2019-04-20 2574 瀏覽
在復活假期前約了朋友去食串燒,經他介紹到了位於山林道的「串酒里」,由佐敦地鐵站過來都只係幾分鐘。店舖有戶外同室內,但當日落雨關係都係揀坐室內,室內環境偏細,但不算太迫。店鋪裝潢擺設都有心思,更有本土特色的啤酒樽作掛飾,整體設計都好有香港特色。我跟朋友散叫了一些串燒和酒水一起分享食用。支裝手工啤酒是餐龐最本土特色的得意之作,港式粗口髒話命名的手工啤酒,瓶上也寫上各粗口髒話出處意思與用法。我叫了最特別的一款,加入了馬來西亞的天然草藥東革阿里,顏色偏深,麥味重,帶少許人參的苦澀味,飲完很暖胃。香脆蜜糖燒新鮮粟米粟米加上蜜糖後味道更鮮甜,輕微燒過後香味十足,燒粟米表面令立立,蜜糖夠豐富,熱而微脆,令人欲罷不能。鹽燒厚切牛舌牛舌是厚切,較平時食的厚很多,而口感亦較好,咬下去就似食牛柳粒,爽口有嚼,強卻不韌,令人食指大動,絕對要一試。麻辣醬燒黑豚肉非常之有驚喜,火喉掌握得很好,厚厚的豚肉燒得很鹹香嫩滑,肥瘦適中,也很有口感,完全不韌,又不會太膩。而麻辣不算太辣,但很有香麻醬燒味,滿分之作。惹味汁燒豬仔髀(兩隻)香甜的醬汁帶香草香氣,豬仔脾帶點點脂肪有更嫩滑的感覺,會忍不住連骨都要舔乾淨。川式脆燒雞

我跟朋友散叫了一些串燒和酒水一起分享食用。

川式脆燒雞軟骨
雞軟骨香脆可口,香氣滿溢,但略嫌不夠味道。

辣味的蕉蕉扇貝(三隻)
辣椒香辣刺激,帶一點鹹辛香味。扇貝新鮮肥美,滑溜鮮甜,十分惹味,不錯!可惜份量少了一點。

蒜蓉燒原條茄子
串燒必點之一,原條茄子份量十足,鋪滿蒜蓉及木魚絲,但不會搶掉茄子的味道。茄子燒得剛好,食落香口,入口鮮嫩,不乾柴。
蒜蓉燒原條茄子

餐廳好有本土特色,環境寧靜,可以舒服地跟好朋友暢飲一番,如果有外國朋友必定要叫他們來感受一下。
2019-04-18
2019-04-20 1500 瀏覽
我地今晚為試手工啤酒而來😎每款都有一個粵語粗口代號😂連口味都係好中式:甘蔗、當歸、桂圓之類🤩好有本土特色!·🍻手工啤酒我地揀🤣(門西)👉🏻當歸味🌝功效都好岩女生😌調經止痛、增加血流量味道👉🏻微微當歸味mix啤酒味😋第一次試,好新奇、都幾易入口👍🏻·🤪叫得太多野食,係咁咦講下我喜歡果啲啦· 雞、豬類串燒麻辣醬燒雞肉、川式雞軟骨、芝麻餃子雞翼、蒜香排骨 🤤💁🏼‍♀️雞軟骨最正,微辣好惹味、質感脆而不硬🤩雞翼都好食但稍貴🤭· 牛類串燒鹽燒牛舌、鹽燒安格斯牛柳🤤💁🏼‍♀️牛舌真心正、一定要試,朋友係唔食牛舌的,我獨吞🤩🤩牛柳鹽燒調味剛好,但稍微有些韌🤭 ·海鮮類串燒黑松露蒜蓉扇貝、脆燒原條日本鰻魚扇貝既蒜蓉量爆多🤩但黑松露味唔突出,鰻魚就原條切塊大大件、口感爽彈、唔似平時食開果啲平價鰻🤤👍🏻👍🏻·蔬菜類串燒BB蘆筍煙肉卷、燒玉子、蒜蓉燒原條茄子茄子又係滿滿既蒜蓉、蒜蓉控可以一試;我最愛反而係蘆筍煙肉卷,好好味(懶健康😛)·小食🍟黑松露醬薯條朋友係黑松露控,次次同佢食飯都會叫黑松露既野🤣佢話係全晚最好食既野😅事實都真係唔錯既😏

🍻手工啤酒
我地揀🤣(門西)👉🏻當歸味
🌝功效都好岩女生😌調經止痛、增加血流量
味道👉🏻微微當歸味mix啤酒味
😋第一次試,好新奇、都幾易入口👍🏻

🤪叫得太多野食,係咁咦講下我喜歡果啲啦
雞、豬類串燒
牛類串燒
鹽燒牛舌、鹽燒安格斯牛柳

海鮮類串燒
黑松露蒜蓉扇貝、脆燒原條日本鰻魚

蔬菜類串燒
BB蘆筍煙肉卷、燒玉子、蒜蓉燒原條茄子

小食
🍟黑松露醬薯條
  • 黑松露沙律醬薯條
  • 鹽燒安格斯牛柳粒
2019-04-18 40 瀏覽
粗口啤@串酒里 網址: https://s.openrice.com/QrbS0y1M3W0 地址: 尖沙咀山林道6號B舖 (漢國中心對面)陪同朋友去happy hour  開解一下對方,望他心結能解開,生活更順利吧粗口啤,過癮過癮,因是手工釀,出產數量不多,若愛此獨人風味一定要試找間喝東西又有輕食的店,皆因我不喝酒精,不能以酒代飯,沒力氣我hangry 又怎能聽友人訴苦。$49 蒜香燒原條茄子,好長身多肉,大量蒜同柴魚絲,好香,肉燒完好腍。$39 芝士煙肉焗大啡菇 有芝士同bacon,keto low carb 好朋友,菇肉厚食落似肉質應$49 黑豚肉配上自家製醬汁,肉味出而醬汁提味,yummy$38 炸雞香脆,過口癮,炸物我最抗拒不了$88日本蠔,個醬是mayo 加香草牛舌$68 朋友專屬的我們點了$58 蒜蓉牛油焗雜菌,太愛牛油陣鹹香了,能直接食牛油,有雜菇總有bbq 那風味。另外加甜甜滿足甜品胃。小店熱鬧
粗口啤@串酒里

地址: 尖沙咀山林道6號B舖 (漢國中心對面)

$49 黑豚肉配上自家製醬汁,肉味出而醬汁提味,yummy

$38 炸雞香脆,過口癮,炸物我最抗拒不了

$88日本蠔,個醬是mayo 加香草

牛舌$68 朋友專屬的

另外加甜甜滿足甜品胃。

小店熱鬧
2019-04-13 92 瀏覽
星期五放工想搵個靜靜地的地方食下串燒嗲幾句。喺山林道經過左呢間口面唔起眼得黎,見到又想伸個頭偷睇嘅串燒小店。入面有得坐室內又有得坐open area~坐低後店員態度好好,加分加分。呢度特色飲品係啤酒,樽上有唔同具廣東話文化特色嘅字眼做packing串燒想惹味比你仼加調味料唔嬲。不過我地就冇加,無可奉告正唔正先黎個菜扮下健康,勁多蒜蓉,好香呢度嘅野樣樣都燒得很不錯的。熟之餘全部嘅表面都係金黃香脆,好少地方樣樣都可以保持咁可口嘅燒焦程度,值得表揚下的。雞翼好味,脆皮香口。豬頸肉同牛舌就曳啲,肉質唔夠正。元貝肉大大,芝士令人興奮!黃金醬原來係mayo加沙律醬。蝦大大隻。羊架最出色!!!非常推薦。肉厚多汁。調味香草好夠。燒得啱啱好冇全熟,所以食落嫩滑。推薦this!整體係不錯,加上店員態度好好,令人感覺好好

入面有得坐室內又有得坐open area~

坐低後店員態度好好,加分加分。

先黎個菜扮下健康,勁多蒜蓉,好香

雞翼好味,脆皮香口。豬頸肉同牛舌就曳啲,肉質唔夠正。

元貝肉大大,芝士令人興奮!

黃金醬原來係mayo加沙律醬。蝦大大隻。

羊架最出色!!!非常推薦。

整體係不錯,加上店員態度好好,令人感覺好好
2019-04-12 46 瀏覽
香港人到台灣旅遊,都喜歡光顧一些在地小店, 了解一下當地人的生活和文化。 台灣人也是一樣,來到香港,也喜歡看看這裏的在地文化,了解一下 兩地朋友 生活上的差異和特色。今天很高興有地道香港朋友,帶我來這家位於尖沙咀 九龍公園附近一條隱蔽後巷,充滿本土特色的串燒居酒屋吃晚餐。首先, 我們點了店家推薦在香港釀做的 手工啤酒來喝。 據朋友所言, 這店售賣的啤酒的命名, 全都用了一些香港式的粗俗字眼 來博取顧客一笑。 我雖然不太明白當中的意思,但是也覺得 有故事聽,本身都已經是一件 對遊客來說很 有趣的事!食物方面, 這裏供應的全部都是串燒,但是選擇很多,滿滿的寫在「點心紙亅上 任君選擇。由於 今天有朋友生日,所以我們叫了串燒海鮮餐 為他慶生。我們 吃了有九款不同口味的燒生蠔拼盤(九隻)、秘製汁燒鮑魚、松露燒蝦和蒜蓉牛油焗蔬菜。燒蠔拼盤 食生蠔是速殼的,生蠔肉很鮮味, 調味亦偏向濃烈。 汁燒鮑魚咬下去煙韌度十足,亦很有風味。 食物的整體質素不錯,價錢也是一般遊客可以負擔的, 性價比十分高。 可能小說由於餐廳的位置比較隱蔽,不是一般的遊客也可以找到吧! 能夠有在地朋友作嚮導道帶我去一些隱蔽小店品嚐

由於 今天有朋友生日,所以我們叫了串燒海鮮餐 為他慶生。我們 吃了有九款不同口味的燒生蠔拼盤(九隻)、秘製汁燒鮑魚、松露燒蝦和蒜蓉牛油焗蔬菜。燒蠔拼盤 食生蠔是速殼的,生蠔肉很鮮味, 調味亦偏向濃烈。 汁燒鮑魚咬下去煙韌度十足,亦很有風味。 食物的整體質素不錯,價錢也是一般遊客可以負擔的, 性價比十分高。 可能小說由於餐廳的位置比較隱蔽,不是一般的遊客也可以找到吧! 能夠有在地朋友作嚮導道帶我去一些隱蔽小店品嚐在地美食,我覺得十分幸福啊!
2019-04-10
慶祝紀念
生日
-脆燒日本原條鰻魚😍($59)原條鰻魚賣相十分吸引,十分有色澤,食落沒有骨,啖啖肉😚,而且鰻魚汁好香,超級正🥰-秘製醬汁香燒豬頸肉❤️($68)一共有2串,豬頸肉是厚切的,口感十分軟腍,配埋秘製醬汁燒真係好惹味👍🏻-鹽燒厚切牛舌😘 ($68)平時見到的牛舌通常都是薄切的😍,今次的牛舌是厚切,份量十足,食落十分有口感,帶點彈性,真的十分美味😆-黑胡椒香燒雞翼🐥(兩隻)($32)依個雞翼十分惹味,肉質嫩滑,黑胡椒挺香😎-蒜蓉燒原條茄子🍆($49)蒜蓉燒茄子當然要點啦!茄子上面放了很多蒜蓉和木魚,雖然蒜蓉味很濃郁,十分好味👍🏻,但吃完茄子🍆後,口腔內沒有太大的蒜蓉味,感覺是被木魚味蓋過了❤️-麻辣爽彈火雞腎☺️($34)雞腎十分麻辣,入口就感受到那種麻辣的感覺!但雞腎口感彈牙爽口!喜歡麻辣的朋友可以試下😆-黑松露沙律醬薯條🍟($49)依個黑松露沙律醬薯條份量都幾多,薯條係厚切,配埋黑松露沙律醬好夾☺️,趁熱食嘅薯條係最正,外脆內軟,十分滿意😋,黑松露沙律醬味道幾濃郁😘,不過醬汁較少,可以添加茄汁或普通沙律醬😎-「柒」手工啤酒🍻($78)依款手工啤酒係桂圓蜜棗味,一開始飲落不太有桂圓味,但慢慢口腔裡會

脆燒日本原條鰻魚😍($59)
脆燒日本原條鰻魚

秘製醬汁香燒豬頸肉❤️($68)
秘製醬汁香燒豬頸肉

鹽燒厚切牛舌😘 ($68)

黑胡椒香燒雞翼🐥(兩隻)($32)
依個雞翼十分惹味,肉質嫩滑,黑胡椒挺香😎
蒜蓉燒原條茄子🍆($49)
蒜蓉燒原條茄子

麻辣爽彈火雞腎☺️($34)
麻辣爽彈火雞腎

黑松露沙律醬薯條🍟($49)
黑松露沙律醬薯條

「柒」手工啤酒🍻($78)
依款手工啤酒係桂圓蜜棗味,一開始飲落不太有桂圓味,但慢慢口腔裡會散發出淡淡的桂圓味,這款手工啤酒也挺易入口😘,配埋串燒食都幾夾🍻

麻辣爽彈火雞腎
黑松露沙律醬薯條
2019-04-11 97 瀏覽
好耐冇食過串燒~突然心癮起 又見依間舖有五字真言手工啤睇落好有特色咁,所以就決定嚟試下😝去到室內環境偏細,不過唔算太迫而且仲有室外位😳見佢有火爐 如果冬天坐係出面食應該會好chill~好似去左酒吧咁有一張Menu專係介紹佢每枝手工啤 整體設計都好有香港特色 好想帶曬每一枝番屋企😂佢收銀櫃下面掛滿左”Diu”字手工啤做裝飾,好得意😍講完粗口啤,係時候講番啲燒物!以串燒嚟講,依度價錢唔算貴 而且份量合理👆🏻蒜蓉燒原條茄子個份量估唔到都幾大下🤭除左蒜蓉之外,佢仲加左目魚絲 食落好香口😍而且個茄子燒得啱啱好,一啲都唔乾身 入面啲肉都好嫩🤤食串燒食得肉多,絕對可以叫佢食下消下滯真係唔錯👍🏼👆🏻鹽燒安格斯牛柳粒依間提供既牛串燒得牛柳粒同牛舌2款🤭同行既朋友唔食牛舌,所以就叫左牛柳粒試下本來對串燒既牛柳粒冇乜太大期望,因為通常都會燒到又老又韌點知今次真係有驚喜🤩一食已經感受到好香牛味而且有咬口得嚟都幾淋😚鹽燒燒得幾香,唔會搶左本身既牛味,牛控既朋友們絕對值得一試💙👆🏻自家製醬汁燒黑豚肉驚喜程度同牛肉一樣⭐️⭐️⭐️又係嫩得嚟好香豬肉味~不過今次揀左汁燒,所以就更加濃味同香口🤣👆🏻脆燒日本原條鰻魚條鰻魚燒得
好耐冇食過串燒~突然心癮起 又見依間舖有五字真言手工啤
睇落好有特色咁,所以就決定嚟試下😝
去到室內環境偏細,不過唔算太迫

有一張Menu專係介紹佢每枝手工啤
整體設計都好有香港特色 好想帶曬每一枝番屋企😂
佢收銀櫃下面掛滿左”Diu”字手工啤做裝飾,好得意😍

講完粗口啤,係時候講番啲燒物!
以串燒嚟講,依度價錢唔算貴 而且份量合理

👆🏻蒜蓉燒原條茄子
個份量估唔到都幾大下🤭
除左蒜蓉之外,佢仲加左目魚絲 食落好香口😍
而且個茄子燒得啱啱好,一啲都唔乾身 入面啲肉都好嫩🤤
食串燒食得肉多,絕對可以叫佢食下消下滯
真係唔錯👍🏼
鹽燒安格斯牛柳粒

👆🏻鹽燒安格斯牛柳粒
依間提供既牛串燒得牛柳粒同牛舌2款🤭
同行既朋友唔食牛舌,所以就叫左牛柳粒試下
本來對串燒既牛柳粒冇乜太大期望,因為通常都會燒到又老又韌
點知今次真係有驚喜🤩一食已經感受到好香牛味
而且有咬口得嚟都幾淋😚
自家製醬汁燒黑豚肉

👆🏻自家製醬汁燒黑豚肉
驚喜程度同牛肉一樣⭐️⭐️⭐️
又係嫩得嚟好香豬肉味~
不過今次揀左汁燒,所以就更加濃味同香口🤣

👆🏻脆燒日本原條鰻魚
條鰻魚燒得好靚💕
以依家價錢嚟講,份量都幾多
塗渾了滿滿既鰻魚汁😍真係好正
而且起骨功夫做得幾好 完全冇骨🙈

👆🏻秘製醬汁香燒豬頸肉
份量超多😂仲要厚肉到好似豬扒咁
真係冇乜食過咁厚既豬頸肉🤭
因為厚身 所以食落好有口感😚
加上醬汁同油香,真係好重口味🤣正~
麻辣香燒豬腩肉

👆🏻麻辣香燒豬腩肉
食得多汁燒,個口開始有啲寡
見佢係麻辣,好似幾得意咁 所以就叫左串試下🙈
可能因為佢個火喉燒得啱啱好,所以就算係豬腩肉,食落去都唔肥,仲有油香
麻辣唔算好辣,不過就好香麻味
以串燒嚟講都好有新鮮感🤤

鹽燒安格斯牛柳粒
自家製醬汁燒黑豚肉
麻辣香燒豬腩肉
2019-04-11 1191 瀏覽
港產憤怒鳥(慎入,本文章含有本土文化用語,只限18歲以上人士閱讀!)。。。🦉今日轉下口味!來到這家「玩味亅甚重的本土風味串燒館, 一嚐「串串燒亅的滋味, 順道替朋友慶祝生日。其實「喜、怒、哀、樂亅都是人的情緒, 有情緒當然要適時發洩一下, 不要積在心裏。。。傷身啊!因此我們今日來到這家又「串亅又「憤怒亅的酒館。。。串酒里。一邊吃著串燒, 一邊喝著店家特製的粗口啤酒, 發洩發洩一下有害身體的壞情緒,呵呵!!港產手工啤酒 ($78)啤酒的名稱我不在這裏詳述了(打了格仔!), 但是,記住一定要用廣東話講才傳神!至於味道!右手邊是屬於比較淡的啤酒,帶輕輕的麥香,很易入囗。左手邊是黑啤,味道則較濃。。。。有酒當然要有肉, 今晚我們點了以下的串燒, 其中部分是店家 寫在黑板的推介啊! 自家製 惹味雞肉串 ($38)新鮮感 👍脆感👍👍👍惹味指數👍👍👍👍賣相👍👍Encore 指數👍👍👍👍黑胡椒香燒雞翼 ($32)新鮮感👍脆感👍👍👍惹味指數👍👍👍👍賣相👍👍👍Encore 指數👍👍👍👍鹽燒厚切牛舌 ($68)新鮮感👍👍脆感👍👍👍惹味指數👍👍👍賣相👍👍👍Encore 指數👍👍👍黃金蒜蓉燒扇貝 ($88)新鮮
。。。🦉

港產手工啤酒 ($78)
啤酒的名稱我不在這裏詳述了(打了格仔!
), 但是,記住一定要用廣東話講才傳神!

。。。

自家製 惹味雞肉串 ($38)

新鮮感 👍
賣相👍👍
Encore 指數👍👍👍👍

黑胡椒香燒雞翼 ($32)

新鮮感👍
Encore 指數👍👍👍👍

鹽燒厚切牛舌 ($68)

新鮮感👍👍
惹味指數👍👍👍
Encore 指數👍👍👍

黃金蒜蓉燒扇貝 ($88)

新鮮感👍👍👍👍
Encore 指數👍👍👍

冬陰功汁燒8吋虎蝦(2隻) ($128)
黑松露燒8吋虎蝦(2隻) ($128)

新鮮感👍👍👍👍
脆感👍
Encore 指數👍👍👍
Remarks: 冬陰功蝦都幾辣吓!

脆燒日本原條鰻魚 ($59)

新鮮感👍👍👍
Encore 指數👍👍

香脆蜜糖燒新鮮粟米 ($29)

新鮮感👍👍👍
惹味指數👍
賣相👍👍👍👍
Encore 指數👍👍

鹽燒日本甜薯 ($25)

新鮮感👍👍
賣相👍👍

。。。🦉

其實,我發覺這家酒館也不是真的很「串」!因為我看到食客跟店員、每枱客都傾得很開心, 一點也不像「憤怒亅來了, 也沒粗口橫飛的場面。 在這裏吃飯還有一個好處 , 就是可以大聲講大聲笑, 也不怕嘈到別人!

唔覺唔覺,晚飯竟然可以由八點幾食到十一點半, 但是我們仍然意猶未盡。 好,一於相約更多朋友,下次再來這裏開餐, 擦餐勁之餘, 喝喝「憤怒的亅本土「大枝野亅啤酒, 撐一下本地次文化!

。。。🦉

+ ==============================
立即訂閱我的食評吧!福福郎想 跟你分享上班族的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅啊!

Relax,and just subscribe!

2019-04-10
慶祝紀念
生日
  • 冬陰功汁燒8吋虎蝦
  • 蒜蓉燒扇貝
  • 香脆蜜糖燒粟米
2019-04-09 52 瀏覽
昨天去了尖沙咀,經過昨天發生事的位置附近,走去看一下,好多警察!本來門口有好多錶位,但看到警察是不給進入的。一直走一直走發現有個牌名子好特別(串酒里)?什麼?我就進去看一下你什麼串酒我。門口已經有一個牌子,有好多酒,全部都是用粗口來做主題,主要是食串燒的,我進去門口,還沒拉開門已經有位女士來門口,我猜是老闆啦,她問我有沒有訂位,我說沒有,本來是要坐外面的,因為裡面已經訂位坐滿了,剛剛好有人走了,所以我們可以進去坐。裡面位置真的不大,可是裝飾都是它們主打的粗口跟酒,連碟子都好特別,非常有港人感覺,棒!其實這間款式選擇都有好多,一個食物都可以有不同的味,不錯!我點了10款,每樣都要食一下。它們有3種粉給你加,令食物更加合你心意。第一款惹味汁燒雞泡魚乾,真的好惹味,有一點油油的不會太乾,又不會太硬。第二款脆燒日本原條鰻魚,鰻魚好香,甜甜的鰻魚汁加芝麻。第三款蒜蓉燒原條茄子,真的是原條,還有燒好快,燒得全熟,全部已經淋淋的。第四,五款盬燒厚切牛舌,札幌芝麻香燒雞翼,雞翼燒得剛剛好,不會老,還有芝麻味濃濃的,到我最最最喜歡的牛舌,厚厚的,好多肉汁,超級超級好食第六款醬燒金茹肥牛卷,超多汁,一咬下
本來門口有好多錶位,但看到警察是不給進入的。

我進去門口,還沒拉開門已經有位女士來門口,我猜是老闆啦,
她問我有沒有訂位,我說沒有,

其實這間款式選擇都有好多,一個食物都可以有不同的味,不錯!
我點了10款,每樣都要食一下。

它們有3種粉給你加,令食物更加合你心意。

第二款脆燒日本原條鰻魚,鰻魚好香,甜甜的鰻魚汁加芝麻。

第六款醬燒金茹肥牛卷,超多汁,一咬下去啖啖金茹,爽口濃味。

第七款川式麻辣香燒餃子雞翼,啖啖肉,滿滿的材料,麻辣味真的好麻辣,
我食一下,一回麻辣味慢慢上來,真的食不下了,我男朋友好喜歡,食到雙唇腫起來,哈哈。

第八款芝士煙肉焗大啡茹,超級超級多汁,好好食,大啡茹超新鮮,
滿滿的芝士配上咸咸的煙肉,好配呀。

原來第九款日式汁燒娃娃菜我忘記拍照,一串有4棵,全部都已經有調味了,
燒得剛剛好,不會乾水。

最後第十款黃金薯條,我看到每一枱都會叫的,我個人覺得第一個上這個會比較好,
但可能要時間立刻炸,所以要最後吧,超脆的,還有配上蛋黃碎,好搭。

它們的酒瓶都是用自家做的粗口,非常細心。

食到最後才發現原來讚好facebook會送一份,火辣牛丸或芝士丸,
可是的已經食到飽飽的,下次一定要在來食。
題外話/補充資料: 老闆真的是老闆,她會一直微笑,周圍看一下客人有沒有需要的,超級貼心,讚!
2019-04-08
2019-04-05 1041 瀏覽
是日星期四,趁住黎緊long weekend,梗係搵老友食飯,上開飯網見到呢間餐廳個名好得意,今日一於黎試下。餐廳位於山林道,由佐敦地鐵站行過黎只係需要幾分鐘,相當就腳,餐廳要由一條巷仔行入去,唔留意都幾容易錯過。室內佈置簡易,以酒樽為主調。既然叫得"串酒里",當然以串燒及啤酒為主打,當中更有多款本土手工啤。黑胡椒香燒餃子雞翼 :雞翼去骨後包入泡菜及糯米,再以黑胡椒調味,味道辣辣地相當開胃。川式麻辣香燒雞翼 :上檯時已經聞到麻辣香,雞翼外皮燒得香脆,肉質仍保持嫩滑,味道唔算太辣,但非常惹味。秘製醬汁香燒豬頸肉 /  麻辣醬燒雞肉串:豬頸肉燒得爽口,秘製醬汁味道甜甜地,感覺幾特別。燒雞肉串味道比麻辣燒雞翼更辣, 入口相當刺激。香脆蜜糖燒新鮮粟米 :粟米加上蜜糖後味道更鮮甜,輕微燒過後香味十足。蒜蓉牛油焗雜菌 :上檯時用錫紙密封,打開時超濃蒜蓉牛油香味,份量都幾多,入口味道唔會太鹹,好味。香辣燒原條茄子 :燒茄子可以話係食串燒必點之一,原條茄子份量十足,面頭鋪滿蒜蓉及木魚片,入口鮮嫩,唔會燒得太乾,味道香濃。燒玉子 :入口鬆軟,味道甜甜地,食完咁多濃味野再食返少少甜野,感覺清新。黑松露沙律
室內佈置簡易,以酒樽為主調。
黑胡椒香燒餃子雞翼 :
川式麻辣香燒雞翼 :
秘製醬汁香燒豬頸肉 /  麻辣醬燒雞肉串:
香脆蜜糖燒新鮮粟米 :
粟米加上蜜糖後味道更鮮甜,輕微燒過後香味十足。
蒜蓉牛油焗雜菌 :
香辣燒原條茄子 :
燒玉子 :
黑松露沙律醬薯條 :
食完串燒後發覺唔係幾夠喉,就決定叫多個薯條慢慢食。厚切薯條配上黑松露沙律醬,味道好香好夾。

埋單每人二百零蚊,餐廳環境都幾寧靜,可以舒舒服服咁傾下計,算係唔錯。
2019-04-04
2019-04-03 67 瀏覽
1️⃣黑松露蒜蓉燒扇貝(三隻)$88 必點!😍😍😍視覺效果好正,好似座小山嘅蒜蓉堆喺扇貝上邊,扇貝一啲都唔細隻,見到牆上有個廣告寫住話好似塊面咁大,我覺得誇張得來都幾合理🤣🤣扇貝真係幾大舊,肉厚鮮甜,勁滿足!😍😍而黑松露就令到味道昇華,不過其實冇黑松露,呢隻扇貝我都會俾99分😋😋2️⃣鹽燒厚切牛舌$68 (一共有四舊)必點!😍😍😍真係好厚切!食過咁多次牛舌,呢一間我覺得係最好味,軟脆而又帶彈性嘅口感令人欲罷不能😍🥰🥰🥰3️⃣蒜蓉燒原條茄子🍆$49好巨型嘅茄子,同樣鋪滿左好多蒜蓉,食落好滋味😋4️⃣川式脆燒雞軟骨$28正!好味!爽脆而嫩滑😚5️⃣ 惹味汁燒豬仔髀(兩隻)$59好香嘅孜然味,我同朋友都不約而同覺得有啲似雞肉🤣嫩!6️⃣脆燒日本原條鰻魚$59中規中矩7️⃣黃金薯條$59灑滿左鹹蛋黃薯條,點會唔好食?8️⃣麻吉燒$22煙韌控至愛9️⃣鹽燒日本甜薯$251️⃣0️⃣(柒)支裝手工啤酒$78 食咗咁多串燒,咀裏鹹香味四溢,一定要飲番杯啤酒🍻呢度有包裝好有特色嘅手工啤,我地揀左桂圓味嘅手工啤,味都幾濃。589蚊,295一人,價錢合理!😝依家我仲回味緊個牛舌🤤
1️⃣黑松露蒜蓉燒扇貝(三隻)$88

2️⃣鹽燒厚切牛舌$68 (一共有四舊)

3️⃣蒜蓉燒原條茄子🍆$49
好巨型嘅茄子,同樣鋪滿左好多蒜蓉,食落好滋味😋

4️⃣川式脆燒雞軟骨$28
正!好味!爽脆而嫩滑😚

5️⃣ 惹味汁燒豬仔髀(兩隻)$59
好香嘅孜然味,我同朋友都不約而同覺得有啲似雞肉🤣嫩!

6️⃣脆燒日本原條鰻魚$59
中規中矩

7️⃣黃金薯條$59
灑滿左鹹蛋黃薯條,點會唔好食?

8️⃣麻吉燒$22

2019-04-02
  • 蒜蓉燒原條茄子
  • 川式脆燒雞軟骨
2019-03-27 38 瀏覽
第一眼望到呢間餐廳就俾佢嘅手工啤酒吸引到🤪每個酒樽上面都有一個粗口幾過癮😂我哋一人叫咗一支啤酒口味特別👍🏻可以一試!另外火辣牛丸茄子同埋牛舌都值得一讚😋 不過韭菜有啲難咬🙈約埋朋友一齊食串燒飲下酒吹水都係一個唔錯嘅選擇😌
2019-03-26 31 瀏覽
今日黎左朋友仔介紹,隱藏喺尖沙咀鬧市之間嘅串燒小天地-串酒里我地叫左鹽燒安格斯牛柳粒($59)加少少鹽就突顯到牛味香濃~魚香肉碎燒日本廣島蠔兩隻($49)同黃金醬燒8吋虎蝦($49)都好鮮味。黃金扭扭薯條($49)完全冇諗過咁大份,差d食唔曬,鹹蛋黃薯條食到停唔到口!冬蔭功汁燒扇貝兩隻($52)酸辣嘅醬汁食落好惹味!麻辣醬燒黑豚肉($49)同豚腩金菇串($48)都唔錯。芝士煙肉焗大啡菇($39)川味燒韮菜($25)日式汁燒冬菇串($20)日式汁燒娃娃菜($20)蒜蓉燒原條茄子($45)絕對係我呢個蔬菜控嘅必食之選。飲品方面,我地叫左支裝手工啤酒($68)同罐裝可樂($18)。

2019-03-12
2019-03-25 194 瀏覽
真係估佢唔到山林道呢個角落頭位竟然收埋左間小小串燒店-串酒里有分室外同室內既座位一入門就會見到充滿住香港人先明既字眼手工啤個名都真係好盞鬼😆😆今次揀咗「柒」呢款本地手工啤酒主要係有桂圓味,中度小麥味相對來講比較易入口,桂圓又潤喉原來平時問人「柒」夠未⋯係指人有無桂圓味😂😂😂(好啦 我承認太爛Gag)-燒鰻魚,無得彈-粟米燒後好爽甜又多汁👍🏻👍🏻粟米迷必點!-平時食牛舌先會咁重牛味估唔到今次呢串一口牛柳粒既牛香味都可以咁濃厚!!😱😱$68食到呢個水準超值👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻❤️日本甜薯加上牛油去燒-呢個玉子既味道有必於一般既玉子燒食既時候好似食緊甜品咁味道有少少似麵包布甸,玉子燒竟然有咁新奇既口味😛-主角就緊係海鮮!扇貝同蠔分別有唔同既醬汁燒以下既扇貝係黃金醬燒,即係沙律醬扇貝好大粒,又唔會燒到乾爭爭👏🏻👏🏻👍🏻-最後係蒜燒蠔 都係$88 三個黑松露加上蒜蓉 連埋蠔食真係好好食 蠔既size都係屬於大隻❤️下次黎食埋虎蝦先餐廳環境好適合黎飲酒談心啤一啤!大家想黎食串燒既話記得要book 枱,walk in真係可能會無位🙈🙈

真係估佢唔到山林道呢個角落頭位竟然收埋左間小小串燒店
串酒里有分室外同室內既座位
一入門就會見到充滿住香港人先明既字眼
手工啤個名都真係好盞鬼😆😆

今次揀咗「柒」呢款本地手工啤酒
主要係有桂圓味,中度小麥味
相對來講比較易入口,桂圓又潤喉

燒鰻魚,無得彈

粟米燒後好爽甜又多汁👍🏻👍🏻粟米迷必點!

平時食牛舌先會咁重牛味
估唔到今次呢串一口牛柳粒既牛香味都可以咁濃厚!!😱😱
$68食到呢個水準超值👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻❤️

日本甜薯加上牛油去燒

呢個玉子既味道有必於一般既玉子燒
食既時候好似食緊甜品
味道有少少似麵包布甸,玉子燒竟然有咁新奇既口味😛

主角就緊係海鮮!
扇貝同蠔分別有唔同既醬汁燒
以下既扇貝係黃金醬燒,即係沙律醬
扇貝好大粒,又唔會燒到乾爭爭👏🏻👏🏻👍🏻

最後係蒜燒蠔 都係$88 三個
黑松露加上蒜蓉 連埋蠔食真係好好食
蠔既size都係屬於大隻❤️

下次黎食埋虎蝦先
餐廳環境好適合黎飲酒談心啤一啤!
2019-03-25
  • 鹽燒日本甜薯
  • 手工啤酒
  • 香脆蜜糖燒粟米
  • 黃金蒜蓉燒扇貝
粗口有誰不說?係呢個分唔清幻想同現實嘅社會,太多人與事都令你忍唔住日日講幾句,粗口的確係表達心情最快既方法,而且廣東話粗口配搭精妙,好博大精深。今日同朋友去到尖沙咀山林道既一間小店,為的就係暢快傾計講下粗口飲番兩杯。呢度有粗口啤酒岩晒我地⋯有咩粗口就要繼續睇落去啦⋯【串酒里】,店舖位置一點也不顯眼,要走一條短短的小廊才找到。顧名思義,餐廳以「串燒」為主要食品!賣串燒,賣啤酒!而餐廳有室內、室外座位,慢慢選擇⋯入面裝潢以木為主題,營造出野外燒烤嘅感覺。串燒種類五花八門,由蔬菜到海鮮都齊備。🔹川式虎皮椒 $25青椒皮滑,口感非常独特,今次還用散了川式味道⋯何謂詮釋大概是接近四川風味比較辛辣及有後勁 ... 灑上孜然粉後虎皮椒麻辣了一點而且燒得剛好因爲比較爽口。🔹川式燒韮菜 $25去到哪都要點燒韭菜,因為它燒起上來好像比其他蔬菜類燒得更入味⋯今次配上川式會感覺調味則重了一點,但無阻我對它的喜愛吧。一如既往的入味。🔹蒜蓉燒原條茄子 $45原條蒜蓉燒茄子,點解我會揀咗最普通的味道因為以最傳統的蒜蓉燒,是熟悉的味道,沒有太花巧的調味卻突顯茄子的鮮香。聞到已經好香!上面有超多蒜蓉,多到可以用作其他食
粗口有誰不說?

串燒種類五花八門,由蔬菜到海鮮都齊備。

🔹川式虎皮椒 $25

🔹川式燒韮菜 $25

🔹蒜蓉燒原條茄子 $45
蒜蓉燒原條茄子

聞到已經好香!上面有超多蒜蓉,多到可以用作其他食物嘅調味,烤過的茄子仍然保留多汁,睇相都知大大條,可以慢慢食,而且上面嘅鱈魚配埋蒜蓉一齊食會更加有口感。

🔹BB露荀煙肉卷 $39
繼續蔬菜類串燒,BB露筍燒完後仍然爽口沒有被水份變得腍身,雖然煙肉被超過但是不夠惹味,可能少嘅時間比較短,食落外層就夠晒豐厚但內層就口感欠奉。
BB露荀煙肉卷

🔹黑松露蒜蓉燒扇貝兩隻 $59
黑松露及蒜蓉呢個組合係天衣無縫,兩樣本身單獨都好香嘅調味料走埋一齊會係有咩火花?全消嘅過程可以不出佢哋嘅獨特香味所以係香上加香。
黑松露蒜蓉燒扇貝兩隻

扇貝非常大隻,極度飽滿,所以口感上是非常滿足!連埋蒜蓉和黑松露一齊食幾種感覺互相交融好味程度非常之高,好推介!

🔹惹味汁燒豬仔髀兩隻 $59
食串燒第一次點啦豬仔髀,估唔到燒出嚟係會覺得今次食緊燒排骨嘅肉,豬仔髀肉很厚,外層燒得香口,炭燒嘅香味出晒黎,但係內層嘅用令我有少少失望因為可能太口肉的關係肉質變得有一啲鞋口。
惹味汁燒豬仔髀兩隻

🔹麻辣汁燒雞泡魚干 $49
餐廳推介嘅其中一種燒物,呢個我都好推介,因為每一條嘅雞泡魚干燒得好見口而且每一條都沾滿麻辣汁好有誠意!

🔹泰式辣汁燒日本廣島號兩隻 $49
用上泰式辣汁燒成的廣島蠔,廣島蠔肥美、飽滿,其肉質鮮甜、嫩滑!
泰式辣汁燒日本廣島號兩隻

店員提示我們要「趁熱食」,用泰式辣汁煮法, 能帶出酸酸辣辣同時亦可以帶出蠔的鮮味。
泰式辣汁燒日本廣島號兩隻

飲品方面,餐廳以「手工啤」最為出名,同本地釀酒廠麥子合作,只限在串酒里獨家發售的啤酒。總共有幾款口味,味道和特色各有不同;看過餐牌後選了「柒」手工啤酒
🔹「柒」手工啤酒 $68
標榜桂圓蜜棗味,最初先以蜜棗味為主,慢慢地,淡淡的桂圓味開始散發出來,若果喝啤酒跟季節的話,麥子的桂圓是冬日浪漫,味道過後輕怡回甘。

「柒」手工啤酒

串燒來說呢度價錢不太貴,每一樣的食物份量不少,夠抵食,找個同聲同氣的朋友前來閒時啤一啤、吃點串燒,Chill一Chill幾過癮,環境上都可以每你relax,細細晚環境幾舒適最緊要有得你揀,串燒款式都好多呀