2017-02-05 618 瀏覽
今日有事要同朋友去旺角,行街買野買到8點,食飯既黃金時間,間間餐廳排晒隊,於是個朋友話之前食過呢間,有個2人餐幾抵,不過服務麻麻,但係心諗一餐半餐無所謂啦,因為真係唔想等位。係門口準備行入去,個職員(後來發現原來係老闆)見到我地唔招呼,行到舖頭最入,企左1分鐘先有人理,坐左係3張2人枱最入個張,坐低即刻落單,2個一人餐,再加一份豬頸肉,個老闆即刻問埋餐飲,我話想等一等諗下先,點知個老闆即刻噴左一口氣,張大個口做個"吓"既口型,呆望左我一陣跟住大大力收走份餐牌。由於減肥我已經好多年無食飯,我突然醒起個餐有炒飯,為免浪費所以好心同老闆講其中一個餐唔使要炒飯,點知個老闆態度勁差咁話"唉!是但啦,黎左唔食咪由佢囉!"跟住就黑面走左,好快黎左2碗出晒水既沙律,跟住足足乾等左30分鐘(因為突然有對情侶點左一個貴D既套餐,所以煮晒比佢地先),一次過將個餐D野扔晒係同一隻碟都算,個老闆仲大大力咁求其扔係第3張枱(距離我地最遠個張)就算跟住唔夠2分鐘仲要即刻扔低2個跟餐甜品係隔離,我地估個豬頸肉佢應該漏左,同埋真係好嬲,所以拿拿聲食完就叫埋單,果然個豬頸肉佢落漏左單,雖然無服務都照有加一服務費仲無啦啦要

跟住唔夠2分鐘仲要即刻扔低2個跟餐甜品係隔離,我地估個豬頸肉佢應該漏左,同埋真係好嬲,所以拿拿聲食完就叫埋單,果然個豬頸肉佢落漏左單,雖然無服務都照有加一服務費仲無啦啦要收荼錢同醬油錢,但係我朋友基於禮貌都照擺低幾蚊小費,點知個老闆串到嫌棄得幾蚊,將個幾蚊擺返低係枱面就走左。最後仲要走左先發現跟餐個2碟三文魚無黎到........

成個用餐過程不斷令人有想拍枱走既衝動,個老闆真係好無禮貌,唔該唔好以為做老闆就好巴閉,全世界唔係得你一個老闆,你咁既態度,第時間舖執Q左,睇你仲有無老闆做,仲有無得咁串!!

2017-01-27
2017-01-07 665 瀏覽
今日同家人提早做節,因哥哥兩公婆要飛去英國過年,訂坐6位7點,入到來黎環境好好,感覺很溫馨。講幾道菜黃金老虎大虎,彈牙,鮮甜,美國安格斯牛要7成熟,很濃的牛肉味,同蒜一起食超正 ,刺身都做得出色,好新鮮,又靚又正,侍應會主動介紹野食法,幫我哋換碟及加茶,服務一流呀,會介紹朋友來食
,美國安格斯牛要7成熟,很濃的牛肉味,同蒜一起食超正
刺身都做得出色,好新鮮,又靚又正
侍應會主動介紹野食法,幫我哋換碟及加茶,服務一流呀
,會介紹朋友來食
2017-01-06
團年飯
  • 黃金老虎大蝦
2016-12-15 580 瀏覽
因媽媽聖誕節要去美國同爸爸過,所以提前慶祝,星期三訂了2位Bar位7點半,今晚我哋選了單點,活聖子皇,黃金老虎大蝦,鵝肝,安格斯薄燒等。聖子皇師傅幫我哋用黑松露炒好好食。好鮮甜,黃金老虎大蝦不用提都知道好食,係這里招牌菜。鵝肝就無突破,味道ok,安格斯薄燒師傅用了香蒜及青葱包入邊,好滑好香口。這餐飯食2小時好開心,下次再來
,黃金老虎大蝦不用提都知道好食,係這里招牌菜
。這餐飯食2小時好開心,下次再來
2016-12-15
聖誕節
每次食晚飯,最難既就係諗食咩!求其行入間餐廳,抱住伏都係伏一次既心態去試食鐵板燒當然要坐bar枱,睇廚師既手藝!邊睇、邊食、邊傾,就兩個半鐘。講下重點:肥廚師哥哥!見佢好似工作得好開心,首先,就係佢每扭一次黑楜椒瓶、每換一次手上煮食工具都會使出渾身解數,好似耍雜技咁,太有趣!第二點,佢同所有唔同既食客都可以傾計,男女老少都完全同佢有講有笑,因為廚師哥哥既外向、樂觀製造好和諧既氣氛,帶動所有陌生既食客都一齊有講有笑,令到我好投入呢餐晚飯,第一次短短既時間可以同隔離素未謀面既食客有咁多互動,好warm,廚師哥哥好掂呀!第三就係佢同大家互動之間,又不忘煮食物,好堅!第四就係廚師哥哥既火技嘆為觀止介紹下食物,叫咗個2人set $56x +10%三文魚+翠玉瓜、茄子虎蝦
每次食晚飯,最難既就係諗食咩!
求其行入間餐廳,抱住伏都係伏一次既心態去試
食鐵板燒當然要坐bar枱,睇廚師既手藝!
邊睇、邊食、邊傾,就兩個半鐘。
介紹下食物,叫咗個2人set $56x +10%

三文魚+翠玉瓜、茄子
虎蝦
2016-10-27 1286 瀏覽
一個好重要既朋友,一直都話好想試日式鐵板燒,甘我當然想幫佢圓夢架啦但睇親都起碼四位數字...心諗係米要轉食其他之際比我見到呢間鐵板燒,評價正面,價錢吸引,即刻BOOK枱其實可以唔駛BOOK枱,因為根本唔多人其實入得黎食,我地都係為左睇住個師傳係面前燒比自己食但呢度雖然有三個爐,但師傳得兩個....雖然我坐Bar枱,但係前面果個爐無開,攪到要望住隔離爐個師傳燒兩個人叫左個-鐵板防定套餐(二人前)首先送上刺身、湯同凍檸茶(加$8)雜錦刺身有四款海鮮,三文魚望落OK,但唔夠實,一夾就散..蝦夠爽口,但我都係中意食甜蝦多D活魚奶面豉湯湯入面有一隻蜆、海帶同豆腐粒,料都算豐富蟹捧沙律我同朋友果碗既料唔一樣,佢多左粟米同車厘茄。UM..師傳佢都整得幾隨心不過味道一般,一直對佢都無期望挪威鯖魚本身想食鰻魚多,點知佢改左鱈魚。結果揀左鯖魚肉質夠實,魚皮都煎到卜卜脆,係魚腩位置比較多骨,其他都無乜骨鐵板配菜翠肉瓜配鮮冬菇,好多汁,YUMMY黃金老虎大蝦呢個係我期待已久,見幾乎每個食評都會講佢。如果唔係親身見到,都唔會知佢有幾大隻!!望住師傅拆蝦殼、煎、撈醬汁,加埋個蝦味,已經流哂口水送到上枱,真係迫不及

但睇親都起碼四位數字...心諗係米要轉食其他之際

比我見到呢間鐵板燒,評價正面,價錢吸引,即刻BOOK枱

其實可以唔駛BOOK枱,因為根本唔多人

其實入得黎食,我地都係為左睇住個師傳係面前燒比自己食

但呢度雖然有三個爐,但師傳得兩個....

兩個人叫左個-鐵板防定套餐(二人前)

首先送上刺身、湯同凍檸茶(加$8)

雜錦刺身
雜錦刺身
有四款海鮮,三文魚望落OK,但唔夠實,一夾就散..

蝦夠爽口,但我都係中意食甜蝦多D

活魚奶面豉湯
活魚奶面豉湯
湯入面有一隻蜆、海帶同豆腐粒,料都算豐富

蟹捧沙律
蟹棒沙律

不過味道一般,一直對佢都無期望

挪威鯖魚
本身想食鰻魚多,點知佢改左鱈魚。
結果揀左鯖魚

鐵板配菜
翠肉瓜配鮮冬菇,好多汁,YUMMY

黃金老虎大蝦

望住師傅拆蝦殼、煎、撈醬汁,加埋個蝦味,已經流哂口水

送到上枱,真係迫不及待試左件。嘩!! 蝦肉真係好彈牙!! 加埋個醬真係無得輸

日本黑毛豬
由細到大,D人都話我知豬肉一定要煮到全熟先好食。但呢度居然比唔熟豬我食

唔理甘多,煮到埋黎照食

食落口,估唔到甘Juicy,而且唔韌

美國頂級牛柳(五成熟)
美國頂級牛柳五成熟
呢個又係期望既菜,望住師傅純熟甘切走筋位,之後就加上油同酒,火槍一燒!

嘩!!
瞬間火光紅紅! 雖然牛既味道一般,但火光表演為佢加上唔少分數

送上枱,一定要趁熱食,牛味重D又淋D。但因為我地兩個都飽啦,所以攤凍左

牛肉黃金炒飯
牛肉黃金炒飯
炒飯炒到粒粒分明,加上薄牛片、蛋、蔥粒同炸蒜粒 (無錯,又係炸蒜)

炒飯好有”鑊氣”,但食左兩啖就放棄,因為真係好飽...

日式炒時菜
日式炒時菜
有椰菜、芽菜、甘筍絲、鮮冬菇片,清淡D,可以沖淡番岩岩D油膩感

甜品 – 我見隔離枱果D都係食雪糕,仲要個個都話好食,心諗我一陣都要試下係米真係甘讚不絕口之際...佢比左奶凍我...好彩個味都OK,唔會話太甜
火光紅紅
題外話/補充資料: 題外話: 1. 呢度啲茶杯洗得唔乾淨,仲有張紙痴住個杯口位:really: 2. 每樣菜式都會加入炸蒜粒,我覺得有少少濫用左;牛肉改用炸蒜片會更好 3. 另外,呢度有每人$10醬油錢 4. 呢度位女師傅,會不停遼客人傾計,所以自己一個人黎食都唔駛怕悶 5. 呢度D員工收碟唔會出聲,會食食下有隻手攝埋黎...我覺得可以做番好D
2016-10-22
2016-08-20 967 瀏覽
8月18日星期四來上野食飯,見到影星王合喜坐我地隔離,佢地食得好開心,廚師同佢影相,有講有笑,佢好Nice。今晚因我同女朋友不是太肚餓,只是掛住來這裏食大蝦及牛。叫了大蝦2隻及1件近江和牛A4,已經好飽了,講返食物大蝦鮮甜,爽口彈牙,超正近江和牛,要了5成熟,剛剛好入面還有血水,入感溶化,有牛肉味,配香蒜一齊食好正,侍應送了2個自制布甸,好香滑,好滿足的一餐,謝謝!
侍應送了2個自制布甸,好香滑,好滿足的一餐,謝謝!
大蝦
近江和牛A4
2016-08-18
大蝦
近江和牛A4
2016-07-30 949 瀏覽
之前來吃左幾次,味道同賣相都吾錯,今次再返來,完全變嗮樣!太失望啦以前既鐵板廚師吾見嗮,煮左個黑面豆腐我嘆樓面店員單手飛碟式傳菜,另一隻手按緊電話以後都唔會再返來啦

以前既鐵板廚師吾見嗮,煮左個黑面豆腐我嘆

樓面店員單手飛碟式傳菜,另一隻手按緊電話
以後都唔會再返來啦

2016-07-14 932 瀏覽
星期三女朋友生日,安排咗來呢度晚飯,訂了7點,一入到去已經有半埸客人了,我叫了有鮑魚的二人套餐,有沙律清清地,都幾好。三文魚刺身,厚厚的有六片。活鮑魚,師傅切垃口感一流,好鮮味。銀雪魚食得出好新鮮,香滑。安格斯牛薄燒要咗5成,幸好剛剛好,裡面包香蒜及蔥,好香口,而且有牛肉味。炒菜我中意食銀芽,所以好食。炒飯師傅知我女朋友生日所以寫了生日快樂哈哈,女朋友就好興奮,這餐飯食了2小時有多,每樣味道都幾好,而且師傅同侍應都好服務,自動幫客人換碟及加茶,會再來,女朋友話好難忘,環境算ok,樓底好高,抽氣唔錯,食完冇油煙味
。銀雪魚食得出好新鮮,香滑
。炒菜我中意食銀芽,所以好食
。炒飯師傅知我女朋友生日所以寫了生日快樂哈哈
活鮑魚
2016-07-13
活鮑魚
2016-06-10 994 瀏覽
6月9日端午節,睇完爬龍舟,同老婆出旺角行街,見到有鐵板燒就入去試下,約7點左右,一入餐廳左邊係鐵板燒,可坐十幾二十人左右,另一邊係卡位,我地選了坐鐵板燒。經理給了餐牌2人餐由2百幾至仟幾不等。我地選了一個中間價鐵板限定套餐$798。首先來了沙律及雜錦刺身,尚算新鮮,師傅切得幾厚之後到鐵板燒,講幾樣,黃金老虎大蝦,好大隻,蝦肉好鮮味,爽口,好有驚喜老婆至愛。燒鰻魚就ok啦,算係大大件。法國肥鵝肝好大件,味道唔錯,入口即溶。美國頂級牛柳,我地怕食生所以要了全熟,雖不是入口即溶,但夠香口,牛肉味也濃。侍應方面,跟得幾足,不時幫我地收碟加茶,面上有笑容。這餐廳抽氣唔錯食完無一身油煙味,一定會再來
鐵板限定套餐
2016-06-09
鐵板限定套餐
2016-06-06 719 瀏覽
因爸爸父親節前要去美國做野,所以提前早慶祝,星期五訂了3位Bar位7點,這店已是爸爸常來的,去到已經很多廚房及侍應打招呼,全場已經差不多坐滿了客人,好彩有訂位,哈哈,今晚我地叫人二人前鐵板限定套餐$788。加活大鮑魚$428及 支清酒,講幾道食物吧。黃金老虎大蝦,師傅首先將蝦去殼,去腸,然後切粒,味道剛剛好,爽口,鮮甜正 。美國頂級牛柳。要了3成熟,師傅會點一點火,燒一燒面香口,然後切粒加蒜,師傅控制火候唔錯,還有血水,牛肉味好香,配蒜一起食 。活大鮑魚師傅問要選擇切片定切粒,爸爸今次話試下切片,活生生的鮑魚,多番卷來卷去,之後師傅將鮑魚切片,味道好鮮,帶海水味 總括這裏食物新鮮,環境就一般,比較細,服務就一流,師傅還同我有講有笑。還一起飲酒。這餐飯我地食得開心,難怪爸爸經常來啦
美國頂級牛柳
活大跑魚
2016-06-03
父親節
美國頂級牛柳
活大跑魚
2016-06-02 560 瀏覽
見Openrice食評幾好,6月1日藉著生日,來食這間鐵板燒,主要想試下這家黃金蝦,鮑魚,鵝肝,牛肉等。我地2位就點了這4道菜再加-條池魚刺身,點完菜之後約5分鐘首先來池魚刺身。之後師傅見我地食刺身,開始上鐵板燒了,首先問我地食唔食蔥蒜等,真係好細心,鮑魚師傅切粒吾韌剛剛好,黃金蝦好彈牙,爽,加咗蛋黃及芝士,所以好香,期待已久的鵝肝好好味,入面好嫩,正,食牛肉時已有點飽了,要了8成熟,好有牛味,見師傅炒飯時,叫寫生日快樂總括這服務員熊度很好,細心有禮,會再來,坐在我地隔離還有外國人,可見這餐廳口碑應該唔錯
,食牛肉時已有點飽了,要了8成熟,好有牛味
,見師傅炒飯時,叫寫生日快樂
黃金蝦
鵝肝
池魚刺身
外國人
2016-06-01
黃金蝦
鵝肝
2016-05-29 349 瀏覽
週末同老公出旺角買電話,初時不知食乜,經過女人街,見到鐵板燒,就入來試下,我們選擇了坐Bar枱,坐下經理送上餐牌,推介了一個中間價大蝦餐5xx二人前,就這個吧,再加一隻北海道活帶子皇128。套餐有:蟹籽沙律,刺身,配菜,老虎大蝦,龍利或青魚,安格斯肉眼扒,炒飯或鳥冬等。講幾樣野:刺身材料尚算新鮮。師傅做菜非常認真,一有時間先會同我們傾幾句,老虎大蝦相當大隻,師傅起蝦手勢純熟,口感彈牙,鮮甜,味道非常香。到牛肉老公要求了5成熟,剛剛好咬落還有血水,牛味濃郁,和蒜混合食,好味。活帶子皇入口超級鮮甜,值得-讚!總括而言這餐廳價錢合理,食物新鮮,服務尚算可以,下次會再來
。活帶子皇入口超級鮮甜
老虎大蝦
安格斯肉眼扒
2016-05-27
老虎大蝦
安格斯肉眼扒
2016-05-28 228 瀏覽
5月13日星期五補祝母親節飯,今年媽媽話想試食鐵板燒,所以去了上野食鐵板燒,訂了4位7點,所以不用等,阿媽喜歡食海鮮我他叫了一個4人前套餐,加2只鮑魚,套餐有前菜,沙律,炒飯,炒菜。主菜有刺身,老虎大蝦,銀雪魚,日本魷魚,羊架及安格斯牛扒。師傅好好人,一路介紹食物,味道需要鹹得淡口啲,好喜歡食大蝦,話夠大只及彈牙,新鮮,銀雪魚好滑,安格斯牛扒,媽媽要了7成熟,師傅燒牛肉會點火,火光四起,搞到阿媽鬼咁開心,7成熟牛肉,好香口,有肉味,鮑魚師傅選擇切粒,口感一流。服務員有禮,不停為我哋加茶及換碟,值得一讚!環境算ok,抽氣唔錯,樓低好高。最後到甜品,又係阿媽最愛,自制雞蛋布甸加芝麻雪糕,陣陣蛋香,雪糕好香
,7成熟牛肉,好香口,有肉味
2016-05-25 314 瀏覽
5月19好朋友生日,因為訂咗位所以不用等,今次我哋食豪啲,叫了一個近江和牛2人前,頭盆有日式小食,幾開胃,有什錦刺身,幾新鮮,師傅切得夠厚身。主菜出埸,首先係老虎巨蝦,蝦身彈牙,鮮甜,正。再黎日本帶子皇,又係好鮮甜。主角近江和牛出場,我哋要了5,果然入口即溶,好有牛肉香味,配蒜-起食正食完主菜,最後炒飯及菜,師傅知有人生日,在鐵板寫了生日快樂,朋友好開心,話會介紹人來食
正。再黎日本帶子皇,又係好鮮甜
食完主菜,最後炒飯及菜,師傅知有人生日,在鐵板寫了生日快樂
,朋友好開心,話會介紹人來食
寫生日快樂
2016-05-18
寫生日快樂
簡單講幾句: 老細幽默,服務員有Heart,招呼週到 ; 揮<剷>自如,最緊要係夜晚鐵板燒一人前(套餐)$88加一係抵食又夠飽既, 特別係三文魚刺身足料夠哂厚,龍利柳又入哂味。唔錯唔錯p.s. 附上鐵板雙妹之一特照一張(另外加插眾員工&老細)
簡單講幾句:

老細幽默,服務員有Heart,
招呼週到 ; 揮<剷>自如

最緊要係夜晚鐵板燒一人前(套餐)$88加一係抵食又夠飽既,
特別係三文魚刺身足料夠哂厚,龍利柳又入哂味。
唔錯唔錯

p.s. 附上鐵板雙妹之一特照一張(另外加插眾員工&老細)
2016-04-28
$88 (宵夜)
  • 龍利柳
  • 三文魚刺身