2021-10-24 498 瀏覽
話說又到老爸生日的日子,想不到媽媽竟然提議食川菜,她說公司附近有一家川菜,感覺很不錯,所以我就應大家要求,訂了位!餐廳裝潢有點中國風,也不失時尚感!我們被安排坐卡位,好舒服!要大讚一下店員非常友善,招呼客人好熱情,不時遞上濕紙巾,也向我們稍微介紹一下有什麼招牌菜!芝麻香蔥麻辣口水雞有黑白芝麻,好香,辣度適中,雞肉嫩滑入味,充滿椒麻香,還有海蜇,花生,令整道菜式的層次感增加!西班牙向日葵甘栗豚叉燒老爸大讚這個叉燒,他對叉燒要求好高,他說這個叉燒是近期食過水準最高的,蜜味甜,肉質好稔好嫩新鮮,肥瘦適中,因為用栗子餵飼,肉質更清爽不油膩!井巷子片皮鴨這個是招牌菜,一定要試,食之前可以看一下圖文教學,配料竟然有黃金奇異果,好特別!每塊片皮鴨都有油光,色澤好靚,皮好鬆脆,鴨肉鮮嫩,每一口都好滿足!廿五年黑醋蟹肉酸辣湯細佬推薦酸辣湯,每一啖都好足料,有花膠絲、木耳、筍和鮮甜的蟹肉,加上25年黑醋味道更提昇!黑醋味道好純!油牛肝菌乾扁四季豆油牛肝菌醬好惹味,菇味濃郁,四季豆好爽,炒得好夠鑊氣!脆皮鮮辣乳鴿乳鴿是我的最愛,這裡的乳鴿好出色,一定要預訂,事前準備功夫就夠厲害!浸乳鴿的水需以新鮮的指天椒,
餐廳裝潢有點中國風,也不失時尚感!
我們被安排坐卡位,好舒服!
芝麻香蔥麻辣口水雞

油牛肝菌乾扁四季豆
油牛肝菌醬好惹味,菇味濃郁,四季豆好爽,炒得好夠鑊氣!

脆皮鮮辣乳鴿
浸乳鴿的水需以新鮮的指天椒,加青辣椒,還有青花椒等等整成的醬汁,就是傳說中的鮮辣味!辣味持久,鮮椒味令人回味,喜歡辣的朋友一定要試!乳鴿皮飽滿香脆,鴿肉juicy,再來多兩隻都食到!

剁椒花膠海鱸魚撈飯
自泡剁椒帶酸辣,雖然有點飽但還是一口接一口的吃完,英國深海鱸魚啖啖肉,配上靜岡蛋絲,還有花膠絲,完美的配搭!

鮮雜果土紅糖冰粉

時令水果有甜到漏的蜜瓜!

整體食材新鮮,烹調方式有考究,非常值得去試!
2021-10-18
2021-10-21 51 瀏覽
最近好想食片皮鴨,之後搵到哩間米芝蓮餐廳,一於同屋企人一齊黎試下🏃🏻‍♀️☑️冰鎮茅台鵝掌 因為冰鎮既關係,所以係凍既,鵝掌好爽口,茅台既香味已經入哂件鵝掌,一個唔小心就一件接一件🤣☑️西班牙向日葵甘栗豚叉燒我個人判斷叉燒好食定唔好食就睇佢係唔係甜既,而哩到既叉燒係甜嫁❗️皮個層整到令立立,睇落去勁吸引,肉既肥瘦適中,口感嫩滑😍☑️井巷子片皮鴨終於都到我最期待既片皮鴨🤣鴨片脆薄,鴨肉瘦而唔鞋😍配埋自家製既海鮮醬,哩到既配料除咗有青瓜之外,比其他餐廳仲多左哈密瓜🍈黃金奇異果🥝,甜味增加咗Fresh,夾埋一齊食完全唔會膩。店員仲會比埋小冊子教你點樣包片皮鴨,唔洗驚唔識食👍🏻☑️廿五年黑醋蟹肉酸辣湯酸辣湯入面配料十足,酸酸辣辣好開胃。☑️油牛肝菌乾扁四季豆哩碟感覺係一樣最簡單既菜,因為相對下係比較平既食材,但哩個真係好有驚喜❗️❗️加埋牛肝菌一齊去炒既關係,所以食落係超香,而且鹹淡適中,就算唔餸飯都唔會鹹👍🏻👍🏻👍🏻☑️脆皮鮮辣乳鴿乳鴿皮好香脆,底有啲辣椒係到,所以食落都幾辣,岩哂啲鍾意食辣野既朋友仔🌶香香辣辣食落又幾過癮~☑️剁椒花膠海鱸魚撈飯飯底係炒飯,食到好香既蛋味,面頭鋪滿咗剁椒海鱸魚,魚肉嫩滑,少少辣辣
☑️冰鎮茅台鵝掌

☑️西班牙向日葵甘栗豚叉燒

☑️井巷子片皮鴨

☑️廿五年黑醋蟹肉酸辣湯
酸辣湯入面配料十足,酸酸辣辣好開胃。

☑️油牛肝菌乾扁四季豆

☑️脆皮鮮辣乳鴿

☑️剁椒花膠海鱸魚撈飯
飯底係炒飯,食到好香既蛋味,面頭鋪滿咗剁椒海鱸魚,魚肉嫩滑,少少辣辣地🌶側邊就圍咗滿滿既花膠,份量有勁多😋

☑️鮮雜果土紅糖冰粉
甜品就係冰粉,加咗紅糖一齊整既關係,冰粉係紅色既,加咗啲堅果碎,所以食落好香,而且又有多款水果,顏色豐富,視覺衝擊🤣滑溜溜既冰粉冰冰涼涼用黎解辣一流👍🏻

☑️時令水果
最後既水果係香印提子同藍苺,為哩餐畫上句號~

最後想講哩到啲服務真係好好,員工見到你既碟裝咗垃圾既話就會幫你換碟,而且佢地既態度又好好~
一家人食飯,媽咪最中意食中菜,於是簡左呢間米芝蓮既中菜餐廳,菜式的水準果然很高-冰鎮茅台鵝掌:口感爽脆,淡淡的茅台香,加上冰鎮感,完全不膩,配上醋一齊食,好開胃,好適宜做頭盤開開胃.-西班形向日葵甘栗豚叉燒呢個叉燒我俾100分,因為肉質係超嫩滑而且極juicy!!最愛呢種甜甜地口感既叉燒!-井巷子片皮鴨呢個片皮鴨又係超正, 餅皮薄到透明,鴨皮同鴨肉既比例係非常好,鴨肉唔會太大舊, 鴨皮烤得勁脆!! 中意佢個配料有埋哈密瓜同黃金奇異果,令片皮鴨食落更唔膩-廿五年黑醋蟹肉酸辣湯湯既配料竟然有咁多,啖啖蟹肉,仲有花膠係入面, 黑醋既味道亦十分濃郁撲鼻,不得了!!-油牛肝菌乾扁四季豆不止是一道看似簡單既家常菜,成道菜不但充滿穫香,仲十分惹味。四季豆炒到十分爽脆,但又唔會生。配埋肉末同牛肝菌,可以食到幾碗飯。-脆皮鮮辣乳鴿乳鴿表皮十分香脆,肉質扎實而嫩滑。配埋少少辣味,又香又辣。-剁椒花膠海鱸魚撈飯擺盤好靚,服務員建議撈埋一齊食。花膠炆完仲係好爽,又入味。仲要大大件,所以口感十分好。海鱸魚連埋魚皮,好滑。個飯仲要係蛋炒飯,好香,而且粒粒分明。撈埋一齊食辣辣地,惹味又開胃。-鮮雜果土紅糖冰粉 本身
-冰鎮茅台鵝掌:
-西班形向日葵甘栗豚叉燒

-井巷子片皮鴨

-廿五年黑醋蟹肉酸辣湯

-油牛肝菌乾扁四季豆

-脆皮鮮辣乳鴿
乳鴿表皮十分香脆,肉質扎實而嫩滑。配埋少少辣味,又香又辣。

-剁椒花膠海鱸魚撈飯

-鮮雜果土紅糖冰粉
本身個冰粉已經係紅糖整,配有花生碎及雜果,香淳同時有QQ既口感,甜度亦啱啱好,作為飯後甜品一流。

食完野每枱仲會送時令水果添。

值得一提既係服務態度超好,隨時留意住客人既需要。除咗主動添飲品同換碟之外,仲會留意我哋覺得凍,調整冷氣溫度。
2021-10-21 136 瀏覽
久違了的驚喜,已經很久沒有吃到刺激到味覺神經的菜式, 很多餐廳已經沒有用心或創意的點子, 可能賺錢才是重點😏!井巷子並不是在巷子裏, 是位於上環信德對面挺方便。今晚可以重新試一些新菜式, 餐牌上很多特別又躍躍欲試的賣點, 茅台雞是其中之一, 可惜, 早一日預訂都話需時制作, 無奈!首先點了一道朋友推介的蒜泥白肉, 用上西班牙的豬肉, 薄切有爽勁, 配上黑蒜的汁, 少少辣很惹味!再來一點香口的小食豆酥椒鹽有機舞茸送店內的西班牙啤酒, 以為到了西班牙餐廳, 豆酥香充滿口腔, 舞茸耐人尋味的鮮甜再爆發出來, 喝一口有點像166x 啤酒, 不配就是說不過!早一日預訂了川味蟹煲, 蟹味精華所在於粉絲, 蟹肉厚實,少許麻辣, 不錯!還有一道極邪惡乾鍋肥腸, 肥腸很飽滿, 有咬口, 夾上蒿荀,很有乾鍋的地道風味,喜歡肥腸的獨特味道一定不要錯過!亞麻籽雞是新推的菜式, 外皮脆又不肥,雞肉爽滑, 選料是有一手, 不論價錢的話,食料普遍都好優質,但感覺同脆皮芝麻雞沒有分別!再後再來一客炸饅頭配蜂蜜, 完結美味之旅。
豆酥椒鹽有機舞茸
豆酥椒鹽有機舞茸
川味蟹煲
亞麻籽雞
2021-10-13 709 瀏覽
呢晚同幾位舊同事食飯聚舊👯‍♂️,佢哋都喺中上環一帶返工,所以晚餐地點就揀咗位於上環嘅「井巷子 by 鋒膳」,聚會食中菜就最適合不過。我哋早去到餐廳就未算太多人,但一過咗七點半,客人就陸續嚟到,全場滿座。我哋一行四人獲安排坐喺卡位,私隱度高👍。餐牌選擇非常多🥢,睇到人眼花撩亂。佢無論小食、主菜、湯品、飯麵抑或甜品等都一應俱全,其中更細分各種川辣製法嘅菜式,好講究。藤椒醬香雞($138),佢同手撕雞唔同,因為係切成雞柳條,口感更為滑身。🐓雞種用上新鮮三黃雞,醬汁係精華所在。藤椒著重嘅係麻味,但嗰種麻又唔會太嗆,辣味亦唔強,加上佢綠綠哋色,令人聯想起日式芥末。脆皮燒腩仔($195),🐷燒腩仔選料嚴格,用上指定諾鄧鹽調醃,聽講係來自雲南;而豬隻就採用西班牙向日葵甘栗豚,派頭夠晒勁啊。燒腩仔整齊排列,豬皮燒得非常香脆,而肉嘅部份肥瘦適中,鹹度亦啱啱好。井巷子片皮鴨($350/半隻),片皮鴨由四部份組成,包括有鴨皮鴨肉、配料、薄餅皮同埋自家製海鮮醬。其中放薄餅皮個蒸籠下低有火㷫住,所以令佢哋全程暖笠笠,保持鬆軟🫓。餐廳附上食用教學,好貼心。每塊餅皮先放上鴨皮同鴨肉🍗,其後再添加配菜同醬,摺合後就可
脆皮燒腩仔
井巷子片皮鴨
餐廳附上食用教學,好貼心。每塊餅皮先放上鴨皮同鴨肉🍗,其後再添加配菜同醬,摺合後就可食用。鴨皮又脆又多汁,無乜多餘皮下脂肪,唔會過份肥膩。配料款式特別,例如有金奇異果同哈密瓜,甜甜的,以豐富片皮鴨味道,但略嫌份量偏少。不過整體夾埋食係正嘅!
蕃茄蛋花花膠湯
蕃茄蛋花花膠湯($80/位),🍅蕃茄湯新鮮滾熱辣送上,呈深紅色,味道亦一如所料偏濃味,酸度十足,皆因佢用上大量鮮蕃茄熬煮,同時更加入花膠條作伴,更顯矜貴。
熗炒青城臘肉菜花
熗炒青城臘肉菜花($148),菜式看似平平無奇,但實際上非常惹味。其實粉紅色一粒粒嗰啲正確嚟講並非煙肉🥓,而係來自四川嘅青城臘肉,不過味道上同樣富有煙燻鹹香。椰菜花清甜爽口,並以熗炒方式爆香,滲透出啖啖麻辣滋味。
重慶水煮牛肉牛脷
重慶水煮牛肉牛脷($500),重頭戲登場喇✨,呢一大盤火紅色嘅係重慶水煮料理,我哋要咗小辣,🌶辣度遠比想像中易接受,因為原本真係被佢嘅造型嚇親,而且佢集合多種香料所製成,辣得過癮。菜式採用新鮮本地黃牛,牛肉肉味濃郁,牛脷則夠大塊,口感軟嫩🐮。經典水煮菜式不乏索味食材,例如有油麥菜同薯粉等,有埋佢哋先至夠完整嘛!
龍蝦球麻婆豆腐伴炸饅頭
龍蝦球麻婆豆腐伴炸饅頭($680/4位),麻婆豆腐有著傳統口味,滑溜豆腐配上用豆瓣醬炒香嘅蒜蓉肉碎,鹹度同辣度協調,而且更加入爽彈龍蝦球🦞,令菜式生色不少。每碟均配有一件炸饅頭,用佢沾嚟食無得輸。
鮮雜果土紅糖冰粉
鮮雜果土紅糖冰粉($58/位),呢碗冰粉同平日食開嘅好唔同。首先冰粉選用紅糖製成,呈粉紅色,配料五彩繽紛🌈,舖上新鮮雜果、松子仁以及糖粉。食落唔會太甜,又可清清味蕾。
食完甜品仲有時令水果🍇,分別係香印提子同哈密瓜,兩樣都好甜,不愧為高級水果。
總括嚟講,呢頓晚餐令人滿意,簡單啲講就係每道菜式都好味道😋,離開餐廳時喺門口見到啲獎狀,先發現佢原來榮獲米芝蓮推介,佢果然不負此美譽。人均消費唔平,不過各方面均值回票價。最後,店員們服務態度亦都優秀。
脆皮燒腩仔
2021-10-06 456 瀏覽
服務公司多年嘅同事準備離職,老闆吹雞搞個farewell dinner,仲推介我哋去呢間米芝蓮推薦嘅井巷子,我哋幾個貧民窟長大嘅九龍人,就跟住老闆嚟見識吓。入面嘅裝潢都甚有氣派,而呢度每道菜個名都幾特別,用嘅食材都大有來頭。平時食川菜比較多用嘅都係花椒做麻辣菜式,而呢個藤椒醬香雞就用上綠色嘅藤椒醬,藤椒具有花椒所没有的獨特香味,麻味則較花椒柔和,雞肉用上雞髀肉切柳條,作為前菜非常開胃。第二道菜名為諾鄧鹽向日葵甘栗豚燒腩仔,原來「諾鄧」係位於雲南大理白族自治州雲龍縣深山裡,係一個有上千年歷史的白族村寨。諾鄧村民長期以煮鹽為生,造就了名揚海外的諾鄧鹽。而燒腩仔特別嚴選諾鄧鹽,再加上係用甘栗餵飼嘅豚肉製作,鹹度、肥瘦適中,入口特別甘香,令人回味。平時坊間食到嘅片皮鴨通常都係夾配青瓜同京蔥,而井巷子片皮鴨就相當有特色,特別配上金奇異果和哈蜜瓜,鮮果微酸之中帶點甜,配合片皮鴨嘅油香,別有一番風味。店員仲會提供一份介紹片皮鴨嘅小冊子,介紹佢哋嘅建議食法,所以就算見到唔同嘅食材都可以不慌不忙咁做出靚靚嘅片皮鴨卷,唔會手忙腳亂。用蕃茄喺中式湯水入面做主角比較少見,呢個蕃茄蛋花花膠湯感覺有啲似蕃茄炒蛋嘅

諾鄧鹽向日葵甘栗豚燒腩仔
井巷子片皮鴨
用蕃茄喺中式湯水入面做主角比較少見,呢個蕃茄蛋花花膠湯感覺有啲似蕃茄炒蛋嘅味道,加入咗真材實料嘅花膠絲,整個感覺提升不少。
番茄蛋花花膠湯
熗炒青城臘肉菜花中嘅所謂「熗炒」就係用熱油將花椒、乾辣椒、蒜片的味道熗出來,然後再放蔬菜入油後將麻辣鮮香滲透入蔬菜内,所以鹹肉同椰菜花都充滿淡淡嘅麻辣油香。
熗炒青城臘肉菜花

開頭都俾呢個重慶水煮牛肉牛脷嘅賣相嚇親,以為會辣得噴火,但其實只係小辣嘅效果,入面嘅牛肉同牛脷相當多,我輕輕一撈起已經充滿着牛肉同牛脷。個人認為牛脷比牛肉嘅口感更豐富,厚厚嘅牛脷煮得夠腍身,而且更加入味,味道絕對令人試完想再試。
重慶水煮牛肉牛脷
期間仲試咗佢哋自家製嘅竹蔗馬蹄甘荀粟米鬚水,飲落夠晒滋潤又唔會太甜,食完辣之後飲番杯就最適合不過。
竹蔗馬蹄甘筍粟米鬚水
龍蝦球麻婆豆腐伴炸饅頭配搭新穎,平凡嘅麻婆豆腐加入龍蝦球之後令口感更豐富,我更加冇諗過炸饅頭除咗點煉奶之外,仲可以蘸點麻婆豆腐嘅醬汁,味道令人驚喜。
龍蝦球麻婆豆腐伴炸饅頭
甜品鮮雜果土紅糖冰粉亦令我對冰粉有一個全新概念,平時食冰粉大概只有紅糖水作底,已經予人冰涼解辣嘅感覺,而佢嘅冰粉加入咗鮮果同松子仁,選用嘅亦都係屬於熱帶嘅水果,就更加有透心涼嘅感覺。
鮮雜果土紅糖冰粉
時令水果係北海道蜜瓜同香印提子,為呢一餐晚餐畫上完美句號。
時令水果
諾鄧鹽向日葵甘栗豚燒腩仔
2021-10-04 57 瀏覽
邊個話女仔唔可以鍾意食中菜,其實我同身邊既女仔朋友都好鍾意食中菜!今次專程約左呢間米芝蓮既中菜試試!芝麻香蔥麻辣口水雞口水雞好滑又夠入味,個口水雞汁味道好濃好惹味,同個雞好夾令人食到停唔到口西班牙向日葵甘栗豚叉燒呢個叉燒入口即溶, 脂肪同肉嘅比例啱啱好,食落去又唔會油膩井巷子片皮鴨 個皮脆卜卜, 師傅嘅刀工好厲害,起咗大部份嘅皮下脂肪,令大家食落去冇咁膩食多幾舊都唔怕, 另外配菜竟然有哈密瓜同埋金奇異果, 加埋一齊食有種清新嘅感覺廿五年黑醋蟹肉酸辣湯個酸辣湯非常足料,酸辣度調校得啱啱好,令人越食越開胃油牛肝菌乾扁四季豆四季豆煮得好乾身,而且牛肝菌煮得好入味同好惹味,兩樣嘢夾埋一齊食味道好有層次成都青湯水煮魚,採用智利深海鱸魚, 魚肉好滑,完全冇魚腥味,仲有一層魚油香,青湯冇平時用紅油咁邪惡,唔會成個面都係油個湯仲有麻香,我好鍾意呢個水煮魚酸辣特製花膠撈飯起初以為係一大碟上等大家自己分,原來係每人一碟,花膠煮得好腍,酸酸辣辣令人不經不覺就食哂最後就係甜品鮮雜果土紅糖冰粉同埋時令水果,為我地既晚餐畫上完美嘅句號餐廳不論係服務同食物質素都好高,有機會要再嚟試吓其他菜式
今次專程約左呢間米芝蓮既中菜試試!

芝麻香蔥麻辣口水雞
口水雞好滑又夠入味,個口水雞汁味道好濃好惹味,同個雞好夾
令人食到停唔到口
西班牙向日葵甘栗豚叉燒
呢個叉燒入口即溶, 脂肪同肉嘅比例啱啱好,食落去又唔會油膩

廿五年黑醋蟹肉酸辣湯
個酸辣湯非常足料,酸辣度調校得啱啱好,令人越食越開胃
油牛肝菌乾扁四季豆
個湯仲有麻香,我好鍾意呢個水煮魚
酸辣特製花膠撈飯
餐廳不論係服務同食物質素都好高,有機會要再嚟試吓其他菜式
2021-09-30 375 瀏覽
今日有幸可跟到老闆試到榮獲2020和2021年的米芝連餐廳"井巷子",十分期待。Wellcome drink有粟米鬚水,有熱同凍,幾滋潤。西班牙向日葵甘栗豚叉燒賣相好吸引,口感腍軟,味道蜜甜肉香夠汁潤,係另一層次的叉燒,一試難忘。茅台醉鴿預先切開,方便食用,很細心,攞盤漂亮,酒香味濃,十分喜歡。井巷子片皮鴨 店員附上小冊子,介紹食鴨過程一目了然,自家製海鮮醬、青瓜、哈蜜瓜、黃金奇異果,皮用蒸籠送上,能保持熱度,跟著教程配搭,效果果然好。鴨好夠香濃,味道層次豐富。廿五年黑醋蟹肉酸辣湯好足料,味道適中,酸和辣都不會過濃,蟹肉夠鮮味,濃稠度也剛好。油牛肝菌乾扁四季豆味道香濃,下飯一流,牛肝菌好入味, 四季豆鮮嫩翠綠。成都青湯水煮魚(英國海鱸魚),跟平時食到的是紅色一鍋不同,店員介紹這款是成都青湯,所以係有少許不一樣,不會過份麻和辣,味道不會太搶,能食到英國海鱸魚啖啖肉,好過癮。酸辣特製花膠撈飯花膠入味,酸辣適中,材料豐富,配飯最適合不過。鮮雜果土紅糖冰粉冰爽滋潤,配想多款鮮果,好滿足。時冷水果大大粒的新鮮韓國提子,鮮甜又多汁。餐廳出品、服務、環境都十分出色,能榮獲2020和2021年米芝連餐

Wellcome drink有粟米鬚水,有熱同凍,幾滋潤。

茅台醉鴿
預先切開,方便食用,很細心,攞盤漂亮,酒香味濃,十分喜歡。

油牛肝菌乾扁四季豆
味道香濃,下飯一流,牛肝菌好入味, 四季豆鮮嫩翠綠。

酸辣特製花膠撈飯
花膠入味,酸辣適中,材料豐富,配飯最適合不過。

鮮雜果土紅糖冰粉
冰爽滋潤,配想多款鮮果,好滿足。

時冷水果
大大粒的新鮮韓國提子,鮮甜又多汁。

餐廳出品、服務、環境都十分出色,能榮獲2020和2021年米芝連餐廳,絕不簡單。

2021-09-14
2021-09-28 63 瀏覽
今晚老細請食飯,帶了我們幾個同事去上環食川菜,去到一人先點了一杯飲品,我要了竹蔗水,淡淡蔗香非常清爽。諾鄧鹽向日葵甘栗豚燒腩仔:燒腩仔用了半肥瘦豬腩肉,一層膏一層肉,燒至皮脆肉嫩,而且肉質嫩腍,鹹度適中,十分juicy。井巷子片皮鴨:店員介紹片皮鴨是用了蘋果木煙燻過,所以有淡淡的香味,入口鴨皮帶脆,煙燻味令人齒頰留香,而鴨脾更是吸收了蘋果木香味,肉質嫩腍又帶有燻香,真是一試難忘。番茄蛋花花膠湯:花膠原來跟番茄都幾夾,番茄湯加了茄膏,所以酸味更濃郁,十分開胃。熗炒青城臘肉菜花:福花菜用了味道似煙肉的臘肉爆炒,十分惹味。成都清湯煮牛肉牛脷:用了新鮮本地黃牛,所以牛肉味濃郁,完全沒有紅肉的肉雪氣及腥味,加上用了新鮮的麻椒等材料秘製而成,入口少許麻辣味,適合不太吃得辣的朋友。龍蝦球麻婆豆腐伴炸饅頭:麻婆豆腐煮至香滑,有少少的辣味及肉沫香,龍蝦肉更是新鮮彈牙,饅頭炸至金黃香脆,用來點汁一流。鮮雜果土紅糖冰粉:冰粉呈淡淡的粉紅色,加上的白肉及紅肉的火龍果,還有杞子及紅糖的甜味,入口去除口腔的辣味感。靜岡赤肉蜜瓜及藍莓:店員最後送上果盤,用了日本清甜的蜜瓜及香甜大粒的藍莓作結尾,十分滿足的晚餐。

2021-09-27 89 瀏覽
這間位於上環的井巷子,主打川菜,食物款式精緻,而且服務周到。藤椒醬香雞有點似手撕雞,以藤椒醬調味,入口帶點麻香,完全不辣,是一個幾惹味的前菜。井巷子片皮鴨店員提供張食片皮鴨教學圖,非常有心意。片皮鴨以蘋果木煙燻,上枱有淡淡木燻香,除了有青瓜及葱外,還配上奇異果及哈蜜瓜,入口鴨肉有燻香又嫩。番茄蛋花花膠湯簡簡單單的番茄湯,加了花膠後即時變得矜貴,番茄湯酸甜開胃。成都清湯煮牛肉牛脷以青麻椒及北韓辣椒等調味,帶點麻香,而辣味較輕微,入口後辣味慢慢滲出,但都是可接受範圍,牛脷煮至腍,肉味濃郁。龍蝦球麻婆豆腐伴炸饅頭麻婆豆腐十分惹味,帶輕微辣香,龍蝦肉新鮮彈牙,饅頭吸收了豆腐汁香味,配搭有特色。鮮雜果土紅糖冰粉以紅肉火龍果汁拌入冰粉,所以顏色帶粉紅,入口不會太甜,味道清爽。最後送上香甜的靜岡赤肉蜜瓜及澳洲藍莓。

井巷子片皮鴨
店員提供張食片皮鴨教學圖,非常有心意。

番茄蛋花花膠湯
簡簡單單的番茄湯,加了花膠後即時變得矜貴,番茄湯酸甜開胃。

成都清湯煮牛肉牛脷

鮮雜果土紅糖冰粉

最後送上香甜的靜岡赤肉蜜瓜及澳洲藍莓。
2021-09-27 297 瀏覽
每個月都會同班friend飯聚 傾吓計💃🏻今次朋友揀咗中式菜 井巷子原來係米芝蓮餐廳推薦之一🌟餐廳裝修好有中式風格 仲有廂房 私隱度高!先有芝麻香蔥麻辣口水雞作前菜拌自家製花椒油 配料有青瓜 開胃又惹味😋叉燒🥰🥰推介叉燒烤至外層微脆 叉燒肥瘦適中叉燒汁浸透叉燒 好入味口感嫩滑 絕對唔會鞋口!主菜 井巷子片皮鴨😀餐廳附有食用方法 希望可以品嚐完美配搭食法餅皮用熱鍋暖住 keep住柔軟度 真係好貼心呀!鴨皮鴨肉切走脂肪 感覺健康啲😋 仲有上鴨脾啊鴨皮只附有少許脂肪 加入各種配料同蔬果沾片皮鴨甜醬 真係好好味😋 成都清湯水煮魚採用智利深海鱸魚,一d都唔腥,又唔會油膩黑醋蟹肉酸辣湯蟹肉非常足料!加入黑醋 唔會過於單一味道酸酸辣辣 好開胃酸辣特製花膠撈飯🥰各人一份 份量好多啊!花膠好大塊 女仔食就最啱啦滋補又養顏 配酸辣醬汁撈飯 好惹味😋😋甜品有 鮮雜果士紅糖冰粉上面鋪滿花生碎 同各種生果粒拌匀紅糖冰粉 甜甜地 可以解下辣
每個月都會同班friend飯聚 傾吓計💃🏻
今次朋友揀咗中式菜 井巷子
原來係米芝蓮餐廳推薦之一🌟
餐廳裝修好有中式風格 仲有廂房 私隱度高!

先有芝麻香蔥麻辣口水雞作前菜
拌自家製花椒油 配料有青瓜 開胃又惹味😋

叉燒🥰🥰推介
叉燒烤至外層微脆 叉燒肥瘦適中
叉燒汁浸透叉燒 好入味
口感嫩滑 絕對唔會鞋口!

主菜 井巷子片皮鴨😀
餐廳附有食用方法 希望可以品嚐完美配搭食法
餅皮用熱鍋暖住 keep住柔軟度 真係好貼心呀!
鴨皮鴨肉切走脂肪 感覺健康啲😋 仲有上鴨脾啊
鴨皮只附有少許脂肪 加入各種配料同蔬果
沾片皮鴨甜醬 真係好好味😋

成都清湯水煮魚
採用智利深海鱸魚,一d都唔腥,又唔會油膩

黑醋蟹肉酸辣湯
蟹肉非常足料!加入黑醋 唔會過於單一
味道酸酸辣辣 好開胃

酸辣特製花膠撈飯
🥰各人一份 份量好多啊!
花膠好大塊 女仔食就最啱啦
滋補又養顏 配酸辣醬汁撈飯 好惹味😋😋

甜品有 鮮雜果士紅糖冰粉
上面鋪滿花生碎 同各種生果粒
拌匀紅糖冰粉 甜甜地 可以解下辣
2021-09-25 63 瀏覽
好低調既米芝蓮餐廳,服務態度、食物味道我都會比9分,帶屋企人嚟嘆下成都菜,一定會好開心!唔使驚唔食得辣,因為有你可以食唔辣,我全部都鍾意食😍裝修比較中式,座位舒服,總共有兩層。🔺成都青湯水煮魚$680啲條魚勁有魚味又彈牙,絕對唔會辣,係我食過最好味嘅水煮魚!價錢係有啲貴不過真係勁好食!🔺片皮鴨$350 半隻/$700全隻非常講究的吃法,好食!🔺花膠撈飯$188啲花膠彈牙又好食,勁足料,食完好滿足🔺鮮雜果紅糖冰粉$58🔺 25年黑醋蟹肉酸辣湯$150又係非常足料,酸酸辣辣,好味道用餐心情:服務好好,坐得舒服,一家大細都可以試吓。味道👅: 9/10服務:10/10

🔺成都青湯水煮魚$680
🔺片皮鴨$350 半隻/$700全隻
非常講究的吃法,好食!
🔺花膠撈飯$188
啲花膠彈牙又好食,勁足料,食完好滿足
🔺鮮雜果紅糖冰粉$58
🔺 25年黑醋蟹肉酸辣湯$150
又係非常足料,酸酸辣辣,好味道
用餐心情:服務好好,坐得舒服,一家大細都可以試吓。
味道👅: 9/10
服務:10/10

• 水煮魚
2021-09-24 78 瀏覽
今日約左好耐冇見既中學同學食飯,梗係要選間好少少既餐廳黎聚一聚,傾下計~呢間中菜餐廳環境好好,坐位寬闊,今日咁岩仲有樓上廂房可以坐,超岩坐底慢慢聚舊~餐廳職員好有禮貌,每道餸都會同你簡單介紹下,好貼心🥰頭盤係鴛鴦蒜泥白肉,呢碟白肉幾特別,肉片好長中間夾左塊青瓜,配埋面上既蒜蓉辣醬,口感好正,又脆又辣~完全唔會好制😋勁開胃!之後黎碟叉燒,呢個係今晚我最鍾意食既一道餸,個人覺得呢舊叉燒真係超好食,肉質超嫩滑,加埋個蜜汁,食完好想食第二舊!😍🥰面上有少少焦黑既部分食落仲香口!跟住就到招牌菜-片皮鴨啦😋呢個招牌菜呢關係,上盤都好有排場,職員會先擺好配菜,再上鴨,之後仲有個蒸籠係放住啲簿餅皮,仲係會有個鍋幫你暖住個蒸籠入面既餅皮,片皮鴨塊皮好簿,保留左少少油脂,加埋青瓜絲同其他配料,食落清新唔油膩😋蟹肉酸辣湯~成都清湯水煮魚呢個水煮魚既肉切到好大舊而每啖肉都充滿魚脂,肉質厚實鮮甜🥰同食緊銀雪魚咁樣,好正~呢碟四季豆都炒得好出色,好入味,餸酒一流跟住仲有個花膠撈飯真係好足料,好多花膠,食到黎呢道真係好飽~😋🤤最後上埋甜品同生果,都真係好滿足🤤

餐廳職員好有禮貌,每道餸都會同你簡單介紹下,好貼心🥰

西班牙叉燒

面上有少少焦黑既部分食落仲香口!
片皮鴨

跟住就到招牌菜-片皮鴨啦😋

蟹肉酸辣湯

蟹肉酸辣湯~
水煮魚

成都清湯水煮魚
牛肝菌炒四季豆

呢碟四季豆都炒得好出色,好入味,餸酒一流
花膠撈飯

最後上埋甜品同生果,都真係好滿足🤤

2021-09-23
西班牙叉燒
片皮鴨
蟹肉酸辣湯
水煮魚
牛肝菌炒四季豆
花膠撈飯
好滿足嘅一餐好想同大家分享一下💗 一早同朋友訂左枱食飯,餐廳好好咁安排我哋喺樓上間房仔到坐,感覺好似包左房咁,私隱度好高,留意到呢到就算係坐樓下位,都有簾可以拉埋,非常啱鍾意安靜下嘅人(例如我)。成日聽人話最勁嘅廚藝係將一啲普通食材煮到出神入化,第一道我覺得最好味竟然係外貌最平凡嘅四季豆,個豆炒得好香好入味,牛肝菌味道好夾,肉碎食得出火候,真係好回味無窮😋第二名係片皮鴨,個皮薄如蟬翼,鴨皮亦燒得香脆吾會有油膩感,唔係講假,曾經試過喺北京食嘅所謂遊客必去嘅片皮鴨店,都無呢個咁好食,可能都係因為呢到更迎合到香港人口味啦!第三名係叉燒,肉質軟糯,個皮加左蜜汁好juicy好脆😋😋又係食過返尋味第四名係蒜泥白肉,完全冇豬嘅腥味;濃郁嘅蒜味中夾左塊青瓜青爽啲,令成個味道平衡返。第五名酸辣湯,蟹肉成分夠多,又有青新嘅荀,辣味夠。第六名水煮魚,魚塊好肥美大啖肉,略嫌唔太夠辣,木薯粉好煙銀😋😋餐廳職員同我哋講上面啲乾辣椒係來自北韓🇰🇵呢到啲食材真係從全世界採購返嚟😂😂😂主食仲有花膠撈飯,充滿滿滿嘅膠原蛋白,不過作為細食嘅我真係有啲飽,所以食唔晒覺得有啲浪費🥲🥲甜品方面就有凍涼粉同埋水果,水果有香印提子同

第五名酸辣湯,蟹肉成分夠多,又有青新嘅荀,辣味夠。

甜品方面就有凍涼粉同埋水果,水果有香印提子同埋超大粒嘅藍莓🫐

Overall嚟講我覺得呢度都不失為一個同三五知己相聚嘅好地方,因為私隱度夠高可以暢所欲言,係今時今日來講都係一個非常好嘅賣點😂👍🏻另外值得一提嘅係餐廳員工服務好好,有個姨姨仲幾幽默,氹得大家好開心💗
  • 片皮鴨
2021-09-22 53 瀏覽
⛩Jing alley by flower drumThis restaurant is DEFINITELY my favourite si chuan restaurant!! The storefront is so subtle I nearly missed it but you definitely should not miss out on the food here. It’s a must try!! Great for family gatherings for mid autumn festival! 👨‍👩‍👦🥮Appetiser:Garlic pork wrapped in cucumber. This first dish blew me away right away! It’s a spicy meat appetiser but they added cucumber inside making it refreshing!Mains:Sliced duck 片皮鴨 is unique to this restaurant. They added t
⛩Jing alley by flower drum

Appetiser:

Mains:
Sliced duck 片皮鴨 is unique to this restaurant. They added their own twist to it by adding melon and golden kiwi to it. The chef said it’s because ppl usually dip it in sugar but it’s unhealthy so they replaced it with kiwi! They’re even health conscious! 🥺 also they are very attentive by giving each of us an instruction card on how to wrap the duck!

Spicy Sea bass 水煮魚 was so fresh!! Big pieces of fish that were so tender and smooth 🤤🤤🤤 it was accompanied by cucumber and okra which I’ve never seen before! The okra immersed in the spicy soup was so good.

Fish maw with rice 花膠撈飯. Never tried this before. The sauce was slightly spicy and sour which makes it extra mouth metering.

Soup:
vinegar crab sour and spicy soup.
Lots of ingredients and balances both sour and spicy👍🏼

Veggie:
the fried beans were delicious! Had wok hey and the minced meat had a unique flavour to it. There’s also some crunchy stuff in it giving it texture. Couldn’t stop eating it!!

Dessert:
Fruits with 冰粉 (some type of jello) was nothing that special. Can skip!

The seasonal fruits were the cherry on top of this meal though!! So sweet and fresh!! Delivered all the way from Japan 😊