2022-09-01 71 瀏覽
陪媽咪去灣仔處理文件,搞掂晒啲野就覺得好肚餓🥹 經過見到呢間中菜啲菜式都幾特別 應該幾岩媽咪口味 一於試下喇😆懷舊錦鹵脆戈巴😻估唔到有媽咪最愛既懷舊錦鹵👍🏻唔係間間酒樓都有 淨係個汁都夠食幾碟戈巴😂好好味又勁足料 有蝦有椒 味道又正😍神級甜蜜蜜叉燒 真係覺得好甜蜜好滿足🤩 叉燒大小適中,大愛半肥瘦,好香好好味😋連伴碟既青菜苗都係我最愛😍啲草青味好正黃金玉米雞蓉羹🫕我同媽咪都好鐘意飲湯😍個羹好香粟米味🌽啲雞蓉令到個羹好有咬口增加層次感🤤每人兩碗就清左佢😌媽咪好滿意😎 仲話下次要約埋啲舅父黎再食過
媽咪好滿意😎 仲話下次要約埋啲舅父黎再食過
2022-08-31 66 瀏覽
同事升職請食飯🥳 梗係唔同佢客氣啦😋 有大食大😂蟹肉粟米羹🌽幾夠味,唔會好似其他餐廳咁又稀又淡而無味,完全係一個好開始😍蜜汁叉燒皇💋勁好味🥹 首先佢啲肉無一陣豬騷味,然後肥瘦適中,啲肉完全唔鞋口又夠晒淋😍 燒得岩岩好 甜甜地真係好好味😋和風青芥末蝦球🦐蝦球大大隻,賣相一流😊食落去有啲芥末香味,唔會太濃搶晒啲味!!! 隻蝦炸到脆卜卜十分香口😆大愛🥰古法蝦籽燜柚皮!!! 平時比較少食既菜式🥳 啲柚皮好淋好入味,索晒啲湯汁☺️面頭仲有大量蝦子!! 好正好特別😍懷舊錦鹵脆戈巴😆個錦鹵同平時炸雲吞個錦鹵應該差唔多👍🏻酸酸甜甜好開胃☺️戈巴好香米味 好夾個錦鹵順德煎釀土鯪魚🐟煎到脆一脆 好好味😛多謝同事🥳呢餐好滿足!! 無介紹錯
同事升職請食飯🥳 梗係唔同佢客氣啦😋 有大食大😂

順德煎釀土鯪魚🐟煎到脆一脆 好好味😛

多謝同事🥳呢餐好滿足!! 無介紹錯
2022-08-31 49 瀏覽
Happy Friday 心情靚🥳 放工唔想返屋企對住四面牆食飯,最好即興撩啲同事一齊食飯喇😆 呢間中華小館啲食評唔錯🥰想試好耐喇和風青芥末蝦球❤️大愛呢個蝦球!! 每隻蝦都大大隻,而且數量都唔小😍個沙律醬較得岩岩好 芥末味唔會太勁又唔會太酸!! 好襯個蝦球 隻蝦脆卜卜又夠晒鮮甜!! 超級回味呀👍🏻順德煎釀土鯪魚☺️呢味完全係手工餸😍 要將土鯪魚起出整副骨架,而仍保留整條魚既頭尾,再將魚肉切薄片剁爛撻至滑身,保留左鯪魚肉既鮮味😆仲要啖啖肉無骨🤤神級甜蜜蜜叉燒🐷呢味又係無得頂👍🏻🥳 肉質淋,又夠味🥰肥瘦適中😍最鐘意有小小燶 完全係送飯之選懷舊錦鹵脆戈巴🤩戈巴好香脆,點埋個酸甜汁真係勁開胃😎會不停食完又食停唔到口😖完全係勁滿足既一餐!! 一定會再黎食😻

完全係勁滿足既一餐!! 一定會再黎食😻
2022-08-30 70 瀏覽
裝修好雅致,掛起一幅幅中國畫極有韻味,令人賞心悅目。古法蝦籽燜柚皮非常嫩滑,表面嘅一大撮蝦籽更加係畫龍點睛,令味覺同口感昇華🆙蜜汁叉燒皇質感幼嫩,肉汁豐富💦一啲都唔會輸俾專賣燒味嘅大型連鎖餐廳!蟹肉粟米羹質感滑溜,唔會太杰又唔會過稀。粟米香甜,蟹肉一瓣瓣好足料🥰順德煎釀土鯪魚好耐之前返鄉下食過,超好食,一直以嚟都好掛住嗰隻味!用人手剁成嘅鯪魚肉,入口真係特別彈牙,極富順德傳統口味。配合餐廳特別調製嘅茨汁,惹味更上一層樓!實在令我喜出望外,冇諗過呢度可以令我食得返隻味😭❤️
裝修好雅致,掛起一幅幅中國畫極有韻味,令人賞心悅目。

2022-08-30 35 瀏覽
今日放假同媽咪去咗灣仔整新身份證,喺地鐵站C出口一出就見到呢間餐廳。裝修好有氣派,而且出面有唔少人排緊隊,相信應該幾好食。所以就同媽咪試吓😎和風青芥末蝦球呢個組合我冇諗過原來係咁夾!芥末微辣唔嗆鼻,蝦球爽口彈牙🤤古法蝦籽燜柚皮因為製作太花時間同功夫,出面買少見少!難得見到呢度竟然有得食,即刻諗都唔諗就嗌咗🤗師傅首先要將柚子青綠色嘅表皮,以及內裏嘅白色囊衣削得非常徹底,先能夠去除柚子本身嘅天然苦澀味。而剩餘嘅部份就係全白色嘅軟身柚皮,果然係有入口即溶嘅感覺👏🏻😍淋上湯汁同蝦籽,更為整道菜增添鹹鮮香氣😋👍🏻最後嗌咗碟蒜蓉炒時蔬,白菜清脆而唔韌🙌🏻

最後嗌咗碟蒜蓉炒時蔬,白菜清脆而唔韌🙌🏻
2022-08-29 88 瀏覽
餐廳裝修十分古色古香,有唔少水墨畫同書法供食客欣賞,令我哋可以喺繁忙急速嘅節奏中放鬆片刻🤗懷舊錦鹵汁呈桔紅色,酸酸甜甜非常開胃😋鍋巴酥脆鬆香,蝦肉鮮嫩又大隻,黃椒青椒鮮嫩又爽口~仲有幾片叉燒鋪喺面頭增添鹹香🤤外面有啲係將鹵汁淋落鍋巴上,呢度嘅食法就係鍋巴隨個人喜好沾上鹵汁。食落爽脆惹味,同朋友忍唔住一件接住一件咁好快就食晒🤣🤣蜜汁叉燒皇唔會太多肥肉,所以食完都唔會話太過肥膩。入口軟嫩又juicy💦令人回味無窮!棗皇糕係比較養生嘅傳統中式甜品🍮層次分明嘅賣相已經好治癒😍入口紅棗味好突出,甜得嚟好滋潤嘅感覺👍🏻

2022-08-29 53 瀏覽
餐廳有兩層,環境夠晒光猛同闊落,座位寬敞又舒適~仲有得開酒包廂打麻雀🀄️適合一大班人傾計食飯🥳古法蝦籽燜柚皮口感腍滑,本來都有少少擔心柚皮會苦,點知一啲苦澀味都冇!反而係鹹香鮮味🤤應該係因為喺燜嘅時候,就已經入晒由蝦米、瑤柱同豬腩肉等材料熬成嘅上湯味,再加上最後扣上由蝦子以及蠔油煮成嘅汁液~唔講真係冇人知本身係柚子皮!有驚喜😍蜜汁叉燒皇份量超多,油脂豐富啖啖肉。帶有少許醬汁唔會太過乾爭爭,非常美味😋懷舊錦鹵脆戈巴嘅鹵汁酸甜味適中,冇酸味搶過甜味嘅情況。戈巴好脆口,一咬落去咔一聲🤩點少少鹵汁食又有另一番風味🤤👍🏻

2022-08-25 98 瀏覽
古法蝦籽燜柚皮聽都未聽過,咁大個人都真係第一次食🤣口感綿糯,入口唔需要任何咀嚼,好出色👏🏻順德煎釀土鯪魚煎至金黃😍味道鮮美,肉質嫩滑。內裡嘅魚滑加入咗臘肉、冬菇以及蝦米等材料,口感層次豐富👍🏻懷舊錦鹵汁就好似中式雜菜湯咁,反而仲多咗一份清新同鮮甜🥰叉燒浸淫鹵汁入晒味,口感更為鬆軟~脆戈巴新鮮即炸,感覺唔油膩較健康。沾上鹵汁後口感更豐腴,衝擊味蕾食得好過癮😋蜜汁叉燒皇嘅蜜汁十分香濃,醬汁調味比例適中,唔會搶過肉嘅鮮味👏🏻肉質肥美,濃油厚醬,食完齒頰留香🤤蒜蓉炒時蔬非常新鮮又爽脆。

2022-08-25 65 瀏覽
黃金玉米雞蓉羹飲落質地好滑糯,鹹鮮微甜。粟米大粒且飽滿,味道甘甜又有益。原汁原味營養豐富,啖啖都係雞嘅精華,老少咸宜🤗和風青芥末蝦球賣相精緻😍炸漿夠薄,粒粒都炸得酥香而金黃👍🏻入口外脆內彈😋青芥末唔會過辣,適合香港人口味。底下仲墊有青瓜薄片,增強口感之餘仲多一層清爽🍃一口一件好滿足🙆🏻‍♀️食完唔會好大負擔~蜜汁叉燒皇外皮焦脆,肉質扎實且唔柴,食落唔會嚡口👏🏻厚薄適中,脂香誘人且肥而不膩。配上香濃嘅蜜汁,送多幾碗飯都得😍仲要淋上濃郁嘅醬汁再灑上一粒粒嘅紅椒,能夠減卻油膩感同時帶出叉燒本身嘅鮮味,我哋食到停唔到口🤤🙌🏻

2022-08-25 44 瀏覽
蝦籽燜柚皮賣相吸引,色澤金黃😍層次分明,口感豐富🙌🏻懷舊錦鹵汁百味交集,先酸後甜。脆戈巴米香獨特,香脆可口😋順德煎釀土鯪魚看似普通,其實做法極其繁瑣!去骨方面,要頭尾相連,唔可以破壞纖嫩嘅魚皮,非常考驗刀工🔪釀魚方面,要將魚肉重新釀返入魚身裡面,且要睇起上嚟與普通鯪魚無異,非常考驗耐性同細心❤️煎魚方面,釀好嘅鯪魚肉身會變得厚重,魚皮要保持完好嘅形態,非常考究把握火候嘅功底🔥呢度嘅師傅火喉控制得好好,釀餡冇破皮非常完整。食落爽口嫩滑,唔沾醬食到鯪魚嘅鮮。蘸點蜆蚧醬滿口都係滋味🥰蟹肉粟米羹蛋香四溢💦粟米清香,蟹肉鮮美。蜜汁叉燒皇肥瘦均勻,比例完美,蜜汁香濃到不得了😍👏🏻

2022-08-25 32 瀏覽
懷舊錦鹵脆戈巴大家要襯熱食呀😆蕃茄味香甜十足,加咗少許椒片夠晒fresh。而且濃凋度適中,戈巴沾滿鹵汁都唔會滴到周圍都係👍🏻蟹肉粟米羹飲落順喉,羹內混有好多清甜嘅粟米🌽蟹肉味道甘甜,肉質鮮美🦀順德煎釀土鯪魚係一道越嚟越難喺食肆度食到嘅懷舊菜式!食材睇起上嚟雖然簡單,但係精髓在於繁複嘅製作過程,以及用心煎煮所花嘅時間⏰土鯪魚用刀起晒成副骨架,而仍保留成條魚嘅頭尾同埋皮囊🐟細骨全部切碎,再將肉剁爛撻成魚滑~加入配料🧂釀返入魚囊入面,整返成一條魚嘅模樣🐟😱食落魚肉超滑身,完全食唔到魚骨,但仍保留咗鯪魚肉嘅鮮味😋淋上香濃惹味嘅醬汁,滋味十足🤤

2022-08-24 52 瀏覽
神級甜蜜蜜叉燒賣相油亮色美,而且芳香撲鼻🥰味道甜而不膩,口感綿密扎實😋蟹肉粟米羹勾芡比例完美調配,口感一流!鮮甜又暖胃~順德煎釀土鯪魚呢度菜我第一次食,鯪魚明明超多骨但係食落啖啖肉,口感Q彈好特別😆表面酥香內裡甘香~沾上香菇醬汁食落更可口🤤古法蝦籽燜柚皮蝦味濃郁,除咗蝦籽仲落咗唔少蝦仁落去,非常足料🤩味道好特別,好似食緊肉咁,但其實係柚子皮‼️懷舊錦鹵脆戈巴炸到脆卜卜,感覺冇一般炸物咁熱氣,沾上香濃醬汁食多幾塊都冇咁大罪惡感🤣棗皇糕一上枱就聞到好香!口感彈牙煙煙韌韌,味道唔會過甜😋食得出落咗唔少紅棗,陣味唔會好假好人工,係滋補養生嘅感覺😌

2022-08-24 40 瀏覽
蝦籽柚皮咬落軟腍爽滑,面頭佈滿蝦籽,相當惹味🤤入口即化,濃郁嘅金華火腿雞上湯炆到入晒味,鮮味十足👍🏻懷舊錦鹵配料有青椒、黃椒同叉燒等增加咬口。脆戈巴炸得鬆化,吸收晒鹵汁後🧽滋味喺口腔內爆發😋順德煎釀土鯪魚係順德菜代表名物,以新鮮鯪魚拆骨打成魚膠,再釀返入魚身煎香。呈上時魚香飄飄~每一件都十分之厚且爽口彈牙🦷煎得好酥脆,肉質鮮美冇碎骨,鯪魚肉加入咗芫荽更香更清新😋蜜汁叉燒皇色澤粉嫩,極度厚切😍口感油潤又柔軟~蒜蓉炒時蔬炒得唔過火冇苦味,仲好幼嫩👏🏻蟹肉粟米羹好大碗,撈極都仲有一絲絲蟹肉,粒粒粟米好咬口。非常足料,絕無嬉場😍

2022-08-23 60 瀏覽
好鍾意食釀鯪魚,但係香港已經好難搵😔!聽聞灣仔駱克道有餐廳有得食!即刻拉大隊去試下。順德煎釀土鯪魚真係好正宗,鯪魚肉好爽好滑,冇骨,有蝦米同陳皮嘅香味,鯪魚外皮煎得好脆,又脆又軟嘅口感加上惹味醬汁,所有以前嘅回憶返曬嚟😋。懷舊錦鹵脆戈巴都好多年冇食過,鮮紅色,有多種配料炮製嘅錦滷汁味道酸甜香滑,層次豐富,非常滋味👍🏼。配上脆口又有少少鹹味嘅戈巴一齊食,非常醒神。古法蝦籽燜柚皮啲蝦籽已經好香,柚子皮夠厚身,燜得好淋,有淡淡嘅柚子味道,個芡汁味道豐富,鮮香味濃,真係好味到冇朋友😜。蜜汁叉燒皇係用沙梨篤部分肉質煙韌彈牙,豬肉味好香,好多肉汁,用炭火慢烤,有少少甜少少酒香,呢種叉燒先係正宗冇得頂。呢間中菜館嘅傳統中菜絕對高質值得推薦比大家。

呢間中菜館嘅傳統中菜絕對高質值得推薦比大家。
2022-08-22 76 瀏覽
已經唔記得嚟咗駱克道嘅中華小館幾多次,自從我試過佢哋嘅古法燜柚皮,我成日掛住嗰種味道,所以我經常都會過嚟食!😁。今次過嚟再食古法蝦籽燜柚皮,個柚皮依然係香甜軟滑😇,仲有淡淡嘅柚子香味,清新怡人,加上用好多材料淆製嘅上湯同蝦籽嘅鹹香味,真係一絕❤️!黃金玉米雞蓉羹有粟米同雞肉🌽🐔,湯羹非常幼細,質地幼滑,粟米好香甜,雞蓉有雞嘅香味。加上薄薄嘅蛋花同小小蔥花,堅係好得!蜜汁叉燒皇係我食過最傳統,最正宗嘅港式叉燒。有新鮮梅頭肉嘅香味,燶邊脆口,蜜糖味唔重仲有淡淡嘅酒香。加個白飯真係連汁都食埋😎。食飯之餘都飲咗啲紅酒,佢地提供嘅酒類都多,中式,西式,紅酒,白酒甚至香檳都有🍷🍾。堅多元化。我真係冇辦法忘記呢度嘅古法燜柚皮同傳統小菜,我真心推薦中華小館😁。