2017-02-05
今日有事要同朋友去旺角,行街買野買到8點,食飯既黃金時間,間間餐廳排晒隊,於是個朋友話之前食過呢間,有個2人餐幾抵,不過服務麻麻,但係心諗一餐半餐無所謂啦,因為真係唔想等位。係門口準備行入去,個職員(後來發現原來係老闆)見到我地唔招呼,行到舖頭最入,企左1分鐘先有人理,坐左係3張2人枱最入個張,坐低即刻落單,2個一人餐,再加一份豬頸肉,個老闆即刻問埋餐飲,我話想等一等諗下先,點知個老闆即刻噴左一口氣,張大個口做個"吓"既口型,呆望左我一陣跟住大大力收走份餐牌。由於減肥我已經好多年無食飯,我突然醒起個餐有炒飯,為免浪費所以好心同老闆講其中一個餐唔使要炒飯,點知個老闆態度勁差咁話"唉!是但啦,黎左唔食咪由佢囉!"跟住就黑面走左,好快黎左2碗出晒水既沙律,跟住足足乾等左30分鐘(因為突然有對情侶點左一個貴D既套餐,所以煮晒比佢地先),一次過將個餐D野扔晒係同一隻碟都算,個老闆仲大大力咁求其扔係第3張枱(距離我地最遠個張)就算跟住唔夠2分鐘仲要即刻扔低2個跟餐甜品係隔離,我地估個豬頸肉佢應該漏左,同埋真係好嬲,所以拿拿聲食完就叫埋單,果然個豬頸肉佢落漏左單,雖然無服務都照有加一服務費仲無啦啦要
跟住唔夠2分鐘仲要即刻扔低2個跟餐甜品係隔離,我地估個豬頸肉佢應該漏左,同埋真係好嬲,所以拿拿聲食完就叫埋單,果然個豬頸肉佢落漏左單,雖然無服務都照有加一服務費仲無啦啦要收荼錢同醬油錢,但係我朋友基於禮貌都照擺低幾蚊小費,點知個老闆串到嫌棄得幾蚊,將個幾蚊擺返低係枱面就走左。最後仲要走左先發現跟餐個2碟三文魚無黎到........
成個用餐過程不斷令人有想拍枱走既衝動,個老闆真係好無禮貌,唔該唔好以為做老闆就好巴閉,全世界唔係得你一個老闆,你咁既態度,第時間舖執Q左,睇你仲有無老闆做,仲有無得咁串!!