2018-08-25
今日嚟到廟街J city食日本野,都係第一次食,鋪面細細地,裝飾得都幾日本feel,感覺就好似置身於日本。望完個餐牌,日本丼飯,刺身,壽司都係走唔甩嘅,海鮮杯好似幾得意都揀咗。前菜就揀咗沙律。羽衣甘藍無花果黑醋沙律色彩繽紛,淨係見到就已經很開胃。平時羽衣甘藍多見於日式火鍋,食開火箭菜的沙律,今次揀羽衣甘藍果然冇失望。羽衣甘藍非常爽脆配合埋清甜嘅無花果,小小酸的車厘茄同藍莓,整個沙律酸酸甜甜,不但開胃,而且十分健康。 跟住係築地壽司杯,有海膽,吞拿魚,三文魚,甜蝦,魷魚,加州卷同埋一隻鮑魚。見到都開心。首先食咗鮑魚先,鮑魚已經預先係中間切開,所以可以一啖放入口,最適合嘴細細的我。咬勁十足,十分彈牙。刺身都好新鮮,拌有少少青瓜絲,壽司飯上面有少量芝麻,可以看見廚師的心思。碟碟壽司杯擺放在一個木托盆上面,擺放整齊。龍蝦刺身雙層爆丼上層係龍蝦刺身丼飯,下層係海膽蒟蒻沾麵。刺身,龍蝦彈牙新鮮。平時冷麵食得多,今次試蒟蒻麵,蒟蒻麵口感爽滑,十分有趣,感覺似食緊甜品。沾上旁邊的海膽汁,將平凡嘅蒟蒻麵提升到去另一個層次。口味新奇值得一試。北極光海膽杯海膽杯果然同圖片一樣真材實料滿滿地一杯。海膽奇多!
羽衣甘藍無花果黑醋沙律
龍蝦刺身雙層爆丼
上層係龍蝦刺身丼飯,下層係海膽蒟蒻沾麵。
刺身,龍蝦彈牙新鮮。
北極光海膽杯
海膽杯果然同圖片一樣真材實料滿滿地一杯。海膽奇多!好鮮甜!好好食!一層層鋪下唔同嘅食材,一口放入唔同食物,味道口感都配合融合,值得一試。
最後追加幾件心頭壽司,海膽還是我的最愛,食多多都唔會厭,何況係新鮮好味的海膽。其他刺身都好鮮甜,正!值得再黎既餐廳!