2022-12-15 85 瀏覽
有個非常抵食嘅一人套餐$121 有 麵+小食+飲品辛辣濃香豚骨魚介沾麵可以選擇 大中小嘅麵量體貼比較細食嘅朋友唔使浪費食物👍🏻沾麵嘅湯底比拉麵更濃郁 鹹香帶辣 好惹味 但唔會口渴麵質偏硬 有口感 非常彈牙薄叉燒 肉質嫩滑 因為來回加麵入湯底再進食湯嘅温度會降得好快會嚴重影響口感加味道建議大家趁熱享用最佳炸雞翼 - 黑胡椒口味 (另有唐辛子) 小食選擇左 自家製人氣雞翼炸嘅火喉得剛好外皮香脆 雞肉嫩滑 而且唔油膩加左黑胡椒 好惹味

有個非常抵食嘅一人套餐

因為來回加麵入湯底再進食
湯嘅温度會降得好快
會嚴重影響口感加味道
建議大家趁熱享用最佳

炸雞翼 - 黑胡椒口味 (另有唐辛子)
小食選擇左 自家製人氣雞翼
炸嘅火喉得剛好
外皮香脆 雞肉嫩滑 而且唔油膩
加左黑胡椒 好惹味
2022-12-14 64 瀏覽
見好耐冇食拉麵,出開去尖沙咀市區,可以看看有什麼新店。怎料,看一看風雲丸以及霸嗎拉麵,都不算太吸引,而且內裏座位比較狹窄,於是行了半個鐘之後,還是回來三田製麵所。看看餐牌,現在有些套餐,不過其實不算特別便宜,不過除了拉麵或是沾麵,它可以提供一個小食以及飲料。落單後不消兩分鐘,很快便端來沾麵以及沾麵汁,快到好似快餐一樣,頓時變得不吸引。沾麵汁不算太熱,沒有見到很大煙,不過大份的麵條都算不錯,至少份量夠多,因為我都叫了大盛的沾麵,仍然是粗麵條,還算帶點厚厚的,也不太差。半隻半熟蛋,中間有少許流質,還算可以接受,不算太差;叉燒就兩大片,擺到凍咗,不夠熱,不過都不算太過肥膩。唐辛子雞翼,味道的確不錯,找得到香脆,外皮香脆,內裏仍然保留肉汁,不過佢雞翼得肉汁,就真是挺為澎湃,直頭多到滴出來。座位夠寬闊,不過可能都會有人打斜搭枱,百多元有麵有小食以及飲品,未算極貴,不過沒有以前那麼吸引。
看看

落單後不消兩分鐘,很快便端來
沾麵以及沾麵汁,快到好似快餐一樣,頓時變得不吸引。
沾麵汁不算太熱,沒有見到很大煙,不過大份的麵條都算不錯,
半隻
半熟蛋,中間有少許流質,還算可以接受,不算太差;
叉燒就兩大片,擺到凍咗,不夠熱,不過都不算太過肥膩。
唐辛子雞翼,味道的確不錯,找得到香脆

午餐
2022-12-10 48 瀏覽
😋我最鐘意到三田製麵所食拉麵🍜豬骨湯底夠濃厚,仲有魚介嘅味道😆👍🏻🍜半熟蛋拉麵豬骨湯底夠濃厚,味道濃而不膩有4個份量選擇,我揀咗大碗麵,份量超級多湯底熱辣辣勁好味😋,麵條彈牙有1片叉燒,一隻糖心蛋🥚做得非常出色蔥花同麵一齊食,好享受😎我飲哂一整碗湯🤣🤣🍜辛辣沾麵 熱麵豬骨湯魚介超級濃厚😍湯汁掛麵勁正另一種享受😎 ♨️因為喜歡食熱食,我哋揀咗熱嘅沾麵可另選凍麵😆不過冬天食返熱食比較好同樣有1片叉燒及糖心蛋🥚呢款沾麵麵條比較粗身非常滿足
😋我最鐘意到三田製麵所食拉麵🍜
豬骨湯底夠濃厚,仲有魚介嘅味道😆👍🏻

🍜半熟蛋拉麵
豬骨湯底夠濃厚,味道濃而不膩
有4個份量選擇,我揀咗大碗麵,份量超級多
湯底熱辣辣勁好味😋,麵條彈牙
有1片叉燒,一隻糖心蛋🥚做得非常出色
蔥花同麵一齊食,好享受😎
我飲哂一整碗湯🤣🤣

🍜辛辣沾麵 熱麵
豬骨湯魚介超級濃厚😍湯汁掛麵勁正
另一種享受😎
♨️因為喜歡食熱食,我哋揀咗熱嘅沾麵
可另選凍麵😆不過冬天食返熱食比較好
同樣有1片叉燒及糖心蛋🥚
呢款沾麵麵條比較粗身
非常滿足

• 半熟蛋拉麵
2022-11-26 67 瀏覽
成日聽朋友講呢間拉麵,終於第一次試到,果然係幾好食!兩個人叫左兩個套餐,套餐包一碗麵,一份小食同一枝飲品。叫左一個招牌辛辣濃香豚骨魚介沾麵,面既size有小中大同埋特大,大size正常食量既男仔都夠食。沾麵可以揀熱麵或者凍麵,今次試左熱麵,佢個面底比起出面嘅沾麵店麵身會粗身啲所以更加有口感。沾麵汁有好香好濃既昆布味,食得辣既撈勻左之後係唔會覺得辣,想要辣d就可能要自己再加七味粉。第二碗就試左期間限定既鯛魚拉麵(套餐需另加$10)湯麵既麵身同出面一樣係幼麵,食落都係爽口彈牙,湯麵面佈滿火箭菜、京蔥、紫菜同埋荀,層加左成個麵既層次,連埋湯配搭一齊食清爽無負擔。豚肉亦唔會好油好濟之餘都唔會好乾好硬。小食叫左炸雞同埋蟹肉忌廉薯餅。佢地既炸物炸粉唔會好厚,炸雞唔乾身仲有汁,薯餅外脆內好軟滑,一個人成一份唔會好濟。
成日聽朋友講呢間拉麵,終於第一次試到,果然係幾好食!

兩個人叫左兩個套餐,套餐包一碗麵,一份小食同一枝飲品。

2022-11-20 92 瀏覽
日本人喜歡吃配菜配上不同配料之餘有助增添胃口,最佳拍擋伴上「拉麵」或「沾麵」將麵的原味綻放出來,份量多、按上個人食量分(小、中、大)選擇一整碗濃而不鹹既口感讓你從觀感上喝起來又是另一番風味更能感受吃出鮮味 !兩人套餐內奉送「枝豆」停不了口一碗翠綠飽滿豐富口感簡單鹽水煮法非常滋味「奴」一塊豆腐冷凍像是日式道地是一道不錯的下飯菜「三田拉麵」麵質有嚼口,煮湯的火候恰到好處加上湯底味道香濃絕味十足「辛辣沾麵」散發着陣陣刺激辣味,微濕略緊實Q彈麵條浸入湯汁令沾麵雙重口感,食埋個拼盤炸物既美食簡值係一個完美打造

兩人套餐內奉送「枝豆」停不了口
一碗翠綠飽滿豐富口感簡單鹽水煮法非常滋味
「奴」一塊豆腐冷凍像是日式道地是一道不錯的下飯菜
2022-11-17
2022-11-16 79 瀏覽
【 🍜三田特製拉麵 (中) 】---💰價錢:$84 *另設加一服務費*~~~📍評分:9.5/10~~~⏩ 好耐冇去日本🇯🇵,仲好記得個陣喺日本餐餐拉麵咁滯😂!今日出尖沙咀,見到呢個食日本野,就入去試試👻,真係食過番尋味‼️~~~首先個湯底真係真係好濃郁好惹味😈,似係加左類似七味粉,食落味道好夠帶辛香🤤!麵條索滿灑湯汁🍜,掛汁值max!拉麵口感好jeng,好有嚼勁好有人手製既感覺🤔!叉燒肥瘦適中,亦燒得好香😋,如果有多幾塊就好🤣!配料仲有木魚、魚蛋片、洋蔥香蔥等等,成碗拉麵食落味道係好出😝,都真係食過咁多拉麵入面,覺得算係好出色既一次❣️,係日本既味道啊🫣!~~~✅ 整體黎講,呢種質素絕對係對得住個價有突😛,鍾意食拉麵既行過路過真係唔好錯過👅!而且都幾大間,坐得舒服,食得滿足,大推大推💞!~~~性價比:4.5/5回頭度:5/5賣相:4.5/5環境衛生:4/5服務態度:4/5
【 🍜三田特製拉麵 (中) 】
三田特製拉麵
2022-11-15
三田特製拉麵
2022-11-13 67 瀏覽
次次夜晚經過,都見倒佢出面排哂隊,開左係尖沙咀都有好一段時間,人流都仲保持倒,真係證明有番咁上下質素,佢既沾麵都算係其中一間會令我想番兜既餐廳🥲.👁‍🗨濃厚豚骨魚介沾麵 (7.5/10)💲84 .➰離到就緊係叫番個魚介沾麵🤤仲要無論叫大中小都係同一個價錢,感覺好抵食🫣呢日我叫左個中size,份量夠哂,沾麵既魚介湯底要左熱湯,魚介味好濃郁,麵條掛湯,仲食倒麵條既香味有咬口,食落吾年話太咸😛入面仲有半隻溏心蛋,同埋幾大塊既叉燒😂.👁‍🗨三田特製拉麵 (7.5/10) 💲84(中).➰朋友叫呢個三田特製拉麵其實係味噌味湯底,食落都吾會話太咸,拉麵軟硬度算係咁,係冇得自己選擇要軟啲定硬啲既情況下😬叉燒同沾麵一樣麵係大大塊,帶點油脂香味😇.👁‍🗨章魚燒(7/10) 💲40.➰好耐冇食過章魚燒所以先叫😂面頭有好多識郁既木魚絲😂章魚燒吾係脆身果款,係偏向腍身,粉漿都幾飽滿,入面既章魚未算係好大隻,但係整體幾香口好食☺️.🔛 整體評分(7.5/10)
👁‍🗨濃厚豚骨魚介沾麵 (7.5/10)💲84

👁‍🗨三田特製拉麵 (7.5/10) 💲84(中)

👁‍🗨章魚燒(7/10) 💲40

🔛 整體評分(7.5/10)
2022-10-24 105 瀏覽
三田製麵所🍜一人套餐.同朋友去食沾麵🤩其實一向都幾鐘意三田😎見到個一人套餐幾抵,有一碗麵+一款小食+一罐飲品🥤.辛辣濃香豚骨魚介沾麵🔥🍜沾麵有分大/中/細三個size,都係一樣價錢,唔使驚食唔飽!女仔嗌中碗就好夠啦,食完都勁飽🤓個辣度剛剛好,湯底食落香濃惹味😋係要嗰種粗身既麵先可以完美地沾碗湯😃湯入面有魚介粉、醬油、紫菜同肉粒,仲有半隻糖心蛋🥚.三田特製拉麵🍜朋友食嘅拉麵,個湯望落都好rich,配菜有蔥料同筍,叉燒又幾大塊喎😌🐷拉麵只有一個size,如果想要大碗啲就要加$10啦.日本唐揚協會 金獎炸雞🍗個名實在係太吸引😛所以試左個炸雞,粉漿頗薄,送住罐汽水飲係一流😚.日式忌廉蟹肉薯餅🥔炸到好酥脆,入面蟹肉忌廉好飽滿🦀
三田製麵所🍜一人套餐

辛辣濃香豚骨魚介沾麵🔥🍜

三田特製拉麵🍜

日本唐揚協會 金獎炸雞🍗

日式忌廉蟹肉薯餅🥔
炸到好酥脆,入面蟹肉忌廉好飽滿🦀
2022-10-15 56 瀏覽
平常經過 K11 也會看到的拉麵店,這次終於去試試看啦。店舖位於地面,環境是木系日底裝修,有吧枱和餐桌用餐。食物有散點和套餐選擇,麵底還可因食量,而選擇不同的份量吃。-▪︎三田流炸雞翼 HKD$38雞翼金黃色的賣相,而且味道挺香的,一份有四件雞翼。做到皮脆肉嫰的口感,而且帶點肉汁,味道微辣惹味。-▪︎濃厚豚骨魚介沾麵 HKD$84這個有三個份量選擇,也是同一個價錢,沾麵可選擇凍或熱。沾麵是粗身版本,所以口感較煙韌。湯頭質地較濃稠,味道濃郁微咸,湯汁均勻掛左沾麵上,每一口也吃到挺惹味的。-▪︎三田特製拉麵 HKD$88 這個是辛辣湯底,拉麵是中份份量,另可加HKD$10升級大份拉麵。拉麵是幼身版本,麵質軟硬適中。湯底味道不算太辣,味道濃郁帶點咸味。-

平常經過 K11 也會看到的拉麵店,這次終於去試試看啦。

▪︎三田流炸雞翼 HKD$38
雞翼金黃色的賣相,而且味道挺香的,一份有四件雞翼。

做到皮脆肉嫰的口感,而且帶點肉汁,味道微辣惹味。

▪︎濃厚豚骨魚介沾麵 HKD$84
這個有三個份量選擇,也是同一個價錢,沾麵可選擇凍或熱。

湯汁均勻掛左沾麵上,每一口也吃到挺惹味的。

▪︎三田特製拉麵 HKD$88

2022-10-12
10 分鐘 (堂食)
2022-10-11 60 瀏覽
每次經過三田製麵所都係充滿住人流,今日趁住過左lung time peak hour黎到食返個late lunch.估唔到除左經典既口味外,佢地係8-9月推出左限定menu,充滿夏季風味既拉麵.夏季限定。鯛魚沾麵以鯛魚清湯做沾麵既湯底,清湯同夏天感覺好match,較湯爽唔會過濃厚既湯底剛好化解夏天既悶熱感.鯛魚清湯清而鹹香,湯內加滿芫茜,紫菜同大蔥粒令湯底更清甜.粗身既拉麵麵條煙韌彈牙,沾上鯛魚清湯同樣掛到湯.整個感覺同平時質感較濃厚杰身既沾麵湯好唔同,幾有驚喜.溏心蛋蛋黃濃稠香綿.

夏季限定。鯛魚沾麵
午餐
2022-10-10 46 瀏覽
三田製麵所-尖沙咀今次又去到尖沙咀搵野食,想去食試下日式拉麵既餐廳。於是就上網搵一搵,見到呢個三田製麵所,叫得「製麵所」相信啲麵一定有返咁上下水準吧。三田製麵所位於K11 Art Mall 地下,位置相當方便,門口等候位置都非常空曠,而且店內亦有幾張櫈比頭幾位顧客坐下,非常貼心。大約等左10-15分鐘分鐘左右終於可以入座今次就單點了一個原味及一個辣味既沾麵,落單時店員會問到選擇凍麵定熱麵。另外,麵的份量有分大中小及特大(+10),其實大食啲啲既話大既都足夠濃香豚骨魚介沾麵 $84辛辣濃香豚骨魚介沾麵 (套餐)$121日本唐揚協會 金獎炸雞「濃香豚骨魚介沾麵」同「辛辣濃香豚骨魚介沾麵」顧名思義分別就係在於佢加了辣醬汁與否。首先當然要講講原味,濃香豚骨魚介湯汁非常的濃郁,魚介味都非常突出。麵條麵質是偏硬身,咬落非常有質感,個人都偏愛食硬身的麵,所以都適合個人口味,麵條放在湯內掛上豚骨魚介湯都幾香濃。另外,辛辣口味都幾刺激,但又不會太辣,可令豚骨魚介帶來多一個層次更加野味。至於小食方面叫了多一份炸雞,店舖的Meun上寫住「日本唐揚協會金獎炸雞」,所以帶有一份期待。炸雞的皮是很薄的炸粉,包住滑
三田製麵所-尖沙咀

濃香豚骨魚介沾麵 $84
辛辣濃香豚骨魚介沾麵 (套餐)$121

日本唐揚協會 金獎炸雞

至於小食方面叫了多一份炸雞,店舖的Meun上寫住「日本唐揚協會金獎炸雞」,所以帶有一份期待。炸雞的皮是很薄的炸粉,包住滑滑的雞肉,的確不錯。炸雞總共都係4舊,都很足夠。

總結,經過開可以試一次,但食物偏鹹,食完飯要肉返多啲水沖淡一下,但整體係不錯。
  • 濃香豚骨魚介沾麵
2022-10-09 2004 瀏覽
「三田製麵所」是另一間源自日本東京的過江龍拉麵專門店,進軍香港已經超過七年,到現時為止,只有銅鑼灣及尖沙咀兩間分店(註:另外有兩間副線分店,定價較便宜,但食材、配方及用料是否一樣,就不得而知)。曾多次經過位於銅鑼灣登龍街的分店,卻一直沒有衝動品嚐 ⋯⋯ 皆因以為只有沾麵,而小編又沒有興趣食沾麵。今日去了尖沙咀K11商場,在門口看看餐牌才知道原來也有傳統拉麵,決定試試。一點左右去到,正值午飯高峰時段,已經有幾個客人在餐廳內等位。幸好早一點去到,仍然可以小店內的等候區坐下來等位,否則就要在門外排隊;炎夏的香港,要在門口等位絕對是件苦事。以拉麵店內說,小食的選擇相當多元化。另外,比起其他拉麵店,拉麵定價已經唔算很貴,尤其所採取的市場策略,竟然大中小不同份量拉麵也收取同樣價錢!況且,今時今日,索價$100以上的拉麵店比比皆是。「三田」主打沾麵,而且強調自家製特粗身麵條,以便沾上更多濃稠湯汁。在沾麵店本來應該食沾麵,但小編實在很喜歡品嚐拉麵湯底,食沾麵就未能滿足這個要求;結果還是選擇了傳統湯拉麵。本來想叫二人套餐或者一人套餐,但小食份量太少,而且並非便宜很多,最後決定從主餐牌單點。三田特制拉麵(
三田特制拉麵(中)($84)的湯底同「三田」秘製沾麵湯底如出一轍,同樣用上了大量豚骨、豬骨、蔬菜及魚介,經過12個小時以上猛火熬煮而成;之後過濾多餘油脂,再將稀稠度調校至適合作為傳統湯拉麵的要求。湯底呈淺啡色,稠度及肥膩度適中。啖一口,味道不錯;略嫌魚介及豚骨味皆唔夠突出,兩種味道的平衡有進步空間。
三田特制拉麵(中)
麵條抵讚。雖然並非小編較喜愛、質素較容易控制的軟身幼麵,而是偏向粗身的傳統日本拉麵麵條;勝在爽口、彈牙、冇鹼水味,有麥香。雖然係全瘦叉燒,缺少了脂肪香滑口感;但肉味香甜、入口鬆軟。
傳統日式拉麵店當然不能缺少豚骨湯拉麵($84)。麵條同一樣,多了的半熟蛋味道一般,蛋黃並不是小編喜歡的溜心雞蛋。拉麵的精髓豚骨湯底就稍為失望,豚骨香味未見出色,濃稠度及味道亦比不上「三田」秘製豚骨雞骨魚介濃湯;以單純豚骨濃湯與香港其他名牌拉麵店的湯底作出比較,更加顯得非常普通。
豚骨湯拉麵
自家製炸雞($38)顏色較淺,以為醃料味道唔足夠,原來相當入味。雞皮炸得夠香脆,雞肉入口熱辣辣、夠嫩滑;比起很多正宗居酒屋的炸雞毫不遜色。
自家製炸雞
一向知道,所謂蟹肉忌廉薯餅($42)其實可能沒有什麼真蟹肉,即使有,份量也少得可憐;主要食香脆表皮,及內裡熱辣辣兼軟綿綿的忌廉薯蓉餡料。這四件蟹肉忌廉薯餅就絕對滿足要求。
蟹肉忌廉薯餅
可能真的選擇錯誤,應該食沾麵。湯底味道一般而已,之前曾經光顧的香港其他名牌拉麵店的湯底也要比這裏的湯底出色。幸而小食的味道相當好、亦算抵食,稍為彌補失望的心情。
2022-08-06
10 分鐘 (堂食)
蟹肉忌廉薯餅
自家製炸雞
話說呢次平日同男友喺尖沙咀做完野,回程經過舊K11準備坐地鐵走人嘅時候,有啲肚餓又見呢間沾麵店個樣幾唔錯又一直都未試過,就借呢次機會試試佢~ 🧡一人套餐($121)🔸濃香豚骨魚介沾麵沾麵嘅麵底無論大盛定細盛都係同價,我哋叫咗大盛真係好大份下,個豚骨魚介夠重味但又唔會食完覺得油膩,啲麵都好掛汁,好滿足! 🔸日本唐揚協會金獎炸雞 & 檸檬茶見佢寫個炸雞係攞獎,咁點都要一試啦~的確係好嫩滑多汁,必點! 🧡限定沾麵 鯛魚湯底($98)鯛魚湯就會係比較清口,如果食唔慣豚骨呢啲重味道嘅,鯛魚湯底絕對係一個好選擇!

🧡一人套餐($121)
🔸濃香豚骨魚介沾麵

🔸日本唐揚協會金獎炸雞 & 檸檬茶

🧡限定沾麵 鯛魚湯底($98)
有時想食拉麵但又想食沾麵!? 三田製麵所幫到你!!位置係尖沙咀K11 地點好方便 平日夜晚18:30到 岩岩好唔洗等呢度既麵底有得揀多與少 大食同細食既都唔洗擔心。我今次食拉麵🍜 中size 佢唔係好淋果款麵 咬落有韌勁溏心蛋香濃 豚肉都好大塊👍🏻加左少少葱花更香沾麵唔會太咸 之前試過食啲好咸既沾麵 有少少陰影呢個魚介湯好足料 飲多2啖都唔會口渴 啲麵掛完汁再食剛好呢 配左溏心蛋同豚肉塊大既麵底有成450g都係$88咋!! 食到捧住個肚~
有時想食拉麵但又想食沾麵!? 三田製麵所幫到你!!
呢度既麵底有得揀多與少 大食同細食既都唔洗擔心。
我今次食拉麵🍜 中size 佢唔係好淋果款麵 咬落有韌勁
溏心蛋香濃 豚肉都好大塊👍🏻加左少少葱花更香

沾麵唔會太咸 之前試過食啲好咸既沾麵 有少少陰影
大既麵底有成450g都係$88咋!! 食到捧住個肚~
2022-09-18 75 瀏覽
今次試咗佢哋嘅夏季限定有八月中旬推出嘅 鯛魚沾麵同一般嘅鯛魚湯有啲分別湯底比較清淡仲有好多芫荽同洋蔥碎鯛魚嘅味道相對冇咁突出同濃郁反而佢哋嘅豚肉相對之下就稍為出色油脂比例適中 咬落去啖啖肉 唔會太老沾麵嘅麵條可以揀熱或者凍我就揀咗凍麵,食落去就比較彈牙另外仲有九月上旬推出嘅 胡椒柚子雞拉麵湯底比較淡味 適合一啲喜歡湯底清淡嘅朋友胡椒柚子味唔係幾食得出冇咩驚喜試過佢哋嘅夏日期間限定之後下次可以食番佢哋傳統嘅豚肉湯底拉麵
今次試咗佢哋嘅夏季限定

鯛魚嘅味道相對冇咁突出同濃郁
反而佢哋嘅豚肉相對之下就稍為出色
油脂比例適中 咬落去啖啖肉 唔會太老
沾麵嘅麵條可以揀熱或者凍
我就揀咗凍麵,食落去就比較彈牙

另外仲有九月上旬推出嘅 胡椒柚子雞拉麵
湯底比較淡味