2022-11-24 39 瀏覽
次次食日本野都眼闊肚窄,好貪心所有類型既野都想試,今次又食到滿載而歸野菜條伴鯷魚醬前菜已經令人眼前一亮,第一次食呢樣野,青瓜蘿蔔呢啲清爽既蔬菜,蘸上鮮甜既鯷魚醬,配搭新鮮刺身盛合五款赤鯛、赤蝦、吞拿魚、油甘魚、三文魚都好鮮甜,加上刺身都好厚切,好有口感令和怪物生蠔🦪係我食過最大隻既生蠔,大過我部iPhone,仲要好新鮮惹味,依家都回味無窮鐵板原隻龍蝦🦞一上碟已經聞到好香,中間係起左肉既龍蝦,上面加左啲蟹子,啖啖肉好滿足;旁邊既龍蝦就好多膏,果然無令人失望;連配菜蕃茄仔都好甜煙燻秋刀魚兩個人每個人食夠$300,用$10就可以加,真係物超所值,仲要係刺身級既秋刀魚,必加!煙燻五重芝士pizza身為芝士迷點可以唔叫呢個pizza!芝士味極濃又唔會好膩,恰到好處巨峰梳打食日本野,一定要叫番杯巨峰梳打配合返~

野菜條伴鯷魚醬

刺身盛合五款

令和怪物生蠔🦪

鐵板原隻龍蝦🦞

煙燻秋刀魚

煙燻五重芝士pizza

巨峰梳打
食日本野,一定要叫番杯巨峰梳打配合返~

2022-11-16
  • 時令活蠔刺身
2022-11-23 235 瀏覽
之前已有朋友介紹過呢間高質日本野, 今晚放工突然好想食日本野就黎左試下。餐廳既裝潢係日本傳統居酒屋既風格(應該係),一入到黎未食已經自以為去左日本食地道野咁首先一黎係食左個前菜雖然我唔係好知佢個醬係醬但咸中帶鮮,用蘿蔔生菜青瓜黎點係好夾又唔會過咸跟住既係刺身盛 每款刺身都好新鮮,三文魚同拖羅厚身口感一流兩隻特大生蠔超大隻(應該有手掌咁大)重點係超鮮甜,真係好正我覺得呢款燒龍蝦係今晚highlights, 大部份肉係起哂出黎,再加蟹籽鋪面,真係啖啖肉得黎又有口感。而且啲膏都燒到好香😍燒秋刀魚十分香口,皮少少脆而肉富油香烤芝士薄餅呢個一睇落去冇乜餡感覺有啲單調,但食落係芝士完美溶入pizza 又香又軟 襯佢熱果陣一次食左幾塊燒三文魚飯團 明太子飯團兩款飯團雖然平凡,但味道幾好,燒香左包上紫菜,食到焦香同紫菜香整體黎講, 呢間日本野屬於高質,食物質素好之餘,仲有啲特別既款式,真係幾驚喜。順帶一提佢呢度做緊promotion720ml 清酒買一送一,但朋友唔飲酒,我一個人又飲唔哂所以淨係叫左杯suntory draft dunkel 算。星期日至四食夠300蚊仲可以用優惠價叫煙燻秋刀魚同刺身

首先一黎係食左個前菜
雖然我唔係好知佢個醬係醬
但咸中帶鮮,用蘿蔔生菜青瓜黎點係好夾又唔會過咸

跟住既係刺身盛 每款刺身都好新鮮,三文魚同拖羅厚身口感一流

兩隻特大生蠔超大隻(應該有手掌咁大)重點係超鮮甜,真係好正

燒秋刀魚十分香口,皮少少脆而肉富油香

烤芝士薄餅

燒三文魚飯團 明太子飯團

順帶一提佢呢度做緊promotion

2022-11-16
2022-11-16 32 瀏覽
九龍城嘅泰國舖就梗係多餘恆河細砂,但係真係喺啟德機場搬走之前呢度嘅日本菜店係真係仲多過泰國舖,但係時代變遷而家已經變成左個小泰國今晚今日行過九龍城見到有一間貌似不錯嘅日本居酒屋,所以就入去試一試一坐低就會自動上咗一個前菜,就係鯷魚醬配沙律呢一個主張鹹香濃度非常充足,所以配合新鮮嘅紅蘿蔔青瓜仲有蘿蔔嗰種新鮮蔬菜嘅鮮甜味配合呢個鹹香味都係非常之夾之後就叫咗西班牙生蠔作為另一半前菜西班牙生蠔就係爽脆之餘,亦都唔會失去左𤐶嘅味道新鮮程度都非常之咁大讚,主菜就叫咗一條伊左目刺身呢一款白身魚肉,味道都非常之夠而且仲食得出淡淡的魚油香味呢度最好就係有刺身顏色,首先將原玉變成刺身再剩低嘅頭同骨就會幫你炸成另一款送洒小食最後就叫咗一款三重芝士煙燻薄餅煙燻嘅味道完完全全俾成哥薄餅咁吸收晒上面嘅計時仲更加令到開鹹香到曾家下邊個底俾Vim分卷之後仲吹波波吸收晒煙燻嘅味道喺邊昏迷不可以錯失嘅一個菜式

一坐低就會自動上咗一個前菜,就係鯷魚醬配沙律

主菜就叫咗一條伊左目刺身

呢一款白身魚肉,味道都非常之夠
而且仲食得出淡淡的魚油香味

最後就叫咗一款三重芝士煙燻薄餅

2022-11-14 62 瀏覽
#大炙左口魚邊沙津 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#燒鱈魚乾 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#北海道伊佐木魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#鹿兒島A5和牛烏冬 ⭐️⭐️⭐️⭐️#日本卷蛋 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢間上戶酒場成日都聽朋友仔講好正,今日特登走出去九龍城親身感受下,又真係好鮮味喎!我地今次揀咗個二人餐⭕️前菜包括火炙左口魚邊沙律同埋燒鱈魚乾⭕️燒鱈魚乾烤得好乾身脆薄⭕️火炙左口魚邊沙律有驚喜,左口魚邊新鮮配埋清爽嘅沙律菜好開胃⭕️刺身係當日新鮮由北海道直送嘅伊佐木魚,原條薄切成刺身片擺上台已經係好IGable打卡一流⭕️伊佐木刺身味道鮮甜,啖啖脂肪好香⭕️薄切口感爽口而不油膩加上特別調製嘅醬汁,配埋青蔥同紅薑蓉好有風味⭕️串燒以瓦煲上枱,用櫻花木,木燻,做成煙燻效果係呢間餐廳主打項目⭕️白鱔鮮嫩多汁,肉質彈牙,食得出活白鱔嘅鮮味⭕️巨峰提子同埋香蕉朱古力卷蛋作為完美嘅一餐終結
#大炙左口魚邊沙津 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#燒鱈魚乾 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#北海道伊佐木魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#鹿兒島A5和牛烏冬 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#日本卷蛋 ⭐️⭐️⭐️⭐️

⭕️前菜包括火炙左口魚邊沙律同埋燒鱈魚乾
⭕️燒鱈魚乾烤得好乾身脆薄
⭕️伊佐木刺身味道鮮甜,啖啖脂肪好香
⭕️白鱔鮮嫩多汁,肉質彈牙,食得出活白鱔嘅鮮味
⭕️巨峰提子同埋香蕉朱古力卷蛋作為完美嘅一餐終結
2022-11-11 47 瀏覽
🌟港鐵宋王臺站 B3出口 4分鐘路程❣️同朋友相約係九龍城食飯記得九龍城以前周圍都係火鍋店 而家已經變成有各式各樣大小食店的小城❣️今次揀左呢間 💁🏻‍♀️上戶酒場 #uedlosakaba整個装潢氛圍 都好似去左日本咁!我地揀左 2人餐😝🌼燒鱈魚乾-燒得好脆好香口-有兩個食法 有七味粉 沙律醬 搭配 又可以就咁食🌼火炙左口魚邊沙律-左口魚邊有先火炙過 所以有少許金黃邊-再加沙律菜 沙律醋 係一個好好嘅配搭🌼伊佐木魚刺身-首先 擺盆已經嚇親我 擺得好靚😍-伊佐木魚好新鮮 每一片都切得厚薄均勻 每一片都半透明 白裏透紅-店員好親切咁介紹食法- 💁🏻‍♀️1) 蔥花蘿蔔蓉配日式醬汁 2) 傳統 Wasabi 配日式醬油-我都係比較鍾意傳統 Wasabi加醬油 令刺身魚更加鮮甜🫣🌼煙燻串燒-原來呢個係公司嘅招牌菜🙆🏻‍♀️-廚師會將串燒先烤熟 最後將去擺喺瓦煲入面 瓦煲仔放左櫻花木 在蓋上瓦煲蓋 製造煙燻效果🤪-白膳厚肉 爽口鮮嫩彈牙 火候控制得啱啱好!-厚切牛舌 肉汁豐富 好好咬呀-仲有雞翼 日本黑豚肉腸🌼炸伊佐木魚骨-落咗鹽喺魚骨表面 再落油鑊炸- 差唔多成條骨都食得-🙆🏻‍♀️一魚兩食🌼鹿兒島A5
🌟港鐵宋王臺站 B3出口 4分鐘路程

❣️同朋友相約係九龍城食飯

整個装潢氛圍 都好似去左日本咁!

我地揀左 2人餐😝

-首先 擺盆已經嚇親我 擺得好靚😍
-店員好親切咁介紹食法

🌼煙燻串燒
-原來呢個係公司嘅招牌菜🙆🏻‍♀️
-白膳厚肉 爽口鮮嫩彈牙 火候控制得啱啱好!
-厚切牛舌 肉汁豐富 好好咬呀

• 煙燻牛舌
  • 原條伊佐木刺身
  • 煙燻白膳
2022-11-03 63 瀏覽
一入到哩間居酒屋就覺得 佢充斥住一種古式濃厚的江戶時代日本風 成間舖頭都係以木做主調 個感覺好有親切感 好放鬆好舒服 正適合我同朋友放左工 輕鬆食餐飯傾下計~餐牌推薦二人set (上戶二人前)我地見又有前菜 又有刺身 仲有龍蝦 串燒set 烏冬同埋甜品 咁豐富就決定嗌佢😆前菜左口魚沙律兩樣都好新鮮 好味 燒鱈魚乾好香口好適合配sake ~ 主菜我哋將龍蝦刺身轉咗做燒龍蝦 因為我朋友唔食生龍蝦 但都唔影響佢的鮮味😋 煙燻烤串係佢地的主打 種類多而且全部都唔錯 其實食到呢度已經好夠 佢竟然仲有個烏冬 🤣食量大的人肯定都會好滿足~ 最後個甜品東京手信 果個小蛋糕🍰 食完真係大滿足呀😍
2022-10-11
放假最鍾意周圍搵嘢食今次約咗朋友一齊去行街食嘢❤️去到九龍城唔一定食泰國菜😆我地就揀咗呢間日式居酒屋試吓🥰Premium Set A$298野菜沙律🥗沙律菜蕃茄仔加左芝麻醬 壽司盛盒🍱有油甘魚、三文魚、火炙左口魚裙邊、鯛魚壽司🍣件件都好新鮮肥美擺盤好有心思😍除左有花花做裝飾旁邊仲用左紅蘿蔔🥕切成一朵花 🌺好精緻鐵板牛油貴妃貝 大大粒 好重牛油香味 海老天婦羅🍤炸到外脆內軟 除左天婦羅蝦 仲有秋葵同南瓜片海鮮魚湯🐟好鮮味 湯裏面仲有好多蜆同蝦肉🦐帶子炒飯🍚炒得好香口 飯粒粒分明 仲有好多帶子粒日本卷蛋🍰有兩款口味香蕉朱古力🍫同巨峰提子味🍇蛋糕裏面包住係雪糕黎嫁 味道好濃郁我鍾意巨峰提子味 🍇味道酸酸甜甜Premium Set B $398角切魚生沙律🥗除左沙律菜 仲有三文魚同油甘魚刺身 🐟上戶盛盒🍱有油甘魚、三文魚、赤蝦刺身、火炙左口魚裙邊、鯛魚、鰻魚壽司用左九宮格擺盤😍呢個盛盒好吸引除咗有壽司之外仲有幾款刺身刺身厚身 仲用咗少少花花🌺做點綴赤蝦刺身 味道爽甜 有黏黏口感油甘魚魚味濃 鐵板牛油煎魚柳🐟魚煎得外脆內軟 魚肉嫩滑煙燻帆立貝、🐮牛舌、🐔雞翼🍢 用左煲仔裝住上檯有陣陣煙燻味 唔會燒

Premium Set A$298
野菜沙律🥗沙律菜蕃茄仔加左芝麻醬

壽司盛盒🍱有油甘魚、三文魚、火炙左口魚裙邊、鯛魚
壽司🍣件件都好新鮮肥美

刺身厚身 仲用咗少少花花🌺做點綴
赤蝦刺身 味道爽甜 有黏黏口感
油甘魚魚味濃

鐵板牛油煎魚柳🐟魚煎得外脆內軟 魚肉嫩滑

煙燻帆立貝、🐮牛舌、🐔雞翼🍢 用左煲仔裝住上檯
有陣陣煙燻味 唔會燒得好亁 入口軟嫩

冷豆腐麵🍜豆腐麵好香滑 配埋特製湯汁 好好味😋
仲有日本卷蛋🍰 同海鮮魚湯🍲

壽司盛🍱 $168配海鮮麵豉湯
用左九宮格擺盤好精緻又吸晴❤️
岩哂打卡
盒內有三文魚、鰻魚、帶子、赤蝦、燒左口魚、磯燒鮑魚、油甘魚、赤身壽司
每款壽司都好新鮮
我最鐘意燒左口魚同赤身 油脂豐富
2022-10-31 393 瀏覽
平時好小過九龍城😆 去開嗰邊行吓🥰 就緊係係嗰邊搵埋好嘢食😋我哋叫咗三個lunch set🍱 嗰個set都超勁多嘢食🥰 好豐富呀❤️壽司盛🍱 ($168)用咗九宮格壽司盒做擺盆🥰 超勁有心思❤️壽司有三文魚、鰻魚、帶子、赤蝦、燒左口魚、磯燒鮑魚、油甘魚、赤身😍 件件都勁精緻,忍唔住係咁打卡😆 仲要全部都好新鮮😋 個餐仲跟咗麵豉湯🥣Premium Set A ($298)野菜沙律🥗 夠清新🌿壽司盛盒🍣 擺盆勁有心思❤️ 竟然將紅蘿蔔雕到成朵花🌹 壽司有油甘魚、三文魚、火炙左口魚裙邊、鯛魚,件件厚切新鮮❤️鐵板牛油貴妃貝🐚 大大粒重牛油香😋海老天婦羅🍤 除咗蝦仲有炸秋葵同埋南瓜🎃 全部都外脆內軟😍海鮮魚湯🍲 魚鮮味十足帶子炒飯🍚 粒粒分明日本卷蛋🍰 有香蕉朱古力🍌味同埋巨鋒提子味🍇 兩款味道都好濃郁🥰Premium Set B $398角切魚生沙律🥗 角切都有拖羅👍🏻 用料十足❤️上戶盛盒🍱 同樣用咗九宮格盛盒😍 擺盤超勁靚❤️ 有刺身有壽司🍣 包括油甘魚、三文魚、赤蝦刺身、火炙左口魚裙邊、鯛魚、鰻魚壽司,赤蝦勁膠口😋鐵板牛油煎魚柳🐟 個皮好香脆,肉質嫩滑🥰煙燻帆立貝、牛舌、雞翼🍢 三款都保持到肉

壽司盛🍱 ($168)

Premium Set A ($298)
野菜沙律🥗 夠清新🌿
鐵板牛油貴妃貝🐚 大大粒重牛油香😋
海老天婦羅🍤 除咗蝦仲有炸秋葵同埋南瓜🎃 全部都外脆內軟😍
海鮮魚湯🍲 魚鮮味十足
帶子炒飯🍚 粒粒分明

Premium Set B $398
角切魚生沙律🥗 角切都有拖羅👍🏻 用料十足❤️
上戶盛盒🍱 同樣用咗九宮格盛盒😍 擺盤超勁靚❤️ 有刺身壽司🍣 包括油甘魚、三文魚、赤蝦刺身、火炙左口魚裙邊、鯛魚、鰻魚壽司,赤蝦勁膠口😋
鐵板牛油煎魚柳🐟 個皮好香脆,肉質嫩滑🥰
煙燻帆立貝、牛舌、雞翼🍢 三款都保持到肉汁👍🏻
冷豆腐麵🍜 超勁滑😍
同樣有海鮮魚湯🍲同日本卷蛋🍰
2022-10-27
午餐
2022-10-27 315 瀏覽
💖 上戶酒場 (九龍城)九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日同@fin.foodie @i.am.haha_foodie 兩姊妹一齊食好西🤭今日一齊搭屯馬線去宋王臺站🤣九龍城我一直都覺得好唔方便㗎,自從有咗屯馬綫,我就真係可以由屯門站直達宋王臺唔使再轉車啦🙌🏻-Premium Set A$298野菜沙律🥗:沙律用咗麻醬,不知不覺就食晒,我自己鍾意用麻醬多過果醋,你地呢?壽司盛盒(油甘魚、三文魚、火炙左口魚裙邊、鯛魚)🍣:好搞笑啊,上邊有一個紅蘿蔔組成嘅玫瑰花,我都好想食😝其餘我覺得最好味嘅就係左口魚邊😜鐵板牛油貴妃貝🐚:好大隻呀!又冇沙!勁濃牛油🧈同海水鮮味!海老天婦羅🍤:除左有天婦羅蝦之外,仲有秋葵!外皮香脆可口裏面軟身🤩海鮮魚湯🍲:魚湯已經呈奶白色,有蜆肉同埋蝦肉😚更加能夠提升鮮味帶子炒飯🍚:初頭仲擔心緊佢會好大兜,點知份量原來只有一碗仔,我覺得都幾好通常食呢啲啲人好怕食飯😝今次份量少少哋就唔怕食唔晒🥰日本卷蛋🍰:香蕉朱古力同埋巨峰提子味-Premium Set B $398角切魚生沙律🥗:呢個沙律同頭先嗰個又分別就係呢個有魚生,有三

💖 上戶酒場 (九龍城)
九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖

-Premium Set A$298
野菜沙律🥗:

壽司盛盒(油甘魚、三文魚、火炙左口魚裙邊、鯛魚)🍣:

鐵板牛油貴妃貝🐚:

好大隻呀!又冇沙!勁濃牛油🧈同海水鮮味!

海老天婦羅🍤:

除左有天婦羅蝦之外,仲有秋葵!外皮香脆可口裏面軟身🤩

海鮮魚湯🍲:
魚湯已經呈奶白色,有蜆肉同埋蝦肉😚更加能夠提升鮮味

帶子炒飯🍚:

日本卷蛋🍰:香蕉朱古力同埋巨峰提子味

-Premium Set B $398
角切魚生沙律🥗:
呢個沙律同頭先嗰個又分別就係呢個有魚生,有三文魚、油甘魚等。作為前菜都幾吸引😍

上戶盛盒🍱(油甘魚、三文魚、赤蝦刺身、火炙左口魚裙邊、鯛魚、鰻魚壽司):

九宮格咁樣上,有刺身又有壽司🍣,上面仲有少量花花伴碟,好吸引呀!

鐵板牛油煎魚柳🐟:

面頭燒得焦脆,入口仍然充滿魚油。

煙燻帆立貝、牛舌、雞翼🍢:

用一個煲,直接上。一打開已經聞到煙熏嘅味道😌牛舌肉質鮮嫩,完全冇苦澀味🙌🏻同埋雞翼袖一如既往嘅好食🤭

海鮮魚湯🍲:

店員有提醒我哋要盡快飲用,如果唔係會出現魚腥味。

冷豆腐麵🍜:

以前成日睇片,見到人哋將豆腐切成一朵花,今日終於見識到🤭切成麵條再去埋佢哋特調嘅醬汁😝又幾好味喎😍

日本卷蛋🍰:

香蕉朱古力同埋巨峰提子味

-壽司盛🍱(三文魚、鰻魚、帶子、赤蝦、燒左口魚、磯燒鮑魚、油甘魚、赤身)$168

已經配有海鮮麵豉湯。成個九宮格盒咁樣上,賣相好吸引😍我自己最鍾意就係佢個三文魚!因為勁厚勁大塊!其他壽司,亦都同樣新鮮!
2022-10-27
2022-10-26 50 瀏覽
聽朋友講依間上戶酒場唔錯估唔到九龍城都有咁高質既居酒屋裝潢以木系為主,感覺好日本唔想煩所以嗌左個上戶二人前套餐有齊前菜、海鮮、串燒、主食同甜品前菜係火灸左口魚邊沙律火炙過嘅左口魚邊好肥美依落啖啖油香,配埋沙律食啱啱好仲有燒鱈魚乾,用黎餸酒就啱哂嗌左支沖繩Orion生啤完全無普通啤酒既苦澀味口味清淡,好易入口主菜揀左澳洲活龍蝦朋友唔太食到生食就揀左鐵板燒既煮法龍蝦肉切好一粒粒食落好方便,口感爽彈有鮮味之後係依度主打既煙燻串燒香港黎講的確少有串燒會放係砂煲上面入面仲有啲桃木碎煙燻住有活白鱔、牛舌心、羊鞍、同豬肋條個人比較推薦活白鱔白鱔燒得外脆內嫩其他串燒既調味就比較單一主食係鹿兒島A5和牛烏冬和牛係簿切,食落入口即溶甜品有兩件日本卷蛋分別係香蕉朱古力同巨峰提子整體食物質素唔錯,值得一試
聽朋友講依間上戶酒場唔錯
估唔到九龍城都有咁高質既居酒屋
裝潢以木系為主,感覺好日本
唔想煩所以嗌左個上戶二人前套餐
有齊前菜、海鮮、串燒、主食同甜品
前菜係火灸左口魚邊沙律
火炙過嘅左口魚邊好肥美
依落啖啖油香,配埋沙律食啱啱好
仲有燒鱈魚乾,用黎餸酒就啱哂
嗌左支沖繩Orion生啤
完全無普通啤酒既苦澀味
口味清淡,好易入口
主菜揀左澳洲活龍蝦
朋友唔太食到生食
就揀左鐵板燒既煮法
龍蝦肉切好一粒粒
食落好方便,口感爽彈有鮮味
之後係依度主打既煙燻串燒
香港黎講的確少有
串燒會放係砂煲上面
入面仲有啲桃木碎煙燻住
有活白鱔、牛舌心、羊鞍、同豬肋條
個人比較推薦活白鱔
白鱔燒得外脆內嫩
其他串燒既調味就比較單一
主食係鹿兒島A5和牛烏冬
和牛係簿切,食落入口即溶
甜品有兩件日本卷蛋
分別係香蕉朱古力同巨峰提子
整體食物質素唔錯,值得一試
上戶二人前
澳洲活龍蝦
煙燻串燒
2022-10-19
上戶二人前
澳洲活龍蝦
煙燻串燒
2022-10-26 47 瀏覽
晚上嚟左呢間居酒屋食野。先叫左枝生啤,爽。叫左個上戶二人前晚餐。前菜有沙律同燒鱈魚干。沙律面放左火炙左口魚邊,燒過嘅左口魚邊魚脂滿滿。主菜係鐵板燒澳洲活龍蝦。龍蝦肉切成一粒粒,放入口更易。龍蝦頭仲有啲蝦膏,冇浪費。之後就上各兩串嘅煙燻串燒。啲串燒放左係個砂煲上面,砂煲入面仲有啲木碎煙燻住。揀左牛舌心、活白鱔、羊鞍、同豬肋條。最後就有碗鹿兒島A5和牛烏冬,和牛簿切,肉質入口似棉花糖。最後有2件日本卷蛋甜品,滿足!
晚上嚟左呢間居酒屋食野。
先叫左枝生啤,爽。
叫左個上戶二人前晚餐。
前菜有沙律同燒鱈魚干。
沙律面放左火炙左口魚邊,
燒過嘅左口魚邊魚脂滿滿。
主菜係鐵板燒澳洲活龍蝦。
龍蝦肉切成一粒粒,
放入口更易。
龍蝦頭仲有啲蝦膏,冇浪費。
之後就上各兩串嘅煙燻串燒。
啲串燒放左係個砂煲上面,
砂煲入面仲有啲木碎煙燻住。
揀左牛舌心、活白鱔、羊鞍、同豬肋條。
最後就有碗鹿兒島A5和牛烏冬,
和牛簿切,肉質入口似棉花糖。
最後有2件日本卷蛋甜品,滿足!
一個人喺九龍城,記得朋友曾經介紹過呢間日本🇯🇵居酒屋🏮,話好味之餘😋仲幾抵食,朋友覺得我對日本🇯🇵料理有少少研究,所以唔會隨便介紹日本🇯🇵餐廳俾我,佢介紹得應該都係好嘅,咁有機會我就梗係要試吓啦😆$588 嘅「伊佐木刺身(原條)」:呢日想食魚生,請店員姐姐介紹,佢就介紹咗「伊佐木 chicken grunt(係呀,英文名真係叫 chicken grunt)イサキ isaki」;喺日本🇯🇵,伊佐木一般五月份開始出現,到夏天最熱嘅時候味道就越來越濃;喺日本🇯🇵一般講法係熟成兩日伊佐木肉質會變得更緊實味道更好🤩。呢度嘅 伊佐木 顏色白裏透紅(魚皮下邊嘅肉會係紅色),味道鮮甜得嚟有啲 subtle, 但係真正充滿 umami, aftertaste 清新乾淨,魚肉肉質少少彈牙,沾埋 酸酸哋 ponzu ポン酢 一齊食,更加能帶出鮮味,呢個真係好好味,食到舔舔脷😋剩返嘅「伊佐木魚骨」師傅就攞咗去炸,非常香口,仲黐住好多魚肉,要來送酒就真係一流啦😋$98 嘅「牛舌薄燒配三文魚炒飯」:牛舌薄切用鐵板上,上枱嘅時候生生哋,用20秒打卡跟住食時間就啱啱好😆;牛舌油分足夠好有牛油香,上邊仲放咗炸到脆卜卜嘅

$98 嘅「牛舌薄燒配三文魚炒飯」:牛舌薄切用鐵板上,上枱嘅時候生生哋,用20秒打卡跟住食時間就啱啱好😆;牛舌油分足夠好有牛油香,上邊仲放咗炸到脆卜卜嘅蒜片🧄同埋香蔥,更加惹味,亦都睇得出廚師用心機去炮製🤩

「三文魚炒飯」炒到粒粒分明,除咗三文魚仲加咗好多櫻花蝦、香蔥,睇得出都係有誠意嘅作品🤩

午餐仲包「海鮮味噌湯」,裏面竟然加咗蝦仁🍤😋

$20 嘅「吉列炸蠔 (2件)」:新鮮香口好食😆

$42 嘅「巨峰梳打」:唔係好甜,清新好飲😋

呢度逢星期一至五嘅午餐仲有八五折,味道好之餘仲真係非常抵食😆
午餐
在芸芸九龍城食肆林立之地,要謀一席位又有口皆碑真不容易。今天就與愛人來捧場,皆因每次都有驚喜,首先一個鯷魚醬沙律前菜,令客人先提升食慾,今次我們了order兩款活魚刺身,包括半條金古及原條伊佐目兩吃,都很滿意,新鮮不在話下,刀功一流。尤其炸伊佐目頭骨腩,香脆可口連骨都食埋。再來一個鐵板牛油刀貝够厚肉彈牙,它的主打櫻花木煙燻食材,今次試了雞翼、秋葵及一口蕃薯都是滿口香氣,配上冰凍菓汁梳打,一樂也。另外燒手握飯團,口味有三文魚和明太子、夾著香脆紫菜,真正大滿足。

2022-10-12
最近好鍾意食日本嘢,就同朋友仔約咗一間喺土瓜灣評價唔錯嘅餐廳,主要都係想食佢個二人餐,夠晒豐富,而且可以食到龍蝦、串燒等等。上戶激安二人前前菜有一個比較特別嘅魚醬配搭幾款蔬菜,例如青瓜、蘿蔔等等,都幾特別,鹹香開胃。火炙左口魚邊沙律我好鍾意佢個左口魚,非常肥美,差唔多可以話係入口即溶,沙律就酸酸地好開胃。燒鱈魚干口感特別香脆,點上醬就更提升層次。澳洲活龍蝦鐵板燒本身係有生熟之分,不過落單之前同左店員講唔方便食生龍蝦,店員就好貼心幫手燒熟晒,爽口鮮甜,食得出係好新鮮嘅活龍蝦即刻整,加上一啲蟹籽就更添層次。串燒方面前後可以有四款,煙燻牛舌心 2串+煙燻雞翼 2串煙燻黑豚肉腸 2串+煙燻羊鞍 2串我好鍾意牛舌心,因為爽口彈牙,另外煙燻雞翼都好香,黑豚肉腸就鹹香十足裏面仲有啲脂肪好肥美,羊鞍酥味好重,啱晒我口味。鯛魚湯野菜烏冬我係特別鍾意佢個湯底,好濃郁嘅魚香味,落足料。日本卷蛋 2件有兩款口味,包括香蕉、朱古力同埋巨峰提子,兩款都係勁清新勁真實,作為甜品就一流!巨峰梳打+乳酸梳打如果飲開冇酒精嘅嘢,揀呢兩款配搭二人套餐都好match,幾小時同朋友不停暢所欲言,相當開心嘅一晚呢!

上戶激安二人前

燒鱈魚干口感特別香脆,點上醬就更提升層次。

串燒方面前後可以有四款,
煙燻牛舌心 2串+煙燻雞翼 2串
煙燻黑豚肉腸 2串+煙燻羊鞍 2串

2022-10-12 43 瀏覽
樸實的日式小店裝修,最重要是店員的體貼招呼,不断的添茶換碟,每上一個小菜都溫馨提示你要注意的地方,例如:小心煲子燙手、小心有油濺及注意煙燻等等,這些細節位,不是每家店子或店員都能勝任的。說到食物質素,試咗原條伊佐木兩吃刺身有口感、生炸骨腩香口,好正。店員另外介紹時令活金鼓刺身,即管再試另一款魚生很有魚油香,另外一款罕有是盬燒舌拿魚腩筋,真無介紹錯。再來一個更特色的櫻花木煙燻五重芝士Pizza,木香撲鼻,令這頓日式晚餐更添特色。
2022-10-12