餐廳: 三郎。燒肉
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
食不同類型美食配不同類型飯腳。例如食麻辣火鍋一定會找志同道合(喜歡嗜辣)的朋友;喜歡熱鬧一大夥兒的便找經濟實惠性價比高食肆;捨得高消費在飲食的朋友,我也樂意奉陪。能嚐到佳餚、親歷奢華環境再配合三觀一致的朋友一起相聚,心靈上的滿足相比慳儉那一千幾百元而困在家抑鬱,只志在家數銀紙完全沒有意思。都是那一句,並不是每餐要鮑參翅肚,太膚淺了!來到三郎燒肉店,重點一定要訂bar枱。bar枱有專人負責幫你燒,而令人最享受是不會一輪狂風掃落葉式不停燒,你是可以慢慢盡情聊天,專人似乎看懂眉頭眼額,隨着你聊天的步伐,適時送上燒肉。頭盤來一個梅甘酢溫室蕃茄,味道清新微酸,有如洗滌味蕾,好讓我徹底地品嚐那12款極上和牛。我跟閨蜜也是牛魔王,照片上看似每塊也差不多模樣,但實情口感、油脂及肉香也不同。此次吃的是三重縣伊賀牛,為高質和牛之一,烤肉香氣有如繞梁三日。西冷及牛肋肉,師傅建議配上鹽已足夠。圍繞着油花的牛肋肉,肉質軟嫩,加上適量油花,甚有嚼勁。牛肩肉相對肉味濃郁,配搭燒汁一流。牛肩肉是牛隻經常運動的部位,因此肉質夠堅實。肉眼擁有豐富油花,肥脂較高,肉汁豐富配上鹽巳嚐那種甘香,不知為何日本和牛味道永遠是這麼出

肉眼擁有豐富油花,肥脂較高,肉汁豐富配上鹽巳嚐那種甘香,不知為何日本和牛味道永遠是這麼出色,大概日本人在飼養牛隻過程確實花了不少心機。

肩胛肉肉質堅實及肉味相當濃,配上柚子鹽能解膩,令肉塊咬起來加倍爽口,別有一番風味,加上啤酒更是絕配!

三角腹肉是含油脂量最高但又不是在咬脂肪,肥而不膩,吃一口不會滯脹。

內側後腹肉筋肉較粗,相對其他部位油脂少,肉味偏淡配以燒汁中和。

至於牛肋條肉,外觀以為overcook,實情此肉需要慢燒,非常香口,較黑部份是做到脆爽。

牛舌充滿濃厚口感及最重要juicy,很多食店有時又乾又「鞋」口。

肩胛里眷肉是稀有部份。由於形狀像辣椒,固稱為辣椒肉,肉汁豐富及肉質紮實,充滿惹味,回味無窮。

三筋屬於味道中度,也非常稀有。油脂感非常爽口嫩彈。

最後的蔬菜拼盤有意大利青瓜、日本京蔥等,品質極高,每一口也新鮮爽脆,值得一試!

整頓飯食到10點,可想而知我倆多享受環境及每一道菜,再加上談得來的朋友,無撼!

午餐也嚐過,氣氛跟晚上是不同體驗。午餐和牛肉質依然能夠保持水準,大可放心。
2021-07-17
慶祝紀念
生日
2021-08-27 67 瀏覽
-收工同朋友嚟咗H Zentre呢間燒肉店六月先正式登陸尖沙咀嘅日式燒肉餐廳👀🤩結合左日式燒肉同Omakase元素 見幾特別就嚟試吓環境唔錯 燈光好有氣氛😎情調嘅高質燒肉好去處 有種好放鬆既感覺雖然價格比一般嘅燒肉高 但服務亦都相對地好👍🏼好少食燒肉 店員會一直幫你換碟亦好細心留意 適當時候幫客人加茶☕️🫖❇️特選和牛盛合有5種和牛特選肉 五款部位都系omakase形式 每次都未必相同🥩三角腹肉👉🏻肉眼👉🏻西冷👉🏻牛肋肉👉🏻牛外橫隔模店員放低喺枱同我哋講由最肥 最多油脂嘅開始食👆🏻個人覺得頭四款油脂比例都好重😮7成油脂 3成肉既比例 應該唔係每個人都鍾意個人覺得燒至7-8成會無咁油膩 仍然會入口即溶.❇️「鳥亭」呢個set包好多唔同嘅食物👇🏻-前菜 : 北海道季節性白粟米、日本茄子、栗子🌰-三郎市場豚肉(鹿兒島黑豚里脊肉、黑豚肋肉)豬肉肉味香濃👀好動豬味👍🏼-阿波尾雞腿上肉、阿波尾雞中翼雞肉燒完仲好多肉汁😋好嫩滑-海鮮拼盤 : 虎蝦、翡翠螺、鰻魚全部海鮮都勁新鮮 虎蝦好重海水味 螺肉好鮮嫩多汁咁啱有店員 幫我哋燒鰻魚🤩😍店員好有心機慢慢幫我地燒👍🏼燒到外脆內軟 肉質仲好有彈性問咗店員如果當日
收工同朋友嚟咗H Zentre呢間燒肉店

7成油脂 3成肉既比例 應該唔係每個人都鍾意
個人覺得燒至7-8成會無咁油膩 仍然會入口即溶
❇️「鳥亭」
呢個set包好多唔同嘅食物👇🏻
-前菜 : 北海道季節性白粟米、日本茄子、栗子🌰

-三郎市場豚肉(鹿兒島黑豚里脊肉、黑豚肋肉)
豬肉肉味香濃👀好動豬味👍🏼
-阿波尾雞腿上肉、阿波尾雞中翼
雞肉燒完仲好多肉汁😋好嫩滑

-海鮮拼盤 : 虎蝦、翡翠螺、鰻魚
全部海鮮都勁新鮮 虎蝦好重海水味 螺肉好鮮嫩多汁

因為以上已經食咗咁多樣野
如果再食多樣甜品 個胃應該會負荷唔到
就算甜品係第二個胃都系咁話 搞唔掂🤯😂😂
2021-08-26 53 瀏覽
好難得可以約到朋友出去睇戲,好耐都冇睇過戲啦,睇戲之前去咗呢間日式燒肉店食嘢!見到呢度嘅評論都幾好,所以就一於去食咗佢。餐廳喺尖沙咀地鐵站一出就見到,非常方便。坐低就set好位,而且呢度仲有醬汁同埋黑椒同埋鹽可以選擇。可以方便配合食唔同嘅部位!嗌咗一份套餐,呢度主打日本嘅黃牛,價錢適中!而且呢度嘅牛肉係相等級別,入口好香牛肉味但係唔會酥。再加上投資比例更加平均,好軟林林,就算燒到全熟都唔會好un。牛肉果然係一分錢一分貨!而且加上呢度嘅套餐有唔同嘅醬汁,非常啱口味!另外值得推介嘅係呢度嘅海鮮都非常新鮮,燒完之後都應該非常彈牙爽口。整體來講非常值得推介嘅一餐日式燒肉!

餐廳喺尖沙咀地鐵站一出就見到,非常方便。

嗌咗一份套餐,呢度主打日本嘅黃牛,價錢適中!

整體來講非常值得推介嘅一餐日式燒肉!
2021-08-26 1934 瀏覽
放假當然要去食下好野☺️前幾日同朋友黎左呢間日式燒肉店,啲和牛相當高質呀🥰而且套餐都非常豐富😋「鳥亭」($580)呢個套餐相當豐富,包左前菜、雞、豬、海鮮拼盤、蒸物、湯、食事同甜品雞肉和豚肉套餐除左牛以外仲有雞肉同豚肉,雞有阿波尾雞腿同雞中翼😍兩款肉質嫩滑🥳雞中翼外皮燒至微焦,食落香脆可口😚點埋燒汁食簡直一流呀🤩鹿兒島黑豚里脊肉同黑豚肋肉味道有驚喜💕平時啲燒豬肉有時會好鞋口,但呢兩款肉質相當柔嫩,肥瘦適中,油脂香好豐富!海鮮拼盤海鮮拼盤有魷魚、虎蝦同翡翠螺,樣樣都好新鮮😋魷魚肉質爽口有咬口,虎蝦肉質彈牙,翡翠螺充滿嚼勁😋隨後套餐隨後附上蒸物、湯、食事同甜品,味道就正正常常啦~ 食完咁豐富嘅一餐真係要減下肥先得🤪和牛燒肉 - 特選和牛盛合 (五款 $558)和牛盛合分別有牛肋肉、中腹肉、牛里脊肉同埋外側後腿肉😍每一款和牛都油香十足😋鮮嫩多汁,接近入口即化🤩當中小編最鍾意牛肋肉,充滿油脂香,而且入口軟腍🥰燒野菜 ($38 + $38)小編叫左日本迷你番薯,番薯咬落超綿滑😁仲試左日本南瓜,南瓜食落都幾香甜🥳-三郎燒肉📍尖沙咀中間道15號 H Zentre 地下3號舖抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/1
「鳥亭」($580)

雞肉和豚肉

海鮮拼盤

和牛燒肉 - 特選和牛盛合 (五款 $558)

燒野菜 ($38 + $38)

三郎燒肉
📍尖沙咀中間道15號 H Zentre 地下3號舖

抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚😚😚/10
2021-08-25 46 瀏覽
話說今日朋友請我食飯,仲帶咗我去呢間係尖沙咀嘅三郎燒肉食嘢,由於好耐都冇去旅行,所以都好耐冇喺香港食燒肉啦!!所以聽到朋友帶我去食燒肉,就已經即刻好開心!!🤣🤣預先book好咗枱,入到去已經聞到好香嘅燒肉味!牛肉同埋海鮮一上枱嘅時候已經流晒口水!!牛肉係入口即溶嘅!!而且有唔同嘅部位可以試吓,雖然我個人來講唔太分得到有咩分別!淨係知道每一件牛肉都好好食!!海鮮方面,呢個蝦超級好食,平時自己喺出面買都好貴,但係呢度食得到咁高質嘅!重點係呢度嘅蝦非常新鮮!食得出好彈牙爽口!!

2021-08-25 56 瀏覽
好豪華嘅燒肉套餐對於一個食肉獸來講,燒肉一定係最佳嘅選擇!今次一於同朋友食得好啲,去咗食三郎燒肉嘅和牛套餐😍😍就係諗起都已經流晒口水啦!!個套餐非常豐富,有前菜有海鮮仲有大大份嘅和牛!有唔同部位嘅和牛可以選擇,我個人來講最鍾意食嘅都係牛舌!同埋呢度嘅西冷!因為油脂分布啱啱好,燒出嚟又唔會黐底,而且再加上呢度嘅牛肉入口即溶,有好豐富嘅油脂香味!!海鮮方面好新鮮,係好大隻嘅扇貝!而且燒完之後都唔會太縮水,仍然保持啖啖肉,食得好過癮好滋味!!
好豪華嘅燒肉套餐

個套餐非常豐富,有前菜有海鮮仲有大大份嘅和牛!

2021-08-24 82 瀏覽
​📍 三郎。燒肉替太后娘娘預祝生日,我們揀左去剛開張冇耐既三郎燒肉。尖沙咀新店主打糅合Omakase概念嘅燒肉套餐,位置方便,在尖沙咀L1出口對面既H Central。週四放工黎已座無虛席。 餐廳以日式佈置,優雅,恬靜,燈光柔和,給人一種好放鬆既感覺。整間店都係以燒肉為主,但通風唔錯,食完都唔覺好重油煙味。點左個『鳥亭』set加個和牛特盛,真係好好食。➖➖前菜📌 北海道粟米。日本小茄子。水雲先黎一份前菜,日本小茄子漬軟腍入味、北海道粟米爽脆清甜多汁,、水雲原來係海草既一種黎。➖➖肉類📌 鳥亭 $580三郎市場豚、雞、海鮮料理,好豐富。雞(阿波尾雞腿、中翼)、豬(鹿兒島黑豚里脊肉、黑豚肋肉):雞肉肉質鮮嫩有嚼勁,夠肉汁,燒完都好嫩滑。黑豚肋肉肥瘦均勻,肉質柔嫩有彈性。海鮮拼盤有一隻大紅蝦、翡翠螺、魷魚,全部都好新鮮。➖➖📌 和牛特盛 $580有和牛特選肉五種,五款部位由廚師決定,唔係次次相同架。今次係西冷、三角腹肉、牛肋條肉、牛外橫隔模、臀肉。脂肪比例最好係三角腹肉,燒到5成熟,拎上碟rest一陣,入口即化。➖➖📌 燒野菜可以揀兩款,就揀左日本迷你蕃薯同粟米。日本迷你蕃薯細細粒,燒完好香
​📍 三郎。燒肉

前菜
📌 北海道粟米。日本小茄子。水雲

肉類
📌 鳥亭 $580

📌 和牛特盛 $580

📌 燒野菜
可以揀兩款,就揀左日本迷你蕃薯同粟米。日本迷你蕃薯細細粒,燒完好香甜,咬落好綿。

➖➖
📌  大蜆麵豉湯。素麵。日式蕨餅
有不少份量既蜆,大大隻,洗得好乾淨,一d沙都冇。蜆肉鮮甜,但湯底稍微有點偏鹹。松葉蟹肉沙律好鮮甜,蟹肉份量都唔少。素麵湯底清甜,麵底有嚼勁。抹茶味同黃豆粉味蕨餅都唔錯,唔會太甜。

地址:尖沙咀中間道15號H Zentre地下3號舖
➖➖
人均消費:$850 (subject to service charge)
好食指數:4/5
抵食指數:3.8/5
環境指數:4/5
服務指數:4.5/5
回頭指數:4​.2/​5
2021-08-22 253 瀏覽
看食評覺得有點特色,所以這個週日中午去了。但是沒想到中午只有lunch set, 不可以單點。這個情況訂位以及後來確認時餐廳都沒有事先告知我們顧客。 只能點lunch set 的問題是如果想試多幾款食品的話只能多點幾個套餐,非常浪費和沒有彈性。餐廳除了環境還好外,食物沒啥特別。和牛套餐的牛肉也很普通,比“牛角”差。總體來說沒有任何特別或想再去的理由,感覺這個餐廳像做普通office lunch 多過做真正有特色的燒肉餐廳。

2021-08-22
2021-08-20 130 瀏覽
燒肉都有omakase??呢排好多美食page都有介紹呢間新開嘅燒肉店喺尖沙咀中間道H Zentre嘅三郎燒肉勁闊落 空間感十足枱同枱中間嘅距離都幾遠亦有吧台位置 不過要預訂先得因為吧台會有師傅幫手燒肉 所以好搶手今次我地walkin 已經俾人訂晒今晚我地就叫左鳥亭set同特選和牛盛合試下特選和牛盛合有五款廚師發板嘅和牛呢盤有牛外橫隔膜 牛里脊肉 牛肋條 三角腹肉 牛肋肉一開始店員會講解食嘅次序 跟據牛味同油花食上去 每款都好正 食到去三角腹肉同牛肋肉時真係不得了完全係入口即溶冇誇張所以我地就即時再encore多份睇唔睇到啲油花幾靚呀😍😍依家邊打字都邊流口水🤤鳥亭嘅先付有小茄子 白玉粟米 鬼抓螺鬼抓螺第一次食 好鮮甜呀有黑豚里脊肉 黑豚肋肉 阿波美雞腿 中翼海鮮拼盤我見隔離枱同我唔一樣 應該都係師傅隨意安排 冇指定海鮮嘅蝦肉好爽口 蝦頭仲有膏燒海螺原汁原味鳥亭set仲有茶碗蒸 海蜆麵豉湯 湯麵 甜品其實真係好抵日本南瓜 日本小甜薯呢度都有特制cocktail同mocktail揀左荔枝同青瓜mocktail青瓜嗰杯好清新 啱晒燒肉飲 推介!
燒肉都有omakase??
呢排好多美食page都有介紹呢間新開嘅燒肉店

其實真係好抵

日本南瓜 日本小甜薯

呢度都有特制cocktail同mocktail
揀左荔枝同青瓜mocktail
青瓜嗰杯好清新 啱晒燒肉飲 推介!

2021-08-17 213 瀏覽
晚市食最平嘅輪亭$580,間餐廳其實得氣氛,牛既質素好差,唔好旨意會有入口即溶既牛食,呢個價錢得五款牛。牛角放題既質素但收你$580仲要冇得任食。建議想食好正既牛都係去番上環Yakiniku Great 午市都係$500左右,有入口即溶既牛食,仲有人幫你燒同介紹d牛。今日食完真係好嬲,唔好叫自己omakase啦,完全冇服務可言,就咁上完菜就走左去,要我自己問食邊款先。兩個人連埋加一係$1276,唔會再幫襯。
2021-08-17 2178 瀏覽
第一次食燒肉形式嘅omakase👨🏻‍🍳,食啲咩款式嘅肉係視乎當日餐廳供應,所以只需要選擇套餐和價錢就可以🤑我地揀左中價位而又有和牛食嘅🌟「料亭」- A5 和牛宴會料理 $880🌟當中8️⃣道菜都幾豐富,由前菜到甜品都包辦好😉,不過食完同朋友都唔係好飽🤣,建議要去嘅話揀第一同第二貴嘅餐🤑,啲牛會多啲飽啲🤣 🍅前菜:梅甘酢溫室番茄有5個小蕃茄,食落好fresh好爽好甜,配埋酸味啫喱做前菜好開胃好適合😋,仲有小小金箔即刻高級咗。 🐟季節魚刺身:真鯛、平靜、牡丹蝦2款白魚刺身各2片,味道好清新和有口感;可惜牡丹蝦只有一隻。 🥩和牛肉三種&豚肉兩種:牛面珠、牛肋肉、三角腹肉、鹿兒島產豚里脊肉、鹿兒島產豚肋肉牛肉油脂分佈均勻,顏色呈粉嫩,順次序由比較瘦的面珠開始食到最肥的三角腹肉,只要點少少鹽,就已經可以帶出香濃牛肉味道👍🏻;豚里脊肉比想像中大塊,可惜手殘燒耐咗肉質有啲鞋🥲,點燒肉汁食味道唔錯。 🦐海鮮拼盤:魷魚、牡丹蝦、翡翠螺魷魚有兩片,牡丹蝦和翡翠螺各一隻,海鮮燒過後嘅海鮮鮮甜有口感,翡翠螺非常彈牙。 🥣酒淆:汁煮牛肉牛味好濃郁但份量唔多。 🍲汁物:蜆肉柚子麵豉湯蜆肉大隻鮮甜無沙,湯底係有柚子味

我地揀左中價位而又有和牛食嘅
🌟「料亭」- A5 和牛宴會料理 $880🌟

🍅前菜:梅甘酢溫室番茄

🐟季節魚刺身:真鯛、平靜、牡丹蝦
2款白魚刺身各2片,味道好清新和有口感;
可惜牡丹蝦只有一隻。

🥩和牛肉三種&豚肉兩種:

牛面珠、牛肋肉、三角腹肉、鹿兒島產豚里脊肉、鹿兒島產豚肋肉

🦐海鮮拼盤:魷魚、牡丹蝦、翡翠螺

🥣酒淆:汁煮牛肉
牛味好濃郁但份量唔多。

🍲汁物:蜆肉柚子麵豉湯
蜆肉大隻鮮甜無沙,湯底係有柚子味,感覺幾清新。

🍜食事:素麵

🍮甘物:黃豆粉蕨餅+抹茶粉蕨餅

🍵無酒精飲品兩杯
2021-08-16
2021-08-16 135 瀏覽
慶祝周年紀念日,這次來到這家新開2個月,主打稀有肉既燒肉店,可惜令人失望。地址很易找,尖沙咀k出口對面就是,很方便。來到店內,裝修是不錯的,餐具的選擇也頗為美觀我們點了一個$1280 套餐及一個$580套餐,基本上已級cover 大部分的牛肉,豬雞肉及海鮮既選擇。 可惜最想食既三筋沒貨,作為主打稀有肉既店卻沒有稀有肉可以叫,確實有點那個…慶祝紀念日嘛,所以也選了個bar 枱位置,$1000/ head minimum charge 也不算貴前菜部分是日本白粟米,金粟及茄子漬物日本白粟米好清甜, 多汁金栗及茄子漬則沒什麼特別的,相比之前食評的蟹肉沙律,感覺這就有點寒酸然後是刺身的部分,算是普通吧,沒期待過會有有驚喜,除了新鮮,口感整體是不太好,主要是筋比較多中拖羅 - 多筋赤身 - 沒什麼特別平靜 - (小池魚)爽口但也多筋…牡丹蝦 - 鮮甜醬口主菜先來牛肉,先用牛膏開爐,幫忙燒肉既師傅有講解不同肉要不同成熟度。今日食既係依賀和牛,以下食既順序也由師傅安排。1)三角腹肉 - 油脂強 但沒有過份油因大火逼出油份2)里脊肉- 多筋 ,油份依然強,味道比較沒太濃3)辣椒肉 - 比較粉,肉味較濃

前菜部分是日本白粟米,金粟及茄子漬物
日本白粟米好清甜, 多汁

中拖羅 - 多筋
赤身 - 沒什麼特別
平靜 - (小池魚)爽口但也多筋…
牡丹蝦 - 鮮甜醬口

7)牛舌芯 - 好好食,嫩,帶甜

老實就吃了7份肉後已有點膩,始終和牛油脂感有點強

再來就是雞豬既部分

1)雞腿肉 - 雞味香 肉質少少銀

2)雞中翼 - 跟平時的沒太大差點,唯一就是雞油感覺更多更香

3)豬肋肉 - 油脂感較強 肉質較爽 彈 味道偏淡

4)豬里脊 - 好香脆 油脂部分脆 但肉味沒有很強烈 個人比較推薦

然後是海鮮

1)尤魚 - 好嫩,鮮甜, 跟平時食既差別很大

2)大蝦 - 肉質爽,而且也很鮮甜 燒出黎好香

3)榮螺 - 鮮,好爽口彈牙

4)白膳 - 味道較輕身 食番個魚味 質感很好 彈牙,油脂感足

由於太多肉有點膩,就叫了洋蔥和京蔥解一解膩

兩款蔬菜都很新鮮,都不錯吃的

之後就是和牛味噌煮,老實說,沒什麼特別

湯的部分是大蜆湯,很鮮美,聞得到是加了點檸檬皮,蜆也是頗大只的

食事部分是素麵,今日最驚喜既部分,細麵麵質很好,吃上去令人有聯想到去日本吃流水麵既感覺,份量不多,主要填填肚子,但卻印象深刻

甜品是個牛乳雪糕,就比較濃,濃得有少少咸味,所以感覺也沒很甜

最後多點了一份紅豆湯,今天最大的敗筆,過甜,死甜,年糕既部分有點脆, 失了點年糕既軟糯

叫晒4款cocktail, 除左咖啡個杯比較好一點,其他都麻麻地。酒水部分偏貴,而且清酒多一點,wine的選擇沒很多,開瓶費也要$400一枝,但買一枝酒可以free一枝($98 個枝除外)

服務方面,燒肉部分良好,師傅燒肉技術好 每樣肉都有不錯既體驗,而且海鮮既熟度掌握也是令我欣賞

樓面則較弱,上菜撞到成張椅起身。收碟,換碟都比較慢,主動性有點欠缺

整體感覺餐廳想做體驗為主,以稀有肉做主打,但服務有點不到位,食物的水平也有所不足,以最後差不多$2700埋單黎計, 有好多更好既選擇。

慶祝紀念
紀念日
2021-08-15 1502 瀏覽
前排同媽媽去咗呢間新開嘅燒肉店食晚飯,佢嘅裝修好有日本feel😚 仲設有bar枱,店員服務周到,間中會主動幫客人換碟,整體感覺都幾好。我哋分別叫咗set同埋散叫咗啲豬肉燒😆「料亭」$880呢一set主打有三款A5和牛、海鮮、刺身,包埋前菜、麵食同甜品🍮,整體份量多。先付當日嘅先付有茄子漬物🍆,質感爽身。粉粉哋嘅日本栗子🌰同埋北海道白粟米🌽,色彩豐富。刺身赤身軟嫩,吞拿魚味濃,而且無筋位。鯛魚爽身鮮味,赤蝦就夠新鮮。蝦頭有好多蝦膏,味道鮮甜,好香🥰和牛和牛款式係由師傅決定,我個日有三筋、夏多布里昴、牛肝🐮 餐廳本身會先放低一張解説牛肉部位嘅卡仔,等客人可以了解下牛肉位置,都幾好。三筋係稀有部分,位於肩骨內側連著三條筋腱嘅部分。佢唔算最多油脂,入口即化個隻,但牛味濃郁,質感軟嫩☺️ 夏多布里昴即係牛柳芯,油脂分佈靚,食落牛味同樣好香濃。牛肝就要燒耐啲,質感粉身,無牛腥味,都幾特別🤪海鮮拼盤有魷魚、大蝦同翡翠螺,魷魚燒香後仍為軟身🦑 大蝦只要分零鐘燒一燒就ok, 大蝦燒香後蝦味更出🦐 翡翠螺睇落細細隻,但都有多肉同汁,螺肉新鮮彈牙😋酒淆蟹肉沙律🥗有好多蟹肉,沙律用嚟清一清燒肉嘅油膩汁事大蜆味增

「料亭」$880

先付

刺身

和牛

酒淆
蟹肉沙律🥗有好多蟹肉,沙律用嚟清一清燒肉嘅油膩

汁事
大蜆味增湯,味增湯唔會過鹹,略帶鮮味,大蜆都厚肉添😙

食事
素麵

甘物
蕨餅有兩隻味同口感,黃豆粉味就比較固體狀,抹茶味就帶煙韌。

忌廉芝士鯛魚酒盜 $68
用鯛魚加清酒製,下面仲有好多粒粒芝士🧀,可以撈埋一齊食🤪 我本身係鍾意食酒盜,佢嘅酒盜味道好濃,加埋芝士放喺餅上,真係送酒一流😚

鹿兒島產豚里脊肉 $78
估唔到豚肉都唔錯,好大片。佢嘅肉質軟熟,好易咬又有豚肉味🐷 (上)

鹿兒島產豚肋肉 $78
豚肋肉🐽同樣大塊又厚,佢嘅油脂較多,幾搶火咖。燒香肥膏位後有陣焦香味,肉質特別滑身,正😍

Matcha Cooler $68

Virgin cucumber gimlet $68

.◅ ◄ 三郎。燒肉 ► ▻ 性價比超高嘅日式燒肉🔥周圍都有和牛燒肉,不過唔係間間都高質㗎🥲👦🏻👧🏻小編就對最近到訪嘅「三郎。燒肉」超滿意!環境偏暗,枱之間都夠空間,絕對坐得非常舒服😌仲偷到隔離bar枱有師傅幫手燒,好有feel ^_^✃- - - - - - - - - - -❀ 料亭 $880 ➤ 𝟒/𝟓呢個set超豐富,有齊前菜、季節魚刺身三款、和牛肉三款、海鮮、酒肴、湯、食事、甜品🥰和牛入口即化,有三款供食客慢慢品嘗,極高質~刺身都非常新鮮,當日款色為平靜鮮、金目鯛同牡丹蝦而燒海鮮就有大蝦、鰻魚、螺,勁豐富最後仲有幾款熱食,飽到上心口😆特別推薦大蜆麵豉湯,蜆肉厚肉鮮甜,個湯都好濃味❀ 忌廉芝士鯛魚酒盜 $68 ➤ 𝟒/𝟓鯛魚偏腥,不過連埋忌廉芝士又balance得唔錯係一款啱晒夏天嘅開胃小菜🍴❀ 阿波尾雞腿上肉 $78 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓必食!雞腿上肉滑到爆,燒耐咗都唔會老雞味仲要超級濃,性價比高,超滿意 ( ´▽`)❀ 鹿兒島產豬里脊肉 $78 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓呢款有少少鞋,同埋有啲難燒,唔啱手殘嘅👧🏻小編🙈不過豬味頗濃,可以試吓嘅~✃- - - - - - - - - - -🎐三
◅ ◄ 三郎。燒肉 ► ▻ 性價比超高嘅日式燒肉🔥

周圍都有和牛燒肉,不過唔係間間都高質㗎🥲
👦🏻👧🏻小編就對最近到訪嘅「三郎。燒肉」超滿意!
環境偏暗,枱之間都夠空間,絕對坐得非常舒服😌
仲偷到隔離bar枱有師傅幫手燒,好有feel ^_^
✃- - - - - - - - - - -
❀ 料亭 $880 ➤ 𝟒/𝟓
和牛入口即化,有三款供食客慢慢品嘗,極高質~
刺身都非常新鮮,當日款色為平靜鮮、金目鯛同牡丹蝦
而燒海鮮就有大蝦、鰻魚、螺,勁豐富
最後仲有幾款熱食,飽到上心口😆
特別推薦大蜆麵豉湯,蜆肉厚肉鮮甜,個湯都好濃味

❀ 忌廉芝士鯛魚酒盜 $68 ➤ 𝟒/𝟓
鯛魚偏腥,不過連埋忌廉芝士又balance得唔錯
係一款啱晒夏天嘅開胃小菜🍴

❀ 阿波尾雞腿上肉 $78 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓
必食!雞腿上肉滑到爆,燒耐咗都唔會老
雞味仲要超級濃,性價比高,超滿意 ( ´▽`)

❀ 鹿兒島產豬里脊肉 $78 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓
呢款有少少鞋,同埋有啲難燒,唔啱手殘嘅👧🏻小編🙈
不過豬味頗濃,可以試吓嘅~

✃- - - - - - - - - - -
🎐三郎。燒肉 Saburo Japanese Yakiniku
📍尖沙咀中間道15號H Zentre地下3號舖

味道 🌕🌕🌕🌕🌑
環境 🌕🌕🌕🌕🌗
抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
推薦 🌕🌕🌕🌕🌑

🔎 #ewhk尖沙咀 #ewhk日本菜

#尖沙咀美食 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
間唔中就會想食烤肉,喺香港好多唔同嘅選擇,前排經過附近嘅日式超市見到三郎,bookmark咗好一陣子就訂咗位過嚟食。餐廳嘅裝修精緻,個感覺同之前喺渋谷烤肉店有啲相似。仲見佢有榻榻米房,感覺上係私隱度高。和牛來源地係視乎每日來貨而定,呢個好有Omakase感覺😂席間問起店員,原來吧枱位會提供代燒服務🧐下次想做懶人可以試下◻️燒野菜▪️日本南瓜:最鍾意烤到半熟爽口▪️粟米:搽咗牛油,勁邪惡◻️特選和牛盛合 (五款)貪心仔想試晒幾款肉🙃肉盤上有標籤付款肉嘅部位,加埋枱上邊嘅牛分割圖就更清楚自己食緊咩😌以自己認知由瘦食到肥🤭靚嘅牛肉用少少鹽吊味就足夠了▪️里脊:有咬口重牛味▪️牛霖:淋滑之餘油香勁重▪️內側後腿肉:入口Juicy多汁又有嚼口▪️牛肋肉:油脂味同肉味均勻,自己最鐘意呢件▪️三角腹肉:盛盒入邊最重油脂,入口就感受到超濃牛油香。◻️「鳥亭」- 三郎市場豚/雞 海鮮料理▪️先付:北海道粟米、水雲同醃茄子,生粟米爽甜加埋帶酸嘅水雲同茄子係醒胃嘅前菜▪️阿波尾雞腿、中翼:微微燒焦嘅雞皮加咬入係一浸雞油香味😋雞肉嫩滑香口▪️鹿兒島黑豚里脊肉、黑豚肋肉:唔算厚身,肥瘦均勻,肉質爽口▪️海鮮拼盤:是日海鮮有魷魚、牡丹蝦同翡

◻️燒野菜
▪️日本南瓜:最鍾意烤到半熟爽口
▪️粟米:搽咗牛油,勁邪惡

◻️特選和牛盛合 (五款)

▪️里脊:有咬口重牛味
▪️牛霖:淋滑之餘油香勁重
▪️內側後腿肉:入口Juicy多汁又有嚼口
▪️牛肋肉:油脂味同肉味均勻,自己最鐘意呢件
▪️三角腹肉:盛盒入邊最重油脂,入口就感受到超濃牛油香。

◻️「鳥亭」- 三郎市場豚/雞 海鮮料理

▪️海鮮拼盤:是日海鮮有魷魚、牡丹蝦同翡翠螺。燒過嘅海鮮鮮甜彈牙帶咸香味,蝦仲要大大隻又爽口彈牙🤤

店員都間唔中過嚟幫吓手,好細心咁樣幫我地分開咗隻蝦。然之後有我哋燒晒所有肉類,佢就上沙律比我哋,仲解釋返呢個時候先上沙律係想中和返頭先肉類嘅油膩感。

▪️蟹肉沙律:微酸嘅醬汁做到解膩嘅作用

▪️大蜆味增湯:大蜆鮮甜,湯底係香濃嘅味增帶海鮮嘅鮮甜。
▪️素麵:麵煮得啱啱好,如果呢個係冷麵會更好

▪️蕨餅:抹茶同黃豆粉口味,口感煙韌甜而不膩

總結:呢餐絕對可以解到掛住日本之愁
  • 特選和牛盛合