2011-03-03 176 瀏覽
叫咗個二人餐虎蝦,有d前菜就一般度度都咁上下,虎蝦:好好味~~令人想再叫多隻食,但個餐都好多嘢好足夠,所以最後都無加到。龍脷柳:煎得好香個樣好靚金黃色,加上配料唔錯,係略嫌香草多咗少少,本人對香草唔太愛好。冬菇、瓜:各一份少食又幾滋味。安格斯牛扒:要咗6成熟~~好好味好多肉汁~~一d都唔會"un"炒烏冬:炒得好香入面嘅椰菜我覺得炒得仲好味過佢另一碟清炒什菜甜品:我揀咗雞蛋布丁,好味~~不過份量太少.....如果x2就好啦!哈哈~~朋友食果個芝麻雪榚佢都話好味不過又係x2就好啦!整體都唔錯幾滿意,下次要再去試埋佢嘅活鮑魚同埋魷魚筒同帶子皇先得。
叫咗個二人餐虎蝦,有d前菜就一般度度都咁上下,
冬菇、瓜:各一份少食又幾滋味。
2011-03-02
15 分鐘 (堂食)
  • 虎蝦,牛扒,雞蛋布丁
2010-12-09 165 瀏覽
上星期同朋友來呢間上野食鐵板..係朋友介紹.話食物ok..價錢合理.. 我地點左個$688二人龍蝦餐..但埋單就8百幾.價錢都算合理掛... 龍蝦餐有沙律..刺身...鐵板龍蝦.龍脷柳.鵝肝多士..炒雜菜..炒飯..龍蝦湯同甜品..都幾多野食.我就飽到食唔晒..但我朋友就話要返屋企煮公仔麵 沙律和刺身都係好普通..只係例行公事... 龍蝦好生猛..上板仲識郁..師傅擰住刀叉轉來轉去玩雜技.開龍蝦..可能係工作雖要掛...不過開龍蝦既過程都係好普通..龍蝦既味道比例濃.可能係我比較食淡.. 龍脷柳用牛油煎..可能用得太多牛油.食落比較漏.但又冇咩牛油香..最後加埋檸檬汁..很怪既配搭 鵝肝多士.鵝肝唔知係用咩貨.煎既時候完全聞唔到鵝肝香同埋煎得干左少少...食唔到有鵝肝油既感覺.. 炒雜菜同炒飯亦只係好普通既例行公事..甜品亦係現醒貨..但龍蝦湯幾好...係全晚做得最出色既一樣.. 整體來講尚算ok..
我地點左個$688二人龍蝦餐..但埋單就8百幾
.價錢都算合理掛...
我就飽到食唔晒..但我朋友就話要返屋企煮公仔麵

沙律和刺身都係好普通..只係例行公事...
..最後加埋檸檬汁..很怪既配搭

鵝肝多士.鵝肝唔知係用咩貨.煎既時候完全聞唔到鵝肝香
同埋煎得干左少少...食唔到有鵝肝油既感覺..

整體來講尚算ok..
  • 龍蝦
2010-11-01 111 瀏覽
正在苦惱緊晚餐食乜之際,遇到個店員極力推介鐵板套餐,而且又唔洗等位,於是就試一試啦。我哋坐係吧枱,所以完全可以見到晒師傳的表演。我地點咗個套餐,計埋湯同前菜總共有8個菜,當中鐵板有脆肉瓜+鮮冬菇、半殼鮮帶子'、魷魚筒、蒜香牛柳及炒雜菜鳥冬。其實D材料都算幾新鮮,帶子非常鮮甜,魷魚筒亦很爽口,只是汁料略為鹹了少計,而最意想不到的是鐵板蒜香牛柳,肉質嫩滑,一D都"UN",原來鐵板可以保留牛柳D肉汁,正!之後仲有個雜菜炒烏冬,一般冇乜特別,但賣相幾好,都算OK!食完後我哋都覺得好滿足,其實個套餐份量都算幾多,不過我地最欣賞的是師傳的表演,吃鐵板餐不只是味覺,還有視覺享受。服務方面,店員都算幾醒目,每吃完一道菜才上下一道,D師傳又會同你傾下計,見到其他客人都是笑住走的,幾好!
正在苦惱緊晚餐

之後仲有個雜菜炒烏冬,一般冇乜特別,但賣相幾好,都算OK!

脆肉瓜+鮮冬菇
帶子
魷魚筒
蒜香牛柳
2010-09-09 127 瀏覽
今年阿囡生日正正係母親節, 一早訂定位坐第一張bar檯, 原因係位師傅好健談。當日晚餐係龍蝦(兩位用要$1098), 太太唔想食龍蝦, 於是要set虎蝦餐(3人份量)+一板海膽+一隻北海遁帶子。而套餐就包括有沙律, 3點刺身, 虎蝦, 廣島蠔, 雞扒, 安格司肥牛, 炒野菜及妙飯。簡評 :食物味道和服務都ok, 份量足(食剩d妙飯)由於坐近門口, 環境就嘈d, 價錢就比尖沙咀等地平, 算是低食。埋單$1000

簡評 :
食物味道和服務都ok, 份量足(食剩d妙飯)

埋單$1000
3點刺身
馬x海膽
沙律
2010-08-15 57 瀏覽
依間野d野食都唔錯.由其係果d大蝦.好彈牙幾岩我口味服務質素就一般般啦..d侍應都幾有禮貌環境幾好啦.其他鐵板燒都好好味..價錢一般.抵食又幾抵食既.大家不防一試
依間野d野食都唔錯.由其係果d大蝦.好彈牙
幾岩我口味

服務質素就一般般啦..d侍應都幾有禮貌

環境幾好啦.其他鐵板燒都好好味..價錢一般.

抵食又幾抵食既.大家不防一試
2010-08-12
5 分鐘 (堂食)
  • 大蝦
2010-08-13 23 瀏覽
鐡板燒在旺角區食, 有種強烈食錯野感覺, 對食有要求, 都是往銅鑼灣那些地區我和朋友點了一個近 500 hkd 的二人 set, 食材和帥父都是一般, 不會有驚喜, 老虎蝦調味太濃, 不太有蝦的味道, 牛扒都是一般貨色, 抄飯是相對較好的環境都可以, 在旺角可以坐下慢慢食, 和朋友吹水, 都不失為一個選擇

2010-08-12
有個朋友串我前幾次個食評點解食D台式鐵板燒???!!!咁就囄咗埋間日式鐵板燒我哋叫咗個二人前的帶子皇鐵板燒豆腐沙律 = 有豆腐、生菜、粟米 & 蕃茄仔等材料豆腐滑 & 其他材料都很鮮 OK活蜆麵豉湯 = 有一只蜆(連殼)湯內, 賣相和味道只是與一般的麵豉湯並無分別北奇貝刺身 = 鮮甜且爽口 OK原隻鮮魷魚筒= 原隻切成的魷魚筒連鬚上碟, 配以蝦乾 & 微辣醬汁, 非常野味加上不韌 & 肉地厚的魷魚…..一流帶子皇 = 勁大隻!比起我的拳頭還大隻, 好好好鮮味 & 好好好彈牙吃時一點也不覺乾身, 果然係帶子皇美國頂級牛柳 = 7成熟要求, 上碟時外層燒得有點焦 肉質仍嫩滑 & 肉汁依然鎖上配以炸蒜.….好美味; 但個朋友嫌太重牛味!!我說靚材料才會如此….. 個朋友接受原因…. 但比較愛“雪藏物”@@鐵板配菜 = 連牛柳上碟, 兩片脆肉瓜及兩件冬菇; 賣相 “蠻不錯” OK日式炒時菜 = 都係連牛柳上碟, 有椰菜、芽菜、甘筍絲….好多菜OK 美味!!三文魚雜菜炒烏冬 = 三文魚似係用新鮮 & 原塊三文魚作材料; 只是炒破了三文魚熟食是好易有腥味….但依然香口烏冬彈牙但油,味道普通甜品
有個朋友串我前幾次個食評
點解食D台式鐵板燒???!!!
咁就囄咗埋間日式鐵板燒

我哋叫咗個二人前的帶子皇鐵板燒

豆腐沙律 = 有豆腐、生菜、粟米 & 蕃茄仔等材料
豆腐滑 & 其他材料都很鮮 OK

北奇貝刺身 = 鮮甜且爽口 OK

加上不韌 & 肉地厚的魷魚…..一流:
P

吃時一點也不覺乾身, 果然係帶子皇

美國頂級牛柳 = 7成熟要求, 上碟時外層燒得有點焦
肉質仍嫩滑 & 肉汁依然鎖上
配以炸蒜.….好美味;
但個朋友嫌太重牛味!!

OK 美味!!

三文魚熟食是好易有腥味….但依然香口
烏冬彈牙但油,味道普通

甜品 = 個朋友點哂綠茶雪糕…不什突出但….OK

服務都很好; 不過坐唔到BAR枱似係無食過鐵板燒

帶子皇
美國頂級牛柳 + 鐵板配菜 + 日式炒時菜
2010-06-29
帶子皇
美國頂級牛柳 + 鐵板配菜 + 日式炒時菜
2010-03-19 29 瀏覽
前幾日再去上野食鐵板燒,點知無位,侍應姐姐話街尾開咗新舖,可以安排吧枱俾我地坐,於是我地一行四人就去試試。 今次我地叫咗一個神戶和牛餐再加一個鮑魚餐,另外仲order咗兩隻聖子皇同活赤貝刺身(,因為見隔離枱食緊望落去好新鮮,所以試下),師傅推介我地和牛餐薄燒轉厚燒,話抵食d,我地梗係要試吓喇。沙律:0K刺身:很新鲜“正”,尤其活赤貝好鮮甜,鮑魚:見師傅將兩隻活生生的鮑魚放在鐵板上,兩隻鮑魚仲“郁吓郁吓”,已經令我地想即刻放佢落肚大蝦:我的至愛出場喇,今次隻蝦仲大隻過上次,而且嗰煮法亦唔同,今次嗰煮法係師傅將蝦膏+ 芝士+蛋黄一齊煮,d蝦依然好爽好彈牙,d“黄金”又香,(真係有驚喜)鵝肝銀雪魚K,鵝肝很香主角出場(神戶和牛):和牛好大塊,見師傅手起刀落,已將和牛放係我地隻碟度,入口即溶嗰種感 覺“正”,好香又唔“漏”炒飯:維持一貫水準甜品:今次都係食又香又滑的布甸因為今次坐吧枱,嗰氣氛好好,個師傅會同我地傾偈, ,仲會問我地d食物口味兼且會因應我地的進食進度而上菜,而新舖的空間感大d坐得舒服d每次嚟都食到很飽才走,要下次嚟才可試其他嘢

沙律:0K

刺身:很新鲜“正”,尤其活赤貝好鮮甜,

佢落肚

鵝肝銀雪魚
K,鵝肝很香

炒飯:維持一貫水準

甜品:今次都係食又香又滑的布甸

每次嚟都食到很飽才走,要下次嚟才可試其他嘢
2010-03-16
  • 黄金大蝦