2022-08-09 103 瀏覽
同朋友系港島果邊行完山👭🏻,經過呢間廣東菜餐廳,見到餐牌好多野食,而且裝修格調高雅,即刻忍唔住入去試下D野食。入到去環境寧靜悠閒,空間感足。我地分別叫左:順德煎釀土鯪魚,魚得肉質鮮美而且嫩滑,外皮煎得焦香,內部肉質多汁,值得推薦!🐟神級甜蜜蜜叉燒,🐖🐖叉燒紅彤彤外皮閃著蜜汁的亮澤,微燶的位置散發著炭火香氣,咬下去肉味香濃,伴隨陣陣豬油的甘香,這種味到簡直令人神往。我地仲叫左古法蝦籽燜柚皮🦐🦐,蒜蓉炒時蔬同埋棗皇糕,全部都好高質,另外要贊門口帶位個經理很健談,解釋清晰,有禮貌,整體質素甚高,歡迎大家來打卡。

2022-08-09 64 瀏覽
一直聽聞灣仔那邊有間隱世廣東菜,就想去一試究竟😋 入到去環境古色古香非常乾淨寬敞,啱同朋友傾計談心嘅餐廳!我最中意就系蟹肉粟米羹,蟹肉啖啖肉蟹肉味道鮮甜,加入蟹肉頓時令平凡的粟米湯變得不平凡, 口感柔軟水潤,是人見人愛的湯羹!🦀🦀神級甜蜜蜜叉燒肥瘦適中,肉汁嫩,甜甜的味道加上軟腍的肉質,咬下去肉味香濃👅👅,伴隨陣陣豬油的甘香。我地仲試左古法蝦籽燜柚皮同埋懷舊錦鹵脆戈巴,都系好有特色既廣東菜,而且普通酒樓都好少見,所以如果大家中意廣東菜,真心推薦大家黎呢度食野,一定有驚喜🥳!

2022-08-08 100 瀏覽
為左慶祝同母親大人的生日🎂🎂,因為她對粵菜情有獨鍾,特意BOOK左呢間充滿廣東風味既餐廳。👨‍👩‍👧‍👦最好食既當然就系神級甜蜜蜜叉燒啦,蜜汁叉燒先以秘製叉燒醬醃上梅頭豬肉,再細心控制火候燒出焦香,上枱時厚切而有光澤原,味道帶鹹而風味十足,肉質很有咬口,肉味濃鬱。🐖🐖順德煎釀土鯪魚都系廣東特色菜,廚師將魚的表皮煎香,但同時鎖住了肉汁,配合各樣調味配菜,令到成個菜好惹味,送飯一流。🐟最後還有懷舊錦鹵脆戈巴,用料十足,系誠意之作。總體來講食物高質,菜色擺盤精緻,用餐環境都幾有情調、幾有feel,是慶祝特別日子的好去處👍🏻
2022-08-08 77 瀏覽
最近食咗一個食物水準好高、價錢都好合理嘅廣東菜😋呢間餐廳由菜餚嘅配襯都充滿著高貴格調❤配合埋餐廳的特色裝修,真系視覺同埋味覺的一次享受!神級甜蜜蜜叉燒真系可以算系神級,蜜汁增加叉燒既味道層次,味道更上一層樓😋厚切半肥瘦叉燒口感軟腍,肉質完全唔乾,蜜味香濃,餘韻延綿,令人回味無窮。🤤蟹肉粟米羹,但配合了蟹肉,粟米和用上蟹殼熬制而成的鮮湯,使整個羹散出了濃烈的鮮蟹味,口感細嫩且入口化,和湯汁形成了一股鮮味,蟹肉絲和粟米粒就在咀嚼時顯現,散出蟹肉的鮮美以及玉米的爽甜味,用來送飯很好味。🍚我地仲叫左古法蝦籽燜柚皮同埋懷舊錦鹵脆戈巴,個個都食得好飽,大滿足!☺️☺️

2022-08-05 228 瀏覽
朋友一直推介我試下呢間中華小館,今次系灣仔附近辦事,可以同同事們一齊試下呢間廣東菜。神級甜蜜蜜叉燒當然冇得輸,熱辣辣香噴噴,食落充滿油香,滋味無窮😍 配合特製醬汁,真系食唔到口。😍😍古法蝦籽燜柚皮都必定要試,佢做法非常巧功夫,系幾乎失傳既廣東菜,好有幸今次可以一試,柚皮口感好特別軟綿綿但系又有少少咬口,完全沒有柚子皮的苦澀味,反而滿口是鹹香鹹香既蝦籽,口感層次豐富!💯💯我地仲叫左懷舊錦鹵脆戈巴🤪🤪, 清炒/蒜蓉炒時蔬,蟹肉粟米羹等等既送菜,全部都系好新鮮好夠鍋氣,真系一間良心餐廳,非常支持大家都黎幫襯。

2022-08-05 134 瀏覽
呢排屋企個個都好忙,之前講好咗一齊去食飯,今次實現到啦👨‍👩‍👧‍👦。lunch time 比較忙,職員應接不暇,餐廳整個風格走輕奢風,很寧靜很舒服。全場滿佈古色古香的裝修增添不少氣氛。🍽️古法蝦籽燜柚皮最令我印象深刻,柚子皮本身沒味道的,但完全靠調味。所以靠廚師的功架,將柚子同蝦籽一齊燜,令兩樣野完全融合埋一齊,柚子皮有口感之餘帶出蝦籽鮮味。🦐🦐懷舊錦鹵脆戈巴都好正, 好足料好大盤,而且醬汁口感開胃清新,用戈巴蘸醬汁食,非常夾。🍚其他菜好似神級甜蜜蜜叉燒好入味,蒜蓉炒時蔬夠鍋氣。所有野都好好食,同事們都大贊!😎

2022-08-04 135 瀏覽
順德煎釀土鯪魚,由於傳統製嘅土鯪魚起出整副骨架,只保留整條魚的頭尾和皮囊,再把魚肉切薄片,把細骨全部切碎,再把肉剁爛撻至滑身,叫做魚滑或魚青,吃吾到魚骨,但保留了鯪魚肉的鮮味。加入惹味的配料,再釀回魚囊中,又是一條魚的模樣,所以工序非常繁複。真係好值得推介,平時想食魚但怕骨嘅朋友們,呢道菜真係福音,完全冇骨,味道鮮美肉質又嫩滑,仲好入味,真心推介👍🏻👍🏻👍🏻古法柚皮,全白色的軟身柚皮。兩塊柚皮腍滑綿糯,入口冇需任何咀嚼就有種入口即溶的感覺。一啲苦澀味都冇,炆煮柚皮加埋上湯濃郁鮮味,柚皮表面的一大撮蝦籽更加是畫龍點睛,增加了鹹鮮香氣又一陣清香。懷舊錦鹵脆戈巴,我叫呢碟餸最主要嘅原因係想同古法柚皮作一個比較,吾知係咪因為上一碟係古法柚皮呢,我覺得呢款濃味啲甘,但值得讚嘅係,個戈巴真係好脆👍🏻👍🏻蜜汁叉燒皇,粉粉嫩嫩嘅叉燒,極度厚切,咬落去每一啖啲肉香加汁香同時出哂嚟❤️冇令我失望🥰🥰蟹肉粟米羹,好多蟹肉,濃濃嘅鮮味係甘湧上嚟,飲一碗係吾夠,飲到停吾到口🫣🫣棗皇糕,吾會太甜,好香好濃嘅紅棗加椰子味😍😍

棗皇糕,吾會太甜,好香好濃嘅紅棗加椰子味😍😍
2022-08-04 85 瀏覽
中意周圍揾好野特色野食的我😝,今次揾到呢間位於灣仔駱克道既中華小館。 聽個名就知道系食粵菜既,而且非常之正宗👍,幫襯既人都唔少!餐廳裝修都係古典風格,室內空間都幾寬敞,環境乾淨。職員服務都幾好,有效率,亦即時收拾食完嘅碟。今次試左黃金玉米雞蓉羹,玉米鮮甜爽脆,個雞肉好嫩滑,所有配料同個羹完全融合一齊甘,每一淡都系一種享受!🫕神級甜蜜蜜叉燒有驚喜,外皮像裹了一層淡淡的蜜,有果木的清香,咬落唔會癡牙,肥瘦剛好,系我中意既味道。最後一定要提下古法蝦籽燜柚皮,好特別第一次試,柚皮軟腍,又帶蝦子甘香。🦐總括而言,成間餐廳D 野食都好好味,服務質素高,店員有禮用心,而且有好多位可以打卡,值得推介!🤗

2022-08-03 94 瀏覽
平時行過都已經覺得個餐廳好吸引,但係一直都冇隊友同我去食,今次個隊友主動話想食呢間梗係陪佢食啦😎勁多人排隊但係好彩我哋訂咗位,我哋仲要對住長長嘅畫,畫風優美,古風十足,望住幅畫食飯真係好舒服😌古法蝦籽燜柚皮加懷舊錦鹵脆戈巴,呢個我真係從來未試過覺得好新奇所以就點左,從來冇諗過蝦籽會同柚皮會甘夾,個汁酸酸甜甜非常開胃,而且個戈巴真係好脆好脆🤪清炒/蒜蓉炒時蔬 $88有得揀清炒定蒜蓉,識揀梗係會選擇蒜蓉啦,由細到大都好中意食呢道非常鮮甜的蒜蓉白菜🥬仔,無論係喺屋企到煮定出街食都會食呢道菜,呢到炒得好爽,蒜蓉又好多。好正😍蜜汁叉燒皇 $168期望超高而且符合我喜愛嘅口感,肉質同肥膏表層分明,個人喜歡肉帶紮實,表皮略焦脆嘅juicy叉燒,呢度真係完完全全符合我嘅條件😍仲要大大碟,多汁‼️‼️啲汁多到可以撈飯❤️❤️

清炒/蒜蓉炒時蔬 $88

蜜汁叉燒皇 $168
2022-08-03 37 瀏覽
裝修風格為古風,室內仲有好多中國風嘅畫,別具特色😍今日同屋企人係食左3樣食品,每樣都食到津津有味😋1️⃣蜜汁叉燒皇 ,我諗係好多香港人最愛嘅燒味,鍾意食嘅朋友千祈唔好錯過,呢到嘅叉燒真係好好食,一上嚟就聞到濃濃嘅香氣,蜜汁十足之餘仲閃令令✨✨重點係,仲有少少燶邊😍入口超級juicy,吾硬又吾柴。2️⃣ 古法蝦籽燜柚皮配懷舊錦鹵脆戈巴,吸收了蝦籽的濃汁,味道鮮香濃郁,再加上柚皮的軟糯口感,一咬下去,滿口生津。將戈巴點少少汁,簡直係滋味至極😜😜3️⃣蟹肉粟米羹,omg😱每啖都充滿蟹肉,粟米羹質地濃稠,見得出足料。唔好以為三樣嘢好少,真係濟到企吾到,我同我屋企人個肚都漲住咁走咖🤪
裝修風格為古風,室內仲有好多中國風嘅畫,別具特色😍

今日同屋企人係食左3樣食品,每樣都食到津津有味😋

2022-08-02 82 瀏覽
早排食得日本菜/西餐多,好耐無食過中菜,今晚同同事去左公司附近既中華小館食中菜,價錢唔算貴,正💯口水雞 $88肉質有彈性幾嫩滑,雞皮唔太肥,有層薄薄啫喱夾係皮與肉之間,口水汁雖然濃味而香辣,但仍食得出雞味,份量都算多👍🏻👍🏻👍🏻脆皮咕嚕肉 $138咕嚕肉係小編嘅至愛,因為酸酸甜甜同啖啖肉😍呢個拔絲咕嚕肉外皮炸得香脆但吾會太厚粉,而咕嚕汁酸甜到調校得剛剛好八味一口豆腐 $68豆腐炸到金黃色,外脆內滑,少少椒鹽同炸蒜令豆腐更惹味😋😋😋

口水雞 $88

脆皮咕嚕肉 $138

八味一口豆腐 $68
豆腐炸到金黃色,外脆內滑,少少椒鹽同炸蒜令豆腐更惹味😋😋😋
2022-08-02 129 瀏覽
Lunchtime食乜好,試下依間中菜館,繁忙時間都可以openrice直接訂位。地理位置方便,C出口轉左一分鐘唔洗到達。坐位寬闊,分左兩層,方便同朋友小聚傾計。午市選擇多,有唔同嘅套餐、散叫小食。今日我同朋友2個人,單點左一飯一麵:雙拼燒味飯($65)加一隻咸蛋($8),鮑汁菌王炆伊麵($88)。雙拼飯簡左叉燒加燒腩仔,叉燒半肥瘦,肉質夠淋,燒肉皮好香脆,飯量足夠。一個女仔唔會食得哂。炆伊麵份量都好夠,菇多,但我覺得少咸。兩份單點午餐會各送一支可樂,茶錢每位$10。

坐位寬闊,分左兩層,方便同朋友小聚傾計。

午市選擇多,有唔同嘅套餐、散叫小食。

2022-08-02
公司附近新開左間中菜餐廳,今日同同事放工過來食晚飯吹下水講下公司是非,餐廳用上木系裝潢,一出地鐵站就見到,非常方便。🌶️霸王辣子雞🌶️辣子雞炸得好脆 🤩細細粒啱晒送酒🍻辣嘅層次特別分明,花椒嘅回甘🌸配上乾辣椒嘅香味🤤真係好正🤩🔅士多啤梨蝦球🔅士多啤梨蝦球以鮮蝦入饌,蝦球炸得乾身但不失肉汁,士多啤梨的果酸完全帶出蝦的鮮味,成就出獨當一面的美味🔅惹味牛雜🔅其他地方的牛雜怕不乾淨,中華小館處理得好乾淨,而且味道相當不錯,入味又軟腍,特別是牛肚和牛腸,煮得非常稔滑,完全不「起渣」,完全比出面的質素高一班。

🌶️霸王辣子雞🌶️

🔅士多啤梨蝦球🔅

🔅惹味牛雜🔅

2022-08-01 79 瀏覽
疫情下朋友聚會少了很多,所以每次相約例必找間可慢慢一邊食一邊傾的餐廳,今晚朋友找來在灣仔的「中華小館」,同其他餐廳一樣進店前要量體温,店員還遞上搓手液,可見做足功夫。桂花山藥 💰68💰呢一個桂花山藥好有驚喜!我冇諗過山藥囉桂花蜜咁夾,山藥好爽口,淡淡既桂花蜜甜甜地幾開胃脆皮燒腩仔 💰168💰燒腩仔肥瘦搭配得勻稱,表皮卜卜脆,而且醃得好均勻,唔會忽鹹忽淡,整得好出色🥰蜜汁叉燒皇 💰168💰叉燒好味,肉質又腍又鬆化,叉燒又厚又大又帶肥,配叉燒醬又好味又可以解下膩,一舉兩得,果然係招牌菜💯💯脆皮咕嚕肉 💰138 💰啖啖肉,肉質幾有彈性,肥瘦適中。醬汁酸甜開胃之餘,仲可以拔絲。

桂花山藥 💰68💰

脆皮燒腩仔 💰168💰

蜜汁叉燒皇 💰168💰

脆皮咕嚕肉 💰138 💰
2022-07-29 183 瀏覽
話說因為有朋友生日,一於book咗時間過嚟試一試呢間灣仔既中華小館😌😌🌶️🌶️🌶️尖椒炒烏雞:這道菜香辣惹味,辣味緊緊包著肉質嫩滑的雞粒,還有滿有咬勁的尖椒粒,緃使味道火辣點,都仍食過不停。🌶️🌶️🌶️霸王辣子雞:嗌咗一份辣子雞,好大碟份量好多,啲雞丁炸得好脆,外脆內軟!辣味都好夠🌶愈食愈正,送飯一流🍚🍓🍤士多啤梨蝦球:蝦球炸過之後脆卜卜,淋上草莓醬,每粒蝦球都吸滿配料的香氣,肉質彈牙,惹味可口,另一水準之作。