餐廳: 三郎。燒肉
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
店內環境寬敞座位之間不僅不怕聽到別人的談話,感覺適合情人節用餐,享受熊本的牛肉高級盛宴!!ꕤ︎︎·͜· ︎︎‪另外如多人到訪可以及早預訂,榻榻米位置更加有氣氛這次毫不客氣地點了二人前的【熊本產阿蘇王赤牛 X 廚師發辦套餐】$1680+10%(2pp)共有11道菜,用料高質素CP值很高選用了來自熊本阿蘇的和牛品種「赤牛」,脂肪少瘦肉多,適合喜歡濃郁肉味又怕油膩的朋友!꙳ ⋆ 𓈒𓏸前菜白子꙳ ⋆ 𓈒𓏸季節魚刺身前菜的白子和刺身都非常新鮮,吃牛肉的omakase也能吃到白子,十分驚喜!꙳ ⋆ 𓈒𓏸粒貝後腿肉他他非常精緻的擺盤!將碎貝肉配合他他和魚子醬除了能吃到濃郁的肉味,也能吃得出貝類新鮮的甜味,而且質感也非常夾!꙳ ⋆ 𓈒𓏸嚴選赤牛肉(3款)有牛肩肉,肩胛肉和肉眼,三種肉的肉味都非常濃郁而口感不同,輕輕隻燒過後更加能吃到油脂的香氣而不油膩!꙳ ⋆ 𓈒𓏸魚子醬日本海膽赤牛卷應該大部份人都最喜歡這一道菜一口能吃到海膽,加上魚子醬還有炙燒過後的赤牛包在紫菜之中,絕對超好食!꙳ ⋆ 𓈒𓏸煙燻慢煮日本生蠔赤牛卷令人意外驚喜的慢煮生蠔,依然清爽鮮甜,包裹在赤牛之中帶有微微的煙熏味道,鮮甜的海鮮和牛肉味道很匹配꙳

店內環境寬敞座位之間不僅不怕聽到別人的談話,
另外如多人到訪可以及早預訂,榻榻米位置更加有氣氛
這次毫不客氣地點了二人前的
共有11道菜,用料高質素CP值很高
選用了來自熊本阿蘇的和牛品種「赤牛」,
脂肪少瘦肉多,適合喜歡濃郁肉味又怕油膩的朋友!

꙳ ⋆ 𓈒𓏸前菜白子
꙳ ⋆ 𓈒𓏸季節魚刺身
前菜的白子和刺身都非常新鮮,
吃牛肉的omakase也能吃到白子,十分驚喜!

꙳ ⋆ 𓈒𓏸粒貝後腿肉他他
非常精緻的擺盤!
將碎貝肉配合他他和魚子醬除了能吃到濃郁的肉味,
也能吃得出貝類新鮮的甜味,而且質感也非常夾!

꙳ ⋆ 𓈒𓏸嚴選赤牛肉(3款)
有牛肩肉,肩胛肉和肉眼,
三種肉的肉味都非常濃郁而口感不同,
輕輕隻燒過後更加能吃到油脂的香氣而不油膩!

꙳ ⋆ 𓈒𓏸魚子醬日本海膽赤牛卷
應該大部份人都最喜歡這一道菜

꙳ ⋆ 𓈒𓏸煙燻慢煮日本生蠔赤牛卷
令人意外驚喜的慢煮生蠔,
依然清爽鮮甜,包裹在赤牛之中帶有微微的煙熏味道,
鮮甜的海鮮和牛肉味道很匹配

꙳ ⋆ 𓈒𓏸漬物盛合
꙳ ⋆ 𓈒𓏸季節燒海鮮
當天是兩隻大大的帆立貝,放到火爐上燒烤過後,
在湯汁裏煮好,呼應了前段的粒貝他他

꙳ ⋆ 𓈒𓏸海鮮茶壺湯
清澈的湯汁非常暖胃,打開壺蓋
更加能吃到小柱和蝦等海鮮非常鮮味

꙳ ⋆ 𓈒𓏸溫泉蛋櫻花蝦赤牛煲仔飯
超邪惡的煲仔飯!
帶有醬油的飯焦加上溫泉蛋和櫻花蝦的鹹鮮味,
還有赤牛的油脂都會進了飯中,令人飽足又幸福的煲仔飯

꙳ ⋆ 𓈒𓏸抹茶紅豆白玉雪糕
可愛的熊仔形狀餅乾,配着宇治金時和白玉
用可愛的甜品作結!

𓈒𓏸𓐍
2024-01-03
2023-12-30 1074 瀏覽
#chuchu食在尖沙咀📍 三郎。燒肉Bookmark左好耐,聖誕節同埋🐷仔去食!喺食肆林立嘅H Zentre 地下,一入都好易搵到!樓底好高,有間房仔係獨立,望到好似係榻榻米!💡#chuchu慶生推薦 #chuchu推介 唔洗成日食西餐嘛!—————————————————————❣️ 特選和牛盛合(五款) $558賣相好好!應該係睇邊款牛靚就會比,當日有和牛牛肋條、牛肩肉、三角腹肉、肉眼上蓋同和牛肉眼!每款都有兩塊,除咗牛肋條比較有咬口,其他都係入口即融!建議好似🐷咁由瘦到有脂肪咁食,因為高脂肪好快會滯!.❣️和牛肩胛肉 100g $158同上面5款牛放埋一齊,大概有3塊!和牛肩胛肉即係牛膊頭位,口感好細膩!.❣️阿波尾雞腿上肉 $88日本第一雞!超重雞味,好嫩!燒到脆脆地,好香!一定要嗌!.❣️和牛煲仔飯 $298一開蓋超香!侍應會比客人影一影相,望一望先之後就會幫手分!和牛粒軟滑,入口即溶!最愛煲仔飯嘅飯焦,撈埋生蛋黃味加甜豉油,好愛!.❣️Prink Forest $68好靚!用左乳酸、綠茶同士多啤梨,酸酸甜甜咁,好解膩!.❣️Yuzu Fizz $68柚子味比較重!仲有粒荔枝係上面!.
#chuchu食在尖沙咀
📍 三郎。燒肉

❣️ 特選和牛盛合(五款) $558

❣️和牛肩胛肉 100g $158

❣️阿波尾雞腿上肉 $88
日本第一雞!超重雞味,好嫩!燒到脆脆地,好香!一定要嗌!

❣️和牛煲仔飯 $298

❣️Prink Forest $68
好靚!用左乳酸、綠茶同士多啤梨,酸酸甜甜咁,好解膩!

❣️Yuzu Fizz $68
柚子味比較重!仲有粒荔枝係上面!

❣️季節味雪葩 $88
有蘋果、檸檬、桃同椰子,🐷二話不說就揀左椰子,原個椰子殼🥥,椰子味好濃!好正!

❣️ 日本季節雪糕 $68
有幾款味,🐷就揀咗開心果!超濃開心果味,好smooth,仲有啲果仁碎,好正!

💬可惜唔食得海鮮,唔係有個omakase都幾抵!!
不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 三郎。燒肉 (尖沙咀)
尖沙咀中間道15號H Zentre地下3號舖
🕑營業時間: 12:00-23:00 (3-6半落場)
#chuchu食日本野
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2023-12-27
  • 開心果雪糕
2023-12-22 904 瀏覽
聖誕🎄臨近,又係聚會嘅時間🤣,為左預祝聖誕,所以特登揀咗一間高質燒肉店 - 三朗環境:8 /10餐廳以日系無印風配搭黑灰色為主,仲有日式榻榻枱🇯🇵食物:8/101️⃣熊本赤牛x海鮮料理(2人前)$1680好豐富岩晒唔想諗又想試多d野食嘅您😛有幾款特別推介😍🌟熊本赤牛粒貝後腿肉他他奢華感💵滿滿嘅菜式,金箔加上魚子醬牛,仲有粒貝增加口感,後腿肉食落煙韌,唔全唔似生牛肉🐮🌟嚴選赤牛肉3款3款靚牛🐮當中嘅和牛西冷係最最最推介‼️牛味濃郁又有彈性,雖然西冷脂肪含量岩岩好,入口融化😋🌟魚子醬日本海膽赤牛卷😍海膽好creamy ,大家一定要成舊食🤣海膽係口中慢慢溶化,加埋赤牛大滿足😍🌟煙燻慢煮日本生蠔赤牛卷隻蠔超大隻🤭,配合燒薄赤牛令到成件事更有層次,日本蠔鮮甜多汁,好rich 😜🌟海鮮茶壺湯用鰹魚湯做底,再用蜆,蝦,元貝再熬製,淡淡海鮮鮮味走入鰹魚湯,咸咸鮮鮮又幾有魔力🤣,我都差唔多飲哂一壺🌟溫泉蛋櫻花蝦赤牛煲仔飯有店員幫大家分做兩碗,相當貼心,而且牛量十足,啖啖隻都有牛粒咁濟,蛋漿撈勻成個飯,配個少量飯焦,相當惹味🤪🤪💰性價比:8/10 人均800-900左右,食材用料絕對值回票價😎

環境:8 /10
餐廳以日系無印風配搭黑灰色為主,仲有日式榻榻枱🇯🇵

食物:8/10
溫泉蛋櫻花蝦赤牛煲仔飯
煙燻慢煮日本生蠔赤牛卷
海鮮茶壺湯
2023-11-22 1238 瀏覽
今晚date night ,到了H Zentre的三郎晚餐,餐廳裝潢以木為主題,簡約而舒適,我們最終選了二人前廚師發板。套餐有前菜、刺身5點、牛燒肉5點、燒野菜3點、湯、酒餚、甜品。前菜是烤和牛肩他他 Caesar salad,和牛肩口感不錯,份量多,配上爽口沙律菜,車厘茄,以及滿滿的芝士粉,整體有層次。嚴選季節刺身,包括赤蝦、深海池魚、拖羅、油甘魚、左口魚邊,款款也新鮮香甜,油甘魚及深海池魚均厚切,赤蝦也肥美好味,非常滿足。香辣雞翼一客5件,香口惹味,外酥脆,內juicy。特選和牛盛合5點包括和牛肩胛肉、三角腹肉,牛肩肉、肉眼上蓋、內側後腿肉,每款各有特色,個人比較喜歡牛肩肉、肉眼上蓋、內側後腿肉,不用點醬汁也讚!接著有虎蝦、阿波尾雞頸,鹿兒島縣產雞心、南瓜片、冬菇,虎蝦大隻彈牙,雞頸肉口感特別,肉質鮮嫩,雞心也好味。整體食材新鮮美味,而且精緻。和牛煲仔飯非常有驚喜,熱辣辣,店員幫我們分,和牛加蛋加飯焦多重口感,相當豐盛。最後的柚子雪糕作結,酸酸甜甜很滿足!這個二人餐份量相當多,吃到飽,整體服務也很好。

香辣雞翼一客5件,香口惹味,外酥脆,內juicy。

• 烤和牛肩他他凱撒沙律
  • 特選和牛盛合(五款)
  • 季節刺身盛合(五款)
尖沙咀依間「三郎。燒肉」主打日本和牛,環境高貴,座位寬敞,私隱度高,今次同家姐兩個人食依餐晚飯,計埋加一服務費,埋單$2545,稍微少貴,不過菜式好豐富。*此餐廳收取加一服務費。五款特選和牛盛合(單點$558),和牛西冷,油脂分布呈雪花紋,食落入口即化;和牛肉眼,食落肉味香濃;和牛牛肋肉,肉質肥美,食落油脂味濃;牛肩肉,肉質厚實;內側後腿肉,略嫌食落口感比較韌。五點季節刺身盛合(單點$598),鯛魚、鰆魚、油甘魚,肉質嫩滑,味道鮮甜;海膽食落好Creamy,味道不腥;墨魚口感爽脆。和牛煲仔飯(單點$298),表面鋪滿和牛、雞蛋、香蔥,和牛食落帶有燒肉汁味道,味道甜鹹,煲底內有飯焦。燒帆立貝(兩隻$178),表面鋪有牛油、醬油,食落好香口。烤和牛肩他他凱薩沙律(單點$138),表面鋪有他他醬,和牛肩肉肉質偏向瘦肉,牛味濃厚,凱薩沙律內有羅馬生菜、紫萵苣、車厘茄、煙肉、焗麵包粒、巴馬臣芝士粉,味道正宗。鹿兒島縣產雞心(單點$78),食落有咬口,配料包括有櫻花蓮藕、芫荽。阿波尾雞中翼(單點$78),雞皮經燒烤後,口感香脆,去骨雞中翼食落啖啖肉。香辣雞翼(單點$68),雞翼即叫即炸,辣度1分,

*此餐廳收取加一服務費。

燒帆立貝(兩隻$178),表面鋪有牛油、醬油,食落好香口。

香辣雞翼(單點$68),雞翼即叫即炸,辣度1分,配以美乃滋、檸檬汁食用,味道更佳,內有油醋汁椰菜絲沙律。

日本萬願寺(單點$68),味道清甜。

日本南瓜(單點$38),口感軟腍,味道香甜。

冬菇(單點$38),食落好Juicy。

季節味雪葩(兩人$176),柚子雪葩,內有柚子皮,食落好清爽。
  • 香辣雞翼
  • 烤和牛肩他他凱撒沙律
  • 特選和牛盛合(五款)
  • 季節雪糕
  • 特選和牛盛合
  • 季節刺身盛合(五款)
  • 季節刺身盛合
  • 烤和牛肩他他 凱撒沙津
  • 刺身
  • 肩胛肉
  • 前菜
2024-04-29 0 瀏覽
強烈不建議進來用餐! 不要來! 今晚吃了廚師發辦Omakasa, 跟預期很大落差,網上的相片是有白子,有海鮮,有海膽但是今晚沒有白子,只栗子;沒有海膽,只有乾魚毛。店員話因季節性,所以不提供,只有栗子……2者性價比差太遠! 廚師發辦您無辦法,他煮什麼他控制,但今晚價值太差。第二,互聯網是和牛煲仔飯,但今晚是烏冬加2片薄肉。事後問店員有沒有煲仔飯,他說我們因為一開始沒有選擇…….但是您一開始沒有問我。整餐飯都非常不高興!

整餐飯都非常不高興!
2024-04-25
生日
用餐優惠
優惠券
本來滿心期待 訂左位同老公慶祝生日仲揀左最貴既omakase set點知成餐飯性價比極低 亦無甚麼服務可言可以話貼錢買難受首先個前菜一來已經令人失望竟然係壽司郎質素既龍蝦沙律(仲要極鹹)+優之良品魚乾+一粒栗子D Foodie 賣廣告所謂既海膽、白子….到底去左邊?😂😂追問店員佢話因為只會提供時令食物 呢樣我理解呀 但個價值會唔會差太遠?然後刺身質素還可以 但就有啲姑寒 得3塊之前去食500蚊omakase 都冇咁寒酸牛更加可以話差我去和牛任食餐廳揀個$500餐,啲和牛都比呢度更肥美、腍身 個後腰肉更加可以用「Un 」黎形容,牛既質素真係唔得而最大問題係 裝和牛個盤係爛的 漏到張枱都有啲生牛水..有冇慳皮到咁…爛盤都重用然後說好的signature和牛煲仔飯竟然變埋和牛烏冬 詢問店員時 佢答:「因為你哋冇講 其實我地可以轉架 但而家已經上左菜」 聽完真係得啖笑😂你冇講可以request 請問我哋點知呢?呢啲態度真係..佩服😀👍🏻👍🏻唯一可取嘅係個甜品 開心果雪糕 係幾好食既而到埋單時 因為我訂座request左係甜品寫幾句祝賀說話 竟然發現佢哋係冇通知既情況下 收取$50 decor
本來滿心期待 訂左位同老公慶祝生日

然後刺身質素還可以 但就有啲姑寒 得3塊
之前去食500蚊omakase 都冇咁寒酸

牛更加可以話差

唯一可取嘅係個甜品 開心果雪糕 係幾好食既

而到埋單時 因為我訂座request左係甜品寫幾句祝賀說話 竟然發現佢哋係冇通知既情況下 收取$50 decor 錢!食左餐咁唔抵 名不副實既omakase set 人均成$1000一位 都仲可以係冇通知既情況下咁樣硬收人所謂「decor費」😮‍💨

真係強烈警世大家千祈唔好黎做水魚!又貴又唔抵 又慳皮 態度又唔好 仲要收埋啲無賴數 我從來唔寫食評踩人 呢間野勁到令我開左齋 睇路🤫
Omakase  價錢最高  set
生日
2023-12-26 196 瀏覽
前排同朋友慶祝生日book左間位於尖沙咀既燒肉餐廳餐廳裝潢以木及水泥牆系為主營造高格調且舒適田既用餐環境店員亦好Nice會走埋黎幫我地燒肉同介紹食物😋🐔阿波美雞腿上肉 $88🐔阿波美雞中翼 $78雞腿肉肉質嫩滑多汁,雞翼外皮燒到金黃香脆,簡單沾上鹽調味,已經好好味。帆立貝 2P $178帆立貝質地厚實,彈牙鮮甜。🐮厚切牛舌芯 100g$168 牛舌芯真係十分厚身😍,牛肉味夠晒濃郁,軟嫩多汁,豐富既油花,燒肉最好不過😋。🐮大判薄燒 西冷 $138西冷大大塊,佢既大理花紋好吸引!燒烤將油份迫出,帶有少少焦香,食既時候沽上蛋汁一齊食,充滿濃郁既牛肉味 ,油花四溢,超正!Dinner Omakase Set for Table $880前菜/嚴選季節性刺身/日本極上和牛兩種/鹿兒島黑豚兩種/海鮮兩種/執物/食肆/甘物前菜 - 烤和牛肩他他凱撒沙律和牛粉嫩,口感軟腍。羅馬生菜新鮮爽脆,麵包粒🍞烤到脆卜卜之外,仲灑滿大量芝士碎🥗🧀,係個開胃既前菜。刺身 - 池魚肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。和牛肉眼油花豐富,口感軟腍,牛味極濃郁。牛肩肉油脂豐富,軟嫩適中。牛肉可蘸上三郎特製燒肉醬汁提升味道層
前排同朋友慶祝生日

book左間位於尖沙咀既燒肉餐廳

餐廳裝潢以木及水泥牆系為主
營造高格調且舒適田既用餐環境
店員亦好Nice會走埋黎幫我地燒肉同介紹食物😋

🐔阿波美雞腿上肉 $88
🐔阿波美雞中翼 $78

帆立貝 2P $178
帆立貝質地厚實,彈牙鮮甜。

🐮厚切牛舌芯 100g$168

🐮大判薄燒 西冷 $138

前菜 - 烤和牛肩他他凱撒沙律

刺身 - 池魚
肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。

和牛肉眼油花豐富,口感軟腍,牛味極濃郁。牛肩肉油脂豐富,軟嫩適中。牛肉可蘸上三郎特製燒肉醬汁提升味道層次。豚肉肉質細膩彈牙,肉味濃郁,口感比較柔軟,油香亦十足。海鮮分別係大蝦同埋大蜆,兩款都非常鮮甜好味。

最後當然唔少甜品! 檸檬雪葩酸得黎好開胃,蘋果雪葩就好清甜。大滿足。

呢間係我上星期食既熊本產阿蘇王赤牛廚師發辦Omakase🧑‍🍳雖然話係Omakase 但同平常日本餐廳食Omakase有少少唔同,因為佢係有日式燒肉/海鮮同煲仔飯~等我為大家逐一介紹啦😉.前菜有白子、水雲髮菜、龍蝦沙律~白子我係第一次試🤣 算係好重口味既一款;而當日季節魚刺身當有鱈魚、真鯛、黑羽太,之前未食過鱈魚刺身原來佢刺身都會食到魚油香爆棚既感覺🐟 重點黎啦 — 牛肉他他!選用外側後腿肉,口感有彈性,個調味先最正😋😋係明顯有種柑橘清香🍊再融合魚子醬既味道同金箔點綴 成個feel完全係富貴料理🤣🤣 跟住上碟既係牛油大扇貝兩隻同埋嚴選赤牛肉三款:和牛肩胛肉、牛肩肉,三角腹肉🥰呢三款每樣一件,係自己負責燒既~.成餐飯最期待嘅就係佢地「魚子醬日本海膽赤牛卷」同埋「煙燻慢煮日本生蠔赤牛卷」😍😍就咁見到個名都覺得好吸引啦~前者有新鮮海膽、牛肉、魚子醬、再用脆紫菜包住 呢個combination真係好難唔好食🤣 而後者雖然唔係好食到煙燻香味 不過佢隻蠔好飽滿 又係用一片薄薄嘅嫩牛肉包住 所以又係好難唔好食系列x2😀 .跟住佢會奉上呢個海鮮茶壺湯,飲落似係鰹魚魚介之類既底,淡淡地,有菇有蝦有粒貝可
跟住佢會奉上呢個海鮮茶壺湯,飲落似係鰹魚魚介之類既底,淡淡地,有菇有蝦有粒貝可以食 最大驚喜係佢個「溫泉蛋櫻花蝦赤牛煲仔飯」 因為本身諗住煲仔飯呢樣嘢都係要黎塞飽你個肚 驚你前面食得唔夠飽🫣點知個飯好好食!店員會幫你拌匀上面嘅溫泉蛋 整體味道甜甜地 牛肉份量非常足 感覺上同飯嘅比例完全係多左🤭而且有少少飯焦脆口~
最後就以抹茶紅豆白玉雪糕收尾🥰 牛乳味香濃😋有隻熊仔係到浸浴🛁🐻QQ~講左咁耐,大家最關心既價錢黎啦!兩位套餐Total $1680 (加埋一就$1848) 食到咁多品料理 又海膽 魚子醬 蠔 扇貝 靚牛 刺身 甜品 呢個價錢都算係咁啦😆好手工feel架果個個卷物~完滿既一餐 平日黎既話又唔會好多人 環境又舒服 生日慶祝食佢都幾好既🥰
2023-12-25 79 瀏覽
A luxury dining area that blends the concept of Omakase with the Japanese-style Yakiniku. Omakase course are available at the counter area, where wagyu beef will be grilled and served by their professional chefs team.Yakiniku is our all time favourite, especially when there is wagyu beef which makes our mouths water. The size of the king prawn is so big that it may take a while to grill. The wagyu beef claypot rice amazed us, perfectly replicating the traditional Hong Kong style claypot rice and

Yakiniku is our all time favourite, especially when there is wagyu beef which makes our mouths water. The size of the king prawn is so big that it may take a while to grill. The wagyu beef claypot rice amazed us, perfectly replicating the traditional Hong Kong style claypot rice and elevated to the next level. The Japanese staff is very friendly, introducing every item served and tried his best to speak in Cantonese.

📝Menu:
🔸Roasted Wagyu Beef Caesar Salad
🔸Seasonal Sashimi Platter (5 Types)
🔸Wagyu Platter (5 Types)
- Wagyu chuck roll, wagyu loin, tri tip, rump, top round
🔸Wagyu Beef Claypot Rice
🔸Japanese King Prawn
🔸Awaodori Chicken Neck
🔸Kagoshima Chicken Heart
2023-12-25 132 瀏覽
高質日本和牛壽喜燒|📍三郎。燒肉為咗慶祝細佬終於放假🫶🏻特登嚟同佢食一餐好嘅🥩,估唔到意外發現高質抵食環境好嘅餐廳💓♡日本產和牛肩胛肉&牛舌涮涮鍋御膳♡|💰$298呢個餐已經包含咗茶碗蒸同埋一份沙律&麵豉湯💚除咗有牛肩胛肉同牛舌仲配左一份蔬菜🫶🏻首先值得一提嘅係牛肩胛肉油脂分佈得好靚🫶🏻打卡超靚🧏🏻‍♀️食落嫩口有牛香💓不愧係日本和牛!牛舌食落爽口新鮮🫶🏻雖然係1人份但其實肉嘅份量都唔少🫶🏻套餐仲會包含埋一人份嘅烏冬食落彈牙🫶🏻整體嚟講男仔食都夠飽,冬天食返個涮涮鍋即刻暖哂❤️‍🔥♡軟綿綿棉花糖壽喜燒御膳♡|💰$268呢款絕對係創意十足嘅料理❤️‍🔥首先店員會將棉花糖放喺壽喜燒湯鍋上面,隨着壽喜燒湯沸騰嘅時候😆棉花糖就會自然溶化滴落去壽喜燒湯底之中,增加湯底甜味,套餐已經包咗三大塊日本產A5等級和牛肩胛肉、茶碗蒸、沙律、麵豉湯、蔬菜、白飯💓唔好以為和牛剩係得細細片,其實每一塊和牛都大大塊只不過係對摺左❤️‍🔥一攤返開見到肉量滿滿,真係睇見都開胃❤️‍🔥肉質嫩滑香氣十足呢啲自然唔使講,但係呢度仲要相當之抵食🥰唔食真係走寶🫶🏻
高質日本和牛壽喜燒|📍三郎。燒肉

♡日本產和牛肩胛肉&牛舌涮涮鍋御膳♡|💰$298

♡軟綿綿棉花糖壽喜燒御膳♡|💰$268

2023-12-21 103 瀏覽
間餐廳食燒肉為主,下午來到還是吃壽喜燒好了,免得一身燒烤味。選擇了棉花糖A5和牛壽喜燒,原來棉花糖意思是在火鍋上放上一串棉花糖,火鍋熱氣一直上升,棉花糖就會熔化下跌入鍋中,壽喜燒的甜甜度更強。但其實打卡性質比較重,味道其實不大影響。A5和牛雪花超靚,油脂十分均勻,不需要再高級了,要不就會過肥過油。除了肥牛,還有菜盤,日本蛋,加埋一個飯就是一個豐富午餐。A5和牛牛味也很足夠,加埋壽喜燒甜鼓油的味道很好,浸入日本生蛋之中,油膩感得以中和,又可以吃到蛋香,一舉多得。朋友選擇了海膽蟹膏松葉蟹甲羅燒櫻花蝦石頭飯,可鍋來到不會太熱,弄到一整鍋也是飯焦,櫻花蝦受熱後非常香。撈勻甲羅燒前先偷吃海膽,味道極鮮極甜,如果份量可以多點便完美了。海膽蟹膏松葉蟹甲羅燒撈勻再撈入石頭鍋飯中,香氣立時飛出。食下又香又濃又好香,多一碗也不怕吃不完。

2023-12-15 112 瀏覽
前幾日放假 約左朋友去尖沙咀行街,經朋友介紹之下 我哋今次去食三郎 餐廳環境好高質,而且座位寬敞舒服 而且佢哋嘅午市定食價錢都好優惠😍-我哋叫咗個日本產和牛肩胛肉&牛舌涮涮鍋御膳,估唔到一人份都咁豐富 牛肩胛肉 牛既油脂分布好平均👍🏻 牛味非常濃厚 而且好嫩✅ 牛舌 爽口新鮮,配上新鮮蔬菜 同埋烏冬 而且佢嘅定食仲有配埋麵豉湯 沙律 同埋茶碗蒸😘-而我朋友叫咗一個松葉蟹&海膽甲羅燒石鍋飯御膳,佢真係喺蟹粉 面頭甲羅燒非常之豐富 勁多蟹肉蟹膏蟹籽😍,而且仲有海膽,將佢哋撈埋一齊 真係不得了,石鍋飯底部帶有少少飯焦香十足,食過返尋味😍朋友已經約定我下次返去encore👍🏻-
麵豉湯 沙律 同埋茶碗蒸😘
朋友已經約定我下次返去encore👍🏻
2023-12-12
  • 松葉蟹&海膽甲羅燒石鍋飯御膳
  • A5和牛&牛舌涮涮鍋御膳 1人前
2023-12-13 96 瀏覽
今日去開尖沙咀想食好西慶祝,簡左呢間三郎燒肉。環境好靚好舒服,好岩同朋友一齊食飯傾計。呢到當然要試試佢既招牌,店員推薦二人套餐 「熊本產 阿蘇王赤牛 廚師發辦套餐」。野食真係超級豐富,最中意就係呢到既Omakase 種類好多,有刺身又有燒肉又有手卷又有煲仔飯😙⭐️前菜⭐️季節刺身⭐️粒貝後腿肉他他⭐️嚴選赤牛3款⭐️魚子醬日本海膽赤牛卷⭐️煙燻慢煮日本生蠔赤牛卷⭐️漬物盛合⭐️季節燒海鮮⭐️海鮮茶壺湯⭐️溫泉蛋櫻花蝦赤牛煲仔飯⭐️抹茶紅豆白玉雪糕佢嘅季節刺身油脂味十足非常之好食。當然佢呢度唔少得嘅就一定佢佢嘅燒肉啦,呢個餐包咗三款嘅靚牛,每一款都係好有鮮牛香味,真係好正!另外佢煲仔飯真係超級有誠意,唔單只係真係有飯焦,而且用到嘅牛嘅份量超級多,赤牛用嚟做煲仔飯都係第一次食!成個煲仔飯都充滿香味🥰而且佢個甜品完美咁結束呢一餐,本身仲以為係雪糕咁簡單,點知佢仲有紅豆白玉,非常之煙靭,我好鍾意!整體嚟講呢間日本餐廳非常之推薦,好啱有啲咩慶祝活動同朋友情侶一齊嚟食😜

⭐️前菜
⭐️季節燒海鮮
⭐️海鮮茶壺湯
⭐️溫泉蛋櫻花蝦赤牛煲仔飯
⭐️抹茶紅豆白玉雪糕

是晚難得有 #metime 就去咗呢間之前食過好滿意嘅呢間日式燒肉店🏮嚟個獨自燒烤樂放鬆吓😛😛除咗食物有質素之外…環境同服務都好好!係必須要再回訪嘅燒肉店❤️. ⭐廚師發辦dinner set $1080@位 (加一服務費) ✨前菜龍蝦沙律:🦞龍蝦肉彈牙非常!白子: 入囗軟綿綿!連埋底下酸汁同食好襯!醋漬水雲: 清爽又酸酸哋!開胃十足!. ✨嚴選季節魚刺身是日為🔹拖羅🔹油甘魚🔹鰆魚!每片都肥美又新鮮!當中尤其拖羅最深得Be心😍吞拿魚魚脂豐富!入囗即溶嘅油潤口感勁正!! . ✨日本產極上和牛 (四種) 有🔸和牛牛肋條 🔸肉眼芯 🔸羽下 🔸肉眼上蓋🐂每片都牛味香濃且軟嫩肉腍!牛脂分佈平均!非常有質素💯💯. ✨阿波尾雞雞肉肉質紮實肥厚🐔果然係日本嚟嘅雞雞!. ✨海鮮是日為大蜆❤️烤起嚟juicy十足!入口滿滿海水鮮味!. ✨汁物豚肉腩麵豉湯!味道濃郁!. ✨食事和牛湯烏冬🍜牛肉軟腍!烏冬彈牙!. ✨甘物抹茶雪糕🍵甘醇茶香又幼滑!!
✨前菜
龍蝦沙律:🦞龍蝦肉彈牙非常!
白子: 入囗軟綿綿!連埋底下酸汁同食好襯!
醋漬水雲: 清爽又酸酸哋!開胃十足!
✨嚴選季節魚刺身
✨日本產極上和牛 (四種)
✨阿波尾雞
雞肉肉質紮實肥厚🐔果然係日本嚟嘅雞雞!
✨海鮮
是日為大蜆❤️烤起嚟juicy十足!入口滿滿海水鮮味!
✨汁物
豚肉腩麵豉湯!味道濃郁!
✨食事
和牛湯烏冬🍜牛肉軟腍!烏冬彈牙!
✨甘物
抹茶雪糕🍵甘醇茶香又幼滑!!