2019-05-19
開咗呢個food diary一段時間 未試過咁快出post 今次嘅經驗有啲特別驅使我咁做原定計劃係食佢個purple yam lava croissant 點知已過limited edition period😢咁就轉戰summer edition la!趣事 - 朋友們有時會講笑要我即刻評論個食物 我每次嘅答案都會係"我啲食評唔做Live㗎" 一笑置之今次真係被考牌了 埋單嘅時候有個哥哥走埋泥 然後話因為我哋係第一枱客嗌呢個! 想問問意見 因為係佢本人整的當時泥得太突然 所以都係盡講重點一開始問我會唔會覺得太酸 完全問啱問題! 的確會覺得有啲酸 但好彩則邊灑咗啲糖 中和番 不止係mango sauce酸 而且外面啲pomelo都帶酸 good點係好fresh bad點就係我唔好酸food下一條問題就係會唔會覺得楊枝甘露配咸嘅croissant奇怪? 我答唔會 (當時冇go into details la~ 其實個croissant味道唔突出 可能因為mango pomelo同啲sugar嘅味搶到不得了 所以唔出現夾唔夾嘅問題 因為冇機會夾)再detail d講 croissant亦都可
咁就轉戰summer edition la!
當時泥得太突然 所以都係盡講重點
再detail d講 croissant亦都可以加強少少個口感 脆ness真係做到足 BUT裏面偏乾 我一向追求嘅croissant係外脆內軟帶少少chewiness 好有層次嘅食感 while this one淨係一尾脆and乾
再者亦都即時feedback咗 個lava唔夠lava嘅情況 (影唔倒boomerang😂)
個哥哥好真誠 like! 希望下次泥會更好食!
味道:7/10
Fast Gourmet
Signature Lava Croissant
Mango Pomelo (Summer Edition)
📍Central