2016-05-05 2039 瀏覽
食牛腩面即時諗起九記,佢地既獨特清湯牛腩面正到爆,雖然嘩係清湯,但材料非常足,好入味,用既係上乘的牛腩,一片片薄薄的牛腩爽而不油腻,牛腩上鋪满晒葱花,特别啱我口味。
2016-05-03 1648 瀏覽
今天來九記食牛腩米粉,本來霖住揀個空閒既時間過去,點知仲系甘多人,好彩唔算等太耐,幾分鐘就到我了,老闆上菜都好快,點完無幾耐就熱辣辣一碗牛腩米粉系面前喇。九記既牛腩無可挑剔喇,肉質軟而不爛,夠入味,湯底都好正,咸淡適宜,大家食過一次都返尋味吖!
今天來九記食牛腩米粉,本來霖住揀個空閒既時間過去,
點知仲系甘多人,好彩唔算等太耐,幾分鐘就到我了,
老闆上菜都好快,點完無幾耐就熱辣辣一碗牛腩米粉系面前喇。
九記既牛腩無可挑剔喇,肉質軟而不爛,夠入味,
湯底都好正,咸淡適宜,大家食過一次都返尋味吖!
2016-03-15
10 分鐘 (堂食)
$38 (其他)
2016-05-02 1406 瀏覽
幾個朋友相聚去九記食好野,九記清湯牛腩面出晒名,我地叫左清湯牛肉和牛腩面,清湯牛肉湯頭很好味,有一絲絲甜味,牛腩和牛筋味道很濃,牛腩好入味牛筋彈牙爽口而不黐牙。吾怪的D人慕名而嚟。
2016-04-19 1378 瀏覽
這間食店最出名的就是牛腩,這裡牛腩有幾種不同味道配搭,我就喜愛原味 。此牛腩煮法非常到家,牛腩真的非常滑嫩無比,有入口即溶的感覺 而且牛味非常濃,肉質完全不黏牙。再加上非常出名既腩汁,跟本食到停不了口。
2016-04-17 1177 瀏覽
中午一點多去的,盡然還有很多人在排隊。排了大概10分鐘才輪到我們。餐廳還是那種小店面,多人拼桌。點了招牌的清湯牛腩面和咖喱牛筋牛腩面。清湯牛腩面,用的是碱水面,吃起來特別爽滑,牛腩燉的火候非常到位,多一分則爛,少一分則太韌。所以入口感覺非常不錯。
2016-04-11 1285 瀏覽
好多人推薦這家店,就來試了一下。店面很小,人很多,等了差不多半個小時終於等到了 ,跟風點了清湯牛腩面,選了很多人推薦的伊麵。湯底非常香但不膩,是大骨頭熬出來的感覺,牛腩燉的非常軟爛,特別香。
清湯牛腩面
30 分鐘 (堂食)
清湯牛腩面
2016-03-22 2451 瀏覽
Every time I bypassed this placed, there will surely be a line. Every. Single. Time. Omg, seriously?! Heard of this place for a long time, but never had a chance to try it, until yesterday. Because of the rainy season, my colleague wanted something soupy, and suggested this place. I agreed immediately, wanting to pleased my inner curiousity. To my surprise, there was no line. We arrived at 13:20 and there are actually empty seats in the restaurant (I suspect the rain). Ordered beef brisket noodl

To my surprise, there was no line. We arrived at 13:20 and there are actually empty seats in the restaurant (I suspect the rain). Ordered beef brisket noodles and beef noodles, waited 5 minutes and we're good to go.

Final verdict? I love the beef brisket!!! It is tender and very chewy, and its beef-approved. Lol. The beef is also not bad. But the soup and noodles is quite ordinary, definitely not worth $46 in my point of view.

But overall, worth they try.

Would I come back again? Yes I will.

Will I line up to eat this? Nope. Definitely not wasting my time for $46.

###
Beef brisket noodles
2016-03-21
5 分鐘 (外賣自取)
Beef brisket noodles
2016-03-16 1598 瀏覽
昨天剛巧要到中環剪頭髮,趁未夠鐘就去歌賦街的九記牛腩試一試吧。時間約4:20分左右,舖外排隊的人不算太多,所以便排隊好了。幸好只等了5分鐘就有位置坐。一張小圓檯,共座了五個人,雖然有點窄,但我明白不會坐太久,食完便會埋單,所以座位可以接受吧。我們兩個人點了一個上湯牛爽腩配淨伊麵 $160+$35爽腩真的做得很好。分三部份的皮、肉、膠質都非常好味,肉質夠淋,有層次。膠質爽口彈牙。皮有點薄但味道不錯。伊麵不過不失吧。另外再點了一碗咖哩牛筋腩河粉。咖哩味夠濃,牛筋不錯,牛腩一般吧。但河粉較散易斷開,無乜味。$45另外叫了一罐可樂 $15埋單$255 其實為左爽腩才會專登來吃,其他的反而沒太大驚喜。間中來食下爽腩而又唔洗排長龍的話,我會再來

我們兩個人點了一個上湯牛爽腩配淨伊麵 $160+$35

另外叫了一罐可樂 $15

埋單$255

2016-03-14
5 分鐘 (堂食)
  • 上湯牛爽腩
2016-02-02 2549 瀏覽
個個人食九記都推薦清湯腩 但好少人知 真正最好食既係咖哩牛根腩伊麵即使唔講 大家都知九記九腩好食 今次既牛根腩痴住少少根既部分 食落冇咁'木讀' 牛腩炆到好入味 但不失牛肉本身既味道 食得出冇落梳打 份量都好足料 食到好飽唔食得辣既人可以食清湯腩 但食得辣既各位 我強烈建議你地食咖哩牛根腩伊麵 因為真係好正 咖哩辣得黎唔會蓋曬牛腩本身既肉味 重點係伊麵'索'咗咖哩汁之後好好味就咁食麵已經好香咖哩味 如果想再濃味啲 可以連咖哩湯汁一齊食 麵底本身煮到岩岩好 唔會太冧成pat咁 有口感得黎 再加埋咖哩汁真係好好味 不過伊麵就嫌份量少咗啲 唔多夠喉食過九記幾次 始終覺得呢樣最好食!*小tips: 如果唔想排隊 可以嗌外賣 5分鐘就有!

不過伊麵就嫌份量少咗啲 唔多夠喉

食過九記幾次 始終覺得呢樣最好食!

*小tips: 如果唔想排隊 可以嗌外賣 5分鐘就有!

5 分鐘 (外賣自取)
2016-02-01 2113 瀏覽
從以前就聽聞過九記牛腩,不過直到前陣子友人來香港旅遊才一起出發去吃。一到的時候就看到排隊人潮了,其實平常吃東西很懶得排隊的,但友人從外地來旅遊很想吃看看~所以就這樣排了大約40-50分鐘!然後幾乎都要併桌,這對台灣人來說有點不習慣,但入境隨俗嘛~店內座位跟走道都超狹小,想脫個外套都要小心的扭著身子脫,脫個外套感覺手跟腰快要抽筋了然後桌子油油的,雖然有看到他們有用抹布擦過了但桌子還是超油...但店裡的人員都感覺很友善 清湯牛腩伊麵牛肉很軟也蠻有牛肉味的,湯頭不會死鹹很順口 咖喱牛腩筋麵對比清湯麵的湯,這個咖哩的湯是無法直接喝的牛肉一樣軟只是有點柴柴的因為咖哩味道較濃郁所為比較吃不到牛肉原本的牛肉味!不過整體來說也是不錯!個人覺得這碗麵的辣度是小辣,大眾可以接受的辣 餐版上推薦奶茶....於是想知道這奶茶到底多厲害!結果.....好像沒有很厲害,就跟其他餐廳的奶茶差不多一樣....

然後幾乎都要併桌,這對台灣人來說有點不習慣,但入境隨俗嘛~

清湯牛腩伊麵

牛肉很軟也蠻有牛肉味的,湯頭不會死鹹很順口
清湯牛腩伊面
咖喱牛腩筋麵

對比清湯麵的湯,這個咖哩的湯是無法直接喝的

牛肉一樣軟只是有點柴柴的

因為咖哩味道較濃郁所為比較吃不到牛肉原本的牛肉味!

咖喱牛腩筋麵
餐版上推薦奶茶....於是想知道這奶茶到底多厲害!

2015-12-23
45 分鐘 (堂食)
清湯牛腩伊面
2016-01-29 1843 瀏覽
我唔明,點解會有咁好食嘅牛腩。一直都想來食,不過自己一個人嘅時候就唔想來。今次同朋友一齊來,排咗成二十几分鐘,不過算快了,因為真係真係好多人慕名來食嘅,點做招牌嘅上湯牛腩麵跟咖喱牛腩面,我嘅上湯麵,綠色嘅蔥花,清澈嘅湯底加上大塊嘅牛腩,牛肉湯的香味也超級撩人,天!想起來都口水泛濫!乜都無講,飲番啖湯先,湯真的很清,完完全全牛肉煲的湯,牛味很夠,很清甜,麵很滑彈。重點牛腩太正喇,鮮甜鮮甜的牛腩簡直入口即化吖,很入味很鮮美!朋友嘅咖喱牛腩覺得沒有上湯的鮮,但係另有一番風味,口味重D嘅朋友很啱,咖喱味很純正,很入味,不過湯唔敢飲,而且覺得牛腩沒有上湯的好味,不過無論係咖喱還是上湯都值得一次過食兩份吖!
我唔明,點解會有咁好食嘅牛腩。
2016-01-20
  • 上湯牛腩
  • 牛腩
2016-01-28 1537 瀏覽
今日收工遲左,肚又餓,就唔想返屋企食飯喇,咁就附近揾野食,係度淋緊食咩野嘅時候,淋起前幾日同事講起嘅九記牛腩,之前有去食過,的確味道幾好,不過離我唔算近,但又想食就照去啦。去到嘅時候雖然已經過左飯點,但依然仲係咁多人排隊。未到店就聞到陣陣咖哩味同牛腩嘅香味,點左個咖哩牛筋腩,咖哩好正宗,味道好特別,有一半系牛筋,一半系腩肉,都煮得好淋,牛筋同牛腩都吸收曬D咖哩,食落好正,老板好用心做,煮得夠時候。湯麵嘅話我就中意清湯,佢呢度有清湯牛腩面同咖哩牛腩面,我要左清湯牛腩面,面系要粗底果種,清湯牛腩無咖哩嘅濃烈味,但多左份清香味,唔濃但都好有味道,湯底都好清甜,唔中意重味道嘅朋友仔可以試試呢個。

2016-01-10
15 分鐘 (堂食)
2016-01-25 1431 瀏覽
中環好多人排隊嘅【九記牛腩】,其實鋪頭都唔大,但係就系好多人排隊。而排隊噶地方,都係我覺得性價格比較高。凍凍地,唔想食盒飯,就來食D熱熱地嘅面喇。中午,排左40分鐘,下晏唔使上班,要上班都唔排。同同事2個人點坐2個面。咖喱牛筋腩伊麵。F話OK,D面唔會好林。湯底好飲,唔會好咸喔。牛筋腩算好嚼頭。啖啖都系滿足感。Feel so good.不過飲到底就會有D咸了。清湯牛欄面。好中意,D湯好好飲。料又好足,馬蹄牛骨,蘿蔔,牛肉,好鮮美。D面嗦曬D湯。好正。D面夠爽夠滑。牛腩好味,不會老,主要湯底真系贊。10個LIKE。凍奶茶,不過不失啦~~~原來霖住口渴點來飲住先,不過太凍了,無點飲。D面一上來,就忽略左奶茶了。

2016-01-23
40 分鐘 (堂食)
2016-01-24 1111 瀏覽
今日同事話帶我去食牛人牛腩麵,我有d唔明,問邊間啊新開嘅?佢話去到你就知喇。暈!原來喺九記,佢話九記周日同公眾假期休息,仲唔牛。我笑住話無錯,真喺好牛。裝修好一般但幾乾淨。剛開鋪就坐滿人咯,等左幾分鐘先有位。服務都幾好。感冒未好想食清淡,點左個上湯牛腩麵,聽講湯底放咗藥材同牛骨熬嘅,好香藥材味又有牛骨鮮味,個湯好濃好清甜,牛腩又稔又入味,又唔會太老,而且無騷味,伊麵吸左湯嘅鮮味爽口彈牙。同事點左咖喱牛筋麵,咖喱比清湯要重口味d ,有d辣。個湯都好濃好香。牛筋好多,又稔又入味,伊麵索左咖喱汁,口感更加好,辣得來好好食。熱奶茶香滑濃郁,好正宗嘅港式奶茶。同事話食左咖喱飲番杯凍檸檬茶衝擊嚇味覺,好爽。
熱奶茶香滑濃郁,好正宗嘅港式奶茶。
同事話食左咖喱飲番杯凍檸檬茶衝擊嚇味覺,好爽。
2016-01-07
8 分鐘 (堂食)
2016-01-21 945 瀏覽
前兩日聽朋友講起去左九記食牛腩,其實我之前都食過,但好耐無去過喇,聽佢講到我都流曬口水,因為果度D牛腩真系好正,今日落班就拿拿聲趕過去喇,但食飯時候,通常都要排隊喇,等左差唔多二十分鐘先到我。咖哩牛腩,分量其實都算多,但我因為中意食,所以單點左一個,牛腩煮得好淋,煮得夠曬時間,都幾多牛筋,好Q彈,又覺得有D爽口,腩肉好香,好入味,咖哩做得好正宗,但我又唔覺得好濃,食到最后都覺得好香。麵我就比較中意清湯,所以點左個清湯牛腩麵,同咖哩的重口味比,呢個比較清淡,但牛腩都系煮得好入味,唔中意咖哩嘅朋友可以點呢個,因為清湯腩一樣都系好好味啊,湯好清甜,食完面可以飲埋個湯。凍奶茶都可OK,幾香醇,茶味濃奶味香,唔錯。
凍奶茶都可OK,幾香醇,茶味濃奶味香,唔錯。
2016-01-03