香港人而家越嚟越鍾意食辣,川菜喺香港亦都越嚟越盛行😆😆 咁啱我就係一個無辣不歡嘅人🤣今日嚟到位於上環嘅井巷子,裝修清雅,環境幽靜😎夫妻肺片+芝麻香蔥口水鵝翼 呢兩樣前菜真係無得頂!首先夫妻肺片,菜餚取名都非常有趣及有意思! 味道方面辣得岩岩好✌🏻 麻辣鮮香、軟糯爽滑~而芝麻香蔥口水鵝翼超級驚喜嘅係鵝翼已經起哂骨!簡直係啖啖肉啊👅👅而且加埋餐廳秘製醬汁~辣辣地 真係超級無敵開胃😈😈井巷子片皮鴨呢個係餐廳嘅招牌菜📝真係連米芝蓮都有推介架🔎片皮鴨烤到好香脆😍煙燻味十足!而且配菜方面更加有金奇異果🥝加埋一齊原來超級解膩!估唔到真係超級Perfect match😎番茄蛋花花膠湯食完片皮鴨之後再飲番個酸酸甜甜嘅蕃茄湯真係好正👍🏻👍🏻一上枱熱辣辣,用上新鮮蕃茄烹調😍再加上花膠👅 簡直係完勝🤩熗炒青城臘肉菜花🥦入秋後食臘肉真係冇得頂🥳臘肉既鹹香俾菜花吸哂✌🏻而菜花清爽脆口 真係超級惹味~皺皮椒酸菜煮牛肉用上了本地新鮮騸牯牛柳心烹調的皺皮椒酸菜煮牛肉!牛柳心大大片~ 牛肉味濃郁而且帶有淡淡的西芹味🤩 係餐廳員工超推介的菜式!牛腩麵有店家秘製嘅麻辣牛腩配上手工麵,麵條煙銀彈牙,分量剛剛好😆 完全唔會因為之
今日嚟到位於上環嘅井巷子,裝修清雅,環境幽靜😎

夫妻肺片+芝麻香蔥口水鵝翼
呢兩樣前菜真係無得頂!

而芝麻香蔥口水鵝翼
超級驚喜嘅係鵝翼已經起哂骨!
簡直係啖啖肉啊👅👅
而且加埋餐廳秘製醬汁~
辣辣地 真係超級無敵開胃😈😈

呢個係餐廳嘅招牌菜📝
真係連米芝蓮都有推介架🔎
片皮鴨烤到好香脆😍煙燻味十足!
而且配菜方面更加有金奇異果🥝
加埋一齊原來超級解膩!
估唔到真係超級Perfect match😎

食完片皮鴨之後再飲番個酸酸甜甜嘅蕃茄湯真係好正👍🏻👍🏻
一上枱熱辣辣,用上新鮮蕃茄烹調😍再加上花膠👅 簡直係完勝🤩

熗炒青城臘肉菜花🥦
入秋後食臘肉真係冇得頂🥳
臘肉既鹹香俾菜花吸哂✌🏻
而菜花清爽脆口 真係超級惹味~

皺皮椒酸菜煮牛肉

牛腩麵有店家秘製嘅麻辣牛腩配上手工麵,麵條煙銀彈牙,分量剛剛好😆 完全唔會因為之前食得太飽而食唔晒個面。牛腩同埋牛筋炆得超級淋身,再加埋個麻辣醬❤️ 真係而家諗起都流緊口水!

鮮雜果土紅糖冰粉+時令水果🍈
土紅糖冰粉配上大量新鮮水果,冰冰涼涼 ,再加埋哈密瓜又甜又多汁🤩簡直係超完美

2021-11-11 1612 瀏覽
是日和家人慶祝,到了這間位於上環的高級🌶新派川菜餐廳。這餐廳主打正宗成都菜,以香氣為主導,辣度著重層次感。而餐廳的裝修都別具心思,古典得來又不失時尚感。無論食物、服務定環境都充滿驚喜,難怪能夠連續兩年得到米芝蓮🌟星級推薦。.🔸自家製竹蔗馬蹄甘筍粟米鬚水味道好清甜,而且好足料,有去濕清熱,健脾又開胃之功效,忍不住每人都喝了兩杯。.🔹煙燻素鵝第一道是涼拌小食,賣相好漂亮,有花瓣點綴。用腐皮包著滿滿的餡料,有冬菇、甘筍、豆腐乾,食落帶煙燻香,還可點醋或指天椒粉,加以調味。.🔸手抓羊肉外皮燒得好香脆,吃下去焦香多汁,配上孜然粉,味道又香又惹味,一點羊羶味也沒有,而且羊肉肉質嫩滑,很不錯。.🔹井巷子片皮鴨這個是必點!片皮鴨外皮酥脆,帶點油香,而且鴨肉肉質嫩滑,還跟上整隻鴨脾,真的非常吸引。而配料有青瓜、蔥段、哈蜜瓜條、黃金奇異果條,感覺好清新,完全不覺得油膩,而且帶點清甜的感覺。配上自家製海鮮醬,整體味道和口感都非常豐富。.🔸蕃茄蛋花花膠湯這個湯好足料,不單用上多個新鮮蕃茄煮成,還加入好多花膠,夠晒滋補養顏,而且營養價值非常高。清爽酸甜的蕃茄湯配上蛋花甜度適中,口感香滑。.🔹熗炒青城臘肉菜花用上
🔸自家製竹蔗馬蹄甘筍粟米鬚水

🔹煙燻素鵝

🔸手抓羊肉

🔹井巷子片皮鴨

🔸蕃茄蛋花花膠湯

🔹熗炒青城臘肉菜花
用上四川菜熗炒傳統方法製作,選用青城名物-青城臘肉,半肥瘦豬肉經長時間熏烤後,肥肉的油脂被蒸發,繼而產生獨特的煙熏香氣。配上福建的椰菜花,和自家製胡辣油,煮成了一道惹味,又口感豐富的菜式。

🔸皺皮椒酸菜煮牛肉
牛肉用上新鮮騸牯的牛柳心,牛味香濃,口感軟嫩,配上皺皮椒和酸菜,運用皺皮椒微辣特香的特性,味道帶酸辣爽甜,又充滿香氣,好惹味。

🔹麻辣牛坑腩伴手工麵
牛腩油脂分布均勻,肉質腍滑,而且牛味很濃,食落口感鬆軟;而牛筋感覺爽口軟嫩。而手工麵就很有嚼感,口感彈牙,配上麻辣口感,感覺好過癮!

🔸鮮雜果土紅糖冰粉
賣相色彩繽紛,入面有好幾款新鮮生果粒,包括火龍果、紅肉火龍果、蜜瓜。用土紅糖製成的冰粉,口感清涼爽甜,還加入口感香脆的穀物,好有層次。

🔹時令水果
蜜瓜好新鮮,超甜又多汁,而藍莓都好甜,而且好大粒。
最後,還奉上清涼白兔糖作結,第一次食薄荷味的白兔糖,想不到薄荷味和奶味都很夾。
  • 井巷子片皮鴨
  • 熗炒青城臘肉菜花
  • 手抓羊肉
  • 皺皮椒酸菜煮牛肉
2021-11-11 955 瀏覽
餐廳以成都的井巷子命名,顧名思義就是主打正宗的成都菜,菜式有「小家碧玉之美」的感覺,非常精緻講究,更獲得米芝蓮指南推薦。煙燻素鵝以腐皮包裹著冬菇、甘筍和豆腐乾絲,煙燻帶淡淡的桂花香,口感清新不膩,可配醋或指天椒粉。手抓羊肉充滿孜然粉獨有的香氣,帶點微辣,羊肉味好鮮美,入口軟糯又不膩不羶,色香俱全。井巷子片皮鴨油亮的鴨皮入口薄脆,鴨肉口感嫩滑豐腴,整隻鴨腿肉更可以餅皮捲來吃;那自家製的海鮮醬甜度適中,醬香濃郁;配料除了常見的青瓜和蔥段外,更少有的加入黃金奇異果和哈蜜瓜,兩者均非常清甜,能平均油膩感;餅皮一直以熱鍋烘著保溫,薄而紮實。蕃茄蛋花花膠湯濃郁清爽酸甜的蕃茄味,蛋花散開凝結略帶層次感,一條條粗的花膠軟滑充滿膠質。熗炒青城臘肉菜花青城最出名的老臘肉切成一片片薄片炒香,口感有點像煙肉,好香口;熗炒花菜很清爽脆口,有點麻辣鮮香感。皺皮椒酸菜煮牛肉皺皮椒剛吃下不太感到辣味,後來慢慢滲出辣味,加上酸菜,有點酸爽感;牛肉用上新鮮騸牯牛柳心,騸牯牛即是山東的閹牛,肥美得來又有肉味。麻辣牛坑腩伴手工麵本地黃牛坑腩肥瘦適中和入味,牛筋好爽彈軟嫩,麻辣感不太重;手做風乾麵特別富彈性,散發天然麵香。鮮雜

鮮雜果土紅糖水
紅肉火龍果、火龍果、蜜瓜切粒好鮮甜,還有幾種穀物好有口感,啫喱更以傳統的土紅糖製成,蔗香味特別濃郁細滑。

時令水果
蜜瓜超多汁蜜味濃郁;藍莓特別大粒,微酸帶點甜。
自家製竹蔗馬蹄甘筍粟米鬚水

自家製竹蔗馬蹄甘筍粟米鬚水
全部也是鮮甜的食材煲成,健脾又開胃,湯渣隔得很清,好清甜。
2021-11-10
2021-11-11 94 瀏覽
我好鍾意食中菜,但較鍾意揀環境好,坐低慢慢同朋友食下傾下咁。餐廳門口已經好有氣派,入到去服務已經好好。坐低先揀茶,茶款都唔少,我地揀咗鐵觀音及普洱。餐牌好多野食,樣樣都吸引。最鍾意食中菜嘅蜜汁叉燒,呢個蜜汁叉燒賣相已經好靚,食落肉汁林身好夠味又非常juicy! 食川菜當然會使返一啲地道嘅食品,例如蒜泥白肉。白肉肥肥地,加埋蒜香🧄又香辣~片皮鴨包住嘅皮一路都用火熱住,所以可以保持熱度。片皮鴨被片得夠薄夠脆,鴨肉帶鴨香,真係滿口鴨香,好滿足!都好耐冇食過咁好味嘅片皮鴨。食完片皮鴨我哋就食酸辣湯,呢個酸辣湯黑醋味香濃,仲有蟹肉。有筍、木耳、豆腐等等。之後仲叫咗四季豆及辣乳鴿。每次食乳鴿都有童年回憶,因為以前個年代好興食乳鴿。呢度嘅乳鴿新鮮整起,所以夠香脆。第一次食辣嘅乳鴿好特別,而且真係幾好食!之後再剁椒花膠海鱸魚撈飯,呢個味道好豐富,花膠有好多,而且海鱸魚味幾鮮,再配上剁椒多汁又香辣。甜品就有冰粉及水果,非常新鮮。

餐牌好多野食,樣樣都吸引。

片皮鴨包住嘅皮一路都用火熱住,所以可以保持熱度。
有筍、木耳、豆腐等等。之後仲叫咗四季豆及辣乳鴿。
每次食乳鴿都有童年回憶,因為以前個年代好興食乳鴿。
甜品就有冰粉及水果,非常新鮮。

2021-11-10 116 瀏覽
今日約左朋友去上環食米芝蓮都有推薦既井巷子 by 鋒膳🎐一到門口已經感覺到個種氣場太有神秘感😍感覺到唔會令我地失望!夫妻肺片當中有牛肚牛𦟌每塊大小都差唔多 真係好考手功 加上充滿麻辣汁嘅味道 非常之開胃👍🏻芝麻香蔥口水鵝翼有芝麻加香蔥聞起黎好香 而且口水汁唔會好辣 每一舊鵝翼都係冇骨嘅 同埋可以一啖過 勁滿足加上鵝皮好Q彈 肉汁鮮嫩🤤🤤井巷子片皮鴨🦆賣相好靚 同埋超級細心有一張小教學 教點樣包片皮鴨😆真係逐步逐步跟佢做!塊皮💯 真係做到皮薄餡靚😍塊皮超級薄 而且鴨皮好脆口😍另外配料方面唔止有京蔥同青瓜 仲有金奇異果🥝同埋哈密瓜🍈加埋食起上黎酸中帶甜 增加開胃唔會覺得滯🤤番茄蛋花花膠湯🥣第一次食呢個配搭 估唔到咁夾🥸蕃茄鮮甜 加上花膠好足料 ☺️熗炒青城臘肉菜花🥦椰菜花好爽口而且用咗熗炒方式去烹調 令到成碟菜更加入味😛皺皮椒酸菜煮牛肉酸菜比平日食到既係爽口好多 聽店員講係師傅自己整😍麻辣牛坑腩伴手工麵🍜比依個驚艷到😲牛坑腩肉質好腍滑 而個手工麵好彈牙必食之選🤩鮮雜果土紅糖冰粉+時令水果🍈飯後食甜品 加上今晚食既餸菜都係微辣 食返D甜野中和返🥳
今日約左朋友去上環食米芝蓮都有推薦既井巷子 by 鋒膳🎐

比依個驚艷到😲牛坑腩肉質好腍滑 而個手工麵好彈牙必食之選🤩

鮮雜果土紅糖冰粉+時令水果🍈
飯後食甜品 加上今晚食既餸菜都係微辣 食返D甜野中和返🥳

2021-11-09 93 瀏覽
一嚐米之蓮推介餐廳-井巷子嘅片皮鴨,真係有水準😍 而佢其他菜式亦都好味道~ 餐廳環境仲幾好,服務超好!首先食前菜:鴛鴦蒜泥白肉,好多蔥花又辣辣地🌶 另外西班牙向日葵甘栗豚,叉燒好夠蜜汁,個邊燒到脆脆地😋最期待嘅片皮鴨🤤超有光澤,皮夠香,有鴨油香,一片皮一片肉加配料醬汁咁夾嚟食,好正!店員仲幫我哋將鴨肶切件,啖啖肉!之後到廿五年黑醋蟹肉酸辣湯、蟹肉夠多,酸辣湯夠多料~ 牛肝菌乾扁四季豆以為好普通,點知好惹味食唔停。到脆皮鮮辣乳鴿,好辣但超過癮。食到剁椒花膠海鱸魚撈飯已經好夠飽,花膠海鱸魚🐟撈飯、小小辣,花膠好正,飽但都忍唔住食哂🙈最後有鮮雜果土紅糖冰粉,好似啫喱咁,好多水果~食埋時令水果哈密瓜🍈超滿足!環境好、服務好、食物有水準😍

一嚐米之蓮推介餐廳-井巷子嘅片皮鴨,真係有水準😍
而佢其他菜式亦都好味道~ 餐廳環境仲幾好,服務超好!

首先食前菜:鴛鴦蒜泥白肉,好多蔥花又辣辣地🌶
另外西班牙向日葵甘栗豚,叉燒好夠蜜汁,個邊燒到脆脆地😋

之後到廿五年黑醋蟹肉酸辣湯、蟹肉夠多,酸辣湯夠多料~
牛肝菌乾扁四季豆以為好普通,點知好惹味食唔停。
到脆皮鮮辣乳鴿,好辣但超過癮。

最後有鮮雜果土紅糖冰粉,好似啫喱咁,好多水果~
食埋時令水果哈密瓜🍈超滿足!

環境好、服務好、食物有水準😍
2021-11-08 602 瀏覽
放咗工同屋企人聚餐,其實我哋唔係食得好大辣,但係呢間餐廳嘅菜式有別於一般水煮做法,幾特別,就揀咗嚟呢間食四川菜嘅米之蓮推介餐廳試吓,結果食得好滿足。芝麻香蔥麻辣口水雞呢個好惹味,麻麻辣辣,雞肉好新鮮,係用新鮮嘅三黃雞做,雞皮好爽滑,一啲都唔覺得肥膩,雞肉嫩滑,配上爽口海蜇同埋青瓜,加上蒜粒花生粒非常好味。西班牙向日葵金栗豚叉燒呢個西班牙豚肉又真係幾好食,肉質鬆軟,唔會死實實,帶住少少肥膏,笑得好甘香,醬汁配上少少蜜糖甜甜的,好食。井巷子片皮鴨片皮鴨燒得好靚,皮已經去除多餘嘅肥膏,所以食落去絕對係充滿由香而不肥膩。呢度嘅薄餅用爐溫着,唔怕凍咗變硬,薄餅包住鴨皮,兩件肉,然後加上奇異果、哈密瓜、青瓜、京蔥,再加上適量嘅海鮮醬,包住一齊食,簡直一流,蔬果中和快油膩感,食多幾件都OK。25年黑醋蟹肉酸辣湯跟住就飲酸辣湯,材料有蟹肉之餘,仲有好多花膠絲,配上木耳絲、冬菇絲、豆腐絲,再配上25年黑醋,酸酸辣辣,好醒胃。油牛肝菌干扁四季豆呢碟好有鑊氣,干扁四季豆好好食,充滿牛肝菌嘅獨特香味,加上肉碎,好香好惹味。脆皮鮮辣乳鴿呢隻乳鴿燒得皮脆肉亂,睇落似平時食開嘅乳鴿,但係味道一啲都唔一樣,用咗酸椒醃

芝麻香蔥麻辣口水雞

西班牙向日葵金栗豚叉燒

油牛肝菌干扁四季豆

脆皮鮮辣乳鴿
呢隻乳鴿燒得皮脆肉亂,睇落似平時食開嘅乳鴿,但係味道一啲都唔一樣,用咗酸椒醃製,非常惹味,尤其是啜骨頭麻辣味會慢慢滲出,好過癮。

剁椒花膠海鱸魚撈飯
呢個簡直係極品,免頭嘅剁椒係店家自家醃製,酸味為多,唔會太辣食唔到。海鱸魚用上英國深海鱸魚,油分極多,魚皮煙韌厚身,魚肉爽,味道有點似銀雪魚。另外有好多花膠條,花膠比較厚身,充滿膠質,口感適中,唔會太淋啤啤。炒飯底用咗日本靜岡蛋,蛋味香, 用嚟撈花膠一齊食,超級正。

鮮雜果土紅糖冰粉
冰粉係四川常有嘅甜品,凍食清清涼涼,口感爽滑,加入花生粉,配上新鮮生果粒,好清新。

食完最後仲有生果,提子好好食,清甜爽脆,應該係日本或者韓國貨,仲有特大藍妹,口味。
2021-11-05 94 瀏覽
平日食中菜都係食粵菜多,食得多覺得有點悶,今日我哋就食特別啲,食四川菜,今日嘅四川菜同我印象之中嘅四川菜唔同,唔係辣到放唔入口嗰種。啱晒我哋呢啲只可以食BB辣嘅人。入到來餐廳,環境唔錯,時尚裝修帶一點中國風。坐低之後,侍應就遞上溫暖嘅羅漢果茶,適合而家大秋意嘅天氣。芝麻香蔥麻辣口水雞先來個前菜,口水雞已經去晒骨,雞皮爽滑,雞肉嫩滑,麻辣味道啱啱好,好開胃,配菜嘅青瓜好爽口,而且仲有海蜇頭,食到停唔到口。西班牙向日葵甘栗豚叉燒呢個叉燒肉質非常鬆軟,肥瘦相間嘅叉燒,油潤甘香,叉燒汁配上甜度剛好嘅蜜糖,冇人能夠抗拒。井巷子片皮鴨今晚我最期待嘅菜式之一,果然冇令我失望,賣相非常吸引。燒鴨皮燒得色澤均勻,而且仲有成隻燒鴨髀,非常邪惡。餐廳好細心,薄餅皮用爐溫暖着,唔會驚凍咗硬骨骨,跟住餐廳比嘅指示包好片皮鴨,一啖放入口,非常滿足。油脂脂的香脆燒鴨皮入口即溶,配上燒鴨肉,奇異果,蜜瓜,青瓜,京蔥,食多也不會覺得油膩。燒鴨髀影完相之後,侍應便幫我哋切成一件件,方便食用。燒鴨皮嘅皮比片皮鴨嘅皮還要香脆,正!25年黑醋蟹肉酸辣湯酸辣湯加上25年香醇黑醋,味道很醒胃,湯料好豐富,有花膠絲,冬菇絲,木耳絲,
芝麻香蔥麻辣口水雞

25年黑醋蟹肉酸辣湯
酸辣湯加上25年香醇黑醋,味道很醒胃,湯料好豐富,有花膠絲,冬菇絲,木耳絲,筍絲還有蟹肉,口感爽口。

油牛肝菌干扁四季豆
好有鑊氣嘅一個菜式,香氣撲鼻,好惹味。

脆皮鮮辣乳鴿
乳鴿燒得好靚,色澤均勻。一咬下去,皮脆肉嫩,冇晒皮下脂肪,乳鴿好多肉汁,乳鴿以特製浸泡水醃製,浸泡水以指天椒為主調。乳鴿好入味,唔會好辣。乳鴿骨則味道好濃,辣到十足,味道刺激。

剁椒花膠海鱸魚撈飯
呢個飯好好味,剁係餐廳自己浸泡,口味偏酸,唔會好辣。依個飯嘅用料好上乘,分量十足嘅花膠絲,加上英國深海鱸魚,好矜貴。花膠絲爽滑彈牙,海鱸魚魚油豐富,魚味濃郁,配上剁椒一齊食,酸辣嘅味道中和花膠同魚嘅飽滯感。炒飯用上靜岡蛋,蛋味特別香,炒底粒粒分明,呢個飯冇得彈。

鮮雜果土紅糖冰粉
呢個四川甜品係第一次食,色彩繽紛,材料同口感豐富,爽滑QQ嘅冰粉配上紅糖,加上花生碎忪子果仁,味道唔會單調,加上甜酸水果,一解食咗好多肉類嘅肥膩感。

最後食埋大大粒爆汁超甜提子同埋藍梅,今餐畫上完美嘅句號。
2021-11-05 85 瀏覽
上環米芝蓮井巷子, 一直緊守米芝蓮車胎人推介, 推介得梗係有原因, 成班師傅用上好幾個月去學師, 不同辣椒不同辣勁配不同菜色, 一改川菜給予大眾只有「辣」的印象, 沒有重慶味霸道的辣勁,井巷子主打細膩精緻的成都菜, 加上餐廳不吝嗇地用靚料, 偏香細緻的麻辣香盡在口裡徘徊, 少少麻辣多多趣, 人人都樂於接受,皆大歡喜。餐廳以灰調帶上四川竹林的雅緻裝潢,就於在成都古宅亭園裡享受悠閒。手抓羊肉少少辣多多脆熱騰騰手抓羊肉 ,送上檯時孜然香氣滿屋飄香,羊肉的香味、芹菜等的香味四處蕩漾。咬落更是少少辣而帶脆內juicy! 最重要係羊羶味唔會過於搶戲! 喜歡!芝麻香蔥口水鵝翼紛陳惹味!鵝翼切理入口size 去埋骨, 嫩滑鵝肉及爽彈鵝皮, 加埋青花辣及各種香料在辣汁上面飄浮, 帶微微舒麻的感覺令人精神為之一振!令人垂涎三尺井巷子片皮鴨整晚菜色中非辣代表, 也是這裡的拿手好戲! 擺盤又賞心悅目! 片皮鴨煙燻之後外皮香脆, 入口滿口甘香鴨油, 鴨肉帶有淡淡的煙燻香, 加埋青瓜京蔥蜜瓜金奇異果, 可以解膩的同時, 整體絕對稱得上高水準的片皮鴨。番茄蛋花花膠湯湯身厚度適中,裝載著平衡的酸甜番茄香 湯底濃郁甜美

少少辣多多脆

紛陳惹味!

番茄蛋花花膠湯

湯身厚度適中,裝載著平衡的酸甜番茄香

湯底濃郁甜美豐富. 加埋花膠的厚度, 讓人難忘。

熗炒青城臘肉菜花

福花本質又爽又甜,點點青城臘肉作催化劑,

青城臘肉的咸香加上菜花的清甜,兩者走在一起將味道變得融和起來, 結合得天衣無缝

閹割了的牛味道特別濃是必然吧

本地新鮮騸牯牛柳心配搭雲南皺皮椒及中國芹, 味道又香又甜

麻辣牛坑腩伴手工麵

餐廳不吝嗇地用靚料, 連做舊牛腩都好味過人。
麻辣牛坑腩伴手工麵以本地黃牛坑腩入饌,

牛坑腩本質軟滑而帶有彈性, 而且成都麻辣似辣非太辣, 少少辣卻多多惹味,而當中的香味
更悉數滲進手做的風乾麵裡, 爽滑之中包大叫過癮。

自家製二十五年陳皮羅漢果茶,滑口生津飽滿不刺激,

咸檸檬蜜糖水也超潤的。

時令水果 及鮮雜果土紅糖冰粉

蜜瓜鮮甜多汁 珍寶藍莓super大粒!

而土紅糖冰粉冰涼暢快, 土紅糖加埋水果, 火龍果 蜜瓜 黃豆粉 杞子乾 ,絕對為這餐畫上完滿的句號。
講起香港川菜,麻辣火鍋肯定係第一樣在腦海飄過的菜色,然而如果火辣辣的川菜唔係 your cup of tea,上環米芝蓮得主「井巷子 - by 鋒膳」有可能會讓你有新的insight~井巷子令人着迷的菜色除了有傳統四川菜, , 還有更多華麗而精緻的新派四川菜式,重點是大廚堅持只用上乘的新鮮食材,重新演繹過的百味川菜,肯定對味蕾有一番新衝擊。手抓羊肉喜歡羊肉的人肯定不會失望,孜然的香氣跟羊肉極為搭配,脆骨的肉,加上羊肉本身燒得香口軟嫩,好吃芝麻香蔥口水鵝翼四川菜的博大精深,肯定唔係得紅噹噹的麻與辣。陝西紅花及青花椒,帶麻香卻不會過辣。辣椒滾油加上芝麻,加上富光澤的鵝翼,皮爽滑彈,口感嫩滑絕對唔會鞋口。井巷子片皮鴨片皮鴨以煙燻煙得外皮香而帶脆,而來裡肉質嫩滑,外皮略帶少許鴨油脂,非常香口,加上 金奇異果青瓜京蔥蜜瓜及餅皮同吃, 口感層次豐富。番茄蛋花花膠湯未想過 花膠王番茄原來是可以如此搭配, 簡單之中帶清爽酸甜,花膠更為整道菜色加上 矜貴的味道。熗炒青城臘肉菜花大廚特地找上四川的傳統 臘肉,熗炒過的青城臘肉 香味更覺濃郁, 臘肉 肉味鮮美, 配上清甜的福花, 可以減低臘肉的油膩感。皺皮椒

講起香港川菜,麻辣火鍋肯定係第一樣在腦海飄過的菜色,
然而如果火辣辣的川菜唔係 your cup of tea,

芝麻香蔥口水鵝翼

四川菜的博大精深,肯定唔係得紅噹噹的麻與辣。
陝西紅花及青花椒,帶麻香卻不會過辣。辣椒滾油加上芝麻,

加上富光澤的鵝翼,皮爽滑彈,口感嫩滑絕對唔會鞋口。

井巷子片皮鴨

加上 金奇異果青瓜京蔥蜜瓜及餅皮同吃, 口感層次豐富。

皺皮椒酸菜煮牛肉
(新鮮騸牯牛柳心)

大廚以上等新鮮材料入饌絕對是井巷子最出色之處,以新鮮騸牯牛柳心 烹調的皺皮椒酸菜煮牛肉,

牛柳心肉味濃,有咬口得黎又鬆化,雲南皺皮椒及中國芹同炒, 味道之豐富激活了 味蕾。

麻辣牛坑腩伴手工麵

以本地黃牛坑腩入饌, 牛筋牛腩入口 滿滿骨膠原 不在話下 ,而辣味不只帶辣,
最欣賞 井巷子的麻辣 是辣中有麻,麻中帶香而不會死辣,辣得溫和,也混雜香料的特別芳香,
這樣的辣使牛筋牛腩都很有層次,配上手做的風乾麵更顯 師傅的功力)

鮮雜果土紅糖冰粉

不要少看甜品, 火龍果 蜜瓜 豆粉 杞子乾 與土紅糖的配搭,有甜味卻唔會膩, 清爽 冰涼剛剛好。

時令水果

即使時令水果也見得出大廚 有悉心選擇, 蜜瓜鮮甜多汁 珍寶藍莓也不是行貨, 超大粒的說。

咸檸檬蜜糖水也相當不錯渴。

井巷子做成都菜的確十分出色,菜式系列精緻細膩,吃得出 師傅的功架,更吃得出團隧背後對菜色的執著。
2021-11-02 100 瀏覽
井巷子 by 鋒膳 地址: 上環干諾道中145號多寧大廈地下電話: 28689801慶祝朋友升職聚一聚,佢推薦上環一間川菜井巷子,方便幾位做金融既朋友仔,早食早回家。前菜先點了一碟芝麻香蔥麻辣口水雞,除了全起骨外,原來內裡加了青瓜及海蜇頭,一啖咬落有唔同口感交雜,非常好食。再來一碟西班牙向日葵甘栗豚叉燒,蜜汁豐厚而且肥瘦適中,而且有適度黑焦,不止沒影響味道,層次反而提升了很多。主菜來了︰井巷子片皮鴨 。餐廳特別準備了圖文小冊子,教客人如何獲得最大享受︰一片皮、兩片肉、再加洋蔥、寬瓜、青瓜等,再添醬油,真係絕佳菜色。然後,廿五年黑醋蟹肉酸辣湯,酸辣味道適中,而且內裡足料,蟹肉與酸辣湯現料原來咁配合。油牛肝菌乾扁四季豆,較清新但脆口,正好給胃口一個休息。脆皮鮮辣乳鴿,表面平常不過,咬落去先覺脆皮附帶辣味,原來餐廳用指天椒及青辣椒泡油而成,係川菜近幾年的革新。剁椒花膠海鱸魚撈飯,用上泡剁椒、英國鱸魚、靜岡魚子而成既撈飯,豐富得令人有點罪惡感。最後,餐廳安排了鮮雜果土紅糖冰粉作甜品,冰粉既滑、紅糖既租、鮮果既清新,剛好作了完美總結。不知不覺,邊食邊傾計,就坐了三小時。臨走前,朋友先提起,
井巷子 by 鋒膳

地址: 上環干諾道中145號多寧大廈地下
電話: 28689801

油牛肝菌乾扁四季豆,較清新但脆口,正好給胃口一個休息。

不知不覺,邊食邊傾計,就坐了三小時。臨走前,朋友先提起,這是米芝蓮推薦既餐廳。希望朋友快點步步高升,再請大家食好野。
2021-11-01 89 瀏覽
井巷子 by 鋒膳地址: 上環干諾道中145號多寧大廈地下電話: 28689801=====================每年米芝蓮公布上榜名單,都是我關心的事,會選幾間有興趣的成為我心中的必試名單,搵埋朋友一齊食晚飯四人行可試到更多心水菜,來前已做好功課,知道什麼是出名又必食的。前菜芝麻香蔥麻辣口水雞, 是川菜中架經典,醬汁香辣惹味,打骨去掉食得方便, 雞肉亦甚滑, 雞皮有彈力沾著一屠辣油好開胃。另外要一份唔辣架西班牙向日葵甘栗豚叉燒, 叉燒肉質好嫩,蜜汁剛好中和口水雞的辣勁。井巷子片皮鴨是大家期待的, 皮連著肉,餅皮好薄透仲細心用小火保溫, 就唔怕冷卻令餅皮黏埋,好食到大家密密包好直接放入口品嚐。全桌人只顧吃即時靜了只有嘴嚼聲。油牛肝菌乾扁四季豆, 四季豆油炆至腍身, 送入口即散發出濃香牛肝菌。酸辣湯足料, 並不是生粉湯,入面有蟹肉、筍絲、黑木耳、肉絲、嫩豆腐絲辣味被醇香的酸豬味中和,入口順香的一道廿五年黑醋蟹肉酸辣湯。脆皮鮮辣乳鴿是繼片皮鴨也是必食的一道菜式,問了店員乳鴿用了鮮指天椒,青辣椒,青花椒、香菜調成的辣醬汁泡成,入味到肉及內裡, 平常食炸的都是醬酒魯水味,意外驚喜是這
井巷子 by 鋒膳
地址: 上環干諾道中145號多寧大廈地下
電話: 28689801
=====================

脆皮鮮辣乳鴿是繼片皮鴨也是必食的一道菜式,問了店員乳鴿用了鮮指天椒,青辣椒,青花椒、香菜調成的辣醬汁泡成,入味到肉及內裡, 平常食炸的都是醬酒魯水味,意外驚喜是這多了份椒香卻不會死辣及搶喉。

剁椒花膠海鱸魚撈飯 ,自泡剁椒英國鱸魚肉滑嫩及份條花膠, 飯粒被花膠海鱸張著,加上日本靜岡太陽卵,衛生控制是可以生吃的剌身級雞蛋。

食左好多辣野, 來份鮮雜果土紅糖冰粉不怕味蕾麻目,紅糖甘甜即時令喉嚨舒緩。冰粉透明食下質感如啫喱,涼快感直由口中直滑到肚中

成餐飯同友人都好滿意, 服務細心周到,勤換骨碟及倒茶。
吃膩了日本菜 辣妹子重投中菜的懷抱一行四人 相約在銅鑼灣這間高級川菜最近兩年都拿米芝蓮推薦 質素有保證餐牌選擇多 不少地道功夫菜式好吸引引入川菜新派煮法 食材用料刁鑽講究甘栗豚廿五年黑醋靜岡蛋四川辣椒 等 古風的裝修典雅舒適 卡座私隱度頗高值得一讚是服務也熱心 認真介紹食物 店員細心密密換碟添茶 好滿意的一餐-⧫⧫ 冰鎮茅台鵝掌 ⧫⧫ $140鵝掌上檯酒香撲鼻 入口酒味不會太濃涼浸浸且口感爽脆 作為頭盤相當開胃-⧫⧫ 西班牙向日葵甘栗豚叉燒 ⧫⧫ $195選用素食放牧豬 含大量不飽和脂肪酸有助降低壞膽固醇 是對身體有益的肉叉燒質地非常軟腍嫩滑 有焦香卻不柴肥瘦分佈均勻 醬汁帶有蜜糖微甜美味好喜歡它的脆邊 個人認為水準很不錯-⧫⧫ 井巷子片皮鴨 ⧫⧫ $350 /半隻鴨皮金黃油亮 切得非常薄入口極酥脆即使相機食先稍為放涼 脆度仍保持住餐廳的烤爐據說很厲害 米芝蓮也推介正因為火侯控制好 皮脆肉嫩輕鬆達成除了鴨本身的脂香肉香 配菜亦很重要選料頗特別 哈密瓜金奇異果大葱青瓜當然還有傳統海鮮醬 配搭竟異常合拍跟隨小小說明書 學包出一份滿分鴨卷入口煙韌香脆軟嫩爽口酸甜俱備 美味店員還貼心把鴨脾拿回
吃膩了日本菜 辣妹子重投中菜的懷抱

整體水準相當高 食物服務都令人滿意
2021-10-25
巷子片皮鴨
2021-10-29 184 瀏覽
好久沒吃四川菜,要吃當然要吃得精😎今次來到米芝蓮推介香港川菜餐廳第六位的井巷子 by 鋒膳🤩-餐廳門外,感覺得高深莫測。推開門揭起神秘面紗。踏進去仿佛置身老成都一樣,青磚做牆,配合大燈籠及工業風的黑金屬顏色,是現代及古典結合。我們被安排坐在小包箱內,只要放下簾,自成一角。-HK$140冰鎮茅台鵝掌上檯時茅台的香味進攻我的嗅覺,咬下爽、滑、有韌性又帶出一絲絲酒香。- HK$195西班牙向日葵甘栗豚叉燒 ~充滿光澤感又肥瘦分明的叉燒,咬下去甜而不膩,肉質軟熟。原來這裡的叉燒採用吃五穀, 向日葵, 栗子及橡果的豬豬,吃起來更健康。-HK$350/半隻井巷子片皮鴨~吃片皮鴨前,餐廳會提供包片皮鴨彩色教學書仔。色澤純艷,皮脆又充滿咀嚼感,配上傳統醬汁、大蔥和青瓜之外,還加上金奇異果及哈蜜瓜。第一次吃片皮鴨是那麼清新😉餅皮一直用熱鍋保溫,所以每次吃餅皮濕潤。片皮鴨上枱的時候還有一隻未切開的鴨脾,巨吸引🤩最後我們請廚師分4件,人人有脾食。.HK$150/位廿五年黑醋蟹肉酸辣湯 ~採用豬骨、雞骨及洋葱等熬成濃湯底,配料多有冬菇絲、鮮筍絲、生拆蟹肉、豆腐絲、木耳絲等..入口細膩柔滑,配上25年黑醋及四川

HK$140冰鎮茅台鵝掌

半隻井巷子片皮鴨

HK$150/位廿五年黑醋蟹肉酸辣湯 ~
採用豬骨、雞骨及洋葱等熬成濃湯底,配料多有冬菇絲、鮮筍絲、生拆蟹肉、豆腐絲、木耳絲等..入口細膩柔滑,配上25年黑醋及四川著名三生川辣椒粉,鮮、麻的感覺直沖上腦袋。
25年黑醋蟹肉酸辣湯

HK$138油牛肝菌乾扁四季豆 ~牛肝菌經過油泡處理,吃起來帶點鹹香及脆口,四季豆鮮爽配上惹味的肉碎,忍不住想叫碗白飯😝
油牛肝菌乾扁四季豆

脆皮鮮辣乳鴿~色澤紅潤的乳鴿,誘人食慾。咬下口是酥脆的口感,隨之而來是椒麻感刺激了味蕾,一吃就上癮了......
脆皮鮮辣乳鴿

剁椒花膠海鱸魚撈飯~剁椒花膠海鱸魚撈飯的靈魂就在剁椒。專人泡制剁椒,吃起來椒氣十足。
滿滿的花膠鋪滿了飯上,真是令我無比興奮。迫不及待撈來吃,滿滿膠質的花膠是Q彈口感。英國深海鱸魚,魚肉質結實鮮甜,飯是用靜岡太陽蛋來炒底,這個撈飯太矜貴!
剁椒花膠海鱸魚撈飯

HK$38鮮雜果土紅糖冰粉~冰粉是四川經典甜品,外型有點像香港涼粉。晶瑩剔透粉紅色的冰粉配上微甜的紅糖汁、花生碎、芝麻、椰絲,火龍果、紅肉火龍果及哈蜜瓜帶出清甜、Q彈及爽滑的雙重口感。
鮮雜果桃紅糖冰粉

時令水果~來自靜罔的哈蜜瓜是甜美多汁,大粒的藍莓是酸甜可口;

贈送時令水果

大白兔糖清涼奶味~第一次吃到清新怡人的大白兔糖;
自家製羅漢果無花果茶~清熱潤喉,冷熱皆飲;

最後一讚是服務態度,殷勤又耐性,每問必答👍難怪連續兩年榮獲米芝蓮推介的餐廳

2021-10-25
5 分鐘 (堂食)
半隻井巷子片皮鴨
鮮雜果桃紅糖冰粉
贈送時令水果
  • 鮮雜果土紅糖冰粉
2021-10-24 852 瀏覽
呀爸今年踏入六十五歲,所以一定要同佢大大咁慶祝!今次,我喺網上搵到一間新派食四川菜嘅舖頭,呢間餐廳叫川巷子 by 鋒膳,喺上環港鐵站附近,位置非常方便。一入到去有傳統中國宮廷嘅佈置,用嘅碗碟都好有中國傳統特色,我已經預先同家姐揀好咗今日食嘅菜式,所以一坐低就已經可以叫侍應上菜。第一個菜就係食四川菜必食嘅,口水雞,全名叫芝麻香蔥麻辣口水雞,個口水汁唔算好辣,味道啱啱好,雞肉全部冇骨,食起嚟好方便。第二個菜就係呢個西班牙向日葵甘栗豚叉燒!不過平時食川菜,好似好少食叉燒,但係呢個叉燒非常之特別,佢係用黑毛豬燒嘅叉燒,唔單止外脆內軟,食起嚟仲有淡淡焦香味,好好食,我咁講係我食過最好食嘅叉燒!第三個就係非川菜成日見到嘅片皮鴨 ,鴨肉同鴨皮分別燒得又脆又嫩,個鴨脾大大隻,同用火長期暖住嘅麼麼皮、奇異果絲、青瓜絲同京蔥一齊食,滋味無窮!第四個係其中一個非常值得讚同推薦嘅廿五年黑醋蟹肉酸辣湯!酸辣湯酸辣味啱啱好,材料非常多,有冬菇絲、蟹肉絲、筍絲等,稠度啱啱好,好食過食魚翅呀!第五個係其中一個好出名嘅川菜,油牛肝菌乾扁四季豆!除咗四季豆之外,仲有好有營養嘅牛肝菌,四季豆鹹鹹哋,好惹味,用嚟送飯一流,食
呀爸今年踏入六十五歲,所以一定要同佢大大咁慶祝!

第五個係其中一個好出名嘅川菜,油牛肝菌乾扁四季豆!除咗四季豆之外,仲有好有營養嘅牛肝菌,四季豆鹹鹹哋,好惹味,用嚟送飯一流,食食吓就食晒嚕。

第六個係脆皮鮮辣乳鴿,平時食乳鴿,通常都係椒鹽或者炸,今次係食辣嘅乳鴿,仲要係鮮辣。
鮮辣係川菜近幾年發展革新嘅創舉,用上乘嘅浸泡水,以新鮮嘅指天椒切成圈後,配搭青辣椒,前者主要係調味,後者主要係上色,然後輔佐以青花椒、香菜,調和成嘅醬汁雖然極辣,卻有鮮椒獨特嘅味感!我建議食得辣嘅人可以試吓,唔食得辣嘅人會覺得有啲辣。

第七個亦都係最後一個菜,剁椒花膠海鱸魚撈飯,餐廳用自泡剁椒、英國深海鱸魚仲有靜岡太陽卵,一齊炮製而成嘅撈飯,飯有啖啖花膠,口感又多層次,鱸魚嘅遠,花膠嘅爽,真係好好味!

食完晒所有正餐,係時候食一個甜品呀,就係呢個鮮雜果土紅糖冰粉仲有時令水果,食甜品果然有另一個胃呀,食完啱啱好!

見到爸爸食得咁開心,我哋就滿足啦!仲有值得一讚嘅就係呢度好好嘅侍應,服務態度一流!
2021-10-18
慶祝紀念