2018-08-08 2468 瀏覽
最近沙田多個商場都有不少食肆新張,今晚在新城市廣場吃晚飯,選擇位於商場一期地下新店鋪的亞蘇爾吃澳門菜。雖然是新張,但客人是絡繹不絕,也許我們晚飯時間較早,不用花多時間等候,很快便安排到座位。我們看過門口的大餐牌和各款葡撻,覺得澳門菜不可不吃廚師精選的豬扒包、葡撻。抵食的$72路氹香脆豬扒包,有開胃沙律菜和香脆薯條,長方型的豬扒包份量不少,我喜歡豬扒包沒有漢堡包的複雜層次和口味,簡單的蕃茄片、醬汁和腍滑入味豬扒,簡約中包含滿滿的好滋味。幾款葡撻,我楝餐廳推介$14一個的焦糖葡撻,蛋滑撻皮香酥,略嫌不夠熱!$118澳門風味咖喱雞跟白飯,餐牌有一隻辣椒指示,不習慣吃辣都會覺得辣,可以不妨一試,咖喱雞汁是香濃,因此我多選一份芝士蒜蓉包沾咖喱汁吃。$48芝士蒜蓉包,有香濃芝士粉,沒有牛油的肥膩,吃得很爽!$78的華僑雞湯米,要讚賞濃郁不鹹的湯底沾勺爽口米線,米線線長吃得愜意。人均消費$131,價錢適中,值得一提,餐廳侍應充足有禮貌,起菜快。

路氹香脆豬扒包餐

焦糖葡撻

澳門風味咖喱雞跟白飯

$48芝士蒜蓉包,有香濃芝士粉,沒有牛油的肥膩,吃得很爽!
芝士蒜蓉包

2018-08-07
路氹香脆豬扒包餐
焦糖葡撻
芝士蒜蓉包
  • 路氹香脆豬扒包
2018-08-06 1496 瀏覽
近月新城市廣場一連新開了幾家餐廳,亞蘇爾澳門菜是其中一間。我非常喜愛到新城市廣場用餐,除了地點方便和美食選擇多之外,還可以用商場的app 可以取餐廳的籌號,這樣我就可以輕輕鬆鬆等入座了。說起澳門菜,我會即時想起葡國菜。這裡有不少菜式都揉合了葡國菜加澳門本土特色,menu 中有不少的創作菜式,心思滿分。咖哩牛坑腩一上桌就聞到香噴噴的咖喱味,咖喱味道很香濃,辣度合大眾口味,不太嚐辣的人都吃到。牛坑腩炆得很腍,牛味香到不得了,非常好吃!十月初五蝦籽松露意大利麵單看名字已經覺得這款中西fusion意粉很正,把蝦籽和松露合體,概念超創新!初時看到意粉中混有綠色碎碎的一點點,有種不安,因為那是~我最怕的莞茜。硬著頭皮吃了一口後,竟然感覺不到有莞茜的味道,全因蝦籽的咸香、松露的芳香、忌廉的濃香,已經把莞茜的味道蓋到近乎零。這款意料醬汁味道出眾,是這裡的必點之選。葡式辣肉腸炒雜菜辣肉腸的香味滲透到雜菜中,令炒菜的不需外加調味已經味道十足。可是,始終辣肉腸油份不少,炒菜頗為油膩。最後想推介這裡的奶茶,茶味回甘,飲完茶香在口腔中迴盪,兼且奶茶的質感幼滑,有心之作!

咖哩牛坑腩
咖哩牛坑腩

葡式辣肉腸炒雜菜
葡式辣肉腸炒雜菜

凍巷仔奶茶
2018-07-26
2018-08-05 315 瀏覽
早前,路過沙田新城市廣場,見到>>>亞蘇爾<<<正在裝修中,已滿心歡喜;期待已久,餐廳終於在七月下旬開張,急不及待拉著先生一試。 餐廳位於商場一期地下,集合了各式食肆,可謂琳琅滿目,但澳門菜只此一家。 稍等一會,隨即入座。雖然人頭湧湧,也難免嘈雜,但裝修設計感覺悠閒,把氣氛挽救回來。 霎時間想不到該吃甚麼,於是先點一客亞蘇爾小食拼盤(HKD162)。此乃二人份量,當中包括芝心馬介休球、辣肉腸芝士脆多士、霹靂魷魚、黑醋豬手及香草烤意瓜。 看似小小的一碟,吃著吃著才發覺還挺飽肚。霹靂魷魚酸辣開胃,魷魚軟滑。黑醋豬手是冷盤,與坊間豬手不同的是肉質口感一流,不會太過軟腍,相當彈牙,有滿滿骨膠原感覺。芝心馬介休球給合了兩款帶著咸香的食材,是個別出心裁的組合。 辣肉腸芝士脆多士辣香吸引,多士香脆,食指大動。香草烤意瓜隱藏於底下,略略偏油。 兩個人吃著這一碟當然未飽,所以還有十月初五蝦籽松露意大利麵(HKD128)。蝦籽常見於澳門菜,與松露crossover饒有特色,香味也更誘人。意大利麵煮得恰到好處,醬汁香濃。整個份量也不錯,剛剛好吧。 冰的飲品是

冰的飲品是忌廉鮮奶(HKD36),香甜滑溜。

先生的熱咖啡(HKD30),飲得他滿心歡喜,應該沖得不錯了。
2018-07-21
2018-08-04 249 瀏覽
之前經過沙田新城市廣場見到開咗間葡國餐廳,每次經過也有長人龍。 終於昨天經過見到只得幾個人排隊。 就即時取了號碼,等了十幾分鐘就有枱。 店外有兩個櫃放滿了不同味道葡撻,看似好。 餐廳內裝修及佈置也簡約,但枱同枱之間太窄,好像搭枱一樣就不太舒服。 入餐廳時已通知得90分鐘,所以快手柯打了"葡式香烤脆皮乳豬"及葡國雞。 等了10幾分鐘就有得食,首先到葡式乳豬,看到就知有少少中伏。 吃第一塊時,感覺皮脆但肉十分乾,完全不好味。 中間嗰幾塊就好一些,最少也有些乳豬應有肥瘦均勻及少少juicy質感。 跟著另一份葡國雞也到了,大概有半隻細雞份量。 雞表層及汁料也有豐富椰絲,令雞肉也有濃濃椰香味。 雖然坐位及環境也不太舒服,但食物價錢不算貴。 也算是特色菜,路經一試也冇妨。
看似好
路經一試也冇妨。
2018-08-02 246 瀏覽
今晚同朋友係沙田行街,見肚餓就求其揀左餐廳去食飯,因為間間餐廳都多人架啦,而呢間未食過就諗住去試一試焦糖葡撻&鮮橙擰檬葡撻(各$14)呢個係必試招牌撻,外皮酥脆,內里蛋黃嫩滑,鮮橙味比較出色!咖哩B牛肮腩食過你就知道個牛腩同出面不同,咬落個牛腩係非常入味軟嫰,肉質一點也不嚡口,配上滿滿香濃咖哩汁,香辣得來又惹味,個蒜蓉包烤得好香脆!可惜冇叫到飯,有點兒浪費左個咖哩汁十月初五蝦籽松露意大利麵麵上鋪満粒粒蝦籽,見到食欲大增,里面仲配埋豐富材料,有野菌菇,火腿,雞肉粒,醬汁搭配得宜總結:上菜速度快,服務也不錯,價錢便宜!我地食到超飽

焦糖葡撻&鮮橙擰檬葡撻(各$14)
呢個係必試招牌撻,外皮酥脆,內里蛋黃嫩滑,鮮橙味比較出色!

咖哩B牛肮腩

十月初五蝦籽松露意大利麵

總結:上菜速度快,服務也不錯,價錢便宜!我地食到超飽
2018-07-30 369 瀏覽
因為被澳門菜三個字吸引,即管去試試,希望可以不去澳門,可以嘗到澳門菜的味道。晚上繁忙時間,由於已經用手機取票,所以不需等待已經可以入座。由於坐在最入的位置,兩人可以坐四人枱,如果其他四人枱就要搭枱。叫了以下菜式:白酒煮海蜆大約有二十幾隻蜆,湯比較咸及油膩,有濃濃芫荽及洋蔥味,配料有菇類及檸檬。青菜薯蓉湯跟我預期出入很大,不似澳門食慣的薯蓉湯,雖然樣子似,不過薯蓉味被辣肉腸掩蓋,有點失望。葡國雞這個味道比較濃,有椰香味,雞肉厚,有辣肉腸,汁比較少,撈飯最好味馬介休炒椰菜叫這個菜是因為想食馬介休,可惜馬介休份量很少,只可説是馬介休碎炒椰菜或是馬介休汁炒椰菜。似乎中了伏黃金多士伴雪糕這個帶來驚喜,多士軟內有布甸蓉,點伴焦糖及雪糕很配合, 很值得推介。下次食澳門菜,都係去返澳門好啲

叫了以下菜式:

葡國雞

馬介休炒椰菜

馬介休炒椰菜

黃金多士伴雪糕

下次食澳門菜,都係去返澳門好啲
2018-07-30
5 分鐘 (堂食)
2018-07-26 438 瀏覽
新城市開新餐廳🍴都竟然係澳門菜😮😮晚飯時候都幾多人門口等候,都有d掛住澳門菜環境唔錯,附近的餐廳都走暗黑風情,這裡幾溫馨啊非常推介小吃餐牌,個人覺最具澳門味道黑醋豬手,下面是沙律🥗冷食! 首先豬手乾淨做得好,味道更是非常配合!熱食可能會滯,但凍食好開胃,份量也很多,有5大舊!必試!白酒煮蜆,湯很甜!味道濃郁但好快都食哂枱枱都有跟住叫既鵝肝焗鴨飯好味,大舊既鵝肝同好多鴨肉,olive帶出葡式風情,但冇豬手咁impressive😁全相睇睇portion後加葡撻原咪同咖啡!鍾意原味多d,重蛋味同冇咁甜🤟🏻🤟🏻

環境唔錯,附近的餐廳都走暗黑風情,這裡幾溫馨啊

非常推介小吃餐牌,個人覺最具澳門味道

白酒煮蜆,湯很甜!味道濃郁
但好快都食哂

枱枱都有跟住叫既鵝肝焗鴨飯

全相睇睇portion

後加葡撻
原咪同咖啡!鍾意原味多d,重蛋味同冇咁甜🤟🏻🤟🏻

2018-07-24
10 分鐘 (堂食)
2018-07-25 295 瀏覽
亞蘇爾 - 澳門菜澳門菜是什麼?就是葡萄牙菜,不用坐飛機到葡萄牙也不用坐船到澳門,沙田新城市已新開了一間「亞蘇爾」葡國菜餐廳,朋友第一時間 Whatsapp 我,我都有幾個月無到澳門出差真的好掛住澳門的葡國菜。店裡面裝修時尚設計以簡潔為主辣肉腸炒雜菜 $78清甜椰菜、配合辣肉腸更帶出味覺享受里斯本砵酒燴牛尾 $128這道菜我十分欣賞👍牛尾經過時間炆煮盡吸砵酒香氣一點不韌,口感更是豐潤不膩,無可挑剔😋烤焗盲鰽魚伴檸檬白酒汁煮海蜆 $168檸檬的酸白酒的酒香兩者協同下帶出獨特清鮮味道,用來伴盲鰽魚及海蜆帶出舌尖上的滋味。澳門葡撻,在門口有售香氣撲鼻想必是濃郁蛋香,不過今日太飽了,就讓我給自己留個藉口下次再來吧!下次再約齊多幾位朋友就可以品嚐葡式脆皮乳豬了😋能在香港食到味道和澳門相似的葡國菜實在太棒了👏
亞蘇爾 - 澳門菜

店裡面裝修時尚設計以簡潔為主

辣肉腸炒雜菜 $78
清甜椰菜、配合辣肉腸更帶出味覺享受

里斯本砵酒燴牛尾 $128

烤焗盲鰽魚伴檸檬白酒汁煮海蜆 $168

下次再約齊多幾位朋友就可以品嚐葡式脆皮乳豬了😋

能在香港食到味道和澳門相似的葡國菜實在太棒了👏
2018-07-22
5 分鐘 (堂食)
  • 里斯本砵酒燴牛尾
2018-07-24 292 瀏覽
沙田新城市廣場呢排開咗好多新嘅餐廳!其中一間就係澳門葡國菜亞蘇爾。佢唔係好大,座位不多有少少坐得迫。餐牌好多唔同嘅選擇我哋揀咗葡國雞小食拼盤。好大個直頭兩至四人食都夠食,而且芝士波波真係好香蒜蓉包墨魚汁意粉好香墨魚汁味仲有菇同埋香菜。同葡式馬介休球炒芥蘭。芥蘭好爽唔爽到有啲硬要用刀切開味道係葡國菜來講一般。因為香港葡國菜比較少,而且佢選擇豐富幾有特色唔錯值得一試。開店初期仲未可以比信用卡只收現金!
沙田新城市廣場呢排開咗好多新嘅餐廳!
其中一間就係澳門葡國菜亞蘇爾。
佢唔係好大,座位不多有少少坐得迫。
餐牌好多唔同嘅選擇
我哋揀咗葡國雞
小食拼盤。好大個直頭兩至四人食都夠食,而且芝士波波真係好香
蒜蓉包墨魚汁意粉
好香墨魚汁味仲有菇同埋香菜。
同葡式馬介休球炒芥蘭。芥蘭好爽唔爽到有啲硬要用刀切開

2018-07-18 388 瀏覽
喱間嘢只係開咗幾日, 今日放工老公問係未去試, 話唔多人等位, 咁未試吓囉。裝修就現時商場嘅裝修, 企理嘅, 但無特別, 都係講返啲食物啦。1) 藥饍雞湯米其實一直都唔知澳門係未有出名嘅藥饍料理, 但一入門就聞到好香嘅藥材味, 唔理三七二十一, 叫咗先。藥材味有, 而具好味嘅, 但偏鹹, 可以改善吓咁會好啲。2) 唔記得乜乜沙甸魚鍾意食沙甸魚, 因為可以連幼骨一齊食, 補充返鈣質, 而且整得唔乾身, 唔錯, 唔錯, 個醬有少少辣味, 好吊到啲魚味出嚟(咁細條魚, 唔係覺得勁鮮呀?😂)3) 燒乳豬皮夠脆, 有豬味得嚟唔太騷, 而且有少量蔬菜消膩, 仲有炸薯角添, 好夠熱, 正。但唯一就係份量少, 仲要好薄身。整體嚟講都會返兜嘅, 因為仲有其他嘢想試, 希望下次嚟時唔會退步啦。

1) 藥饍雞湯米

2) 唔記得乜乜沙甸魚

3) 燒乳豬

2018-07-18
10 分鐘 (堂食)
2018-07-17 441 瀏覽
今晚朋友提議去試試新城市廣場新開「亞蘇爾澳門菜」,所以,晚上八點十幾分完全唔洗等位。店員帶位入坐,一打開餐牌,咁就送我一粒飯粒(見圖:「註:飯粒在漢堡包底」)⬇️跟住我哋睇完餐牌叫咗以下幾樣餐點⬇️菠蘿辣肉腸鮮蝦馬介休咖喱炒飯 $118 ⬇️食後感: 炒飯夠火喉,生菜絲、咖哩味、辣肉腸、菠蘿、鮮蝦味道都好出,但係完全食唔到馬介休味。推介指數: 7/10咖哩B牛坑腩 配 香草蒜蓉包兩件 $118 ⬇️食後感牛坑腩炆煮好淋,薯塊明顯有炸過,外脆內軟,咖哩汁是印式味道,但係一味死辣,咖哩唔係炒得唔香,另加入大量芫荽在汁內,其實有好多人對芫荽過敏。 另外配兩件香草蒜蓉包,其實我目測見到係芝士蒜蓉包,不過麵包本身吹咗冷氣,麵包乾到好似洗碗海綿咁硬,浸入咖哩汁好耐都仲係好硬,唔好食!推介指數 咖哩B牛坑腩 6/10香草蒜蓉包 2/10亞蘇爾小食拼盤(2人用) $162 ⬇️包以下五種小食—》 芝心馬介休球—》 辣肉腸芝士脆多士—》 霹靂魷魚—》 黑醋豬手—》 香草烤意瓜食後感芝心馬介休球 —》 炸得唔夠脆,完全冇馬介休味,太多水份是炸薯波夾芝士。辣肉腸芝士脆多士 —》多士面有一團黑松露醬,辣肉腸芝士一

跟住我哋睇完餐牌叫咗以下幾樣餐點⬇️

—》 霹靂魷魚
—》 黑醋豬手
—》 香草烤意瓜

食後感

辣肉腸芝士脆多士 —》多士面有一團黑松露醬,辣肉腸芝士一齊放係多士上焗,味道非常好,麵包其實冇焗得脆,但係起碼麵包質地係淋容易入口,小食拼盤𥚃最好食嘅食物。

霹靂魷魚 —》 係韓式辣魷魚整法,魷魚唔新鮮,一咬落去魷魚係淋嘅,唔好食。

黑醋豬手 —》 黑醋同豬手味道好夾,有三塊迷你豬手,舊舊都係皮同肥,完全冇肉。

香草烤意瓜 —》 烤Zucchini兩片,一片係黃色,一片綠色,沒有Grill味,但意瓜鮮甜,ok。

推介指數
芝心馬介休球 5/10
辣肉腸芝士脆多士 8/10
霹靂魷魚 4/10
黑醋豬手 4/10
香草烤意瓜 7/10

————————————————————

原本想最後叫埋甜品,但係冇信心比咧次機會佢哋,亞蘇爾澳門菜菜式選擇小,價錢略貴,食物質數及新鮮度略差,同我成日去澳門食嗰啲餐廳好唔同,難怪夜晚八點幾唔洗等位,完!!!

2018-07-16