餐廳: 三郎。燒肉
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
之前和朋友試過晚餐的高水準燒肉後,就很想來試試午餐,今天剛好約朋友在尖沙咀逛街順便來試試!.餐廳走日系木調和風格調,位置除左有吧枱座位,也有四人卡位及榻榻米大型包厢,環境相當寬敞又舒適。.這次點了2份午餐🍱餐點都附有前菜和風沙律🥗與日式蒸蛋個蒸蛋真係好滑又好香甜。.🌟 日本產A5和牛 & 牛舌涮涮鍋御膳 $298使用昆布湯底配上紅心白蘿蔔,青菜,冬菇,金菇 豆腐等蔬菜以及烏冬和牛油花分布的很均勻油脂滿滿,入口即化牛舌切得薄,口感也好爽滑烏冬也好爽滑是我愛的軟韌口感🤭.🌟 汁燒和牛橫膈膜扒御膳$238牛肉選取橫膈膜燒到焦香味裏面中間粉紅嫩嫩,好腍又夠牛味,配上日本米飯,再拌入牛肉燒汁整碗飯清光光😂.好滿足的午餐! 下次可以再來試試其他餐點!

這次點了2份午餐🍱
餐點都附有前菜和風沙律🥗與日式蒸蛋
個蒸蛋真係好滑又好香甜。

🌟 日本產A5和牛 & 牛舌涮涮鍋御膳 $298
使用昆布湯底
配上紅心白蘿蔔,青菜,冬菇,金菇 豆腐等蔬菜以及烏冬
和牛油花分布的很均勻
油脂滿滿,入口即化
牛舌切得薄,口感也好爽滑
烏冬也好爽滑是我愛的軟韌口感🤭

🌟 汁燒和牛橫膈膜扒御膳$238
牛肉選取橫膈膜燒到焦香味裏面中間粉紅嫩嫩,
好腍又夠牛味,配上日本米飯,再拌入牛肉燒汁
整碗飯清光光😂

好滿足的午餐! 下次可以再來試試其他餐點!
2023-02-16 84 瀏覽
前幾天帶了來香港玩數天的朋友遊覽香港除了了解一下香港文化 以及買手信之外還一起吃了一餐豐盛的晚宴在尖沙咀喜來登酒店旁邊 興建了一間新的商場【H Zentre】稍作休息之後 就出動去「搵食」這一間位於地下的《三郎。燒肉》主打日式高級烤肉 亦一間日式居酒屋餐廳裝修品味高雅 亦設有vip房可供十多人聚會今晚品嚐了餐廳的《二人Tasting Menu》價錢$1680 包含了前菜、燒牛肉、海鮮、主食同甜品做介紹一下當中最出色的幾道菜式前菜: 《烤和牛肩他他。凱撒沙律》粉嫩微紅的牛肩他他肉質無比嫩滑剛剛好的熟度 保持到牛肉嘅味道和質感配合爽脆新鮮嘅沙律菜作為開胃嘅前菜非常適合《日本溫室番茄佐煙燻鹽》用酒杯載住嘅溫室車厘茄非常別緻有如一粒粒琥珀般晶瑩剔透已去皮的車厘茄經過煙燻醃漬味道特別 酸中帶甜下面的煙燻鹽果凍帶有微鹹提升了車厘茄的香氣《 雞腹肉。 長崎縣產雲仙火腿》這一道是燒烤菜式雞腹肉口感細緻柔軟 而且脂肪亦較少雖然份量少少 但卻滋味無比雲仙火腿 感覺有點像高級版的午餐肉調味適中 不會死鹹 口感甘甜 油脂不膩口是一個非常可口的邪惡之選另一燒肉有《 日本產極上和牛肉》 中腹肉 、和牛牛肋肉、 和
前幾天帶了來香港玩數天的朋友遊覽香港

除了了解一下香港文化 以及買手信之外

還一起吃了一餐豐盛的晚宴

稍作休息之後 就出動去「搵食」

這一間位於地下的《三郎。燒肉》

主打日式高級烤肉 亦一間日式居酒屋

餐廳裝修品味高雅 亦設有vip房

可供十多人聚會

今晚品嚐了餐廳的《二人Tasting Menu》

價錢$1680 包含了前菜、燒牛肉、海鮮、主食同甜品

做介紹一下當中最出色的幾道菜式

前菜: 《烤和牛肩他他。凱撒沙律》

粉嫩微紅的牛肩他他肉質無比嫩滑

已去皮的車厘茄經過煙燻醃漬

味道特別 酸中帶甜

下面的煙燻鹽果凍帶有微鹹

提升了車厘茄的香氣

《 雞腹肉。 長崎縣產雲仙火腿》

這一道是燒烤菜式

雞腹肉口感細緻柔軟 而且脂肪亦較少

雖然份量少少 但卻滋味無比

雲仙火腿 感覺有點像高級版的午餐肉

調味適中 不會死鹹

口感甘甜 油脂不膩口

是一個非常可口的邪惡之選

另一燒肉有《 日本產極上和牛肉》

中腹肉 、和牛牛肋肉、 和牛牛肋條

三款油脂分佈平均 口感軟熟

上面的忌廉奶增添了香氣

另外的紅豆蓉夠綿夠細緻 甜度適中

令整道晚宴劃上完美句號

2023-02-15 82 瀏覽
情人節特登請早一日假,食個高質日本料理慶祝。餐廳店面都好闊落,位置坐得舒服,感覺好乾淨企理,位置方便,就在尖沙咀SOGO隔離。我哋兩人叫了兩個套餐,分別點了松葉蟹&海膽甲羅燒石鍋飯御膳,以及A5和牛涮涮鍋御膳一人前。石鍋飯剛上枱時已夠驚喜,好IG-able!將啲蟹肉同蟹籽都充分攪拌,配上微飯焦,on top 配埋鮮甜嘅海膽,食起嚟味道好濃郁有口感!和牛涮涮鍋都好有份量,牛肩同牛舌好嫩,不愧為A5和牛,油脂香濃,但又唔覺膩。成個set由前菜沙律、蒸蛋、麵鼓湯至甜品都唔少得,食完都好飽足!特別一提佢個蒸蛋,好滑好香!會想再回頭試埋其他未食過的菜式。

A5和牛&牛舌涮涮鍋御膳1人前
2023-02-13
$272.8 (午餐)
A5和牛&牛舌涮涮鍋御膳1人前
  • A5和牛肩胛肉&牛舌涮涮鍋御膳
  • 松葉蟹海膽甲羅燒石鍋飯御膳
2023-02-13 65 瀏覽
🙃最難逃離尖沙咀, 成日要去尖沙咀做嘢同人鬥快搵位食飯~同事推介食呢一間, 講到好好食同唔貴, 咁試下囉😆👌其實行過去依間餐廳對我嚟講好隔涉🤷🏻‍♀️入到餐廳環境幾好,我一入去未食都有油煙味,入座後職員落單服務幾好,好主動問我哋泥過未, 又有講啲牛肉既野,但入去餐廳前外面位職員有少少‘個性’★夏多布里昂特選嘅牛肉 食完我覺得 開心左😂牛香肉唔鞋, 鹽我都無點 👍🏻唯一我覺得負責燒肉既個位大師今次可能分左心,肉我覺得燒過左啲熟過頭, 如果唔係我會更開心(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)牛肉面有銀箔點綴 塊肉好似juicy左★ 日本黑毛豚肉及阿波尾雞腿肉燒肉御膳(各120g)~HKD 198本餐牌寫住圖片只供參考 ,好驚🤣多數有依句嘢寫住,驚質素好差😝但so far都ok, 係依兩款肉一定要燒到熟晒食,所以難免燒熟後有啲鞋★ 三郎市場季節刺身丼~HKD 268刺身新鮮 嗯 無咩太特別 。係我問題😂人哋主打燒肉,我走去食普通刺身丼😆跟餐有個湯有個茶碗蒸咁啦★味醂魚干 ~$58Ok 好食嘅味,無酒唔明同事叫嚟做咩🤣依間係一個燒肉好地方, 尖沙咀區有專人燒肉,有和牛唔同位置, 又係一個唔算話好貴嘅價錢👌我覺得ok .

★夏多布里昂

★ 日本黑毛豚肉及阿波尾雞腿肉
燒肉御膳(各120g)~HKD 198

★ 三郎市場季節刺身丼~HKD 268

★味醂魚干 ~$58
Ok 好食嘅味,無酒唔明同事叫嚟做咩🤣

依間係一個燒肉好地方, 尖沙咀區有專人燒肉,有和牛唔同位置, 又係一個唔算話好貴嘅價錢👌我覺得ok .內場位男職員唔知係咪負責人或經理,特別主動幫手同關心,which is very good 🥰🫶🏻如果我唔係反緊工,飲住清酒🍶再配人地幫我燒好嘅和牛,會更不枉此行,回公司路上牛香久久未散去🧖🏻

慶祝紀念
生日
2023-02-12 960 瀏覽
尖沙咀|三郎·燒肉🔥黑毛和牛🐮❤️牛肩肉- 柔軟多汁🤤🤤重牛肉味- 個人覺得最好食嘅一種牛胸腩- 半肥瘦,油脂嘅部份好香三角腹肉- 有8成都係油脂,爆到成口都係🥹和牛牛筋條- 燒完再剪,可分成5粒~- 油脂同樣好充足🔥✨赤蝦- 口感較扎實,好鮮甜~池魚- 最有口感嘅一種,同三文魚、吞拿魚果啲完全唔同💕鱸魚- 口感鬆軟,重油香👍🏻👍🏻推!!!白鱔(汁物)- 燒完之後,皮脆肉爽🤤- 冇多餘嘅調味,加少少鹽就吊到魚香出嚟~日本溫室蕃茄+梅子酒啫哩- 蕃茄用咗少少醋調味,每粒都會爆汁,甜甜酸酸🥰上面仲有金箔作點綴✨✨- 蕃茄下面有啲用梅子酒整成嘅啫喱,淡淡嘅梅子香,幾開胃❤️牛尾蘿蔔湯- 好香牛味嘅湯,蘿蔔大舊又清甜煎鯖魚- 魚肉好厚,沾上沙律醬,整體再圓潤啲豐富啲~🤤上湯蕎麥麵- 暖暖嘅上湯配上日本傳統嘅蕎麥麵,當中紫菜發揮咗重要嘅角色~柚子雪糕- 口感似雪芭,濃濃嘅柚子味,仲有啲醃過嘅柚子皮👍🏻為呢餐畫上完美嘅句號~🔺有加一服務費整體而言▪️味道 4.5 / 5▪️環境 4.5 / 5▪️抵食 4 / 5📍沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖
尖沙咀|三郎·燒肉🔥黑毛和牛🐮❤️

牛肩肉
- 柔軟多汁🤤🤤重牛肉味
- 個人覺得最好食嘅一種

牛胸腩
- 半肥瘦,油脂嘅部份好香

三角腹肉
- 有8成都係油脂,爆到成口都係🥹

和牛牛筋條
- 燒完再剪,可分成5粒~
- 油脂同樣好充足🔥✨

赤蝦
- 口感較扎實,好鮮甜~

池魚
- 最有口感嘅一種,同三文魚、吞拿魚果啲完全唔同💕

鱸魚
- 口感鬆軟,重油香👍🏻👍🏻推!!!

白鱔(汁物)
- 燒完之後,皮脆肉爽🤤
- 冇多餘嘅調味,加少少鹽就吊到魚香出嚟~

日本溫室蕃茄+梅子酒啫哩

牛尾蘿蔔湯
- 好香牛味嘅湯,蘿蔔大舊又清甜

煎鯖魚
- 魚肉好厚,沾上沙律醬,整體再圓潤啲豐富啲~🤤

上湯蕎麥麵

▪️抵食 4 / 5

📍沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖

2023-02-09
2023-02-11 47 瀏覽
行谷辰時見到同層有間日式燒肉店🐮有個燒肉Omakase💁🏻‍♀️今晚就同老公嚟試下🥰餐廳裝潢高雅,感覺舒適闊落。餐廳另一邊亦有塌塌米包廂,好岩同朋友聚會。前菜🍅漬蕃茄冰層上面有一層梅酒啫喱,口感好滑溜,酒精味道不算重。蕃茄好鮮甜。上面加上金箔,賣相好靚。刺身3點🐠鱸魚、油甘魚、赤蝦刺身好鮮甜,赤蝦口感彈牙。極上和牛4種🐮先用油脂輕塗上烤網,再將和牛擺上。和牛燒嘅過程火光熊熊🔥油脂滿滿🤤四款和牛各有特色。牛胸腩同三角腹肉都有入口即融感覺🤍海鮮🐟白鱔將白鱔燒至表皮香脆。鱔肉好爽脆,肉質彈牙。酒餚🍢銀鱈魚西京燒西京燒味道好香。銀鱈魚燒得皮脆肉嫩。魚肉無比嫩滑。甘甜的味噌中和咗銀鱈魚的油膩感。湯🫕牛骨湯味道清清的,加上清甜蘿蔔。食事🍜蕎麥麵麵質幼身滑溜,味道清爽。甜品🍨柚子雪葩食返個柚子雪葩清一清剛剛燒和牛油膩感。柚子雪葩味道清新,完美的作結。📍三郎燒肉尖沙咀中間道15號 H Zentre 地下3號舖

前菜🍅漬蕃茄

刺身3點🐠鱸魚、油甘魚、赤蝦
刺身好鮮甜,赤蝦口感彈牙。

極上和牛4種🐮

海鮮🐟白鱔
將白鱔燒至表皮香脆。鱔肉好爽脆,肉質彈牙。

酒餚🍢銀鱈魚西京燒

湯🫕牛骨湯
味道清清的,加上清甜蘿蔔。

食事🍜蕎麥麵
麵質幼身滑溜,味道清爽。

甜品🍨柚子雪葩

📍三郎燒肉
尖沙咀中間道15號 H Zentre 地下3號舖
2023-02-10 44 瀏覽
今日約左個舊同事聚舊去左佢公司附近一間日式燒肉店我地都係傾計為主所以揀個套餐唔駛自己慢慢揀<<瓢亭>>前菜三點合桃小女子、腐皮、炸魚餅季節三點刺身三文魚、油甘魚、葉血引魚料鮮甜,油潤👍和牛特選肉和牛全由廚師發辦件件都靚油花😋😋😋好吸引呀!所有部位都好特別仲有張簡介話返我地知位置燒肉前先用牛脂滑一滑爐面和牛本身油脂豐富所以即使略略燒耐少少一樣軟淋,入口即化🥰🥰🥰我鍾情牛外橫隔膜肉味同脂香比例平衡唔會太油膩!同事就覺得三角腹肉好正!入口肥嫩西京燒銀鱈魚銀鱈魚嫩滑油潤西京燒汁嘅甜膩同魚油係最夾㗎!梅素麵食左咁多肉食食返清淡嘅素麵感覺夠balanced唔會太飽濟最後仲有人蔘牛骨湯盡用每一份材料人蔘略略提鮮又下火開心果雪糕仲以為係抹茶雪糕驚喜之作!
今日約左個舊同事聚舊
去左佢公司附近一間日式燒肉店

我地都係傾計為主
所以揀個套餐唔駛自己慢慢揀

<<瓢亭>>

前菜三點
合桃小女子、腐皮、炸魚餅

季節三點刺身
三文魚、油甘魚、葉血引
魚料鮮甜,油潤👍

仲有張簡介話返我地知位置

燒肉前先用牛脂滑一滑爐面
和牛本身油脂豐富
所以即使略略燒耐少少
一樣軟淋,入口即化🥰🥰🥰

我鍾情牛外橫隔膜
肉味同脂香比例平衡
唔會太油膩!

同事就覺得三角腹肉好正!
入口肥嫩

西京燒銀鱈魚
銀鱈魚嫩滑油潤
西京燒汁嘅甜膩同魚油係最夾㗎!

梅素麵

仲以為係抹茶雪糕
驚喜之作!
2023-02-02
2023-02-09 50 瀏覽
今次試咗燒肉Omakase第一次食 好特別 食物質素高😍環境好有情調 服務態度仲好好👍🏻🌟先付前菜有蒜頭、牛蒡,龍蝦沙律 每款都新鮮,開胃🌟季節魚刺身(三款)鱆紅魚,牧丹蝦,火炙銀鱈魚🐟大大片 夠晒新鮮 鱈魚食落去魚油味留喺口入面好香,鱆紅魚刺身肥美 第一次食口感好好🌟日本產極上和牛盛 (五款)食完前菜 準備開爐試今日嘅主戲和牛盛🥩:有里脊肉、中腹肉、三角腹肉、肩胛肉、牛肋條睇落去油脂分布款款都唔同 花紋好靚😍不同位置 有不同口感💓三角腹肉 油香味好重,肉質好嫩!肩胛肉脂肪多 加上肉質豐厚 咬口十足‼️每款牛味好濃郁 我習慣燒到半熟加海鹽 咁先食到真正牛味🥰🌟汁物牛骨湯清甜 用料豐富好好好飲🥣🌟野菜鮮冬菇、南瓜同埋洋蔥 燒一燒更香口👍🏻🌟食事蕎麥麵 配特製濃湯 清甜解膩 🌟甘味甜品柚子雪葩 酸酸甜甜好滿足
今次試咗燒肉Omakase
第一次食 好特別 食物質素高😍
環境好有情調 服務態度仲好好👍🏻

🌟先付
前菜有蒜頭、牛蒡,龍蝦沙律 每款都新鮮,開胃

🌟季節魚刺身(三款)
鱆紅魚,牧丹蝦,火炙銀鱈魚🐟

🌟日本產極上和牛盛 (五款)
食完前菜 準備開爐試今日嘅主戲
和牛盛🥩:有里脊肉、中腹肉、三角腹肉、肩胛肉、牛肋條

🌟汁物
牛骨湯清甜 用料豐富好好好飲🥣

🌟野菜
鮮冬菇、南瓜同埋洋蔥 燒一燒更香口👍🏻

🌟食事
蕎麥麵 配特製濃湯 清甜解膩

🌟甘味
甜品柚子雪葩 酸酸甜甜好滿足
2023-02-09 73 瀏覽
# T̴s̴t̴尖沙咀新開燒肉店,環境舒適寬敞,裝修木系風格,有格調又高質,卡位等以木屏風相隔,仲有個榻榻米房,方便一大班朋友聚餐。燒肉店加入Omakase概念,推出不同燒肉套餐,唔單止可以食到唔同部位嘅日本和牛、刺身、時令海鮮、前菜、甜品等等,仲有專人幫手燒肉。餐廳會供應四款日本和牛:姬路牛、佐賀牛、宮崎牛,同鹿兒島牛。今次試左:✨ 松葉蟹&海膽甲羅燒石鍋飯御膳HKD 198 個飯上碟好精緻,包括一個沙律🥗,蟹肉蒸蛋及麵豉湯。甲羅燒上面充滿蟹子,海膽同蟹肉,入面仲充滿蟹膏,就咁食已經覺得海膽好鮮甜,當個石窩飯差唔多嘅時候,撈埋啲飯焦一齊食,非常滿足。 隨餐仲有一個芋頭甜品,細細件唔會感覺好油膩,呢個價錢但個飯材料比足,絕不吝嗇,CP值都幾高。✨ 棉花糖壽喜燒套餐HKD258棉花糖同壽喜燒既驚喜配搭,套餐選用A5和牛,熱力用棉花糖不斷溶化,令壽喜燒湯底加左分甜味,和牛完美吸收湯中精華,每啖牛加上蛋汁,入口即溶,令味道更添層次。每份和牛大概4-5塊份量剛好,隨餐仲有一份蔬菜,豆腐同啲娃娃菜浸埋落d湯度超級鮮甜🧡每份套餐都有不同配搭,包括有丼飯,燒肉任君選擇,地點方面,尖東站K岀口走路不足1分鐘
# T̴s̴t̴

今次試左:

✨ 松葉蟹&海膽甲羅燒石鍋飯御膳HKD 198

✨ 棉花糖壽喜燒套餐HKD258

棉花糖壽喜燒套餐

每份套餐都有不同配搭,包括有丼飯,燒肉任君選擇,地點方面,尖東站K岀口走路不足1分鐘地下位置便會找到,經過尖沙咀可以試下。

📍 三郎。燒肉 (尖沙咀)
尖沙咀中間道15號H Zentre地下3號舖

#saburo_japanese_ yakiniku #三郎
燒肉#尖沙咀美食#尖沙咀餐廳#
尖沙咀#日本料理 #三郎#和牛 #燒肉#tst #tstrestaurant
#tsimshatsuifood #omakase
#iapanesefood #foodie #hzentre #ka_foodicted
2023-02-09
棉花糖壽喜燒套餐
今次用生命推介這間日式餐廳,有日式榻榻米,又有壽司吧枱,不過重點是期間限定的軟綿棉花糖壽喜燒吸引了我😍😍😍又可以打卡,和牛肩胛肉更加係入口即溶😋😋😋超級推介!🤩軟綿棉花糖壽喜燒套餐(日本產A5等級和牛肩胛肉)$258期間限定架!一定要快啲過嚟食☺️☺️鍾意打卡嘅朋友一定好開心,有棉花糖慢慢地溶化進壽喜燒湯入面🥳🥳,上面仲有金箔🫣🫣超昂貴,超吸睛😍和牛肩胛肉入口即溶,牛味濃郁🥹🥹配菜還有蔬菜、冬菇等等,食到好飽呢!🤭🤭🤩松葉蟹海膽甲羅燒石鍋飯御膳 $198松葉蟹同海膽這個組合冇得輸,值得一提係燒石鍋飯有飯焦🤍🤍🤍好有驚喜💕 高級食材這個價錢來說不算太貴,還有茶碗蒸、麵豉湯茶碗蒸滑捋捋,入面仲有雞肉、冬菇,材料豐富🤤🤤
今次用生命推介這間日式餐廳,有日式榻榻米,

🤩軟綿棉花糖壽喜燒套餐(日本產A5等級和牛肩胛肉)$258

配菜還有蔬菜、冬菇等等,食到好飽呢!🤭🤭

🤩松葉蟹海膽甲羅燒石鍋飯御膳 $198
茶碗蒸滑捋捋,入面仲有雞肉、冬菇,材料豐富🤤🤤

2023-02-06 47 瀏覽
近排思鄉情懷又發作😆去到中間道商場見到間日式餐廳,店内橫裝高尚優雅,坐係度好舒適🥰又係我最鍾意食日式料理😍😍😍日本產和牛肩胛肉&牛舌涮涮鍋御膳 $298先來個前菜沙律,之後汁底拌入烏冬咬一口好爽,再配上和肩胛肉雪花風嘅肥牛望落去晶凝通透😍油脂分布好平均勁Juicy😍😍火鍋湯底,用咗昆布湯清清甜甜在本人菜娃娃菜,日本蘿蔔同甘筍,金菇,一人火鍋,大滿足汁燒和牛橫膈膜扒御膳 $238salon 全面定食,我就覺得依個就好出面啊裏邊仲有個麵豉湯同埋日式沙律🥗牛肉選取橫膈膜燒到焦香味裏面中間粉紅嫩嫩,果然好腍又牛膻味,好味仲有配上日本飯夠晒黏口,拌入牛肉燒汁好有和風感飯後感✨無論環境、食物、器皿擺枱,我個人覺得好高質好滿意,下次一定會再encore💗
又係我最鍾意食日式料理😍😍😍

日本產和牛肩胛肉&牛舌涮涮鍋御膳 $298

汁燒和牛橫膈膜扒御膳 $238
仲有配上日本飯夠晒黏口,拌入牛肉燒汁好有和風感

飯後感✨無論環境、食物、器皿擺枱,
我個人覺得好高質好滿意,下次一定會再encore💗

2023-01-18
2023-02-05 97 瀏覽
尖東嘅三郎。燒肉,同燒肉一郎係姊妹店,不過就主打食黑毛和牛omakase,一入去環境氣氛都相當高級前菜 - 有漬物:蒜頭、青瓜,同埋魚餅,比較少食到呢類型前菜,好開胃刺身三点 - 新鮮,特別係油甘魚嘅魚味好出,另外火炙處理將魚嘅油香逼出嚟和牛五点 - 當日有中腹肉、牛胸腩、三角腹肉、和牛牛肋肉、和牛西冷;和牛西冷嘅油脂味比較重,好juicy,入口即溶,食到滿口油香😌 腹肉同牛胸腩肉味香濃,燒完之後香味四散,燒到有少少焦香更正🥰 果然係主打和牛,全部都好高質!野菜三点 - 有洋蔥、粟米芯、菇,其中燒洋蔥口感、味道層次都好正酒肴 - 西京燒銀鱈魚🐟 師傅處理得好好,味噌好入味,銀鱈魚肉質夠晒嫩滑👍🏻湯 - 牛骨湯頭好清甜,蘿蔔索哂甜味,又夠淋食事 - 食到埋尾仲有碗暖暖嘅蕎麥麵,一定唔會唔夠飽甜品 - 紅豆雪糕做甜品,味道都幾濃郁,可以一解和牛嘅油膩感,好滿足✨如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕

湯 - 牛骨湯頭好清甜,蘿蔔索哂甜味,又夠淋

食事 - 食到埋尾仲有碗暖暖嘅蕎麥麵,一定唔會唔夠飽

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2023-02-04 62 瀏覽
[ #caloriefoodie尖沙咀 ]• 三 郎 。燒 肉 •🐿-尖沙咀日式燒肉專門店 環境雅緻 座位寬敞呢間燒肉店加入Omakase概念 推岀燒肉套餐餐廳採用日本和牛 油脂感較豐富 雪花分佈平均-🐮 飄亭 • 和牛贅沢料理 💰$980👉🏻前菜 • 季節魚刺身三款 • 和牛稀有肉五款•酒肴 • 湯 • 食事 • 甜品-🥒 前菜一共三款前菜漬物 有青瓜、蒜頭、數之子比較特別嘅係數之子 係由鯡魚嘅魚卵製成口感同希靈魚黃色嘅部份相似 比較上爽口-🍣 季節魚刺身三款👉🏻當日刺身有油甘魚、池魚、真錭相比之下 油甘魚嘅油脂感比較重 較為肥美-🐮 和牛稀有肉五款👉🏻牛外橫膈膜、牛柳、和牛西冷、三角腹肉、和牛牛肋條建議留番最後先食望落油脂感最豐富嘅部位 wow factor大啲最鐘意係和牛西冷 肉質超腍 超重油脂感🤤和牛牛肋條燒到外皮脆脆地 咬落幾爽口整體呢五款牛都幾好食😋-🧄 野菜三款👉🏻冬菇、粟米仔、小洋葱食完頗為油膩嘅和牛 會有野菜可以中和一下睇完其他人食嘅野菜 似乎每一晚都有唔同😹卡里幾鐘意食燒粟米仔 好脆好爽口!!-🥣 湯 - 蘿白湯成個湯嘅配搭令味道好清甜 蘿白都好入味蘿白軟硬度剛剛好
[ #caloriefoodie尖沙咀 ]
• 三 郎 。燒 肉 •
🐿
尖沙咀日式燒肉專門店 環境雅緻 座位寬敞
呢間燒肉店加入Omakase概念 推岀燒肉套餐
餐廳採用日本和牛 油脂感較豐富 雪花分佈平均

🐮 飄亭 • 和牛贅沢料理 💰$980
👉🏻前菜 • 季節魚刺身三款 • 和牛稀有肉五款•
酒肴 • 湯 • 食事 • 甜品
🥒 前菜

一共三款前菜漬物 有青瓜、蒜頭、數之子
比較特別嘅係數之子 係由鯡魚嘅魚卵製成
口感同希靈魚黃色嘅部份相似 比較上爽口
🍣 季節魚刺身三款

👉🏻當日刺身有油甘魚、池魚、真錭
相比之下 油甘魚嘅油脂感比較重 較為肥美
🐮 和牛稀有肉五款

👉🏻牛外橫膈膜、牛柳、和牛西冷、三角腹肉、和牛牛肋條
最鐘意係和牛西冷 肉質超腍 超重油脂感🤤

和牛牛肋條燒到外皮脆脆地 咬落幾爽口
整體呢五款牛都幾好食😋
🧄 野菜三款

👉🏻冬菇、粟米仔、小洋葱
食完頗為油膩嘅和牛 會有野菜可以中和一下
睇完其他人食嘅野菜 似乎每一晚都有唔同😹
卡里幾鐘意食燒粟米仔 好脆好爽口!!
🥣 湯 - 蘿白湯

但原來嗰啲係紅豆粒 紅豆味濃٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
📍 尖沙咀中間道15號H Zentre地下3號舖
#caloriefoodie
2023-02-04 221 瀏覽
今日同男朋友去食燒肉呢間朋友介紹話抵食兼好食!餐廳採和式裝修入口嘅右邊有四人卡座前方有二人燒烤爐最搶眼就係左邊一列吧枱坐呢度可以揀專人燒肉俾你食!另有一間偏室可以私人宴會餐牌價錢合理散點都唔太貴決定唔到都仲有套餐可以簡化選擇!我地揀左瓢亭包括有前菜、季節三點刺身、和牛特選肉、酒肴、食事、湯品同甜品前菜賣相精緻有一份泡住冷麵汁嘅腐皮,滑嫩鮮炸魚餅同小女子開開胃口季節魚刺身就有油甘魚、三文魚同葉血引我都係第一次食葉血引肉質鮮甜厚實好有驚喜!和牛特選肉呢度嘅盛合種類係omakase所以未上枱都唔知有咩部位㗎枱上就有張簡介介紹不同和牛部位盛合上都另有和牛肉部位名稱我地今日試左🍖三角腹肉,非常重油脂,入口即溶🥰🥰🍖牛外橫隔膜,濃重牛味🍖三筋,肉質柔軟,脂感肉感各半👍👍🍖中腹肉,脂感重🍖夏多布里昂,厚切,所以我地都要另用剪刀切半,肉味香濃肉類質素好自己燒都好好味,好有滿足感!酒肴西京燒銀鱈魚大愛♥️♥️♥️入口又香又甜又滑份量唔會太多,咁就唔會太膩👍食事係梅素麵顏色粉紅,好靚而且多添嘅蘇梅味好有驚喜!人蔘牛骨湯味道唔會太濃入口無味精最後嘅甜品都唔普通送上開心果雪糕有少少果仁微微甜正!
今日同男朋友去食燒肉
呢間朋友介紹話抵食兼好食!

餐廳採和式裝修
入口嘅右邊有四人卡座
前方有二人燒烤爐

最搶眼就係左邊一列吧枱
坐呢度可以揀專人燒肉俾你食!
另有一間偏室可以私人宴會

餐牌價錢合理
散點都唔太貴
決定唔到都仲有套餐可以簡化選擇!

我地揀左瓢亭

前菜
賣相精緻
有一份泡住冷麵汁嘅腐皮,滑嫩
鮮炸魚餅
同小女子
開開胃口

季節魚刺身就有
油甘魚、三文魚同葉血引
我都係第一次食葉血引

所以未上枱都唔知有咩部位㗎
枱上就有張簡介介紹不同和牛部位

盛合上都另有和牛肉部位名稱
我地今日試左
🍖三角腹肉,非常重油脂,入口即溶🥰🥰
🍖牛外橫隔膜,濃重牛味
🍖三筋,肉質柔軟,脂感肉感各半👍👍
🍖中腹肉,脂感重
🍖夏多布里昂,厚切,所以我地都要另用剪刀切半,肉味香濃

肉類質素好
自己燒都好好味,好有滿足感!

酒肴
西京燒銀鱈魚
大愛♥️♥️♥️
入口又香又甜又滑
份量唔會太多,咁就唔會太膩👍

食事係梅素麵
顏色粉紅,好靚
而且多添嘅蘇梅味好有驚喜!

人蔘牛骨湯

有少少果仁
微微甜
正!
2023-02-02
今晚同男朋友黎到三郎慶祝year end reveiw比預期好😆首先環境幾精緻,木系簡潔風舒筋得黎亦又大氣既感覺👍🏻食客坐得舒服😌可以慢慢食慢慢傾好relax我地揀左廚師發辦,先黎前菜三吃❤️炸魚餅,食落去口感非常彈牙,而且魚香十足❤️核桃魚乾仔,甜甜地既核桃配上惹咪小魚乾,幾開胃👍🏻❤️京都腐皮,口感非常有趣,望落好似豆腐,但有別於豆腐既軟,口感係有彈性既豆腐,有啲似沖繩既花生豆腐,但食落豆味香濃,有驚喜😍刺身三點❤️油甘魚,非常厚切!而且好新鮮,爽口彈牙,零腥味,唔食油甘魚既我都覺得好食👍🏻❤️三文魚望落唔係十分肥美,但食落油脂都幾多,而且三文魚獨有香味非常香濃❤️中拖羅,係我食過最最最肥美最好食既中拖!第一眼見到咁肥以為係大拖,店員介紹番係中拖😆食落甘甜,油脂極度豐富,呢個質素既刺身我地兩個都食得非常滿意!燒肉五點,店家貼心提供左牛油俾我地開爐,我地由最瘦食到最肥❤️夏多布里昂,拍係五角腹隔離俾左個錯覺里昂好瘦,但食落同樣油脂感足夠,最緊要厚切啖啖肉好滿足👍🏻而且肉質非常軟嫩,非常有驚喜❤️牛外橫隔膜牛味突出,油脂感同樣唔錯😋❤️三筋油脂感類似A3😊可以享受到豐腴油脂外食多幾舊都唔怕膩!❤️中腹肉油

食客坐得舒服😌可以慢慢食慢慢傾好relax
我地揀左廚師發辦,先黎前菜三吃

❤️炸魚餅,食落去口感非常彈牙,而且魚香十足
❤️核桃魚乾仔,甜甜地既核桃配上惹咪小魚乾,幾開胃👍🏻

刺身三點
❤️中拖羅,係我食過最最最肥美最好食既中拖!
第一眼見到咁肥以為係大拖,店員介紹番係中拖😆

燒肉五點,店家貼心提供左牛油俾我地開爐,我地由最瘦食到最肥

❤️牛外橫隔膜牛味突出,油脂感同樣唔錯😋
❤️中腹肉油脂感豐富,肉質軟腍

❤️三角腹肉油脂感爆發,入口即化,令我地回味無窮
野菜🫑🌽

玉米荀香甜最好食,男朋友就鐘意燒青椒,清甜可口🥰

西京燒
賣相非常精美,魚肉滑嫩而且帶有濃濃魚香
西京燒既醬汁甜甜地好好食,配埋蛋黃醬又另一個食法🥰

紫蘇麵有淡淡紫蘇香,岩晒食左咁多濃味野既我地去清清口腔👍🏻

牛骨湯清清地幾舒服😌同樣對於前面食左咁多油膩美食既我地係一個幾好既解膩方法
蘿蔔清甜無渣,好食👍🏻

最後係開心果雪糕,開心果味十分濃郁,仲會食到粒粒開心果碎,為呢一餐帶黎完美既落幕🥰