餐廳: 享慢煮意 (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-10-17 100 瀏覽
經過見到有High Tea去Open rice book嘅時候見到有優惠所以問店員,原來訂購之後就有個QR code第二日就可以到店享用。要Whatsapp 預約留名日期時間同QR code。當天本來約左朋友2:30,不過有D小意外所以3:00先到但俾店員掃完QR code好快就送上三層高的食品第一層係黑松露帶子第二層係咸點第三層係甜品。同埋加左個龍蝦湯牛角包$28係招牌菜不過真心好味🥰仲有不得不提嘅蜜桃紅茶只係加38蚊就可以自斟茶自飲。

2023-10-11
優惠券
2023-10-11 84 瀏覽
這2個月有新開商場, 攪到平時已多人嘅大圍和啟德迫爆哂, 個個入哂商場涼冷氣, 7成人都唔係幫襯, 你地話好香港好生意夜繽紛! 我睇住先!假期到尖沙咀走走, 又熱又多人, 真係最好入商場, 入去The one 試呢間新餐廳 Fast Gourmet. , 聽講佢嘅牛角包和五花腩risotto好有水準, 一於試呢度佢個五花腩肥瘦適中, 又可以做到面頭焦脆, risotto煮得唔爛, 有90分, 女友食黑松露温泉蛋risotto , 少有地佢差不多食哂, 有90分, buràta cheese salad夠份量, 汁油調得很好, coffee 一般americano. 最後dessert 時間, 名特別得制, 已忘記, 但好食, 如朱古力苦D更美妙!最扣分係個女侍應, 可能好忙, 態度可以改善!整體表現中上, 要支持留港消費

最扣分係個女侍應, 可能好忙, 態度可以改善!

整體表現中上, 要支持留港消費

今天和朋友在尖沙咀購物逛街;位於The One商場6/F L608店舖一間裝修精緻的西餐廳 Fast GOURMET 門口有一個很吸引的展示牌,上面介紹三層下午茶,由於三層下午茶的優惠需要預先訂購套票才可享有優惠今次試了三個不同款式的牛角包分別為龍蝦湯饀、北海道蟹醬、甜食的咖啡饀以為平平無奇,殊不知切開後牛角包後濃濃的饀料緩緩流出香味四溢,立刻食指大動。龍蝦湯饀非常濃郁的味道,北海道蟹醬絕不欺場。咖啡饀作為甜品簡直理想不過朋友不愛太甜的食物但當淺嘗了燉蛋後不能自拔,已經迅速食完了整碗。食物價錢也十分合理,配合玻璃窗景色實在是錦上添花,絕對會推介給親友
今次試了三個不同款式的牛角包
分別為龍蝦湯饀、北海道蟹醬、甜食的咖啡饀
牛角包龍蝦湯饀料、北海道蟹醬及咖啡味饀料,焦糖燉蛋
燉蛋
三款不同口味的牛角包
龍蝦湯饀牛角包
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
Fast Gourmet最近係尖沙咀新開咗分店, 位置方便而且200幾蚊就食到3個Course, 有晒主菜,前菜同佢哋最出名嘅招牌鹹味流心牛角包,呢個套餐真係抵食,價錢夠親民,仲要高質🥹做得foodie成日都會周圍食唔同新嘢,真係比較少會想再食同一間餐廳,但呢間真心想再encore 佢嘅流心牛角包🥐!😍🌸Three course soft opening signature menu$238 per 1 ppl▫️招牌鹹味流心牛角包▫️🌸法式龍蝦湯流心牛角包 對蝦敏感所以只係試下味食咗少少😂其他都係朋友食晒🤭味道好似海鮮酥皮湯😂,一切開龍蝦湯即刻流晒出嚟🤩, 熱辣辣嘅湯汁夾埋酥脆嘅牛角包,做到外脆內軟嘅口感🌸爆醬日本蟹膏流心牛角包 (+$28)雖然呢個要額外再加錢,但真係超好食🤤🥹,成個牛角包毫不吝嗇,塞到滿滿嘅蟹膏一切就會瀉晒出嚟,可見相當流心又足料,蟹膏嘅鮮味搭配牛角包原來都好夾🥹我要encore!😍▫️前菜▫️🌸慢煮雞胸凱撒沙律 最基本嘅一款沙律, 凱撒沙律上鋪上慢煮雞胸,再撒上一啲芝士粉,味道正常,我本來就唔太鍾意沙律😂🌸招牌流心布拉搭芝士沙律 (+$38)大大個流心嘅布拉塔芝士放喺新

▫️招牌鹹味流心牛角包▫️
🌸法式龍蝦湯流心牛角包

🌸爆醬日本蟹膏流心牛角包 (+$28)

▫️前菜▫️
🌸慢煮雞胸凱撒沙律

🌸招牌流心布拉搭芝士沙律 (+$38)
大大個流心嘅布拉塔芝士放喺新鮮嘅車厘茄上面,邪惡芝士配搭清新嘅車厘茄,平衡咗油膩感

▫️主菜◽️
🌸法國藍青口酥皮火山煲
一見到呢個就即刻覺得好特別😍,上枱時會附上小槌仔等你扑開面頭嘅酥皮,夠晒有gimmick, 成個酥皮煲好吸睛啱晒打卡📷,酥皮裡面係忌廉汁煮藍青口, 將酥皮浸落忌廉汁到,索咗啲汁食好濃郁,藍青口細細隻但好入味食個不停👍🏻

🌸英式威靈頓牛柳 (+$48)
估唔到平平哋嘅set連威靈頓牛柳都有得食👍🏻,除咗牛角包,佢哋嘅酥皮亦都好好食,牛柳係全熟,肉質較靭有少少唔夠鮮嫩🙈

🌸荔枝玫瑰紅茶芝味特飲 $52
佢芝味真係極濃出乎我意料🥹,係芝士控會心動嘅一款, 面頭有濃郁嘅芝士奶蓋,荔枝玫瑰紅茶對比之下就差啲,茶味比較清淡,冰溶咗之後差唔多冇晒茶味,所以要襯快係未溶冰之前飲🫥

﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
📍Fast Gourmet
尖沙咀彌敦道100號The One 6樓L608號鋪
  • 蟹膏牛角包
2023-10-08 82 瀏覽
聽朋友講尖沙咀開咗間好抵食嘅法國菜,所以專程同朋友過嚟試下!舖面唔算大,不過裝修都算幾靚。 入到去就已經見到介紹呢度嘅招牌係牛角包, 好有法國風情。 夜晚有set dinner ,有齊飲品主菜,前菜,甜品, 仲可以另外加錢有special item 。飲品係welcome drink 就冇得揀嘅~~前菜有唔同選擇, 我哋當然要試下呢度嘅1)招牌龍蝦湯流心牛角包 &2)慢煮雞肉凱撒沙律 。平時牛角包就食得多,流心牛角包入面仲要有湯㗎咋真係未食過!感覺係飲緊龍蝦湯然後點緊一個牛角包一齊食咁,好特別 ,蝦湯亦都好濃沃。 凱撒沙律就當然好新鮮 ,想讚一讚個慢煮雞肉真係一啲都唔硬 。第一次食到雞胸肉係咁好食,軟淋滑!主菜叫咗 1)龍蝦汁蟹肉意麵 & 2)法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲(+28)蟹肉意麵 ,上枱嘅時候買上已經有好大堆蟹子之餘仲有食用花,成件事係靚既。 另外龍蝦汁配埋再蟹肉,件事都係好食! 呢度最出名就係火山煲,所以嗌咗個海鮮火山煲。上台時會有個爐🔥住,另外又會有個鎚仔畀你卜開嗰個酥皮,好有儀式感 入面嘅海鮮有藍青口,蜆,帶子,魚塊等等。我哋酥皮食哂仲連連湯都飲埋 甜品叫咗1)手工蛋糕&

舖面唔算大,不過裝修都算幾靚。
入到去就已經見到介紹呢度嘅招牌係牛角包, 好有法國風情。

前菜有唔同選擇, 我哋當然要試下呢度嘅
1)招牌龍蝦湯流心牛角包 &
2)慢煮雞肉凱撒沙律 。

主菜叫咗
1)龍蝦汁蟹肉意麵 &
2)法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲(+28)

甜品叫咗
1)手工蛋糕&
2)焦糖燉蛋 另外加咗杯凍檸蜜。

手工蛋糕有好多選擇。 叫咗個冰雪奇緣 係椰子熱情果蛋糕 ,唔會太甜, 唔錯。 焦糖燉蛋 個面有焦糖嘅脆 個底有果醬, 仲有埋生果。

好完滿!
The One美食種類繁多,今次就揀左呢間法國餐廳,環境舒服空間感充足。佢地仲有法式下午茶,適合節奏急促的香港人放慢腳步,舒緩一下緊張的情緒。而晚餐亦可以食到馳名的流心鹹食牛角包真係別有一番風味!✨自選招牌特色套餐一 ($258)▪️招牌龍蝦湯流心牛角包🥐外皮酥脆,切開嘅時候濃濃的龍蝦湯即刻流曬出嚟,味道好鮮略帶點咸香。▪️香麻北海道珍寶帶子配魚子醬 (+$88)🍴帶子配魚子醬嘅鮮味碰撞,令到食物既層次提升✨帶子煎得十分平均,肉質新鮮結實彈牙又爽口,魚子醬亦都好鮮甜。▪️法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲 (+$28)🦞外形十分巨大!酥皮底下有好多海鮮、帶子、蝦、青口、蜆及不同蔬菜。龍蝦湯底令鮮味更加突出,再將酥皮浸落湯底,又係另一種感覺食法,十分美味~▪️浪漫殺死巨蟹座(歌劇院蛋糕)🍫法式甜點中的經典之一,有濃厚嘅朱克力醬香味,入口即溶嘅感覺,略帶杏仁嘅味道,蛋糕嘅質地都比較結實。一層朱古力一層咖啡味,最底係朱古力脆,朱古力愛好者之叫!✨自選招牌特色套餐二 ($258)▪️法國鴨肝醬流心牛角包🥐牛角包鋪上金箔,切開嘅時候就湧出大量濃郁幼滑嘅鴨肝醬,甘香美味。鴨肝嘅份量真係嚇你一跳,每食一啖都令人感到大滿
✨自選招牌特色套餐一 ($258)
▪️招牌龍蝦湯流心牛角包🥐
▪️香麻北海道珍寶帶子配魚子醬 (+$88)🍴
▪️法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲 (+$28)🦞
▪️浪漫殺死巨蟹座(歌劇院蛋糕)🍫
✨自選招牌特色套餐二 ($258)
▪️法國鴨肝醬流心牛角包🥐
牛角包鋪上金箔,切開嘅時候就湧出大量濃郁幼滑嘅鴨肝醬,甘香美味。鴨肝嘅份量真係嚇你一跳,每食一啖都令人感到大滿足~
▪️英式威監頓牛柳(7安士) (+$48)🐮
酥皮金黃酥脆,有陣陣嘅牛油香味。而牛柳嘅肉質好軟腍,牛柳味香濃,配上芥末醬,好有層次!
▪️法式焦糖燉蛋🍮
表面係薄薄嘅焦糖薄脆,每啖燉蛋都充滿奶香,食起來好滑。底層還有自家製果醬,為燉蛋添加多份滋味。
-以上每份套餐會配有一杯蘋果梳打🍎
✍🏻整體:
環境幽雅,食物質素亦好高,好適合情侶慶祝特別節日嘅餐廳,而下午茶就適合打卡😍最特别嘅就係牛角包有好多款式,味道又高質,所以一定要試!
2023-10-06 54 瀏覽
行開尖沙咀搵地方食飯, 去到the one 見到有間法國菜,於是同朋友上去。門口見到人哋食緊嘅個樣幾吸引,門面裝飾亦都好雅緻。 坐低本來又諗過叫 a la carte, 但係set真係好抵, Three course meal 都係$258!毫無懸念叫set, 有齊前菜+主菜+甜品 & 一杯 welcome drink入到去坐個地方仲望到維港景色,正!相信呢間店佢主打應該係酥皮, 因為見到好多菜式都係有牛角包或者酥皮。前菜招牌龍蝦湯流心牛角酥一路好好奇究竟牛角酥點樣可以入面有龍蝦湯嘅餡呢 ?仲要係流心。一試成個菜式變咗鹹, 其實都好夾嘅本身龍蝦湯同酥皮應該都係夾嘅嘢,呢個應該係呢度嘅王牌菜式,出面都冇咩點見過,值得一試。牛油果流心蛋沙律 沙律方面,沙律菜好新鮮,牛油果都畀咗好大個仲加埋個流心蛋 主菜忌廉藍青口酥皮火山煲 因為甜品仲想食多一個牛角包,太多酥皮頂唔住 結果就呢一個就走酥皮, 仲可以減十蚊tim!藍青口雖然唔係好大隻 但係味道同本地青口真係爭好遠,完全冇咗平時青口嗰陣奇怪嘅味, 食落都係好軟滑嘅黑松露流心蛋意大利飯 意大利飯嘅硬度做到啱啱,好加埋黑松露都係好 食嘅配搭~~甜品

入到去坐個地方仲望到維港景色,正!

前菜

招牌龍蝦湯流心牛角酥

牛油果流心蛋沙律

沙律方面,沙律菜好新鮮,牛油果都畀咗好大個
仲加埋個流心蛋

主菜
忌廉藍青口酥皮火山煲

黑松露流心蛋意大利飯

意大利飯嘅硬度做到啱啱,好加埋黑松露都係好 食嘅配搭~~

甜品

特濃牛奶雪糕牛角包
期待咗好耐嘅特濃牛奶雪糕牛角包! 個特濃牛奶雪糕係真係好重牛奶味,好香好滑,拍得住平時賣好貴既牛奶雪糕,配埋牛角包脆脆,真係好好食, 推薦大家試呢個!

焦糖燉蛋
焦糖燉蛋個底會有啲果醬 個面嘅焦糖都做到好脆 成個就係凍食嘅,再配埋少少生果一齊。味道處理得唔錯。

兩個人嚟食我覺得係最適合,因為酥皮食得多有時都會膩。兩個嗌唔同嘅食物就可以平衡一下 同時又可以試到多啲款式!
2023-10-04 41 瀏覽
Fast Gourmet 法式慢煮第一間九龍店開業🎉馳名流心牛角包🥐 @fastgourmethk 🎊開張優惠,抵食4 Course Set Menu @$298🥐法式龍蝦湯流心牛角包 & 爆醬日本蟹羔流心牛角包 (+28)必點流心牛角包,估唔到一切開入面啲🦞龍蝦湯就湧出來,非常澎湃。牛角包朔晒啲龍蝦湯汁,外脆內軟,口感特別又充滿鮮味,非常好味😙 另一款🦀蟹膏都非常正,私心推介🤩 滿足晒視覺及味覺享受,味道好濃郁😎,保證讓你驚喜滿分。🥗招牌流心布拉搭芝士沙律 (+38)布拉塔芝士一向係我至愛❤️白雪雪又口感順滑既芝士🧀,配埋沙律醋同蕃茄🍅,酸酸甜酸酸甜甜甜好開胃🥘法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲 (+$28)呢款打卡一流,上枱時店員更準備個錘仔俾你敲打上面嘅酥皮,下面會有小火煲住保持溫度,非常貼心。打開酥皮之後餐廳係用法式龍蝦汁慢煮多款海鮮🦐,又能鎖住鮮味,有帶子、青口、蝦、蜆等,夠晒足料。🍦特濃牛奶軟雪糕牛角包食完喊嘅流心牛角包之後,特登事呢款甜嘅牛角包🥐 配埋特濃牛奶軟雪糕。酥脆嘅牛角包配埋奶香味十足嘅雪糕,冰火交融,十分滋味😚🍮真空慢煮法式crème brûlée話明法式菜點可以少得焦糖

🥗招牌流心布拉搭芝士沙律 (+38)

🥘法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲 (+$28)

🍦特濃牛奶軟雪糕牛角包

🍮真空慢煮法式crème brûlée
話明法式菜點可以少得焦糖燉蛋,入口即溶,蛋香十足😋
2023-10-03 55 瀏覽
It was a happy date as my friend is send ‘red bomb’ to us! My another friend suggested this restaurant as there is coupon of Signature 4-course Menu sold at Openrice. She contacted the restaurant and learnt that if we 3 people go, 2 sets should at least be ordered. But when we arrived the restaurant, the waiter said we 3 people should order 3 sets. After communication, we could still order 2 sets for 3.We chose Signature Lobster Bisque Lava Croissant and Japanese Crab Paste Lava Croissant for th

We chose Signature Lobster Bisque Lava Croissant and Japanese Crab Paste Lava Croissant for the first dish. I have never tried this before. The croissant was filled with lobster bisque and crab paste lava but keeping the croissant crispy. It was unexpectedly nice.
Signature Lobster Bisque Lava Croissant Japanese Crab Paste Lava Croissant

For the appetiser, we ordered Sous-vild Chicken Breast Ceasar salad and French Duck Liver Mousse. Both were nice but not surprising.
French Duck Liver Mousse

For the main, we ordered Braised Crab Meat E-fu Noodles in Signature Lobster Sauce and Seafood Supreme Volcano in Classic Lobster Bisque (+28) from the sets, and add ed on to have Iberico Pork Belly & Iberico Pork Neck.
I like the lobster bisque the most as the taste of lobster was very rich. The pork belly was also nicely braised and crispy. The e-fu noodles were served with much much crab meat.

We were almost done after these dishes. Yet, last but not least we had two handcraft cake as dessert. Both were quite sweet. I prefer light cake more haha.
Handcraft  cake
Handcraft  cake
2023-09-21
優惠券
2023-10-03 83 瀏覽
3個人行下行下街望到IG有page介紹,臨時臨急5點鐘打電話去book6點半至7點嘅枱,但係接聽嘅話暫時呢段時間booking太多,唔可以答實有冇枱,但係可以試下walk-in.。都明白晚飯時間,又要星期六晚。所以同朋友照樣去到門口,一去到真係多謝晒啲No show,Delay客,好快有枱。屬於聽天由命派嘅我,由得朋友自己慢慢係到選擇困難症。用左差唔多20分鐘,最後都係叫左個Set。Starter : 蟹糕牛角包牛角包好食,留意係牛角包好食,外脆內軟。蟹糕味道偏鹹,用牛角包點住黎食啱啱好。冇咩出奇地方。Main : 黑松露流心蛋Risotto 一人份量,夠黑松露香,risotto 口感偏軟,味道啱啱好。唔太鹹。Main : 半份威靈頓牛肉我見到佢,莫名奇妙地腦海裡彈出「熟口熟面」同埋「叫貨返黎」,所以無寄予厚望過。所以食落去果下唔知係唔係心理作用,硬係覺得同出面街買返黎果隻一模一樣難食。肉柴,酥皮好似受潮咁。令我要本着一個唔可以浪費食物心態,食晒佢。Main : 龍蝦伊麵落order果陣朋友問侍應,扁意粉好食定伊麵好食,侍應話伊麵會啱香港人口味,好,信你。點知出到黎,朋友見到佢即刻講:

Starter : 蟹糕牛角包
Main : 黑松露流心蛋Risotto
Main : 半份威靈頓牛肉

Main : 龍蝦伊麵
點知出到黎,朋友見到佢即刻講:「咁似我琴晚飲完酒,出黎果個鴨肉翅🤣」難為我仲要有畫面,呀😱
伊麵太淋,個汁太鹹,得啲幼蘆筍好食,3個人不停係到搵蘆筍食,好想成件事快啲完左佢。最後成碟3個人推黎推去,要去猜輸食左佢。心裡默念:「珍惜食物🙏🏻」

由於個玻璃胃發作,上甜品之前就閃開一陣。
返到位只係得返個甜品屍骸,朋友同我講明「唔好寄予厚望」😏
Dessert : 唔記得自己嗌左咩嘢,類似「海鹽焦糖Expresso牛角包」,極度懷疑佢係一個早餐黎,一步到位。係呢度要重新講多一次,佢地牛角包係好出色。呢個甜品得意位係佢有爆炸糖,唔知係唔係佢將岩鹽焦糖做成爆炸糖。

用餐時間好短,因為趕住下場。
牛角包係出色,坐係窗果排位嘅景係靚。晚飯黎講,有啲唔夠喉但價錢尚算親民,在場嘅Staff服務都唔錯,可以下次試下午茶,完。
2023-09-29
  • 黑松露流心蛋意大利飯
2023-09-26 106 瀏覽
與朋友聚會,朋友選擇預訂享慢煮意。 餐廳環境優雅舒適,這裡的環境有種放鬆休閒嘅感覺。:welcome drink - 紅桑子梳打牛油果流心蛋沙律牛油果營養豐富,流心蛋的蛋黃流出,令沙律增添了絲絲細膩的口感。西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸西班牙黑毛豬腩的肉質鮮嫩多汁,不會有過分肥膩感。法式焦糖燉蛋金黃色的焦糖覆蓋在頂部,燉蛋柔滑。慢煮雞胸凱撒沙律雞胸肉質鮮嫩,蔬菜的清爽及麵包的酥脆,帶來了不同的層次。法國藍青口忌廉酥皮火山煲切開酥皮,被熱騰騰的藍青口和濃郁的忌廉汁所包圍。藍青口肉質鮮嫩、香滑的忌廉、脆脆的酥皮,令人食完一口又一口。特濃牛奶軟雪糕牛角包牛角包內裡有香濃牛奶味的軟雪糕,可惜令牛角包變得沒有那麼酥脆。
與朋友聚會,朋友選擇預訂享慢煮意。

餐廳環境優雅舒適,這裡的環境有種放鬆休閒嘅感覺。

[2 Dinner set]:

welcome drink - 紅桑子梳打

西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸
西班牙黑毛豬腩的肉質鮮嫩多汁,不會有過分肥膩感。

法式焦糖燉蛋
金黃色的焦糖覆蓋在頂部,燉蛋柔滑。

慢煮雞胸凱撒沙律
雞胸肉質鮮嫩,蔬菜的清爽及麵包的酥脆,帶來了不同的層次。

法國藍青口忌廉酥皮火山煲

特濃牛奶軟雪糕牛角包
2023-09-22
2023-09-24 2126 瀏覽
與朋友們約了在the one睇戲, 順便吃晚飯, 今次我哋揀了享慢煮意,尖沙咀彌敦道100號The ONE 6樓L608號舖,與戲院屬於同一層, 非常方便,食完就可以行過去。 當晚我們坐在餐廳店外的位置,點了牛油果流心蛋沙律$98、 北海道珍寶帶子龍蝦汁扁意粉$188、 鮮茄和牛面頰酥皮火山煲$208、 西班牙黑毛豬腩&黑毛豬頸配法式蘋果蓉$188、 慢煮美國雞胸南瓜意大利飯$128、 即磨濃縮咖啡軟雪糕牛角包$78、 爆炸糖與毛朱古力軟雪糕牛角包$78、 提拉米蘇芝味特飲$52、 白桃芝味特飲$52、 黑芝麻燕麥奶$39、 特濃牛奶咖啡$39。 📍牛油果流心蛋沙律 ~ 沙律菜一般,唔夠新鮮。 📍北海道珍寶帶子龍蝦汁扁意粉 ~ 有兩粒帶子 ,龍蝦汁偏少, 味道略為有點淡。 📍鮮茄和牛面頰酥皮火山煲 ~ 酥皮入面是鮮茄汁配和牛面頰, 味道一般般。 📍西班牙黑毛豬腩&黑毛豬頸配法式蘋果蓉 ~ 我們點這個菜式的時候店員問我們選黑毛豬腩或黑毛豬頸? 看見餐牌上應該是兩者都有的,然後我們跟店員說她就立即黑面了。 味道方面,肉質太硬太乾了。 📍慢煮美國雞胸南瓜意大利飯 ~ 賣相非常唔吸引, 雞胸好

📍牛油果流心蛋沙律 ~ 沙律菜一般,唔夠新鮮。

北海道珍寶帶子龍蝦汁扁意粉

鮮茄和牛面頰酥皮火山煲

。 味道方面,肉質太硬太乾了。

西班牙黑毛豬腩&黑毛豬頸配法式蘋果蓉

📍慢煮美國雞胸南瓜意大利飯 ~ 賣相非常唔吸引, 雞胸好嚡。
慢煮美國雞胸南瓜意大利飯

📍即磨濃縮咖啡軟雪糕牛角包 ~ 牛角包香脆配軟雪糕,確實不錯。
即磨濃縮咖啡軟雪糕牛角包

📍爆炸糖羽毛朱古力軟雪糕牛角包 ~ 爆炸糖的口感, 配上一兩片羽毛朱古力, 賣相可愛。
爆炸糖與毛朱古力軟雪糕牛角包

📍提拉米蘇芝味特飲 ~ 好濃的咖啡味。
提拉米蘇芝味特飲

📍白桃芝味特飲 ~ 奶蓋飲品,配點白桃香甜味。
白桃芝味特飲

📍黑芝麻燕麥奶 ~ 熱辣辣的, 可惜味道一般。
黑芝麻燕麥奶

📍特濃牛奶咖啡 ~ 咖啡夠香濃。
特濃牛奶咖啡

整體主菜非常一般,份量偏少,甜品和飲品比較好, 服務質素有進步空間。

2023-09-23
享慢煮意 (The ONE) (尖沙咀)每人叫左一個3 courses Dinner set $258/set好抵喔~ 唔洗$300 蚊就食到餐前飲品+前菜 + 主菜+甜品😍😍前菜分別揀左慢煮雞肉沙律🥗同埋龍蝦🦞湯流心牛角包🥐,兩款都好吸引~ 前者雞肉嫩滑,又唔會加太多沙律醬,後者好驚喜🧡 牛角包充滿龍蝦湯汁,又唔會浸淋牛角包,保持酥脆!而主菜就揀左法國藍青口忌廉酥皮火山煲 及 黑松露流心蛋意大利飯😋 酥皮包著鍋面好吸引😍 用小錘仔輕輕敲打,就見到滿滿既青口同埋白汁,香噴噴~ 而意大利飯好欣賞佢既飯粒唔會太軟身又唔會太硬,加埋蛋黃汁更香口😚最後甜品揀左是日手工蛋糕🍰,分別係歌劇院蛋糕同埋白松露芝士蛋糕,兩款都唔會太甜,而且食落好滑,賣相別緻~*需加一服務費地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 6樓L608號舖
享慢煮意 (The ONE) (尖沙咀)

好抵喔~ 唔洗$300 蚊就食到餐前飲品+前菜 +
主菜+甜品😍😍

*需加一服務費
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 6樓L608號舖
2023-09-22
2023-09-24 47 瀏覽
中秋佳節臨近,又係時候出嚟同朋友食飯嘅好日子,之前喺元朗食過呢間餐廳,覺得幾好食,知道佢哋The One開咗間新嘅於是便同朋友嚟再食過Dinner set @$258 3-course + drinks我哋嗌咗四個餐share嚟食😋食物分量頗多,味道亦不錯,唯獨是座位比較迫,性價比偏高👍🏻👍🏻🥐Wellcome drinks - 紅桑子梳打🍹🥐Appetisers:🎀牛油果🥑流心蛋沙律🥗🎀慢煮雞胸凱撒沙律🥙🎀招牌龍蝦湯🦞流心牛角包🥐 x 2🥐Main:🎀西班牙黑毛豬腩🐷🎀法國藍青口忌廉酥皮火山煲🎀招牌龍蝦汁蟹肉伊麵🎀英式威靈頓牛柳 +$48🥐Dessert:🎀特濃牛奶軟雪糕牛角包🥐🎀海鹽焦糖咖啡慕絲流心牛角包🥐🎀法式焦糖燉蛋🍮🎀開心果朱古力慕絲蛋糕🍰

我哋嗌咗四個餐share嚟食😋

🎀法式焦糖燉蛋🍮
🎀開心果朱古力慕絲蛋糕🍰

2023-09-23
2023-09-23 31 瀏覽
作為牛角包愛好者,朋友介紹我一定要食呢間餐廳,因為入邊好多菜式都係用牛角包做,餐廳係尖沙咀The One,估唔到晚餐都係二百幾蚊,價錢非常吸引,第一次試龍蝦湯牛角包,初初上咗兩個包嘅時候,仲問侍應請問啲龍蝦湯係邊?原來切開個包龍蝦湯即刻流出來,非常有驚喜,味道亦都好好,龍蝦湯好香濃,牛角包夠香脆。套餐可以點2個前菜,鵝肝醬多士,好香多士,超級脆口,鍾意食零食嘅我,食完一塊又一塊唔停口。另外一款前菜係原個軟芝士配沙律,芝士味道唔會太濃郁,不過好香配埋陳醋同埋沙律一齊食,好有正宗意大利嘅感覺。主菜點左蟹肉伊面,非常好食,少少辣辣地好開胃,真係食到蟹肉同埋大量蟹子,唔會好溜,但係真係食到停唔到口。另外我哋叫咗威靈頓牛扒,酥皮上面有幾塊金箔,望落打卡感覺矜貴,但食落個皮做厚咗少少,不過牛柳入邊好淋,好精彩,都係好味嘅。甜品雪糕我揀咗焦糖燉蛋,小朋友見到可以揀牛角包軟雪糕又點會放過呢?份量真係好大舊,雪糕好香牛奶味好滑,配埋脆卜卜嘅牛角包,真係好夾好好味,成個餐有咁多嘢食估唔到價錢只係$300 幾左右,已經約定下個月再同朋友嚟食。