2019-07-06 37 瀏覽
今晚收左工,約埋兩三知己去搵間串燒店飲飲食食,貪呢度可以傾下計,又有啤酒🍻啤一啤。呢間串燒店食物種類繁多,除左有豬、牛、雞海鮮、蔬菜🥬、仲有小食。我地好貪心,一口氣叫左10樣野。🤩脆燒鰻魚我好怕食鰻魚會有好多細魚骨,呢個一d魚骨都冇,唔洗擔心食得唔舒服。仲燒得好好,因為魚肉仲好嫩滑,醬汁好好味。蒜蓉燒茄子🍆茄子一放係枱面,已經覺得茄子好大隻,上而除左一大堆蒜蓉之外,仲有大量木魚,為茄子提升左香味、味道😋出面燒茄子,如果燒得唔夠熟,就會澀口;如果燒得太熟,又會令茄子變得好乾、焦黑。但呢度既燒茄子完全冇呢兩個問題,因為燒得好熟之餘,又唔會乾、黑。仲有好味既醬汁,簡直色香味俱全,值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻蒜蓉燒扇貝呢個又係勁多蒜蓉,好香。而且唔會燒得太過火,而且食落去好鮮甜燒雞肉串🍢、牛舌👅雞肉好嫩滑,好有肉汁。牛舌大大舊,淨係落左少少鹽調味,已經好好食。燒芝麻雞翼🐔雞皮燒得好脆口,但裡面既肉唔會乾,仲好juicy💦燒豬脾🍗大大舊燒豬脾,醃得好入味,啖啖肉,而且好有肉汁豚腩金菇卷🥓因為我唔食得肥牛卷,但呢度好好,有豚腩俾我揀,好開心🥳。呢個好好食,金菇唔會燒得太乾。燒汁娃娃菜🥬出面做燒菜,其實會焦

我地好貪心,一口氣叫左10樣野。🤩

脆燒鰻魚

仲燒得好好,因為魚肉仲好嫩滑,醬汁好好味。

蒜蓉燒茄子🍆

仲有好味既醬汁,簡直色香味俱全,值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻
蒜蓉茄子🍆

蒜蓉燒扇貝
蒜蓉扇貝

燒雞肉串🍢、牛舌👅

雞肉好嫩滑,好有肉汁。
牛舌大大舊,淨係落左少少鹽調味,已經好好食。

燒芝麻雞翼🐔

雞皮燒得好脆口,但裡面既肉唔會乾,仲好juicy💦
芝麻雞翼

燒豬脾🍗
大大舊燒豬脾,醃得好入味,啖啖肉,而且好有肉汁
燒豬脾

豚腩金菇卷🥓

因為我唔食得肥牛卷,但呢度好好,有豚腩俾我揀,好開心🥳。
呢個好好食,金菇唔會燒得太乾。
豚腩金菇卷

燒汁娃娃菜🥬
出面做燒菜,其實會焦黑或者會好生。
呢個真係有驚喜,成個菜已經整得熟,又唔會過火,仲有好好醬汁。
燒蔬菜,可以做到一般炒菜既味道、口感,真係好難得👍🏻
燒汁娃娃菜

牛油焗西蘭花🥦

呢個用個錫紙盤焗菜,好多菜,而且好香牛油味,好好食😋

牛油蒜蓉蔬菜

總結,呢間串燒店係一個傾心、飲野既好地方。
而且種類又好多,蔬菜🥬類真係值得一讚,好好食。
所以呢度可以滿足到食肉獸,鍾意食菜既朋友都好適🈴️大家👌🏻

蒜蓉茄子🍆
蒜蓉扇貝
芝麻雞翼
燒豬脾
豚腩金菇卷
燒汁娃娃菜
牛油蒜蓉蔬菜
2019-07-03 18 瀏覽
黎尖沙咀搵食,搵到間隱世串燒,餐廳環境好舒服好好坐,廁所又乾淨,叫左唔同既豬、羊、牛、雞串,咩肉都齊曬,仲有海鮮同蔬菜類,多樣化既整法,推介麻辣香燒餃子雞翼,一咬落去啖啖肉,雞翼尖又燒得夠脆同香口,豬頸肉,牛柳粒同羊肉全部都醃得好入味,特別中意香燒汁,蒜蓉方面有黑松露蒸扇貝同茄子,海量蒜蓉令到好香好好味,扇貝仲有黑松露味幾特別,大啡菇芝士配整塊煙肉,菇幾彈牙中意佢好多芝士,令我本身唔太食菇都啱食,最後叫個特色芝士蛋糕,係綠茶味,入口即融,綠茶同芝士味完美平衡,平時都係食芝士凍餅,第一次食咁好味既焗芝士蛋糕!
2019-07-03 27 瀏覽
兩個星期前有個朋友帶咗我嚟呢間餐廳飲啤酒食串燒,都幾唔錯所以今次同老婆撐枱腳。夏日炎炎開着個冷氣食串燒又唔使去沙灘先有得燒嘢食。餐廳門面嗰張banner除咗有餐廳名之外仲有手工啤酒推介(五支啤酒每一支啤酒都用咗港式5字真言粗口,都有啲搞笑)今日同老婆月WhatsApp Book定夜晚七點嚟食飯。老婆鍾意食燒海鮮,呢度有燒8吋虎蝦、燒蠔、燒扇貝。每一款都有唔同嘅煮法最後我叫咗燒雞泡魚干加埋沙律醬好好味札幌芝麻香燒餃子雞翼,餃子雞翼去骨裏面加咗好香嘅配料。蒜蓉燒原條茄子、鹽燒日本秋葵。燒蔬菜有時比燒肉同海鮮仲更加好味.尤其是秋葵,燒完之後有時比生食更加好味黑松露蒜蓉燒扇貝、黃金將燒日本廣島蠔。呢兩個海鮮燒完之後再加上蒜蓉同埋芝士!簡直係絕配最後在叫咗金菇肥牛卷同埋黃金薯條。最衰老婆唔俾我飲啤酒,如果唔係串燒加啤酒仲正。上次我同朋友9:30後喺度飲啤酒有買一送一優惠。

今日同老婆月WhatsApp Book定夜晚七點嚟食飯。
最後我叫咗
燒雞泡魚干加埋沙律醬好好味
札幌芝麻香燒餃子雞翼,餃子雞翼去骨裏面加咗好香嘅配料。

前幾日聽同事講山林道一個隱蔽之處,有間🍢串燒店🍡有啲好特別嘅支裝🍾手工啤酒,因為我腸胃敏感唔飲得酒🥴嘅關係,所以寶寶都好耐冇飲過了🙂。就借今日每月一度嘅慶祝日🎊,獎勵下寶寶成日都寵壞我✌🏻,就帶佢嚟呢度試吓呢啲特別嘅手工啤啦!(西)支裝手工啤酒 $78貼喺樽🍾上面嘅貼紙設計方面都幾有心思❣️,應該真係搵專人👨🏻‍🎨設計嘅,玩味十足🤪,幾盞鬼㗎!寶寶就揀咗呢支⬅️「西」啤,話未飲過當歸味既啤酒喎😜,樽上面仲寫明係「養身恩物」添🤟🏻,聽到睇落都好吸引!佢話飲落味道幾清新🌱,都好易入口,係值得一試嘅,啱唔怕甘苦味既女仔飲,因為始終唔係人人都接受到當歸味🙈~而我就是但叫咗罐裝菊花茶🌻送下串燒就算數,所以費事影啦🙈。脆燒日本原條鰻魚 $59睇落燒得幾靚✨,好多鰻魚汁💦,但食落其實唔係脆嘅😝,不過啲鰻魚幾入味亦冇咩骨🦴,分量亦真係足一條,無花無假👍🏻!香脆蜜糖燒新鮮粟米 $29冇平時食開嘅牛油味🥞咁重口味,有清新🌿嘅感覺,最緊要都係支粟米🌽夠香甜夠新鮮,輕輕蘸少少蜜糖🍯上去燒都好難唔好味😆!燒玉子 $32成日都唔明點解🧐串燒店🍢嘅燒玉子係可以咁好味😋,永遠都係燒到外脆內軟,而出面又可以唔燶,自己真係唔

(西)支裝手工啤酒 $78
(閪)支裝手工啤酒

而我就是但叫咗罐裝菊花茶🌻送下串燒就算數,所以費事影啦🙈。

脆燒日本原條鰻魚 $59
脆燒日本原條鰻魚

香脆蜜糖燒新鮮粟米 $29
香脆蜜糖燒新鮮粟米

燒玉子 $32
燒玉子

成日都唔明點解🧐串燒店🍢嘅燒玉子係可以咁好味😋,永遠都係燒到外脆內軟,而出面又可以唔燶,自己真係唔會整到🤗。而呢個燒玉子特別嘅地方就係玉子外面有層微脆嘅蜜糖層,而入面嘅玉子都好厚實,咬落熱辣辣好香蛋味,正呀🤤👍🏻!

黑松露沙律醬薯條 $49
黑松露沙律醬薯條

薯條🍟熱辣辣炸得好香脆,係好味嘅❣️不過啲松露沙律醬就少咗啲,咁大罌薯條就係得面頭嗰一pat 醬咋😖,要慳住食🥺。

鹽燒安格斯牛柳粒 $68
安格斯牛柳🥩用料咁上乘,唔使講食落當然口感好又juicy嘅❣️雖然得一串,但份量都算多,因為中間嗰兩條特別長左🤣。不過就燒得熟咗少少,中間嗰兩條有啲位有少少韌。

黑胡椒香燒雞翼(兩隻)$32
雞翼大隻而且嫩滑多汁🤤,呢個雞翼都係配以蜜糖🍯燒嘅,所以雞翼表面有層蜜糖脆皮層,燒到咁上下再喺頂層加入黑胡椒🧂繼續燒多陣就會有宜家呢個效果,食起上嚟黑胡椒同埋蜜糖味都好出😋!

香草燒紐西蘭羊架(兩件)$98
香草燒紐西蘭羊架(兩件)

羊架🐑肥美又多肉,以呢個價錢食到兩件咁大嘅羊架其實一啲都唔貴,呢種串燒式同西式烹調既羊架食落的確係有啲分別😯。燒既係 juicy 啲香啲,同埋羊羶味重啲,所以香草🍃既用量都會多咗。

食物就唔錯喇,不過員工既服務就打爛咗餐廳招牌,有禮貌又貼心😝,絕對冇「串走你」😆~
慶祝紀念
紀念日
(閪)支裝手工啤酒
脆燒日本原條鰻魚
香脆蜜糖燒新鮮粟米
燒玉子
香草燒紐西蘭羊架(兩件)
  • 支裝手工啤酒
  • 香草燒紐西蘭羊架
2019-06-28 36 瀏覽
今日突發好想食串燒,係openrice揾到呢間串燒店好似唔錯,所以就決定黎試下入到黎餐廳不算大,但座位都算闊落,坐得幾舒服😌雖然係小店,都有好多種類既串燒揀首先黎左黑松露蒜蓉燒扇貝個扇貝燒得岩岩好,配埋超多蒜蓉好好食,加埋好香既黑松露真係一流麻辣雞翼係我最愛,因為夠哂麻又唔會過辣,個麻辣汁真係好正,岩哂鍾意食辣既我雞翼都燒得岩岩好之後叫左大漠羊肉串,麻辣醬燒雞肉串,同埋麻辣醬燒黑豚肉全部肉質都正,燒得岩岩好,又夠哂味但一d都唔咸好食到停唔到口,一串接住一串要特别推介呢個鹽燒厚切牛舌個肉質好琳,好厚,一口咬落去超級滿足,鹽燒又唔會太咸,真係好好食,鍾意食牛舌既一定要叫呢個!最後我地仲叫左黃金薯條,咸蛋黃好足料好夠味,薯條都好夠薯唔係得炸粉,熱辣辣既薯條加咸蛋黃真係好好食個人超級推介呢間小店,鍾意食串燒嘅一定要黎試吓

入到黎餐廳不算大,但座位都算闊落,坐得幾舒服😌
雖然係小店,都有好多種類既串燒揀

首先黎左黑松露蒜蓉燒扇貝

雞翼都燒得岩岩好

之後叫左大漠羊肉串,麻辣醬燒雞肉串,同埋麻辣醬燒黑豚肉
全部肉質都正,燒得岩岩好,又夠哂味但一d都唔咸
好食到停唔到口,一串接住一串

要特别推介呢個鹽燒厚切牛舌

個人超級推介呢間小店,鍾意食串燒嘅一定要黎試吓
  • 鹽燒厚切牛舌
  • 川式麻辣香燒雞翼
  • 黃金扭扭薯條
  • 蒜蓉燒扇貝
2019-06-27 33 瀏覽
難得同老公二人世間一下,今日又行過呢間咁串既串燒店,緊係入去食返餐同埋飲下佢地既爆粗手工啤啤啤佢先啦!「燒肉子」$22玉子迷必食,玉子超厚身又大舊,蛋未是全熟內仲有少少流心感,好有層次感,甜甜的味道好好食!「麻吉燒」$22煙煙銀銀好有咬感加上醬汁好惹味雞翼燒得岩岩好,肉質又滑又多汁,外面灑上辣粉更惹味!「麻辣汁燒雞泡魚乾」$49愛辣的你要試下呢個,超辣魚乾唔會太乾身也不會太硬,硬中帶軟好有咬口!配手工啤一流!值得試!「黃金薯條」$59咸蛋味濃郁,每條都痴滿黃金醬,超脆超香口!「麻辣醬燒雞肉串」$38又係辣到噴火既一款串燒!大大串啖啖肉,不會太過油,咬落去肉汁必出黎咁制,嫩滑肉質醬汁甜甜辣辣簡直絕配! 「爆粗手工啤」$78有點當歸味微苦,送香口野無得彈!

「燒肉子」$22

「麻吉燒」$22
煙煙銀銀好有咬感加上醬汁好惹味
雞翼燒得岩岩好,肉質又滑又多汁,外面灑上辣粉更惹味!

「麻辣汁燒雞泡魚乾」$49
愛辣的你要試下呢個,超辣
魚乾唔會太乾身也不會太硬,硬中帶軟好有咬口!
配手工啤一流!值得試!

「黃金薯條」$59
咸蛋味濃郁,每條都痴滿黃金醬,超脆超香口!

「麻辣醬燒雞肉串」$38
又係辣到噴火既一款串燒!

「爆粗手工啤」$78
有點當歸味微苦,送香口野無得彈!

2019-06-27 26 瀏覽
沒想到山林道隱藏了一間串燒店,之前平常穿拍拉線都會到山林道,都未有為意。店內充滿了香港本土風味,特別是用港式粗口作包裝的手作啤酒。其實每個港式粗口單字都代表不同的啤酒口味,望到這些啤酒除了有親切感外,而且挺好喝的,相信只有這間才會用這麼有香港特色的元素放進手作啤酒吧。這個燒汁鮑魚可以吃得出食材新鮮,燒得剛剛好,不錯不錯。這碟燒茄子值得推薦給大家,因為這碟很能夠展示師傅燒烤的實力,茄子燒得恰到好處之餘,茄子外皮都沒有被燒焦,可以直接吃。而肉類串燒都點了不少,用來配啤酒一起喝,簡直絕配呀,保留到肉汁,用料新鮮,而且不會燒得過火,很有水準。其實山林道真是一個臥虎藏龍的地方,這裡有不少人氣未必夠,但是高質的餐廳,而這間店正正是例子,大家有機會來山林道都可以試下。

店內充滿了香港本土風味,特別是用港式粗口作包裝的手作啤酒。

這個燒汁鮑魚可以吃得出食材新鮮,燒得剛剛好,不錯不錯。

• 蒜蓉燒原條茄子
2019-06-27 17 瀏覽
今日同班好姊妹出黎傾下計食下飯,我就提意左黎呢間爆粗串酒里,佢地個個都二話不說就話好過隱,就真係黎到呢間!一呢到串燒款或包羅萬有,款款都想食先黎個「脆燒日本原條鰻魚」$59鰻魚醬汁濃郁入味,而且一點都唔腥,魚肉質感新鮮嫩滑!「自家製醬汁燒黑豚肉」$49黑豚肉大大舊好有咬口,肉質易撕易咬不痴牙!醬汁十分惹味加點辣粉更好食!「燒火辣牛丸」$22牛丸真係好彈牙又真係辣到噴火,好惹味!「川式麻辣香燒雞翼」$32呢間串燒辣粉真係好辣,但真係好香味雞翼大大隻,多肉多汁又嫩滑!「金菇肥牛」$48肥牛不錯,但金菇有點乾,醬汁甜甜我的也很濃味!「黃金醬燒燒扇貝」$883隻$88都幾抵食芝士鋪得滿滿的,扇貝新鮮嫩口又大大粒肉。「黃金蒜蓉燒日本廣島蠔」$88蠔也十分新鮮,蒜蓉超多的,食落超惹味!「蒜蓉牛油焗雜菌」$58牛油味濃郁所有雜菌都入哂味,又夠淋唔會好好油,超正!又好食

一呢到串燒款或包羅萬有,款款都想食
先黎個「脆燒日本原條鰻魚」$59
鰻魚醬汁濃郁入味,而且一點都唔腥,魚肉質感新鮮嫩滑!

「自家製醬汁燒黑豚肉」$49
黑豚肉大大舊好有咬口,肉質易撕易咬不痴牙!
醬汁十分惹味加點辣粉更好食!

「燒火辣牛丸」$22
牛丸真係好彈牙又真係辣到噴火,好惹味!
「川式麻辣香燒雞翼」$32
呢間串燒辣粉真係好辣,但真係好香味
雞翼大大隻,多肉多汁又嫩滑!

「金菇肥牛」$48
肥牛不錯,但金菇有點乾,醬汁甜甜我的也很濃味!

「黃金醬燒燒扇貝」$88
3隻$88都幾抵食
芝士鋪得滿滿的,扇貝新鮮嫩口又大大粒肉。
「黃金蒜蓉燒日本廣島蠔」$88
蠔也十分新鮮,蒜蓉超多的,食落超惹味!

「蒜蓉牛油焗雜菌」$58
牛油味濃郁所有雜菌都入哂味,又夠淋唔會好好油,超正!又好食

2019-06-22 53 瀏覽
#串酒里手工啤酒🍻近年掘起。但講到底,本土手工啤酒本土味最有親切感。呢間賣既粗口本土手工啤搞鬼得黎又推到香港文化。梗係要試下。本身想叫「柒」(桂圓味) 但無貨。👉🏻👈🏻最後叫左:「diu」(香檸薄荷味) $78 香檸薄荷味都好出,但我覺得同啤酒麥唔太夾。「hai」(當歸味) $78 當歸味好強烈,有小小飲藥材感覺😂好真材實料。感覺上桂圓同啤酒會夾得多,如果你地黎又唔鐘意藥材味,我覺得試下「柒」桂圓同「撚」鹽田,係最安全既🤣#串燒 :#鹽燒厚砌牛舌 $68 膽黎😂食襯串燒都要食,呢個厚度岩岩好,爽得黎有足夠咬口,岩岩好熟,粉嫩有肉汁。🤔#麻辣汁燒雞泡魚干 $49麻辣味唔會過火,微辣,煙韌有𡁻口。送酒食襟𡁻既野就最岩。#黑松露沙律醬薯條 🍟 $49 份量都幾多而且薯條大條又夠長,係外脆裹面粉粉地既薯條😁黑松露沙律醬調校得唔錯,黑松露味夠而且有沙律醬嘅甜味。小缺點係醬太小,唔夠點。直接吱左上薯條面,又難用手拎黎食🙃如果鋪頭額外配一兜醬會完美啲。#惹味燒汁豬仔脾 $59有兩隻仔,都幾抵食。香草燒汁好香又入味,肉帶小小脂肪。
#串酒里

本身想叫「柒」(桂圓味) 但無貨。👉🏻👈🏻最後叫左:

#串燒 :

#鹽燒厚砌牛舌 $68

#麻辣汁燒雞泡魚干 $49
麻辣味唔會過火,微辣,煙韌有𡁻口。送酒食襟𡁻既野就最岩。

#黑松露沙律醬薯條 🍟 $49

#惹味燒汁豬仔脾 $59
有兩隻仔,都幾抵食。香草燒汁好香又入味,肉帶小小脂肪。

2019-06-21 28 瀏覽
我絕對理解如果Booking 滿,很多人在等,要求客人交枱還可接受。但當餐廳還有很多吉枱,外邊也沒客人在等,為何要求還在用餐的客人買單(不到90分鐘),之後更開門示意客人離開,真的有點......

2019-06-18 36 瀏覽
忙碌一整天收工當然要去吃點好東西啦,今天來到了尖沙咀的餐廳嘗試一下,位置還算方便易找,環境也不錯,是下班靜靜食飯的好地方。熱辣辣的夏天當然先來杯啤酒冰爽一下啦。蒜茸燒廣島蠔,一上台就聞到好香的味道,蠔夠鮮味又大隻,蒜茸夠灑香口野味,燒得剛剛好無敵組合黎,仲有啖啖黑松露香味。茄子個份量都几大吓,賣相也很精緻,除左蒜蓉之外,佢仲加左目魚絲 食落好香口而且個茄子燒得啱啱好,一啲都唔乾身 入面啲肉都好嫩,口感真的很不錯。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民。下次有機會試下其他菜。

熱辣辣的夏天當然先來杯啤酒冰爽一下啦。

茄子個份量都几大吓,賣相也很精緻,
除左蒜蓉之外,佢仲加左目魚絲 食落好香口

2019-06-16
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠
2019-06-17 30 瀏覽
兩年前黎過食,當時為既係本地特色手工啤,今日亦一樣,見到朋友上載手工啤既相片,就叫男友同我再次光臨,重溫回憶中既味道~叫哂當晚有既咁多款手工啤黎飲,但唔記得影相😂每款都各有特色,仲好有本土情懷,大家睇個名就知架喇😏豚肉金菇串,金菇相當夠味同juicy 豚肉調味如再加強會更好~雞軟骨,燒得幾香口,最鐘意軟骨好脆既口感~麻吉燒,中間夾心燒得煙韌,幾特別~蒜蓉燒原條茄子,真係加咗勁大量蒜蓉,on top仲有好多木魚碎,蒜蓉fans應該好鐘意~日式汁燒bb露荀,清甜又爽嫩無渣,好食到encore左兩次~

豚肉金菇串,金菇相當夠味同juicy
豚肉調味如再加強會更好~

雞軟骨,燒得幾香口,最鐘意軟骨好脆既口感~

麻吉燒,中間夾心燒得煙韌,幾特別~

2019-06-17 33 瀏覽
今晚要O.T.,返唔到屋企食飯,同一齊並肩嘅同事出去食個飯,大家都唔係特別餓,所以嚟咗呢度食串燒。打開餐牌,見到呢度有啲好特別嘅手工啤酒,係以港產粗口命名,身為香港人緊係要試吓啦!有東革亞里、當歸、甘蔗黑啤、鹽田同埋桂圓味,咁我哋就叫咗支當歸嚟試吓,當歸味係極濃!好特別啊!首先就嚟個黑松露沙律醬薯條,黑松露味好香濃,加埋即炸薯條係勁正啊。蒜蓉燒原條茄子,茄子鮮甜。車打芝士燒日本廣島蠔,勁多芝士又燒得勁香,蠔好新鮮,燒得啱啱好。蒜蓉牛油焗蔬菜,好香濃牛油味!札幌芝麻香燒餃子雞翼,入面係明太子嚟㗎,勁惹味。自家製醬汁燒黑豚肉,醬汁甜甜哋,口感好香軟!特別一提,職員好熱情,服務好好,好主動問我哋有咩需要。

蒜蓉燒原條茄子,茄子鮮甜。

蒜蓉牛油焗蔬菜,好香濃牛油味!

札幌芝麻香燒餃子雞翼,入面係明太子嚟㗎,勁惹味。

自家製醬汁燒黑豚肉,醬汁甜甜哋,口感好香軟!
特別一提,職員好熱情,服務好好,好主動問我哋有咩需要。
今日冇乜胃口,唔係好想食啲粉面飯類男朋友就提議食串燒🍢既可以醫肚,份量又唔算好多.係OpenRice搵到呢一間「串酒里」睇個名又幾得意波好!今晚一於就「串酒佢」啦🤣.雖然係尖沙咀山林道但由佐敦站D出口行會近D位置有少少隱蔽要多留意一下頭頂嘅招牌仔,都吾算難搵嘅🙈穿過一條小巷就會見到鋪面啦~.餐廳裝修以簡約為主灰黑牆身,昏暗燈光,木質地板,配上木枱木椅低調得黎又散發著型格氣息😎.餐牌設計方面都幾有心思💕既係餐牌亦係落單紙分類清晰易明,部分款式仲附上參考圖片添!串燒類共有十一種亦有甜品,飲品,當然少不了啤酒啦😈.🔸辣味剁椒燒8吋虎蝦。兩隻 ($128)如一個手掌般長嘅虎蝦蝦肉入口彈牙配上剁椒一齊食,微辣帶點甜🌶.🔸麻辣醬燒雞肉串。兩串 ($38)雞塊大大粒呈四方形厚身又實肉,好有口感再淋上秘製麻辣醬汁帶少少甜香,入口嫩滑多汁🥰.🔸川式麻辣香燒雞翼。兩隻 ($32)將雞翼嘅油脂燒走哂雞皮極之薄而又香脆但雞肉嘅口感仍然保持嫩滑雖然淋上川式麻辣醬但唔會覺得好辣仲好惹味添😋.🔸自家製惹味炸雞 ($38)雞塊炸至甘香焦脆再灑上七味粉,味道豐富.🔸麻吉燒 ($22)外層燒至微脆,口感好似年糕咁煙韌彈牙

今日冇乜胃口,唔係好想食啲粉面飯類
男朋友就提議食串燒🍢
既可以醫肚,份量又唔算好多
係OpenRice搵到呢一間「串酒里」
睇個名又幾得意波
好!今晚一於就「串酒佢」啦🤣
雖然係尖沙咀山林道
但由佐敦站D出口行會近D
位置有少少隱蔽
要多留意一下頭頂嘅招牌仔,都吾算難搵嘅🙈
穿過一條小巷就會見到鋪面啦~

餐廳裝修以簡約為主
灰黑牆身,昏暗燈光,木質地板,配上木枱木椅
低調得黎又散發著型格氣息😎

餐牌設計方面都幾有心思💕
既係餐牌亦係落單紙
分類清晰易明,部分款式仲附上參考圖片添!
串燒類共有十一種
亦有甜品,飲品,當然少不了啤酒啦😈

🔸辣味剁椒燒8吋虎蝦。兩隻 ($128)
如一個手掌般長嘅虎蝦
蝦肉入口彈牙
配上剁椒一齊食,微辣帶點甜🌶
辣味剁椒燒8吋虎蝦。兩隻
辣味剁椒燒8吋虎蝦。兩隻

🔸麻辣醬燒雞肉串。兩串 ($38)
雞塊大大粒呈四方形
厚身又實肉,好有口感
再淋上秘製麻辣醬汁
帶少少甜香,入口嫩滑多汁🥰
🔸川式麻辣香燒雞翼。兩隻 ($32)
將雞翼嘅油脂燒走哂
雞皮極之薄而又香脆
但雞肉嘅口感仍然保持嫩滑
雖然淋上川式麻辣醬
但唔會覺得好辣仲好惹味添😋
麻辣醬燒雞肉串。川式麻辣香燒雞翼

🔸自家製惹味炸雞 ($38)
雞塊炸至甘香焦脆
再灑上七味粉,味道豐富
🔸麻吉燒 ($22)
外層燒至微脆,口感好似年糕咁煙韌彈牙💕
麻吉燒

🔸燒玉子 ($32)
厚切燒玉子,咬落好似蛋糕咁鬆軟,仲好有蛋香
搽左少少蜜糖係面層
令甜味更有濃烈😋
燒玉子

🔸黃金蒜蓉燒扇貝。三隻 ($88)
蒜蓉嘅份量可以用澎拜黎形容😱
滿滿嘅蒜蓉鋪滿哂整個扇貝上
燒至表面香脆,而入面嘅扇貝仍然保持水份
扇貝如一個五蚊銀般大
咬落嫩滑彈牙,蒜香味十足😍
黃金蒜蓉燒扇貝。三隻

🔸蒜蓉燒原條茄子 ($49)
蒜蓉份量同樣都係咁多🤣
蒜蓉香滲入哂成個茄子肉裡
入口綿綿,頂部仲鋪左一層鰹魚絲,口感層次豐富!
蒜蓉燒原條茄子

🔸醬燒牛油新鮮粟米 ($29)
牛油香滲透哂粟米中,咬落香甜好JUICY😎
醬燒牛油新鮮粟米
醬燒牛油新鮮粟米

值得一提嘅係,店員好NICE又貼心
特登拎個竹籃🧺比我地擺袋💕

2019-06-12
2019-06-13 44 瀏覽
吾係個個都寸得起😜串酒里賣嘅港人粗口手工啤就寸得起喇😅吾講得出口咖,去片。。。自己睇啦~好喜歡餐廳室外,呢度可以飲酒食煙,傾得豪邁啲😅可惜今日落雨🙄所以只好入去餐廳裏面喇~餐廳裝修簡潔, 好嘢唔使包裝嘅😉先嚟個汁燒雞泡魚乾 ,同老死飲下酒,傾下計先。。。Relaxing😍黑松露蒜蓉燒日本廣島生蠔,黑松露嘅份量唔少噃,不過蒜蓉嘅份量就真係好多好多,鋪滿曬成隻生蠔,蒜蓉嘅香味雖然係好香,但係蓋唔到生蠔嘅鮮甜味呢😍鹽燒厚切牛舌,真係好厚,好爽,好有口感😋😋😋燒原條鰻魚,燒鰻魚冇得輸啦😅鰻魚外皮香脆,內裏鮮嫩,仲散發出陣陣炭燒香味😍芝士煙肉焗大啡菇,芝士控就一定要試,煙肉粒不是太多,切得好幼細,啡菇入口好juicy,芝士味濃👍蘆筍煙肉卷,煙肉燒過一點也不油膩,配搭鮮嫩的蘆筍,口感清新😋食得七七八八,但仍想飲下酒,傾下計,再order串燒雞軟骨和雞腎,送酒真係一流,這裡真是食嘢吹水的好地方😍這裡真是越夜越精彩,原來9:30後,啤酒買一送一,難怪難怪🤘👍Facebook 仲有小食送添呀~
吾係個個都寸得起😜串酒里賣嘅港人粗口手工啤就寸得起喇😅

吾講得出口咖,去片。。。自己睇啦~

餐廳裝修簡潔, 好嘢唔使包裝嘅😉

鹽燒厚切牛舌,真係好厚,好爽,好有口感😋😋😋

燒原條鰻魚,燒鰻魚冇得輸啦😅
鰻魚外皮香脆,內裏鮮嫩,仲散發出陣陣炭燒香味😍

👍Facebook 仲有小食送添呀~

2019-06-11
  • 黑松露蒜蓉燒廣島蠔