這間火鍋店位於油麻地旺區位置方便 一開始是被古色古香的中國古代宮廷風裝修風格所吸引🥢連碗筷都好有特色有心思🤩餐廳仲有提供古裝服飾以供打卡📸餐廳地方大枱亦夠大張闊落 原來午市有供應半自助火鍋套餐 自助區同醬料區擺放得整齊企理😍食物款式豐富仲有Haagen-Dazs雪糕任食 性價比好高💯🥩美國安格斯肩舺肥牛 +手切美國牛頸背定食套餐 $138選了兩款牛肉各一set所以有四碟🐮肉類不是任食的 但份量都足夠 切得夠厚身🥩肉類色澤粉紅新鮮 安格斯肩胛肉脂肪分布均勻 牛味濃郁😍手切牛頸背脂肪較少有咬口 解凍亦做得好好不會有雪味👍🏻蘸上芝麻醬絕了✨湯底要了個經典鴛鴦湯底 有招牌牛油紅鍋(小辣)及養生高湯鍋🌶️招牌牛油紅鍋由十多種香料製作而成 正宗成都口味香辣好惹味 亦可以選擇辣度😋養生高湯鍋湯底都好足料🌽加入枸杞紅棗多種蔬菜夠滋補 ✨火鍋配料火鍋配料選擇都算幾多😍一般火鍋配料都有的丸類都有好幾款 鴨血 鵪鶉蛋同油豆腐串都值得一試 蔬菜類有少見的貢菜同萵筍都有🥬好鮮甜爽脆🍜麵食除了包裝公仔麵及烏冬外 亦有爽滑有嚼勁的寬身川粉😬✨飲品飲品不算好多選擇 汽水同包裝飲品都各有幾款 有椰汁好解辣🥥😆✨甜品水果有

🥩美國安格斯肩舺肥牛 +手切美國牛頸背定食套餐 $138

✨湯底

火鍋配料

✨飲品

甜品
水果有橙同西柚兩款🍊甜品有Häagen-Dazs雪糕杯任食🤤有三至四款味道供應🍨打完邊爐食返杯雪糕大滿足啊~

📍九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
午餐
2024-01-22 24 瀏覽
九龍坎麻辣火鍋🩷係我近期心目中排名第一嘅火鍋店,價錢合理,但又食到高質素嘅邊爐🥰講起都好想再去食!三國演義鍋🩷喺三國演義鍋尋找美食嘅旅程,絕對係一場舌尖上嘅戰爭🔥!首先,招牌牛油紅鍋嘅湯底,香滑得令人難以抗拒😍,辣椒和花椒嘅配合恰到好處,啖啖皆感那種麻中帶辣嘅刺激,係極致享受嘅表現⚔️。轉眼吸收了四周中藥和香料嘅菌湯,味道鮮美而溫和🍄,每一口都陶醉於那中和了辛香嘅湖水般清澈。再者,秘製胡椒豬大骨湯更是一頂尖選擇🐷,濃郁嘅肉骨香味伴隨胡椒嘅微妙辛香,喺寒冷嘅日子裡,實在是提神暖胃嘅好選擇☕。食物方面,各式肉類🍖和海鮮🐟,在這些湯底中烹煮後,更突顯出其本身嘅新鮮和風味。蔬菜🥦和豆製品亦非常適合於這樣嘅湯底中煮食,無論是吸滿了肉湯精華嘅豆腐,定係清新脆口嘅時蔬,都令人吃出了健康和滿足。而餐廳環境嘅布置,古色古香🏯,加上員工親切嘅服務👍,令整個食鍋體驗更添幾分樂趣。總結嚟講,三國演義鍋嘅星級美味,無疑係一場視覺和味覺雙重盛宴🎉。每一個細節都貫徹了對食材和湯底嘅嚴選和精心烹調,絕對值得每位火鍋愛好者嚟一試啊!👏🌟四菌子🩷擺盤咁靚嘅,打卡好有造型感✨入面有金耳,竹笙,雞縱菌,繡球菌。竹笙打邊爐超正呀
三國演義鍋🩷
四菌子🩷
擺盤咁靚嘅,打卡好有造型感✨入面有金耳,竹笙,雞縱菌,繡球菌。竹笙打邊爐超正呀!好索湯的!
蔬菜拼盤🩷
勁多新鮮蔬菜,仲有我好鐘意嘅粟米,超甜!
洪運亨通限量手切牛🩷
好可愛嘅牛牛盤,和牛顏色鮮艷,超濃郁牛肉味道,真係唔怪得知係限量發售!
📍#九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️以中國宫廷風嘅裝修設計,有一種頗震撼嘅感覺,裝修設計都非常古色古香,好似回到古代一樣。餐廳主打食火鍋~我哋揀咗經典鴛鴦火鍋🍲麻辣嗰邊係成都口味,麻辣頗有後勁,又麻又辣,配合香油更有助解辣。當日中午到訪係半自助形式既火鍋放題~ 有手切美國牛頸背、手切美國牛小排及豚肉等,牛肉方面手切美國牛小排最好味~ 牛肉味香又濃,美中不足係部分牛肉有筋。而肉類部份係不可追加,放題只包括自助吧中的蔬菜類、軟硬、粉面類、飲品等,而甜品亦有Häagen-Dazs雪糕。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
📍#九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

2024-01-22 40 瀏覽
經開油麻地就見到有間宮廷式既麻辣火鍋店好似幾正就上左塊試下,一出lift就見到好靚既宮廷式既裝修,同埋仲有體驗漢服租借,可以著住漢服打下卡😂,成間火鍋店都好有特色,同埋唔使等位就可以入座,都係用QR code落單,醬料同埋有啲配菜都係自助形式,仲有Häagen-Dazs雪糕任食好多口味都有,我哋揀咗火鍋店主打麻辣鴛鴦鍋,同埋火鍋店嘅特色牛肉套餐,靚牛肉都要另外加錢嗌既。我揀左套餐D,美國手切牛頸背、手切美國牛小排$336,牛嘅賣相好靚,全部都係新鮮嘅牛肉,肥膏嘅比例都好平均,煮出嚟嘅肉質好鮮嫩,好有質素,果然係一分錢一分貨👍🏻其他嘅火鍋配料都好新鮮,但係就唔係咁多選擇,蔬菜都係得幾款,丸類都齊嘅,肥牛都任你攞,仲有幾款生果比你選擇,配料基本上都夠食味道都唔錯麻辣鴛鴦火鍋麻辣比較辣,放牛肉落去煮一陣已經好大陣既麻辣香味,鍾意食辣嘅人就啱晒👍🏻另一款清湯就比較適合我,落蔬菜或者其他配料都好滑唔錯👍🏻呢個湯底都值得推介!📍地址:九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
📍地址:九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
2024-01-22 14 瀏覽
見到Openrice 有折,就同朋友約時間去打下邊邊,餐廳裝修以宮廷風格,好有氣氛,門口放滿古裝服飾,比客人打卡影相餐廳環境闊落,見到有唔少客人包房開party,最正係連唱K都有,下次可以叫埋一大班friend去玩下。經典鴛鴦湯底我哋揀咗一個辣嘅招牌牛油紅鍋同埋一個唔辣嘅清湯火鍋食材四菌子(店長推薦)$116有黑皮雞縱菌、繡球菌、金耳菌及新鮮竹笙品種特別幾款都係比較少見嘅菌類我最鍾意嘅係黃金菌,咬落好多膠質,質感好滑新鮮竹笙同繡球菌口感爽口杜洛克黑豚梅肉(店長推薦)$96食落好滑有肉味,肉質好腍鮮鴨血 $56心形鴨血係未煮之前係啫哩狀,食落口感軟滑,十分新鮮傑出三寶$125毛肚,黄喉,鵝腸,三寶非常新鮮樣樣黃喉口感咬落爽口毛肚吸晒啲湯底好入味鵪鶉蛋(小份)$21份量十足皇帝菜(小份)$26御用糖心茲粑(小份)$28呢個甜品超級好食,外脆內軟,必點!
見到Openrice 有折,就同朋友約時間去打下邊邊,

經典鴛鴦湯底
我哋揀咗一個辣嘅招牌牛油紅鍋同埋一個唔辣嘅清湯

火鍋食材
四菌子(店長推薦)$116
有黑皮雞縱菌、繡球菌、金耳菌及新鮮竹笙
品種特別幾款都係比較少見嘅菌類
我最鍾意嘅係黃金菌,咬落好多膠質,質感好滑
新鮮竹笙同繡球菌口感爽口

杜洛克黑豚梅肉(店長推薦)$96
食落好滑有肉味,肉質好腍

鮮鴨血 $56
心形鴨血係未煮之前係啫哩狀,食落口感軟滑,十分新鮮

傑出三寶$125
毛肚,黄喉,鵝腸,三寶非常新鮮樣樣
黃喉口感咬落爽口
毛肚吸晒啲湯底好入味

鵪鶉蛋(小份)$21
份量十足

皇帝菜(小份)$26

御用糖心茲粑(小份)$28
呢個甜品超級好食,外脆內軟,必點!
2024-01-18
10 分鐘 (堂食)
2024-01-20 1075 瀏覽
🐷知我鐘意食辣,但次次打邊爐都無叫辣,今次爸爸帶我去九龍炊專食成都火鍋,仲有裝修新派得來又有中國古典味色彩,仲有得試著喜服,🐷話牆上的畫是三國時代,我呢就只著重湯底😂😂🤣😏火鍋經典鴛鴦湯底招牌小辣牛油紅鍋的味道濃郁醇香,層次豐富。牛油的香氣在鍋底中散發開來,帶來濃厚既辣香味。辣椒和香料的加入使得鍋底帶有微辣的風味,重點係好細心有個隔,因爲我一食到麻椒個人就好唔舒服🤣。高湯清濃鮮美,具有濃郁的粟米味和鮮甜的口感。帶有微微的甜味,就甘飲都飲到熬製的鮮甜。九宮格:够特別,因為有9款食材,黃喉、珊瑚蚌、魚片、牛肉丸、蝦、海帶、鵝腸、鴨血、牛毛肚因爲九宮格的牛毛肚好吃,所以再另叫一份❤️黃喉帶有濃郁的海鮮味道,肉質鮮嫩多汁。珊瑚蚌肉質鮮美,帶有微甜的味道。魚片鮮嫩滑爽,散發出淡淡的海鮮香味。牛肉丸彈牙有嚼勁。蝦鮮美鮮甜,肉質鮮嫩。海帶口感爽脆。鵝腸鮮嫩嫩滑,帶有豐富的脂肪味。鴨血味道鮮美,口感彈牙。最正係血淋淋甘,好新鮮🩷牛毛肚肉質鮮嫩,帶有濃郁的牛肉味道。火箭魷魚軟嫩鮮美,帶有淡淡的海鮮味。凌王蝦滑口感嫩滑,鮮甜可口。鮮藕片清爽爽脆,帶有淡淡的蔬菜味道。土豆絲爽脆可口,帶有淡淡的甜味。手工豆皮Q

火鍋經典鴛鴦湯底

九宮格:够特別,因為有9款食材,黃喉
、珊瑚蚌、魚片、牛肉丸、蝦、海帶、鵝腸
、鴨血、牛毛肚

因爲九宮格的牛毛肚好吃,所以再另叫一份❤️

火箭魷魚軟嫩鮮美,帶有淡淡的海鮮味。

凌王蝦滑口感嫩滑,鮮甜可口。

鮮藕片清爽爽脆,帶有淡淡的蔬菜味道。
土豆絲爽脆可口,帶有淡淡的甜味。
手工豆皮Q彈有嚼勁,能夠吸收湯底的味道,口感豐富。
  • 凌王蝦滑
  • 九格格
2024-01-20 30 瀏覽
我最近和朋友一起光顧了位於油麻地的四川麻辣火鍋餐廳,因為朋友喜歡吃辣的食物。這家餐廳以中國風風格裝潢為主,充滿著濃厚的氣氛,讓人感受到正宗的四川麻辣火鍋文化。我們叫了招牌經典鴛鴦湯底,麻辣牛油紅鍋拼豬骨湯底。兩款湯底都非常美味,好多料!麻辣的味道睇落好多辣椒🌶️,食落唔算好辣,我地叫左小辣~紅油的加入帶左一絲的香氣,令湯底更加濃郁。火鍋配料方面:🥩一米雪花牛嫩滑牛肉片,唔錯~響鈴 不過不失,正常~冬瓜和午餐肉帶來了一些清爽的口感,平衡了火鍋的辣味爽脆鵝腸和潮汕牛肉丸增添了一些口感的變化,讓火鍋更加豐富多樣貢菜和皇帝菜餐廳的裝潢和氛圍都非常符合中國風,用餐環境舒服。火鍋配料的選擇也很豐富,讓人有更多口感和味道的選擇。唯一的小缺點是價格稍微偏高一些,但是考慮到食物的品質和用餐體驗,這點價格也是可以接受的。如果你喜歡辣味且想品嚐正宗的四川麻辣火鍋,可以一試~

火鍋配料方面:
🥩一米雪花牛
嫩滑牛肉片,唔錯~

響鈴 不過不失,正常~

冬瓜和午餐肉
帶來了一些清爽的口感,平衡了火鍋的辣味

爽脆鵝腸和潮汕牛肉丸
增添了一些口感的變化,讓火鍋更加豐富多樣

貢菜和皇帝菜

如果你喜歡辣味且想品嚐正宗的四川麻辣火鍋,可以一試~
2024-01-19
3 分鐘 (堂食)
  • 貢菜
2024-01-19 37 瀏覽
油麻地咁旺嘅地段,竟然有平價任食火鍋🤩🤩環境仲要好古色古香,俾佢吸引咗!火鍋定食,$78起,每人兩碟肉,其他配料任食,我哋揀咗安格斯牛套餐$138,啲牛質素都好靚🤤🤤好好食!👍🏻👍🏻揀咗個鴛鴦鍋,試下佢個麻辣湯底,小辣都非常辣🥵🥵🥵如果唔係好食得辣嘅人,記得要揀唔辣😆😆配料都唔少,有丸、菜、牛栢葉等等,仲有啲不定期食品,今次咁啱有急凍蝦同羊腩😍蝦好大隻好彈牙,食咗好多轉!👍🏻👍🏻羊腩都唔差,不過食幾舊都已經好飽😂😂重點就係可以任食Häagen-Dazs 雪糕😍😍有4款口味,淨係食幾杯都值回票價!超抵超值!🤩🤩服務好好,環境一流,今時今日仲有呢啲價錢,真係好有良心!值得推介!

📍九龍坎麻辣火鍋#5🫶🏻係最高環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻- 茶水 $5@1調料 $18@1美國安格斯肩舺肥牛 + 手切美國牛頸背 $138肉類份量唔少 食完都足夠 而且油脂分布平均 所以好適合打邊爐 配菜方面選擇比較少 但午市配菜任食 相對都可以接受 而且冬瓜薯仔都會吸湯底 所以都好正重點係雪糕任食架!!!!
📍九龍坎麻辣火鍋
服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
茶水 $5@1

調料 $18@1

美國安格斯肩舺肥牛 + 手切美國牛頸背 $138

重點係雪糕任食架!!!!
用餐日期:2024/01/12可用餐時段:12:00-16:00,2小時用餐費用(每人):$193.5餐廳環境:環境整潔乾淨 室內裝潢古典 有很多座位 檯與檯之間闊落 坐得舒服 服務:服務員服務態度一般 可能人手不足關係 下單後火鍋湯等了15分鐘左右才送上 自助區火鍋配料也是慢慢補上 自助區提供醬料+配料+水果+雪糕+飲品1-醬料:有小番茄+青瓜+多款醬料選擇 如有柚子醋醬汁更好2-配料:有約37款配料 試了幾款丸都味道一般 較推薦特色菜如荀片 貢菜 糯粉 鴨血 海帶 味道都不錯 3-水果:有橙+哈密瓜+蘋果 3款都沒切皮 蘋果已變黃沒試 試了橙和哈密瓜 橙不甜 哈密瓜切得很薄 味道正常 如水果可獨立放一邊不和生的配料在一起會更衛生安全 另水果如可去皮 哈密瓜切得厚身些 蘋果換上其他不會變色的水果會更好4-飲品:檯上有可自添的中式熱茶 味道一般 配料櫃最頂層有約9款冷飲選擇 試了椰奶 味道一般 不推薦5-雪糕:有約4款獨立包裝的Haagen-Dazs雪糕 這牌子雪糕用料好不過甜不易溶 試了士多啤梨味 內有不少真士多啤梨肉在內 推薦入座額外收費:每位入座客人都要付$23入座費(收費名稱-
用餐日期:2024/01/12
可用餐時段:12:00-16:00,2小時
用餐費用(每人):$193.5
自助區提供醬料+配料+水果+雪糕+飲品
1-醬料:有小番茄+青瓜+多款醬料選擇 如有柚子醋醬汁更好

入座額外收費:
每位入座客人都要付$23入座費(收費名稱-$18調料費+$5茶水費)問了店員 不管客人用不用調料/茶 這是每個客人入座必須付的費用 不用調料/茶也要付 這是店員傳單推廣+客人入座前沒提過的 店家此行為給人感覺很不好很不老實感覺 也是最扣分的地方

午市套餐:
客人需要自己上網下單 網上午市套餐菜單上可選湯底+肉類套餐:
1-湯底:有6種 高湯不用加錢外 其他5款湯底都要加$28 可選不同辣度 選了不辣高湯 高湯湯清不咸味道不錯 推薦

2-定量火鍋套餐價錢(+每位客人入座費$23後):
A)豬+牛脷$101 ($78+$23)
B)肥牛+豬$121 ($98+$23)
C)牛頸背+肥牛$161 ($138+$23)
D)牛頸背+牛小排$191 ($168+$23)

因不好豬關係 選了全牛的C)+D):
C)美國安格斯肩舺肥牛+手切美國牛頸背$161
D)手切美國牛頸背+手切美國牛小排$191
2-1: C和D餐都有牛頸背 質感較硬鞋口 不推薦
2-2: C餐的肩舺肥牛偏肥 不推薦

2-3: D餐有牛小排 牛小排牛味足口感香口嫩滑味道很好 推薦

餐廳優點:這家環境舒適 坐得舒服 定量火鍋有2小時進食時間 火鍋湯底可選不同辣度 D餐中的牛小排味道很好 有獨立包裝的Haagen-Dazs雪糕 客人可有足夠時間輕鬆進食
餐廳缺點:每位入座客人都要額外付$23入座費 這是在香港試過不少火鍋店/餐廳以來第一次遇到這種強制收費 也是這家價格和服務上最扣分地方 如店方可移除這$23強制收費 相信會更吸引回頭客
用餐總結:在這$23入座收費下 這家的定量午市火鍋店在同類型定量火鍋套餐中價錢偏貴 性價比低 同樣價錢絕對有更好的定量火鍋午餐選擇 這家較適合想要2小時進食時間 不介意價錢偏貴的客人

定量午餐+餐廳資訊如下:

2024-01-12
$193.5 (午餐)
餐廳裝潢走中國宮廷古典風門口位置更有提供古裝衣服讓人們打卡拍照 每一個位置都相當出片座位相當寬敞舒適 食材亦新鮮絕對是家人朋友聚會好去處⍢經典鴛鴦湯底分別是招牌牛油紅鍋及高湯湯底牛油紅鍋湯底充滿著陣陣麻辣香味雖然點了小辣 但湯底越滾越辣非常惹味 辣得很過癮 高湯湯底由大量蔬果熬成 啖啖清甜2款湯底都出色 令到配料都相當入味四菌子4款不同菌類 擺盤相當精緻 分別有黑皮雞樅菌 綉球菌 金耳及竹苼對我而言平時實在較為少見雞樅菌爽口彈牙 綉球菌肉質脆嫩金耳入口煙韌 竹苼非常掛湯難怪這個拼盤是店長推薦~杜洛克黑豚肉同樣是店長推薦~薄度適中 份量頗多嫩滑有咬口 亦很掛湯個人建議落牛油紅鍋 更為惹味鮮鴨血以心形碟擺盤 非常打卡able叫牛油紅鍋必點配料之一鵪鶉蛋(小份)鵪鶉蛋擺盤放在鳥巢造型上 可見餐廳在擺盤上亦相當有心思鵪鶉蛋口感細嫩 一口一粒很快吃完XD傑出三寶三寶顧名思義有三種配料分別是毛肚 鵝腸及黃喉三樣都非常新鮮 毛肚有嚼勁 黃喉特別爽口皇帝菜高湯湯底非常鮮甜的緣故皇帝菜亦都相當入味御用糖心糍粑最後以甜點作結糍粑外層鬆脆 內裏煙韌喜歡吃甜的可以蘸上紅糖漿⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡
餐廳裝潢走中國宮廷古典風

分別有黑皮雞樅菌 綉球菌 金耳及竹苼
對我而言平時實在較為少見
雞樅菌爽口彈牙 綉球菌肉質脆嫩
金耳入口煙韌 竹苼非常掛湯
難怪這個拼盤是店長推薦~

杜洛克黑豚肉
同樣是店長推薦~
薄度適中 份量頗多

九龍坎麻辣火鍋
📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓

#foodiegoodie_ymt
2024-01-18 27 瀏覽
🥘經典鴛鴦湯底打鴛鴦湯邊爐就最好啦,一邊牛油紅鍋,又麻又辣!另一邊要咗高湯,清清哋,當食得太辣嘅時候,又可以食清啲中和下~🥢九格格九格格個名都好得意,入邊有9分唔同嘅邊爐配料,包括鴨血、鵝腸、鮮蝦、黃喉、牛丸等,非常之適合每樣都想試下嘅朋友🦐凌王蝦滑 蝦滑心形嘅賣相,已經feel到餐廳嘅心思。造型特別得嚟,鮮蝦滑仲非常彈牙🐮手切安格斯肩胛肉 肩胛肉牛肉味好重,但唔會羶。無論食麻辣燙,定係清湯都非常夾!🐷午餐肉 唔知大家打邊爐鍾唔鍾意落午餐肉,小編覺得落午餐肉係邪惡之選,因為午餐肉吸晒湯底嘅精華!小編就唔覺意咁樣落咗落去麻辣湯🤫愈食越滋味🤤😋😋🌽葶葶玉米 呢個配料即係粟米,粟米粒粒飽滿,而且香甜多汁,小編建議放佢去清湯,咁你就可以食到啊粟米嘅鮮甜🤤🥢鮮腐竹 腐竹豆香好重,而且份量好多,又係兩個湯底都非常啱味道筍片王 其實今次都係小編第一次食筍片,筍片片片都大大片,咬落好爽脆,但因為佢味道好清淡,小編覺得放麻辣燙可以平衡返個味道
🥘經典鴛鴦湯底

🥢九格格

🦐凌王蝦滑

🐮手切安格斯肩胛肉

🐷午餐肉

🌽葶葶玉米

🥢鮮腐竹
腐竹豆香好重,而且份量好多,又係兩個湯底都非常啱味道

筍片王
  • 凌王蝦滑
  • 九格格
2024-01-17 22 瀏覽
今日同兩個同學係油麻地附近上完瑜伽堂落堂,忽然其中一個朋友講話想食打邊爐,咁就係度比我地搵到呢間餐廳,晚上好多人,無預約下唯有排隊等位👍🏻👍🏻打邊爐一向係我嘅至愛,每當天氣一凍,我就會諗起嚟一齊圍住火鍋暖笠笠。今次我去咗一間好有名嘅打邊爐店,佢哋嘅招牌牛油紅鍋湯底真係出名得嚟。👏🏻😍點解會咁受歡迎?嗰種牛油嘅香氣伴隨住湯底熱氣噴出,簡直係香到不得了,跟其他嘅湯底完全唔同級。一啖湯落肚,暖呼呼嘅感覺直達心坎,夠晒滿足🥰。海帶芽嘅爽脆口感同湯底嘅濃郁香氣完美咁融合埋一齊,每一啖都係精華。海帶芽提供咗獨特嘅質感,為餐飲加添咗特色😋。而肩胛肥牛同手切美國牛小排更加係主角!啲肉一入鍋就吸滿咗湯汁,一切一切都係濃濃嘅肉味,對於肉愛好者嚟講,絕對係一種味覺嘅享受👍🏻🥩。安格斯肩胛肥牛嘅油花分配得平均,温柔嘅火力一煮,肉質即刻變得非常嫩滑,只需要喺湯底輕輕嘗味,再伴以一啲醬料,味道實在係good到爆燈💥。至於美國牛小排就更加唔使多講,厚切嘅牛肉飽滿多汁,真材實料,每一口都食到啲肉嘅鮮甜同彈牙,令人回味無窮😋👏🏻。如果你都係打邊爐嘅粉絲,我真係好推薦你試吓呢個組合。招牌牛油紅鍋配埋頂級嘅肉類,加埋鮮脆嘅

如果你都係打邊爐嘅粉絲,我真係好推薦你試吓呢個組合。招牌牛油紅鍋配埋頂級嘅肉類,加埋鮮脆嘅海帶芽,每一啖都令人心滿意足,係享受到無窮嘅美味👍🏻🥰😘。冬天嘅寒冷喺呢個火鍋嘅面前都會即時被驅散,享受一個窩心暖胃嘅晚餐時光。

好食推薦🏆🏆🏆🏆🏆質素品級🏆🏆🏆🏆🏆總體評分🏆🏆🏆🏆🏆
2024-01-17 51 瀏覽
呢排天氣一到夜晚又開始凍返唔少,令到一收工就好想去打邊爐🍲!不過經常食日式、港式邊爐,今次轉吓口味食麻辣火鍋🌶️,仲可以暖身。👦🏻👧🏻見到呢間火鍋店嘅麻辣火鍋好出色,加上呢到裝潢好靚,古色古香,好似古代庭園咁🎋!門口仲有古裝衫俾客人著上身打卡!有得食又有得玩好過癮!經典鴛鴦湯底(招牌牛油紅鍋,高湯)招牌牛油紅鍋個鍋一上果時已經見到好足料!鍋入面有一舊牛油塊,滾起已經聞到好香牛油味,之後就聞到好香麻辣味👃🏻!岩晒嗜辣人士🌶️,而且個湯係麻同牛油香多啲,唔係死辣,應該用左幾種辣椒,令到個辣味係好有層次❤️!高湯高湯好濃郁醇厚,用嚟淥海鮮係完全帶到個鮮味出嚟,而且個湯都好足料,入面嘅粟米真係好甜🌽!九格格九格格入面有毛肚、鵝腸、牛肉丸、鮮蝦、黃喉、鴨血、海帶苗同牛柏葉。呢個九格格係必叫,可以打卡,又可以試到多款食物,而且每樣食材都好新鮮,毛肚、鵝腸、黃喉、牛柏葉淥完唔縮水,仲好爽口彈牙,放去麻辣鍋到淥一淥真係惹味又刺激🥰!牛肉丸係驚喜,有彈性,牛味濃郁有汁,好好食🤩!鮮蝦好新鮮,肉質彈牙鮮甜🦐。帥帥毛肚(小)毛肚真係太夾麻辣,點都要叫多份止止癮😝火箭魷魚睇個樣已經知道好新鮮🦑,無論麻辣定高湯都一樣

經典鴛鴦湯底(招牌牛油紅鍋,高湯)

招牌牛油紅鍋

高湯

九格格

帥帥毛肚(小)
毛肚真係太夾麻辣,點都要叫多份止止癮😝

火箭魷魚
睇個樣已經知道好新鮮🦑,無論麻辣定高湯都一樣食到魷魚嘅鮮味同彈牙!

凌王蝦滑
蝦滑爽口彈牙,鮮味程度同新鮮蝦無分別。

鮮蓮藕片(小)
又係麻辣鍋必點嘅菜之一!鮮蓮藕片好爽脆,仲好清甜,用嚟refresh 味蕾岩晒!

8秒土豆絲
真係不得不讚師傅嘅刀工🔪,每一條土豆絲都切到好幼,仲要條條一樣粗幼程度👏🏻!所以淥8秒就真係足夠,食落好爽脆,土豆絲仲好吸麻辣湯,食食下會有啲甜味。

手工豆皮(小)
又係吸湯之選,豆皮豆味好濃,都係果句,配上呢到好食唧麻辣湯底,令成件事立即升華!

📍 九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
2024-01-11
2024-01-17 14 瀏覽
天氣涼涼地,就想食麻辣火鍋,呢間九龍坎有晚市優惠78折就黎試下佢既四川麻辣風味,一入到黎,見到個裝修已經好有特色,好靚好有中國風,座位用具乜都齊全,有湯,滾水,茶,有我最支持既紙巾,有埋濕紙巾,坐得又闊落舒適👏🏻湯底:我地揀咗經典鴛鴦鍋($116)有辣有唔辣,任君選擇,仲要咁岩佢做緊元旦假期優惠免湯底費🤪胡椒豬骨高湯,超多件豬骨,我飲左兩碗湯同食曬D豬軟骨,補充左大量既骨膠原😎招牌牛油紅鍋麻辣湯超級香,好正宗,聞都已經feel到種辣油既味道,放任何配料都好好味🤤配料:九格格($198)有黃喉,鵝腸,牛丸,珊瑚蚌,新鮮鴨血,鱸魚,海帶,毛肚同鮮蝦,十分豐富,啱曬乜都想試下既人,當中牛丸同鴨血我最鍾意食,牛丸係爆汁既潮汕牛丸,鴨血係同平時食既唔同,平時係一粒粒固體狀既,呢款係未煮熟既啫喱狀,煮熟後就同平時一樣既,食落口感會覺得滑d👍🏻帥帥毛肚($73小份)佢食落口感彈牙,又夠爽,淥一淥就食得,唔好擺太耐唔記得左佢呀😂8秒土豆絲($38)放落湯底度8秒就食得,吸曬湯底既精華,好惹味😙火箭魷魚($46)一份有六件大魷魚,比我想像中大份好多,每件都切開一條條坑紋,食落更有口感🦑凌王蝦滑($106

湯底:

招牌牛油紅鍋

配料:
九格格($198)

帥帥毛肚($73小份)

8秒土豆絲($38)
放落湯底度8秒就食得,吸曬湯底既精華,好惹味😙

火箭魷魚($46)

凌王蝦滑($106)
呢個賣相好有心思,切成一個心型,食落都好好味,好新鮮彈牙❤️

手工豆皮($20小份)
呢個放去麻辣湯果邊食特別有feel,好似d麻辣串咁😆

鮮藕片($20小份)
鮮藕片都係擺去麻辣湯度食會夾d😋

呢間火鍋店好有正宗大陸四川麻辣味,依家咁多人過關北上去食,近近地香港都食到呢種味真係好,價錢亦唔算貴,1月份晚飯時段都有78折優惠,鐘意食麻辣火鍋一定要黎試😉
2024-01-09