2022-01-17 585 瀏覽
好彩之前禁晚市前趕得切同朋友食咗餐高質既川菜,好耐都未試過咁優質既用餐體驗了😍前菜:🌟夫妻肺片🌟🌟手抓羊肉🌟好怕羶味既我,呢個羊肉係幾乎零羶味😳🌟井巷子片皮鴨🌟餐廳貼心到係每人提供一份食片皮鴨既說明書,仲要係彩色的😳可以跟住佢哋介紹既食法食👍🏻🌟番茄蛋花花膠湯🌟好香濃既蕃茄味,係偏酸既蕃茄湯,加咗花膠,更有咬口同養顏😍🌟熗炒青城臘肉菜花🌟臘肉無死咸既味道,咸度適中,如果配埋碗白飯就更完美了😍🌟皺皮椒酸菜煮牛肉🌟(新鮮騸牯牛柳心)🌟麻辣牛坑腩伴手工麵🌟(本地黃牛坑腩 手做風乾麵)聽經理介紹原來佢哋手工麵係自家製的,唔係同外面入貨,難怪咁彈牙🤤坑腩炆至軟腍👍🏻🌟鮮雜果土紅糖冰粉🌟上面既花生芝麻粉好似依緊糯米糍咁😂冰粉除咗水果之外,仲鋪滿了芝麻花生碎碎,一個非常中式既糖水🤤🌟時令水果🌟

前菜:
🌟夫妻肺片🌟
🌟手抓羊肉🌟

好怕羶味既我,呢個羊肉係幾乎零羶味😳

🌟井巷子片皮鴨🌟

🌟番茄蛋花花膠湯🌟

好香濃既蕃茄味,係偏酸既蕃茄湯,加咗花膠,更有咬口同養顏😍

🌟熗炒青城臘肉菜花🌟

臘肉無死咸既味道,咸度適中,如果配埋碗白飯就更完美了😍

🌟皺皮椒酸菜煮牛肉🌟
(新鮮騸牯牛柳心)

🌟麻辣牛坑腩伴手工麵🌟
(本地黃牛坑腩 手做風乾麵)

🌟鮮雜果土紅糖冰粉🌟

🌟時令水果🌟
  • 蕃茄蛋花花膠湯
  • 麻辣牛坑腩伴手工麵
2022-01-07 423 瀏覽
米芝蓮餐廳有著自帶的宣傳效果,大家都會慕名而來。所以一到晚市,餐廳已經滿座了,幸好一早訂位。一坐下,已請店員介紹菜式,店員耶很熱情地根據我們的口味替我們建議了很多菜式。▶️自家製羅漢果無花果茶首先每人一杯羅漢果茶,老少咸宜,入口清甜解毒。▶️煙燻素鵝賣相精緻,裡面是蔬菜絲,配上西班牙醋和辣椒粉調味,帶點酸辣的滋味,很開胃。▶️手抓羊肉羊肉配辣椒,看似很辣,但其實辣椒只是裝飾。入口微脆香嫩,沒有羊羶味,調味十分恰當,羊肉很香嫩,令人一試難忘。▶️井巷子片皮鴨我們根據店家的建議方法吃,片皮鴨皮上薄餅和配料。吃起來滿有鴨香,不俗。片皮鴨還有鴨腿,讓店員幫我們切好,鴨腿的味道很濃香。▶️番茄蛋花花膠湯花膠湯入口很滋補,花膠在脆和軟之間,口感不俗,加上番茄帶些甜酸味,不錯。▶️熗炒青城臘肉菜花臘肉配上菜花,簡單而惹味,椰菜花十分新鮮裝修,可以中和臘肉的鹹香。▶️皺皮椒酸菜煮牛肉牛肉的分量很足,入口鹹甜適中,十分有咬口。最驚喜是酸菜,酸酸甜甜很滋味。▶️麻辣牛坑腩伴手工麵牛坑腩伴手工麵,有些五香肉丁的味道,但店家很認真,手工麵是獨家秘方,吃起來有薯粉的煙韌口感,很正!牛腩也是本地牛,自然新鮮肉味濃郁。▶️鮮雜果土紅
米芝蓮餐廳有著自帶的宣傳效果,大家都會慕名而來。

所以一到晚市,餐廳已經滿座了,幸好一早訂位。

▶️自家製羅漢果無花果茶
首先每人一杯羅漢果茶,老少咸宜,入口清甜解毒。

▶️煙燻素鵝

▶️手抓羊肉

羊肉配辣椒,看似很辣,但其實辣椒只是裝飾。

▶️井巷子片皮鴨

片皮鴨還有鴨腿,讓店員幫我們切好,鴨腿的味道很濃香。

▶️番茄蛋花花膠湯

▶️熗炒青城臘肉菜花

▶️皺皮椒酸菜煮牛肉

牛肉的分量很足,入口鹹甜適中,十分有咬口。
最驚喜是酸菜,酸酸甜甜很滋味。

▶️麻辣牛坑腩伴手工麵

牛腩也是本地牛,自然新鮮肉味濃郁。

▶️鮮雜果土紅糖冰粉$58

紅糖冰粉去辣一流,加上新鮮的紅肉火龍果,是一款很特別的糖水

▶️時令水果

水果是韓國香印提子和車厘子,相信不用介紹了,絕對是精彩的一頓飯。
2022-01-07 444 瀏覽
趁禁堂食前吃一頓好。餐廳位於地鐵站附近,位置很方便。暗黃的燈光,灰調的磚頭,掛上水墨畫,既有格調又不失時尚感。⭐️自家製羅漢果無花果茶冬天喝夠滋潤。⭐️煙燻素鵝以腐皮包著甘笋、冬菇和萵筍,可以配搭西班牙二十五年黑醋或四川辣椒。入口爽口冰凍,很開胃。⭐️手抓羊肉配菜有薑和辣椒,一塊塊羊腩,裹上孜然粉味道很香。羊肉肥腴嫩瘦,分佈均勻,口感層次非常豐富,外脆內軟,大家一致讚好!⭐️井巷子片皮鴨自家製海鮮醬,配料有哈密瓜、黃金奇異果、蔥段、青瓜。餐廳教放上鴨肉兩件,先把鴨皮放在薄餅上,放上數量蔬果,加上醬料,由下向上對接包皮,然後左右兩邊在摺疊便可。煙燻鴨鴨皮帶些許脂肪,薄餅煙韌,入口夾雜著油脂,又香又嫩。⭐️番茄蛋花花膠湯$80花膠有厚切和薄切,入口既爽又腍,一種味道,兩種口感。湯底是番茄粒和蛋花,簡單而沒有搶走花膠的味道。⭐️熗炒青城臘肉菜花$148辣椒、臘肉和椰菜花。椰菜花入口非常爽脆,辣椒香而不辣,臘肉鹹香配搭椰菜花最好不過。⭐️皺皮椒酸菜煮牛肉新鮮牛柳心配上酸菜、貢菜和洋蔥一起炒。入口肉味濃郁,愈嚼愈香。雖有辣椒的香,卻吃不到辣椒的辣。⭐️麻辣牛坑腩伴手工麵手工麵是餐廳的秘密武器,入口Q軟,卻不易折
趁禁堂食前吃一頓好。

餐廳位於地鐵站附近,位置很方便。

暗黃的燈光,灰調的磚頭,掛上水墨畫,既有格調又不失時尚感。

⭐️自家製羅漢果無花果茶
自家製羅漢果無花果茶

冬天喝夠滋潤。

⭐️煙燻素鵝
煙燻素鵝

入口爽口冰凍,很開胃。

⭐️手抓羊肉
手抓羊肉

配菜有薑和辣椒,一塊塊羊腩,裹上孜然粉味道很香。

⭐️井巷子片皮鴨
井巷子片皮鴨

自家製海鮮醬,配料有哈密瓜、黃金奇異果、蔥段、青瓜。

煙燻鴨鴨皮帶些許脂肪,薄餅煙韌,入口夾雜著油脂,又香又嫩。

⭐️番茄蛋花花膠湯$80
番茄蛋花花膠湯

花膠有厚切和薄切,入口既爽又腍,一種味道,兩種口感。

湯底是番茄粒和蛋花,簡單而沒有搶走花膠的味道。

⭐️熗炒青城臘肉菜花$148

⭐️皺皮椒酸菜煮牛肉
皺皮椒酸菜煮牛肉

雖有辣椒的香,卻吃不到辣椒的辣。

⭐️麻辣牛坑腩伴手工麵
麻辣牛坑腩伴手工麵

手工麵是餐廳的秘密武器,入口Q軟,卻不易折斷,口感很佳。
麻辣牛坑腩伴手工麵

配上牛坑腩,有牛筋和牛腩部分,吃起來又軟又香。

⭐️鮮雜果土紅糖冰粉
鮮雜果土紅糖冰粉

最後是紅糖冰粉,配料花生、火龍果、哈蜜瓜、黑糖、松子等。

冰粉口感Q彈,配上新鮮水果增加甜味,還有花生和松子增加口感,是一道誠意滿分的中式甜品

⭐️時令水果

韓國香印和智利車厘子

▫️值得一試,餐廳服務和食物都很高質素,用料認真,難怪能成為米芝蓮餐廳。

自家製羅漢果無花果茶
2021-12-30 129 瀏覽
朋友鍾意食中餐,所以揀咗呢間川菜試吓。店舖處於干諾道中較靜路段,門面簡單低調,唔細心留意,會行過龍見唔到。😅==設計==室內裝潢都係簡單低調嘅現代中式風格,以灰色為主調。設有4個卡位,及其他圓枱。唯座位攞位密度高,會聽到隔離枱嘅談話。另外,背景音樂係90年代英文流行歌曲,好特別嘅配搭😂==食物==🐤茅台醉鴿乳鴿醃料好入味,肉質鮮嫩咸香,茅台酒香。如果可以加多啲甜味,可以提升味道嘅層次感。🍗辣子雞厚厚辣椒層🌶️埋藏住香脆可口嘅雞肉。香口雞肉仍保持肉汁,唔會太干。成碟菜香香辣辣,好惹味,啱晒送俾酒🍻🍜手工麵有驚喜!麵質彈牙、煙銀、有口感!配合埋青瓜絲、木耳絲、肉碎等,簡單、清脆俐落。🥬手撕白菜够火喉,椰菜爽口。不過friend子話如果再辣啲會更加好。🍓紅糖雜果冰粉水果好新鮮,冰粉冰冰涼涼,啱晒食完辣野降溫。🍐🍒飯後果同糖🍬飯後餐廳送水果同白兔🐰糖!係中國揚名海外嘅大白兔🐰糖😆🤵🏻服務👏🏻一流嘅服務!侍應會等每一碟菜食完先上另一碟菜,所以每碟菜都係以最好嘅溫度呈現👍🏻每食完一碟菜,侍應亦會幫客人換碟,呢種服務多數係高級餐廳先至有。一句講晒:服務殷勤!

朋友鍾意食中餐,所以揀咗呢間川菜試吓。

==設計==

辣子雞丁

🍜手工麵
手工麵

🥬手撕白菜
够火喉,椰菜爽口。不過friend子話如果再辣啲會更加好。
手撕白菜

🍓紅糖雜果冰粉
水果好新鮮,冰粉冰冰涼涼,啱晒食完辣野降溫。
紅糖雜果冰粉

🍐🍒飯後果同糖🍬
飯後餐廳送水果同白兔🐰糖!係中國揚名海外嘅大白兔🐰糖😆

🤵🏻服務

辣子雞丁
手工麵
2021-12-23 101 瀏覽
.“西班牙向日葵金栗豚叉燒”肉質鬆軟,蜜汁偏濃,食落較甜身; 但我最欣賞望落去平平無奇嘅”麻辣牛筋”, 牛筋軟腍入味又有滿滿骨膠原,加上呢度嘅麻辣夠麻香帶少少辣👍🏻 整體菜式都幾唔錯.🔻🍽 井巷子 by 鋒膳📌 地址: 上環干諾道中145號多寧大廈地下.#tummysreadyatsheungwan #tummysreadyforchinese

🔻
🍽 井巷子 by 鋒膳
📌 地址: 上環干諾道中145號多寧大廈地下
#tummysreadyatsheungwan
#tummysreadyforchinese
2021-12-22 485 瀏覽
以四川成都著名景點命名,井巷子主打新派川菜, 門面帶點神秘感,像私人會所, 私隱度高,裝修設計古雅中見時尚,環境舒適,座位濶落。連續兩年獲米芝蓮星級推薦。成都風味注重麻、辣、鮮、香之間的平衡,味道見層次。香料經師傅精心調配,還有特色的醬料,包括以青花椒粉自家炮製辣油, 自家製海鮮醬 ,和25年西班牙黑醋辣椒粉。夫妻肺片~牛心、牛舌、牛肚、牛肉等都腍軟而入味,麻辣口感豐富又有頭。手抓羊肉~羊肉以芹菜蒜片胡椒炒 ,十分香口,連骨也脆卜卜,肉質嫩滑多汁。番茄蛋花花膠湯~吃完兩道菜,喝碗番茄蛋花花膠湯,相當足料,酸酸的,醒胃又滋潤。熗炒青城臘肉菜花~選用青城臘肉,以四川傳統熗炒方式做,半肥瘦豬肉經長時間熏烤後,蒸發了油脂,產生獨特的煙熏香氣,加了自家製胡辣油,炒椰菜花吸了熏香味和渗入了辣油,非常惹味。井巷子片皮鴨~招牌菜必點項目,外皮香脆有油香,肉質嫩滑,難得還有原隻鴨脾上,很滋味。配料除了常見的芹菜、青瓜和蔥段,特别在還有哈蜜瓜、和黃金奇異果,清甜解膩,味道和配合。加點自家製海鮮醬,滋味十足。手繪彩圖單張說明,邊看邊捲,吃得更有趣味。皺皮椒酸菜煮牛肉~新鮮騸牯的牛柳心,配以日本米酒浸泡過嘅

連續兩年獲米芝蓮星級推薦。

夫妻肺片~

手抓羊肉~

番茄蛋花花膠湯~

熗炒青城臘肉菜花~

井巷子片皮鴨~

手繪彩圖單張說明,邊看邊捲,吃得更有趣味。

皺皮椒酸菜煮牛肉~
新鮮騸牯的牛柳心,配以日本米酒浸泡過嘅雲南皺皮椒及酸菜,牛味濃郁,肉質腍滑,配皺皮椒和酸菜,味道層次豐富。

麻辣牛坑腩伴手工麵~
本地和牛坑腩配手做風乾麵,牛坑腩肥瘦適中,麵質爽滑,牛味濃郁,肉質腍軟,有麻辣風味。

鮮雜果土紅糖冰粉~

時令水果~
水果很新鮮,幾種水果 包括蜜瓜、
火龍果、紅肉火龍果 。清甜又多汁,加入松子仁和杞子,香香甜甜脆脆。

井巷子 by 鋒膳
上環干諾道中145號多寧大廈地下
+852 28689801
  • 熗炒青城臘肉菜花
  • 蕃茄蛋花花膠湯
2021-12-22 87 瀏覽
聖誕同家人聚餐想食好啲😍推介呢間係上環嘅星級私房菜👍🏻➖前菜:西班牙向日葵甘栗豚叉燒🐖肉質軟腍 蜜汁惹味 加上少少燶邊更加香口😄冰鎮茅台鵝掌🦢冰鎮鵝掌彈牙爽脆 好香酒味🤗➖主菜:井巷子片皮鴨🐤鴨皮燒得香脆 仲有附上精美嘅教學圖畫等大家知道鴨皮鴨肉同埋醬汁嘅比例😌配料有黃金奇異果、哈蜜瓜 多一份清甜😊➖廿五年黑醋蟹肉酸辣湯🫕酸酸辣辣好開胃 侍應強烈建議加上黑醋🥄鮮味提升另一個層次👏🏻➖油牛肝菌乾扁四季豆💚炒干扁四季豆加上牛肝菌一啲都唔平凡😌➖脆皮鮮辣乳鴿🐦岩岩燒起既乳鴿皮超脆肉嫩 仲好多肉汁💦💦陣陣辣味 食完啲肉都仲想啃埋啲骨😆➖剁椒花膠海鱸魚撈飯🐟加上剁椒撈飯會好惹味 辣辣地唔會好滯🤙🏻➖鮮雜果土紅糖冰粉🍧時令生果同埋糖果🍬食完正餐食返啲甜好滿足😊
聖誕同家人聚餐想食好啲😍

冰鎮茅台鵝掌🦢
冰鎮鵝掌彈牙爽脆 好香酒味🤗

主菜:
井巷子片皮鴨🐤
配料有黃金奇異果、哈蜜瓜 多一份清甜😊

廿五年黑醋蟹肉酸辣湯🫕

加上剁椒撈飯會好惹味 辣辣地唔會好滯🤙🏻

鮮雜果土紅糖冰粉🍧時令生果同埋糖果🍬
食完正餐食返啲甜好滿足😊
2021-12-22 72 瀏覽
.🔺井巷子 上環嘅一間星級私房菜約埋幾個朋友趁年尾放假食好啲😍.冰鎮茅台鵝掌🦢鵝掌好香酒味 但係又唔會太強烈 不錯的前菜👍🏻.西班牙向日葵甘栗豚叉燒🐖叉燒軟林 肉質嫩滑 個蜜汁好好味😄.井巷子片皮鴨🐤擺盤好靚 賣相吸引!片皮鴨個皮燒得香脆~配料有黃金奇異果、蜜瓜 好特別👍🏻.廿五年黑醋蟹肉酸辣湯🫕酸酸辣辣好開胃 一定要配黑醋食 鮮味提升另一個層次👏🏻.油牛肝菌乾扁四季豆🥒四季豆炒得幾香口 .脆皮鮮辣乳鴿🐦個皮超脆 仲好多肉汁~仲帶有麻辣味 好惹味😆.剁椒花膠海鱸魚撈飯🐟剁椒撈哂成個飯會好味好多 辣辣地唔會好滯🤙🏻.鮮雜果土紅糖冰粉🍧勁多生果 食到呢味甜品小編已經好飽💦
🔺井巷子
上環嘅一間星級私房菜
約埋幾個朋友趁年尾放假食好啲😍
西班牙向日葵甘栗豚叉燒🐖叉燒軟林 肉質嫩滑 個蜜汁好好味😄
油牛肝菌乾扁四季豆🥒四季豆炒得幾香口
脆皮鮮辣乳鴿🐦個皮超脆 仲好多肉汁~
仲帶有麻辣味 好惹味😆
鮮雜果土紅糖冰粉🍧勁多生果 食到呢味甜品小編已經好飽💦
2021-12-21 63 瀏覽
一家人都喜歡食辣, 提早做冬想搵間好食川菜上網搵到井巷子, 好評如潮, 見食物環境相片都很不錯, 就訂枱食飯原來有不同套餐, 兩個都好豐富的四人餐, 當中都不是每款菜都很辣, 適合我們家人吃不同程度的辣一上坐就奉上自家製羅漢果茶, 可選冷熱, 解辣又清熱, 非常貼心煙燻素鵝手抓羊肉:非常好吃, 酥炸到入口即化, 脂肪比例較高, 吃得津津有味井巷子片皮鴨: 特別想讚我最愛的片皮鴨! 也是店家的signature, 有個小冊子介紹食法, 他的肉切得比較細, 皮卻較大, 更能吃出油香味; 除了普通的蔥和青瓜, 還有哈蜜瓜和金奇異果, 顏色黃黃綠綠的更養眼番茄蛋花花膠湯: 原來番茄蛋花湯都有落辣調味, 飲得很開胃熗炒青城臘肉菜花皺皮椒酸菜煮牛肉麻辣牛坑腩伴手工麵鮮雜果土紅糖冰粉時令水果還有上海來的白兔糖, 特別的是有薄荷味, 香港版的只有牛奶味, 非常特別
一家人都喜歡食辣, 提早做冬想搵間好食川菜

手抓羊肉:
非常好吃, 酥炸到入口即化, 脂肪比例較高, 吃得津津有味

井巷子片皮鴨:

番茄蛋花花膠湯: 原來番茄蛋花湯都有落辣調味, 飲得很開胃

時令水果
👧🏻😋👅🍽✨井巷子 by 鋒膳 (上環多寧大廈)地點方便 環境舒適的川菜😋-❤️米芝蓮指南餐盤推薦2020同2021都有份❤️當晚餐廳好忙但都keep住良好服務態度❤️提早訂位時已落單套餐, 入座已放餐單係位, 長輩都好滿意-🌫🦆🌫煙燻素鵝✨平時食開既素鵝都係熱食, 呢個凍食好refreshing✨餡料切絲粗幼平均, 有紅蘿蔔, 榨菜, 菇絲等等, 爽口又鹹鹹地✨因為係冷盤前菜, 所以冇平時果D咁油膩-✋🏻🐑🌶 手抓羊肉✨超讚! 羊腩肉半肥瘦超腍, 連骨既地方肉好滑✨孜然調味好入味, 辣椒, 蒜粒, 芹菜爆開, 每舊羊肉都均勻沾上中國西北既風味-🦆🫔🫓井巷子片皮鴨✨有埋本書仔教我地點包, 較特別既係有金奇異果絲作配料, 清甜更解膩✨半隻鴨上仲有埋隻髀, 要猜包剪dup睇下邊個食🤣 有錫紙包好個尾都好貼心-🍅🍳🍲🌶番茄蛋花花膠湯✨番茄蛋同花膠貌似風牛馬不相及, 但食落又好夾✨係四川菜館食, 連番茄湯都係微辣, 但飲落好開胃, 而家諗返起個鋪排真係有意思, 因為個餐太多野食, 中間整個湯開下胃真係明智選擇! 😋-🌶🍖🥦熗炒青城臘肉菜花✨熗炒係川菜特色做法, 即係用熱油將花椒, 幹辣椒, 蒜片"熗
👧🏻😋👅🍽✨
井巷子 by 鋒膳 (上環多寧大廈)
地點方便 環境舒適的川菜😋
❤️米芝蓮指南餐盤推薦2020同2021都有份
❤️當晚餐廳好忙但都keep住良好服務態度
🌫🦆🌫
煙燻素鵝
✨平時食開既素鵝都係熱食, 呢個凍食好refreshing
✨因為係冷盤前菜, 所以冇平時果D咁油膩
✋🏻🐑🌶
手抓羊肉
✨超讚! 羊腩肉半肥瘦超腍, 連骨既地方肉好滑

🦆🫔🫓
井巷子片皮鴨

🍅🍳🍲🌶
番茄蛋花花膠湯
✨番茄蛋同花膠貌似風牛馬不相及, 但食落又好夾

🌶🍖🥦
熗炒青城臘肉菜花
✨熗炒係川菜特色做法, 即係用熱油將花椒, 幹辣椒, 蒜片"熗"出黎, 等D菜上晒油之後就可以吸晒麻辣味, 所以個菜係偏油, 但好鬼正的!
✨勁多臘肉! 唔係死鹹既, 反而個味同椰菜花既清甜互相配合

🌶🥬🥩
皺皮椒酸菜煮鮮騸牯牛肉
✨個dish係煮, 所以有汁上既, 用左騸牯牛柳心肉腍得黎又好重牛味
✨皺皮椒酸菜煮所以酸辣都有好開胃

🌶🐄🍜
麻辣牛坑腩伴手工麵
✨其實食到呢度已經好飽😂 但手工麵好吸引真係要借住聽朝早餐quota先😂
✨麻辣汁煮本地黃牛坑腩好多牛筋, 手做風乾麵好彈牙, 點汁食更有風味

🍧
鮮雜果土紅糖冰粉
✨店員上菜有介紹, 冰粉清熱解毒, 用左紅肉火龍果汁一齊煮所以紅紅地又甜甜地
✨土紅糖係粒狀上, 要溝勻先會溶, 係好raw同天然既感覺; 冰粉好企身, 凍冰冰拯救左食完一大餐辣野既舌頭👅

🫐🍒
時令水果
✨好大粒藍莓! 貴精不貴多, 個套餐已經好飽肚, 俾D好食既生果我就OK唔使太多, 4粒岩岩好

2021-12-19 110 瀏覽
我地點左水煮騸牯牛,一上菜香味還可以。想夾肉食,撈來撈去都係鴨血,牛肉我地認真數過,只有七小塊,重要overcooked「鞋烚烚」,完全食唔出係高級牛肉。點左其他菜,只是普通水平。蒜泥白肉,都只係譚仔水平,唔明白點解可以有米豬蓮。可能我地點的都是川菜,沒有點粵菜,師傅川菜功力太弱,不過呢盤死仔牛已經傷透我的心。無下次!侍應服務態度都OK,環境和氣氛還是很不錯的。不過一入到餐廳,電話收🤔到,餐廳內的wifi訊號也很弱….

2021-12-18
主用的iphone手機有安心出行,但放在辦公室充電無法帶出。到店後你哋話唔使填資料,OK,我當著你前臺女A的面、借用他人的hotspot給備用Android手機下載、掃碼、展示結果,得到了女A的充分認可。回到座位上另一侍應男B追著搵我睇記錄是乜道理?我同男B講,前臺女A已經睇過,但男B堅持要睇。我很想知,莫非女A不是你們員工所以佢睇過唔算數,還是我下載的不是hk gov提供的official安心出行,還是我scan的不是你們店的QR碼,還是必須讓你們店裡每個員工都睇返一遍我的手機之後才能落座就食?不想再同男B廢話,我直接轉身出店,到前臺我同女A講,啱啱你已經睇過,點佢(男B)還要一直睇?女A默不作聲,唯男B還在喋喋不休。Sure,永久拉黑你們店,絕不再來。
2021-12-16
2021-12-14 147 瀏覽
上個禮拜朋友帶路去食好野,我地去左位於上環連續兩年拎左米芝蓮的川菜餐廳的井巷子食晚餐。餐廳裝修好有格調,服務態度殷勤又組心,絕對值得一讚。鴛鴦蒜泥白肉 - 蒜泥白肉口感突出,蒜香微辣略带回甜。西班牙向日葵甘栗豚叉燒 -選取西班牙進口豬肉,肥瘦相間的叉燒,甜甜的蜜汁唔會太膩,聞著還有煙熏的味道,厚厚的叉燒食落好有口感。井巷子片皮鴨 - 上菜前比左張紙教點樣包片皮鴨,好貼心。片皮鴨外皮香脆,配料同出面餐廳唔同,唔止有京蔥同青瓜,仲有黃金奇異果同哈密瓜,出奇地夾。廿五年黑醋蟹肉酸辣湯 - 採用豬骨、雞骨及洋葱等熬成濃湯底,有日本冬菇絲、鮮筍絲、生拆蟹肉、豆腐絲、木耳絲、五十年陳皮絲等,加埋廿五年黑醋,醒神開胃。油牛肝菌乾扁四季豆- 牛肝菌好香,四季豆煮得好乾身。脆皮鮮辣乳鴿 - 皮脆肉嫩,色澤紅亮,食落美味多汁。剁椒花膠海鱸魚撈飯 - 採用自家製作的剁椒,同直接吃辣椒的味道是不一樣的,除了辣味以外,仲可以感覺到有d鮮咸的味道。花膠炆得頗軟腍,英國深海鱸魚肉質白嫩。鮮雜果土紅糖冰粉 - 冰粉晶瑩剔透身段,口感爽滑通透,配埋紅糖、芝麻、花生碎、椰絲、火龍果、紅肉火龍果同哈蜜瓜,絕對係食完辣野之後

鴛鴦蒜泥白肉 - 蒜泥白肉口感突出,蒜香微辣略带回甜。

油牛肝菌乾扁四季豆- 牛肝菌好香,四季豆煮得好乾身。

脆皮鮮辣乳鴿 - 皮脆肉嫩,色澤紅亮,食落美味多汁。

鮮雜果土紅糖冰粉 - 冰粉晶瑩剔透身段,口感爽滑通透,配埋紅糖、芝麻、花生碎、椰絲、火龍果、紅肉火龍果同哈蜜瓜,絕對係食完辣野之後的必備佳品。

時令水果 - 提子同藍莓都鮮甜可口。
2021-12-13 96 瀏覽
今日同朋友一齊食飯,想揾個地方坐低,傾下計,就入咗嚟依度食嘢。一入到嚟,侍應好有禮貌咁安排我地入坐,仲俾個餐牌我地,感覺好好,好有禮貌。我地睇下餐牌,原來依度啲嘢食好吸引,我哋樣樣都想食,之後就叫果個餐食😋首先,講下個鴛鴦蒜泥白肉,佢同出面嘅無得比,用料講究啲肉肥瘦適中,蒜泥又夠香口👍之後,仲有就係西班牙向日葵甘栗豚叉燒,真心不得了,豚肉做叉燒,不過火之餘仲外面香口,內裏幼嫩,加上個叉燒汁,香口得黎帶少許甜味又不蓋過個原有叉燒嘅咸味。仲有,到了井巷子片皮鴨,侍應好細心為我地預備膠手套,衛生程度一流。然後,為我地送上一本小册子仔,教我地陣間點樣食,有得食又有得玩,仲可以自己調教味道同材料嘅多少。值得一提,就係片皮鴨除了同一般出面食嘅基本配菜之外,仲配左金奇異果同哈密瓜,依2種,都係值得一試嘅👍👍最令人難忘,就係廿五年黑醋蟹肉酸辣湯,依個酸辣湯,食過後令人愛不釋手,材料新鮮,無論蟹肉,湯底,同其他配料都整到合到好處,會有食完一碗,再繼續食多幾碗嘅感覺👍👍👍👍👍之後,就食番個蔬菜,油牛肝菌乾扁四季豆,唔好睇佢咁普通,食落軟硬適中,乾濕分明,食落有牛油味又不遮蓋四季豆原有嘅鮮甜味👍👍👍仲有,就

仲有,就係脆皮鮮辣乳鴿,乳鴿嘅辣味不蓋過原有乳鴿嘅鮮味,仲啖啖肉,正呀👍👍

再嚟,剁椒花膠海鱸魚撈飯,佢用左自泡剁椒、英國深海鱸魚、靜岡太陽卵整咗個撈飯,淨係聽啲材料,就已經知道個飯有幾正啦👍👍

最後,就係鮮雜果紅糖冰粉同埋時令水果,唔好以為係小兒科,用左3種新鮮生果,加上火龍果汁,令到紅糖冰粉不是單一色,而係變左紅透色,令人睇倒都想即刻食,而生果就係藍味同車厘子,兩種都係我嘅最愛,又大粒,又甜,識食就知皮要爽脆,一定唔係林身果啲啦👍👍👍👍👍

咁樣食完,已經飽到不得了😋😋😋
  • 油牛肝菌乾扁四季豆
  • 西班牙向日葵甘栗豚叉燒
  • 時令水果
  • 蒜泥白肉
  • 廿五年黑醋蟹肉酸辣湯
2021-11-15 179 瀏覽
13號打去訂14號位,店員已經重覆問幾次訂幾時,之後都係搞錯以為我訂13號晚,夜晚問我做咩唔黎?_?到14號星期日晚,7點鐘到場,最想食既片皮鴨已經賣哂,乳鴿又賣哂,好灰,建議應該訓練職員訂位時同客人講好要預留先侍應sell左我地炒個波菜,埋單發現要成$300,波菜得幾注仲要擺得咁醜樣(given that 咕嚕肉2百幾蚊,半隻雞400蚊),合理嗎? 之後食左黑醋蟹肉酸辣湯、番茄蛋花花膠湯,水煮龍躉(得幾舊),亞麻籽雞,黑醋咕嚕肉,冇影哂相,味道都不過不失,不過食完好口渴最後甜品叫左個什果土紅糖冰粉,好難食,千奇唔好食成個體驗都好麻麻地,D人奇奇怪怪,又食唔到最想食既野,侍應又好似特登upsell你貴野咁,唔係咁舒服

,建議應該訓練職員訂位時同客人講好要預留先

最後甜品叫左個什果土紅糖冰粉,好難食,千奇唔好食

2021-11-14