2008-12-23 17 瀏覽
好好味 面質一流牛腩中上 雖然有少少un但個湯真係正我食完無飲水行左好耐都完全唔口渴真材實料但真係貴左d 27蚊但唔飽得幾啖面不過呢區食野係咁既喇同埋環境都好迫
好好味 面質一流

得幾啖面
不過呢區食野係咁既喇
同埋環境都好迫
2008-12-19 16 瀏覽
與男友來到歌賦街,本想到勝香園,星期六下午,那人龍自然比較長....九記比較短,就跑去九記了,不到5分鐘有座位。名店自然坐滿客比較狹窄,伙計辦事效率亦奇高。我要咖喱牛筋腩伊麵,男友要清湯牛腩河。咖喱牛筋腩伊麵的咖喱湯很濃很香,沒有辣味亦不油膩,濃得可以撈飯,但又可以一匙一匙的伴著伊麵喝。牛筋腩絕大部份是牛筋,炆得很淋滑,牛腩剛鬆化入口即溶。男友的清湯牛腩,牛腩有咬口而不痴牙,有牛味,不過可以鬆化一點,我比較喜歡華姐的牛腩。清湯就比外間的牛腩店特別,濃郁而清甜,應該是牛骨湯吧!埋單時收銀的姐姐很友善地說多謝下次再來。服務未如其他食評所言般差吧!人客雖多亦未見唔憂做'的態度。
與男友來到歌賦街,本想到勝香園,
星期六下午,那人龍自然比較長....
九記比較短,就跑去九記了,不到5分鐘有座位。
名店自然坐滿客比較狹窄,伙計辦事效率亦奇高。
我要咖喱牛筋腩伊麵,
男友要清湯牛腩河。
咖喱牛筋腩伊麵的咖喱湯很濃很香,沒有辣味亦不油膩,
濃得可以撈飯,但又可以一匙一匙的伴著伊麵喝。
牛筋腩絕大部份是牛筋,炆得很淋滑,
牛腩剛鬆化入口即溶。
男友的清湯牛腩,牛腩有咬口而不痴牙,
有牛味,不過可以鬆化一點,我比較喜歡華姐的牛腩。
清湯就比外間的牛腩店特別,濃郁而清甜,應該是牛骨湯吧!

埋單時收銀的姐姐很友善地說多謝下次再來。
服務未如其他食評所言般差吧!
人客雖多亦未見唔憂做'的態度。

• 咖喱牛筋腩伊麵
2008-12-15 62 瀏覽
星期六得悉九記於星期一重開,今天一早便跟女友約定下班後我便趕車過去九記,女友在中環跟我匯合後會出發,沿路我很擔心九記會很多人,但拜香港某名食家所賜,對歌賦街的另一食肆讚不紹口,對九記彈到一文不值,真好,沒人龍,成功找到位子。甫坐下第一句當然是問:「還有爽腩嗎?」,侍應回答,好像還有一份。哇,真的捏一把汗,如果沒爽腩,只能解我對九記的一半思念。點了一份淨爽腩,一碗淨湯和女友的咖喱腩米粉。更多圖片:http://blog.yam.com/ywjoseph928/article/18640926

珍貴的爽腩。入口爽滑之餘,牛味爆濃郁
咖喱腩米粉,咖喱湯濃得像咖喱汁
2008-12-14 30 瀏覽
無錯..九記真係小休!仲靜係貼左"休息十日" 粉紅色紙告示。哈哈!根本唔知十日幾時完嚇得我丫,我睇到都O咀+滴汗!果種Attitude真係呢『不得了』果兩國星期呢..星期六好鬼難過,我食九記大架,幾咁掛住九記D牛腩啊!皆因我個個禮拜六都要食一次先安樂。天氣凍D就更加啦不過,我睇到某周刊前兩期之其中一篇文章報道,根據該報道:九記的簡單"休息十日" 粉紅色紙告示引起左執粒傳聞!原來接手做左廿幾年的九記東主實情是去了做個手術。因為東主長期的勞碌而引起雙手有D問題 唔做手術唔得,所以焗住都要做手術兼休息啦!九記星期一已經開番啦!我平時好忙抽唔到時間去食,所以我點左我媽媽去買外賣我返到屋企食。我叫左媽媽買半肥腩E、乾上、另加一個湯!費事佢的咁多野,食住先!一返到屋企,我立刻就問我D腩係邊,我滾一滾番熱,食得啦 Hee Hee但係都係唔夠,星期六再親身去食!要排隊就排隊啦,其實好快:得我一條油仔今次食半肥腩E、淨E,加個菜,唔好講少! 兩個字: 無敵雖然感覺上坐好似好迫,但回想一下九記並唔係星級酒店亦唔係星級價錢..所以何必浪費時間去Compare Service !迫,又如何?我目的只不過係食好
嚇得我丫,我睇到都O咀
+滴汗!果種Attitude真係呢『不得了』

不過,我睇到某周刊前兩期之其中一篇文章報道,根據該報道:

一返到屋企,我立刻就問我D腩係邊,我滾一滾番熱,食得啦
Hee Hee

今次食半肥腩E、淨E,加個菜,唔好講少! 兩個字: 無敵
雖然感覺上坐好似好迫,但回想一下九記並唔係星級酒店亦唔係星級價錢..所以何必浪費時間去Compare Service !迫,又如何?我目的只不過係食好食的清湯腩,有得食就OK啦!小休復出,無令我失望
呢個禮拜我食左2次
係咪好貴呢?又唔係丫!我本身都食米唔知米貴..
但得閒同D師奶媽媽吹吹水先知道,佢地買送煮開飯知道豬肉牛肉點賣。如果有同佢地吹下水就會明,先唔好講肉類,實情係咩野都貴左

Anyways食完到門口碰碰睇下見唔見到老板!都係8,想睇下係咪真係做左手術!
見到佢啦..好鬼死兇架個樣,再睇一睇佢隻手,果然係有紗布。
快D好番東主隻手!大吉利是講句:下次就算係休息張粉紅色紙講清楚D幾時照常營業啦
2008-12-08 11 瀏覽
不知是東主有喜,還是工作人員集體往旅行,休息回氣,失驚無神,在店門口隨便貼張紙條,這店就休息幾日,是不憂做吧!今日重開,下午兩點,門口仍然有十多廿人等待,本想外賣拿走便算,問門口阿姐,她見我一個人便讓我簽個位.坐落就叫了個首本的腩河,即使店鋪休息多天,食物水準仍然保持,腩爽又淋,沾小少辣椒醬就更正.食完得五成飽,本想再叫一個腩麵,但只有粗麵和伊麵,而沒有幼麵,便就此作罷,留番箇肚飲下午茶吧!
不知是東主有喜,還是工作人員集體往旅行,休息回氣,

今日重開,下午兩點,門口仍然有十多廿人等待,
本想外賣拿走便算,問門口阿姐,她見我一個人便讓我簽個位.
坐落就叫了個首本的腩河,

食完得五成飽,本想再叫一個腩麵,
2008-11-30 13 瀏覽
休息和家人一家大細到我常去的中環區,原本諗着去那間叫碗屋的吃日本自助餐,因為未試過,要比家人吃豪D,但老人家又話吃不到又浪費(老人家又要慳)所以就決定邊行街邊找啦!就咁就行左入黎!呢道D牛腩超正呀!連老人家無セ牙都話淋!叫了很多野食!五大兩小都唔使300蚊埋單,同諗住去吃之前的自助餐一位成人價錢差不多妳話係咪蚊比同牛比呢1
妳話係咪蚊比同牛比呢
  • 當然是牛腩啦
下午四點坐在九記店內叫了一碗淨半肥腩,齋河&淨湯,回想起幾年前SARS時段一件往事。 早在十幾年前,初入行一來中環已常聽聞九記的牛腩很美味,經舊同事帶領下試了一次之後自己每星期都會跑上去吃。當時年輕,吃得很兇,例必一碗淨清湯腩,一碗淨咖喱腩,兩碗齋河加一個淨湯才夠痛快。那時九記除了牛腩很美味出名外,九記員工們的態度也是齊名的。親眼目暏的有 : 實例一: 客人: 坑腩米員工: 現在時段只賣河粉、麵跟伊麵,還有牛腩我們只分清湯腩正常、半肥及肥,咖喱腩只得一種連牛筋,沒有你所講的坑腩。客人: 咄! 連坑腩也不知道還說是牛腩名家.....員工: 噢....那你跟我進廚房,指著那件是坑腩,我叫人幫你切下來。客人: ........... 實例二: 客人: 除了牛腩外,還有什麼?員工: 齋河粉、麵跟伊麵,淨湯 (當年沒有油菜,呵!!)客人: 連魚旦也沒有?!?!?!員工: 沒! 只賣牛腩.....客人: 哇! 你們店怎做生意啊.....$#!@$%@$^員工: 吵屁啊你...我拉你入來要你幫襯啊......你那麼受氣快走吧.... 不知是否自己運氣問題還是如傳聞所說,到過店子三次就碰上了兩次這種

實例一:

客人: 坑腩米
客人: 咄! 連坑腩也不知道還說是牛腩名家.....
客人: ...........

實例二:

客人: 除了牛腩外,還有什麼?
員工: 齋河粉、麵跟伊麵,淨湯 (當年沒有油菜,呵!!)
客人: 連魚旦也沒有?!?!?!
員工: 沒! 只賣牛腩.....
客人: 哇! 你們店怎做生意啊.....$#!@$%@$^

不知是否自己運氣問題還是如傳聞所說,到過店子三次就碰上了兩次這種火藥味極重的事。所以之後每次光顧自己都特別有禮貌地小心說話,相安無事地吃了大約十年左右.....直到.....

SARS那年......

當時我也是下午4:00去到九記,一直食量很大的我,只叫了一碗淨咖喱牛腩及一碗淨伊麵,並不是吃不下,說穿了.....只是當時口袋只剩幾十元,怕再吃沒錢付帳而已。我一邊大口大口吃,一邊看著餐牌,再計算一下...喔...我還可以叫一個淨麵啊......當然要叫丫.....就算沒有牛腩...再吃多一個麵能飽肚啊...之後我叫了一個淨麵....

之後.......平日負責收錢的女士 (應該店內的親戚,我耳朵一向很靈,嘿嘿) 從櫃面走進廚房位置,拿著大半碗淨牛腩放在我面前。我呆了一呆望著她,心本來準備說不是我叫的,不過她比我早一步說: 剛才你那碗淨咖喱腩份量不夠....拿這碗給你補償啊.....

吃飽後走到門口結帳....她平常心地說: 兩齋河一淨腩一淨咖喱腩一淨水....那才是你的份量丫......

我笑了一笑道: 呵! 我食量太大了,竟惹人注意....謝咧

一轉到九如坊的石級...平常強如老虎的我眼淚大顆大顆的滴下來........

P.S. 容我嚕囌說幾句話 : 經常在食評或在blog內批評人家的服務態度時,會有想過自己是以什麼的態度對人家嗎? 如果覺得人家的店食物價錢太貴......賭少場波或買少年衫吧,食得是福....

本來想將這件事第一時間寫下來,怎料之後全世界市況大好,工作一直停不下來,不過到現在時勢又回落了....呵.......各位還好嗎?
2008-11-22 29 瀏覽
崩潰的迷你裙女生, 食完蔗汁糕, 寒風凍得刺骨! 信步走到禦寒恩物, 吃碗牛腩為上算。淨半肥腩是一飯碗滿滿的肉, 肉是肥瘦相間, 加上本人要求吃阿婆都咬得開的腍腩, 肉質腍香可口味濃, 我是吃得十分雀躍! 吃清湯腩, 那口湯頭的排位甚至比肉本身更前! 九記的湯頭一向不會令我失望! 看吃歷豐富的食友的食評, 指出淨腩那口湯頭跟淨湯本身的是兩回事, 是所言非虛, 跟淨腩的是比較油潤味濃, 而淨湯味淡卻夠熱, 於我而言是魚與熊掌, 所以次次均要打孖上~ 務求喝到味濃又燙破咀唇的湯:服務很講個人感覺, 故不多談; 可是是日遇到一件事值得跟大家分享。 一行數位男仕要等位, 伙計便要求小姐行個方便給眾男仕; 他們均要肥腩河, 掌櫃小姐便說"肥腩好肥架, 不如要半肥啦, 好食d架!"。 因為半肥是較肥的肉, 全肥是淨肥膏, 我果檯一位男仕都搭咀說"賴過野"。 我想講........ 早知我都整碗淨肥腩啦.....

我想講........ 早知我都整碗淨肥腩啦.....
  • 肥腩
  • 牛湯
2008-11-17 16 瀏覽
前日星期六,慕名而来大名鼎鼎的九记食牛腩。哗,下昼三点几去到门口见到条人龙,大概10人左右啦。等了一阵,上左2楼坐,当然是满座的啦,而且肯定是做得密密麻麻,唔多自在。叫左个清汤腩,价钱46元,必食之选当然是好食啦,但分量就真是少D,不过我食下午茶,都唔是好觉少,但相对于46元的价钱就自觉贵。如果正餐食还要叫多碗净面食先够啦。我觉得呢个清汤腩整体味道不是太浓味,可以讲是清啦,对于食开淡味的我就觉得好够味了。由于我叫的是牛腩,所以觉得碗腩多肉左D,少左D脂肪,都几粘牙。如果唔中意呢种感觉就ORDER爽腩或者坑腩会正好多,价钱就贵D啦。我最中意个汤,觉得清得来又好好味,真是正。觉得食清汤的比咖喱的会食得出腩味多D。我谂会再去食的,但价钱贵D啰...
  • 清汤腩
2008-11-12 18 瀏覽
我好認同九記的水準的確退步左. 我第一次食已經係15年前, 當時好細碗- 比依家細三分一, 真架, 超細... 好似十一元一碗. 第一次食覺得OK, 不過無咩特別. 又過左幾年, 去食番, 食左幾次就上左癮啦, 不過都係一個月食一兩次. 依家D湯比以前淡左, 而牛腩都淡味左... 可能牛肉來貨貴左掛.... 我都試過叫一碗牛河, 嘩, 超肥, 食得既得好少.. 於是叫佢換過, 都有換比我, 但唔多好聲氣. 有時睇你好唔好彩啦, 有幾次D牛腩都好瘦同乾. 如果想佢比D靚D既坑腩你, 而你又唔係名人, 咁你可以叫一碗淨腩, 一碗淨河粉. 貴D既關係, 佢地會比D好D既腩位過你. 我鐘意個湯, 次次都會叫一碗清湯.
  • 清湯淨腩
2008-11-10 17 瀏覽
I used to eat there quite often before my office relocated to the Kowloon side. I finally got a chance to tried thier food recently and realized the quality has gone downhill. The line up was long as expected, but if the food is good, then it maybe worth the wait. However, things has changed to the worst! Although we shouldn't expect much service from such a restaurant, it is simiply horrible. Basically you line up for a long time, the woman quickily pressure you to order before you sit down, th

Although we shouldn't expect much service from such a restaurant, it is simiply horrible. Basically you line up for a long time, the woman quickily pressure you to order before you sit down, then eat, and they pressure you out the door. Done in 15 mins or less if you are a fast eater.

This is a noodle shop and no one stays long anyways, but the attitude the employ gives you is not acceptable. Furthermore, the noodles and beef brisket is just average compare to before. For such a price (over $25 for a bowl of beef brisket noodles) is not worth it at all.

2008-11-04 27 瀏覽
假日五時多到達現場,清湯腩伊麵是我們的至愛,可惜清湯略為油了一點,牛腩很有口感,跟伊麵是絕配。
假日五時多到達現場,清湯腩伊麵是我們的至愛
,可惜清湯略為油了一點,牛腩很有口感,跟伊麵是絕配。
2008-11-01 12 瀏覽
尋晚同幾個同事去食~~但我自己一個人係上環地鐵行去~~~我唔識路,我問左三個路人,個個都知係邊,簡野認真响朵。條路都唔易搵,好彩都去到~~坐埋位就即叫「腩伊」,即牛腩伊麵!!d牛腩好爽口,tamtam肉。唔好似出面d牛筋多過牛腩~~最正就梗係牛肉上面加上少少肥肉,諗起都想食多次!!味道:無得頂啦~~牛腩又入味又爽又lum 加上伊麵同清湯,絕配!服務:都預左態度係點,所以無所謂~~衛生同環境:唔多好,但都預左 XXDD價錢:27蚊就幾划算~~如果要食牛腩,九記係必定推介既~~~ 住幾遠都值得試下食!真架!
尋晚同幾個同事去食~~但我自己一個人係上環地鐵行去~~~
我唔識路,我問左三個路人,個個都知係邊,簡野認真响朵。

d牛腩好爽口,tamtam肉。唔好似出面d牛筋多過牛腩~~
最正就梗係牛肉上面加上少少肥肉,諗起都想食多次!!

服務:都預左態度係點,所以無所謂~~
衛生同環境:唔多好,但都預左 XXDD
價錢:27蚊就幾划算~~

(非會員)
第一次去, 因看了很多節目及名人介紹. 牛腩河沒有牛筋或坑腩之類的選擇. 我自己叫了牛腩河, 而我太太則叫了牛腩伊. 兩碗的牛腩均又廋又鞋, 不能說硬, 但像咬煲完湯的朱展.跟伙記說, 他也愛理不理. 2 碗五十二元, 真不懂欣賞, 不知好食在那哩. 可能好吃的都留給名人吧.如果我是阿so 或肥谷可能會好好多. 各位非名人勿試,或要有心理準備.我覺得灣仔登籠街潮興的牛腩好食得多,至少有坑腩可選.
各位非名人勿試,或要有心理準備.
我覺得灣仔登籠街潮興的牛腩好食得多,至少有坑腩可選.
2008-10-26 14 瀏覽
六+多元一碗仔的淨牛爽腩,不是親眼見不會相信,一小碗仔得幾舊;湯底是幾好,牛腩也淋,但那樣開天刹價,試過就算!!最特別可能這裏有伊麵叫,咖哩汁要5元,沒什麼特別,,人又多,平日都要排隊等開門、等寫單、等上!!
六+多元一碗仔的淨牛爽腩,不是親眼見不會相信