餐廳環境大小適中,繁忙時間座位之間較狹窄。裝潢設計走沉實水泥風,配上木質餐桌,感覺頗舒服。和牛藍芝士薄餅9”($98)• 午市套餐附有一碗蘑菇湯和一份薯仔沙律。蘑菇湯香濃自然、菇的味道突出同時又帶有黑胡椒獨有的辣味,十分開胃。• 餅皮厚度適中,吃起來不會有種滿口沉粉的沉實感。芝士則舖滿了整個薄餅,咸香味突出,跟和牛肉塊的味道十分匹配。當中夾雜了一些洋蔥雜菜,令口感和味道更豐富。• 烘焗的程度也恰到好處,周邊的餅皮和芝士表面都帶有焦香,整體相當滋味!松露和牛芝士漢堡 ($98)• 漢堡用料十足,肉感和肉汁都相當豐富、松露味道突出,配合半溶狀的芝士、香脆煙肉和生菜片,非常香口滋味!• 旁邊的沙律菜質量亦絕不馬虎,鮮嫩爽口,表面乾身没有多餘的水份影響到其他食材,混合芝麻醬後味道變得豐富,同時可以中和漢堡的濃味。

和牛藍芝士薄餅9”

和牛藍芝士薄餅9”($98)

松露和牛芝士漢堡

松露和牛芝士漢堡 ($98)

2022-07-25 77 瀏覽
同素食朋友外出食飯, 要搵一間包括素食款式嘅餐廳選擇唔多, 周圍逛就發現The One呢間日式西餐廳「五要素食堂」, 門外望下menu, 都有少量款式供素食者選擇, 最後決定今晚係呢間餐廳dinner。店內主要以石灰牆做主調, 配以木系傢俱, 非常配合fusion菜餐廳。晚市款式選擇多, 沙律、意粉、pizza、丼飯、扒類、甜品, 就連清酒都有。我點咗---燒熟成厚切牛舌丼再+$18 加配定食: 日式洋蔥湯、薯仔沙律厚切牛舌切粒, 表面微微煎過, 鎖住肉汁, 口感彈牙juicy, 份量都幾多, 夾蒜片食, 香口又平衡表面油感, 飯底為日本珍珠米飯, 粒粒分明又軟熟, 加咗少少燒汁, 食落唔會寡。日式洋蔥湯: 有好林嘅洋蔥、菇薄片, 湯偏鹹咗少少薯仔沙律: 薯仔偏林, 加咗芝士碎、極少青瓜, 凍食唔錯。
我點咗---燒熟成厚切牛舌丼
再+$18 加配定食: 日式洋蔥湯、薯仔沙律
燒熟成厚切牛舌丼
日式洋蔥湯: 有好林嘅洋蔥、菇薄片, 湯偏鹹咗少少
薯仔沙律: 薯仔偏林, 加咗芝士碎、極少青瓜, 凍食唔錯。
2022-07-24
燒熟成厚切牛舌丼
今日同朋友去尖沙咀行街, 行經The One時見到呢間日式西餐廳 -「五要素食堂」, 仲以為係間素食餐廳, 睇真d 原來係五個「要素」嘅餐廳, 差啲俾佢呃到我地叫咗一份薯條同一個pizza share 食。蟹肉味醬薯條 薯條上枱時熱辣辣, 每條薯條都沾到紫菜粉, 香脆不油, 最精髓原來係個蟹肉味醬, 沙律醬中加入咗鮮甜蟹肉碎, 沾醬食, 啖啖提鮮, 超正!瑪格麗塔pizza 9" Pizza芝士味香濃, 仲有拉絲效果, 麵團採用自家製味噌麵團, 令餅底鹹鹹香香,香脆又有層次豐富。除咗芝士味, pizza仲有車厘茄, 一咬爆汁, 酸酸甜甜, balance 番鹹香嘅芝士味。
我地叫咗一份薯條同一個pizza share 食。

蟹肉味醬薯條
瑪格麗塔pizza 9"
瑪格麗塔pizza
2022-07-24
瑪格麗塔pizza
2022-07-23 71 瀏覽
週末晚餐時段周圍都好full,無book枱要周圍撲,經過呢間餐廳見到仲有兩個位,啲食物又好似幾靚仔,試試佢先!朋友話想飲酒,於是我地叫左美酒佳餚優惠套餐 - 定食2人分,呢個餐包曬我地想食既野,價格仲抵過單點。前菜有洋蔥湯同濃厚男爵薯仔沙律,質素比好多餐廳好,洋蔥湯飲落味道剛剛好,薯蓉滑到好似雪糕咁,配上火箭菜同芝士,成件事估唔到係咁夾。和牛藍芝士薄餅批皮烘得有焦香,咬落煙韌,蕃茄醬底再加上面頭既藍芝士真係100分,但和牛碎有啲難咬。蟹肉靜岡大葉手打闊意粉蟹肉就無乜喇,但呢個意粉海鮮味極濃!手工麵條好有咬口,唔會乾身,餐嚟講份量剛好,但如果單點應該會唔夠食,秒清左。日本和牛薯餅唔係好食到有和牛,撇開和牛嚟講,當普通日式可樂餅嚟食真係超好食呀!裡面嘅薯泥綿密,外皮炸到好香脆,就咁食已經好出色,不得不提個醬非常有特色,第一啖係有衝擊,似發霉芝士咁嘅感覺,有種後勁留係口腔,後尾無加個醬反而有種缺失嘅感覺,極力推介呢款菜式,單點都好抵$88四件大大件。法國粉紅酒唔會太甜唔會太酸,易入口又唔難飲五要素意大利芝士蛋糕一個胃飽左要開動第二個甜品胃🤭呢個芝士蛋糕又係必食,蛋糕好鬆軟,上面嘅cream唔

和牛藍芝士薄餅
,但和牛碎有啲難咬。

蟹肉靜岡大葉手打闊意粉

日本和牛薯餅

法國粉紅酒
唔會太甜唔會太酸,易入口又唔難飲

五要素意大利芝士蛋糕

一個胃飽左要開動第二個甜品胃🤭呢個芝士蛋糕又係必食,蛋糕好鬆軟,上面嘅cream唔膩,食落每啖都係幸福
,咖啡粉如果再苦少少就好。

意大利野莓芝士蛋糕
睇落似係買返嚟好普通既貨色,但食落即使無藍莓醬嘅位置,都有超濃藍莓味,同樣唔乾身亦唔膩

2人餐咁多野食埋單$548真係抵到離譜🤭

2022-07-15
  • 日本和牛薯餅
  • 五要素意大利芝士蛋糕
  • 和牛藍芝士薄餅
2022-07-22 50 瀏覽
昨日去尖沙咀逛商場買禮物,快要到七夕,又要諗吓送咩俾人好啦🫣。逛了好久,差不多到食飯時候,我和同行朋友,決定去主打日西料理的fifth 吃晚餐。 餐廳有室外和室内,不過天氣超熱,應該不會有人坐室外啦。可惜店入面爆曬棚,我們只好坐在店外位置。不過其實店外位更佳,旁邊沒人,坐得舒服。 和牛漢堡 $88 + 薯條$48 沒有想過餐廳的和牛漢堡會好到令人有驚喜😍,麵包有蜜糖香,超級鬆軟,漢堡扒又厚又調味足,醬汁濃香甘甜,好好食!不過漢堡沒附薯條,但絕對值得加錢食㗎!

餐廳有室外和室内,不過天氣超熱,應該不會有人坐室外啦。

和牛漢堡 $88 + 薯條$48

2022-07-21
2022-07-22 50 瀏覽
我還以為今年有得開關去旅行,沒有想到今年可能都出不了境,真的好傷心。相信大家都同我一樣,好關心什麼時候可以飛去日本吧。由於太想念日本,今晚就去食日式西餐啦😝。我同我朋友都好愛食日本菜,今日在商場行完街,就去Fifth 食晚飯。餐廳價錢唔貴,最平$78已經有一個丼,不過今晚想食薄餅,而且餐飯說是自家製浜松味噌麵團薄餅,一於試試。茄醬蒜片薄餅 $88薄餅好有咬口,嚼勁十足,不慨為手工和發酵過24小時,鐘意食有嚼勁的人,可以試吓呀。

茄醬蒜片薄餅 $88

2022-07-21
2022-07-22 43 瀏覽
The one不嬲都好多嘢食 行街行到攰睇到個餐牌好似幾吸引 係日西fusion 就決定入嚟食個early dinnerThick-sliced beef tongue salad個牛舌好出色 而且真係好厚切 咬落去啖啖肉 佢煎得外皮脆脆地 入面嘅肉好多肉汁好爽口Crab Meat Shiso Handmade Pappardelle個意粉都幾掛汁 而且因為手打嘅 所以都比較煙韌 同埋都幾多蟹肉 再加埋爽口嘅菇 好足料Margherita Miso Dough Pizza個蕃茄汁好fresh 再加上滿滿嘅芝士 而個薄餅個餅底比較厚身有咬口 個邊好脆 Fifth Element Tiramisu同我平時見到嘅Tiramisu有啲出入食落去比較似芝士蛋糕再加cream同cacao粉少少酸甜咁

個牛舌好出色 而且真係好厚切 咬落去啖啖肉

同我平時見到嘅Tiramisu有啲出入
食落去比較似芝士蛋糕再加cream同cacao粉
少少酸甜咁
2022-07-20 83 瀏覽
🥀陪伴老公去檢照腸胃鏡後,在附近The One 找餐廳,在沒有準備下,路過見到一間狀似日式食店的餐廳《五要素堂食》,價錢吸引了我們入內。當時已過午飯時間,餘位都有不少,但服務員就是安排所有人坐在一堆,沒有得選擇,態度不大友好。在疫情還在的時候,只守住方便自己工作,真是多謝這類服務員。🥀坐下來,其實有衝動想離去。餐廳沒有什麼裝修,感覺就是放下檯椅便是,怕老公話我麻煩,便留下來,餐牌看似多選擇,但揀來揀去只睇中一個,用QR code點餐後,等了數分鐘,先來湯,後上飯。US Wagyu Donburi set$88薯仔沙律凍冰冰,有點硬洋蔥湯一般般飯丼牛肉雖是薄燒,較難咀嚼,飯汁液是甜味,不是我喜愛個人評分食物味道服務環境衛生抵吃回頭率

US Wagyu Donburi set$88

薯仔沙律
凍冰冰,有點硬

洋蔥湯
一般般

飯丼
牛肉雖是薄燒,較難咀嚼,飯汁液是甜味,不是我喜愛

個人評分

食物味道

抵吃

回頭率

2022-07-13
2022-07-19 38 瀏覽
同友人shopping 完要醫肚,脆脆地搵間坐得舒服既餐廳解決~見到呢度大行西日料理,咁fusion 都幾得意~ 而且有第一次見既味噌薄餅,好有興趣想試下係咩味唔知呢度係咪食牛出名,因為好多菜式都有牛,不過今日唔太想食牛,就叫左蟹蝦醬特製薄餅~ 味噌貴為呢個pizza 發酵既材料,緊係同平時食開既pizza 有分別既,除左整體感覺好東洋風,口感亦特別煙刱,嚼勁十足;味道方面除左啖啖蟹蝦肉,亦帶少少咸味,好有趣!另一款手打意粉—北海道帶子海苔意粉同樣幾有驚喜!風味十足,海苔味好重,手打寬意粉彈牙爽滑,配埋海苔醬原來好好味,帶子份量唔少亦大粒,推介呢個夠特別!兩款食物都可以加18蚊轉套餐跟多個薯仔沙律同麵豉湯,沙律帶有青瓜絲好清新,但麵豉湯就相對較咸

一篇超真心的評論,超無奈的一餐☹️☹️☹️1. 店員黑面在我和朋友還在用膳中放下收據暗示結帳我和朋友三人,一共叫了三個主食(一個Pizza,一個意粉,一個牛舌配意大利軟包),三杯飲品和一個小食(薯條),上菜時間不算太慢,還在用膳不到60分鐘的時候,店員黑面,放下收據,暗示我們結帳。當時店裏沒有人排隊,亦有吉枱。而且我們三人,沒有故意慢慢的享用。而且還打算叫甜品,沒想到店員已經放下收據😅😅示意趕人2. 吃甜品過程中,店員出聲,說90分鐘完結,叫我們結帳收到原本的收據後,我們已經立刻叫甜品(一個芝士蛋糕,和一個Tiramisu )表示沒有齋傾偈霸著枱。店員黑面回來取回我們原本的收據,再上甜品。甜品只吃了一半(我們一樣不是緩慢地吃),大概只吃了10分鐘,店員又走過來放下另一張收據,叫我們結帳。我們說甜品還沒有吃完,店員說但是90分鐘了,要我們結帳。😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅我們沒有齋坐,霸着你張枱不放!而且店外沒有人排隊,餐廳內還有很多吉枱!我們只是靜靜的坐着吃飯聊天,沒有妨礙其他客人,不明白為什麼連個甜品都不讓我們吃完,黑面要我哋埋單? !大概明白為何連星期五晚上也沒有滿座🥲大概只坐了一半客人3.
一篇超真心的評論,超無奈的一餐☹️☹️☹️

1. 店員黑面在我和朋友還在用膳中放下收據暗示結帳

2. 吃甜品過程中,店員出聲,說90分鐘完結,叫我們結帳
收到原本的收據後,我們已經立刻叫甜品(一個芝士蛋糕,和一個Tiramisu )表示沒有齋傾偈霸著枱。店員黑面回來取回我們原本的收據,再上甜品甜品只吃了一半(我們一樣不是緩慢地吃),大概只吃了10分鐘,店員又走過來放下另一張收據,叫我們結帳。我們說甜品還沒有吃完,店員說但是90分鐘了,要我們結帳。😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅我們沒有齋坐,霸着你張枱不放!而且店外沒有人排隊,餐廳內還有很多吉枱!我們只是靜靜的坐着吃飯聊天,沒有妨礙其他客人,不明白為什麼連個甜品都不讓我們吃完,黑面要我哋埋單? !大概明白為何連星期五晚上也沒有滿座🥲大概只坐了一半客人

3. 店內沒有標示寫用膳時間限制
因為最後店員逼我們在明明還沒有吃完甜品之際,逼我們埋單。我們有再三周圍確認,店舖沒有寫清楚用膳時間限制(或有,但沿途入座大概沒有),用餐前也沒有先和我們說明。我們不是不明白事理的人,但沒有理由在我們還沒有吃完正餐,和甜品,就開口趕人😅😅從頭到尾都黑面,我們又不是三個人, 一人一杯飲品,霸着張枱不放!只是在正常用餐速度進食,10萬個為什麼要用這樣的服務對待我們😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

4.食物質素實在一般
其中我們叫了一個檸檬黑胡椒粉薯條配特製蛋黃醬。滿心期待的吃,特製蛋黃醬送來的時候,有一浸嘔吐物似的味道😖😖😖氣味一點也不討好,我們還是用實驗家的精神一試!味道真的難吃得,跟氣味一樣難頂 !似藍芝士+嘔吐物+油的味道!真的不誇張!$58的薯條,我們食了一半薯條就放棄了,完全沒有點那個醬😞

整個體驗實在太差,店員服務質素,態度實在太差太差了!食物的質素,也不算出色,沒有理由在服務態度那麼惡劣的情況下,還會再度光顧😅😅😅no next time thanks🙄
2022-07-08
2022-07-19 29 瀏覽
行開the one 先知原來呢度開左幾間新餐廳呢間感覺幾舒服,又大行日本風,野食都吸引,就比個機會佢啦🇯🇵好典型日系簡約感覺,四周環境舒適,不過店員全都是英文人哈哈有室內同室外座位,不過今日太熱出唔到去坐喇飯類﹑意粉及薄餅都可以加$18要套餐,套餐會多份薯仔沙律同麵豉湯薯仔沙律幾好味,夠融夠滑睇中左佢地個蟹肉味醬薯條🍟,一坐低就叫左薯條係幼身款,所以都好脆,蟹肉醬雖然唔算好濃蟹肉味,但的確見到一絲絲蟹肉,真材實料,而且仲有紫菜碎,好襯個薯條繼續蟹肉系列🦀,再來蟹蝦特製醬薄餅,薄餅較平時食開既西式薄餅更有咬口,好日式的感覺,邊皮帶少少脆,而且唔知係咪因為味噌的關係,所以薄餅帶有少少咸味,同蟹蝦醬match埋一齊更見鮮味帶子意粉味道超特別,勁濃海苔味,意粉爽滑亦有蛋香,帶子亦好大粒,果然手打意粉就係特別好食!👍🏻
行開the one 先知原來呢度開左幾間新餐廳

好典型日系簡約感覺,四周環境舒適,不過店員全都是英文人哈哈
有室內同室外座位,不過今日太熱出唔到去坐喇

薯仔沙律幾好味,夠融夠滑
睇中左佢地個蟹肉味醬薯條🍟,一坐低就叫左

2022-07-12 63 瀏覽
尖沙咀the one 好多精緻餐廳,行過見到間日本菜,睇完個menu都ok就入去試下,個Menu係有漢堡、Pizza、丼飯、沙律、甜品同埋清酒,見到呢個組合都幾特別。天氣熱熱的唔係好想食漢堡同Pizza,再決定叫個飯,叫左愛知大葉燒雞肉丼+清森溫泉玉子,一嚟到見到雞肉嘅份量都好多,而且有啲紫菜碎,最正係隻溫泉蛋,一定要整爛佢,將啲蛋黃同啲飯混合,再配埋啲紫菜,加埋啖燒雞肉,一啖食落去好好味。另外叫咗個海苔水牛城雞翼,佢呢個水牛城雞翼會配埋藍芝士醬,正常水牛城雞翼嘅味道,但就第一次食呢隻藍芝士醬,個芝士味係會濃好多同埋唔係個個都頂得順,而我鍾意食芝士嘅我就覺得都幾好味。最後個店員都好有禮貌同埋服務都好好,想食下啲新穎日本菜又係尖沙咀嘅話都可以試吓。

2022-07-10
2022-07-12 36 瀏覽
丼飯就食得多,但今次呢間位於尖沙咀The One入面既五要素食堂係又一眾外藉人士打理,所以同一貫日式丼飯唔同,係保留到日式風味既同時都帶有一點外國色彩🍚。🐒W特大黑毛和牛丼💰$128+$18配蘑菇洋蔥湯&薯仔沙律不愧係特大丼🤩雖然飯既份量唔多,但牛既份量同飯係1:1,食到最後反而係啲飯無哂,平時食丼飯通常都係調轉🤣檸檬汁唧落個牛到🍋更加突出左牛肉既味道,而丼飯既醬汁都係店家特調,唔會好似燒汁咁甜,好特別🍛。🍲蘑菇洋蔥湯同薯仔沙律🥗兩款都係+$18就有,蘑菇洋蔥湯一飲就有股熟悉感覺🤣好似蘑菇飯既汁,薯仔沙律偏酸,十分開胃。🐒海苔水牛城雞翼(藍芝士醬)💰$60@5隻呢款雞翼俾我感覺似係美日fusion,因為啲醬好有美式風味,酸酸辣辣,而海苔感覺係只係點綴,如果下次會想試甜品🍮

🐒W特大黑毛和牛丼💰$128
+$18配蘑菇洋蔥湯&薯仔沙律

🐒海苔水牛城雞翼(藍芝士醬)💰$60@5隻
2022-07-10 400 瀏覽
.FIFTH ELEMENT SHOKUDO五要素食堂@fifthelementhk .尖沙咀THE ONE @hktheone 有間西日fusion餐廳🍴有日放工👩🏻‍🦰係尖沙咀等👦🏻一齊食dinner🍔🍟🍱係THE ONE周圍行下🥰睇完YANKEE CANDLE見都晏晏地就搵間未食過嘅餐廳食下😙………..其實都唔算太肚餓😅諗住食半個🍔就算😂之後就留比👦🏻食埋👦🏻想試下呢度嘅🍟咁我地就加左個蟹肉味醬薯條🍟(+$48)💰👩🏻‍🦰就簡左TRUFFLE MUSHROOM WAGYU BURGER 🍔 ($98)👦🏻好肚餓就叫左DOUBLE US WAGYU DONBURI🍱W特大黑毛和牛丼($128)……….一黎就夾左一塊黑毛和牛🐂試下😯係幾香,賣相又唔錯咁😆但👩🏻‍🦰唔太識分黑毛和牛😂淨係識分好食/唔好食😂有肉汁,唔錯!!……….松露和牛芝士漢堡🍔好多唔同口感&層次!!!❤️中間夾住煎到脆口嘅crispy parma ham🐖加埋有d菇菇比較軟身嘅口感😇和牛煎香左🥰又有肉汁🥹滲透落burger 底層,好好食😝講起又想再食🤣🤩……….👩🏻‍🦰覺得呢度嘅🍔係好食過和牛丼嘅❤️🥹蟹肉味醬薯條好新鮮
FIFTH ELEMENT SHOKUDO
其實都唔算太肚餓😅諗住食半個🍔就算😂之後就留比👦🏻食埋
👩🏻‍🦰覺得呢度嘅🍔係好食過和牛丼嘅❤️🥹
蟹肉味醬薯條好新鮮🤩醬汁有一啖蟹肉🦀有蟹味😋
………..
整體餐廳比我嘅味覺享受都唔錯🥹☺️但因為女仔行完街都會有一袋二袋嘅🛍又有手袋👜但餐廳🍴竟然無basket提供🙊
味道:🌕🌕🌕🌖🌑3.8/5
整體:🌕🌕🌕🌗🌑3.5/5

W特大黑毛和牛丼
2022-07-06
2022-07-10 27 瀏覽
🔸浜松名物牡蠣丼 $128炸蠔個炸衣唔係炸到脆卜卜嗰種,係薄薄一層皮咁嘅。蠔好新鮮,好有海水味🌊一碗有成8隻蠔,得一隻細隻啲,其餘7隻都漲卜卜,食完好滿足~個飯本身已經淋咗汁上去,但竟然係好濃牛油味同甜味嘅汁,同蠔味有啲唔夾…如果可以配其他汁會好啲🔸和牛藍芝士味噌麵團pizza (9") $128一上枱就好重藍芝士味~和牛粒大約有6-7小粒咁啦個批厚薄適中,最緊要係夠熱呀成個pizza滿滿嘅藍芝士,好濃味~反而和牛粒味道就被芝士蓋過,食咗都冇咩感覺~🔹另加$18配洋蔥湯同男爵薯仔沙律兩個主菜都可以轉做定食架洋蔥湯雖然好濃洋蔥味但亦比較咸…薯仔沙律有少少酸味,口味清新,啱啱好可以驅走洋蔥湯嘅咸同重口味~但我個人鍾意食平時嗰種日式薯仔沙律,覺得呢隻酸咗啲順帶一提,每張枱都有一大枝水自己斟,非常好呀!唔洗下下叫waiter加水,自給自足~
🔸浜松名物牡蠣丼 $128

🔸和牛藍芝士味噌麵團pizza (9") $128
一上枱就好重藍芝士味~和牛粒大約有6-7小粒咁啦
個批厚薄適中,最緊要係夠熱呀

🔹另加$18配洋蔥湯同男爵薯仔沙律
兩個主菜都可以轉做定食架
洋蔥湯雖然好濃洋蔥味但亦比較咸…

浜松名物牡蠣丼
和牛藍芝士味噌麵團pizza(9")
2022-07-09
浜松名物牡蠣丼
和牛藍芝士味噌麵團pizza(9")