2006-08-20 12 瀏覽
我去食咖哩牛腩撈粗...都唔明點解咁多人話好食...只可以講句佢呢個配搭特別.舊牛腩..又硬又冇少少肥中和返...成舊瘦肉咁..食完有渣果隻...咖哩唔見得有什麼好味....粗麵更加冇野好講....加上自己唔愛吃...d咁既質素...我樓下間麵店食牛腩麵好味過佢多多聲~
我去食咖哩牛腩撈粗...

都唔明點解咁多人話好食...只可以講句佢呢個配搭特別.
舊牛腩..又硬又冇少少肥中和返...成舊瘦肉咁..
食完有渣果隻...

咖哩唔見得有什麼好味....
粗麵更加冇野好講....加上自己唔愛吃...

d咁既質素...我樓下間麵店食牛腩麵好味過佢多多聲~
2006-08-19 12 瀏覽
佢d牛腩真係好好味!吳係一般的可以比美!佢個湯一流,真係好香好濃!最正係有d油係度……真係香好多!真係正到忍不住一個星期去食幾次!d waitors其實服務都吳係差啦,起碼你叫咩都會應你,又快手快腳。比幾廿蚊要人成日笑笑口,吳係呀?我幾欣賞佢7點半後收鋪吳做一粒鐘,又要執下野又要食下飯,連食飯時間都冇,做死人咩?起碼佢地食完飯後好心情有氣力招呼客人ma呢間野真係幾好,值得試下。
佢d牛腩真係好好味!
吳係一般的可以比美!
佢個湯一流,真係好香好濃!
最正係有d油係度……
真係香好多!
真係正到忍不住一個星期去食幾次!
d waitors其實服務都吳係差啦,
起碼你叫咩都會應你,
又快手快腳。
比幾廿蚊要人成日笑笑口,吳係呀?
我幾欣賞佢7點半後收鋪吳做一粒鐘,
又要執下野又要食下飯,
連食飯時間都冇,做死人咩?
起碼佢地食完飯後好心情有氣力招呼客人ma

呢間野真係幾好,值得試下。
2006-08-17 14 瀏覽
29/7/2006 美食之旅第三站食完勝香園,不夠五分鐘,就走入黎食牛腩。其實我地已經飽到旭唔到,但一場黎到,點都要食!吃了牛腩粗&咖喱牛腩麵。牛腩真係好好味,好稔好好食!果然名不虛傳!麵都好正,湯也是,只係油左dd。略嫌$24咁細碗貴左d!咁好食,唔怪得咁出名!
29/7/2006 美食之旅第三站

略嫌$24咁細碗貴左d!

咁好食,唔怪得咁出名!
2006-08-16 1 瀏覽
又細碗, d牛腩又"un"又唔夠香, 好似煲完湯d渣...d湯仲比d河粉索曬! 而且地方又細, 冷氣又唔夠凍...
2006-08-16 13 瀏覽
lunch time 黎食, 又唔係好逼人咋喎, 等左幾分鐘就有位d 牛腩的確不錯, 個湯又好味~ 正~ 如果大碗少少就fit 晒喇, haha~

2006-08-15 8 瀏覽
在中上環如果要食牛腩, 就一定係去九記其實佢既牛腩水準有時唔太穩定, 都有試過食倒un的, 不過多數都唔錯, 但0係我心目中, 最正既牛腩都係枝記我覺得成碗面最正都係個湯, 簡直係精華所在, 每一次都要另外叫一碗湯飲的我最欣賞佢個"yi"面可以索哂個濃湯既精華, 每一啖面都食倒好濃牛味服務:...算把啦, d野好食就算啦整體來說, 我覺得九記係我食過最正既"牛腩面", 但如果只是計牛腩的話, 我還是prefer枝記
在中上環如果要食牛腩, 就一定係去九記

服務:...算把啦, d野好食就算啦

2006-08-15 6 瀏覽
D 湯夠濃, 正! 最好食法, 叫淨河&淨腩, D 湯攻加濃. D腩都林D. hhmm... 諗起都想食.以前D亞姐好吋, 依家好好多,有時仲會提你最佳order放式.
2006-08-14 12 瀏覽
成日睇雜誌介紹九記又幾好味,終於可以試下喇!本來是外賣淨牛爽腩,不過點幾已經話冇晒,只好叫左碗淨清湯牛腩返公司(40蚊),返去一打開,成吋厚油浮左上面(起碼有1cm),見到都唔想食~____~不過,說回來肉味真係夠鮮夠嫩,但係又冇咩特別,在出面有名的牛腩小店,小妹覺得湯同牛腩味道,都比九記更加出式。

成日睇雜誌介紹九記又幾好味,終於可以試下喇!

2006-08-09 14 瀏覽
其實對上一次去都成年前, 不過當時仲未加人openrice, 故現在才留言.無可否認佢牛腩係幾好食, 不過我諗佢度企堂以為自己賣牛腩賣到自己可以隨便吋人囉, 喂大佬, 我幫襯你咋, 唔係集中營乞食呀, 你當自己係納稅黨將軍咩, 癲?!要食既話, 我建意大家去大利.不過我好客觀, 好味程度我俾高分d .
要食既話, 我建意大家去大利.
不過我好客觀, 好味程度我俾高分d .
2006-08-04 14 瀏覽
早幾天放假,無所事事到了中環食晏,九記聞名已久所以一試,來到門口勁多人等了—陣坐低想叫牛腩米但伙記說沒米粉,後來才知賣完河粉才賣米粉真巴閉,腩河到一看嘩隻碗嘅Size好似比小朋友用嘅咁,味道方面只能說唔難食唯—有誠意的是個湯,應該真昰用骨煲出來,但因隻碗太細所以得好少同傑Tar Tar一D都唔清,其實要整到D嘢好食一D都唔難,最緊要係真材實料(佢地係用新鮮牛腩)同比D誠意,但依家D食市難食到嘔但都排晒隊所以佢地咪唔會有改進囉,重有就係個收銀(唔知係咪事頭婆)同個伙記當住其他客人面前批評其他已埋單的客人呢樣果樣,真無品其實呢間嘢咁好生意咁巴閉真係要多謝傳媒,佢就一D都冇為客人着想過,好似晚市收鋪自己食飯咁,但亦只能怪其他鋪唔爭氣有D真係浪費D牛什牛腩難食到嘔,呢檔嘢都係幫襯一次就夠檔重有就係價錢係貴份量超細,好彩九龍都有檔官塘明記0K嘅但係近排唔知係咪唔係老細調味D嘢超重味精!
2006-07-14 10 瀏覽
好耐無試過因工滯留o係中環咁耐,仲要係身心俱疲既情況下滯留。聽o左某人建議,去o左清湯腩。已經好久多年無幫襯九記:以前成日去都唔係自己食,而係幫老外買淨咖哩牛筋腩,俾佢當「篤魚蛋」咁食...諗起個樣都幾搞笑。今日牛魔王駕到,當然係淨腩,多蔥。個伙記呆o左一呆,問:「真係淨腩多蔥?」o下?事後發現原來今日咁叫係好怪:o係我搭檯同檯o個兩轉,都係叫瘦腩伊,走蔥,油菜。其實咁叫咪仲怪:怕肥又要食牛腩,食完又要投訴佢又o鞋又黏牙...菜又唔走油,食完嫌多又唔扣底又清底,湯嫌鹹嫌味精又清底...予欲無言。基本上客淨腩上個portion 同腩伊係一樣- 除o左D 伊同大部份湯位都變o左牛腩。同搭多舊半孖筋。叫既係「完整版淨清湯腩」,無o鞋無黏牙又入味;湯底鹹係事實,所以佢料多過湯...同隻碗咁細。多謝某人建議。

聽o左某人建議,去o左清湯腩。

o下?

同搭多舊半孖筋。

多謝某人建議。
2006-07-10 5 瀏覽
同同事唻食晏,已經專登13:30 先去,但次次都依然大排長龍,今日終於有位,可以見識吓九記有幾好食。我哋一人一碗清湯牛腩粗,啲牛腩好冧,又好入味,但我唔係咁鍾意個湯,啲味太濃,搞到好似好重味精咁,食完都幾口渴。臨走去俾錢,因為我哋手上個餐牌冇寫明,我吔多口問個收銀兩句清湯牛腩粗啲價錢,點知佢好似聽唔到咁,問咗佢幾次,都只係一味講個總數,好彩到最後,我哋喺近門口的一個中英對照餐牌上搵到。果真名氣大,唔憂做。相比下,我覺得上環蘇杭街附近-- 生記清湯腩比呢間還好,雖則LUNCH HOUR 滾水淥腳,好難expect有乜service,但生記啲清湯腩一樣咁冧,啲湯仲清好多同冇咁多味精,啲面仲好味啲,價錢更平4蚊添(HK$18),以後都係去番嗰度。

2006-07-10 16 瀏覽
If you like your beef with A LOT of FAT, then you'll love it here. After hearing my friends talk about this restaurant, I finally gave it a try and got a bowl of their signature beef brisket noodles. Every piece of meat in my bowl was either pure fat or 70% all fat.. I have to admit the soup was very tasty and everything was very tender, but it definitely is not something I can eat every day...

2006-07-06 15 瀏覽
清湯腩伊,湯底夠哂濃,每次也要喝完湯才罷休,牛腩很腍,口感不俗. Very good
2006-07-06 19 瀏覽
big name of 九記renders one nothing, & actually dare not to comment. my personal opinion is it really makes one thirsty after drinking the soup, but most probably due to soup flavour very rich. one point i wanna bring out is, the beef briskets look different from another famous shop 'tai lei', not sure if way of cut or positions of beef chosen is different. i prefer latter's way (cut or positions) as it's more orderly, less v small bits & smooth, though 九記is not rough either even for all thin beef. one funny thing is when u order semi fat semi thin, u got some all thin beef pieces with one or two wholly fat (yes, 3 cm fat cubes with 'no' flesh at all). but this shop really has character as many shops either open branches or at least expand once famous.