餐廳: 五月星牛肉麵
資訊:

餐廳:五月星牛肉麵 (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室講起台灣菜,唔知你又諗起啲咩呢?眾所周知台灣有好多好嘢食,而台灣亦都係香港人去旅行嘅首選,今次我就去咗觀塘工業區駱駝漆大廈三座11樓嘅五月星牛肉麵, 佢哋主打估左未同埋冇味精嘅牛肉麵,用牛骨熬湯底熬足20幾個鐘,而呢樣亦都係佢哋嘅賣點,吸引左唔少鍾意台灣牛肉麵嘅人專程黎觀塘工業區去食佢地嘅麵招牌紅燒牛肉麵 $73牛肉因熬製時間長所以好軟稔,份量多,有成6、7舊,紅燒汁濃郁唔鹹,加上麵底彈牙,店員仲介紹紅燒牛肉麵撈埋辣椒油食係絕配,果然夠香又夠辣豬軟骨拌麵 $68豬軟骨拌麵除左有惹味嘅豬軟骨之外,亦都有青瓜同滷肉醉,拌麵嘅吸引之處係可以更鮮明咁試到所用嘅醬汁 試管鹽酥魷魚 $53試管魷魚即魷魚鬚,以鹽酥炸魷魚後外脆內嫩,亦唔會太咸,餐廳仲提供酸辣醬同六款調味粉包括辣椒粉、海苔、椒鹽等,總有一款岩你口味刈包 $32刈包係台灣嘅地道小食,傳統做法係將五花滷肉、酸菜、花生粉、香菜等餡料放入饅頭裡面蒸,整成好似漢堡包咁,係台灣亦都有「台式漢堡」同「虎咬豬」之稱,二五月星牛肉麵嘅做法更加入咗鬆化嘅雞肉,食上黎有多重口感,花生
餐廳:五月星牛肉麵 (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室

招牌紅燒牛肉麵 $73

豬軟骨拌麵 $68

試管鹽酥魷魚 $53

刈包 $32
刈包係台灣嘅地道小食,傳統做法係將五花滷肉、酸菜、花生粉、香菜等餡料放入饅頭裡面蒸,整成好似漢堡包咁,係台灣亦都有「台式漢堡」同「虎咬豬」之稱,二五月星牛肉麵嘅做法更加入咗鬆化嘅雞肉,食上黎有多重口感,花生粉混入糖有甜甜地嘅味道,酸菜嘅酸亦隨後而上,再加上滷肉同雞肉嘅鹹香,確實好味,難怪係必食推介食物

黎到台式餐廳緊係要叫台式飲料飲下,叫左杯巨峰提子紅茶($22)同珍珠奶茶少糖少冰($28),巨峰提子紅茶先甜後回甘,提子味伴隨住紅茶香淡淡滲出,珍珠奶茶茶味香醇,唔會好甜,珍珠亦都好稔好易入口
2019-09-26
8 分鐘 (堂食)
  • 招牌紅燒牛肉麵
2019-09-27 60 瀏覽
牛肉麵八角味太濃,麵無特色。任食小食無一樣食得落,無味道,同埋感覺不新鮮。珍珠奶茶及黑糖撞奶一陣化學調料的味道,不夠天然。珍珠軟爛。刈包味道太甜,入面肉及包算鬆軟。
牛肉麵八角味太濃,麵無特色。
任食小食無一樣食得落,無味道,同埋感覺不新鮮。
珍珠奶茶及黑糖撞奶一陣化學調料的味道,不夠天然。珍珠軟爛。
刈包味道太甜,入面肉及包算鬆軟。
2019-09-27
2019-09-24 4221 瀏覽
好友一向對牛肉麵情有獨鍾,差不多每次去台灣,都會光顧不同的牛肉麵店,嚐嚐各店不同的風味。最近友人邀約我一聚,就選了觀塘這間「五月星牛肉麵」。餐廳位於開源道駱駝漆大廈, 店內地方不大,設計平實簡樸,沒花巧佈置,牆身有幅頗有台灣 Feel 的畫作,令人賞心悅目。先細看店員送上的點菜紙,除了主打的牛肉麵外,還有必食刈包、拌麵、鹽酥系列、前菜、大碗滷肉飯和一系列台式飲品等。另外餐廳最近推出抵食放題優惠,客人凡於晚市點選牛肉麵、拌麵或大碗飯,加 $32 即可任食 10 款台式小吃,不過就必須同檯每位客人都惠顧。我哋揀咗刈包,牛肉麵、滷肉飯、兩杯飲品,另外每人再加咗 $32,一於試埋啲小食。10 款小食包括有:麻辣鴨血、蒜泥白肉、麻辣豬耳、涼拌海蜇、麻辣菇菌派對、涼拌茄子、手拍青瓜、白灼時蔬、涼拌海帶及黃金皮蛋。鴨血入口細嫩滑溜,完全不腥。海蜇晶瑩剔透,吃起來酸酸辣辣、鮮香爽脆,有嚼勁,令人食慾大開。黃金皮蛋色澤金黃通透,蛋黃流心,加上適當的辣椒油,刺激又過癮。蒜泥白肉肥瘦均勻,食落有肉嘅甜味,入口唔覺肥,配墊底嘅青瓜吃,更添清爽。刈包 ($32) 刈包以蒸籠盛載,送上桌時仍熱辣辣,包身軟熟滑潤,
刈包 ($32) 刈包以蒸籠盛載,送上桌時仍熱辣辣,包身軟熟滑潤,入面夾了大大件五花腩肉,肉質香軟鬆化,入口即溶,配埋包內的花生粉、酸菜同青瓜吃,能中和腩肉嘅膩感,令人吃完一啖接一啖。
招牌紅燒牛肉麵 ($73) 製作亦毫不馬虎,湯底加入了四川、湖南等地的香料燉煮而成,湯汁微辣,香濃醇厚,而且不會太鹹,絕無味精成份,十分抵讚!牛肉肥瘦均稱,肉質軟熟腍滑,燜得非常入味。麵條食落爽彈有韌性,掛湯力高,滋味可口。
鹽酥雞滷肉飯 ($68) 平日食台灣菜都喜歡點鹽酥雞吃,不過這裡的鹽酥雞就比較特別,不但酥脆多汁,而且上桌時還會附有 6 款不同口味的的調味料供客人自行挑選。調味粉包括有淮鹽、椒鹽粉、孜然粉、芝士、海苔和辣椒粉,全部用試管盛載,大家可以自選口味調製鹽酥雞。旁邊的滷肉,味道亦唔錯,入口軟綿鬆化,味道濃郁香甜。
食完飯通常都會想搵啲野飲下,店裡的飲品選擇非常之多,有綠茶、紅茶、養生飲料、益力多、果汁冰、汽水、奶類飲品等,我揀咗珍珠奶茶 ($28),而友人就點了水蜜桃益力多 ($25),邊飲邊傾,店員亦無催促我哋離開,服務不錯。
2019-09-23
2019-09-24 122 瀏覽
朋友介紹我才知道原來駱駝漆大廈高層有大量的餐廳,之前也只是在最底幾層的商店買買凍肉為主。今天選擇了在12樓的餐廳吃飯,朋友選擇了一間台灣餐廳,吃完才知道質素也不錯,在觀塘區用這個價錢吃到這個晚飯性價比高。試管鹽酥菇$48這裏出名的是試管鹽酥系列,包括有鹽酥雞,鹽酥豬和鹽酥菇等。來到時才知道原來試管的意思是普通鹽酥炸物再加上不同試管的調味粉給你自由配搭,我們選擇了鹽酥菇,鹽酥炸的不錯,不會太乾身也不油膩,我們加上芝士及紫菜的調味粉,不俗。滿漢牛肉麵$93他的牛肉麵也很不錯,我們叫了他的大碗的滿漢牛肉麵包括有牛腩,牛展及牛肚的。但原來牛腩已經賣完,只有牛展和牛肚也不錯,牛肚軟淋很入味,牛展有筋有肉,件數很多,麵底彈牙,湯底濃郁,一個很好的選擇。蒜泥白肉$32我們還叫了一個小食,就是蒜泥白肉,蒜泥白肉和我們想像的有點不同,蒜蓉不算太多,反而像一個醬油白肉,薄薄的白肉配上醬汁,也很惹味,小食來說份量也剛好。魯肉飯$25這裡的魯肉飯也蠻有台灣風味的,選了較肥美的豬肉,醬汁濃郁入味,肉也煮得夠軟,很容易就吃光一碗飯。百香果多多$25酸酸甜甜的飲品,來配搭較濃味的食物,感覺剛好。聞說觀塘餐廳晚上生意

試管鹽酥菇$48
滿漢牛肉麵$93
蒜泥白肉$32

魯肉飯$25

百香果多多$25
酸酸甜甜的飲品,來配搭較濃味的食物,感覺剛好。

聞說觀塘餐廳晚上生意不如中午般旺,但這間餐廳卻很爆滿,很受歡迎,人多時要耐心等候食物,都是立即準備的。
2019-09-23 44 瀏覽
一直對呢到刈包念念不忘,呢晚收工特意再去食物種類多,有牛肉麵,拌麵,鹽酥類,前菜,滷肉飯等等飲品有台式飲品,汽水等等黃金皮蛋,麻辣豬耳黃金皮蛋微辣醬汁很惹味麻辣豬耳,豬耳很爽口,更有不少青瓜絲,三色椒,很清新,作為前菜相當合適刈包用上小蒸籠上枱,刈包夠熱度,而且很軟熟,包住半肥瘦滷肉,酸菜,青瓜,花生碎等等,吃起來不油膩,一個剛剛好除了刈包,再點碗麻辣牛肉麵一碗份量不少,牛肉用上半筋半肉,軟淋而且夠入味,湯頭濃郁,麻辣辣度剛好,麵軟硬適中蜂蜜紅茶帶著蜂蜜微甜,很解渴
一直對呢到刈包念念不忘,呢晚收工特意再去
食物種類多,有牛肉麵,拌麵,鹽酥類,前菜,滷肉飯等等

飲品有台式飲品,汽水等等

黃金皮蛋,麻辣豬耳
黃金皮蛋微辣醬汁很惹味

除了刈包,再點碗麻辣牛肉麵

蜂蜜紅茶
帶著蜂蜜微甜,很解渴

• 刈包
2019-09-23 55 瀏覽
幾個月之前來過食晚餐,同朋友仔一致覺得拌麵好好食,今日週末再來午餐,抵上加抵!午餐包小菜,台式飲品,同主食。都係七十蚊左右。飲品點了珍珠奶茶和茉香綠茶。雖然冇甜度選,但兩杯都難得地唔算過甜👍🏻麻辣菇菌同手拍青瓜都好開胃。五月星古早味拌麵。一半菇菌,一半鹵肉,醬汁酸酸地,以醋為基底,感覺好清新同健康,不過就同我想像中既古早台灣味有出入,本來係expect 鹵肉飯汁個種味😂😂招牌紅燒牛肉麵,牛肉份量好多,好入味同鬆軟,不過就稍嫌偏瘦同少筋。個湯同麵底冇得輸,湯頭濃郁帶香料味,不死鹹,麵條口感彈牙。必點!呢間台灣野係區內真係數一數二,主食黎講好味過個啲過江龍,見其他食評仲制作好用心。如果將裝潢同飲品升級,加入多啲台灣小食,就完美了👍🏻👍🏻👍🏻
午餐包小菜,台式飲品,同主食。都係七十蚊左右。

麻辣菇菌同手拍青瓜都好開胃。

2019-09-23 1754 瀏覽
看雜誌知道這家店點一份主食加 $32 就可以任食前菜涼盤,實在是太抵了!實地測試過雜誌介紹是真有其事,沒有隱藏條款,非常值得一試!印象中有9款菜式任點,有幾款我們不吃就沒有點,份量是兩人分,還挺多的,真的要量力而為別浪費食物!我覺得手拍青瓜、涼拌茄子、蒜泥白肉這三款是必食,而涼拌海帶和麻辣菇、海蜇亦很惹味,但真的嗜辣者才好挑戰(老公表示不能完成,因他不是太吃辣。)事前不知道 $32任點前菜是這麼豐富,所以另外加了一份鹽酥菇,來懷念一下夜市的美味。今年或許不會去旅行了,想留在香港共同進退。再這裡吃到台灣的味道,已經很高興。紅燒牛肉麵,$73,比起台灣吃貴,不過也已經習慣了,要在香港這百物騰貴的地方吃到台灣價錢,亦只會是那些四不像的貨色。五月星的牛肉麵上桌已經散發濃郁香味!牛肉軟腍,入口即溶,上等之作!湯頭濃郁,喝出了濃郁花椒八角味,和坊間一些偏甜羅漢果味有分別,有牛骨的香,我覺得是別有一番風味。我點了花枝丸台灣腸拌麵,可選古早味和麻椒味,我點了麻椒,不過看來就是古早味(笑)因為沒麻也沒椒,還好啦,反正我也喜歡魯肉汁。麵底彈牙,煮得剛剛好,是我喜歡的煙韌口感。點了兩杯台式飲品,桂圓紅棗茶和

牛肉軟腍,入口即溶,上等之作!

麵底彈牙,煮得剛剛好,是我喜歡的煙韌口感。

點了兩杯台式飲品,桂圓紅棗茶和黑糖珍珠奶茶。

真心要一讚這杯黑糖珍珠奶茶,上面還有芝士奶蓋,極為精美而且好好味~才$28,比起外帶店更便宜,來這裡吃飯時絕對不要錯過!!工廈小店,連廚師才三個人,出菜不會太快,但服務殷勤有禮,加分!
2019-09-21 1234 瀏覽
今日去了觀塘駱駝漆的台式餐廳,一入到去,見水吧位有啲鐵皮裝飾,食完仲有機會同老闆傾左陣計,對這店同食品的要求知多左好多,真是一間好用心機做的良心小店。來得台灣小館,當然要叫麻辣牛肉麵$73,今次叫了麻辣湯底,好刺激,最特別係牛肉好淋,好入味,老闆話牛肉係用了騸牯牛即閹牛去醃製的,因公牛被閹割後的激素較少,脂肪分布因而較平均,但香港每天只供應少量騸牯牛,大部分是供貨給火鍋店,因貨量多,但老闆不惜工本入貨,只為左提供最好的牛肉給顧客。而且烹調手法複雜要開火熄火,炆製而成,心機菜式。仲有好多唔同嘅食物選擇,有個優惠,每人加$32可以任叫小食,叫了蒜泥白肉 $32,喜愛這店夾了青瓜可以減少肉嘅膩感,塊肉夠厚身,面鋪了同以往不同的蒜蓉,醬油顏色帶點酸味,但蒜香咪依然好出,食完要再Encore。皮蛋晶瑩剔透,而且粒粒糖芯的,我叫了第二碟的時候寫了走辣,廚師好細心的比了另一碟醋比我試,對於我不食得太辣的人,這個配搭果然另有一翻滋味。刈包 $32刈包以點心蒸籠上,老闆提及刈包是由台灣來貨,用鮮奶做的,夠曬軟熟,裡面包住酸菜、腩肉都經過挑選,還有青瓜等等,最驚喜係食到甜甜脆口的原來是花生粉,超愛,是我至
今日去了觀塘駱駝漆的台式餐廳,

麻辣牛肉麵

刈包 $32

刈包以點心蒸籠上,老闆提及刈包是由台灣來貨,用鮮奶做的,夠曬軟熟,裡面包住酸菜、腩肉都經過挑選,還有青瓜等等,最驚喜係食到甜甜脆口的原來是花生粉,超愛,是我至愛的口味。
刈包

台式飲品唔少得,叫了百香果益力多$25同珍珠奶茶$28。

鹽酥雞滷肉飯$68
滷肉是用了台南的烹調手法,加了洋蔥,以手切五花腩烹調。
鹽酥雞可以用餐廳招牌的試管調味作配搭,有芝士、海苔、孜然粉、辣椒粉等等,試驗出不同口味,玩味十足。
門口更見到餐廳訂的米是用保證香米飯味的金鳳牌,出名米味香,但老闆提及價錢相對貴,但為左好食,付出多少少值得的。

2019-09-17
麻辣牛肉麵
刈包
2019-09-20 135 瀏覽
今日一個人來到駱駝漆取件, 打算是旦揀間吃午飯 , 看到這間門口很多台灣菜餐牌 ,內裡裝潢具有舊台灣特色,好像去了電影那些年的場景。 木枱牆壁懷舊裝修, 環境乾淨 ,燈光較為昏暗,最緊要人數不多不用排隊。試管鹽酥雞配滷肉飯- 配料造型新奇, 鹽酥雞大小適中,不太鹹也不會太淡, 熱辣辣好吃。 滷肉飯稍鹽滷肉味不夠, 白飯水份多。蒜泥白肉 蒜泥香濃,唔會一pat pat, 白肉厚度適中 ,口感軟易咬,唔會全部都係肥豬糕,份量較小。凍柚子蜜- 柚子醬不算多,算清新。

凍柚子蜜- 柚子醬不算多,算清新。
鹽酥雞球
滷肉飯
又嚟到駱駝漆大廈逛逛,逛到攰攰地,搵到間食台灣嘢的食肆,二話不說就走咗入去。環境,侍應服務都幾好,仲有免費WIFI,坐耐啲都唔怕!午餐選擇都算多,A至K餐,仲有小食,飲品配,價錢$58-$98,特飲就加$3,都不算貴啦!不過我比較晏去,有啲食物已經售罄😌滷肉飯:以為係內碎,原來係一粒粒嘅腩肉,好有口感,半肥瘦的肉,醬汁又好味😋,我仲聽到侍應同啲男顧客講,唔夠飯可以添㗎🍚試管鹽酥雞:即叫即炸,熱辣辣,又夠鬆脆,上面可加不同的味粉(枱面有個味粉架,有不同的味粉,下面有圖),再配上酸甜辣汁,正👍蒜泥白肉(小食):得三片小咗啲,不過配有拍青瓜,不錯凍柚子蜜:鹽酥雞有小小辣,飲返啖冰凍的柚子蜜,絕配😉一個set lunch,價錢只係$63,有主菜、小食、及飲品,Good 👍味粉架有不同味粉,如:淮鹽、椒鹽、海苔、孜然粉等等環境似唔似去咗台灣啲食店呢!?

不過我比較晏去,有啲食物已經售罄😌

試管鹽酥雞

蒜泥白肉(小食):得三片小咗啲,不過配有拍青瓜,不錯
蒜泥白肉

凍柚子蜜:鹽酥雞有小小辣,飲返啖冰凍的柚子蜜,絕配😉
凍柚子蜜

整個lunch  set

味粉架有不同味粉,如:淮鹽、椒鹽、海苔、孜然粉等等
味粉

環境似唔似去咗台灣啲食店呢!?
2019-09-19
試管鹽酥雞
整個lunch  set
2019-09-19 165 瀏覽
前排去完台灣旅行好想食返啲台灣嘢,搵到嚟呢間係駱駝漆嘅台灣菜,店裡播住周董嘅歌真係好似身處台灣咁。店員好貼心咁為我地推介美食鹽酥雞鹵肉飯$68-鹽酥雞酥脆可口,肉質嫩滑,伴住鹵肉飯食好入味又唔會覺得乾古早味五月星拌麵$63-配料有鹵肉、雜菇、五月星(青瓜),配搭唔錯,有多重口感試管鹽酥魷魚$53-魷魚好彈牙,仲可以根據自己口味加上試管調味料添,Kiwi我就最鍾意幫食物「加鹽加醋」嫁啦,啱曬我哈哈主食外有任食小食每位$32,相當吸引,大食嘅人可以不停encore啦!蒜泥白肉-好香口黃金皮蛋-個辣椒真係堅,都幾辣下,皮蛋鮮滑爽口白灼時蔬-白灼加少少蠔油就已經好好食手拍青瓜&涼拌海帶-夠爽脆黑糖珍珠撞奶$28-奶好香滑,加上黑糖甜味剛好,比起街邊嘅呢到好抵飲!珍珠奶茶$28-呢杯都有整啲黑糖紋係杯,相當細心,茶香珍珠夠軟腍

店員好貼心咁為我地推介美食

鹽酥雞鹵肉飯

試管鹽酥魷魚

蒜泥白肉-好香口

黃金皮蛋-個辣椒真係堅,都幾辣下,皮蛋鮮滑爽口

白灼時蔬-白灼加少少蠔油就已經好好食

手拍青瓜&涼拌海帶-夠爽脆

黑糖珍珠撞奶

珍珠奶茶
2019-09-17
  • 黑糖珍珠撞奶
  • 蒜泥白肉
  • 試管鹽酥雞
黎得觀塘區梗係要去工廠區搵嘢食,上網見到呢間台灣菜啲嘢食好似幾吸引,就過嚟食夜晚~嘢食款式有幾多選擇下,仲可以加$30食小食放題,大部份小食都好吸引咁🤤五月星拌麵~多數台灣餐廳都係見到湯麵同滷肉飯,今次見到有拌麵揀,就決定要試吓~五月聲拌麵幾特別,有不少菇菌,青瓜絲,加入滷肉撈埋一齊,配合酸酸甜甜嘅醬汁一齊拌麵食,感覺非常開胃,由於我揀咗椒麻味拌麵,味道稍為辣一點,增加味蕾嘅刺激感😛麵條幾彈牙,撈埋菇菌青瓜絲同滷肉一齊食味道層次更為豐富☺️蒜泥白肉~平時好怕蒜泥白肉只有肥肉,但係佢哋嘅八肉就肥瘦均勻,配合適當嘅蒜泥調味啱啱好,唔會過鹹,夠晒惹味🤤白灼時蔬~蠔油生菜,蠔油份量啱啱好,都唔會過鹹,生菜煮得都OK唔會過老~紅棗桂圓茶~養生飲品,清清甜甜有潤喉嘅感覺,熱飲味道更加突出~

五月星拌麵~

蒜泥白肉~

白灼時蔬~
白灼時蔬

紅棗桂圓茶~
養生飲品,清清甜甜有潤喉嘅感覺,熱飲味道更加突出~
2019-09-15
白灼時蔬
2019-09-15 45 瀏覽
去咗觀塘嘅一個工廈發現咗一間台式餐廳,基本嘅台式食物喺呢度都有得揀。今次同朋友兩個人去叫咗一個招牌牛肉麵、鹽酥雞滷肉飯、手拍青瓜、試管鹽酥菇。有啲小食都幾平下,十幾蚊一份👀招牌牛肉麵牛肉算大嚿,應該用湯汁都浸左好耐,夠入味。鹽酥雞滷肉飯滷肉同平時食嗰啲有啲唔同,平時一般食嘅老玉會比較細小,呢度嘅滷肉大粒少少,蒜味比較濃,適合鍾意蒜香嘅人~至於佢嘅小食呢,我對鹽酥菇嘅印象都唔錯,同埋見到佢啲試管先發現原來有好多唔同嘅調味料,例如有孜然粉、辣椒粉等等。
有啲小食都幾平下,十幾蚊一份👀

招牌牛肉麵
牛肉算大嚿,應該用湯汁都浸左好耐,夠入味。

2019-09-08 1245 瀏覽
老公好鐘意行觀塘工廠區,因為多平野。行完街,咁熱最想坐低嘆下冷氣,飲返杯我喜愛既台式飲品。原來依度都有架!我地入左去,富有小店特色,播著周杰倫既歌。老公點左個「招牌紅紅燒牛肉麵」老公話好似台灣朋友帶佢去台灣食過一間好食既牛肉麵既做法同味道。我先食個麵,已經聞到好香既牛肉味又有點蘿蔔既甜。個湯底做得好好,麵又吸收左個美味!牛肉又滑又嫩,又帶點五香粉既香味!個湯底好味到飲埋!我未食過「鹽酥豚肉」,好特別!所以點左「「鹽酥豚肉鹵肉飯」鹵肉飯半肥瘦,所以好滑又香。鹽酥豚肉充滿著鹽酥香,咬落肉嫩。再配佢特製既酸辣梅子醬,估唔到咁有特色。飲品方面,老公點左「巨峰提子益力多」好濃既益力多同巨峰味呀!濃郁到我分唔開佢地既味道,好飲呀!我就點左現時流行既「黑糖珍珠撞奶」好靚既外觀呀!上面係黑糖、再下面係鮮奶泡、之後係鮮奶、最後係黑糖珍珠,將佢地攪混,好白滑既鮮奶。好白既黑糖珍珠😘加$32可任食小食,咁抵我地梗係要黎個任食啦!我地揀左:麻辣鴨血調味好份味,有份香料香,又滑又辣又好味。蒜泥白肉白肉滑,加上特製醬汁,好入味,好好味!涼拌茄子其實我麻麻地茄子,但佢地依度個茄子好爽口,加上麵鼓醬調味,好味呀!涼拌
老公好鐘意行觀塘工廠區,因為多平野。
行完街,咁熱最想坐低嘆下冷氣,飲返杯我喜愛既台式飲品。

原來依度都有架!我地入左去,富有小店特色,播著周杰倫既歌。

老公點左個「招牌紅紅燒牛肉麵」
牛肉又滑又嫩,又帶點五香粉既香味!
個湯底好味到飲埋!

我未食過「鹽酥豚肉」,好特別!所以點左「「鹽酥豚肉鹵肉飯」
鹵肉飯半肥瘦,所以好滑又香。
鹽酥豚肉充滿著鹽酥香,咬落肉嫩。
再配佢特製既酸辣梅子醬,估唔到咁有特色。

飲品方面,老公點左「巨峰提子益力多」
好濃既益力多同巨峰味呀!濃郁到我分唔開佢地既味道,好飲呀!

我就點左現時流行既「黑糖珍珠撞奶」
好靚既外觀呀!
好白既黑糖珍珠😘

加$32可任食小食,咁抵我地梗係要黎個任食啦!

我地揀左:
麻辣鴨血
調味好份味,有份香料香,又滑又辣又好味。

蒜泥白肉
白肉滑,加上特製醬汁,好入味,好好味!

涼拌茄子

涼拌海蜇
海蜇己經好爽口,加埋芽菜同青瓜,仲爽脆。
而且帶點辣,為佢地加添味道。

黃金皮蛋
好得意,真係黃金色,而唔係平時見到既黑色。
食落好香麻辣味,但又夾著皮多香。
黎依度一定要點!
2019-09-08
  • 招牌紅燒牛肉麵
  • 黃金皮蛋
2019-09-07 58 瀏覽
觀塘上樓台灣菜,食得過,推介俾大家。當中最令人滾動的,係 $32 任食台式小食,有成十款架!只要叫一個麵或飯就可以加配架啦。飲品有呢張,都幾多台式特飲,養生茶、珍珠奶茶、果香紅綠茶都有,平均都係$22-$25咋。台式花枝丸滷肉飯$58, 好大碗好多餸。花枝丸炸過的,香口惹味。滷肉飯,半肥瘦,唔油膩又入味。麻辣牛肉麵 $73, 亦係超大碗又足料的。牛肉其實係牛𦟌,入味夠淋亦好有牛味。麵質彈牙,湯底好辣吓,夠刺激。蘿蔔索曬D汁,正的。任食小食系列,皮蛋浸左麻辣汁,好辣,超正已encore ! 涼拌海蜇,好彈牙,亦好多配料調味,有誠意的。鴨血亦係加左麻辣,小心辣到跳舞。蒜泥白肉都係任食小食之一,簡直 amazing !生菜亦可以無限添加紅棗桂圓茶$22 和菊花蜜 $22,幾濃味的。整體來說有水準亦好抵食,會再來。
觀塘上樓台灣菜,食得過,推介俾大家。

當中最令人滾動的,係 $32 任食台式小食,有成十款架!

只要叫一個麵或飯就可以加配架啦。

麵質彈牙,湯底好辣吓,夠刺激。

蘿蔔索曬D汁,正的。

任食小食系列,皮蛋浸左麻辣汁,好辣,超正已encore !
涼拌海蜇,好彈牙,亦好多配料調味,有誠意的。
鴨血亦係加左麻辣,小心辣到跳舞。

蒜泥白肉都係任食小食之一,簡直 amazing !

生菜亦可以無限添加

紅棗桂圓茶$22 和菊花蜜 $22,幾濃味的。

整體來說有水準亦好抵食,會再來。