2021-08-07 490 瀏覽
天氣炎熱☀️想找一間餐廳可以帶毛孩🐶進來. 今天選擇了位於油麻地隱蔽角落的一間簡約餐廳, 沒有訂座服務, 只能在門口排隊等候入座. 當日大約下午二時半到達, 過了中午繁忙時間, 前面都有十多人排隊😳 排隊都排到出曬汗🥵餐廳內面積不大, 座位不多, 大約有7張枱&一列吧枱, 枱與枱之間都比較密集. 看完餐牌, 要自行出外點餐, 過了一會, 服務員會送餐到你枱上. 需要餐桌水也是自助形式龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$128龍蝦湯是由一個金色有柄壺盛載, 自己倒入碗中. 不過本人覺得這個龍蝦湯烏冬配牛油果食材有點怪怪, 這配搭又不是產生有特別味道效果🤔 龍蝦湯有龍蝦味, 不過質感較稀, 不是杰身嗰種. 大蝦是爽脆的, 碗內還有車厘茄, 沙律菜, 紫菜... 稻庭烏冬都是同市面上買到的質素一樣乾炒大蝦蒜香意粉$108大蝦如同上面龍蝦湯烏冬菜式是一樣的, 口感爽脆. 用蒜頭炒扁意粉, 意粉煮到軟硬度適中, 碟旁一樣有沙律菜. 食完口腔內都有好大陣蒜頭味🙊Iced Dirty$40咖啡味不濃, 奶味較重, 味道一般Iced Hazelnut Latte$42榛子味濃, 奶夠厚身, 味道不錯這餐廳沒有額

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$128

乾炒大蝦蒜香意粉$108
乾炒大蝦蒜香意粉

Iced Dirty$40
咖啡味不濃, 奶味較重, 味道一般
Iced Dirty

Iced Hazelnut Latte$42
榛子味濃, 奶夠厚身, 味道不錯
Iced Hanzelnut Latte

這餐廳沒有額外收取加一服務費, 環境普通(可能人密度高), 沒有打咭位, 食物質素可以, 分量較少. 唯一優勝是可以帶毛孩一齊進入有冷氣地方用餐, 不過這裡沒有毛孩食物供應

2021-08-01
20 分鐘 (堂食)
🔶龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬烏冬有蝦、沙律菜、蕃茄仔、紫菜、牛油果和木魚絲。牛油果好腍、烏冬滑溜。 欣賞佢龍蝦湯另外用壺裝住,夠曬熱。食客可以自行決定落幾多湯,唔會浸到個烏冬腍晒,幾好👍🏻。龍蝦湯好濃郁。 大蝦質地挺實,落左d香草🌿,另有啲胡椒粉味,辣辣地。另外奉送匙羹,比食客𢳂埋啲湯飲~🔶味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉勁多蟹籽,啖啖意粉都食到,加上紫菜同木魚絲,口感豐富~😋 蟹肉鮮甜。扁意粉軟硬適中有口感。旁邊仲有沙律菜,感覺輕盈。🔶海鹽焦糖雞翼甜中帶鹹,皮脆肉嫩。最鍾意佢單骨,食得好方便!🥳🔶朋友就嗌咗柚子蜜梳打。有氣梳打中和左柚子蜜嘅甜味。落左d香草有少少香味。🔶最鍾意飲花茶,本身以為呢間餐廳剩係有咖啡,估唔到都有花茶飲呀!真係「不只是咖啡」呀!😍即刻嗌左壺「玫瑰茉莉花茶」。茉莉花同埋玫瑰花好足料,沖出嚟嘅茶好香,飲完好舒服~🥰總括來講呢度環境舒適,食物質素高,下次會再嚟!
🔶龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

🔶味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉

🔶海鹽焦糖雞翼甜中帶鹹,皮脆肉嫩。
最鍾意佢單骨,食得好方便!🥳

總括來講呢度環境舒適,食物質素高,下次會再嚟
2021-08-06 34 瀏覽
不籽是咖啡同朋友去油麻地買野,就搵間文青CAFÉ 食晚餐,扮下文青先😍❤️🙆🏻‍♀️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128😋龍蝦湯用銅茶壺裝住,好有特色,唔怕烏冬會浸腍,龍蝦湯好濃郁,我們仲飲哂D湯,牛油果同大蝦同烏冬一齊食,味道好夾,而且牛油果同大蝦都好新鮮,正😆😆味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128😋份量好多,食入口好多蟹肉,再夾埋蟹醬,好好食,食唔停口,意粉旁仲有D新鮮沙律菜,好FRESH🥗🥰海鹽焦糖雞翼 $68😋好貼心,雞翼係單骨,而且食落脆香焦糖,好食,同朋友一齊開心SHARE❤️❤️熱朱古力 $35😋熱朱古力係採用天然法國可可粉,上面仲有拉花圖案,見到已經覺得好靚,飲落好濃朱古力味🌟海鹽忌廉朱古力鮮奶 $48😋🍹呢杯係期間限定飲品,賣相好吸引,上面放了滿滿的忌廉,下面有濃郁的朱古力鮮奶,再配合海鹽PERFECT MATCH😍😍💯整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:5/5地址:油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號舖
不籽是咖啡

味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5

地址:油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號舖
今日放工去左油麻地一間靚靚cafe到打卡食好西,係地鐵站出閘5分鐘內到,好方便。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128好signature嘅一道菜,好似餐廳入面好多人都叫左呢個野食。上枱個陣張龍蝦湯同烏冬分開左,你自己想加幾多湯就加幾多,同埋咁樣上枱之前唔會一直浸住個烏冬,唔會搞到個烏冬淋曬,食落口個陣仲好有口感。至於材料都好豐富,同埋個龍蝦湯好重味,感覺上會鹹少少,不過都唔錯嘅。味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128扁意粉好Al dente,每一淡都充滿左蟹嘅野,好爽,好足料!而且意料份量都好夠,男朋友食都好夠飽。胡麻醬秋葵 $48秋葵應有嘅水準,最重要係冷盤,夏天食真係一流!Matcha Latte $45唔錯,Matcha味都好夠,不過奶味差左小小。Chocolate $37朱古力味好香好好飲。Overall黎講,打卡真係好正,入店整體個感覺都好舒服,而且餐廳係pet friendly,當日食飯都有狗隻同場。

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128
味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128
胡麻醬秋葵 $48
秋葵應有嘅水準,最重要係冷盤,夏天食真係一流!
Matcha Latte $45
唔錯,Matcha味都好夠,不過奶味差左小小。
Chocolate $37
朱古力味好香好好飲。

2021-07-22
胡麻醬秋葵
呢間cafe上網都見到有唔少人去,位於油麻地,地點好容易經過左都冇留意👀。屬於係文青Cafe,裝修簡潔,位置唔算多。.📍龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬($128)Lobster bisque with avocado prawn Inaniwa udon noodles 烏冬以木碗盛載好有質感,另外附有鐵壺可以自行倒入龍蝦湯🦞,未食嘅感官體驗已經唔錯😌。烏冬滑溜但份量少,龍蝦湯質感稀而且感覺過於淡味,味道較失色。配料方面,蝦肉新鮮非常彈牙爽口🦐仲要有鮮味,牛油果份量唔少但食落有澀味🥑,另外食到有仲有少量蟹肉,整體上味道只係不過不失。.📍味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉($128)Crab Linguine扁意粉份量好多🍝,意粉白汁底,食落唔會好膩。表面加咗大量脆卜卜嘅蟹籽增加口感,另外仲有蟹肉同味增蟹醬做配料🦀,味道唔算濃郁,但都食到淡淡蟹味。加分為係落咗好多野菌🍄同洋蔥🧅做伴料,口感豐富,但相信如果味道可以調濃啲會更加好食。.📍海鹽忌廉朱古力鮮奶($48)Chocolate latte with sea salt cream但喺賣相已經好高分😍,朱古力唔會過甜,加上忌廉飲落香而順滑,飲到底仲有啲鹹

📍龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬($128)

📍味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉($128)
Crab Linguine

📍海鹽忌廉朱古力鮮奶($48)
但喺賣相已經好高分😍,朱古力唔會過甜,加上忌廉飲落香而順滑,飲到底仲有啲鹹味,真喺好邪惡但好好飲🍫。

📍Matcha latte ($42)
抹茶latte有拉花,感覺抺茶味超濃有回甘🍵。

呢間Cafe嘅食物唔算係好驚喜,坐落幾舒服,不過單計今次嘅食物回頭率就唔算高啦👉🏻👈🏻。
2021-08-01 136 瀏覽
不籽是咖啡新開嗰陣真係好多人排隊,我同朋友見到人龍就怕怕了🤣,最近放棄。Bookmark咗咁耐最近有機會嚟食,嚟個陣5點幾6點冇乜人龍,開心仔🤪🤪。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬佢湯同麵係分開上,到嘅時候你自己倒入去😗..個湯保持到個熱度,佢龍蝦湯味道唔會咸,就算飲好多都唔會好頸渴個隻幾鍾意清清地。不過我就覺得牛油果熱食真係有啲奇怪😆😆味增蟹膏醬蟹子蟹肉扁意粉嚟個時好大陣咸香嘅味🤣,勁足料d蟹醬佈滿哂d意粉。撈埋d忌廉都幾creamy..但重口味咗d,每一啖都食到蟹膏醬,但係係好味ga。海鹽焦糖單骨雞翼真心焦糖味就真係冇乜,單骨雞翼可以多肉返d。咁都炸得好香口嘅☺️☺️芝麻醬秋葵呢個冷盤小食,啱晒食完蟹膏醬嗰個扁意粉再食,可以中和返😁另外叫咗個兩杯野飲 Monjito同朱古力都唔錯😋

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

佢湯同麵係分開上,到嘅時候你自己倒入去😗..

味增蟹膏醬蟹子蟹肉扁意粉

海鹽焦糖單骨雞翼

真心焦糖味就真係冇乜,單骨雞翼可以多肉返d。
咁都炸得好香口嘅☺️☺️

芝麻醬秋葵

呢個冷盤小食,啱晒食完蟹膏醬嗰個扁意粉再食,可以中和返😁

另外叫咗個兩杯野飲 Monjito同朱古力都唔錯😋

🌟不籽是咖啡☕️• 今次嚟到位於油麻地嘅不籽是咖啡✨因為俾佢嘅龍蝦湯烏冬吸引住 所以其實bookmark咗好耐🔍門口有個打卡位幾靚 可以扮吓文青影吓相📸店內裝修以淺木色為主 行文青風格 令人感覺清幽舒適😚當日係週末晚上六點幾到訪 人流唔算好多 唔駛等位就入到🤩————————————————❶龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128呢款絕對係招牌菜✨烏冬上面鋪滿四隻大蝦、牛油果、沙律菜和紫菜絲🤤大蝦爽脆鮮甜彈牙 牛油果有半份 食落感覺好新鮮🥑龍蝦湯就放係迷你銅色水煲仔另上 可以確保食物唔會比熱龍蝦湯所影響!龍蝦湯入面仲有少量蟹肉😋飲有龍蝦味但唔算鹹 係可以飲埋啲湯😋整體嘅配搭都好有新鮮感 而且影出嚟幾特別📸用木製碗裝住食物 而且擺盤有心思 顏色配搭幾襯 加上隔離有個迷你銅色水煲仔 用嚟打卡都好靚😽❷味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128意粉上面鋪滿蟹醬、蟹籽、蟹肉和紫菜絲 仲有花菇片同埋茶樹菇😽配料多到要滿瀉嘅感覺✨配料和意粉撈勻後 啖啖都食到蟹嘅鮮味🥰再加上有忌廉汁陪襯 所以整體嘅味道口感都相當唔錯😋意粉份量都大份 食完都相當滿足😚❸海鹽焦糖雞翼 $68有六隻單骨雞翼✨所以食上嚟非常方便😚雞翼
🌟不籽是咖啡☕️

————————————————

❶龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128

❷味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128

❸海鹽焦糖雞翼 $68

有六隻單骨雞翼✨所以食上嚟非常方便😚雞翼炸得香口 而且食到焦糖嘅甜味 雞翼底下仲有啲沙律菜 配埋海鹽焦糖汁食都相當唔錯😋

➍胡麻醬秋葵 $48

依款其實係前菜✨大約有差唔多十條秋葵 胡麻醬嘅芝麻同秋葵嘅爽脆好夾🤤令人忍唔住一條接一條咁食🤩

❺熱情果高山茶 $40

高山茶嘅茶味濃郁✨再配埋熱情果嘅微甜 味道酸酸甜甜 飲完之後感覺好舒服好清新😚

❻ Espresso Soda $45

呢杯係espresso加梳打水同埋一片檸檬仔🍋頂層就形成左啲泡泡✨因為有汽嘅關係 個咖啡嘅果酸味飲落會更加突出!再加埋啲檸檬都幾清爽 幾過癮!🤣🤣🤣

總括嚟講環境真係幾舒服 約埋朋友兩個人坐喺度傾計 真係會傾到唔知時間🤣而且好乾淨 絕對唔會坐得唔舒服✨食物質素方面 個人覺得比起一般cafe出世 感覺到有心做好食物 再加上服務態度良好 我哋咁啱想搬位 店員都好落力幫助✨不過價錢定價比起其他同類型店舖高少少🤏🏻但整體來講都相當出色😽
————————————————
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑| 8/10
環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑| 8/10
回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
喺附近返工收工朋友介紹嚟呢度食飯,入到去Cafe嘅格局,再加埋佢嘅裝修好舒服,令到一日返工嘅煩惱一掃而空,好啱同朋友聚下傾下計🙃 食落嘢食都唔似一般Cafe得個睇字😆🔎 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128 龍蝦湯同埋烏冬分開上,令到烏冬打完卡之後都依然咁彈牙唔會林晒,啲大蝦🍤淡淡肉食落唔腥配個龍蝦湯咁樣食更加逼到個蝦味出黎,牛油果同埋其他配菜都好新鮮,男仔食都夠飽🤓🔎 味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128份量好足夠,撈埋嚟食一啖入面有齊蟹籽蟹肉好有質感,個醬唔算太鹹配埋爽口嘅意大利扁意粉係一個好好嘅fusion🤤🔎 胡麻醬秋葵 $48一個小食有成差唔多10條秋葵,咬落去新鮮,配襯埋麻醬用嚟做飯前小食都好開胃下☺️🔎 玫瑰茉莉花熱泡花茶 $58佢呢個花茶壺配埋碟上咁樣用嚟打卡一流,再加埋佢個花茶壺冇過濾網,可以直接倒埋啲玫瑰花出嚟飲,個香味更加重,夏天飲玫瑰花茶對於香港都市人來講都係相當唔錯,可以疏肝解鬱,減一減都市人嘅壓力🙃🔎 海鹽忌廉朱古力鮮奶 $48飲落好邪惡朱古力味好濃烈,期間限定不解釋,飲完杯嘢已經好飽肚好滿足🤪-📍 不籽是咖啡 (油麻地)油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號舖

🔎 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128

🔎 味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128

🔎 胡麻醬秋葵 $48

🔎 玫瑰茉莉花熱泡花茶 $58

🔎 海鹽忌廉朱古力鮮奶 $48

📍 不籽是咖啡 (油麻地)
油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號舖
  • 味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
原來呢間cafe就係喺油麻地中華書局隔離嘅掘頭路嗰度(唔知我講咩就let it go啦🤣)今日坐窗口位都幾舒服喎☺️好彩早尼7點幾已坐滿哂人了🤡✨龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬✨$128🥑🦞呢個打卡一流📸🤩自己負責倒熱辣辣ge龍蝦湯落個碗度😍湯底味道都唔錯😋稻庭烏冬夠煙韌🍜牛油果🥑大大塊😍大蝦🦐都新鮮彈牙滿足💕✨味增蟹醬蟹子蟹肉扁意粉✨ $128🦀想講 好大碟意粉啊喂🤣1個女仔應該食唔哂蟹醬味道都幾香濃😋撈埋d蟹子一齊食都幾正但如果d醬可以再多d就更好🤭✨iced matcha latte✨ $45🥛🍵上枱係一杯鮮奶ge模樣😂估唔到攪均左之後matcha味又幾濃喎🥰💚

今日坐窗口位都幾舒服喎☺️

• 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
  • 味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
  • Matcha Latte
2021-07-30 89 瀏覽
本人都bookmark 左好多cafe 今次專登過海去搵食, 見個個都離食佢個好出名既龍蝦湯牛油果烏冬,果然見到每枱都有order , 亦都有好多人寫食評,我就冇揀到,試咗佢呢個all day breakfast , 份量真心唔算少,黑松露炒蛋好香但味道偏淡,配牛油果沙律好fresh, 牛角包亦好鬆脆,我本人都食唔曬😜 整體係好食既。試咗佢哋杯Dirty , 偏向nutty 感覺,個人覺得啡同奶比例岩我個人口味,而且最緊要奶夠凍,咁先飲得到佢哋嘅分層感覺,慢慢飲睇住啡同奶混合好治癒☺️
本人都bookmark 左好多cafe
all  day  breakfast +dirty

2021-07-30
all  day  breakfast +dirty
2021-07-26 2826 瀏覽
我終於去到呢間很人氣的不籽是咖啡 @_not.just.coffee 了!!! 🤩 見好多人都有係度打卡,我當然要來朝聖下😍 遲到好過無到!🤣 我要進來了!!!🤣 最多人打卡既熱點就係在窗邊位擺放招牌菜式,小肥妹好幸運獲得窗邊位影相食飯😍😍 果然是傻人有傻福🤪 講返正題先,要食就當然食最好既! 招牌菜式是必須的! 是晚就食左以下:..🦞龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬Lobster blique with avocado prawn Ineniwa udon noodles當然要必點呢樣先啦!!😚 龍蝦湯用金色的茶壺裝住,很有特色呢,湯與烏冬分開的安排,避免了烏冬被湯汁浸耐左而變軟,失去彈性,很貼心的安排喔,一定係知道我們都要相機食先(笑)好吧,靜悄悄的說,食完烏冬之後,我飲哂成碗湯😍😍果然不負「湯后」之美名😎🤣 對,我家人為我取的,因為我超!愛!喝!湯!(所以小肥妹識煲湯😌)說說湯頭,飲得哂成碗即證明係好飲🤪龍蝦湯極濃郁極鮮,而且份量好多!烏冬勁吸收湯汁,食落真係好好味,牛油果勁多,好軟熟;4隻蝦都勁爽勁鮮,加埋大量紫菜一齊食,層次豐富,好有風味😋..🦀味噌蟹醬蟹籽蟹肉意粉 Crab Li
🦞龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
🦀味噌蟹醬蟹籽蟹肉意粉 Crab Linguine
勁足料既蟹蟹蟹啊🤩無論係蟹醬、蟹肉同蟹籽都勁濃蟹味,撈埋意粉食好惹味!蟹肉超多!醬汁好creamy,呢個係撈意粉,就唔係湯咁,所以又係極入味!再加面上鋪滿木魚絲同紫菜,好有日本風味,而旁伴有沙律,成個配搭好fresh!!.
🍗海鹽焦糖雞翼
Sea-salted Caramel chicken wings
甜與鹹互相交融的醬料,配雞翼食,很滋味呢~.
🍦爆谷雲呢拿雪糕 Vanilla ice-cream with popcorn
造型杯子超可愛!底部是球體,所以放在枱上會自動打斜,透明杯身向上收窄,內裡是極香極滑的雲呢拿雪糕,好好食!好香滑!配埋一粒粒脆卜卜既爆谷,增加口感!.
☕️凍朱古力咖啡 Mocha
天氣太熱,一定要飲凍咖啡🤣 朱古力味濃而不太甜,配埋咖啡既濃香,好飲又消暑!.
🍫凍朱古力 Iced Chocolate
採用天然法國可可粉,難怪味道不會太甜兼保留原始的味道,超解渴🤣.
這裡空間不大,位置不多,但餐廳坐落在內街角落,別有一番風味,而且門口戶外位是大熱打卡位哦~遠望先留意到樓底很高,高達兩層呢!呢度開張左咁耐還是坐無虛席,很受歡迎喔👍🏻
2021-07-15
  • 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
  • 味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
2021-07-26 107 瀏覽
不籽是咖啡☕️位於油麻地一條唔起眼既巷中,我地成日路過都無留意到呢個位🥺餐廳無論係門面定內裝潢都行簡約風,岩哂文青打卡📸整體感覺舒服,得閒黎坐下、飲下野🍵同朋友傾下計都唔錯💕不過小店面積唔大,唔知假期會唔會好多人呢~☑️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 ($128)賣相特別,龍蝦湯用茶壺另上🦞鮮味且有絲絲龍蝦肉(?) 大蝦有4大隻🍤灑上黑胡椒調味,肉質爽彈。烏冬彈牙,配上creamy的牛油果,整體幾清新~☑️味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 ($128)有齊蟹醬、蟹籽、蟹肉,一過有三重口味😍鹹香鮮味😋味噌味唔算突出,忌廉令到成個意粉更加濃厚,扁意粉掛滿醬汁,味道唔錯~☑️胡麻醬秋葵 ($48)秋葵新鮮,份量十足,配上胡麻醬,簡單健康😝☑️Match Latte ($42)抹茶粉容易沉底,飲之前記得要攪勻😳面頭有厚厚一層奶泡,口感幾綿密,整體亦唔會太甜~☑️海鹽忌廉朱古力鮮奶 (48)朱古力鮮奶濃郁,配上海鹽忌廉,絕配😆超級邪惡‼️

☑️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 ($128)
賣相特別,龍蝦湯用茶壺另上🦞

☑️味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 ($128)

☑️胡麻醬秋葵 ($48)
秋葵新鮮,份量十足,配上胡麻醬,簡單健康😝

☑️Match Latte ($42)

☑️海鹽忌廉朱古力鮮奶 (48)
朱古力鮮奶濃郁,配上海鹽忌廉,絕配😆超級邪惡‼️
2021-07-24 92 瀏覽
呢間cafe我諗大家都唔陌生,之前經過幾次都見到門口有人等位,呢晚特登六點前去,可以唔使等位就入得 (*´∇`*).龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128 🦞呢度嘅招牌菜式之一,差唔多每張枱都有叫。牛油果大蝦沙律配稻庭烏冬再加上龍蝦湯,呢個組合幾有新意。擺盤吸引,用木盤盛上,旁邊金屬茶壺入面係龍蝦湯,自行倒落烏冬入面。龍蝦湯味道鮮甜,飲落比一般嘅更清爽,唔會太濃太鹹。稻庭烏冬口感細滑,吸引晒湯汁精華,配埋紫菜及木魚絲,更有日本風味。.味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128 🦀呢個亦都係招牌菜式,扁意粉配上蟹醬、蟹籽及蟹肉,有三重蟹嘅滋味。忌廉醬汁唔會好膩,突出到蟹醬蟹肉嘅鮮味,加上蟹籽更增加口感,配埋沙律菜食得更健康。海鹽焦糖雞翼 $68 🐥雞翼預先拆成單骨,食落好方便。雞翼表面沾滿焦糖,炸得非常香脆,雞肉亦唔會太乾。.Ice Hazelnut Coffee $42 ☕️有淡淡榛子味道,牛奶及咖啡比例適中。.菊花茉莉花茶 $58 🍵氣味清香,味道清新。.總括而言:小店走日式簡約風,幾有文青feel,地方雖然唔大,不過樓底夠高而且有大大面玻璃窗,感覺幾放鬆,室外仲有靚靚文青打卡位。食物質素及味道都

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128 🦞

味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128 🦀

海鹽焦糖雞翼 $68 🐥

Ice Hazelnut Coffee $42 ☕️
有淡淡榛子味道,牛奶及咖啡比例適中。
菊花茉莉花茶 $58 🍵
氣味清香,味道清新。

總括而言:小店走日式簡約風,幾有文青feel,地方雖然唔大,不過樓底夠高而且有大大面玻璃窗,感覺幾放鬆,室外仲有靚靚文青打卡位。食物質素及味道都唔錯,但用餐座位唔多,如果唔想等位,建議大家盡量早啲去,我哋食完外面已經好多人等位喇!
2021-07-24 84 瀏覽
海鹽焦糖單骨雞翼$68香脆唔油膩,即炸熱辣辣。有海鹽做平衡唔會甜到漏龍蝦🦞湯配牛油果🥑大蝦🍤烏冬$128湯底龍蝦味濃郁唔死咸,口感順滑又夠熱。牛油果軟滑唔會苦,大大隻就算半個份量都好夠。4隻大蝦好豪氣,非常爽口彈牙。烏冬質感煙un ,配埋熱辣辣嘅龍蝦湯食好幸福架😻😻沙律(我唔記得左個名呀🤣)$88(好似)其實一般cafe菜沙律係咩味我諗大家都好清楚,但呢個我覺得好有心思,首先係佢加左食用花,已經令成件事升lv 左,名貴左。加上佢加入雞齋粒碎,估唔到個味可以咁得意,比起用煙肉更出色😍😍👍Mocha ☕️ 勁中意個畫花,好香濃嘅朱古力味🍫,好厚身,一點也不吝嗇用料

海鹽焦糖單骨雞翼$68
香脆唔油膩,即炸熱辣辣。有海鹽做平衡唔會甜到漏

龍蝦🦞湯配牛油果🥑大蝦🍤烏冬$128
烏冬質感煙un ,配埋熱辣辣嘅龍蝦湯食好幸福架😻😻

沙律(我唔記得左個名呀🤣)$88(好似)

Mocha ☕️
勁中意個畫花,好香濃嘅朱古力味🍫,好厚身,一點也不吝嗇用料

2021-07-20
在IG看到很多人到這裡打卡,而且評價好像不錯。晚飯時間原來人不多,可以隨便選位坐。餐牌主要以pasta為主,款式也算多。☀龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬☀這個每枱都點,金壺裝著龍蝦湯,可以讓你自行加湯,不怕稻庭烏冬變淋。可惜的是稻庭烏冬本身偏軟,我喜歡較有咬口的。龍蝦湯很香,但偏鹹,不過整體幾好吃。☀味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉☀意粉的份量超級多!蟹醬不腥,也算啖啖蟹肉,調味稍淡,也吃不出味增味道。意粉的質地是我喜歡的偏硬質地。☀黑松露雜菌扁意粉☀必須再說的是意粉份量好多,這個調味很足,黑松露味超香,頗多忌廉。最後是吃不完的。☀海鹽忌廉朱古力☀說是期間限定,頗香濃的。
☀龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬☀

☀味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉☀
黑松露雜菌扁意粉
☀黑松露雜菌扁意粉☀

海鹽忌廉朱古力
☀海鹽忌廉朱古力☀
說是期間限定,頗香濃的。
2021-07-21
黑松露雜菌扁意粉