餐廳: 五月星牛肉麵
資訊:

2020-01-30 397 瀏覽
🍙等待時間:平日提早約十二時到,完全不用得,直入三位。🍔室內環境:簡單既裝潢但不失禮!仲有台灣歌曲聽like!🍰服務質素:幾細心,滿意既🔺用餐簡評:我就叫左一個set,滷肉飯再配鹽酥雞粒同埋皮玉子,野飲就揀左巨峰提子多多。首先皮玉子辣得來香濃,好食,推介大家揀,滷肉飯方面汁就偏淡,我朋友厭不夠濃,我覺得ok但不算好食,雞粒最鐘意佢有成六種不同粉入你自己落,岩曬貪心既你地!🔹總括來講:一間不俗台店,未叫好出色.
🍙等待時間:平日提早約十二時到,完全不用得,直入三位。
🍔室內環境:簡單既裝潢但不失禮!仲有台灣歌曲聽like!
🍰服務質素:幾細心,滿意既

🔹總括來講:一間不俗台店,未叫好出色.

2020-01-21 236 瀏覽
今日夜睌經友人推薦所以就黎試一試呢間餐廳,而我地有十個人鋪頭都唔洗等就可以入去坐,十分理想,聽老細講我地早d book位嘅話仲可以去隔離嘅vip房廢話唔多講因爲實在有太多嘢要讚首先係服務質素同態度,老細同員工都係100分,佢地都會係上菜嘅時簡單介紹下菜式,甚至係佢地對食材嘅選取,調味唔落味精嘅執著,我同我嘅朋友都十分欣賞佢地嘅熱情,我地同老細有交流下佢地鋪頭對煮食物比客人嘅嚴謹,佢地都透露左少少秘方想知嘅朋友就上去食啦其次係佢地加32蚊就可以無限添加小食,係真係無限大約有圖下面呢d,可能有少部分無影到。個人最喜愛就係青瓜同白肉,係真係十分之優秀調味方面佢地嘅手拍青瓜係唔似市面嗰d用白醋去醃,而係用佢地獨家嘅配方,食落無白醋咁酸咁攻鼻,反而係清新得黎又有微微酸嘅味道,令人好開胃仲食唔停口主食方面,我就order左炸雞滷肉飯,除左份量少左dd之外,整體上都好滿意,滷肉飯唔會太鹹,炸雞都好嫩滑同有唔同調味粉可以落,好好食。但我張相就影得好差店內裝潢就大約係咁,台式風味總括來講,呢間小店好高質,食材同老細頂好優秀,令我覺得好滿足
廢話唔多講因爲實在有太多嘢要讚

想知嘅朋友就上去食啦

其次係佢地加32蚊就可以無限添加小食,係真係無限

店內裝潢就大約係咁,台式風味

• 招牌紅燒牛肉麵
  • 蒜泥白肉
  • 手拍青瓜
家住觀塘,所以好中意發掘工廠大廈美食!今次介紹間好正好地道的台式美食😋地點係駱駝漆大廈三座11樓,可能唔係地膽會有小小難搵🧐,同埋係peakhour要等一陣lift上去。但係一入到去,就見到台式佈局,好似去左十分車站🚋,仲有播晒台灣歌手流行歌曲,好有氣氛🎤!今次我係午飯時間來的,近半入座率,所以等野食都唔算耐👌🏻。套餐$60-70有主餐🍲+小食🧆+飲品🥤有傳統魯肉飯/古早拌麵/鹽酥雞等等簡小食都有唔小平時台灣夜市常見的選擇🤤飲品有唔同的果茶,仲有唔使加太貴就有台式飲品整體package都不錯!😬-小食-(賣點: 晚市有加$32任食小食!😍)皮蛋海帶傳統麻辣海帶撈芽菜,都夠入味。👍🏻蒜泥白肉有四塊肉加一舊青瓜,吾會話好大陣蒜味,不過不失。紅燒牛肉麵湯底都正宗,牛肉🐮都入味同夠焾,唔錯!五月星古早拌麵🍲清敦牛肉麵黑糖牛奶(+$3)百香果凍綠茶有吾多果茶,而味道係正常發揮😉整體來講,食物快上服務好,主菜同飲品郁冇得彈!只係小食可以做好小小,仲有需要花小小耐性搵個地點~但性價比來說超級推介!🥰( 最重要: 呢間店有播黃歌,仲有香港人加油的提醒!一定要支持🎗)總消費:每人lunch set ~$

家住觀塘,所以好中意發掘工廠大廈美食!
今次介紹間好正好地道的台式美食😋

地點係駱駝漆大廈三座11樓,
可能唔係地膽會有小小難搵🧐,
同埋係peakhour要等一陣lift上去。

但係一入到去,就見到台式佈局,
好似去左十分車站🚋,
仲有播晒台灣歌手流行歌曲,好有氣氛🎤!

今次我係午飯時間來的,近半入座率,
所以等野食都唔算耐👌🏻。
套餐$60-70有主餐🍲+小食🧆+飲品🥤
有傳統魯肉飯/古早拌麵/鹽酥雞等等簡
小食都有唔小平時台灣夜市常見的選擇🤤
飲品有唔同的果茶,仲有唔使加太貴就有台式飲品
整體package都不錯!😬

-小食-
(賣點: 晚市有加$32任食小食!😍)

海帶
傳統麻辣海帶撈芽菜,都夠入味。👍🏻

蒜泥白肉
有四塊肉加一舊青瓜,吾會話好大陣蒜味,不過不失。

紅燒牛肉麵
湯底都正宗,牛肉🐮都入味同夠焾,唔錯!

五月星古早拌麵🍲
五月星古早拌麵

清敦牛肉麵

黑糖牛奶(+$3)
黑糖牛奶

百香果凍綠茶
有吾多果茶,而味道係正常發揮😉

總消費:每人lunch set ~$70

環境:★ ★ ★ ★ ☆
食物:★ ★ ★ ★ ☆
服務:★ ★ ★ ★ ★
性價比:★ ★ ★ ★ ☆
五月星古早拌麵
黑糖牛奶
2020-01-08 172 瀏覽
呢晚和兩三位知己在觀塘又為了晚餐食什麼🤔起頭痛,喺openrice見到間係標寫沒添加味精既台灣牛肉麵,所以又試新野。間野座落工業區內樓上舖,空間唔會太大,裝修都有小小台灣野,都舒服。員工都nice。。即介紹呢個優惠係每人叫一個主食,就可以任食小食,好服務態度👍🏻牛肉好腍,湯底鮮甜😋

紅燒牛肉麵
牛肉好腍,湯底鮮甜😋
任食小食系列
蜂巢牛肚麵
鹽酥雞鹵肉飯
百香果綠茶
2020-01-07 243 瀏覽
每次都是點招牌紅燒牛肉麵,因為實在太合我這個重口味的人,簡直將我迷惑😆首先,湯底的確香濃且帶點辣,超惹味,味道亦有點像肉骨茶,帶有一點點藥材味道,可能是用上肉來淆湯,有點骨膠黏口感覺,並不似味精湯。其次,麵質彈牙有質感,似刀削麵口感,並非淋淋的漿糊麵或硬條麵。牛𦟌雖然大件,但尚且嫩滑滷得正好。即使並非人間美食但卻配得上為招牌菜👍🏻飲品方面我試了百香果綠茶,味道頗酸並非人人受落。跟餐配一款自選小食,有我喜愛的涼拌茄子,醬汁調得很好,無搶喉的醋酸,份量亦適中。

招牌紅燒牛肉麵

飲品方面我試了百香果綠茶,味道頗酸並非人人受落。

涼拌茄子

午餐
招牌紅燒牛肉麵
  • 涼拌茄子
2020-01-05 81 瀏覽
朋友介紹即管去試一試,味道方面不過不失,可以一試,價格同食物質數都接受到,很耐都沒有試過靜靜地享用,今晚終於可以.最特別的是刈包,如果未試過可以一試,味道還不錯,總括而言不過不失之作,價錢合理。
刈飽
2019-12-20
刈飽
  • 刈包
2019-12-19 181 瀏覽
之前見到有間食觀塘工廈入面的餐廳經常上報紙雜誌~ 標榜係任食小食~因為有鴨血,所以想黎試好耐好耐,咁岩約左朋友係呢到買野! 緊係要黎試下...睇下之後係咪可以黎食任食!!上到去見成個場都滿客,應該好食掛....見佢個場得幾個伙記....大慨因為小店吧..佢地真係好忙,忙到連收台都等左5分鐘,然後點菜又等左10分鐘...最後終於點到餐...然後又等左最小20分鐘先有第一樣黎...到差唔多食完曬所有野....杯飲品先黎....好彩個日唔急..唔係真係....入正題....一心黎試小食....鴨血一上台...就食...點知....鴨血貨色唔係好野...完全唔滑....又唔入味....麻辣味又唔重.....完全係多謝曬....但又咁...佢碗牛肉麵係真係幾好食的....湯夠濃....牛展火喚岩岩好,唔會太淋,但一的都唔硬...又入曬味...麵亦都係有下過功夫...雖然唔係手打...但有麵味....又吸湯...麵有曬牛肉湯的味....不如咁喇.....你主力推返你的牛肉麵喇...唔好再推小食喇...因為真係減分....剩係食牛肉麵可以再黎!!

上到去見成個場都滿客,應該好食掛....
見佢個場得幾個伙記....大慨因為小店吧..
最後終於點到餐...
然後又等左最小20分鐘先有第一樣黎...
到差唔多食完曬所有野....杯飲品先黎....
好彩個日唔急..唔係真係....

入正題....
一心黎試小食....鴨血一上台...就食...
但又咁...
佢碗牛肉麵係真係幾好食的....

不如咁喇.....你主力推返你的牛肉麵喇...
唔好再推小食喇...因為真係減分....
剩係食牛肉麵可以再黎!!
2019-11-03
2019-12-02 123 瀏覽
今日同同事諗食咩,難得一齊係觀塘做野,做完野,上網搵一搵觀塘有咩好野食,見到工業區有一間台灣野,唔洗等好耐有位入去,唔算好迫啲位,選擇都比較多呀。我叫左牛肉麵 , 小食蒜蓉白肉 啲牛肉好淋,一入口即溶,喜歡食牛朋友推介,好大碗。湯底好好飲,而蒜蓉白肉就味道唔夠入味,有啲失落,同事叫 蔥油雞 配肉澡飯 小食鴨血 個蔥油雞一黎到嚇親 好大碟,不過味道不錯 肉澡配飯 好正,鴨血有驚喜 好食,勁推介。飲品 水蜜桃紅茶同 黑糖珍珠撞奶
選擇都比較多呀。
我叫左牛肉麵 , 小食蒜蓉白肉
啲牛肉好淋,一入口即溶,
喜歡食牛朋友推介,好大碗。
湯底好好飲,而蒜蓉白肉就味道唔夠入味,有啲失落,

同事叫 蔥油雞 配肉澡飯 小食鴨血
個蔥油雞一黎到嚇親 好大碟,不過味道不錯
肉澡配飯 好正,鴨血有驚喜 好食,勁推介。

飲品 水蜜桃紅茶同 黑糖珍珠撞奶

呢間餐廳係觀塘區好熱門嘅台式小店,晚市上去,滿座,座無虛席,咁隱世嘅小店都咁多人知,大家果然識食。Menu紙上寫住「必食 - 刈包」,所以一點試下,點知食完簡直愛上!! 果然必食!! 我自己不嬲都鍾意食用包夾住d肉嘅菜式。呢個塊肉加秘制醃菜,真的好好味哦!!我絕對會為呢個包以encore再黎!!滷肉飯加鹽酥雞,滷肉好入味,酥鷄香口香脆,兩個送飯一流。另外配埋碟油菜同台式飲品 - 巨鋒提子,好飲。呢一餐非常滿意同滿足,正!!

滷肉飯加鹽酥雞,滷肉好入味,酥鷄香口香脆,兩個送飯一流。

另外配埋碟油菜同台式飲品 - 巨鋒提子,好飲。

呢一餐非常滿意同滿足,正!!
2019-07-05
  • 刈包
唔講唔知,朋友介紹先知,原來觀塘上樓呢度竟然有呢間咁好味嘅隱世台灣麵店,試咗之後朋友果然無介紹錯。餐牌食物好多種類,有小食,有飯,有麵,又有台式飲品 ... 應有盡有,搞到我樣樣都想食,哈哈~叫咗個紅燒蜂巢牛肚滷肉伴麵,必點系列,麵軟硬適中,連湯飲正,牛肚大大塊,牛肚滷肉好入味,加埋秘制醃菜,正~台灣腸花枝丸滷肉飯,一碗有哂所有想食嘅野,超級足料豐富,推介。幾十蚊,大大碗多餸,食到飽飽又好味,抵,平靚正~

幾十蚊,大大碗多餸,食到飽飽又好味,抵,平靚正~
2019-07-05
2019-10-11 124 瀏覽
今天難得老闆放大假不在公司, 於是和同事出去食LUNCH 輕鬆一下呢間台灣麵好多人都推薦, 所以趁早就上去駱駝漆大廈搵{五星牛肉麵}.店內裝修都好簡樸,  好有台灣小店的味道. 我和同事分別叫了,刈包, 牛肉麵,滷肉飯,另外跟了涼拌海帶和蒜泥白肉台灣小食招牌牛肉麵,果然無令我失望,湯底有牛肉花椒八角的味道,牛肉的肉質既軟又非常腍,十分入味。麵條也有韌力,吃落口完全沒有味精的感覺刈包用了蒸籠盛載,上桌時還能感到熱騰騰。香港唔多地方有刈包食,而且呢度做得非常地道出色,包身軟熟微甜。內裡的五花腩肉又香又腍,入口即刻溶化。再加上配埋花生粉,青瓜,酸菜能夠中和番腩肉的肥膩感,口感非常配搭再加埋兩杯凍飲百香果益力多和綠茶,飲完感覺清新

刈包, 牛肉麵,滷肉飯,另外跟了涼拌海帶和蒜泥白肉台灣小食

再加埋兩杯凍飲百香果益力多和綠茶,飲完
感覺清新
2019-10-05 92 瀏覽
今次黎到工廠中既一間牛肉面店。入到黎有種家庭式經營既感覺。地方都乾淨企理。餐牌選擇都唔少,乾面、濕面、飯類都有。我地點左一個招牌紅燒牛肉麵,一個清燉牛肉麵,一杯凍柑桔蜜,一杯水蜜桃冰。另外仲叫左任食小食。招牌紅燒牛肉麵。牛展勁厚,咬口十足,湯底味濃,面既份量都多,配料蘿蔔吸曬啲味又唔會有渣,好食。重點係,感覺到用料方面,真係毫不吝嗇,牛肉真係正。清燉牛肉麵。湯底落左糖咁,甜甜既。牛肉份量又係勁多。最後我自己食都食唔曬啲面。點左涼拌海蜇、手拍青瓜、蒜泥白肉。青瓜好食,所以都有再叫一碟。白肉也都好味,仲有青瓜係底。最後埋單254,食都勁勁勁飽。
今次黎到工廠中既一間牛肉面店。

入到黎有種家庭式經營既感覺。地方都乾淨企理。

最後埋單254,食都勁勁勁飽。
  • 招牌紅燒牛肉麵
2019-10-02 90 瀏覽
今日同朋友去開觀塘緊係要去工廈搵食啦,工廈小店更有人情味,同價錢一般都較合理,今次就搵左呢間食牛肉麵嘅試。19:00去到,餐廳已經坐滿了客人,好彩仲有一個角落位,所以更覺得今次我地冇揀錯餐廳!坐低之後店員送上點菜紙,原來依家做緊優惠,只要揀牛肉麵/拌麵/大碗飯,就可以加 $32任食 10 款台式小食,仲不限次數,無限添加,不過就需要同枱每位客人都一齊加呢個優惠!我同朋友覺得吸引,所以就加呢個優惠,可以試下不同菜式!而主餐牌選擇都算多,有牛肉麵、拌麵、鹽酥系列、滷肉飯等。牛肉麵都有唔同湯底揀,岩哂有時想轉口味的客人!$32 任食10款台式小食小食叫了蒜泥白肉,好鍾意佢調醬汁個味道,好夠香又夠重蒜味,白肉本身唔會太肥,底下嘅青瓜更有驚喜,好夠爽,配個醬汁一流!另外還叫了涼拌茄子,呢個醬汁比較淡,茄子本身夠甜,淡淡嘅醬汁不會遮蓋茄子本身的味道!最後還叫了白灼時蔬,今日係生菜,生菜夠新鮮,灼一灼已經夠清甜!招牌紅燒牛肉麵 $73 店員捧上枱已聞到好香嘅味道,個湯仲有煙出,熱辣辣的!先試佢個湯底,湯有小小辣,但入口感覺濃厚有層次,水準高,絕不似味精味道!牛肉份量多,夠嫩滑,仲燜得入味。麵條係闊麵

$32 任食10款台式小食

招牌紅燒牛肉麵 $73
店員捧上枱已聞到好香嘅味道,個湯仲有煙出,熱辣辣的!先試佢個湯底,湯有小小辣,但入口感覺濃厚有層次,水準高,絕不似味精味道!牛肉份量多,夠嫩滑,仲燜得入味。麵條係闊麵條,食落更有口感,整體招牌紅燒牛肉麵質素真的不錯,下次會再因為這而來!

蜂巢牛肚拌麵 $68
朋友點了蜂巢牛肚拌麵,可以揀古早味和麻椒味,朋友點了麻椒味,偷吃了一口麻椒味未算突出,只有淡淡麻椒味,但個牛肚夠軟腍,唔會好難咬開!

巨峰提子紅茶 $22
還點了一杯巨峰提子,巨峰提子挺突出的,配埋紅茶味道好夾!食完濃郁牛肉麵,飲一口巨峰提紅茶,特別清新!

2019-10-01 62 瀏覽
跟住肥雞去咗觀塘駱駝漆大廈第二期 嘅一間台灣餐廳叫做五星台菜去食嘅咁入到去呢餐廳細細雖然係星期日但係呢嗰日都幾多人喎 咁肥雞就嗌咗個蔥油雞試下佢用啲洋蔥爆香佢然後十一陣麻油同埋有少少三杯雞有味道而且佢啲雞今次全部畀滑肉我所以非常之野味嚟得食台灣菜梗係要食呢一個嘅牛肉麵啦咁肥仔就嗌咗個紅燒牛肉麵牛肉麵我覺得好食過茶木因為湯底非常之龍澳好用呢一個嘅牛肉同埋中藥嘅味道但係因為十分之龍澳飲多幾啖之後呢就有啲頂唔順呀而且面嘅份量非常之足
2019-09-30 103 瀏覽
星期日夜晚肥妹仔唔想出街食飯都會近近哋落觀塘搵嘢食。 今次就去咗觀塘嘅一啲工廠大廈到食台灣菜。招牌紅燒牛肉麵  $73非常大碗佢嘅湯底,超濃,超好食。佢唔係藥材湯底,係真係用牛肉煮嗰種好香嘅紅燒肉味。佢嘅牛肉 有少少半筋半肉,唔會好柴,面係粗身嘅面,肥妹仔最鍾意食呢一隻面,因為非常堅韌。豬軟骨拌麵  $68肥媽叫咗呢一個拌麵,豬軟骨非常大份,好淋,咬落去入口即溶。台灣腸拼花枝丸拌麵  $63呢個係肥妹仔叫嘅,台灣腸真係冇得輸,外皮我估應該係炸過嚟或者煎過嚟,非常脆。而花枝丸係一貫 做法,炸到脆卜卜。芝士鹽酥雞  $58鹽酥雞炸到非常香口,雞肉嫩滑,在淋上半溶嘅芝士醬,超級邪惡。試管鹽酥菇 $48鹽酥菇係肥妹仔去到台灣一定會叫嘅小食,去到呢度見到有點會唔叫呀?佢嘅鹽酥菇亦都係炸到非常香脆,灑上淮鹽,超香口。宜蘭蔥油雞  $63呢碟雞反而有少少似我哋港式嗰種白切雞,淋上佢哋特製嘅蔥油,所以有特別嘅香氣。總括嚟講佢嘅肉質都好嫩滑。手拍青瓜 $15青瓜爽口新鮮。黃金皮蛋  $15個皮蛋黃係黃色㗎,有流心嘅效果,微辣,好過癮,越食越開胃。白灼時蔬  $15黑糖撞奶  $28呢度嘅黑糖撞奶係超級有

招牌紅燒牛肉麵  $73

豬軟骨拌麵  $68
肥媽叫咗呢一個拌麵,豬軟骨非常大份,好淋,咬落去入口即溶。

台灣腸拼花枝丸拌麵  $63

芝士鹽酥雞  $58

試管鹽酥菇 $48

宜蘭蔥油雞  $63

手拍青瓜 $15
青瓜爽口新鮮。
黃金皮蛋  $15
個皮蛋黃係黃色㗎,有流心嘅效果,微辣,好過癮,越食越開胃。

白灼時蔬  $15

黑糖撞奶  $28
呢度嘅黑糖撞奶係超級有驚喜,肥妹仔覺得仲好飲過出面好多專賣黑糖鮮奶嘅珍珠奶茶舖。佢嘅奶蓋係芝士味,好香濃嘅黑糖,唔會過份死甜,該有嘅黑糖味保留住 ,珍珠煙煙韌韌,超好飲。
2019-09-15