2018-10-21 77 瀏覽
要book先有位吃,搵左半條山林道發現原來間餐廳係後巷。齋聽齋睇啲名,都覺得夠晒gimmick。睇睇睇得食唔食得先。食左勁多野芝士煙肉焗啡菇,超juicy車打芝士燒8吋虎蝦,真係好鬼大隻。車打芝士扇貝,係同啲芝士有仇,是日食勁多芝士燒汁鮑魚,係幾海味既。燒露筍唔會有好多根,幾嫩。燒秋葵,我的最愛,秋葵。黑松露蒜蓉燒扇貝同燒蠔,爆多蒜蓉, yummy yummy.黑椒牛油比目魚,非常嫩口。鹽燒安格斯牛柳粒呢間串燒餐廳最欣賞既係碟碟串燒都會有沙律伴碟,唔會咁熱氣。啤酒,頗香,微苦,解熱氣!聽朋友講啲啤酒可以外賣返屋企添,不過今次我堂食。

食左勁多野
芝士煙肉焗啡菇,超juicy

車打芝士燒8吋虎蝦,真係好鬼大隻。

車打芝士扇貝,係同啲芝士有仇,是日食勁多芝士

燒汁鮑魚,係幾海味既。

燒露筍唔會有好多根,幾嫩。

燒秋葵,我的最愛,秋葵。

黑椒牛油比目魚,非常嫩口。

鹽燒安格斯牛柳粒

呢間串燒餐廳最欣賞既係碟碟串燒都會有沙律伴碟,唔會咁熱氣。

啤酒,頗香,微苦,解熱氣!
聽朋友講啲啤酒可以外賣返屋企添,不過今次我堂食。
人大左就連同朋友食飯都唔想迫,反而想搵個地方坐得舒舒服服吹下水食下野好過。居酒屋同串燒店永遠都係一個唔錯既選擇。今次就搵黎山林道一間有啲隱閉既串燒店試一試!係小巷既盡頭,唔算當眼但帶點神秘。不過講到尾,其實吸引我黎既原因絕對係因為枝手工啤!______________________________🔸枝裝手工啤酒 $68/枝港產粗口手工啤,共六款,獨家發售。同一班朋友唔係講粗口就係飲啤酒😆一人一枝揸住打卡岩哂!唔同配搭仲有不同既句子哈哈!今次試左香檸薄荷同蜜桃菜頭味。味道特別,同一般啤酒唔同,值得一試。🔸脆燒日本原條鰻魚 $59 雖然長度唔係sell激長,但鰻魚肉咬落去勁厚肉又肥美。鰻魚表面燒到香脆,平時唔太食鰻魚既人都覺得好好食。塗上鰻魚汁,甜甜地,直頭想要碗白飯送飯食!🔸黑胡椒香燒雞翼 (2隻) $28一上碟既時候已經聞到勁香既黑胡椒味,好惹味。食落有D似土匪雞翼。雞皮燒到好脆,但完全保留到雞皮入面既肉汁。絕對可以encore多幾隻! 🔸黑椒牛油洋蔥焗比目魚 $89一份唔算好大塊,一個人都KO到一塊哈哈!比目魚焗得金黃色,賣相幾好。上面仲鋪滿左用牛油炒過既洋蔥,好香口。魚兩旁既魚皮

🔸枝裝手工啤酒 $68/枝
枝裝手工啤酒
枝裝手工啤酒

🔸脆燒日本原條鰻魚 $59
脆燒日本原條鰻魚

🔸黑胡椒香燒雞翼 (2隻) $28
一上碟既時候已經聞到勁香既黑胡椒味,好惹味。
黑胡椒香燒雞翼 (2隻)

🔸黑椒牛油洋蔥焗比目魚 $89
一份唔算好大塊,一個人都KO到一塊哈哈!比目魚焗得金黃色,賣相幾好。上面仲鋪滿左用牛油炒過既洋蔥,好香口。魚兩旁既魚皮剛好焗到金黃香脆,同魚肉既嫩滑有對比。如果隨碟跟上沙律醬會食行更滋味。

🔸黃金扭扭薯條 $49
黎依到飲啤酒,叫少少炸物是必要的!扭扭薯條用一個瓦缸上,好大盤。一路吹水慢慢食都得!薯條係幼身的,炸得好脆。
黃金扭扭薯條

🔸日式燒汁雞脾菇串 $20
食咁多熱氣野係要點少少蔬菜類既。雞脾菇一開二咁上,分開四舊一串。再塗上燒汁,甜甜地,係飽肚之選。
日式燒汁雞脾菇串

🔸芝士煙肉焗大啡菇 $39
大啡菇size同手掌心差唔多大,肥大肉厚,菇味香濃。切開一人一半既時候,芝士有拉絲。最簡單既配搭已經好夠香口。

🔸日式燒魷魚串 $79
燒魷魚size較少,多人分既話未必夠。不過薄身有薄身既食法,塗上燒汁口感都不賴。都由於原隻上,仲有少少魷魚鬚添。
日式燒魷魚串

by VIN
環境分數: 8/10
食物分數: 8/10
2018-10-17
脆燒日本原條鰻魚
黑胡椒香燒雞翼 (2隻)
  • 黑胡椒香燒餃子雞翼
2018-10-21 1430 瀏覽
重陽節假期前夕收工後朋友帶左我去尖沙咀醫肚,黎到了位於山林道的串酒里雖然位處於山林道,但店舖位置比較偏僻,唔太起眼,要再行入條巷仔先到達餐廳餐廳裝修簡潔,亦設有長枱供五至六人用膳餐牌分門別類,夠晒清楚,而且串燒種類同製法都幾多啊,但係雞肉同埋生蠔已經有大約10多款不同煮法,真係花多眼亂啊札幌芝麻香燒餃子雞翼燒得金黃香脆既雞翼好肥美,內裏釀了餃子肉餡,使到雞翼嘅味道更加豐富自家製惹味雞肉串同埋鹽燒厚切牛舌雞肉大大粒,邊位燒至微微脆口,內裡嘅雞肉依然香嫩,好味道啊!牛舌撒上薄薄的鹽去燒,由於係厚切,所以油脂豐盈四溢,牛舌肥美爽彈,味道濃,好正啊!秘製醬汁香燒豬頸肉大推薦呢個!厚薄適中的原塊豬頸肉燒得色澤端好,一啲都唔燶,邊位仲好脆口,而中間就好香軟!就咁單吃已經好好味,豬味香濃,不得了!配上酸酸甜甜的秘製醬汁,感覺較清新,解去左膩感,呢個真係必點啊!麻吉燒同埋燒芝士丸麻吉燒內裏包裹着麻糬,煙煙韌韌的口感燒芝士丸質素正常燒玉子面上塗了蜂蜜,所以面層甜甜的。玉子燒本身好鬆軟,感覺有點兒像在吃蛋糕芝士煙肉焗大啡菇呢個又係不得了!滿滿的芝士同煙肉覆蓋着大啡菇,每一口都充滿着芝香。大啡菇本身好jui

餐廳裝修簡潔,亦設有長枱供五至六人用膳

札幌芝麻香燒餃子雞翼

自家製惹味雞肉串同埋鹽燒厚切牛舌

秘製醬汁香燒豬頸肉

麻吉燒同埋燒芝士丸
麻吉燒內裏包裹着麻糬,煙煙韌韌的口感
燒芝士丸質素正常

燒玉子

芝士煙肉焗大啡菇
呢個又係不得了!滿滿的芝士同煙肉覆蓋着大啡菇,每一口都充滿着芝香。大啡菇本身好juicy,冇得彈啊

黑松露蒜蓉燒日本廣島蠔
一上枱已經聞到好大陣蒜蓉香!生蠔夠肥美鮮甜,正!

總括而言,串燒質素好
服務態度佳
店舖面積雖然唔算好大,但係抽風系統做得幾好,食完唔會有陣串燒油煙味,推介喔
2018-10-15 62 瀏覽
今日森仔同好友去左尖沙咀食好西。去到一間好有格調既餐廳:串酒里❤️❤️❤️我地今次叫左好多唔同串燒,味道都好好食。麻辣爽彈火雞腎十分地道的麻辣!辣得過癮,不會太咸,雞腎爽脆彈牙,值得一讚!自家製惹味炸雞炸的外皮略厚略硬,但調味不錯,不會太咸有層次,雞肉嫩滑鹽燒厚切牛舌切得十分厚身又嫩滑,簡單鹽燒帶出濃濃牛味,十分不錯,啖啖肉好彈牙車打芝士燒日本廣島蠔芝士同海鮮好夾,芝士分量夠多鋪滿蠔面,蠔十分飽滿肥美,很新鮮多汁,不會韌黑松露蒜蓉燒扇貝蒜蓉很多,略微遮蓋扇貝的鮮甜美,但同時燒得十分香口惹味,黑松露特有香味和海鮮很夾黃金扭扭薯條黃金咸蛋黃味略不足,沒有滿滿鋪滿薯條,但味道不錯,薯條炸得不夠香脆,偏硬燒汁豆腐串燒汁令豆腐變得很惹味,香香甜甜,食得太多肉中和一下味蕾,玉子豆腐很滑,不會乾身,正!惹味汁燒春蛋串雖然有一粒燒到爆開,但味道不錯,蛋味很濃郁,又不會太乾,很有口感醬燒牛油新鮮粟米不是想像中的罐頭粟米,很新鮮對切的燒粟米,燒後的粟米口感微脆有嚼勁,入口很香芝士煙肉焗大啡菇芝士,煙肉,蘑菇的配搭無得輸,煙肉焗得香脆,咸咸香香,蘑菇一切開鮮嫩多汁燒玉子外皮厚身不夠軟滑,但蛋味濃郁,口感厚實,正正
今日森仔同好友去左尖沙咀食好西。
去到一間好有格調既餐廳:串酒里❤️❤️❤️

我地今次叫左好多唔同串燒,味道都好好食。

麻辣爽彈火雞腎

自家製惹味炸雞
炸的外皮略厚略硬,但調味不錯,不會太咸有層次,雞肉嫩滑

鹽燒厚切牛舌

車打芝士燒日本廣島蠔

黃金扭扭薯條

燒汁豆腐串

惹味汁燒春蛋串

醬燒牛油新鮮粟米

燒玉子
外皮厚身不夠軟滑,但蛋味濃郁,口感厚實,正正方方很可愛

脆燒日本原條饅魚
不是平常食開的軟嫩俅魚,燒至外皮微脆,入面軟滑,口感特別,燒汁調得很好,不奢過咸蓋過饅魚味
2018-10-09
  • 黑松露蒜蓉燒扇貝
  • 脆燒日本原條鰻魚
2018-10-12 65 瀏覽
TGIF! 之前去左尖沙咀串酒里 一間飲港式風味啤酒🍻 既串燒店😂😂😂 串燒係要配啤酒😍燒蠔拼盤 9隻由淡至濃味 款款各具特色 雞蛋蠔 冬蔭公蠔 泰式辣醬😃仲有燒豬仔脾、牛脷、燒鰻魚 都唔錯! 黃金扭扭薯條🍟 咸蛋黃薯條🤤😍👍
  • 鹽燒厚切牛舌
  • 蒜蓉燒原條茄子
  • 黃金扭扭薯條
  • 串酒里燒蠔拼盤
2018-10-10 276 瀏覽
呢日同屋企人出左老尖搵食, 黎到山林道附近呢間串酒里。一聽個名就知係食串燒飲啤酒啦。如此繁忙既香港人真係好需要呢d鋪頭chill一chill~不過去呢間小鋪記得book 位!大餐牌, 主打海鮮, 不過各樣其他燒物都有!打頭陣, 先黎黑松露燒扇貝同燒蠔!香氣四溢! 除左黑松露, 扇貝有爆多香蒜, 扇貝新鮮, 洗得乾淨又無沙, 非常好。第二味黎可燒春蛋!春蛋係香港愈黎愈少人食, 而燒就第一次試, 感覺幾得意。呢個時候開始要開枝啤隊隊佢呢度都唔係賣主流啤。而我就叫左麥子既粗口啤。好正, 麥味幾濃, 我中意!而再黎兩隻車打芝士燒蠔~芝士可以拉絲出黎, 仲配有一大堆沙律菜, 唔怕熱氣。海鮮正, 梗係唔好俾佢停!再黎燒鮑魚兩隻! 好難得, 洗得好乾淨, 而燒得岩岩好熟, 肉咬落夠冧而彈牙。而除左海鮮, 牛柳粒係另外一樣燒得非常好既食物, 肉汁仲保留到係牛柳粒入面, 唔會好乾。而仲有大啡菇, 要算係我其中一樣最中意既燒物, 芝士鋪滿係面, 而燒起上黎, 仲有相當水份保留到, 難得!最後出場既係燒8吋大虎蝦!!堅係有8吋長, 肉質夠彈證明新鮮, 配起芝士又係一絕。香港實在需要多一d串燒鋪俾人chill
不過去呢間小鋪記得book 位!

大餐牌, 主打海鮮, 不過各樣其他燒物都有!

打頭陣, 先黎黑松露燒扇貝同燒蠔!

第二味黎可燒春蛋!
春蛋係香港愈黎愈少人食, 而燒就第一次試, 感覺幾得意。
呢個時候開始要開枝啤隊隊佢

呢度都唔係賣主流啤。
而我就叫左麥子既粗口啤

好正, 麥味幾濃, 我中意!

最後出場既係燒8吋大虎蝦!!
堅係有8吋長, 肉質夠彈證明新鮮, 配起芝士又係一絕。

香港實在需要多一d串燒鋪俾人chill 下, 有機會實再黎!

2018-10-09
2018-10-09 115 瀏覽
前兩日係尖沙咀Shopping 耐左, 想搵到無gam 多人的地方同朋友吹下水,係openrice search 左一輪然後發覺山林道都有不錯的選擇。串酒里係尖沙咀及佐敦中間的山林道,餐廳做日式串燒酒吧, 有居酒屋的感覺,分室內及室外, 坐得都幾舒服橫掂吹水, 今次都叫左幾多野食秘製汁燒鮑魚鮑魚有咬勁, 肉質厚肉, 秘製醬汁燒得香口, 自己屋企燒唔到。麻辣醬燒雞肉串 雞肉串有少少肥, 燒得香口又唔會太鞋, 保留番D 肉汁。麻辣醬燒醃得香辣惹味, 食落香口又啖啖肉。黑椒牛油洋蔥焗比目魚比目魚上檯時香氣撲鼻, 魚香濃厚, 肉質幼嫩, 香脆的魚皮滲出啖啖的魚油香, 魚油在口中融化黑松露蒜蓉燒扇貝扇貝上蒜蓉多的是,,對喜歡重口味的我當然是十分欣賞。唯一美中不足的是反而蓋過了黑松露的味道。但扇貝本身肉厚也鮮甜呢~麻吉燒是魚肉包著年糕的魚蛋, 年糕 煙軔, 有Q彈的口感, 熱辣辣燒起後即時吃很正。串酒里燒蠔拼盤燒蠔有成9款式不同味道, arm 晒想試晒唔同口味但又有選擇困難証的我燒蠔有辣有唔辣, 隻隻都燒得嫩滑多汁車打芝士燒蠔,D 芝士可以拉絲拉出黎黃金醬燒蠔,酸酸咪咪有少少似粟米濃湯,都算cre
串酒里係尖沙咀及佐敦中間的山林道,
餐廳做日式串燒酒吧, 有居酒屋的感覺,
分室內及室外, 坐得都幾舒服

橫掂吹水, 今次都叫左幾多野食

麻辣醬燒雞肉串

雞肉串有少少肥, 燒得香口又唔會太鞋, 保留番D 肉汁。
麻辣醬燒醃得香辣惹味, 食落香口又啖啖肉。

黑椒牛油洋蔥焗比目魚

比目魚上檯時香氣撲鼻, 魚香濃厚, 肉質幼嫩,
黑椒牛油洋蔥焗比目魚

香脆的魚皮滲出啖啖的魚油香, 魚油在口中融化

黑松露蒜蓉燒扇貝

扇貝上蒜蓉多的是,,對喜歡重口味的我當然是十分欣賞。

麻吉燒

是魚肉包著年糕的魚蛋, 年糕 煙軔,
麻吉燒

有Q彈的口感, 熱辣辣燒起後即時吃很正。

串酒里燒蠔拼盤

燒蠔有辣有唔辣, 隻隻都燒得嫩滑多汁
串酒里燒蠔拼盤

車打芝士燒蠔,D 芝士可以拉絲拉出黎
串酒里燒蠔拼盤

黃金醬燒蠔,酸酸咪咪有少少似粟米濃湯,都算creamy
泰式辣汁、辣味刴椒燒蠔, 辣得黎夠過癮
黑松露蒜蓉, 黃金蒜蓉arm 晒我, 勁鐘意重口味。

總括而言, 這裡的上菜都算快,性格比都算幾高。
2018-10-07 59 瀏覽
有朋友介紹佐敦一間串燒鋪食串燒唔錯,宵夜一流,今日同女朋友兩個做完野就過黎試下佢係橫街一條冷卷行入去,冇諗過入面裝潢都唔錯餐廳既menu簡單,不過食物串燒既選擇都真係幾多,特別係蠔、蝦、扇貝既煮法夾埋有成十幾種😂揀左陣先揀到食邊款厚燒牛舌,咬落啖啖肉,味道好出麻辣雞翼麻會重d,雞翼外皮都燒得好金黃蘆筍都幾新鮮多汁,煙肉岩岩好包住哂而個麻吉燒幾特別,入面似係麻糬熱左d感覺,幾煙韌!黃金薯條原來係扭扭薯條,不過比M記好食好多。食到佢自己加咗啲鹹蛋黃落去令到個感覺同層次都唔同左,如果佢有埋一d特別醬汁可以沾下,就perfect 佢既海鮮真係值得試下,燒既方法款式好多,我就叫左呢個兩隻試下芝士燒蠔d芝士多到。。。鋪滿成個面,蠔都多汁幾鮮黃金醬扇貝,有啲似粟米汁,幾creamy, 同扇貝幾夾最後就係串蒜蓉虎蝦,好大隻,肉質鮮美結實,所有串燒調味同燒得好好,宵夜過黎食一食真係唔錯!

佢係橫街一條冷卷行入去,冇諗過入面裝潢都唔錯

厚燒牛舌,咬落啖啖肉,味道好出
麻辣雞翼麻會重d,雞翼外皮都燒得好金黃

蘆筍都幾新鮮多汁,煙肉岩岩好包住哂
而個麻吉燒幾特別,入面似係麻糬熱左d感覺,幾煙韌!

芝士燒蠔d芝士多到。。。鋪滿成個面,蠔都多汁幾鮮
黃金醬扇貝,有啲似粟米汁,幾creamy, 同扇貝幾夾

2018-10-04
2018-10-03 1351 瀏覽
返咗成個禮拜工, 嚟到Happy Friday又係時候輕鬆下啦。朋友推介之下嚟到山林道一條毫不起眼嘅小巷, 原來呢度潛藏住一間小小串燒店。 本地手工啤係呢度一大賣點, 一場嚟到當然要點返支豪邁暢飲, 盡吐苦水。餐廳供應多款即燒美食, 其中羊架係我的最愛。香草燒紐西蘭羊架$79/2件騷香肥美嘅羊架, 肉質柔軟, 最正係其油脂極為豐富, 一啖肉一啖脂, 滋味無窮, 千祈唔好錯過!黃金扭扭薯條$49扭扭薯條炸得夠脆, 而且份量超大, 食足全程都食唔晒。黃金蒜蓉燒8吋虎蝦$49車打芝士燒8吋虎蝦$49 虎蝦肉質爽口有彈性, 用蒜蓉燒就最惹味。麻辣爽彈火雞腎$32雞腎咬落回彈脆口, 口感一流。冬陰功汁燒扇貝$52/2隻貝肉不算厚, 但有多款調味可選, 用冬陰功汁燒我都係第一次試, 酸味強烈。香菇燒安格斯牛肉卷$59/2件肥牛嘅油香同多汁鮮味嘅金菇, 幾時都咁夾。日式汁燒bb露筍$39 露筍幼嫩, 加上燒汁提味不少。整體食物質素不錯, 肉類比較出色。

餐廳供應多款即燒美食, 其中羊架係我的最愛。

黃金扭扭薯條$49
扭扭薯條炸得夠脆, 而且份量超大, 食足全程都食唔晒。

黃金蒜蓉燒8吋虎蝦$49 車打芝士燒8吋老虎蝦$49

黃金蒜蓉燒8吋虎蝦$49
車打芝士燒8吋虎蝦$49
虎蝦肉質爽口有彈性, 用蒜蓉燒就最惹味。

麻辣爽彈火雞腎$32
雞腎咬落回彈脆口, 口感一流。

冬陰功汁燒扇貝$52/2隻

冬陰功汁燒扇貝$52/2隻

香菇燒安格斯牛肉卷$59/2件
肥牛嘅油香同多汁鮮味嘅金菇, 幾時都咁夾。

日式汁燒bb露筍$39
露筍幼嫩, 加上燒汁提味不少。

整體食物質素不錯, 肉類比較出色。
黃金蒜蓉燒8吋虎蝦$49 車打芝士燒8吋老虎蝦$49
  • 川式燒韮菜$25
  • 黃金蒜蓉燒8吋虎蝦$49車打芝士燒8吋老虎蝦$49
今晚又出動捐窿捐罅發掘美食, 來到山林道依間隱藏於小巷之內嘅串酒里。餐廳大賣本地粗口啤, 更用上啤酒樽作店內裝飾, 入到嚟自然卸下返工嘅繃緊情緒, 係同朋友暢所欲言嘅好地方。把酒談心必然有美食相伴。呢度嘅燒蠔有成十個款式, 人多的話點個燒蠔拼盤就啱晒。今日我哋一行兩人, 就揀其中一款試下啦。 魚香肉碎燒日本廣島蠔$49/2隻蒜蓉、芝士燒蠔就食得多, 用上魚香肉碎燒實在少見, 口味偏重, 但一試無防。秘製汁燒鮑魚$99/2隻鮑魚肉質回彈, 有嚼勁, 加上秘製醬汁, 非常入味。鹽燒厚切牛舌$59 牛舌爽彈脆口, 熱度十足, 惹味非常, 再來一串都唔過份。椒鹽鴨舌$38鴨舌雖然無牛舌咁出色, 但亦鹹香脆嫩, 送啤酒一流。蒜蓉燒原條茄子$45 茄子非常厚肉, 用叉輕輕一拉就拉出一條條茄子肉, 質感柔軟, 蒜香味濃。芝士煙肉焗大啡菇$39啡菇肉厚多汁, 釀入一層厚厚芝士伴煙肉, 口感豐富。川式燒韮菜$25韭菜雖然唔算嫩口, 但勝在鮮甜爽口, 調味得宜。

把酒談心必然有美食相伴

秘製汁燒鮑魚$99/2隻
鮑魚肉質回彈, 有嚼勁, 加上秘製醬汁, 非常入味。

鹽燒厚切牛舌$59
牛舌爽彈脆口, 熱度十足, 惹味非常, 再來一串都唔過份。

椒鹽鴨舌$38
鴨舌雖然無牛舌咁出色, 但亦鹹香脆嫩, 送啤酒一流。

芝士煙肉焗大啡菇$39
啡菇肉厚多汁, 釀入一層厚厚芝士伴煙肉, 口感豐富。

川式燒韮菜$25
韭菜雖然唔算嫩口, 但勝在鮮甜爽口, 調味得宜。
  • 日式汁燒bb露筍$39
2018-09-12 72 瀏覽
這晚相約了很久沒有見的朋友見面, 找了這間 “串酒里”相聚, 特色手工啤酒及串燒是這間餐廳的特色, 餐廳位置不顯眼, 有些隱蔽, 要經過小廊才能到達, 餐廳分室內及室外, 坐位不多, 裝修以木元素為主, 有點像居酒屋的感覺。先點一些餐牌中的串酒里特別推介 //脆燒日本原條鰻魚 $59 // 鹽燒安格斯牛柳粒 $59 // 秘製醬汁香燒豬頸肉 $59 //脆燒日本原條鰻魚 $59 - 鰻魚肥美, 滿口油香。鹽燒安格斯牛柳粒 $59 - 牛柳粒有4粒, 咸香充滿肉汁。 秘製醬汁香燒豬頸肉 $59 - 豬頸肉份量多, 最欣賞醬汁是用番茄作器皿, 醬汁有泰國風情, 酸酸辣辣好醒胃, 最後連番茄也吃掉。燒蔬菜 //日式 汁燒bb露筍 $39 // 川式燒韮菜 $25日式 汁燒bb露筍 $39 - 露筍鮮嫩川式燒韮菜 $25 – 醬汁微辣, 十分惹味雞肉類 - //麻辣醬燒雞肉串 $32 // 川式麻辣香燒雞翼兩隻$28 // 札幌芝麻香燒雞翼兩隻$28 //自家製惹味炸雞$28麻辣醬燒雞肉串 $32 - 雞肉串啖啖肉, 帶麻香。川式麻辣香燒雞翼兩隻$28 // 札幌芝麻香燒雞翼兩隻$28 - 雞

脆燒日本原條鰻魚 $59 - 鰻魚肥美, 滿口油香。

日式 汁燒bb露筍 $39 - 露筍鮮嫩

川式燒韮菜 $25 – 醬汁微辣, 十分惹味

麻辣醬燒雞肉串 $32 - 雞肉串啖啖肉, 帶麻香。

川式麻辣香燒雞翼兩隻$28 // 札幌芝麻香燒雞翼兩隻$28 - 雞翼燒得香脆, 比較喜歡川式麻辣口味, 香辣惹味。

豬肉類 - 麻辣香燒豬腩肉$28 – 又是麻辣的, 豬腩肉脂肪部份十分甘香。

獨家特色手工啤酒 -「撚」支裝手工啤酒 $68 – 香港文化, 以粗口命名, 每款口味都各有特色, 這枝「撚」是煙燻黑棗味, 味道獨特。

2018-09-05
1K
2018-09-12 95 瀏覽
上星期Happy Friday night 去了尖沙咀山林道一間燒烤專門店,名為“串酒里”單聽個名都好有氣勢,原來佢哋有香港人必撐的手工啤。點解咁多香港人撐,哈哈哈~就佢香港人傳統文化,包裝紙上印有港產粗口是也。難得Happy Friday 嚟到梗係要啤一啤佢啦~我就叫了一支香檸薄荷味的手工啤酒,味道好重薄荷味超清新,很容易入口,果然好酒。燒烤食物都有好多選擇,有11種類型任你挑選,我同朋友就揀了1)麻辣醬燒雞肉串、2)川式麻辣香燒雞翼、3)鹽燒厚切牛舌、4)黃金蒜蓉燒日本廣島蠔、5)黃金蒜蓉燒扇貝、6)鹽燒日本秋葵、7)鹽燒日本甜及8)薯黃金扭扭薯條,仲有餐廳推介9) 秘製醬汁香燒豬頸肉。叫下叫下都order了9大樣,根本上燒烤需等待點時間才可上擡,我哋都大約等待了10分鐘左右才上齊,基本上 佢哋嘅烹調時間也很合理。食物味道方面都不過不失,食得出食材多數由日本進口的,大部分不是本地貨。最令人值得掛念的係佢哋“黃金扭扭薯條”,超。邪。惡。勁。好。食。而且仲大大件,真心超愛呢黃金鹹蛋味的扭扭薯條。炸的非常香口,仲不油不膩,香噴噴,熱辣辣,真係食到唔停得口。下次一定會為呢碟扭扭薯條而來。

• 黃金扭扭薯條
2018-09-10 59 瀏覽
好耐之前行過呢間餐廳想入去食,但係full到無訂台唔食得!今日終於食到喇。-{Nan;煙燻黑棗} 支裝手工啤酒 - $68真係好大陣煙燻味,味道好特別-{Chat;香甜蜜糖}支裝手工啤酒 - $68入口好甜,但後尾有陣苦味-{Hai;西柚回甘}支裝手工啤酒 - $68入口有好清香西柚味- 惹味汁燒雞泡魚乾 - $49可能係因為汁燒關係,燒得唔夠乾身- 日式汁燒BB露荀 - $39露荀新鮮爽甜╴燒得岩岩好- 黑松露沙律醬薯條 - $49黑松露味好夠,沙律醬好足- 鹽燒日本甜薯 - $25外咸內甜,感覺上有少少唔夾- 脆燒日本原條鰻魚 - $49好新鮮爽脆,鰻魚非常彈牙- 鹽燒厚切牛舌 - $59真係好厚切,非常彈牙!- 札幌芝麻香燒餃子雞翼 - $49同普通雞翼無異,食唔出芝麻香- 麻吉燒 - $20口感煙un幾特別!- 黑松露蒜蓉燒日本廣島蠔 - $59黑松露好濃,蠔好大隻!- 芝士煙肉焗大啡菇 - $39啡菇口感唔錯,好新鮮
-{Nan;煙燻黑棗} 支裝手工啤酒 - $68
真係好大陣煙燻味,味道好特別
-{Chat;香甜蜜糖}支裝手工啤酒 - $68
入口好甜,但後尾有陣苦味
-{Hai;西柚回甘}支裝手工啤酒 - $68
入口有好清香西柚味
- 惹味汁燒雞泡魚乾 - $49
可能係因為汁燒關係,燒得唔夠乾身
- 日式汁燒BB露荀 - $39
露荀新鮮爽甜╴燒得岩岩好
- 黑松露沙律醬薯條 - $49
黑松露味好夠,沙律醬好足
- 鹽燒日本甜薯 - $25
外咸內甜,感覺上有少少唔夾
- 脆燒日本原條鰻魚 - $49
好新鮮爽脆,鰻魚非常彈牙
- 鹽燒厚切牛舌 - $59
真係好厚切,非常彈牙!
- 札幌芝麻香燒餃子雞翼 - $49
同普通雞翼無異,食唔出芝麻香
- 麻吉燒 - $20
口感煙un幾特別!
- 黑松露蒜蓉燒日本廣島蠔 - $59
黑松露好濃,蠔好大隻!
- 芝士煙肉焗大啡菇 - $39
啡菇口感唔錯,好新鮮
2018-09-09 132 瀏覽
一黎到就即刻俾佢地個啤酒吸引咗 😍 粗口啤酒,每隻味都好特別架🍻🍻🍻1. 香甜蜜糖: 蜜糖味唔太夠,飲到最後仲有少少苦 🙈2. 西柚回甘: 淡淡嘅西柚味,加埋落啤酒到都幾清新3. 煙燻黑棗: 一入口就好強烈嘅煙燻味,飲到後面又真係好似有啲棗味喎選完啤酒,即刻叫埋啲串燒先脆燒原條鰻魚$59,外層真係燒得好靚,價錢都唔貴喎日式汁燒BB 露荀 $39: 本身對呢個無咩期待,不過呢個好食呀😋! 又多汁,又唔會太淋,記住叫呀! 鹽燒日本甜薯 $25: 平時好鍾意食呢啲細細粒日本甜薯🍠,不過今次呢個出面係咸嘅,食落有啲怪怪地。我都係鍾意外面係用蜜糖燒多啲汁燒雞泡魚乾$49: 濕得濟,不過都ok 嘅黑松露沙律醬薯條$49: 薯條炸得岩岩好,啲醬都好夠。唔會話慳住哂麻吉燒 $20: 入面好似燒年糕咁芝麻香燒餃子雞翅 $49: 呢到好多種類嘅雞翅呀…餃子雞翅係入面釀咗唔同嘅材料鹽燒厚切牛舌$59: 真係好厚 🥩好多汁好夠味芝士煙肉焗大啡菇 $39: 上面鋪滿好多芝士同煙肉。如果你鍾意芝士同煙肉就岩哂啦。不過我自己覺得多咗少少,遮咗少少個主角黑松露蒜蓉燒扇貝 $59: 呢個放到最黎,因為佢係最好食架! 好
1. 香甜蜜糖: 蜜糖味唔太夠,飲到最後仲有少少苦 🙈
2. 西柚回甘: 淡淡嘅西柚味,加埋落啤酒到都幾清新

選完啤酒,即刻叫埋啲串燒先

脆燒原條鰻魚$59,外層真係燒得好靚,價錢都唔貴喎

汁燒雞泡魚乾$49: 濕得濟,不過都ok 嘅

麻吉燒 $20: 入面好似燒年糕咁

鹽燒厚切牛舌$59: 真係好厚 🥩好多汁好夠味

黑松露蒜蓉燒扇貝 $59: 呢個放到最黎,因為佢係最好食架! 好大隻好大隻嘅扇貝呀! 上面啲蒜蓉鋪到滿瀉咁濟呀…加埋黑松露,真係必食!

呢到啲嘢食樣樣都好足料,唔好慳住俾係。都算幾抵食
粗口啤酒
  • 鹽燒厚切牛舌
  • 黑松露蒜蓉燒扇貝
  • 汁燒BB露筍
2018-09-09 49 瀏覽
我對個鋪名好有興趣,問店員係咪因為間餐廳係巷仔度,有串燒食酒飲所以叫「串酒里」,店員話我講中左,唔知如果佢唔鍾意我的話,會唔會「串走我」呢一入到去,鋪頭偏細,不過有一陣熟悉的舒服感,似係係日本嘅居酒屋俾你吹下水舒解同發洩下唔開心嘅好地方。間野最吸引我嘅係佢地獨家係度賣嘅酒,同埋呢度嘅佈置,感覺上講句錯口都名正言順過人 😂,你地望下貼係酒樽上嘅sticker, 笑死丫!燒蠔拼盤 - 一共9隻,9款唔同味,我最鍾意冬陰功味,未試過,好特別又好夾,蠔身又唔乾,剛剛熟,其他味仲有蒜蓉,蒜蓉黑松露,芝士,蛋汁,mayo,刴椒 etc. 咩味都有。每款燒物都係即叫即燒,全部都火喉岩岩好,唔會過份燒得好耐令到d肉收乾晒水,而且等都唔算等好耐,鋪內亦冇咩油煙味。我建議一定要叫燒豬頸肉,惹味非常。鰻魚就太多sause, 我比較鍾意食乾身的。另外魷魚同牛肉粒都係高水準之作,反而個韮菜偏鹹~總括黎講食得好滿意,下次黎除左食,仲要試埋其他啤酒

總括黎講食得好滿意,下次黎除左食,仲要試埋其他啤酒