2020-11-16 173 瀏覽
呢間係大街小巷 行日系風格 幾闊落舒服💁🏻‍♀️食物同咖啡都有水準🥺 真係接受唔到叫cafe但咖啡難飲...❣️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128呢度最招牌٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 又真係幾好食喎衰鬼🤤龍蝦湯保溫做得好好 到後期自己加湯都仲係熱😚龍蝦湯好飲又俾左好多 可以就咁飲湯😂烏冬滑 大蝦嘅肉好結實 唔係雪蝦加好多分🦐加埋牛油果份量多得滯😂 真係食唔落🤰🏻難得可以做到賣相靚 健康又好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)❣️黑松露雜菌扁意粉 $88係我cafe嘅例牌😂 簡單好食擺盤有心機💁🏻‍♀️比起其他Cafe黑松露味幾出 意粉有咬口👍🏻❣️麻醬鮮山藥 $38朋友問我咩係山藥😂 咪准山 食咗咪知🤗❣️海鹽焦糖雞翼 $68好正嘅單骨雞翼 炸得香脆 甜度剛好🙆🏻‍♀️❣️Latte $38見到個拉花都知正😍 咖啡質素Approved‼️好香濃 係我嘅生命之水☕️☕️❣️Iced mocha $45唔想飲咖啡味咁濃 可以試mocha👅擺咗一陣先飲 都唔會飲到粉 溶得好好✅先飲到朱古力味再飲到咖啡 我都好鍾意🥰
呢間係大街小巷 行日系風格 幾闊落舒服💁🏻‍♀️

❣️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128
呢度最招牌٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 又真係幾好食喎衰鬼🤤
龍蝦湯保溫做得好好 到後期自己加湯都仲係熱😚
龍蝦湯好飲又俾左好多 可以就咁飲湯😂
烏冬滑 大蝦嘅肉好結實 唔係雪蝦加好多分🦐
加埋牛油果份量多得滯😂 真係食唔落🤰🏻
難得可以做到賣相靚 健康又好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

❣️黑松露雜菌扁意粉 $88

• 海鹽焦糖雞翼
  • 黑松露雜菌扁意粉
  • Mocha
2020-11-05 423 瀏覽
最近的某一晚,來到這間近期人氣極高的咖啡店吃了一頓晚飯,因為我在晚上六時便來到,所以只是等了一會便可入內用餐。店子地方不大,陳設簡單,不過座位與座位之間的距離太短,就坐得不太舒服。來吃東西的都以女生為主,男士就不太多了。看看餐牌,食物款式貴精不貴多,意粉有五款,冷麵有兩款,烏冬、漢堡與沙律更只有一款。除此之外,還有 All Day Breakfast和數款特色小食。至於飲品方面,咖啡選擇較多,咖啡以外,就還有朱古力、花茶和梳打等可供顧客選擇。 「龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬」($128)是這兒的特色招牌菜,更是店內唯一的烏冬主食。這次一試,覺得的確不錯,另上的「龍蝦湯」雖還可再濃郁些,味道仍佳,而且夠熱。至於那稻庭烏冬,確實十分爽滑,三隻大蝦爽彈又夠味道,牛油果雖稍硬,不夠軟滑,整體仍然可取。老婆仔的 All Day Breakfast,材料有黑松露炒蛋、日本腸、三文魚、牛油果,雜菌、牛角包、沙律菜和小蕃茄,份量正常,不會極多,也不會太少。黑松露炒蛋炒得挺不錯,既香且滑,日本腸也好味,其他材料正正常常,不特別好,也不差。店名雖是「不籽是咖啡」,但一場來到,也想喝杯咖啡,不愛喝熱飲的我就來
店名雖是「不籽是咖啡」,但一場來到,也想喝杯咖啡,不愛喝熱飲的我就來一杯一定是凍飲的 Dirty好了。這兒的 Dirty味道偏苦,不是我最喜歡的味道,要是可稍甜一點,我會更加受落。
至於老婆仔的 Mojito Soda,味道清新酸爽,開胃解渴。
這兒的食物款式的確是頗有特色的,賣相精緻,而且味道也不差,加上有靚咖啡可喝,難怪會吸引到那麼多顧客來吃東西和打卡,成為近期其中一間人氣咖啡店了。
2020-09-14 7371 瀏覽
這家十分日系的新Café「不籽是咖啡」💫晚上時份到來有位子❤️味道同打卡一流之選🙆🏼‍♀️🍵綠茶素麵 燒鯖魚 $88 Gold Green Tea Soba Noodles 🍵日系菜式綠茶素麵配柚子泠麵汁,冷麵汁有柚子酸酸甜甜味道第一次食到冷麵汁入面加柚子😆冷麵汁附有小冰粒,冷麵汁溫度唔會降低👍🏻👍🏻鯖魚燒得剛剛好,加上新鮮檸檬汁,突出鮮味💫🍝味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 Crab Linguine $128🦀蟹膏蟹肉蟹籽混合一體,一次過食到3種不同口感的蟹味,極Creamy蟹味又濃郁,扁意粉中部有點厚身帶點彈性,掛上蟹味濃郁的忌廉汁,不得之了🤤🍗海鹽焦糖雞翼 $68 Sea-salted Caramel Chicken Wings表面撤上海鹽,以焦糖醬汁的單骨雞翼方便食用,雞肉嫩滑,醬汁甜甜咸咸的好特別🤣店員貼心地附上一個小盤子放雞骨👍🏻 🍓野莓梳打🥤Berry Soda $45冰涼的梳打,打汽十足,野莓酸酸,消暑一流。🥭熱情果高山茶☕️ Passion Fruit Mountain Tea $40熱情果味道帶淡淡甜味,配上高山茶清淡之選

🍵綠茶素麵 燒鯖魚 $88
Gold Green Tea Soba Noodles

🍵日系菜式綠茶素麵配柚子泠麵汁,冷麵汁有柚子酸酸甜甜味道

鯖魚燒得剛剛好,加上新鮮檸檬汁,突出鮮味💫

🍗海鹽焦糖雞翼 $68

🍓野莓梳打🥤Berry Soda $45
冰涼的梳打,打汽十足,野莓酸酸,消暑一流。

熱情果味道帶淡淡甜味,配上高山茶清淡之選
2020-08-30 8904 瀏覽
是日假期過左去油麻地呢間新開嘅文青咖啡店「不籽是咖啡」嘆返個Brunch~室內樓底極高,空間感十足,感覺好舒適柚子梳打有氣梳打水加入甜甜的柚子蜜,天氣熱辣辣飲用就冰涼透心嚕鮮奶咖啡奶泡輕盈細密,咖啡入口好順滑,鮮奶及咖啡比例恰當剛好海鹽焦糖雞翼雞翼一分為二成單骨雞翼,生炸得好香脆。表面沾上海鹽焦糖,鹹鹹甜甜的好特別鰻魚滑蛋漢堡配松露薯條牛肉漢堡包就食得多,呢度竟然有我最愛嘅鰻魚滑蛋漢堡!漢堡包微微烘至金黃色,中間夾著的鰻魚份量絕不吝嗇,厚切又肥美,滿有鰻魚香~同嫩滑炒蛋係絕配呢!旁邊伴有金黃香脆炸薯條,灑上松露後更添香氣全日早餐All Day Breakfast食Brunch又點少得全日早餐呢!豐富嘅配料有:牛角包🥐、黑松露炒蛋、日本腸、煙三文魚、牛油果🥑、沙律菜、蕃茄仔、雜菌。個人最鍾意係黑松露炒蛋同牛角包,夾埋一齊食perfect呀

柚子梳打

有氣梳打水加入甜甜的柚子蜜,天氣熱辣辣飲用就冰涼透心嚕

鮮奶咖啡

奶泡輕盈細密,咖啡入口好順滑,鮮奶及咖啡比例恰當剛好

鰻魚滑蛋漢堡配松露薯條

全日早餐All Day Breakfast

2020-08-22 5434 瀏覽
近期新晉的打卡Cafe非「不籽是咖啡」莫屬🌿室內空間設計簡潔 沒有太多打卡位 大家可以專心進食反而門口位置真的很好拍 外面放有兩張長板凳 仲有我最喜歡的特色地磚同埋植物 🥰 (發現自己對好看的地板真的毫無抵抗力)影相真的超好看的👍🏻.平日的人流都異常地多 要預留時間排隊難以想像假日會點😂 強烈建議大家等熱潮過後再訪多人到想影下門口的全景都影不到 因為店外全是人👀.🔸龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$128🔸當日大蝦賣光了 所以改用帶子代替龍蝦湯十分濃郁 味道相當不錯 飲落亦唔會太咸或太稠帶子都煎得頗香口 稻庭烏冬仍然係一貫的品質但係牛油果同龍蝦湯。。。兩樣東西真的不太match呀🤯倒入湯後 牛油果變熱了 然後又滲有龍蝦湯汁.... 嗯🧐 .🔸綠茶素麵配燒鯖魚 $88🔸食法同沾麵一樣 特別喜歡沾麵的柚子味噌汁 帶有柚子味 酸酸甜甜 沾上麵條食 口感相當清新但素麵的麵質比較易斷同易碎 可選配鯖魚/炸蝦 我地揀選了鯖魚 好像份量較多 比較划算另外鯖魚肉質嫩滑 微微煎了外層 如果煎得香口啲 相信會更好食 唯魚骨真的挺多 每一啖都要睇清楚無刺才放進口🤭.🔸Latte $38 (+$18)🔸🔸野莓梳打
近期新晉的打卡Cafe非「不籽是咖啡」莫屬🌿

🔸龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$128🔸
當日大蝦賣光了 所以改用帶子代替
龍蝦湯十分濃郁 味道相當不錯 飲落亦唔會太咸或太稠
帶子都煎得頗香口 稻庭烏冬仍然係一貫的品質
但係牛油果同龍蝦湯。。。兩樣東西真的不太match呀🤯
倒入湯後 牛油果變熱了 然後又滲有龍蝦湯汁.... 嗯🧐

🔸野莓梳打 $45 (+$25)🔸
每點一個主食 餐飲可以減$20
試了一啡一梳打
Latte的拉花幾靚 味道不過不失
夏天飲梳打相當解渴 賣相吸引 不會過甜 難得地無我最怕的藥水味 很不錯👍🏻
3天前 0 瀏覽
我們來到的時候是七點多,過了10分鐘又有另一組客人來,那時待應告訴他們已經截龍了因為營業時間到九點,所以很早截龍,想來嘅朋友記住要早啲到,因為都人流多,要排隊食物賣相很好,份量較少,男生吃會不夠飽🍜龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬非常適合打卡,客人可以自己用茶壺將湯倒入烏冬。龍蝦湯非常濃郁,飲完都冇好口渴不過份量不是很大,朋友要飲晒成碗湯先覺得夠飽🍟海鹽甜薯薯條很脆👌🏻切得偏幼,不過我喜歡⭐️⭐️🍝味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉⭐️⭐️👍🏻份量很足夠,很creamy 蟹嘅味道非常濃郁🍔鰻魚滑蛋漢堡配松露薯條個包係嘉頓嗰啲包,比較細個,不過都有用牛油烘到,係酥脆嘅因為個包好細,所以顯得塊鰻魚好似好大舊,其實唔大嘅沒有很大驚喜

食物賣相很好,份量較少,男生吃會不夠飽

🍜龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
不過份量不是很大,朋友要飲晒成碗湯先覺得夠飽

🍟海鹽甜薯薯條
很脆👌🏻切得偏幼,不過我喜歡

⭐️⭐️🍝味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉⭐️⭐️👍🏻
份量很足夠,很creamy
蟹嘅味道非常濃郁

🍔鰻魚滑蛋漢堡配松露薯條
個包係嘉頓嗰啲包,比較細個,不過都有用牛油烘到,係酥脆嘅
因為個包好細,所以顯得塊鰻魚好似好大舊,其實唔大嘅
沒有很大驚喜
呢間係油麻地新開既日系小木屋cafe,好多人黎左打卡。見野食同環境都幾吸引,今日就等我都係試下先。乾炒大蝦蒜香意粉 Garlic Prawn Linguine $108炒意粉比起有汁既意粉乾身同有嚼勁少少,男友幾鍾意食。大蝦食落爽口彈牙,唔會油膩。連埋蒜香真係好滋味。---黑松露雜菌扁意粉 Truffle Mushroom Linguine $88通常係menu見到都忍唔住必點。黑松露味幾濃郁,意粉al dente有咬口。份量都幾多。----雞軟骨餃子Japanese Chicken Cartilage Dumplings $68望落似春卷,外皮炸得金黃脆口,入面係肉餡夾著雞軟骨,岩哂鐘意食炸野嘅朋友----抹茶拿鐵 Matcha Latte $45濃抹茶澀味,唔會苦,加左冰會淡味少少。想飲濃味可能嗌熱飲會fit d。----菊花茉莉花茶Chrysanthemum & Jasmine Tea $58清熱滋潤,食完truffle sauce咁heavy,去膩啱啱好

---

抹茶拿鐵 Matcha Latte $45

----
平時成日都Tea time 時間去cafe,次次都等位等到都唔想幫襯🤷🏻‍♀️,今次就試下夜晚先去依間近期大熱既cafe,果然唔洗排隊🤣,好興奮!店內以日式木系簡約風為主,文青feel,感覺舒服。我地選擇咗龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬(HK$128)價錢偏貴,份量唔多!以為龍蝦湯就一定好鹹,所以未食時以為得個樣🤔都係為影吓相!估唔到都幾好食喎👍🏻湯既鹹味岩岩好,唔會杰撻撻,烏冬好滑,大蝦彈牙,但個人覺得個牛油果除咗顏色配襯ok😂,其實同個湯同烏冬係唔match的!燒鯖魚綠茶素麵(HK$88)佢地既冷麵汁係有淡淡既柚子味,酸酸甜甜配抹茶冷麵,好開胃,味道唔錯🤤,鯖魚亦都算大條,好食!Yuzu Honey Soda (HK$38)依杯好飲😋柚子味岩岩好,好清新既感覺,推介!Americano (HK$37) 咖啡味濃,但就偏酸,個人黎講就一般般。

燒鯖魚綠茶素麵

燒鯖魚綠茶素麵
2020-11-19 8 瀏覽
相信呢間日系文青小店應該都幾為大家所認識?呢間係油麻地天后廟附近帶日式嘅文青咖啡店不籽是咖啡 • NOT JUST COFFEE大大嘅店面配上淺木色窗框嘅半高玻璃,感覺已經好開陽!特色嘅地磚同大大棵嘅綠色植物,睇見個人都開心啲🌱☘️🌿室內都大致一樣,白色帶自然掃痕嘅水泥牆身。裝飾擺設上多佐啲乾花,整體都係走淡淡嘅色系路線。.今次都真係無點到咖啡,反而叫佐杯無酒精成份嘅Mojito🧊啱晒呢個熱辣辣嘅天氣好refreshing😌🌿.龍蝦湯好濃郁配落個烏冬度啱啱好🤤烏冬食得出係急凍嗰啲手打烏冬,好滑又好有咬口!而且有得自己斟個熱湯,啱晒比你打卡之餘啲烏冬又唔會長時間浸住喺啲湯到影響麵質👍🏻.見weekend都會好多人排隊等,都係建議搵個sunny weekday去好喎😂
相信呢間日系文青小店應該都幾為大家所認識?

呢間係油麻地天后廟附近帶日式嘅文青咖啡店

不籽是咖啡 • NOT JUST COFFEE

2020-10-03
2020-11-17 9 瀏覽
不籽是咖啡係最近新開係油麻地嘅cafe☕️,餐廳入面環境都好舒服,樓底都好高,空間感十足!唔會覺得壓迫,裝橫簡潔,門口位都好啱同朋友打卡📷梅子素麵配吉列蝦🍜🦐($88)哩個梅子素麵配有柚子泠麵汁,食落有少少柚子酸味,感覺清新開胃🌿,而梅子素麵方面,梅味都幾突出,同泠麵汁一齊食好搭👍🏼,不過麵質口感上就有點冧身🤔,如果麵質彈性啲,整體會更好🤡,而吉烈蝦質素一般,似普通雪藏貨,無咩特別。

梅子素麵配吉列蝦🍜🦐($88)
梅子素麵配吉列蝦
梅子素麵配吉列蝦
  • 梅子素麵
2020-11-15 38 瀏覽
星期六中午12:45到達,已有4-5組人在排隊。 不過都不是排了很久,大概15分鐘左右吧。點了Signature龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬。 味道一般,中蝦有3隻,不過牛油果都夠多, 味道沒有驚喜,所以$128有點貴。本想點甜蕃薯條,但店員說沒有得供應,所以改點黑松露忌廉芝士薯條,因用直長身鐵筒裝食物,很多黑松露都沉了在筒底。芝士忌廉醬只有表面的薯條有沾到, 所以吃到中段就變了平平無奇的無醬薯條。 我們要求店員給我們一些沙律醬, 他們說醬是調教了每份限定的份量, 所以不會有額外的醬。 我說連沙律醬都沒有? 他說沒有, 只有茄汁。我們對此很失望。 另外點了一杯Dirty及Iced mocha,份量偏小。 另外店員常常都找不到號碼牌,幾次都拿著我們的食物或飲品行過我們都看不到我們已放得很明顯的號碼牌。

黑松露忌廉芝士著條
2020-11-13 26 瀏覽
不籽是咖啡☕就是因為呢個名吸引左我去試一試😎一入去感覺到係舒服的環境店仲有紫外光燈殺菌,食得安心👍👍韓國柚子蜜soda🍹唔會太甜💕最鐘意有氣的飲品味噌蟹子蟹肉意粉🍝平時蟹肉意粉就多食,但好少會用味噌去煮😋呢個配搭好新穎,亦都好夾鰻魚burger🍔超長的鰻魚大過包🍔🤣仲有勁多薯條🍟好好味仲有單骨雞翼🥰食到已經10 成飽full😝 侍應哥哥態度好、友善,哥哥超好人,又有熱誠,見我地食飽飽就過黎問我地味道好唔好,夠唔夠食,下次會再來幫襯
不籽是咖啡☕
就是因為呢個名吸引左我去試一試😎
一入去感覺到係舒服的環境
店仲有紫外光燈殺菌,食得安心👍👍

韓國柚子蜜soda🍹唔會太甜💕最鐘意有氣的飲品
食到已經10 成飽full😝

早前被特別的龍蝦湯牛油果烏冬吸引,便開始注意不籽是咖啡,今天終於約到好友去午餐。原來位置就在學生時期常到的中華書局側巷,隱於鬧市中,門口位置闊落,長椅側有盆栽,應該是不少人拍寫真的好地方。推開木門,地下用餐空間不大,但樓底高;米白與木系交織: 正中一大桌、窗邊高椅、靠石灰牆則是二人座,還有一矮桌。早上11時多到店,不算餓,便只點了一個主食、兩個小吃及兩杯飲料,蟹肉扁意粉非常好吃,剛上桌或冷掉吃都美味,即時位列個人本年最愛意粉! -#味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128 沒選特別的,選了名字中有「蟹蟹蟹」的扁意粉! 拌勻來吃真是滋味悠長,蟹醬應該是最大功臣。蟹醬不是想像中的鹹,與忌廉混合,再和軟軟的鮮蟹肉共吃,第一口已有驚喜,蟹肉獨有的鮮味恰到好處。蟹籽微添爽脆口感,還有菇菌的助攻。一盤還份量十足,極之推薦! -#海鹽焦糖雞翼 $68 雞翼經炸,所以皮都焦脆,淋上微甜海鹽焦糖醬,應該無人能抗拒吧!常聽朋友,特別是女性朋友說在外不吃雞翼、蝦等多骨/殼的食物,因此雞翼弄成單骨是個好方法! 像我: 自在地一口吃掉肉,再把一根骨吐出。 -#麻醬鮮山藥 $38 視作前菜很不錯,貪山藥即淮山清爽養胃。喜

#味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128

#海鹽焦糖雞翼 $68

#麻醬鮮山藥 $38

視作前菜很不錯,貪山藥即淮山清爽養胃。喜歡吃脆脆山藥的人勿錯過。

熱情果高山茶

#熱情果高山茶 $40

未拌前喝第一口覺得甜,但越喝,茶味越出眾,甜度也漸漸沒入其中,而熱情果難得沒搶味。不知有否嚐錯,一直覺得口腔中有苿莉茶味徘徊。

柚子蜜梳打

#柚子蜜梳打 $38

朋友點的,我偷喝一口,就是日常喝的柚子蜜,只是這杯是加了汽,而且更好拍照的版本,哈哈!

2020-11-09
熱情果高山茶
柚子蜜梳打
  • 味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
2020-11-07 74 瀏覽
平日Lunch都好多人排隊呀嗰日好彩1230去到前面得一個人 等咗5分鐘就入得 但喺入面之後見到岀面好多人等喇✨甲羅燒小法包🦀hk$78蟹膏上面放咗好多蟹子 Baguette 烘脆咗 如果多2塊包就好 因為蟹膏有啲咸 另外係 依個小法包好耐先上到 等咗差唔多成40分鐘 所以趕時間真係唔好叫😂✨吉列蝦綠茶素麵 hk$88依個個樣好靚 吉列蝦係正常 但麵真心唔好食 啲麵煮太耐 一夾就斷 仲要冇綠茶味😫✨Latte✨chocolate飲品拉花都好靚 咖啡好香同朱古力好濃👍🏻
平日Lunch都好多人排隊呀

✨Latte
✨chocolate
飲品拉花都好靚 咖啡好香同朱古力好濃👍🏻

2020-11-06 38 瀏覽
食物: 大蝦龍蝦湯烏冬 (龍蝦湯要飲晒佢,蝦好彈牙,不過烏東分量較少) + 梅子冷面配鯖魚 (唔好倒啲汁落啲面,建議食的時候放啲面落去玷。冷分量夠大碟) 飲品:Latte (拉花靚,但d咖啡豆一般,不過都有 starbucks quality )環境:店外等位的椅系一個好好的打卡位。店內影相的話,就要揀坐吧檯食品比飲品出色,Around 20:00 就last order, 想食就要早d去。