不是朋友帶我來,都不知道在山林道有間串燒專門店。有不少手工啤酒選擇,好啱係度飲返杯。小店環境雖然不大,但是蠻有特色。可樂($18)鹽燒厚切牛舌($68)每次串燒必食,牛舌肉質軟嫩,真係幾厚,好吃。鹽燒日本秋葵($28)口感不錯,不會老。煙肉荔枝串($48),荔枝甜+煙肉鹹,美味。日式汁燒娃娃菜($22)味道剛好,而且仲好濕潤,唔會乾水。惹味汁燒豬仔髀($59/兩隻)肉質嫩滑。札幌芝麻香燒餃子雞翼($49/兩隻)好香口。香辣燒原條茄子($49)有不少蒜蓉,少少辣,好香好惹味,推薦!自家製惹味雞肉串($38/兩串),雞肉醃過,大大粒,啖啖肉。大漠羊肉串($48)很有大漠風味,味道夠地道。
不是朋友帶我來,都不知道在山林道有間串燒專門店。

有不少手工啤酒選擇,好啱係度飲返杯。

小店環境雖然不大,但是蠻有特色。

可樂($18)

鹽燒日本秋葵($28)口感不錯,不會老。

煙肉荔枝串($48),荔枝甜+煙肉鹹,美味。

日式汁燒娃娃菜($22)味道剛好,而且仲好濕潤,唔會乾水。

惹味汁燒豬仔髀($59/兩隻)肉質嫩滑。
札幌芝麻香燒餃子雞翼($49/兩隻)好香口。

大漠羊肉串($48)很有大漠風味,味道夠地道。
  • 香辣燒原條茄子
2019-09-06 27 瀏覽
🍺(西)支裝手工啤酒行過串酒里就係俾佢嘅手工啤酒吸引入去,用唔同香港嘅粗口代表!因為食串燒得,我通常會揀偏苦嘅啤酒,所以我揀咗當歸味嘅啤酒!🍢鹽燒厚切牛舌有四舊牛舌,雖然厚切但佢都唔會好韌,仲好多肉汁,大推!🍢自家製醬汁燒黑豚肉無諗過咁大舊,所以雖然只有兩串但大大份!醬汁偏甜但唔會過咸!🍢秘製醬汁香燒豬頸肉豬頸肉好爽口,肥瘦都均勻,唔會得柴🤣🍢鹽燒安格斯牛柳粒唔會燒得過燒,肉汁都濃味,自己食兩串都得!🍢川式脆燒雞軟骨雞軟骨本身醃得幾入味,唔會得雪藏味👍🏻🍢蒜蓉燒原條茄子茄子原條上,估唔到木魚同蒜蓉都好夾!🍢燒玉子玉子同我哋平時食嘅唔同,有少少嘅甜味,而且好有嚼勁!🍢醬燒金菇肥牛卷肥牛唔會因為煎太耐而過硬,而且唔會太大舊而難入口🍢香脆蜜糖燒新鮮粟米果然係新鮮粟米,好甜!而且燒粟米都保留左好多汁!
🍺(西)支裝手工啤酒

🍢鹽燒厚切牛舌
有四舊牛舌,雖然厚切但佢都唔會好韌,仲好多肉汁,大推!

🍢自家製醬汁燒黑豚肉

🍢秘製醬汁香燒豬頸肉
豬頸肉好爽口,肥瘦都均勻,唔會得柴🤣

🍢鹽燒安格斯牛柳粒
唔會燒得過燒,肉汁都濃味,自己食兩串都得!

🍢川式脆燒雞軟骨
雞軟骨本身醃得幾入味,唔會得雪藏味👍🏻

🍢蒜蓉燒原條茄子
茄子原條上,估唔到木魚同蒜蓉都好夾!

🍢燒玉子
玉子同我哋平時食嘅唔同,有少少嘅甜味,而且好有嚼勁!

🍢醬燒金菇肥牛卷
肥牛唔會因為煎太耐而過硬,而且唔會太大舊而難入口

🍢香脆蜜糖燒新鮮粟米
果然係新鮮粟米,好甜!而且燒粟米都保留左好多汁!
2019-09-05 16 瀏覽
平時諗起串燒店,就會覺得係大魚大肉,但係今晚同個食得健康嘅朋友嚟到,就開拓眼界,串燒食蔬菜!娃娃菜本身水份充足,燒完都唔會乾,菜面有一層薄薄地嘅燒汁,少少椒鹽,為清淡嘅蔬菜點綴一下。燒粟米每一粒都好飽滿,又係冇燒到乾晒,粒粒分明,仲好甜添!燒芝士丸,係普通打邊爐嗰隻芝士丸,但係燒左一邊熱辣辣,食落似燒嘢食口感😂黑椒雞翼入面有香料好重嘅餡,所以叫做餃子雞翼,都幾特別。有唔同蔬菜,都梗係要食返啲邪惡嘅嘢啦!黑松露沙律醬薯條炸得好新鮮,又唔油,沙律醬有淡淡地嘅黑松露味,又唔會冇咗沙律醬本身酸酸地開胃嘅效果。焗雜菌好多種菇啊!金菇冬菇本菇草菇,每一面都沾滿牛油同香草,正!燒韭菜又係特別嘅,好多汁,燒到咁香都唔會流失蔬菜本身嘅水份。燒茄子,我諗係每間串燒店嘅招牌必食,我食燒茄子鍾意食埋皮,今次都唔例外,個皮冇燒到好窿,茄子肉厚多水分,juicy!豬頸肉10分推薦,勁肥但係好正,入口即溶,燒到好鬆好脆。

燒粟米每一粒都好飽滿,又係冇燒到乾晒,粒粒分明,仲好甜添!

黑椒雞翼入面有香料好重嘅餡,所以叫做餃子雞翼,都幾特別。

豬頸肉10分推薦,勁肥但係好正,入口即溶,燒到好鬆好脆。
2019-09-03 19 瀏覽
晚上想找一處神秘而又寧靜的談天說地好地方,我發現山林道總有一處在左近,大家可以一去。首先我在街道上望見一條長長的小巷,巷頭放了一個海報,原來此店是啤酒串燒屋來,名字相當特別,叫《串酒里》。我們點了以下菜式:川式脆香雞軟骨***黑胡椒香燒雞翼兩隻***脆燒日本原條鰻魚***車打芝士燒扇貝三隻*****黑松露燒八吋虎蝦五隻*****日式燒汁娃娃菜*****鹽燒日本秋葵***日式燒汁BB露筍***飲品:支裝日式手工啤酒 *****非常有特色,用香港粗口語做酒之標誌,敢創新,跳出框框。除了室內有座位,店主還在露天位置放置了枱,所以內外任君選擇。

我們點了以下菜式:

日式燒汁娃娃菜*****

鹽燒日本秋葵***

日式燒汁BB露筍***

飲品:支裝日式手工啤酒 *****
非常有特色,用香港粗口語做酒之標誌,敢創新,跳出框框。

• 支裝手工啤酒
2019-09-01 61 瀏覽
今次係我寫食評來說,遇到一間最難食,又唔抵食的一間餐廳。我入到餐廳,環境比較細,但火光線及佈置是可以。我們亦沒有被職員不禮貌對待。食物是來得很快的。但食物真係唔好食,太多調味料。蓋左食物的鮮味。虎蝦:唔新鮮;鮑魚:算ok;蠔:太多蒜,蠔太細,唔新鮮;茄子:太咸焗什菌:更咸;牛串:都係麻麻地;雞軟骨:不過不失;冬菇:燒得太乾;鰻魚:無燒過咁;薯條及啤酒:算為最好食,最好飲。埋單909蚊,貴唔緊要,但唔好食。
虎蝦:唔新鮮;
鮑魚:算ok;
蠔:太多蒜,蠔太細,唔新鮮;
茄子:太咸
焗什菌:更咸;
牛串:都係麻麻地;
雞軟骨:不過不失;
冬菇:燒得太乾;
鰻魚:無燒過咁;
薯條及啤酒:算為最好食,最好飲。
埋單909蚊,貴唔緊要,但唔好食。
2019-08-31
慶祝紀念
生日
2019-08-31 837 瀏覽
今日揾餐廳同朋友食飯,俾我揾到一間隱世小店😍,巷仔入面有間串燒店。店面都幾的骰,仲有露天位,但落雨就坐返入去。我地叫左7樣串燒,食到勁飽! 串燒嘅味道都幾好食,值得下次再嚟!❤️🍀鹽燒厚切牛舌 ($68)重點推介!!! 👍🏻👍🏻真係好好好味! 牛舌勁厚切,好彈牙好有口感!🍀麻辣醬燒黑豚肉 ($49)肉汁豐富,趁熱食味道一流!🤤🍀麻辣醬燒雞肉串 ($38)燒得唔錯!😋😋🍀黑胡椒香燒雞翼 ($32)燒得好惹味,連入面都好juicy!🍀蒜蓉燒原條茄子 ($49)最特別之處係加咗木魚係茄子上面,食落非常夾! 值得一試!😋🍀蒜蓉牛油焗雜菌 ($58)牛油蜜糖味又香又甜!🍀黃金薯條 ($59)熱辣辣嘅薯條撈埋蛋黃,好惹味!!🍀支裝手工啤酒 ($78@1)食串燒一定要配啤酒,最搞笑係佢啲酒名同語句,香港味道加分!!❤️<柒> 桂圓杞子蜜棗釀製而成,味道唔錯<西> 當歸味濃! 勁特別!

🍀鹽燒厚切牛舌 ($68)

🍀麻辣醬燒黑豚肉 ($49)
肉汁豐富,趁熱食味道一流!🤤

🍀麻辣醬燒雞肉串 ($38)
燒得唔錯!😋😋

🍀黑胡椒香燒雞翼 ($32)
燒得好惹味,連入面都好juicy!

🍀蒜蓉燒原條茄子 ($49)
最特別之處係加咗木魚係茄子上面,食落非常夾! 值得一試!😋

🍀蒜蓉牛油焗雜菌 ($58)
牛油蜜糖味又香又甜!

🍀黃金薯條 ($59)
熱辣辣嘅薯條撈埋蛋黃,好惹味!!

🍀支裝手工啤酒 ($78@1)

<柒> 桂圓杞子蜜棗釀製而成,味道唔錯
<西> 當歸味濃! 勁特別!
  • 蒜蓉燒原條茄子
  • 黑胡椒香燒雞翼
  • 自家製醬汁燒黑豚肉
2019-08-30 23 瀏覽
那天約了舊同事吃晚飯,發現了一間很有趣的小店!這間串酒里有很具特色的粗口牌酒😂串燒都很好食,價錢合理!串燒的靈魂莫過於是醬汁,這類的醬汁味道偏甜而且很惹味,我好喜歡😘「撚」支裝手工啤酒 $78來到這裏當然要點粗口啤酒系列~這個系列不單單只有噱頭,其中有2款更是對身體有益的,好像是調經止痛,真是令人意想不到!而我點的「撚」啤酒的苦澀味並不重,而且還有微微的橙香!鹽燒厚切牛舌 $68強烈推薦真的很喜歡,厚度十足!口感爽脆又不會靭,滿分~醬燒金菇肥牛卷 $48超有驚喜啊!肥牛燒得剛剛好而就金菇充滿了肉汁~煙肉荔枝串 $48想不到又咸又甜的,但味道就出奇地夾!煙肉充滿了荔枝的香味,好吃!這間串燒店我真心好喜歡,這餐點的所有菜都很有水準!而且出餐速度又快~下次會再來的~
串燒都很好食,價錢合理!

「撚」支裝手工啤酒 $78

鹽燒厚切牛舌 $68
強烈推薦真的很喜歡,厚度十足!口感爽脆又不會靭,滿分~

醬燒金菇肥牛卷 $48
超有驚喜啊!肥牛燒得剛剛好而就金菇充滿了肉汁~

煙肉荔枝串 $48

2019-08-30 19 瀏覽
Book 位個陣又話唔洗deposit 去到個陣又話原來冇deposit 就得1.5小時係open rice 你又唔寫明得1.5小時電話傾又唔講 仲要態度超差 西口西面態度好既我都算數
Book 位個陣又話唔洗deposit
去到個陣又話原來冇deposit 就得1.5小時
係open rice 你又唔寫明得1.5小時
電話傾又唔講
仲要態度超差 西口西面
態度好既我都算數
2019-08-23 28 瀏覽
今日黎到尖沙咀呢間位於巷仔既串酒里,餐廳有室外同室內既座位可供選擇,不論想食煙定要涼冷氣,都可以有地方可以慢慢傾下計、飲下酒。串酒里既手工啤酒係crossover 香港本地手工啤酒品牌麥子,係呢度獨有既粗口手工啤。餐廳更加與時並進,擺出連儂牆、自由西既主題手工啤酒我就點左甘庶黑啤啤酒樽有特色之餘,啤酒都唔普通,黑啤帶有朱古力同咖啡既味道,有多種層次除左手工啤酒之外,串燒都係另一項主打。我地就點左幾款要黎餸下酒,質素都唔錯。

餐廳更加與時並進,擺出連儂牆、自由西既主題手工啤酒

我就點左甘庶黑啤

2019-08-21 23 瀏覽
餐廳門口比較隱蔽,空間唔大,只有幾張檯,員工有禮!最好食係日式汁燒bb露筍,好脆嫩,醬汁加上孜然粉好惹味;芝士煙肉焗大啡菇、黑胡椒香燒雞翼、豚肉金菇卷、惹味汁燒豬仔脾及鹽燒厚切牛舌味道不過不失,但雞翼只有2隻,價錢稍貴,而豬仔脾及豚肉金菇卷略嫌乾身,唔夠juicy,但勝在啖啖肉;蒜蓉燒原條茄子的蒜蓉超多,燒得幾香;黃金薯條是鹹蛋黃薯條,雖然熱辣辣,但鹹蛋黃偏少;串酒里特色芝士蛋糕是綠茶芝士蛋糕,味道可以!餐廳賣點係粗口手工啤酒,很有本土特色,影相打卡一流!
餐廳門口比較隱蔽,空間唔大,只有幾張檯,員工有禮!

餐廳賣點係粗口手工啤酒,很有本土特色,影相打卡一流!
2019-08-18 79 瀏覽
真係好鐘意食串燒店,一串三四舊,可以試好多好多唔同款!睇下張餐牌就知幾琳琅滿目🤤 分晒類咁鰻魚超好食,岩岩燒起熱辣辣,個皮脆卜卜,可媲美高級日本極上鰻魚飯上果塊鰻魚 😚燒玉子又係燒得好好,甜玉子外脆內軟,一咬落去蛋香爆晒出黎 🍳肥牛金菇個金菇好多汁,包住既牛因為本身好薄,又燒左,口感較乾,同入面多汁既金菇形成大對比,好有層次。鹽燒厚切牛舌(圖上)同鹽燒安格斯牛柳粒(圖下)放埋左一碟,牛舌超正,大大舊,醃味唔算重,咬落爽口彈牙👅;安格斯都好有牛味。雞串好滑!半肥瘦咁,仲好抵食!🐥

脆燒日本原條鰻魚

醬燒金菇肥牛卷

鹽燒厚切牛舌(圖上一串)

雞串好滑!半肥瘦咁,仲好抵食!🐥

自家製惹味雞肉串
黃金蒜蓉燒日本廣島蠔
川式爽彈火雞腎
札幌芝麻香燒餃子雞翼
脆燒日本原條鰻魚
燒玉子
鹽燒厚切牛舌(圖上一串)
自家製惹味雞肉串
2019-08-18 919 瀏覽
尖沙咀的山林道有不少美食,只是位置其實也不算很就近尖沙咀,倒是比較近佐敦,所以沒有太多的人知道那條街道其實有不少美食,很久之前已經過那兒的「串酒里」,名字取同音自「串走你」,生動又有趣。只是只有一個簡單的門牌,在旺區來說確實隱世😅裡面的環境也不大,沒有甚麼裝飾,不過天花有很多抽氣扇,抽風系統應該挺不錯。串燒種類也有不少,有雞、牛、豬等種類,價錢也不昂貴。這裡最特別的是港產粗口啤酒,香港人愛說的粗口與手工啤酒結合也算是十分有本土特色😂鰻魚是我在海鮮類當中很喜歡吃的食物,在這裡的鰻魚醬汁豐富,鰻魚也夠軟稔,而且沒有骨。只是鰻魚汁稍微鹹了一點,鰻魚的質厚度也沒有很厚,以致口感不太足夠。想不到在串燒店也能吃到黃金薯條,黃金薯條即是鹹蛋黃薯條的意思,從照片已可看到有大量的鹹蛋黃在薯條上,薯條熱辣辣的,很新鮮,連同鹹蛋黃一起吃更有滋味。只是鹹蛋黃比較碎,未必能讓全部薯條也沾上鹹蛋黃。這裡單單是元貝已經有8款朋友想吃邪惡的車打芝士燒元貝,於是便點了。表面還真是有大量的芝士,芝味非常,元貝也很大顆,還要新鮮得很。看到openrice,有很多人介紹這裡的玉子,那實在不得不點吧?玉子有3件,其實味道就是跟

串燒種類也有不少,有雞、牛、豬等種類,價錢也不昂貴。

脆燒原條日本鰻魚

這裡單單是元貝已經有8款
車打芝士燒元貝

看到openrice,有很多人介紹這裡的玉子,那實在不得不點吧?玉子有3件,其實味道就是跟我們平時吃玉子壽司的玉子的味道一樣,玉子清甜可口,也帶點嚼勁,確實好吃。
燒玉子

自家製醬汁燒黑豚肉即是燒豬肉的意思,要拿出來的時候有點困難,也許是豬肉黏住了竹籤,但吃的時候又不會感覺太硬呢,又軟又多肉汁。
自家製醬汁燒黑豚肉

大啡菇可說是常常吃了,在一些cafe的all day breakfast中不難發現大啡菇的足跡,然而芝士大啡菇你又吃過嗎?大啡菇表面是滿滿的芝士,裡面又有不少的煙肉,配大啡菇會令客人吃起上來說沒那麼單調。
芝士煙肉焗大啡菇
2019-08-15
脆燒原條日本鰻魚
車打芝士燒元貝
自家製醬汁燒黑豚肉
芝士煙肉焗大啡菇
2019-08-13 11 瀏覽
轉角巷尾遇上串燒山林道有好多獨立食店,盡量謝絕連鎖食肆的我會不時來覓食。轉角盡頭見到『串酒里』,主打串燒及本地手工啤酒。食店面積不大,分室內室外,秋冬時候係露天座把酒談歡happy hour是不錯的。串燒食物方面有鹽燒日本秋葵,日本甜薯,青芥末燒扇貝,燒鰻魚,牛舌,雞腎,豬仔脾,燒雞翼餃子,秘制炸雞。甜薯好似食緊燒麻糬咁,煙煙靱靱,幾好笑,加了少少海鹽燒,可有效帶岀天然甘甜。豬仔脾有驚喜,唔韌,醃得入味。燒雞翼餃子及秘制炸雞惹味下酒。點青芥末燒扇貝的朋友要有心理準備,好似食緊「辣辣壽司邊個食」咁,但攻鼻得來又幾過癮。其他食品都ok,唯一對燒雞腎較失望。食店不大但通風做得不錯,食完唔會成身燒烤味。是一個愉快的晚上。
轉角巷尾遇上串燒

星期五晚上🌃有同事提議去呢間位於山林道隱匿小巷既一間串燒小店Happy hour食下串燒🍢順便啤一啤🍻係門牌望入去一條直巷 小店有室內同室外小店位置唔算大 我見之後有客人無預先預約都要等到9:30pm先有位港產粗口手工枝裝啤酒🍾我同同事share左枝, 名為:”九鳥”黎飲其實係甘蔗黑啤, 有輕微既朱古力同咖啡☕️香味 唔算好苦澀雞軟骨脆卜卜火雞腎夠爽口彈牙 煙肉荔枝串一咬荔枝爆哂汁 咸咸地又甜甜地 好有驚喜😆秘製醬汁香燒豬頸肉蒜香燒茄子🍆面頭鋪滿一層 木魚絲 下面就有蒜蓉粒 幾特別 入口軟腍鹽燒牛舌超有”厚感” 食落仲好嫩黑松露蒜蓉燒扇貝+ 冬蔭功汁燒日本廣島蠔
星期五晚上🌃有同事提議去呢間位於山林道
隱匿小巷既一間串燒小店Happy hour
食下串燒🍢順便啤一啤🍻
係門牌望入去一條直巷 小店有室內同室外
小店位置唔算大
我見之後有客人無預先預約都要等到9:30pm先有位

港產粗口手工枝裝啤酒🍾
我同同事share左枝, 名為:”九鳥”黎飲
其實係甘蔗黑啤,

下面就有蒜蓉粒 幾特別 入口軟腍

鹽燒牛舌超有”厚感” 食落仲好嫩

黑松露蒜蓉燒扇貝+ 冬蔭功汁燒日本廣島蠔
2019-08-11 51 瀏覽
朋友話想食串燒,公司附近搵到間好隱蔽既,係條巷入面,仲有手工啤,不過揸車唔飲得,唯有叫zero串燒選擇十分多,仲有海鮮,而且有不同口味,唔會串串出黎都一樣口味。因為當晚餐,我地都點主食為主,雞翼,雞軟骨,原條茄子,係串燒必點吧。呢度仲有啲特別啲既野,蜜糖豆卜,煙肉荔枝串,芝士煙肉大啡菇,鹽燒秋葵,超正。玉子燒同黃金薯條都係少見,即炸薯條加上咸蛋黃,如果再多啲咸蛋王仲正呀!玉子燒就甜甜地,熱食會好味啲。最後推介必食一定係牛舌同豬仔脾,個牛舌好厚切,香口,有油脂,而且好牛味,十分爽口惹味。豬仔脾大大隻,啖啖肉而且個醬汁好正,好夾,燒到剛剛好外脆多汁,好滿呀。平日放工可以搵個地方同朋友品嚐美食同傾計,真是一大樂事。啲串燒遂啲黎,一路傾一路食,時間真係好快過!

惹味汁燒豬仔脾

惹味汁燒豬仔脾