2022-12-15 131 瀏覽
踏入秋季🍁是品嚐時令大閘蟹的最佳季節,坊間推出不少大閘蟹套餐。今年我哋就決定去食👨‍🍳「中華小館」,呢間野態度太好 好到加零一!紅燒乳鴿🕊超香,皮好香脆,肉質嫩滑,見到表面有光澤就知油脂豐富啦,偶爾邪惡😈一次唔怕啦!蟹粉小籠包🍴令人感到愉悅嘅一道菜,好多蟹粉!皮、肉、汁完美協調,蟹粉更提升了小籠包的鮮甜美味,湯汁甘甜蟹黃。🦀大閘蟹🦀都欣賞佢地冇渣流灘俾d冇咁靚嘅大閘蟹人食,我手上呢隻幾靚又多膏,同枱嘅其他人d蟹都幾好。食到一大隻蟹都亦算性價比高,輕輕鬆鬆品嚐最美味的大閘蟹宴,一定會再回頭💃🏻💃🏻💃🏻💃🏻
2022-12-15 95 瀏覽
大閘蟹季節到拉!款款蟹都非常肥美,但講到最正嘅當然就係大閘蟹啦!一家大細去灣仔嘅中華小館食番餐好嘅🤗毫無懸念,大家都決定叫大閘蟹任食放題🤩鮑魚花菇扣鴨掌:的確係匠心烹調製作🥘!鮑魚軟滑鮑香濃郁鵝掌吃來黏軟滑口 ,滿滿骨膠原,口腹大滿足,最後鮑汁再配上時蔬或白飯,亦是一絕。蟹粉小籠包:表皮薄又多汁嘅小籠包配上橙黃色油脂豐富的蟹粉,韻味十足。紅燒乳鴿:表面微微炭燒香🔥讓香味更易帶出,惹味非常。每隻切好四件唔洗爭,我就當然食最嫩既乳鴿髀啦,啖啖肉超正,記得趁熱❤️‍🔥食呀大閘蟹:隻隻蟹身飽滿,蟹膏豐脥油香。爸爸食到讚不絕口,媽媽都食到大讚一句講曬🥳一個價錢,就可以嚐盡四款美食,性價比甚高,果然係超班之選。
鮑魚花菇扣鴨掌:
蟹粉小籠包:
表皮薄又多汁嘅小籠包配上橙黃色油脂豐富的蟹粉,韻味十足。
紅燒乳鴿:
大閘蟹:

2022-12-13 176 瀏覽
今年係第四年舉辦「SEAFOOD LOVES SAKE」活動,一共有大約40間粤菜餐廳參與,提供日本清酒同廣東海鮮菜式既配搭菜單。美食配上最合適既清酒可以突出到唔同海鮮既特色,令整體味道更上一層樓👍🏻今日小弟就黎到呢間位於灣仔既中華小館,同朋友試左佢地既Seafood Loves Sake套餐 x 匠 純米大吟醸~呢個套餐一共有6個菜式:紅燒雞絲翅、燒味雙拼、鮑魚扒花膠、露筍炒帶子、濃湯蝦乾浸菜苗、羽衣甘藍炒飯~野食既質素都唔需要懷疑,但係估唔到配埋匠 純米大吟醸可以令到呢幾道菜式更加出色!尤其係配海鮮,唔單止可以帶出海鮮既鮮味,仲可以提升海鮮既甘甜味😋

2022-12-12 125 瀏覽
秋風又吹起, 👨👩相約男朋友去搵好野食順便拍拖,就揀咗喺灣仔附近嘅呢間餐廳,貪佢近近地又交通方便位置及就腳,而且都幾有情調,💡燈光嘅光線充足。我地叫左乳鴿套餐,非常抵食。💯💯套餐入面包括:《什菌炆伊麵》,《紅燒乳鴿》,《椒鹽海蝦》,《清蒸鮑魚》。✨什菌炆伊麵,個面底口感軟糯,什菌非常有咬口,彈又唔會韌,個醬汁調教得好出色。👍🏻✨紅燒乳鴿,有淡淡的肉香,肉質爽脆,配合燒爐效果,香濃油脂令人一試難忘。✨椒鹽海蝦,都唔錯,海蝦好大只,每一隻都炸到金黃色,超級惹味。✨清蒸鮑魚,有微礦物味,咬落爽脆! 餐廳都服服務得好好,我同男友對它的印象都唔錯應該可以約第二次.😍😍

💯💯套餐入面包括:
《什菌炆伊麵》,《紅燒乳鴿》,《椒鹽海蝦》,《清蒸鮑魚》。

2022-12-12 113 瀏覽
又係我呢個大食妹出動的時候!🐸🐸今次鎖定灣仔,除左行會展,還可以試下大閘蟹任食放題。呢間餐廳好似佢個名咁,裝修優雅別致,食物正,裝修好,佢夠有情調而且裝修都好特別。🥣滋潤燉湯……廚師非常有功架,整得超級好味!好多材料一齊熬制而成,每一淡都系精華所在。🦤鮑魚花菇扣鴨掌…..花菇厚身味道鮮甜,食落好香口!🐪再來紅燒乳鴿…..薄薄既外皮岩岩熟,肉味濃厚,口感十足,點少少孜然粉仲正。🦀大閘蟹…..就真系可以任食🤭岩曬我呢個大食妹,甘甜,多膏。 😋總括而言,呢間餐廳食物質素高服務好,值得再光顧!🤤

總括而言,呢間餐廳食物質素高服務好,值得再光顧!🤤
這間位於灣仔的中菜館位置不太起眼 剛好今日中午同同事們一行八人聚餐 同事推薦這間小菜有質素而且價錢合理 我們訂了檯坐在樓上位置 職員有禮貌亦好殷勤幫忙加水換蝶✨八人餐 $1268自選小食4款及小菜4款 送燉湯、白飯及甜品另收茶位$10/位及加一服務費燉湯:第一樣先上燉湯🥣新鮮燉起飲左好耐都仲熱辣辣🔥燉湯有黨參栗子淮山雞腳豬肉 好足料有一半都是湯料😍飲完個人暖笠笠~小食以下4款:✨蒜片牛柳粒估不到小食份量同小菜一樣咁大碟 牛柳粒切成細細粒正方形 一口一粒方便食 口感有咬勁但吾會好韌 蒜片炸過都幾香口 調味不錯✨脆皮燒腩仔燒腩仔肥瘦適中 皮薄好脆口😍好快就食KO成碟啦!✨海蜇拼燻蹄比較一般 海蜇食到有沙 燻蹄味道正常 不過不失✨芥末魷魚鬚一大碗份量一樣好慷概 本來以為是炸的魷魚鬚 結果是個涼菜都吾錯 芥末味不算濃😛魷魚鬚爽脆 仲有青瓜🥒同木耳 成個味道好fresh小菜以下4款:✨碧綠炒斑球斑片無骨啖啖肉亦無雪味🐟份量大有好多脆肉瓜彩椒一起炒🥒不會炒得過火 味道比較清淡適中✨醬烤欖角骨欖角骨系今日既MVP最有驚喜👍🏻👍🏻擺盤有豆苗墊底有心思 整體肉比較多不算多骨 炸過的肉排裹上甜甜的醬🥰仲能

✨八人餐 $1268

小食以下4款:
✨蒜片牛柳粒
蒜片牛柳粒

✨脆皮燒腩仔
燒腩仔肥瘦適中 皮薄好脆口😍好快就食KO成碟啦!
脆皮燒腩仔

小菜以下4款:
✨碧綠炒斑球
碧綠炒斑球

✨醬烤欖角骨
欖角骨系今日既MVP最有驚喜👍🏻👍🏻擺盤有豆苗墊底有心思 整體肉比較多不算多骨 炸過的肉排裹上甜甜的醬🥰仲能保持外皮脆脆的口感
醬烤欖角骨

✨士多啤梨蝦球
蝦球剛好一人一粒有8粒 擺盤好吸睛 炸過的蝦球好大粒 同上面欖角骨一樣粉漿不厚但食得出脆皮🍓味道酸酸甜甜好開胃
士多啤梨蝦球

✨燒鵝(例)
例牌份量都好多 肉的部分給得多 燒鵝皮好脆 充滿油香🤤沾上酸梅醬 正!
燒鵝

甜品:薑汁糕及紅棗糕
通常吃到的是紅棗薑汁糕 但這款是分開兩種糕點不一樣的🤣紅棗糕只有右上角兩粒 顏色比較淺 甜味比較重 比較喜歡薑汁糕 好夠薑味好夠辣
薑汁糕紅棗糕

📍中華小館 (灣仔)
灣仔駱克道128號地下及1樓
士多啤梨蝦球
燒鵝
薑汁糕紅棗糕
2022-12-08 150 瀏覽
😥😥😥如果冬天唔食羊腩煲,我就會覺得好似沒過冬天甘,所以每年都要食!今次俾我搵到呢間任食羊腩煲,系地鐵站行幾分鐘就揾到,岩曬我地,所以今日一於去捧場喇! 主角當然系羊腩煲🍁 🐟面頭是全部各種既配料,例如有枝竹、馬蹄、紅蘿蔔等等,亦有香濃腐乳味,增加鹹香。羊腩口感豐富,既有咬口,入口啖啖肉好有滿足感。食完羊肉可以試下🍁特級魚腐,都好彈牙,好新鮮,放落去一陣就熟,仲好索汁。🍁 🐟蒜蓉炒時蔬都係誠意之作,非常新鮮🍁 真心覺得CP值好高,歡迎大家來打卡!

真心覺得CP值好高,歡迎大家來打卡!
2022-12-08 115 瀏覽
大閘蟹成熟期遲左,可能因為天氣一直都好熱,終於比我等到中華小館既大閘蟹任食放題,識食既人當然要食時令產品喇,大閘蟹都系!呢間餐廳,貪佢近近地又交通方便位置及就腳,開展我的秋天美食之旅。~~滋潤燉湯 🔥認真surprise!😆 古唔到個湯可以甘清潤,唔會太濃,岩岩好。👍🏻👍🏻~~鮑魚花菇扣鴨掌 🔥🐠🐠一試難忘!鮑魚花菇都非常入味,鴨掌好爽口。~~紅燒乳鴿🔥有淡淡的肉香,肉質爽脆,配合燒爐效果,香濃油脂令人一試難忘。~~大閘蟹🔥主角當然不會令人失望,我食左超級多隻,停五到口。今次美食之旅真系爽,可以實現大閘蟹自由,真系好開心啊,都推薦大家快D 黎試下。
~~滋潤燉湯 🔥
~~鮑魚花菇扣鴨掌 🔥
🐠🐠一試難忘!鮑魚花菇都非常入味,鴨掌好爽口。
~~紅燒乳鴿🔥
~~大閘蟹🔥
主角當然不會令人失望,我食左超級多隻,停五到口。

2022-12-08 263 瀏覽
看了食評後, 昨晚来到嘗試中華小館的大閘蟹放題。跟食評的介紹不一樣, 我吃這個大閘蟹放題的經驗非常差。大閘蟹是不新鮮的, 大部分蟹肉變壞有不新鮮的味道, 難以入口。我跟服務員反映蟹的質數, 他跟我再下單再試, 可惜再来到的大閘蟹的質素也是一樣差。我不知道是否昨晚的質素特別差, 跟過往食客的不一樣!我不會再幫襯這菜館。有少少要求的食客,我絕對不推薦你去嘗試。其他的菜式是可以的! 例如炸乳鴿, 雖然比較細隻, 但味道還可以。蟹粉小籠包, 辣魚皮, 蔬菜等也可以。 鮑魚鴨掌也是合格的!
看了食評後, 昨晚来到嘗試中華小館的大閘蟹放題

我不知道是否昨晚的質素特別差, 跟過往食客的不一樣!

2022-12-06 141 瀏覽
好耐無去港島行下,🌞趁放假同好朋友四圍行下影下相,經過呢間中菜館見到好似幾好味。🔥桂花鮮淮山好快就到左,淮山好新鮮唔會好粉幾清甜,淮山上有桂花提升味道,整體幾健康。🤩店員推介了泡椒鮮魚皮,🙈睇外貌唔太討好,但食落口感唔錯,滑溜溜的魚皮用泡椒制作,辣得好過癮。🦐椒鹽海蝦同紅燒乳鴿兩款🕊️都好香脆,椒鹽海蝦椒鹽味岩岩好唔會過咸,🌱海蝦有蝦味肉質彈牙。而紅燒乳鴿外皮脆卜卜,肉質結實得來唔會鞋,仲好JUICY。無意中發意了寶藏餐廳,食物味道出色,環境仲好舒適。😽😽😽

無意中發意了寶藏餐廳,食物味道出色,環境仲好舒適。😽😽😽
2022-12-06 94 瀏覽
📍位於灣仔既(中華小館)入面提供大閘蟹放題,餐廳環境古色古香幾有格局。❤️滋潤燉湯,每一啖都係精華,燉湯入面有瘦肉有雞腳,飲起來好鮮甜無乜油,好滋潤。🍲❤️大閘蟹,到主角大閘蟹出場,秋天係食大閘蟹的季節,餐廳既大閘蟹係任食,大閘蟹每一隻都好多膏,吃起來好清甜又飽滿。🦀😋❤️紅燒乳鴿,紅燒乳鴿炸至金黃了,未食已經聞到好香,乳鴿咬落好多肉汁又嫰滑,乳鴿木本身既味道已經足夠唔洗再點其他調味。🐦❤️鮑魚花菇扣鴨掌,嘩!呢個真係好足料,鮑魚同花菇都都好大隻,鮑魚唔韌好有咬口,食完個咀會黏黏地,感覺好有膠質。🍄👍
2022-12-06 83 瀏覽
呢排真系趕上移民潮🙋🏼♀️🧳🧳Tracy要移民,✈️下次都唔知幾時會再見了。所以要好好Farewell下,今日book左呢間中華小館。適逢大閘蟹任食放題,更系要試下喇!🚀紅燒乳鴿🍽乳鴿個皮非常脆,上菜的時候還是熱辣辣,D食材、味道到擺盤都非常吸引。🚀大閘蟹🍽肥美有超級多膏,口感豐富。蟹肉好嫩好鮮甜。👍🏻👍🏻。🚀滋潤燉湯🍽不會好多油,而且肉味濃鬱。🚀蟹粉小籠包🍽咬落去滿口都系小籠包既湯,好滋味。真系要再次強調呢度既大閘蟹真系好抵食,行過路過千奇唔好錯過!
🚀紅燒乳鴿🍽
🚀大閘蟹🍽
肥美有超級多膏,口感豐富。蟹肉好嫩好鮮甜。👍🏻👍🏻。
🚀滋潤燉湯🍽
不會好多油,而且肉味濃鬱。
🚀蟹粉小籠包🍽
咬落去滿口都系小籠包既湯,好滋味。

2022-12-04 273 瀏覽
老師生日, 當然要大事慶祝 ,今日新新朋舊友 ,新學生舊學生, 在這裏歡聚一堂, 延開兩席, 祝老師身體健康, 萬事如意!一間房裏開兩圍 ,雖然有啲迫 ,但係夠親熱 ,好氣氛。😘😘龍躉鮑魚全包宴 ,祝老師龍精虎猛 ,年年有餘。 全包宴一共有十個菜 ,象徵十全十美。鴻運乳豬大拼盤, 皮脆肉嫩 ,橡筋夠彈性。 碧綠蝦球花枝, 西芹翠綠,蝦球爽甜, 花枝煙韌 。香酥百花黃金球 ,酥脆美味 ,形色耀目。滋潤燉湯, 五指毛桃, 淮山加瘦肉, 名副其實。花菇扣鮑魚 ,花菇厚大, 青嫩小棠菜, 鮑魚啖口。清蒸金龍躉, 魚大肉厚, 可惜蒸過了。 蝦乾浸翡翠, 白菜仔雜菌討喜。玫瑰豉油雞, 不過不失。雜菌炆伊麵, 不油不膩, 必食壽麵。壽宴當然有壽桃 圓滿了歡樂的生日宴。
一間房裏開兩圍 ,雖然有啲迫 ,但係夠親熱 ,好氣氛。😘😘
鴻運乳豬大拼盤, 皮脆肉嫩 ,橡筋夠彈性。

碧綠蝦球花枝, 西芹翠綠,蝦球爽甜, 花枝煙韌 。

香酥百花黃金球 ,酥脆美味 ,形色耀目。
滋潤燉湯, 五指毛桃, 淮山加瘦肉, 名副其實。

花菇扣鮑魚 ,花菇厚大, 青嫩小棠菜, 鮑魚啖口。

清蒸金龍躉, 魚大肉厚, 可惜蒸過了。

蝦乾浸翡翠, 白菜仔雜菌討喜。

玫瑰豉油雞, 不過不失。

雜菌炆伊麵, 不油不膩, 必食壽麵。

壽宴當然有壽桃 圓滿了歡樂的生日宴。

2022-12-04 148 瀏覽
🦀任食大閘蟹🦀 中華小館每年食大閘蟹季節唔多,今年我都把機會同屋企人一齊食大閘蟹!呢度嘅大閘蟹非常新鮮,膏特別多!燉湯度非常之好味,好足料!入面有無花果淮山螺頭等!令我幾鍾意食佢哋嘅燒味飯叉燒半肥瘦,燒肉脆卜卜好好味!至於蟹粉小籠包,充滿新鮮蟹粉嘅味道,非常之入味!任食大閘蟹套餐🟧套餐資料🟧🦀🦀 任食大閘蟹 🦀🦀✅️ 任食蟹粉小籠包 ✅️ 任食脆皮乳鴿 ✅️ 任食泡椒魚皮 ✅️ 任食桂花鮮淮山 ✅️ 任食馳名叉燒飯 ✅️ 任食四季時蔬 🚨仲每位贈送鮑魚花菇扣玉掌 一份 滋潤燉湯 一份 $498每4位送一支法國紅酒**凡訂座5:30時段
🦀任食大閘蟹🦀 中華小館

滋潤燉湯 一份

每4位送一支法國紅酒*
*凡訂座5:30時段
2022-12-02 172 瀏覽
🎏一開始以為放題的大閘蟹應該一般般,但食過先知原來真係好正,仲要想食幾多就食幾多。🤩一坐低就拿拿聲叫左大閘蟹先,🦀因為餐廳即叫即蒸需要D時間,因為大閘蟹太熱我地放左一陣先食,😲估唔到又幾有驚喜,蟹膏橙黃色味道好香濃,抵食。😈除左要食大閘蟹,紅燒乳鴿同蟹粉小籠包都必食,兩款都好出色,紅燒乳鴿食既時候仲暖笠笠,食到卜卜聲,👀仲有油花濺出。蟹粉小籠包唔太大隻岩哂女仔,蟹粉味道好濃郁。💪🏻最後要飲碗滋潤燉湯,燉湯將精華濃縮,仲有豬肉雞腳可以咬下,燉湯好清甜入口好順滑。💃🏻