold limited係set price,佢耐唔耐都會轉menu.而佢地都會msg你當日menu.等你可以預備一下到時係會食咩。

有D朋友會著得簡單D,但大部分Fine Dining既朋友都著得Formal d,Services都會有法國風standard介紹每碟食物同wine pairing既用心,留意返既係酒同水都要收費。

香港消息可能會比較高昂,對比法國正宗既表演Show連fine dining既收費就差唔多。
題外話/補充資料: 幾位朋友都試過小酒館同fine dining comments都一般或較差,相信係menu既問題,因為佢每隔一排就會換menu,所以大家可以留意返。
2019-02-27
紀念日
  • Cauliflower Du Barry Cream
  • Foie Gras Custard
  • Poached Monkfish
  • Truffle and Celery with Yuzu and Potato Emulsion
  • Hokkaido Scallop Ceviche
  • Sturia Caviar
  • Dashi Ponzu Jelly and Avocado Cream
  • Wine Pairing
想試好耐呢間由張敬軒經營嘅法國餐廳好耐,嗰日lunch終於的起心肝去試下。見到餐廳入面嘅裝潢都好有心機,刻意營造懷舊環境。閒日lunchtime又唔算好多人,所以都幾靜幾適合三五知己聚下傾下計。每個食客個位都有份好似報紙嘅menu,印有當日日期,真係十足一份報紙。Waitress亦有同我地講,可以攞走呢份「報紙」留念頭盤叫左焗田螺,唔錯都幾鮮、好重牛油味。Main course又嗌左貝殼類 亦都唔錯,份量亦好多,但有幾隻食到唔新鮮。薯條新鮮炸出黎夠哂脆。最後甜品要左心太軟配vanilla ice cream 同Latte

頭盤叫左焗田螺,唔錯都幾鮮、好重牛油味。

Main course又嗌左貝殼類