餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 享慢煮意 (善慶街)
資訊:

2019-01-25 118 瀏覽
今天晚上和妹妹到演藝欣賞Mamma Mia,欣賞表演前當然要找些好吃的。預先在Openrice 訂了檯,還有折扣優惠,不錯。由於不常來這邊吃東西,都找了一會兒,後來發現原來附近有很多環境不錯的食肆,而我們要去的餐廳就在馳名牛腩鋪對面的樓梯頂部。由於時間尚早,客人不多,連我和妹妹全店只有六人,非常舒適寧靜。早前在雜誌看到介紹,知道這店有不同款式的流心牛角包,於是我和妹妹都點了流心牛角包套餐,另外再單了一份自家製青醬意粉。流心牛角包套餐 ($138) 包括一款牛角包,一款甜品以及一款特飲。流心牛角包套餐 ($138) 包括一款牛角包,一款甜品以及一款特飲:富士山下及提拉米蘇芝味特飲。飲品最先送到,提拉米蘇芝味特飲附了一小杯曲奇餅碎,可以倒在飲品上面,只是我倒得不太平均而已...味道方面,芝士的味道沒有我想像中的膩,跟香濃的咖啡味道挺配。餅乾碎增加了咖啡的口感,很特別。反而富士山下特飲,店員說是橙味,但我和妹妹都嚐不到橙味...隨後,流心牛角包熱辣辣送到,一刀切下去,湯汁即時流出來!香氣四溢!尤其松露牛角包,非常非常的香!牛角包本身亦極度酥脆,而且乾身不油膩!好味!值得推薦!甜品方面,我們點
預先在Openrice 訂了檯,還有折扣優惠,不錯。

流心牛角包套餐, 自家製青醬意粉
餅乾碎增加了咖啡的口感,很特別。

尤其松露牛角包,非常非常的香!
牛角包本身亦極度酥脆,而且乾身不油膩!好味!值得推薦!

甜品方面,我們點了法式焦糖燉蛋及芝士蛋糕。
焦糖燉蛋質感非常幼滑,味道適中,美中不足的是焦糖不脆,似乎不是用火槍燒的。

芝士蛋糕味道亦好,很結實,還好我和妹妹每人吃一點,一個人要吃掉整個似乎太多了。

這裡的確是一個非常適合慢活的地方,可是我們還有節目,不能像其他食客一樣寫意地坐了...
2019-01-16
用餐優惠
優惠券
流心牛角包套餐, 自家製青醬意粉
  • 流心牛角包
2019-01-07 114 瀏覽
fast gourmet 之前上網見到佢個tiramisu cheesy想試下 所以今日諗左去食lunch點知set lunch就算加錢都吾可以轉 所以唯有食佢個full day menu 尼個tiramisu cheesy 我覺得好似平時啲奶蓋茶咁 不過換左咖啡底 佢啲咖啡我就覺得麻麻有啲啖佢個set仲有流心龍蝦湯牛角包 尼個真系值得一試 好好食 佢好脆嘅牛角包加埋龍蝦湯另到成個包無咁乾👍🏼👍🏼👍🏼最後仲有個甜品 🍮焦糖燉蛋 我就覺得一般啦有啲過甜😕
fast gourmet
最後仲有個甜品 🍮焦糖燉蛋 我就覺得一般啦有啲過甜😕
2019-01-02 159 瀏覽
用心烹調既餐廳的確令人回味早前去了近上環的這間咖啡店不論食物及飲品都令人食完想再食先說說咖啡Tiramisu Cheesy將Tiramisu與咖啡兩者結合一層又一層,上層的芝味也不會令整杯味道覺得膩,味道剛剛好喝的時候猶如在吃Tiramisu 一杯咖啡就可滿足兩個願望White Charcoal 將牛奶打正濃濃而緊密的泡泡竹炭既顏色令咖啡的花紋好似雲石那樣,好美飲的時候軟棉棉,口感非常特別不需要特別加糖牛奶的甜味已經足夠不單只咖啡用心調製,連食物都別具心思去整好似依碟慢煮西班牙黑毛豬腩平時食到既西餐好少會似豬腩為食材佢慢煮後加藜麥糠同麵包糠一齊焗食既時候無油膩感既感覺,而且仲入口即融至於自己最鍾意既superfood risotto 佢就用左生熟薏米加藜麥黎代替普通risotto ,入口又有口感又唔會食到好肚漲整體不論食物同飲品都見到店主與廚師的用心,值得推介~*
用心烹調既餐廳的確令人回味
早前去了近上環的這間咖啡店
不論食物及飲品都令人食完想再食

先說說咖啡

一層又一層,上層的芝味也不會令整杯味道覺得膩,味道剛剛好
喝的時候猶如在吃Tiramisu
一杯咖啡就可滿足兩個願望

White Charcoal
將牛奶打正濃濃而緊密的泡泡
竹炭既顏色令咖啡的花紋好似雲石那樣,好美
飲的時候軟棉棉,口感非常特別
不需要特別加糖
牛奶的甜味已經足夠

不單只咖啡用心調製,連食物都別具心思去整
好似依碟慢煮西班牙黑毛豬腩
平時食到既西餐好少會似豬腩為食材
佢慢煮後加藜麥糠同麵包糠一齊焗
食既時候無油膩感既感覺,而且仲入口即融

至於自己最鍾意既superfood risotto
整體不論食物同飲品都見到店主與廚師的用心,值得推介~*
2018-10-08
2018-12-25 143 瀏覽
Christmas Eve 的中午,朋友帶我到這餐廳,說去吃一定要吃的牛角包。點了龍蝦湯流心牛角包,上菜時牛角包熱辣辣,湯很有龍蝦味,可惜一刀切下去時,湯流的速度太快,還是拍video 較好。湯的份量也多,可惜牛角包的份量未足夠吸收碟裡的湯汁,有點浪費。還點了焦糖布甸,下午茶的粉量剛剛好,但焦糖可脆一點更好。芝士蛋糕向來不是我杯茶,芝士味十足無欺場。老闆是年青女士,對客人很友善。這店感覺很好,只是地點吊腳了一點
2018-12-20 136 瀏覽
主打慢煮料理🥐龍蝦湯流心牛角包:是這𥚃的signature , 龍蝦湯流心牛角包真係第一次見,非常特別,劏開牛角包湯就慢慢心出嚟, 有龍蝦湯味記住趁熱食啦!除咗龍蝦湯流心牛角包,仲有一些甜點流心牛角包!🐷慢煮西班牙黑毛豬腩意大飯:黑毛豬煎得好琳好香最特別是個飯化,係用咗生熟薏米同白藜麥,這個要試啊!🗻富士山下:上面係白色牛奶忌廉下面係黑色咖啡,賣相吸引,但甜了少許🍰☕️雜莓芝士蛋糕配flat white coffee creamy soft cheese cake ,上面鋪滿左一啲餅乾碎,it’s ok 但係不是我的心頭好!🍝溫泉蛋黑松露意粉:因為沒有太大嘅特別所以我都不用多介紹啦!
主打慢煮料理
🐷慢煮西班牙黑毛豬腩意大飯:
2018-12-20 116 瀏覽
呢間嘢sell慢煮,慢煮係咪味道好啲營養好啲我唔知,我只知試親都瀨嘢,黎呢到目的係試佢個龍蝦湯流心牛角包,佢有個set係包+甜品+餐飲138,OR訂位有9折,另外叫既主菜有7折(嘢飲無折),佢啲侍應又係on框框,埋單睇清楚張bill!Tiramisu cheesy幾好,芝士奶蓋好有水準,配咖啡幾夾!White charcoal(富士山下),富士山唔係約定俗成左係藍色咩,anyway,唔好飲,好多泡,唔知飲緊咩!黑松露慢煮流心蛋意粉,意粉剛好但黑松露味唔夠,creamy嘢唔好囉一句講晒但成個餐牌都係creamy嘢囉!龍蝦湯流心牛角包,非常流心但龍蝦湯唔夠香濃,包都唔錯既!白松露雪糕配乾草莓(+$25),白松露雪糕有人會覺得怪,其實我ok既,我鍾意食咸味雪糕多過甜味添!
龍蝦湯流心牛角包,非常流心但龍蝦湯唔夠香濃,包都唔錯既!
2018-12-08
2018-12-16 104 瀏覽
Always my 💌fav go to place for a casual dinner. Not pricey and always innovative with their mains and desserts!! And I posted their lava 🥐croissant before - and this time they have BLACK TRUFFLE lava croissant! I died. I WANT MORE!!! Hope they continue to be consistent in terms of quality! HKD 48
2018-12-12 447 瀏覽
#上環美食#西餐一直都好想搵一間全港最有特色既牛角包,終於俾我搵到啦,千辛萬苦行條奪命斜路上山都係值得架 (食唔值得試)1)真空慢煮香草雞胸飯 $88一上台,以為上錯 一碟醬汁加碗飯 雞胸呢?用匙巾搵幾搵 終於見到啦 一粒一粒既雞胸 顛倒我以為會一塊雞胸上碟既思維 可能係因為咁既關係掛 我覺得唔好味2來 個汁係真。蕃茄製成 無添加茄汁 因為食得出蕃茄既酸味同鮮味2) All Day Fun Menu $138飲品 - 富士山下呢個一定係港女必選飲料。杯飲料一放上黎,賣相已經眼前一亮,上面係白色既牛奶忌廉,中間係黑白互相交疊,下層係黑麻麻既咖啡,真係成座富士山咁🗻,唔飲買黎影相都回哂本。重點 - 龍蝦湯流心牛角包🥐外表平平無奇,但內裡暗藏玄機。切一細刀仔,裡面既龍蝦湯已經好似泉水咁流出黎,份量十足,龍蝦湯味道亦十分足料,有濃濃既龍蝦味。牛角包外皮十分酥脆,同薯片有得揮,唔似平時食開普通牛角包咁甜品 - 真空慢煮法式焦糖燉蛋即叫即燉既焦糖燉蛋蛋味唔重 反而cream味濃而且甜雖然cream味濃及甜 中間加有紅莓 都balance 咗d甜味既埋單:$249-#味道7/10#賣相8/10#環境
#上環美食
#西餐

1)真空慢煮香草雞胸飯 $88
真空慢煮香草雞胸飯

一上台,以為上錯 一碟醬汁加碗飯 雞胸呢?
可能係因為咁既關係掛 我覺得唔好味

2) All Day Fun Menu $138

飲品 - 富士山下
富士山下

重點 - 龍蝦湯流心牛角包🥐
龍蝦湯流心牛角包

牛角包外皮十分酥脆,同薯片有得揮,唔似平時食開普通牛角包咁

甜品 - 真空慢煮法式焦糖燉蛋
真空慢煮法式焦糖燉蛋

即叫即燉既焦糖燉蛋
蛋味唔重 反而cream味濃而且甜

埋單:$249
#味道7/10
#賣相8/10
#環境8/10 (上環地段 優雅氣質 hea既地方)
#總評 一生人都要試一下咁特別既牛角包,個飯唔值得試 分咁高 係送比牛角包

享慢煮意 Fast Gourmet
地址:中環善慶街9號地下 -
2018-12-09
富士山下
龍蝦湯流心牛角包
2018-12-09 147 瀏覽
今次黎,係我第三次黎。 第一次無位,第二次無開,第三次終於有開兼有位了!今次同朋友仔叫一人叫左一個tea set,我就叫左個龍蝦湯牛角包,Cream Brûlée, 同埋雜莓芝味特飲個包脆卜卜,熱辣辣,一切,啲湯立即流出黎。如果啲湯有龍蝦肉一定可以錦上添花!好的骰既cream brûlée, cream brûlée 不算太甜,個底有啲士多啤梨肉,有有兩塊好甜既焦糖脆餅,我鐘意呢個!上面係果啲芝士奶蓋,下面係好似果汁,加埋一齊好奇怪。朋友既黑芝麻豆奶。總括黎講: 可以一試😛
今次黎,係我第三次黎。
第一次無位,第二次無開,第三次終於有開兼有位了!
今次同朋友仔叫一人叫左一個tea set,

個包脆卜卜,熱辣辣,一切,啲湯立即流出黎。
如果啲湯有龍蝦肉一定可以錦上添花!

上面係果啲芝士奶蓋,下面係好似果汁,加埋一齊好奇怪。

朋友既黑芝麻豆奶。

總括黎講: 可以一試😛
2018-12-01 126 瀏覽
我哋一行四人去中環搵嘢食,朋友仔之前都食過嘅Fast gourmet 慢煮餐廳👉🏻大部份菜式都係用慢煮嘅烹調方法最驚喜最驚喜係龍蝦湯流心牛角包真係好好味又好抵食羽衣甘藍沙律(新鮮嘅羽衣甘藍味道唔錯)海鹽焦糖咖啡牛角包(甜食,少少咖啡味都幾特別)黑松露溫泉蛋多士 (送黎既時間,溫泉蛋暖暖地攪勻點多士食)慢煮牛肩柳配鵝肝 (煮得啱啱好,好soft有牛味,鵝肝都係用慢煮方法再煎一煎~正)慢煮羊膝(味道唔錯,如果羊味重小小會更好)特濃龍蝦湯 (好濃好好味。同之前食龍蝦湯流心牛角包唔一樣㗎。2款都咁出色)叫左3款甜品 (慢煮芝士餅、焦糖燉蛋、白松露雪糕)白松露雪糕怪怪地,有陣煤氣味🤔焦糖燉蛋好味,好有蛋香🤤慢煮芝士餅就正常唔係好特別)總括嚟講間野都好唔錯👍會再嚟食環境又舒服好靜好清幽~價錢仲好抵。4個人都係食左$13xx

最驚喜最驚喜係龍蝦湯流心牛角包真係好好味又好抵食

羽衣甘藍沙律(新鮮嘅羽衣甘藍味道唔錯)

海鹽焦糖咖啡牛角包(甜食,少少咖啡味都幾特別)

黑松露溫泉蛋多士 (送黎既時間,溫泉蛋暖暖地攪勻點多士食)

慢煮羊膝(味道唔錯,如果羊[蘇]味重小小會更好)

焦糖燉蛋好味,好有蛋香🤤慢煮芝士餅就正常唔係好特別)

2018-11-29
2018-11-27 122 瀏覽
Lunch book咗枱12:15pm,但去到無人,但近1點開始full house All Day Fun Menu($138),包牛角包, 甜品同一杯野飲揀咗龍蝦湯牛角包 一切開,龍蝦湯如注流出湯味濃郁,熱騰騰,仲要牛角包又熱又脆,只計個包已經好高「汁」飲品:富士山下,雲石外表,打卡一流。飲落杯咖啡好滑,唔酸,啱我口味!甜品:Cheesecake,質地豐厚,咸咸地,幾好味順帶一提,個度播的歌好好聽,坐得好舒服!整體好整得encore!

揀咗龍蝦湯牛角包
龍蝦湯牛角世包

一切開,龍蝦湯如注流出

甜品:Cheesecake,質地豐厚,咸咸地,幾好味

順帶一提,個度播的歌好好聽,坐得好舒服!

整體好整得encore!
龍蝦湯牛角世包
2018-11-25 92 瀏覽
假日下午同朋友黎到上環呢邊,順路黎到Fast Gourmet Cafe,決定一坐食個下午茶。呢度既環境好舒服好好坐,當日就同朋友坐左一張高枱。我知道呢度既牛角包相當出名同有特色,所以除左叫左份真空慢煮香草雞胸沙拉多士外,都叫左份Signature Lava Croissants,簡左Salted Caramel Espresso味。烤多士非常香口,雞肉都好嫩滑;至於流心焦糖咖啡味的牛角包如想像般有驚喜,切開牛角包後可看到滿滿的流心和聞到濃醇的咖啡香味,非常特別。

下午茶
2018-11-24 3465 瀏覽
越難搵越隱蔽的餐廳通常都係越有驚喜這間在中上環的咖啡店想不到會有高質慢煮菜同正爆牛角包😍All day fun menu | $138流心牛角包+甜品+特色飲品比lunch set更貴的餐 沒有主菜但就可以一次試齊店中招牌貨 好滿足3️⃣個人3️⃣set 每人揀一樣就試到menu上3/4的款式龍蝦湯牛角包流心牛角包絕對係這裡的signature而這款更是鎮店之寶❗️流心牛角包見得多 但流心龍蝦湯真係未見過創新指數💯一切落去湯就好似熔岩一樣流出來外面係香脆牛角包 中心就濃郁龍蝦湯龍蝦湯絕不馬虎 真材實料 好香龍蝦味無論濃度杰度都啱啱好 一試難忘🤤松露牛角包另一款屬冬季限定流心餡係松露汁 未食已經率先聞到松露香氣濃濃的松露配脆脆牛角好夾好正海鹽焦糖咖啡牛角包這個就是甜的 但味道相對較為普通而且沒有流心效果 吃不到海鹽焦糖味只食到普通的咖啡味牛角包本身都幾出色 超脆層次分明亦可以買沒餡的牛角包到甜品時間慢煮法式焦糖燉蛋唔知同慢煮有冇關係 但真係比平時食的焦糖燉蛋滑同蛋味更香濃不過略嫌偏甜了一點椰果黑糯米配椰子雪糕好椰☺️ 喜歡超椰的椰子雪糕上面仲有椰絲增加口感但對黑糯米有點失望既不煙韌又冇味🤷🏻‍♀️白松
越難搵越隱蔽的餐廳通常都係越有驚喜

三款中最好食一個👍🏻
White  Charcoal

特飲全都又靚又好飲
先來富士山下 層次分明 由白到黑 真係十足富士山
這個咖啡特飲有橙, 活性炭及奶泡
只限凍飲

慢煮雞胸牛油果流心蛋沙津 | $96
沙津最重要是流心蛋💛
一定要有蛋黃漿先至令沙津完滿
當然也不少得一眾脆脆口感的配料:
核桃, 西芹, 提子, 開心果碎
提子味都幾出 所以整體帶微甜
2018-11-23
White  Charcoal
Return  Black
慢煮雞胸牛油果流心蛋沙津
一梯之遙,差d 嚇親!OKOK! 善慶街原來是九記對上條樓梯,行過路過,九記條隊實在嚇人,講真好耐無去,真係唔知係咪仲咁好食。講番小店,主打慢煮,誠意製作,一杯latte,一份食物,望住條街,絕對係幻想自己係悠閒法蘭西人食 lunch 嘅好選擇,剩係欠咗杯酒(因無 by glass提供)。 咖啡花式選擇多,沙律都好新鮮,主打龍蝦湯牛角飽,當然要點,牛角飽唔知係咪自己焗,件頭唔大,所以唔滯,個人覺得,如果可以加番d龍蝦肉,更有咬口同滿足感,賣貴少少仲得,香港人會畀,畀得起㗎!
2018-11-05
  • 龍蝦湯牛角包
呢間既流心牛角包真係好驚喜!而且好出名添👏🏻終於去左食喇!視角效果好正!流心好治癒🤩 牛角包非常酥脆,切落去sok sok聲架!同埋啲流心真係好好味😭❤️龍蝦湯口味必試呀🙌🏻 店主話黎緊有新口味,係玉桂蘋果同黑松露味😋.單點價:龍蝦湯流心牛角包 $42黑熔岩芝麻流心牛角包 $28All Day Fun Set(牛角包+甜品+飲料)$128揀set當然是抵食啲啦😎.除左流心牛角包出色,呢間主打係慢煮菜式,有超多選擇呀😳好用心去製作呢👍🏼真空慢煮安格斯牛肩排配鵝肝&黑松露薯蓉 $248賣相靚靚💕牛肩排係比較瘦既部位,相對上少啲油脂,較低卡路里,配上鵝肝,煎得好靚好juicy,中和番味道既層次,薯蓉又好味,係一道好吾錯既菜式☺️.另外一個亮點黎喇!原來甜品都可以慢煮😱真係第一次品嚐白松露雪糕配蜜糖脆脆 $88超特別呢!白松露味道突出,雪糕好滑,微甜,食完都吾覺得膩🤣.雜莓芝味特飲 $44係芝士奶蓋呀!雜莓配上桃,特別既組合,兩者既味道都飲得出,味道有驚喜,不過芝士層咸左啲🙈黑暗回歸(黑芝麻豆奶) $36黑芝麻味特濃!好飲!不過好細杯😭吾夠喉呢🤣

呢間既流心牛角包真係好驚喜!而且好出名添👏🏻
單點價:龍蝦湯流心牛角包 $42

黑熔岩芝麻流心牛角包 $28

揀set當然是抵食啲啦😎
真空慢煮安格斯牛肩排配鵝肝&黑松露薯蓉 $248

另外一個亮點黎喇!
原來甜品都可以慢煮😱真係第一次品嚐
白松露雪糕配蜜糖脆脆 $88

超特別呢!白松露味道突出,雪糕好滑,微甜,食完都吾覺得膩🤣
雜莓芝味特飲 $44

黑暗回歸(黑芝麻豆奶) $36