2023-11-02 390 瀏覽
前一排落雨,今日又到左天青氣朗的日子,所以就約左幾個fd 來食下呢間餐廳,位於灣仔附近,地鐵站行幾分鐘就到。我地今次對所有食物都好滿意。醬烤欖角骨****果然沒令我地失望💯💯,個醬汁好夠味,生熟岩岩好,非常嫩,都擺得好精緻好整齊,令人賞心悅目。蜜汁叉燒****紅潤色澤、誘人的焦脆燶邊、光亮欲滴的蜜汁,再加上幽幽的鹹甜香氣與鬆軟口感。三色蝦****入口外層鬆脆,海蝦爽口彈牙,再配上甜酸醬、三色椒以及炸米粉,好有特色。朋友仔都好鍾意呢度既裝修風格,好放鬆、食物都唔錯。
朋友仔都好鍾意呢度既裝修風格,好放鬆、食物都唔錯。
2023-11-02 260 瀏覽
Hey, ❤❤ 你有沒試過《中華小館》?沒就真系要跟我試下佢地既大閘蟹任食放題喇!蟹粉小籠包。❤❤外皮薄而有彈性,內餡飽滿且充滿了濃郁的蟹肉香味。一口咬下去,蟹汁會在嘴裡爆發出來,帶來一種奇妙的口感和味道。黑金流沙包。❤❤外皮綿軟,內餡是流動的黑色流沙,融合了巧克力和黑糖的豐富味道。一咬開,暖暖的流沙會迅速流出,口感細膩且甜度適中。鮑魚扣鵝掌。❤❤鵝掌鮮嫩多汁,鮑魚鮮美醇厚。形成了口感豐富的美味組合。大閘蟹任食放題。❤❤口感非常綿軟,鮮美的蟹肉和豐富的蟹黃令人垂涎欲滴。還要一提呢間店舖裝修環境都唔錯,坐落感覺都好有氣氛!

還要一提呢間店舖裝修環境都唔錯,坐落感覺都好有氣氛!
2023-11-01 291 瀏覽
同男朋友經過灣仔,好想食中式嘢,就決定試下呢間粵菜😽嘢食相當有驚喜👍🏻→燒雞燒雞大大隻😻😻外皮好脆,雞肉又好多汁。食落好有層次感🥰顏色燒到非常誘人😍皮脆肉嫩又爆汁🤪🤪→鮑魚鵝掌鮑魚同鵝掌都好大隻。女仔食進補一流😏😏鮑魚含有豐富既膠原蛋白,可以抗氧化🤣🤣鵝掌的營養價值也是非常高,低脂肪,高蛋白,膽固醇也低,適量吃都唔洗擔心會肥~→燒腩仔明火上台,有熱辣辣嘅香氣飄出,燒腩仔皮香肉脆😬令人食慾大開👍🏻→蜜汁叉燒叉燒夠香甜多汁👍👍總括而言食物味道相當唔錯,有驚喜👍🏻而且環境夠大夠光,坐得好舒服😽係會令人想再幫襯既餐廳
→燒雞
→鮑魚鵝掌
→燒腩仔
→蜜汁叉燒
叉燒夠香甜多汁👍👍

2023-11-01 223 瀏覽
上星期同屋企人去咗灣仔呢一間「中華小館」中菜餐廳食飯,餐廳環境舒適,有一種古典嘅設計,而且仲要有好多名人都曾經到訪🥰令我對餐廳美食更加期待!今次簡簡單單叫咗三款菜式,分別係「芝麻雞」、「奶油蝦」、同「淮山」。首先,介紹咗佢哋嘅芝麻雞,雞肉非常嫩滑,仲要上面有大量嘅芝麻,有陣陣嘅芝麻香味!然後,奶油蝦都相當之唔錯,除咗蝦嘅size夠大隻,肉質都非常之彈牙,奶油嘅香味非常濃郁!最後仲有簡簡單單嘅淮山,淮山非常之爽脆清甜,仲要非常之有營養價值。整體來講三款食物質素都唔錯,自己最為深刻嘅就係芝麻雞同奶油蝦,非常值得一試。

今次簡簡單單叫咗三款菜式,分別係「芝麻雞」、
「奶油蝦」、同「淮山」。
2023-11-01 321 瀏覽
想去試呢間中菜好耐,一行四人6點就訂位食晚飯,因為太早關係,未有其他食客,侍應有時間慢慢同我哋介紹同推薦菜式,十分熱情殷勤。叫左signature既芝麻燒雞、是日精選既炆水潑翅、紫砂功夫老火湯、豉汁帶子蒸豆腐、乾炒牛河、得獎奶油蝦,全部都好好食。芝麻雞外皮加入芝麻,更脆身香口,雞肉肉質依然嫩滑,但不油膩。老火湯用上瘦肉部分,完全無油份,非常清爽入味。蒸豆腐用上嫩豆腐、配上帶子,不減豆腐既清淡,但多分豉汁既美味。奶油蝦,蝦肉新鮮彈牙、外皮大致炸得乾得乾脆分離,非常易脫殼,奶油汁底非常掛汁,送飯一流。水潑翅外皮非常厚身爽口,而且用上支竹火腩炆,十分惹味。

老火湯用上瘦肉部分,完全無油份,非常清爽入味。

水潑翅外皮非常厚身爽口,而且用上支竹火腩炆,十分惹味。
芝麻雞
紫砂功夫老火湯-玉竹沙參燉豬踭
得獎奶油蝦
炆水潑翅
芝麻雞
紫砂功夫老火湯-玉竹沙參燉豬踭
炆水潑翅
2023-10-27 552 瀏覽
垃圾食物,垃圾地方,垃圾服務。OpenRice 中的評價,好明顯是一大班打手。間餐廳由門面,去侍應服務和態度,並食物質素都是垃圾水平,都唔知點解咁多評論讚佢。呃人的。落單又落漏單烏蠅成日飛來飛去又冇冷氣件叉燒用微波爐叮,叮到出煙,叮到焫嘴跟住同佢講又講大話話落左單話cut 單又話唔得結果納袋走人,仲想习難我哋如果OpenRice有得比零分,真係一粒星都唔俾佢。垃圾餐廳。大家唔好嚟中伏。網上啲foodie都係騙子。
垃圾食物,垃圾地方,垃圾服務。

落單又落漏單
烏蠅成日飛來飛去
又冇冷氣
件叉燒用微波爐叮,叮到出煙,叮到焫嘴
跟住同佢講又講大話話落左單
話cut 單又話唔得
結果納袋走人,仲想习難我哋

2023-10-27
2023-10-26 366 瀏覽
話說男朋友生日,我揀咗間好骨緻嘅粵式餐廳同佢一齊試吓,餐廳d裝飾好靚,而且d位好闊,坐得好舒服😆🦐三色蝦🦐有3隻味,每隻味有兩粒,蝦肉鮮甜彈牙,蝦味好濃郁,口感鮮嫩多汁,好食到想食返碗飯!🐟泡椒魚皮🐟好香魚味,好爽好有咬口,d魚皮好滑好水潤,睇得出用料新鮮🍖玫瑰豉油雞🍖賣相好整齊,份量充足,肉質肥美,食落有鹹香味,好有粵式嘅獨特風味🥬淮山🥬呢個小食好特別,好少地方會有得食淮山,同埋佢加左桂花漿,少少甜,好易入口

🦐三色蝦🦐

🐟泡椒魚皮🐟

好香魚味,好爽好有咬口,d魚皮好滑好水潤,睇得出用料新鮮

🍖玫瑰豉油雞🍖

🥬淮山🥬

2023-10-26 253 瀏覽
屋企人食飯緊係食中菜,呢間餐廳係灣仔,裝修幾別緻!前菜先試泡椒魚皮,魚皮好爽脆,爽脆鮮甜既魚皮口感好好,好有咬口,泡椒味好重、麻麻辣辣,好惹味,辣辣地凍凍地開下胃最岩😗主菜試佐鮑魚鵝掌,呢個係估唔到咁高質,鮑魚好大隻,好嫩好爽彈,鮑魚好香,吸收晒啲芡汁既味,鵝掌都好腍身,又夠香,好好食😊肉食試佐玫瑰豉油雞,豉油雞好濃味,豉油好香,唔係剩係得鹹味,仲有浸清香,雞皮好嫩,雞肉好滑,唔會有鞋口,係好出色嘅豉油雞😋依家餐廳裝修又好,坐得又舒服,店員都好親切,菜式既款式又多,絕對高質!
屋企人食飯緊係食中菜,呢間餐廳係灣仔,裝修幾別緻!
傳統中菜功夫多時間成本高,已經買少見少,想食都唔係咁易。可幸係位於灣仔嘅{中華小館}依然堅持傳統,炮製出一道道正宗功夫菜,絕對值得細味👍🏻冷盤{淮山}爽脆黏口,調味清淡能突顯淮山獨有嘅淡素感,十分適合長輩口味👵🏻👨🏻‍🦳另一道冷盤{泡椒魚皮}則非常有口感,魚皮處理得乾爽,用上泡椒浸泡,味道酸酸辣辣,不能自拔👏🏻湯品{花膠海皇羹}用料上乘,花膠大塊厚肉,上湯用雞骨、金華火腿等材料煮成,真材實料👍🏻壓軸出場{芝麻雞}係好多中菜館已經食唔到🙌🏼雞肉搽了一層蜜糖再灑上大量芝麻,芝麻形式一層脆皮,配合雞肉口感滿分,必食推介👏🏻
我對於環境嘅靚唔靚佔嘅比例真係好大💞呢間中餐廳整體嘅環境都係好光猛同埋坐得好舒服又闊落🤲🏻我對於環境已經比好高分💯🔅花膠海皇羹每人一碗仲要係大大碗🥰一個女仔食哂都已經有一半飽了係超足料真係有滿滿料係入面🫶🏻啖啖都係料👅🔅淮山好適合作為開胃菜食當作小食💁🏻‍♀️感覺好清新!!!🔅芝麻雞雞上面有滿滿嘅芝麻令雞係更香👏🏻雞肉都好嫩好食👍🏻🔅鮑魚鵝掌見到好多人都有食所以當然要叫啦❤️大大隻鮑魚同埋鵝掌😍鮑魚好入味同埋好林而鵝掌同樣都好大隻好好食☺️
🔅花膠海皇羹
🔅淮山
好適合作為開胃菜食當作小食💁🏻‍♀️感覺好清新!!!
🔅芝麻雞
雞上面有滿滿嘅芝麻令雞係更香👏🏻雞肉都好嫩好食👍🏻
🔅鮑魚鵝掌
如果要我推薦一間食中菜嘅餐廳,我首選一定喺灣仔🏮中華小館🏮師傅有功架,小菜有鑊氣,菜式符合傳統,不可不試🥢🥢奶油蝦🥢鍾意食牛油忌廉汁嘅朋友,奶油蝦定係你嘅最愛❤️牛油同淡奶煮成嘅醬汁香滑,多餘嘅醬汁都唔好嘥,可以叫分伊麵沾汁食,邪惡嘅美食😈🥢三色蝦🥢三色三個醬,心思思想食唔同口味嘅蝦球就perfect❤️🥢燒雞🥢燒雞絕對係功夫菜,師傅先用香料同醬汁浸泡雞隻,然後再用大火燒脆雞隻,造成外皮香脆內裡多汁嘅燒雞🐔🥢花膠海皇羹🥢每一羹都係料,無花無假足料花膠海皇羹❤️味道鮮甜順口,雖然好杰但唔會好heavy,果然係大師級湯羹💯滿意嘅一餐❤️餐廳環境開揚好坐,帶長輩食/想食一餐完美嘅中菜,🏮中華小館🏮絕對係number 1🥇

今日👨🏻DADDY帶咗我去呢間佢成日食嘅中華小館,估唔到佢竟然會去呢啲咁有風味嘅餐廳食飯!環境設計好有中國風味,有一種好懷舊嘅氣氛!鮑魚鵝掌鵝掌大大隻仲要超入味,我食到超級乾淨,鮑魚都正常size,唔會腥而且咬落好彈!淮山平時喺屋企都好鍾意食淮山,不過真係唔夠餐廳煮得咁好食,呢到嘅淮山食落有好清甜嘅香味!三色蝦三色蝦原來係好似蝦丸咁嘅,食落仍有好香嘅蟹肉鮮甜味道,仲有三個款式,一次試到三種唔同嘅味道!食完之後覺得👨🏻DADDY嘅品味都唔錯,咁識食搵到呢間好餐廳,下次就一於帶埋媽咪一齊嚟食餐勁嘅🥰
環境設計好有中國風味,有一種好懷舊嘅氣氛!
鮑魚鵝掌
淮山
三色蝦
同男朋友喺灣仔搵嘢食,見到呢一間環境裝修非常之有古色古香風味嘅中菜小館,最近又有啲想食粵菜,就選擇係呢間餐廳食飯!入到餐廳見到有好多唔同嘅中菜款式,非常吸引!由於我同男朋友都好鍾意食蝦,我哋就叫咗店員介紹嘅三色蝦同奶油蝦,再加多款蜜汁叉燒!- ̗̀‎𖤐三色蝦:望落顏色鮮艷嘅三色蝦非常吸引,蝦丸非常彈牙,仲要好多汁非常Juicy!- ̗̀‎𖤐奶油蝦:偏向有少少香甜嘅味道,而且蝦肉好彈牙,呢種甜甜地嘅味道,我同男朋友都好鍾意食!- ̗̀‎𖤐蜜汁叉燒:平時都好鍾意食叉燒,呢到叉燒仲要燒得好靚,少少燶燶哋,仲要唔會太瘦太肥,超級好食!
入到餐廳見到有好多唔同嘅中菜款式,非常吸引!
- ̗̀‎𖤐三色蝦:
- ̗̀‎𖤐奶油蝦:
- ̗̀‎𖤐蜜汁叉燒:
我同屋企人一向都好滿意中華小館嘅出品,每逢過時過節都一定會喺度book枱,同一大班親朋好友品嚐高質中菜同燒臘😀每次食完,大家都有讚冇彈,絕對係質素極高嘅中菜館😁👉🏻燒腩仔每次都一定會叫燒腩仔,燒腩仔皮爆得好靚,調味適中唔鹹,一上枱大家都爭住食,每次都要叫兩碟😆👉🏻玫瑰豉油雞佢哋嘅豉油雞有陣玫瑰露香味,豉油鹹中帶甜,雞肉入面都充滿豉油嘅味道,好香濃😚👉🏻泡椒魚皮一啲都唔聲,魚皮切得好薄好幼,所以唔會有魚皮嘅油膩感,係一個好完美嘅開胃小食😍👉🏻奶油蝦大蝦炸過後外殼香脆,配合埋濃郁嘅奶油忌廉汁,可以連殼成隻食,咁先唔會浪費咁美味嘅奶油汁😆
👉🏻燒腩仔
👉🏻玫瑰豉油雞
👉🏻泡椒魚皮
👉🏻奶油蝦
2023-10-18 194 瀏覽
今日我和屋企人去灣仔隨便行,發現咗裝橫得好有中華氣息既中華小館~裝橫睇落吸引,而且估唔到香港有一間咁好食既粵式料理!試完都忍唔住即刻上尼好評👍🏻首先講下好香玫瑰酒味既玫瑰豉油雞,色香味俱全,豉油雞好有光澤,味道👅濃郁,大愛💕💕💕💯泡椒魚皮酸辣爽口,中意酸酸辣辣既朋友仔一定要試!💯奶油蝦有濃厚既奶油味,和蝦味好夾~醬烤欖角骨醬特別,欖角骨肉汁多🤤係我食過最好食既醬烤欖角骨🤤🤤🤤今日和家人食得好開心,又畀我地發現咗一間美味餐廳~
💯泡椒魚皮酸辣爽口,中意酸酸辣辣既朋友仔一定要試!
💯奶油蝦有濃厚既奶油味,和蝦味好夾~

今日和家人食得好開心,又畀我地發現咗一間美味餐廳~