2016-11-07 2309 瀏覽
今日做完運動,當然要食豐富一點,心中立刻想到放題兩個字,所以今次決定去吃火鍋放題。平時火鍋通常會去連鎖店又或者酒樓,今次朋友介紹一間商業大廈內的火鍋放題,就看看有甚麼特別之處。我們選擇了極上安格斯牛放題,這包括了火鍋放題及刺身放題2小時。食物種類非常豐富,肉類,海鮮以及甜品都一應俱全。我們當然不會浪費時間,急急寫下刺身及火鍋食物。先來的是刺生,刺身在火鍋放題中是非常少見,就算有的都只提供很少種類。但這裏的刺身毫不欺場,除了三文魚之外,更有帶子赤貝等可供選擇。喜歡刺身的我都要把肚子留些位置給火鍋。牛小排,未見到真身前一直認為放題牛肉的質素都是非常一般,但這裏的牛肉真的令我完全改觀。第一眼看見牛小排,外觀非常有光澤,油脂分布均勻,完全是一碟上等的牛肉,不似是放題牛肉。心想可能牛肉只得外表,快快涮一塊試過真實。當吃進口的一刻,立刻想大聲說“好抵食呀”。牛肉肉質非常嫩滑,完全是上等牛肉的質素。在這裡可以任叫任食,完全打破了放題牛肉的定義,真的是非常非常超值。心情平伏了一點之後,開始試其他食物。海鮮我們點了海蝦,魚肉等。各類海鮮都新鮮可口。我們也點了不同滑類,食物彈牙可口,質素非常高。蔬菜我們比

我們選擇了極上安格斯牛放題,這包括了火鍋放題刺身放題2小時。食物種類非常豐富,肉類,海鮮以及甜品都一應俱全。我們當然不會浪費時間,急急寫下刺身火鍋食物。
先來的是刺生,刺身火鍋放題中是非常少見,就算有的都只提供很少種類。但這裏的刺身毫不欺場,除了三文魚之外,更有帶子赤貝等可供選擇。喜歡刺身的我都要把肚子留些位置給火鍋
心情平伏了一點之後,開始試其他食物。海鮮我們點了海蝦,魚肉等。各類海鮮都新鮮可口。我們也點了不同滑類,食物彈牙可口,質素非常高。蔬菜我們比較喜歡竹苼,這款食物不常在放題中出現,我們都點多了一些。
因為牛肉實在太吸引,盡管各類食物的質素都很高,但我們都是不斷點牛肉,直到只剩下一點空間給甜品才罷手。
甜品方面,我們選擇了心太軟。完全想像不到火鍋放題會有心太軟出現。心太軟外層蛋糕脆口,內裏的流心朱古力還是熱熱的,非常有驚喜。可惜的是自己的食量太少,吃完一個心太軟之後就要嗚金收兵了。
2016-10-21 1073 瀏覽
呢間火鍋店我幫襯了過三次。 佢有兩個餐, 一個$4xx 食任食和牛,一個$2xx 任食安格斯牛。第一次去,我叫了$4xx和牛餐,貴,但是那些和牛真的很好很正。 那時候新開, 很少人,幾乎半個場都是空的。。。 叫了番茄芝士湯底, 所有東西都是perfect。上至和牛, 下至甜品,每樣東西都非常認真。 那次的和牛真指是入口即溶, 又有即做嘅響令, 非常好味嘅心太軟,加上環境安靜,傾計一流~ 那一次我真的覺得超值! 安格斯牛和牛第二次去,帶了4個外國朋友去,那一天滿坐了。 我充滿信心地再叫了貴餐($4xx) 。 限時放題最講求爭分奪秒, 但我地坐底, 等了20 分鐘湯底才到。 和牛的水準亦大大地下降了。。。 安格斯牛和和牛的水準變得差不多。。。 很失望。加上那一天全場爆滿, 環境當然也沒有上一次那麼靜,傾計當然也變得沒有那麼enjoyable 了。 老公說其實很多餐廳一開始都是水準很好,但是當開始旺水準就會下滑。。。那次, 覺得$4xx 比貴了。。。 第三次去, 為免失望,決定叫平餐($2xx) 萛了。 其他東西, 保持水平。 再次覺得有抵食嘅感覺! 老實說, 它的安格斯牛是比其他任食的餐
呢間火鍋店我幫襯了過三次。

安格斯牛
和牛
第二次去,帶了4個外國朋友去,那一天滿坐了。

第三次去, 為免失望,決定叫平餐($2xx) 萛了。 其他東西, 保持水平。 再次覺得有抵食嘅感覺! 老實說, 它的安格斯牛是比其他任食的餐廳好食好好多好多, 加上其他食物嘅水準,好像刺身的新鮮度,和那個足料嘅湯底,已經是其他任食餐廳找不到, $300 (已加一) 真的是非常超值。
題外話/補充資料: 第一次到這餐廳時,我對這間餐廳非常滿意。 所以我去過一次之後,在自己的facebook 推薦給朋友。 有一個朋友看到我的post 之後, 一次過打去這餐廳make 了三個booking, 當時老闆說,"你個朋友哪什麼名字,給她的email 我,我要給他vip card. " 之後我朋友再去,問老闆是不會給我vip , 老闆說會給的! 還說已經準備好. 一星期後我到三禾吃第二次,埋單時問vip card 的事,老闆說找不到record。 我再remind him 我的朋友, 和他跟我朋友說過的話, 他之後就找到我朋友的vip card, (那時候已經有點兒尷尬) 雖然那一次結賬亦有給我折扣。 但是我留了email 和information, 他說card 做好了之後會email 我。 卻一直一直都沒有收到vip card. 我不知道是有心還是無意, 但老實說我實在是不相信他是忘記了自己講過的話, (就算不認得我的樣子) 我亦不是稀罕你的折扣, 而是覺得誠信沒有了。 所以我自己就肯定不會再幫襯ga la~
2016-07-30
  • 心太軟
  • 響鈴
1K
尖沙咀地理位置方便,下班後我也經常會在這區出沒,前幾日放工後便和老公來到位於尖沙咀加拿分道,於K-11附近的三禾中日料理食足120分鐘火鍋放題~座位寬敞舒適,環境光猛,充滿空間感。火鍋放題有兩款選擇:1. 日本A5黑毛和牛和美國SRF極黑和牛$428 (星期日至四)$448 (星期五、六)2. 極上安格斯牛$248 (星期日至四)$268 (星期五、六)這天我選了極上安格斯牛放題。食物亦有不少選擇,除了基本肉類選擇之外,還有不少手作食材、丸類、蔬菜等,就連日式刺身也會提供。我選了日本北海道豆乳鍋作湯底,可惜只有其色,沒有其味,豆乳味很淡,我反而覺得像豬骨湯底....肥牛切得薄片,脂肪分佈均勻,牛肉味相當濃郁。手作系列中點了墨魚滑、蝦滑、黑松露鮮豚肉滑、雲吞、水餃、魚皮餃、鵝肝鮮牛肉丸等...我最喜歡的是蝦滑,滿有鮮味,入口彈牙嫩滑。不過丸類選擇以打邊爐來說,反而不算太多,另外還點了流心豆沙水晶包,不過可能煮得太久,水晶包外皮很容易會糊在鍋裡 @.@飲品種類放在雪櫃內任人自取,除了汽水之外,還有茶及果汁,不怕會喝到一肚子都是汽。難得的是火鍋放題也有如此多款甜品,包括木糠布甸、朱古力燉蛋、
尖沙咀地理位置方便,

下班後我也經常會在這區出沒,

前幾日放工後便和老公

來到位於尖沙咀加拿分道,

於K-11附近的三禾中日料理

食足120分鐘火鍋放題~
座位寬敞舒適,

環境光猛,充滿空間感。
火鍋放題有兩款選擇:

1. 日本A5黑毛和牛和美國SRF極黑和牛

$428 (星期日至四)

$448 (星期五、六)

2. 極上安格斯牛

$248 (星期日至四)

$268 (星期五、六)

這天我選了極上安格斯牛放題
食物亦有不少選擇,

除了基本肉類選擇之外,

還有不少手作食材、丸類、蔬菜等,

就連日式刺身也會提供。
我選了日本北海道豆乳鍋作湯底,

可惜只有其色,沒有其味,

豆乳味很淡,我反而覺得像豬骨湯底....
肥牛切得薄片,

脂肪分佈均勻,

牛肉味相當濃郁。
手作系列中點了墨魚滑、蝦滑、

黑松露鮮豚肉滑、雲吞、水餃、

魚皮餃、鵝肝鮮牛肉丸等...

我最喜歡的是蝦滑,

滿有鮮味,入口彈牙嫩滑。
不過丸類選擇以打邊爐來說,

反而不算太多,

另外還點了流心豆沙水晶包,

不過可能煮得太久,

水晶包外皮很容易會糊在鍋裡 @.@
飲品種類放在雪櫃內任人自取,

除了汽水之外,還有茶及果汁,

不怕會喝到一肚子都是汽。
難得的是火鍋放題也有如此多款甜品

包括木糠布甸、朱古力燉蛋、

北海道3.6牛乳奶凍、芒果布甸,

個人最推介的是朱古力燉蛋,

入口軟滑,朱古力味香濃而又不會過甜,

其次芒果布甸也是不錯,

裡面有芒果粒粒,真材實料。
全晚最驚喜的是竟然會在火鍋放題

有即焗朱古力心太軟配雲尼拿雪糕,

對於我這個朱古力控,

簡直是甜入心的大滿足!
而且不要以為這裡並非專業的甜品店,

水準亦是意料之外的不俗,

外層蛋糕薄脆,外脆內軟,

切開後濃稠的朱古力流漿

慢慢地湧出,不會變成固體,

伴雪糕吃,一冷一熱,滋味無窮,

結果我們二人也總共吃了三個 XD

2016-07-27
  • 朱古力心太軟配雲尼拿雪糕
  • 蝦滑
2016-10-21 5406 瀏覽
本身對打邊爐冇咩期望,但估唔到可以又食甜品又食刺身,好似放題咁未打邊爐前,叫左d小食黎食麻辣豬耳夠哂香辣!而且軟骨位好爽口!我地叫左豬骨湯底,味道不錯!有好多特別既野食!後面既係手打蝦膠同手打黑松露鮮豚肉滑!兩樣都好好食蝦膠好彈牙,而且有鮮蝦味!黑松露豚肉滑,除左口感彈牙外,仲有濃濃既黑松露味!估唔到打邊爐都食到黑松露!三禾年糕福袋都好正入而既年糕好煙un!好好食!吸哂d湯既精華好正!仲有好特別既丸!左邊既係皮蛋薑汁貢丸!一咬落去就有薑汁流出黎薑汁小小辣,好刺激又新鮮!右邊既係手打鵝肝鮮牛丸入而真係有邪惡既鵝肝!好正啊一咬落去就有肥美既肉汁流出!而且牛丸口感一流!我最估唔到係刺身都好高質!每樣都好新鮮好好食!最難忘係厚切三文魚同帶子!三文魚肥美新鮮,而帶子就肉厚清甜甜品都係高質之選!其中既牛奶凍,牛奶味極香濃!而且口感細緻!不過今晚係甜品之王係依個心太軟真係好好食!朱古力不停流出黎!蛋糕外層較脆,但入面綿密,朱古力味濃郁好吃!最後食左兩個先走
本身對打邊爐冇咩期望,但估唔到可以又食
甜品又食刺身,好似放題
未打邊爐前,叫左d小食黎食
麻辣豬耳夠哂香辣!而且軟骨位好爽口!
我地叫左豬骨湯底,味道不錯!

三禾年糕福袋都好正
入而既年糕好煙un!好好食!吸哂d湯既精華好正!
薑汁小小辣,好刺激又新鮮!
右邊既係手打鵝肝鮮牛丸
入而真係有邪惡既鵝肝!好正啊
一咬落去就有肥美既肉汁流出!而且牛丸口感一流!
我最估唔到係刺身都好高質!
不過今晚係甜品之王係依個心太軟

2016-10-19 458 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日,首先點左個牛乳+芝士番茄湯底,任飲飲品款式很多先黎個美味刺身,好新鮮的感覺,之後就點埋新鮮安格斯牛肉,豬肉片,手打魚滑,蝦滑,爽口彈牙,仲有埋火鍋必食既厚切午餐肉,正!壓軸就係甜品,有好美味既木槺布甸同心太軟,簡直一流水準,會介紹朋友們再黎食過!😋😋😋
湯底
信用卡優惠
  • 爆醬芝士牛丸
  • 心太軟
2016-10-18 454 瀏覽
今日放工去左打邊爐。叫左安格斯牛放題,2個鐘夠曬食啦!原本諗住齋食牛肉,點知周邊食物真係太多,好多野食,而且質素好好,所以食到好飽。牛肉超級新鮮!肉質好軟。一叫就叫左幾碟。之後叫左d手打丸。呢個先係重點,手打鵝肝汁丸真係有陣鵝肝味,牛肉丸溝埋鵝肝汁,好正好惹味。以為佢得牛肉好食,原來手打丸係咁正!之後再叫左咁墨魚滑。入口好香陣墨魚味,而且魚滑打到出曬膠,好彈牙,口感超好!魚滑入邊有墨魚粒,真係好足料!呢度野食超高質!打邊爐一定叫埋響鈴,我既最愛。響鈴浸係湯三秒鐘,攞上黎,溝埋沙茶醬,fit呀!呢度既響鈴都好好食,間野真係物超所值。268蚊,食物超級高質足料,真係比多少少錢,食既野係高質好多,抵食!下次打邊爐一定會再黎!
今日放工去左打邊爐。
叫左安格斯牛放題,2個鐘夠曬食啦!

牛肉超級新鮮!肉質好軟。一叫就叫左幾碟。

呢度野食超高質!

2016-10-05 958 瀏覽
秋風剛起,邊爐精又出動,約埋三五知己去打邊邊,今次就揀左一間較有質素既中日料理火鍋店,限時120分放題👻入到店內,裝修都幾新,枱與枱之間都好闊,坐得幾舒服...一坐低,即刻睇餐牌,我地揀左極上安格斯牛放題-B 餐, 仲有冇刺身任食,我地主打牛,其他食材都係order 左少少,湯底就揀左鴛鴦鍋,日本北海道牛乳鍋+麻辣鴨血鍋湯底先上枱,我就飲左頭啖湯,嘩....日本北海道牛乳鍋不得了,湯底超得,好清好香麻辣鴨血都好正,若麻辣多少少會更正,嘻嘻到食材上枱,牛牛,刺身,鵝肝牛丸,雲吞,水餃,樣樣賣相都好好,已經不停吞口水食材確係新鮮同有質素,安格斯牛非常出色,其他配料都好好食,水餃同鵝肝牛丸麻辣鴨血...讚讚讚!北海道牛乳配竹生味道超夾!另外,甜品質素都好好,心太軟

入到店內,裝修都幾新,枱與枱之間都好闊,坐得幾舒服...

麻辣鴨血都好正,若麻辣多少少會更正,嘻嘻

到食材上枱,牛牛
刺身,鵝肝牛丸,雲吞,水餃,樣樣賣相都好好,已經不停吞口水

麻辣鴨血...讚讚讚!北海道牛乳配竹生味道超夾!

另外,甜品質素都好好,心太軟
2016-10-04
  • 鵝肝牛丸
2016-09-22 1344 瀏覽
同朋友行尖沙咀…行到餓搵嘢食……見到有ー中日料理ー…實行上去試新嘢!上到去…環境幾光猛同寛敞…我地被安排坐卡位…好闊落…幾舒服!然後侍應就遞上六格嘅調味料自助調配!呢間嘅牛全部都係上等貨,最低級嗰款已經係安格斯牛,肉質口感拍得住和牛,肉味較重,只係二百幾蚊就可以任食;高級啲有美國飼養嘅極黑和牛同日本宮崎和牛,前者肉質幼嫩,牛肉味最濃郁,後者油花靚到好似大理石紋,食落好juicy,有入口即溶嘅感覺,真心講淨係食牛都已經回晒本。除咗牛肉,menu仲有熊本豬梅肉、紐西蘭羊肉同雞件等選擇,唔食牛嘅朋友一樣有靚肉揀。仲有唔少用心製作嘅配料,手打墨魚滑、蝦滑、鯪魚滑同黑松露豚肉滑都係我嘅心水推介,其中蝦滑入面食到粒粒蝦肉,爽口彈牙;黑松露豚肉滑夠晒創新,味道鮮香。自家製流心水晶包有芋蓉同豆沙2款口味,皮薄餡靚,特別之處佢唔係一款即食甜點,同樣屬於火鍋配料,需要烚一烚先食。啲丸類都好有特色,手打鵝肝鮮牛肉丸入面包住原粒鵝肝,鵝肝味滲晒落牛肉度,即時令層次昇華;薑汁皮蛋貢丸將豬肉、淡淡嘅薑味同濃味嘅皮蛋混合,估唔到食落味道又幾夾;仲有就係爆醬芝士牛丸,芝士同牛肉嘅比例差不多1比1,一咬就爆漿,非常「芝

啲丸類都好有特色,手打鵝肝鮮牛肉丸入面包住原粒鵝肝,鵝肝味滲晒落牛肉度,即時令層次昇華;薑汁皮蛋貢丸將豬肉、淡淡嘅薑味同濃味嘅皮蛋混合,估唔到食落味道又幾夾;仲有就係爆醬芝士牛丸,芝士同牛肉嘅比例差不多1比1,一咬就爆漿,非常「芝」味,不過要小心辣親個嘴。

海鮮都好新鮮,選擇又多,魷魚、鯇魚片呢啲基本嘢唔少得,另外仲有紐西蘭青口、原隻虎蝦同三文魚頭骨腩呢類少見放題配料,白鱔片更係每日限定得幾條,賣晒就冇;鍾意生食可以揀刺身,帆立貝、鮑魚片、赤貝片等都係任叫任食,抵到冇,友。

仲有…!可以食下小食甜品。小食分別有滷水同麻辣系列,滷水好入味唔會太鹹,特別係金錢肚,有咬口得嚟又夠 …:;麻辣小食都幾有四川風味,青瓜豬耳超爽,麻辣海帶超正…夠晒醒胃。甜品全部自家製,份量細細,試多幾款都唔怕滯,最鍾意係即焗心太軟,一切開香濃嘅朱古力漿流晒出嚟,甜而不膩,配埋雲尼嗱雪糕冷熱交替,簡直高享受。

2016-09-16
  • 黑松露豚肉滑
  • 手打鵝肝鮮牛肉丸
  • 爆醬芝士牛丸
2016-07-29 1241 瀏覽
本來都冇諗住去打邊爐,因為天氣太熱。不過之前聽朋友推介尖嘴三禾打邊爐,邊約埋三五知己聚一聚。環境冷氣充足,冰凍汽水任飲。非常抵食。牛肉,海鮮,刺身,餐前小食各種各樣有幾十種。起初以為任食嘅牛肉會麻麻哋,但食落去極度鬆軟亦不會太肥。食得多牛,我地點左魚滑,蝦滑試吓,非常彈牙。。海鮮海蝦,有意想不到知大隻,當然食落非常新鮮鮮甜。刺身種類雖然不是太多,但勝在新鮮,啲三文魚食完一片又一片。甜品更加頂呱呱,竟然有心太軟,飽飽,非常滿足。

2016-07-22 863 瀏覽
好耐冇打過邊爐!朋友介紹邊度多嘢食又抵食, 今次gathering就選址呢度試一試!呢度係任點任食火鍋唔驚嗌爆quota!有晒預算!呢度位置方便,就響K11隔離,地鐵西鐵入口都響樓下!大家都超就腳!食火鍋最緊要湯底!我哋就揀咗番茄芝士鍋!個鍋好快就上場,望落去正路又好濃郁,還傳來一陣陣番茄味!好香!仲附有幾塊芝士。呢個湯底淥任何配料都好好味,茄味好濃,杰身,起初頭幾轉食物都會帶有香濃蕃茄味和小小芝士味,但加湯之後就剩下微微番茄味。因為呢個湯底令我今晚胃口大增!除了火鍋配料之外,還有幾款小食可以做餐前小吃佐口!我哋叫了五香牛肚,雞腎,滷水蛋同雞翼,但送來時,滷水蛋同雞翼卻變成麻辣豬耳同海帶,為免麻煩又驚食唔晒,我哋照單全收。五香牛肚入口同雞腎味香又夠淋,但略嫌無左食物本身嘅味道,可能醃料未過重。麻辣豬耳和海帶我沒有試,因為朋友試過後都說好辣,吃過一口之後就喝下一罐汽水,幸好呢度嘅飲品係都係任飲!反而刺身有點驚喜,我試了三文魚,帶子和北寄貝,刺身切得厚薄適中,全部都新鮮,尤其帶子十分鮮甜。打邊爐最重要嘅配料都算係肥牛,呢度嘅肥牛油脂分布算均勻,灼了幾灼之後入口牛味濃郁,脂香滿瀉,唔韌,不錯
呢度係任點任食火鍋唔驚嗌爆quota!有晒預算!

火鍋最緊要湯底!我哋就揀咗番茄芝士鍋!

打邊爐最重要嘅配料都算係肥牛,呢度嘅肥牛油脂分布算均勻,灼了幾灼之後入口牛味濃郁,脂香滿瀉,唔韌,不錯!
另外虎蝦都值得推介,每天限量供應,冇雪味,蝦味出,而且蝦頭仲有少少膏!
鵝肝牛丸都是這裏的招牌貨,彈牙嘅牛丸入邊藏着一粒鵝肝,製造不同嘅的層次口感。黑松露蝦滑和蝦籽墨魚滑都算彈牙。但黑松露略嫌不足。
蔬菜選擇亦都好豐富!啱晒我呢啲鍾意食又怕肥嘅女士!
值得一讚係粟米超級鮮甜多汁,芋頭亦都十分粉,乾水,芋香味濃!
雖然已經好飽,貪吃的我還是點了木糠布甸同芒果布甸試一試!芒果布甸不太甜,內裏有粒粒芒果肉,但和木糠布甸一樣,不夠滑,淺嘗就可。
除了佐口小食,刺身,飲品,火鍋配料之外,甜品都係任食!材料新鮮,選擇多,湯底亦都一流!地點亦都好方便!而且budget有預算,經濟又抵食!還要要求什麼?
  • 芝士蕃茄窩
2016-07-20 675 瀏覽
Basically at this restaurant they do all you can eat beef shabu shabu.Each session is 120 minutes.Prices are priced according to the beef you choose and there are three types:American SRF Wagyu beef, Japanese Wagyu beef and prime angus beef.Broth selection.Chose the Sichuan broth which was really tasty but at the same time very salty so I didn't really need the condiments.The meatballs are worth trying, especially the stuffed ones.Meatball stuffed with foie gras.Meatball stuffed with ginger and
Each session is 120 minutes.
Broth selection.
Meatball stuffed with ginger and preserved egg.
Other items for the shabu shabu:
Drinks are self service from the cabinet and there is a good choice of desserts and appetizers.
2016-07-05 417 瀏覽
當晚表妹請吃飯 .... 她選擇了這家離我公司不遠的 三禾中日料理 ~表妹選擇了 (火鍋) B 極上安格斯牛放題 $248/位Menu ~在別間火鍋店要收取醬料費, 現在以放題形式出現就不用收, 吃不夠醬料時可再取 ~揀定了蕃茄芝士鍋底, 貪蕃茄湯混和了黏稠的芝士, 所產生的酸香, 鹹中帶有鮮甜美味 ~刺食是隨心所欲的任點任吃, 質素方面很不錯 ~麻辣皮蛋和麻辣海帶的味道夠香, 而辣度有辣 … 我感覺到有麻 ~ 安格斯牛肉片觀其肉質, 油脂分佈清晰, 紋理分明, 紅潤光澤 牛肉片放湯稍灼, 質感嫩滑, 肉味濃郁 ~ 手打肉滑有四款, 灼熟後成為彈牙爽口的肉丸子, 蝦有蝦味, 墨魚有墨魚味, 鯪魚有魚味, 豬肉丸有黑松露味 ~ 肉肉肉 .... 吃太多怕怕了, 再揀蔬菜煮灼來吃, 清新開胃 ~ 迷你心太軟, 別看它小, 朱古力味道卻很澎湃 ~ 本篇完 ~
當晚表妹請吃飯 ....
她選擇了這家離我公司不遠的 三禾中日料理 ~
表妹選擇了 (火鍋) B 極上安格斯牛放題 $248/位
Menu ~
刺食是隨心所欲的任點任吃, 質素方面很不錯 ~
安格斯牛肉片
觀其肉質, 油脂分佈清晰, 紋理分明, 紅潤光澤
牛肉片放湯稍灼, 質感嫩滑, 肉味濃郁 ~
迷你心太軟, 別看它小, 朱古力味道卻很澎湃 ~

本篇完 ~
2016-07-03 626 瀏覽
星期六同個fd打完波,肚餓到一個點,我地兩個麻甩仔只有一個共同目標-放題!最近見到尖沙咀開咗間火鍋放題,一於去試下!6點半上到去見到都坐滿大半人,都幾多位!望下餐牌,主要有A餐:和牛放題/B餐:安格斯牛放題,我地決定揀A餐,有多幾款和牛可以試下!餐廳有兩個大飲品櫃,有汽水、茶等等。呢度湯底有主要三款,冬瓜皮蛋莞茜、麻辣鴨血、黑豚肉骨,因為我最近有點熱氣,所以都係揀冬瓜皮蛋莞茜下下火。真材實料,真係有好大片冬瓜做湯底!A餐會有四款牛可以點,日本A5黑毛和牛、美國SRF極黑和牛、安格斯牛小排和鹿兒島和牛粒。我地兩個大食積,鎖定目標,點了很多碟和牛!日本A5黑毛和牛和美國SRF極黑和牛真是一級棒!脂肪分佈均勻,肉質入口軟稔,肉質鮮嫩,牛味突出,喜歡食牛真的要試下呢個!除了吃牛,點菜紙還有很多分類,比起其他火鍋專門店,呢度嘅選擇算比較多!我地對人氣手作好有興趣,手打蝦滑、墨魚滑夠晒彈牙,最期待就係手打鵝肝鮮牛肉丸,是用新鮮牛肉製作,入面有鵝肝醬,味道甘香!另外仲有日本火鍋先食到嘅年糕福袋,煙煙靭靭,我最愛!海鮮都唔好錯過,大大隻紐西蘭半殼青口、虎蝦,好新鮮,仲有好爽口嘅牛柏葉!食咁多肉都不忘要
餐廳有兩個大飲品櫃,有汽水、茶等等。

真材實料,真係有好大片冬瓜做湯底!

我地兩個大食積,鎖定目標,點了很多碟和牛!

另外仲有日本火鍋先食到嘅年糕福袋,煙煙靭靭,我最愛!

食咁多肉都不忘要叫菜食,呢度嘅菜種類好多,出面唔多見嘅黃帝菜,仲有我勁中意食嘅竹笙!

甜品我地叫咗芒果布甸同焗朱古力心太軟配雲呢拿雪糕,心太軟真係冇得輸!外脆内軟!
店員服務不錯,友善,上菜快,野食種類多,大食積朋友絕對會再挑戰!
2016-06-26
2016-06-29 669 瀏覽
今日踢完波就同左幾個波友去附近搵食,行下行下去到K-11附近見到有間新開的火鍋放題,由於極度肚餓決定上去幫襯下。作為一間新開食店,想知道佢食物質素好吾好,我諗從環境和服務二方面都可以略知一二,因為有心想將好味的食物帶比客人,環境和服務都應該有一定的質素。餐廳整潔企理,座位闊落光猛,冷氣仲涼浸浸,呢樣絕對加分,而侍應的應度亦好好,知道我地踢完波就安排較大的卡位座,方便我地放波放背襄,真係夠唒貼心。講番野食先,依度有二款放題選擇,貴D有本A5黑毛和牛VS美國SRF極黑和牛,平D就有極上安格斯牛小排,同樣任食120分鐘,因為我地都係諗任填飽個肚,所以揀左。放題入面除左火鍋料,原來仲有刺身和熟食。刺身: 三文魚顏色鮮艷,肉質肥美嫩滑北寄貝和赤貝爽口有彈性帶子肉厚肥大,啖啖爽彈嫩口,相當鮮甜,其他鮑魚片和八爪魚都十分新鮮,整體OK熟食: 麻辣皮蛋,皮蛋舖上蒜辣椒既醬汁,而且花椒八角辣味食完的確開胃鹵水牛肚食落彈牙鬆化雞腎五香味濃而且口感爽脆火鍋湯底都有幾個選擇,牛乳、黑豚肉豬骨、麻辣等等,我地就揀左冬瓜皮蛋莞茜鍋,貪佢清清地無甘熱氣,另外,侍應亦會提供六款醬料比客人,等客人混醬。終於主菜出場喇

刺身:

三文魚顏色鮮艷,肉質肥美嫩滑

北寄貝和赤貝爽口有彈性

帶子肉厚肥大,啖啖爽彈嫩口,相當鮮甜,

其他鮑魚片和八爪魚都十分新鮮,整體OK
熟食:

鹵水牛肚食落彈牙鬆化

雞腎五香味濃而且口感爽脆
終於主菜出場喇

牛小排有肉味,又有油香,切成薄片,十秒左右已經食得,質感細嫩多汁
豬頸肉粉嫩新鮮,肉質柔軟嫩滑,食落滿口油香

魷魚大大塊,外表光澤有鮮味
雞子和鵝腸完全吾會有血腥味,肥美得黎又爽脆

雲http://neoartcore.deviantart.com/
吞雖然細細粒,但皮滑餡多,蝦肉的甜和豬肉的鮮配合得宜,入口湯汁香濃不漏

手打鵝肝鮮牛肉丸,肉丸外表色澤漂亮,明顯睇得出用料新鮮,但鵝肝味道不算突出,較為失望

芝士牛肉丸,肉丸相當嫰口,芝士塞得飽滿

手打烏冬十分滑溜,煮耐左都吾會太淋
食到幾飽都好,到左甜品時間,吾止女人有二個胃,男人一樣有

芒果布甸,質感軟綿綿,但芒果味道略淡

牛乳奶凍,牛奶味濃,入口幼滑

朱古力燉蛋,豐盈濃郁的朱古力配上滑溜燉蛋

心太軟,雖然份量的的骰,烘焗時間岩岩好,外表鬆脆,內裡的朱古力流心軟滑
2016-06-18
2016-06-29 584 瀏覽
收工同同事食飯, 佢地帶我黎左呢間中日料理火煱店, 地方夠大好寬敞, 冷氣夠而且乾淨, 感覺不錯.打邊爐湯底最緊要, 選擇雖不算多, 但有幾款都幾特別, 鴨血鍋, 芝士蕃茄鍋, 日本豆乳鍋. 但女同事貪靚要左骨膠原黑豚肉骨鍋, 應該係想保保骨膠原.仲有豉油配料炸生蒜, 莞茜等, 最常見既都齊備.要$248既餐已經好多火煱配料, 先來豬梅肉片, 薄薄一片肥瘦平均, 咬落腍身而嫩滑, 入口無渣.羊肉片肉味濃, 但唔覺羊臊味, 軟嫩唔韌.仲有兩款幾特別既丸類, 手打黑松露鮮豚肉滑, 豬肉入面混合黑松露, 就算淥完都有好香既黑松露味, 而豚肉丸爽口不韌. 另一款係手打鵝肝鮮牛肉丸, 鵝肝包住響丸既入面, 爆出黎先食到鵝肝既油香. 兩款手打丸既食材料好特別.食得肉多都要食點野菜類, 粟米夠甜, 鍾意呢度有竹笙, 爽口又索晒湯既精華. 仲有豆卜同金菇菜.

仲有豉油配料炸生蒜, 莞茜等, 最常見既都齊備.
羊肉片肉味濃, 但唔覺羊臊味, 軟嫩唔韌.