2022-09-13 44 瀏覽
之前聽朋友介紹,喺灣仔駱克道有一間食中菜嘅餐廳味道同環境都唔錯。所以就決定來試一下👍🏻入到你打開個Menu就發覺原來佢都幾多懷舊嘅嘢食。未食過懷舊嘢嘅我就決心試一試佢哋嘅水準😋1)古法蝦籽燜柚皮。好重嘅籽子味,鹹鹹香香咁🤤。油皮炆得好腍而且好入味。個醬汁完全突顯左有子嘅味道👍🏻呢個味道真係唔錯,顛覆咗我對柚皮嘅概念👍🏻2)懷舊錦鹵脆戈巴。錦鹵雲吞我就食得多,鍋巴都係第一次食🤤。我覺得唔同嘅就係鍋巴比較淡味。但因為咁反而更突顯左錦鹵汁的味道。酸酸甜甜咁,好啱夏天食👍🏻3)順德煎釀土鯪魚。唔係侍應推介,真係唔知呢個都係懷舊菜😆。條魚煎得勁靚,而且真係成條魚包住鯪魚肉👍🏻。呢個做法我都係第一次見。口感外脆內軟,鯪魚肉非常彈呀。味道真係超級好味。忍唔住食完一件又一件👍🏻今次第一次食懷舊菜式都好有驚喜,因為全部都係一啲好難嘅手工菜,但佢就做到味道非常好同鮮味。我覺得仲能夠保存到佢嘅煮法係好值得令人欣賞嘅事👍🏻

2022-09-09 109 瀏覽
鍾意食中菜嘅我終於搵到一間覺得好唔錯嘅餐廳介紹俾大家,睇吓呢間餐廳有咩咁吸引我👍🏻😆位置:喺灣仔駱克道,離地鐵站超近,而且一啲都唔難搵。評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:裝修好有中國特色,而且非常新淨。環境都好舒適,唔會覺得有好侷促嘅感覺👍🏻評分:⭐️⭐️⭐️⭐️服務: 侍應有禮貌,而且會主動加茶。 我覺得呢樣嘢好值得讚👍🏻評分:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:古法蝦籽燜柚皮- 柚皮燜得好入味。而且有好濃郁嘅蝦籽味,蝦籽完全突顯左柚子嘅鮮味,而且煮法好正宗,呢一個價錢絕對物超所值👍🏻評分:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️懷舊錦鹵脆戈巴- 錦鹵汁酸酸甜甜,非常開胃。而且材料非常之多, 感覺一啲都唔單調👍🏻配埋鍋巴一齊食真係非常滋味。評分:⭐️⭐️⭐️⭐和風青芥末蝦球- 賣相好靚。蝦球炸到卜卜脆同乾身。完全唔覺得有油膩嘅感覺,鍾意食香口野嘅我,真係覺得冇得彈。芥末醬汁完全突顯左蝦球嘅鮮味👍🏻, 令到我忍唔住食咗好多評分:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️蜜汁叉燒皇 -叉燒燒到啱啱好,完全冇好肥膩嘅感覺。口感好腍,完全食得廚師燒得好有技巧👍🏻呢個我覺得你都係一定要食嘅菜式評分:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️總評分都算好高,而且食咗幾次個質素仍然維持係好高嘅水準。而且佢有好多菜式選擇。真心呢間係唔會食

位置:
喺灣仔駱克道,離地鐵站超近,而且一啲都唔難搵。
評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

環境:
評分:⭐️⭐️⭐️⭐️

服務:
侍應有禮貌,而且會主動加茶。 我覺得呢樣嘢好值得讚👍🏻
評分:⭐️⭐️⭐️⭐️

食物:

評分:⭐️⭐️⭐️⭐

評分:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️

總評分都算好高,而且食咗幾次個質素仍然維持係好高嘅水準。而且佢有好多菜式選擇。真心呢間係唔會食厭嘅餐廳。
2022-09-09 77 瀏覽
今日男朋友帶我去食好嘢。本來以為佢會帶我去食西餐,點知原來佢帶我去食中餐,知道嘅時候都有啲失望。但入到去之後反而有啲驚喜🤩因為裝修都幾靚。睇得出係高級中餐廳👍🏻。我個心情即刻冇咁差☺️睇完Menu之後即刻點咗幾樣我平時鍾意食嘅嘢。先講蜜汁叉燒皇 ,呢個超好味,肉質好淋。 豬肉同肥膏嘅比例係啱啱好,真係一層肥膏一層豬肉。食落口仲要唔覺得肥膩。呢個真係要比10個like佢😆😆之後就試佢個蟹肉粟米羹。入邊有勁多蟹肉同粟米蓉,真係有啖啖肉嘅感覺🤤🤤,而且非常鮮味。食完一碗忍唔住又即刻食第二碗👍🏻,估唔到佢連個咁普通嘅粟米羹都做得咁好味😋😋跟住就係順德煎釀土鯪魚。呢個真係超級surprise,佢真係用成條魚來釀鯪魚肉。佢煎到金黃色,外面超級脆,入面嘅鯪魚肉非常入味同彈牙。呢個真係超級好食。我超like 呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食完飯之後,嗰個人即刻開心晒😆😆仲覺得我男朋友冇講錯。 呢一間真係好嘢嚟嘅😆😆真心值得再encore食多次👍🏻👍🏻👍🏻

睇完Menu之後即刻點咗幾樣我平時鍾意食嘅嘢。

2022-09-08 73 瀏覽
今日lunch同同事又去返我哋成日去嘅中華小廚到食飯,呢間餐廳真係冇得彈。食物的質素同服務長期維持喺好高嘅水準。所以呢度已經成為咗我哋嘅飯堂👍🏻唔使諗,我哋第一樣叫嘅一定係蜜汁叉燒皇 👍🏻呢度嘅叉燒真係超級好味。我哋次次嚟到都會叫嘅嘢食之一。口感腍身,完全係半肥瘦叉燒。比起出邊食到嘅叉燒佢嘅層次感分明,而且非常入味。次次食完都覺得唔夠喉。呢個真係好值得推薦。之後就叫咗蟹肉粟米羹,有超濃郁嘅粟米同蟹肉嘅香味。粟米羹比較"杰"身, 唔似出邊嗰啲咁好稀。而且超多蟹肉同粟米蓉。真係超級好味🤤再叫就係順德煎釀土鯪魚,成條魚煎到金黃色👍🏻一啲油膩嘅感覺都冇👍🏻煎得非常出色。外皮煎到好脆,肉質彈牙嫩滑👍🏻 味道一流👍🏻好快就俾我哋食晒🤤🤤 又係超滿足嘅一餐🤤

2022-09-08 64 瀏覽
媽媽就嚟生日。知佢鍾意食懷舊菜,所以喺朋友推介下,知道灣仔駱克道有一間唔錯,又多懷舊款式選擇嘅中餐廳。所以一於帶佢嚟滿足佢嘅慾望😍嚟到個環境都算幾好而且好乾淨,有高級中菜餐廳嘅感覺👍🏻我哋一次過嗌咗幾個懷舊餸😋😋順德煎釀土鯪魚- 賣相唔錯,鯪魚煎到金黃色。 外皮煎到脆卜卜,但肉質仍然好嫩滑🤤。再配埋佢個樣靚魚。完全係食到啖啖肉嘅感覺。我覺得味道超好食👍🏻古法蝦籽燜柚皮- 媽媽最鍾意食就係柚皮😍。佢話呢個柚皮整得非常正宗,而且非常入味。😋完全冇個苦澀味喺柚皮上面。連埋蝦籽一齊食。 特別有鮮味👍🏻懷舊錦鹵脆戈巴- 酸酸甜甜,非常開胃👍🏻配鍋巴一齊食。口感脆卜卜,好似食緊小零食咁。 非常香口😋😋呢個我真係好鍾意❤️蜜汁叉燒皇-豬肉同埋肥膏嘅比例好適中,真係一層接一層。唔會覺得太肥,亦唔會覺得係太瘦。仲要口感超級腍身,媽媽話佢冇牙咬都食到🤣🤣, 所以佢非常滿意❤媽媽非常滿意呢餐生日飯❤️話下年生日要再嚟過😆。其實唔使等生日我都可以同佢再嚟😆

嚟到個環境都算幾好而且好乾淨,有高級中菜餐廳嘅感覺👍🏻

我哋一次過嗌咗幾個懷舊餸😋😋

懷舊錦鹵脆戈巴- 酸酸甜甜,非常開胃👍🏻

慶祝紀念
生日
2022-09-07 63 瀏覽
今日同屋企人出去食飯,搵到喺灣仔駱克道有一間中菜餐廳。睇Comment都唔錯,就決定去試一試🤤入面嘅裝修同擺設好有中國嘅特色,但絕對一d都唔娘,仲幾有氣勢👍🏻。首先叫咗爸爸媽媽都好鍾意嘅黃金玉米雞蓉羹。十分清甜,有勁濃郁嘅雞同粟米味🤤。每一啖湯都有好多嘅雞肉同粟米粒。真係超級好飲👍🏻因為屋企人非常鍾意食叉燒,所以我哋仲叫咗見到有蜜汁叉燒皇同神級甜蜜蜜叉燒。🤣🤣先講蜜汁叉燒皇,肥瘦適中。唔會覺得好肥膩亦都唔會覺得好瘦。叉燒燒到有少少香口,而且非常嫩滑同好juicy。呢個真係好好味。原先嘅蜜汁叉燒皇已經好好食,再嚟就係神級甜蜜蜜叉燒。呢個爸爸媽媽食都讚口不絕👍🏻成舊叉燒外脆內軟。外邊燒到脆卜卜,入面肥膏同豬肉嘅比例啱啱好🤤。而且佢係成舊都包裹住叉燒醬。食落口真係超級惹味,真係忍唔住一舊一舊咁食👍🏻👍🏻我覺得最好味嘅就係神級甜蜜蜜叉燒。真係好似佢個名咁好神😆😆。連爸爸媽媽都話好食,或之後會再嚟,試其他嘅嘢食👍🏻

今日lunch hour同同事去食飯,我地揀左間喺公司附近,成日都行過,但冇食過嘅喺中菜館食😆今日心血來潮所以決定試吓。入面嘅裝修同普通中菜館差唔多,都算靚同新淨。侍應好有禮貌,同平時酒樓嗰啲唔同。👍🏻呢個質素真心唔錯👍🏻一坐低,我哋即刻叫咗蟹肉粟米羹。一開始以為同普通酒樓嘅差唔多。但食落口有surprise👍🏻。個粟米味好濃郁,而且入面有好多蟹肉👍🏻。一路飲嘅時候一路覺得有啖啖肉嘅感覺😋。呢個真係好唔錯。之後就係個例牌一定會叫嘅蜜汁叉燒皇,個叉燒燒到啱啱好🤤。外面有少少香口,脆脆地😋,有好香嘅叉燒醬味。而且肉質好淋,唔會覺得好硬😆。整得非常好食👍🏻再嚟就係懷舊錦鹵脆戈巴😍。呢個好耐都冇食過,估唔到係呢間餐廳會再食到😍,佢個醬汁煮到酸酸甜甜, 而且有好濃郁嘅鮮蝦味🤤,連同佢個脆卜卜呢鍋巴一齊食。真係飽肚又開胃👍🏻唔會覺得濟住濟住😆我同同事都覺得呢一餐幾好食,而且每人先係百零蚊就有咁嘅食物同服務水準。都真係一啲都唔貴👍🏻完全慶幸公司嚟呢度好近,lunch 又可以再黎食👍🏻

2022-09-06 68 瀏覽
老爺奶奶既生日都好接近可以一次過慶祝晒🥳 老公話佢地鐘意食懷舊菜 所以一定要帶佢地黎食下🤩🤩蟹肉粟米羹,份量唔小 ,味道都幾好 ,唔會淡茂茂無黎味道👍🏻有啲新鮮蟹肉 ,粟米粒都夠既😋蜜汁叉燒皇,本身對呢到既叉燒有啲期望 。成日聽人講好味 ,好彩都無令我失望😉 真係好味😋😋好香肉味但唔騷 ,有小小燶邊先最正順德煎釀土鯪魚,老爺奶奶最愛🙈佢地鐘意食魚但都唔鐘意太多骨 ,呢味真係岩晒佢地 ,啖啖肉得黎又煎到好香口😄古法蝦籽燜柚皮,勁淋,清清地又索晒啲湯入去 ,夠晒味👍🏻😋滿滿既蝦籽可以提升鮮味懷舊錦鹵脆戈巴,我最愛既甜酸汁 夠晒料,襯戈巴一流🤤蒜蓉炒白菜仔,唔食下菜唔得喇👍🏻夠蒜蓉 啲菜都炒得唔錯全家人都好滿意今餐飯🥳👍🏻一定會再encore

懷舊錦鹵脆戈巴,我最愛既甜酸汁 夠晒料,襯戈巴一流🤤

蒜蓉炒白菜仔,唔食下菜唔得喇👍🏻夠蒜蓉 啲菜都炒得唔錯

全家人都好滿意今餐飯🥳👍🏻一定會再encore
2022-09-06 60 瀏覽
今日同個同事黎灣仔開會,一場黎到梗係係附近食埋lunch先返office繼續做野喇🙈 順德煎釀土鯪魚🐟,順德菜都幾出名既一個餸 不過又唔係間間餐廳有得食,見到當然唔錯過機會喇!☺️ 土鯪魚煎得好好味 拆晒骨啖啖肉先係重點🤩無得彈蜜汁叉燒皇 $168,呢個價錢唔算平 不過質素係完全對得住個價錢咁好味😻 juicy 香口 肥瘦岩岩好😊 正👍🏻懷舊錦鹵脆戈巴,後生同事話佢未食過成個湯碗上又咁多料既甜酸汁🤣 的確係用左好多料黎煮 ,好鮮味😊用戈巴點黎食真係一舊接一舊停唔到口🤤清炒白菜仔🥬叫左咁多野食都要食返啲菜清下腸胃,啲菜都幾清甜,唔錯唔錯👍👍同事話呢個午餐充滿驚喜🤩 推介土鯪魚😎佢下次一定會同埋屋企人黎食多次🤩

2022-09-05 64 瀏覽
兩個月無見過好姐妹👭今晚難得黎個即興dinner😻又好心有靈犀咁大家都想食中餐 ,就黎左呢間朋友介紹既小菜館試下🤤黃金玉米雞蓉羹🌽 用個黑色煲上都仲熱辣辣既,粟米味都幾夠👍🏻🌽 仲有雞蓉👍🏻正 !同姐妹傾住計咁飲 ,好快就清晒😂和風青芥末蝦球,平時一見酒樓有類似嘅餸都會叫黎食😍 呢間煮得唔錯👍🏻 蝦球夠大隻同新鮮,好爽口 ,醬汁唔會太多或太小😋味道又岩岩好 一人食左四粒😂非常滿足!蜜汁叉燒皇 $168,兩個叉燒控又點可以唔食叉燒呢❤️ 啲蜜汁真係一流呀!! 肉質juicy 好好味😙 ,完全唔乾唔鞋!! 成功擠身個人叉燒排行榜頭3位🤣👏🏻神級甜蜜蜜叉燒,又一味好好味既餸,真係可以食兩碗飯呀🤫朋友好介紹呀👍🏻😍我同好姐妹都食到好滿足🤩捧住個肚走人

神級甜蜜蜜叉燒,又一味好好味既餸,真係可以食兩碗飯呀🤫

朋友好介紹呀👍🏻😍我同好姐妹都食到好滿足🤩捧住個肚走人
難得今日同老公一齊係灣仔放工,暫時放低兩隻小魔怪🙈食埋飯先慢慢返屋企喇🤭 好耐無試過拍拖食飯喇順德煎釀土鯪魚,平時唔係成日有機會食到呢啲手工餸,本來以為係煎成條鯪魚 ,仲驚緊好多骨,點知佢將成條魚拆肉再撻成膠去煎😻 香魚味得黎唔洗驚有骨 超正呀!! 😋😋蜜汁叉燒皇,我同老公都大讚既叉燒,肉質夠淋又juicy ,最怕啲鞋颯颯既叉燒,肥瘦勁適中 味道香濃夠蜜汁😊一流呀!!古法蝦籽燜柚皮🍊,另一個手工餸 好驚喜🤩 ,柚皮燜到勁淋 ,完全唔苦仲帶啲香甜,估佢唔到呀!仲要同啲蝦子味道好夾😆下次一定要帶屋企人黎試下懷舊錦鹵脆戈巴,甜酸醬配上戈巴,完全係期望中既味道 大滿足😎同老公都好享受呢餐飯🥰充滿驚喜又好好味👍🏻讚

同老公都好享受呢餐飯🥰充滿驚喜又好好味👍🏻讚
呢排返工壓力大🥹 又黎到Blue Monday,梗係罷工唔煮飯一日咁多,老公仲黎灣仔接我放工😍 一定要帶佢食好西喇☺️古法蝦籽燜柚皮😎好特別 唔係常見既菜式❤️本身驚緊會苦苦地 點知反差好大😻原來係好清甜同好林好入味🤩 蝦籽同柚皮既味道又好夾 完全係提升去第二個level 😆👍🏻超級讚!蜜汁叉燒皇 $168❤️好好味呀🤣完全同普通燒臘鋪既叉燒唔同🤩食落去完全唔硬 仲有啲juicy🥳 蜜汁味道岩岩好😉老公都大讚好味 仲要送晒成碗飯就知道幾正喇順德煎釀土鯪魚😘好花心機既一個菜式😻平時同老公都怕食魚多骨😌呢味送拆晒啲肉打爛佢 啖啖肉完全無骨😎岩晒我哋呀呢餐好正😆一定要推介同事黎食
呢餐好正😆一定要推介同事黎食
2022-09-05 39 瀏覽
今日約左個外籍同事食飯 ,梗係要帶佢食中餐喇,見到呢間菜館都幾多野食又多好評又近公司😍唔洗諗喇 一於黎食蟹肉粟米羹$168🦀外籍同事係美國人 好小飲類似既羹✌🏻蟹肉都幾鮮甜 粟米味又夠突出🤩同事對呢個羹都好impressed 😋蜜汁叉燒皇 $168,燒味一直係香港既 signature dish ,而呢間既叉燒都煮得好出色🥰肉質juicy 又夠蜜味。最緊要有啲燶邊呀!!! 🥳出色👍🏻懷舊錦鹵脆戈巴,外籍同事都未食過呢個餸 連個汁都未試過🤣酸甜汁對佢黎講都好易接受,仲要有好多料係入面 ,有蝦有椒有蕃茄 ,戈巴點汁之餘仲有好多野食😽另外叫左個清炒白菜仔🥳大滿足🥰外籍同事都好多謝我帶佢黎食咁好味既菜色 ,佢話想再黎多次試多啲其他嘢食

下午加班完路过这里 肚子很饿 看到有片皮鸭的海报就进来了 知道在香港吃不到什么正宗的鸭 我的期待本来就不高 差不多就可以结果大堂里就我们一桌 服务生还上错了茶问片皮鸭两食有什么吃法 支支吾吾说不清楚(很难吗???)问最传统的鸭架汤多少钱 答要额外两食的价钱再加100 问鸭架带走 还要加50?hello?我吃过香港大大小小的粤式中式餐厅,没有一家要额外收钱的!我花钱买了鸭 我带走是应该的!把烤鸭春饼叫“嬷嬷”?“馍馍”??我活了这么久第一次听到这样叫,太离谱了再来看看烤鸭这么大的烤鸭油 比饼都大 你是让我用油卷着皮吃吗??这个酱的颜色,你直接买甜面酱挖出来也不能有这个黄唧唧的颜色吧,好像xx 这个鸭肉 又干又柴春饼皮 厚的像紫禁城城墙的拐角我合理怀疑这个师傅除了粤菜没尝过别的菜系也合理怀疑这个餐厅用片皮鸭的招牌是不是来害人的总体来说太难吃了 太雷人了 惊悚不会再来

结果大堂里就我们一桌 服务生还上错了茶
问片皮鸭两食有什么吃法 支支吾吾说不清楚(很难吗???)
问最传统的鸭架汤多少钱 答要额外两食的价钱再加100
问鸭架带走 还要加50?
再来看看烤鸭
这么大的烤鸭油 比饼都大 你是让我用油卷着皮吃吗??
这个鸭肉 又干又柴
春饼皮 厚的像紫禁城城墙的拐角
我合理怀疑这个师傅除了粤菜没尝过别的菜系
也合理怀疑这个餐厅用片皮鸭的招牌是不是来害人的
总体来说太难吃了 太雷人了 惊悚
不会再来
2022-09-01 112 瀏覽
呀仔係灣仔上完興趣班,天氣咁熱唔想返屋企再煮飯喇😜同埋呀仔係灣仔食埋飯先返屋企✌🏻見到呢間中菜館啲野食比較小有,可以比呀仔試下古法蝦籽燜柚皮,我同呀仔都係第一次食😂 柚皮燜到好淋好淋 ,完全無想像中既苦澀味,浸係啲湯到好入味😊 大量蝦籽仲可以提升鮮味🤩好正👍🏻懷舊錦鹵脆戈巴,呢味呀仔第一次食,平時佢麻麻地啲甜酸汁🍅呢個味道唔酸呀仔又食好多喎 。唔知係咪因為啲戈巴好味😂 連帶覺得啲汁都好味😛蜜汁叉燒皇 $168,媽媽我最愛既叉燒❤️好味😋肥瘦適中 ,最緊要啲肉夠淋唔鞋,醃到夠晒味又甜甜地 ,唔太燶真係岩晒我口味呀🤩👍🏻大讚!!!見到仲有好多懷舊/小見既菜式,下次要再同呀仔黎試晒佢☺️

見到仲有好多懷舊/小見既菜式,下次要再同呀仔黎試晒佢☺️