2017-03-29 297 瀏覽
又來了!近日有推介就更加來得頻密.海鮮係女朋友最like,所以就算忙都要黎.價錢不算好平,但加$1 有正海鮮,係邊度搵?仲要係好鮮!有相為証!D蝦大大隻,D蜆真係吐哂沙雪花肥牛入口即化!食落唔似雪藏之後仲可以試埋牛小排,雖然無咁肥,但好味~~呢度仲有剌身,其實打邊邊前一定要食刺身,如果唔係好似爭D咁最後有平時食開既魚皮餃同鵝肝牛肉丸,都好新鮮胡椒豬肚湯底係試過咁多最好味,夠辣,同有酸菜.👍🏻平時出面就無咁濃郁
雪花肥牛入口即化!食落唔似雪藏
雪花肥牛
之後仲可以試埋牛小排,雖然無咁肥,但好味~~
呢度仲有剌身,其實打邊邊前一定要食刺身,如果唔係好似爭D咁
最後有平時食開既魚皮餃同鵝肝牛肉丸,都好新鮮
胡椒豬肚湯底
胡椒豬肚湯底
2017-03-29 249 瀏覽
今日參與朋友的生日飯局,來到三禾日式火鍋放題。這間主打日式火鍋放題的,有新鮮魚生吃。我們點了麻辣雞煲。左邊是普通肥牛,右邊是好吃的美國安格斯牛小排。有明顯的分別吧。吃雞煲當然要配響鈴卷吧,這個是常識吧。芋蓉水晶包,第一次吃的,非常好吃,很軟糯。豬紅,鵝腸,雞子。新鮮。豬肉滑,蝦滑。心太軟配雪糕。這個必吃,大師級制作,比坊間的甜品店做得好,流心軟滑。今餐生日晚飯大家都吃得非常開心,在此值得推介各位來這間餐廳用饍。
今日參與朋友的生日飯局,來到三禾日式火鍋放題
這間主打日式火鍋放題的,有新鮮魚生吃。
我們點了麻辣雞煲
左邊是普通肥牛,右邊是好吃的美國安格斯牛小排。
有明顯的分別吧。
雞煲當然要配響鈴卷吧,這個是常識吧。
芋蓉水晶包,第一次吃的,非常好吃,很軟糯。
豬紅,鵝腸,雞子。新鮮。
豬肉滑,蝦滑。
2017-03-25
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 美國安格斯牛小排,心太軟,鵝腸,雞子
2017-03-27 208 瀏覽
個人好鐘意食雞煲,聽到呢間食完個雞煲之後打邊放題就梗係黎試下啦⋯黎到等左陣就上左,睇住佢慢慢滾起個陣香味簡直無法抗拒!除左打邊材料之外仲有其他野食都係任食~由於時間既關係⋯個雞煲食得7788之後就加水開始打邊(其實係掛任食冇影到啦)即刻叫肉~吸左湯汁好好味~個魚滑都比想像中正少有地有豬紅同埋鵝腸試另一款肉(個人認為呢個正d)同埋呢款都唔錯登登~打邊必備既吸湯物⋯吸完個麻辣咪超正呀XD然後食完仲叫多碟粉絲(又掛住食冇影)甜品一d都唔馬虎!好驚喜!個心太軟外脆內流⋯流太快梗係把口先食啦(相機表示好可憐)個雞煲湯底其實唔太辣,怕辣既人應該都食到(唔使驚越食越辣)鐘意食辣既記得加辣其實除左雞煲之外仲有其他湯底選擇既⋯多人既話可以試晒佢XD
黎到等左陣就上左,睇住佢慢慢滾起個陣香味簡直無法抗拒!
除左打邊材料之外仲有其他野食都係任食~
即刻叫肉~吸左湯汁好好味~
個魚滑都比想像中正
少有地有豬紅同埋鵝腸
試另一款肉(個人認為呢個正d)
同埋呢款都唔錯
登登~打邊必備既吸湯物⋯吸完個麻辣咪超正呀XD

然後食完仲叫多碟粉絲(又掛住食冇影)

雞煲湯底其實唔太辣,怕辣既人應該都食到(唔使驚越食越辣)

鐘意食辣既記得加辣

其實除左雞煲之外仲有其他湯底選擇既⋯多人既話可以試晒佢XD
2017-03-24 203 瀏覽
今次要用倒敍法來寫這篇文章,因為要重點介紹他們的甜品,實在太好吃了,其中以心太軟為必吃首選!那種美味非筆墨能形容!本人吃了兩碟!另外朱古力燉蛋也十分有叫座力!三禾你們的甜品咁正,不如開多間三禾甜品店啦!今次我們點了四川麻辣雞煲做鍋底!十分惹味,愛吃雞煲的朋友絶對不可不吃!刺生十分新鮮!選擇夠多!火鍋前吃點刺身,絕對係最佳嘅頭盤新鮮的蝦滑,跟很小在一般火鍋店吃到的豬肉滑,再配以黑松露口感也是10分特別!推介牛肉方面,是火鍋別吃的食物,當然也沒令我失望,安格斯牛小排!特級美國雪花肥牛!切得非常大片,一點也沒有交行貨! 10分有誠意這次吃完三禾後值得一提的是即使他們是任吃火鍋火鍋配料也絕不遜色,尤其是牛肉份量一點也不會小,而一般飲食餐廳出現的漏單情況也沒有在這次飯局出現!讚
真.心太軟
刺生十分新鮮!選擇夠多!火鍋前吃點刺身,絕對係最佳嘅頭盤
真.心太軟
  • 爆醬芝士牛丸
2017-03-24 216 瀏覽
又試新野啦其實有好多間火鍋放題都幾好食,而三禾係其中一間我覺得唔錯嘅。今次我同我愛人叫咗胡椒豬肚雞煲,其實原本我哋係想食四川麻辣雞煲,但愛人生病了所以唔可以食麻辣。豬肚非常爽口,湯底唔會太鹹,配上烏冬好入味,每次火鍋烏冬我一定會叫另外我一定會食嘅,就係雞子,我愛人話我真係惜補魚生我比較鍾意食三文魚,厚切又新鮮。海鮮我就點左蝦, 青口, 蜆,絕對係新鮮嘅海蝦平時多數介紹牛肉,今次就介紹下佢嘅豬肉啦。雖然最近有黑心豬肉,但呢度嘅豬肉絕對冇問題,非常好食。新鮮手打墨魚滑係特別推介,非常爽口。我哋叫咗三轉,停唔到口。而個芋蓉水晶包是人氣推介,但我就覺得普通咗啲。最後大家一定要食嘅就係佢個甜品即焗朱古力心太軟配雲呢拿雪糕好食過好多甜品店
又試新野啦
另外我一定會食嘅,就係雞子,我愛人話我真係惜補
魚生我比較鍾意食三文魚,厚切又新鮮。
海鮮我就點左蝦, 青口, 蜆,絕對係新鮮嘅海蝦
最後大家一定要食嘅就係佢個甜品即焗朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
好食過好多甜品
  • 手打墨魚滑
  • 雞子
  • 三文魚
想打邊爐?我老媽子一定係出街食!乾淨快趣,任食種類又多,而且又唔貴,質素又好又好食,講咁多其實我想推介呢間位於尖沙咀的三禾!👩🏻‍🍳Wow~湯底都有咁多款,要喺屋企整一定搞到一頭煙😬💦我今次揀左鮮茄牛腩煲及胡椒豬肚雞煲!前者牛腩好軟淋,但湯底偏甜;後者胡椒味越食越濃,最適合最後食烏冬,超好味🤤套餐有多種選擇,我揀左C餐,有安格斯牛小排食!👍🏻👍🏻👍🏻刺身都係任食架!📣📣📣仲有很多不同轉特色丸類,要推介一下墨魚滑,好彈牙及入面有墨魚粒粒架!🐙🐙🐙仲有海鮮,蝦好新鮮,肉好實,白蜆鮮甜無沙!👍🏻👍🏻👍🏻白鱔片好肥美新鮮,咬落彈牙!😋我老媽子好喜愛韮菜鉸,呢到竟然有!😍😍😍雖然已經好飽,但每次黎我都一定食嘅係呢個朱古力心太軟!!!佢香脆的外面配合內裡溶曬的朱古力醬!簡直無可匹敵!
想打邊爐?我老媽子一定係出街食!

Wow~湯底都有咁多款,要喺屋企整一定搞到一頭煙😬💦
套餐有多種選擇,我揀左C餐,有安格斯牛小排食!👍🏻👍🏻👍🏻
刺身都係任食架!📣📣📣
仲有海鮮,蝦好新鮮,肉好實,白蜆鮮甜無沙!👍🏻👍🏻👍🏻
白鱔片好肥美新鮮,咬落彈牙!😋
我老媽子好喜愛韮菜鉸,呢到竟然有!😍😍😍
雖然已經好飽,但每次黎我都一定食嘅係呢個朱古力心太軟!!!
佢香脆的外面配合內裡溶曬的朱古力醬!簡直無可匹敵!
2017-03-23 135 瀏覽
同同事諗住放工去happy hour, 訴訴苦水, 太家傾左成粒鐘都未有意慾番歸, 咁就不如搵食啦! 其實我地平時LUNCH都有留意開有咩食肆, 得閒又有個吹水地, 所以今次去三禾打邊爐試下上到去原來地方都幾大, 味架D料唔算多, 不過我要嘅都齊哂就試個鮮茄牛腩煲,牛腩幾香又腍,蕃茄和牛腩的精華全都濃縮在湯汁裡面,係甜左D刺身好新鮮呀, 同埋都幾厚身同大片, 一D都唔吝嗇安格斯牛小排, 呢個係我地個餐任食的, 不得了呀, 你睇下D雪花, 分佈得幾平均任食海鮮都算幾多款式, 海蝦, 大蜆, 青口, 鱔片, 全部都係任叫, 今次有食神了丸類都有多種選擇, 其中紅紅地呢粒就係鵝肝牛肉丸, 鵝肝完全融化左, 香到無人有; 雲吞大大粒, 足料火鍋必選, 厚切餐肉, 一定要厚切、厚切、厚切, 重要的事要講三次另外滑類又係必食, 墨魚滑、蝦滑、黑松露豚肉滑, 各有特色, 每樣試D都裝滿個胃了很有親切感的YEO'S清涼爽最後一定一定一定要留肚食心太軟同其他甜品, 十分出色
上到去原來地方都幾大, 味架D料唔算多, 不過我要嘅都齊哂
鮮茄牛腩煲
刺身好新鮮呀, 同埋都幾厚身同大片, 一D都唔吝嗇
安格斯牛小排
鵝肝牛肉丸, 雲吞
厚切餐肉
手打墨魚滑
手打蝦滑, 黑松露豚肉滑
很有親切感的YEO'S清涼爽
心太軟
最後一定一定一定要留肚食心太軟同其他甜品, 十分出色
2017-03-17
  • 蝦滑
  • 黑松露豚肉滑
  • 鱔片
2017-03-23 104 瀏覽
今日天氣又凍返,即刻又想打邊爐!同好友係k11瘋狂shopping完,諗住睇下食乜好,咪開open rice睇下,結果決定黎三禾試下,因為依楝大廈好多餐廳,但三木同倫哥都食過,想試新野!一入到黎環境歡堂舒適,而且我覺得最好係生同熟食筷子係分開,方便又衞生我地叫左鮮茄牛腩煲,但略嫌湯底甜左少少,不過可接受範圍。刺身非常新鮮, 平時火鍋放題d刺身我一定唔食,因為好多都唔新鮮,但三禾令我改觀,大家可以勇敢地order手打鵝肝鮮牛丸一定要叫,非常好味!韭菜餃也是我的favour安格斯牛肉入口即溶,我一個人食左4碟,好誇張魚片新鮮,但記得不要煮太耐,要保持肉質口感!炸魚皮,爽脆
我地叫左鮮茄牛腩煲,但略嫌湯底甜左少少,不過可接受範圍。
安格斯牛肉入口即溶,我一個人食左4碟,好誇張
魚片新鮮,但記得不要煮太耐,要保持肉質口感!
炸魚皮,爽脆
2017-03-22
10 分鐘 (堂食)
  • 手打鵝肝牛丸
2017-03-12 252 瀏覽
人愈大就愈唔想食任食邊爐,通常任食邊爐啲料劣質到不行,但求食飽個肚。人大左經濟能力好左,總係覺得情願比貴少少食啲好食嘅野,好過去任食邊爐任食。估唔到喱間任食邊爐,令我對任食有返啲希望。早排同事約放工去打邊爐Happy Wednesday (what?!?!),聽到話食任食邊爐其實唔太想去,但我初初入職無幾耐唔想搞串個party,心諗好又一餐唔好又一餐,是但啦!間野係公司行過去十五分鐘島,其實幾就腳,不過自從大學時期黎唱K之後都好少過黎喱邊。門面無咩特別,正正常常打邊爐地方,但佢話中日料理喱下有啲奇怪,但我啲懷疑好快就有答案...坐低左正正常常,同事叫左湯底,應該係豬骨黎嘅,正路選擇。操流利鄉音嘅姐姐放低左一盤醬料,都係啲大路野,好在唔駛加錢。(之前食過有啲任食邊爐個醬料要加錢,把幾火)肥牛未到,姐姐竟然放左盤咁嘅野係我面前!喂而家咁正嘅咩,打邊爐有刺身食嘅喂!仲要唔差架喎,好過好多放題地方!選擇雖然唔太多,但真係唔錯,等啲野滾嘅時候食刺身已飽左一成!(食左好多😂)但話明黎打邊爐,我知刺食喱啲都係煙幕黎嘅姐,肉先係重點。佢有幾個plan,最貴去到400幾銀食和牛長腳蟹。身為一般低收入但又
安格斯肥牛
但話明黎打邊爐,我知刺食喱啲都係煙幕黎嘅姐,肉先係重點。佢有幾個plan,最貴去到400幾銀食和牛長腳蟹。身為一般低收入但又對食物有少少要求嘅打工仔,我地要左200幾銀plan食安格斯牛。黎到佢一碟唔太多,但勝在啲牛唔hea!好驚個啲任食肥牛肥膏多過肉,慘過食便便。喱個安格斯肥牛真係出色,牛味夠。就算最平個隻肥牛其實都唔差!但佢最正嘅竟然唔係肉肉肉!
皮蛋薑丸
鵝肝牛丸
佢啲配料好犯規,!個鵝肝牛丸必食,好正!個皮蛋薑丸都唔錯,未食過入面有皮蛋嘅丸。仲有佢啲蝦滑墨魚滑好爽口彈牙,好好食!海鮮都好新鮮!好難得有任身邊爐啲配料咁有誠意,抵食!
喂呀哥,其實食到黎喱度我已經好滿足,任食有喱個質素真係無諗過,但跟住落黎嘅甜品真係要紅牌出場...
心太軟
喱個心太軟真係好好食,我忍唔住食左三個!個質素係出面賣四五十蚊都唔過份,喱度竟然任食!不得了!
嘩喱間野真係抵食又好食,真係好難得任身邊爐會咁有誠意。下次想黎試下佢蒸氣火鍋同個雞煲,再無限翻啅心太軟!
豬肉
豬肉
美國肥牛
羊肉
2017-03-12 232 瀏覽
難得約到四個好姊妹去食飯,當然要食餐好啦!其中一個好姊妹提議想打邊爐,我記得我有同事推介過三禾d火鍋材料好特別,於是就同四個好姊妹去試下啦當晚準時七點半到達,可能平日關係,人客唔太多,啱哂我地五個女仔傾心事!因為我真係好怕好多人又嘈嘅餐廳,傾計好似要鬥大聲咁,食都食得唔安落!而且呢到裝修都好新淨,坐得好舒服呢到嘅火鍋有唔同價錢,我地要左個安格斯牛小排火鍋+刺身放題。我地一黎就叫個左個豬骨湯底,雖然有個芝士湯底好吸引,但其中一個姊妹話佢要減肥所以我呢個芝士怪唯有下次先再試啦! 呢到放題都幾多野食,同事推介皮蛋姜汁貢丸同鵝肝牛丸,咁特別當然要必食果然無令我地五個失望,勁正呀!我地仲 encore左兩次仲有佢個水晶包真係好食,我一個人食左三粒 其他仲有蝦滑,墨魚滑都好爽,海蝦大大隻好實用好新鮮另外就係佢d牛好好食,唔係出面酒樓個d肥牛咁得d肥膏,係肉同肥都分佈平均我地五個女仔食左八碟牛,好誇張刺身方面都好新鮮,最鍾意佢個鮑片,好新鮮好正!姊妹教我放落火鍋到十秒再拎起食仲正食到好飽好飽之後當然唔少得甜品,呢到唔似其他放題咁“姑寒”得一杯雪糕呢到係任食之餘仲有心太軟食我的最愛呀杯,勁好食!我一個
難得約到四個好姊妹去食飯,當然要食餐好啦!

呢到嘅火鍋有唔同價錢,我地要左個安格斯牛小排火鍋+刺身放題
所以我呢個芝士怪唯有下次先再試啦!
果然無令我地五個失望,勁正呀!我地仲 encore左兩次
仲有佢個水晶包真係好食,我一個人食左三粒
其他仲有蝦滑,墨魚滑都好爽,海蝦大大隻好實用
好新鮮
我地五個女仔食左八碟牛,好誇張
呢到係任食之餘仲有心太軟食
我的最愛呀
杯,勁好食!我一個人就算好飽都食左兩個,因為甜品對女生來說是第二個胃
姜汁皮蛋貢丸
姜汁皮蛋貢丸
心太軟
一家大細去完科學館, 搵個地方醫肚, 又唔想食茶餐廳, 行到去K11附近睇下有咩好食, 比我地睇到呢間三木, 係打邊爐, 但又好似幾正咁, 就一家大細上去, 真的不想再行了地方都好大喎, 下面以為好舊好細, 坐得都幾寬敞舒服食物選擇方面, 佢地都提供好多唔同種類喎, 咩都有, 仲有本好似人地放題嘅order紙調味架反而味道比較單調同大路, 不過唔緊要, 我要生蒜蔥花only打邊爐可以食埋刺身, 真係第一次, 刺身種類都係大路, 不過超新鮮我地叫左豆腐魚湯底, 不太魚腥味, 小朋友都鍾意我唔食牛, 佢有美國極黑和牛, 安格斯同黑毛豬, 都切得幾薄, 可以一淥就拎起食得, 幾細心愛海鮮的朋友, 可以叫埋海鮮試下, 隻蝦仲郁的, 點會唔好味呀邊爐料太多選擇, 要我揀, 我首選鵝肝鮮牛肉丸,鵝肝堅香, 溶化入牛肉裡面; 次選要試就係超大粒魚皮鮫,個皮唔厚,肉餡夠多,充滿魚香? 想試呀!要跟大家提下, 一定要留肚食mini版心太軟, 打邊爐或放題都好少機會食到, 呢度竟然有驚喜, 我地每人都要兩客心太軟, 真的心軟了
2017-03-03
  • 鵝肝鮮牛肉丸
  • 魚皮鮫
第一次寫食評, 最近同班FRIEND去了一間任食火鍋, 我覺得很好吃, 分享一下.這間火鍋餐廳座位很好坐空間很足, 不像某些火鍋酒家椅背頂椅背, 覺得真係啱晒一班FRIEND 黎食飯吹水.我地坐低就叫個火鍋湯底, 我地叫咗個骨膠原黑豚肉骨鍋.呢度啲待應生服務唔錯, 上菜好快, 先黎食個魚生刺生, 好新鮮, 尤其是個三文魚, 好肥美. 北寄貝都好爽口, 很好吃.好快個鍋底黎到, 見到個湯底顏色, 都覺得真係好似好多骨膠原咁, 味道都唔錯.呢度啲特色火鍋料都幾多. 我好鍾意皮蛋薑汁貢丸, 鵝肝鮮牛丸, 覺得好特別, 味道好好.仲有呢度啲牛真係好食, 個日本A5 和牛真係超正, 入口即溶, 想有牛味啲可以食SRF 黑極和牛, 真係好好味, 其實我都有試埋美國雪花肥牛, 其實都唔差, 比起A5, 當然係A5正啲啦.仲有樣野, 我好鍾意飲清涼爽, 呢度居然有得任飲!!!!! 雖然好多其他野飲, 但我都係飲咗成晚清涼爽.食飽飽之後, 食甜品, 我就試咗個朱古力心太軟, 呢個心太軟一啲都唔失禮, 夾埋個Vanilla 雪糕, 一凍一熱好正!呢度可以一食再食, 下次再搵齊啲FRIEND 黎食過!!!!

2017-03-06
  • 皮蛋薑汁貢丸
  • 鵝肝鮮牛丸
  • 朱古力心太軟
2017-03-07 135 瀏覽
我,又食火鍋喇!! 今次要推介呢間三禾俾大家,因為性價比超高!其實之前朋友推介後我都冇乜期待,因為通常任食火鍋來來去去都係咁,但試完就知原來有heart同冇heart係唔同的!食火鍋有埋刺食簡直滿足我兩個慾望😂😂😂湯底都有好多選擇,我揀左魚湯,好香好濃,不過我唔記得影相🙈唔係講笑,D肉好正,你地自己睇!配料都有好多特色丸類,如鵝肝牛肉丸丶酸薑皮蛋豬肉丸...海鮮都好新鮮,有蜆、蝦丶白鱔丶青口...同埋我最愛的,我稱之為"麻甩三寶"的雞子丶鮮鵝腸及牛柏葉😂😂😂好正呀!全部配料都不錯👍🏻👍🏻侍應仲介紹我地食店舖自己焗的心太軟!very good😋😋😋仲要任食架!仲有其他甜品👍🏻今次真係好滿足,$19X 就可以任食,仲要高質素,去邊度搵呀!😋😋😋
火鍋有埋刺食簡直滿足我兩個慾望😂😂😂
湯底都有好多選擇,我揀左魚湯,好香好濃,不過我唔記得影相🙈
唔係講笑,D肉好正,你地自己睇!
配料都有好多特色丸類,如鵝肝牛肉丸丶酸薑皮蛋豬肉丸...
海鮮都好新鮮,有蜆、蝦丶白鱔丶青口...
好正呀!
全部配料都不錯👍🏻👍🏻
仲有其他甜品👍🏻
2017-03-06 122 瀏覽
今日自己一條友, 又唔想食得隨便, 又到左尖沙咀, 不如試下呢間三禾, 之前個朋友試過都話D火鍋料幾特別同用心, 120分鐘, 夠啦!我叫左個極上安格斯牛放題, 仲有少量刺身, 不過其實我想試佢地嘅火鍋配料揀左個豚骨湯底, 清清地, 不錯,滿鍋骨膠源我而家集慣邊爐食菜先, 之後先食其他料, 等D菜無咁吸油, 健康D, 佢地嘅菜都幾新鮮雲吞好大粒, 好足料, 蝦同肉比例三比七, 仲有木耳絲, 增加口感皮蛋薑汁貢丸是推介的, 淡淡薑汁香味, 溶入貢丸之中, 再加上皮蛋的蛋香, 我已經被俘虜了心太軟同埋芒果奶凍作結, 真的人生一大快事, 火鍋店的甜品, 水準也不比甜品店遜色

揀左個豚骨湯底, 清清地, 不錯,滿鍋骨膠源
2017-03-01
  • 皮蛋薑汁貢丸
  • 雲吞
  • 芒果奶凍
2017-02-16 260 瀏覽
第一次去食,食物還算可以,叫得放題,食品當然任食,何況個餐寫明包括火鍋甜品任食!基於這情況,任食任order是理所當然的,唯獨心太軟甜品,店員竟然話我們order得太多次,竟然同我們講不能再order,話要留番俾其他顧客享用....所以我們每人只吃了這個甜品兩次就不能再吃了....簡直離譜,不知所謂的放題唔怪得之顧客不多....

唔怪得之顧客不多....
2017-02-15