餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
資訊:

2019-05-19 506 瀏覽
開咗呢個food diary一段時間 未試過咁快出post 今次嘅經驗有啲特別驅使我咁做原定計劃係食佢個purple yam lava croissant 點知已過limited edition period😢咁就轉戰summer edition la!趣事 - 朋友們有時會講笑要我即刻評論個食物 我每次嘅答案都會係"我啲食評唔做Live㗎" 一笑置之今次真係被考牌了 埋單嘅時候有個哥哥走埋泥 然後話因為我哋係第一枱客嗌呢個! 想問問意見 因為係佢本人整的當時泥得太突然 所以都係盡講重點一開始問我會唔會覺得太酸 完全問啱問題! 的確會覺得有啲酸 但好彩則邊灑咗啲糖 中和番 不止係mango sauce酸 而且外面啲pomelo都帶酸 good點係好fresh bad點就係我唔好酸food下一條問題就係會唔會覺得楊枝甘露配咸嘅croissant奇怪? 我答唔會 (當時冇go into details la~ 其實個croissant味道唔突出 可能因為mango pomelo同啲sugar嘅味搶到不得了 所以唔出現夾唔夾嘅問題 因為冇機會夾)再detail d講 croissant亦都可
咁就轉戰summer edition la!
當時泥得太突然 所以都係盡講重點
再detail d講 croissant亦都可以加強少少個口感 脆ness真係做到足 BUT裏面偏乾 我一向追求嘅croissant係外脆內軟帶少少chewiness 好有層次嘅食感 while this one淨係一尾脆and乾
再者亦都即時feedback咗 個lava唔夠lava嘅情況 (影唔倒boomerang😂)
個哥哥好真誠 like! 希望下次泥會更好食!

味道:7/10

Fast Gourmet

Signature Lava Croissant

Mango Pomelo (Summer Edition)

📍Central
2019-05-15 2221 瀏覽
剛好與友人去到中環附近,打算度過一個休閒的下午。這間店的外面剛好有些外國人在聊天喝啤酒,氣氛好好~店內的燈光帶點昏暗,讓人感覺更放鬆自在。整體環境未算好大,但檯與檯之間有一定距離,位置亦算寬敞坐得舒適。我們點了一些特別的食物!第一次吃的紫薯流心牛角包,一切開紫薯汁就湧出傳出香味,吃下去還有一些紫薯蓉。立即要先打卡^^但最驚喜的是牛角包十分酥脆,層層分明,沒有因流心效果而令包身變軟,反而變成雙層滋味~而友人就比較喜歡龍蝦湯流心牛角包,同樣的特別,有一種酥皮湯再昇華的感覺,切開時還熱 (襯熱食一流!)龍蝦湯比較惹味,成功增加我們食慾。另外我們還點了這裡的自家製甜品,焦糖燉蛋和芝士蛋糕。燉蛋採用慢煮方式,口感更為嫩滑,面層是微微燒焦的糖衣。(味道較甜但是非常有幸福感!)法式芝士蛋糕則帶有少許奶香,芝士味道亦突出。相當厚實增加了口感~在飲品方面,我們點了富士山下(名字好有趣),當然還有重點的紫薯芝味特飲!(紫薯控出沒請注意^^)富士山是含有咖啡的,帶有甘味可以消除剛剛狂吃的罪惡感,而且拉花挺特別的。而紫薯芝味的味道較淡,反而有清香的感覺。面層有厚厚的芝士與紫薯出奇地夾,還鋪有一些花瓣好有少女心

我們點了一些特別的食物!

另外我們還點了這裡的自家製甜品,焦糖燉蛋和芝士蛋糕。

富士山是含有咖啡的,帶有甘味可以消除剛剛狂吃的罪惡感,而且拉花挺特別的。而紫薯芝味的味道較淡,反而有清香的感覺。面層有厚厚的芝士與紫薯出奇地夾,還鋪有一些花瓣好有少女心!

整體的感覺好滿意,員工的態度亦很友善!!我們吃完後還有繼續逗留慢慢聊天,完全覺得這才是生活啊。
2019-03-10
  • 紫薯流心牛角包
  • 龍蝦湯流心牛角包
好幾個月前,我對中環這間食流心牛角包的小店 <享慢煮意 Fast Gourmet> 有興趣,我經 Openrice app 訂座 ,星期六放工後慢慢由上環行過來! Book 2:00,1:45 已到達,男店員叫我在店外先等一等!我不熟悉這一帶,覺得沿中環歌賦街找比較容易!位於善慶街的樓梯差不多近荷李活道的舖位!對面是 yoga bambam!當日恰巧天氣轉冷,15~18度!卻不減我的為食慾!店內舒適雅緻,當時已踏入12月,播放聖誕歌增添氣氛 由於,打開一邊門的關係,我由入座到埋單,都未除過褸!此外,門外有人吸煙,坐在店內,我都會聞到!桌上有支薄荷檸檬水,好讓食客清一清味蕾!以慢煮美食為主!Day fun menu $138點了龍蝦湯流心牛角包、雜莓芝士特飲及慢煮芝士蛋糕,飲品上得快,食物卻等好耐!雜莓芝士特飲 (凍) 成品就好似台式芝士奶蓋特飲的賣相,層次分明! 入口時,嘴唇沾上軟滑帶鹹的芝士,雜莓特飲酸中帶甜,其實都幾溜!我忍不住要問店員拿飲管,攪拌後,才較易入口!龍蝦湯流心牛角包落單後,起碼等上20分鐘才送上! 當時這時段,我入座之後,只有一對情侶,其他食客的食物早
我不熟悉這一帶,覺得沿中環歌賦街找比較容易!
當日恰巧天氣轉冷,15~18度!卻不減我的為食慾!

店內舒適雅緻,當時已踏入12月,播放聖誕歌增添氣氛

桌上有支薄荷檸檬水,好讓食客清一清味蕾!

以慢煮美食為主!
Day fun menu $138

龍蝦湯流心牛角包、雜莓芝士特飲
龍蝦湯流心牛角包、雜莓芝士特飲
雜莓芝士特飲 (凍)
成品就好似台式芝士奶蓋特飲的賣相,層次分明!

雜莓芝士特飲
龍蝦湯流心牛角包
落單後,起碼等上20分鐘才送上!
 當時這時段,我入座之後,只有一對情侶,其他食客的食物早已送上,已在進食中!比我預期等得耐!
而且亦比預期細個!

輕輕一切開外層香脆又芝味無窮,包質鬆軟的牛角包,龍蝦湯好快又澎湃地流出!
龍蝦湯香濃鮮美!
 牛角包沾龍蝦湯食,別有一番滋味!
芝士味幾香滑濃郁,
夾雜帶有果籽的紅莓醬,減低膩滯感!恰到好處!

慢煮芝士蛋糕
設有加一服務費!
2018-12-08
5 分鐘 (堂食)
慢煮芝士蛋糕
流心牛角包🥐 上環悠閒咖啡店X西餐廳!。上環最適合討厭人多的麻煩鬼😂😂😂 例如我雖然我對西餐一般般,但我還是很喜歡這種慢活的氛圍。。叻沙流心角包創意十足,東南亞風味配上法式牛角包,配搭出不一樣的風味!牛角包層層鬆軟香濃,口感豐富,和惹味芳郁的叻沙實在是非常速配!重口味者如我當然希望叻沙可以再濃郁一點,畢竟叻沙的精粹在於蝦香、椰香和咖哩(全重口味😂)不過應該是顧及不太吃辣的客人吧✨✨✨。有驚喜的,是紫薯黑糯米配椰子雪糕🍦好像在吃着經典的中式糖水,卻又奉上美味的椰子雪糕💕。提拉米蘇咖啡的設計很細心,消化餅碎分開奉上,若是注重咖啡口感者的朋友可以選擇不下,喝起來便不會滿口沙子似的。。
流心牛角包🥐 上環悠閒咖啡店X西餐廳!

上環最適合討厭人多的麻煩鬼😂😂😂 例如我
雖然我對西餐一般般,但我還是很喜歡這種慢活的氛圍。

有驚喜的,是紫薯黑糯米配椰子雪糕🍦
好像在吃着經典的中式糖水,卻又奉上美味的椰子雪糕💕

傳說中... 呢間位於上環的「流心龍蝦湯牛角包」小店驚為天人,一直在我的口袋清單,於是這晚與朋友特來一試。很可惜的是,希望愈大、隨之而來的失望也愈大..這晚點選了多款餐品,包括首本名菜「流心龍蝦湯牛角包」($48) 牛角包賣相還尚可,包面鋪上少量芝士同焗,但個人認為牛角包烘焙得略為過燶、上桌時亦沒有牛角包新鮮出爐時該有的撲鼻牛油香氣切開牛角包後,內藏的龍蝦湯潺潺流出,湯汁質地稀身、味道頗鹹;最大問題是牛角包和龍蝦湯都不夠熱,入口僅屬微溫。牛角包質地內外都頗為硬身、偏乾,落刀時更感覺到它並沒有新鮮麵包該有的鬆軟質感;湯汁除較稀外,可能是因爲不熱的緣故,原應有的龍蝦湯鹹鮮味驟變成鹹腥味,令專程前往的我們大感失望這款創新的「真空慢煮帶子”殼物”意大利飯」($158) 用上superfood藜麥和生熟薏仁取代傳統意大利飯,用意是好但執行上強差人意,薏仁和藜麥跟帕馬臣芝士實在風馬牛不相及,此外這晚這道菜的調味亦有問題,黑椒落得實在太多,該是尋常調味的十倍有多,令我和朋友每吃一口都要喝一大口水;另外所謂的慢煮北海道帶子亦只有一粒,以此定價而言,抵食程度不高另外朋友點了「真空慢煮西班牙黑毛豬意粉」(

流心龍蝦湯牛角包

流心龍蝦湯牛角包

真空慢煮北海道珍寶帶子殼物意大利飯

另外朋友點了「真空慢煮西班牙黑毛豬意粉」($108) 朋友話表現中規中矩,沒有專程前往一嘗的需要
真空慢煮西班牙黑毛豬意粉
5 分鐘 (堂食)
2019-04-01 358 瀏覽
今日與老朋友聚餐,選址去到中環一間靜靜地有氣氛嘅餐廳,環境清靜,大約只有四五檯,仲有另一個原因係因為呢到嘅牛角包係全港最出名!!所以一定要黎食,我地分別食左三個主食先,澳洲牛面頰配芋絲及薯蓉 $168,係中環地段食到呢個牛實在合理,牛頰肉食落比較嫩口,而炸芋絲係另一重點,脆脆的,同牛肉一齊食係相映生輝,跳到下一個主食係真空慢煮鮮挪威三文魚配冬蔭魚湯 $168,呢個食落比較清,唔係重口味果隻,冬蔭公味亦唔算濃!最後一個主食係頂級牛肩排配鴨肝及黑松露薯蓉 $268,牛扒食落都還可以嘅係硬左少少,重點係舊鴨肝到,一咬啲鴨油出哂黎,勁香!而甜品方面就叫左龍蝦湯、紫薯、松露流心牛角包,我最愛係龍蝦湯,因為出面坊間係冇嘅,仲要係龍蝦湯,非常濃,一個字,掂!另外食左個白松露雪糕,個松露味真係好勁!最後飲品飲左return black,係黑芝麻豆奶,好型又唔錯!
2019-03-30 239 瀏覽
慢煮法國🇫🇷餐💁🏻‍♀️ 💛是小妹喜愛的法國菜. . 紫薯流心牛角包🥐. . . . 慢煮辣味雞胸肉配薏米藜麥. . . . . . 羽衣甘籃紅梅配籃芝士🥗係OpenRice搜尋中環餐廳時見這店好幾次 今次認真睇下食物相,就比個紫薯流心牛角包吸引左,賣相引人😋幸好前往餐廳時想起應要book定位怕沒位,就這樣好多walk-in 客被拒門外,而我地就舒舒服服地坐在張店員早已預備給我們的位置😉這店是賣環境及服務,還有得色美食!這個法式午餐盛惠 HK$126!法國餐來講幾抵食個慢煮雞胸夠嫩幾好味D薏米藜麥增加口感份量不多但好飽店舖是淡黃色牆配上散落的花草裝飾還有擺設在每張餐桌的油畫坐落於樓梯旁的位置清靜而優雅真係0岩曬 happy Friday mood!#中環悠閒選擇 #閒談地 #食特色食品靚咭片配玫瑰花🌹紫薯流心牛角包🥐羽衣甘籃紅梅配藍芝士沙律慢煮嫩雞胸肉微辣薏米藜麥好飽
慢煮法國🇫🇷餐💁🏻‍♀️

💛是小妹喜愛的法國菜

. . 紫薯流心牛角包🥐
. . . . 慢煮辣味雞胸肉配薏米藜麥
. . . . . . 羽衣甘籃紅梅配籃芝士🥗

係OpenRice搜尋中環餐廳時見這店好幾次
今次認真睇下食物相,就比個紫薯流心牛角包吸引左,賣相引人😋

這個法式午餐盛惠 HK$126!
法國餐來講幾抵食
個慢煮雞胸夠嫩幾好味
D薏米藜麥增加口感
份量不多但好飽

店舖是淡黃色牆配上散落的花草裝飾
還有擺設在每張餐桌的油畫
坐落於樓梯旁的位置
清靜而優雅

真係0岩曬 happy Friday mood!

#中環悠閒選擇 #閒談地 #食特色食品

靚咭片配玫瑰花🌹

Purple Yam Lava Croissant 🥐

紫薯流心牛角包🥐

Purple Yam Lava Croissant 🥐

Kale Salad with Blue Cheese Walnuts

羽衣甘籃紅梅配藍芝士沙律

Sous-vide Free-range Chicken Breast Super food Risotto

慢煮嫩雞胸肉微辣薏米藜麥

好飽

2019-03-25 222 瀏覽
記得上次泥食,龍蝦湯牛角酥驚為天人。湯夠熱牛角酥夠脆,完美配合天衣無縫。有那杯tiramisu 咖啡,唔郁無比味道配搭均勻。一是愛上的感覺難以言語。都會想念着這一杯咖啡!下午終於有時間和上一次和我一起吃的好朋友一齊再去。已經大不如前。。可惜!湯已經不熱了,當天沒有龍蝦湯,但松露那個其實效果很一半 。牛角包依然香脆,中間的湯雖然濃但不夠熱!而令我覺得最失望的是,咖啡淡如水。。。奶味都失去。很難形容的怪味。這裏的蝙蝠總是大贊,但吃起來完全不是想像的這一回事。

這裏的蝙蝠總是大贊,但吃起來完全不是想像的這一回事。
2019-03-22 133 瀏覽
Fast gourmet•紫霞系列•$148一個set有齊三樣紫薯乜乜乜💜💜💜包括牛角包、紫薯黑糯米配椰子雪糕、紫薯芝味特飲😍鍾意紫薯既就岩晒🥰🥰🥰牛角包尤其出色,就算我擺左一陣先食都唔會淋左😚仲係好鬆化,外脆內軟😛入面既流心紫薯醬都絕對唔hea💜好香紫薯味但又唔會過甜🤩紫薯芝士特飲好濃紫薯味,仲飲到少少紫薯既顆粒💜牛角包真係好流心,但又保持外脆內軟口感😛——-—-7/10— By I.地址:中環善慶街9號地舖
Fast gourmet
•紫霞系列•$148
一個set有齊三樣紫薯乜乜乜💜💜💜

紫薯芝士特飲好濃紫薯味,仲飲到少少紫薯既顆粒💜
牛角包真係好流心,但又保持外脆內軟口感😛
——-
—-7/10— By I.
地址:中環善慶街9號地舖
2019-03-20 178 瀏覽
星期日係中環行到攰經過依間小店見倒有牛角包就入左去試。依間小店以特色牛角包為名,佢地ge All Day Fun Menu可以自由配搭牛角包,甜品品飲品。我向來鐘意紫薯,見倒餐牌有紫薯牛角包諗都冇諗就點左,仲點左紫薯芝味特飲,而甜品就點左白松露雪糕配凍乾草莓。紫薯流心牛角包真係不得了!一切開紫薯流心一湧而出,見倒就興奮!牛角包本身非常酥脆,點左紫左流心,一邊吸左流心醬汁,一邊仲係酥脆香口,有雙重口感好正呀!紫薯芝味特飲,上面有一層好厚ge芝士奶蓋,芝士味濃郁,口感軟滑,深深飲一啖,下面係香濃紫薯特飲,味道唔會好甜,同上面芝士奶蓋混合,味道好夾,飲到底仲有紫薯蓉。白松露雪糕配凍乾草莓賣相好靚呀!第一次食白松露雪糕,未食已經聞倒好濃白松露味,加左草莓乾,草莓酸味中和左白松露ge味道,依個配搭好match呀!

2019-03-20 153 瀏覽
第二之到來~ 員工欣勤接待~ 必食流心牛角包系列~龍蝦湯同黑松露都好美味仲有意大利飯同意粉~可加錢加大分量架~再飲紫薯芝味特飲(上次都係飲呢杯)因為夜晚時分,留待下次試coffee推薦!下之再來過
2019-03-15
慶祝紀念
生日
2019-03-08 177 瀏覽
今日同女朋友在中環走走,經過呢間覺得不錯,就入黎試試,食個tea店員介紹最近all day fun menu 出左個新口味既牛角包 「紫薯味」,幾特別介紹我地試下,鐘意試新野既我當然就叫左~紫薯芝味特飲賣相已經心心眼😍紫薯同芝士形成上下兩層飲既時候,首先入口既係芝士,之後紫薯到口既時候,味道就同芝士融合,紫薯味非常濃郁,到飲至底時又會有紫薯既蓉,如果成日飲喜茶既芝士xx既朋友,應該會好鏡意呢一杯好流心既紫薯牛角包!一切開紫薯就急不及待咁流出黎!本身以為咁樣浸住個包,應該會淋哂,但出奇地外皮一樣地酥脆,暖暖既牛角包浸入紫薯既味道,的確不錯而我食既蘋果肉桂就沒有流心既效果,但一樣酥脆乾草莓食落好似草莓味嘅威化餅,不過個種甜味就係真正草莓個種果甜,而雪糕望落好似雲呢拿雪糕,但入口每個位置都感受到淡淡既白松露味,好特別表面好脆既焦糖薄膜,燉蛋既蛋好嫩滑,有藍莓係底,成個配搭幾match

紫薯芝味特飲
賣相已經心心眼😍紫薯同芝士形成上下兩層

而我食既蘋果肉桂就沒有流心既效果,但一樣酥脆

2019-03-03
2019-03-04 151 瀏覽
今日難得放假 比我留意到呢間店鋪好優雅 就入黎食下下午茶 享受悠閒既下午仲有menu上既set都幾特別 - All day fun menu1. 流心牛角包+2. 甜品+ 3.特色飲品松露牛角包🥐一切開個包 香噴噴既松露味連松露汁湧出又濃又香白松露雪糕🍨雪糕帶少許鹹味+松露味, 但又不失奶味同滑溜,仲有honeycomb+乾果既搭配, 無得彈真係幾好食!呢個必推雜梅芝士特飲🍹面層係咸咸地既芝士奶蓋, 下層係酸酸甜甜既雜莓+桃調成既飲品🍑幾特別!
今日難得放假 比我留意到呢間店鋪好優雅
就入黎食下下午茶 享受悠閒既下午

1. 流心牛角包+2. 甜品+ 3.特色飲品

松露牛角包🥐
一切開個包 香噴噴既松露味連松露汁湧出
又濃又香

白松露雪糕🍨
雪糕帶少許鹹味+松露味, 但又不失奶味同滑溜,
仲有honeycomb+乾果既搭配, 無得彈

真係幾好食!呢個必推

雜梅芝士特飲🍹

2019-01-29 254 瀏覽
好姐妹生日 揀咗呢間 『享慢煮意』, 佢嘅晚餐 好 flexible , 可以揀 2 courses -5 courses, 一班朋友可以 一齊share 👯‍♀️👯‍♀️由starter到main course 到 dessert都feel到 幾有誠意😉 , 主菜 牛肩肉配鴨肝 同pasta 都好好食, 不過 ,我最鐘意 都係佢個甜品 白松露雪糕, 特別得黎個味又好夾! ❤️❤️❤️ 另外佢嘅 signiture drink 富士山下都好特別,滑滑奶泡加咖啡!不過佢地都收得早,九點半就關門嘞。
牛肩肉鴨肝
白松露雪糕
牛肩肉鴨肝
白松露雪糕
2019-01-25 193 瀏覽
顧名思意, 呢間餐廳既食物都係用慢煮Sous Vide既方法處理食物既。但唔好誤會食飯會有排等喎,  因為慢煮Sous Vide都只係一種煮食方式, 而唔係即叫即慢煮用餐時間其實同平時差唔多呢晚都成8點半先食飯, 唔想太飽滯, 所以揀左呢個慢煮北海道帶子意大利飯。佢呢度既意大利飯唔係平時食開果種用米煮成既, 而係用藜麥同大粒薏米(Pearl Barley)煮成既, 所以係Gluten Free。平時我都好鐘意將藜麥同大粒薏米撈埋沙律一齊食, 貪佢有咬口又好似好高纖咁。無諗過可以取代意大利米, 口感新鮮又得意, 仲無咁容易煮過龍搞到無咬口添另外個珍寶帶子一D都唔欺場, 大大粒, 慢煮完唔會過熟導致縮水, 中間仲係溏心, 真係要讚下廚師呀! 朋友試左佢地既流心牛角包, 鹹甜都做得好食。 下次等我再試下其他菜式先!
用餐時間其實同平時差唔多
北海道慢煮帶子健康意大利飯