2022-09-18 75 瀏覽
今次試咗佢哋嘅夏季限定有八月中旬推出嘅 鯛魚沾麵同一般嘅鯛魚湯有啲分別湯底比較清淡仲有好多芫荽同洋蔥碎鯛魚嘅味道相對冇咁突出同濃郁反而佢哋嘅豚肉相對之下就稍為出色油脂比例適中 咬落去啖啖肉 唔會太老沾麵嘅麵條可以揀熱或者凍我就揀咗凍麵,食落去就比較彈牙另外仲有九月上旬推出嘅 胡椒柚子雞拉麵湯底比較淡味 適合一啲喜歡湯底清淡嘅朋友胡椒柚子味唔係幾食得出冇咩驚喜試過佢哋嘅夏日期間限定之後下次可以食番佢哋傳統嘅豚肉湯底拉麵
今次試咗佢哋嘅夏季限定

鯛魚嘅味道相對冇咁突出同濃郁
反而佢哋嘅豚肉相對之下就稍為出色
油脂比例適中 咬落去啖啖肉 唔會太老
沾麵嘅麵條可以揀熱或者凍
我就揀咗凍麵,食落去就比較彈牙

另外仲有九月上旬推出嘅 胡椒柚子雞拉麵
湯底比較淡味
適合一啲喜歡湯底清淡嘅朋友
胡椒柚子味唔係幾食得出
冇咩驚喜

試過佢哋嘅夏日期間限定之後
下次可以食番佢哋傳統嘅豚肉湯底拉麵
✅三田製麵所一直都知道佢既沾麵出名 終於有機會黎朝聖啦😜今次叫左個一人套餐同拉麵試下🥰🔆一人套餐 $121🔹辛辣沾麵 🔹炸雞🔹烏龍茶🔹辛辣濃香豚骨魚介沾麵沾麵既湯底都係以豚骨魚介為主 但有分辣同唔辣湯底雖然用作沾麵 但都唔係平時食既咁杰身而且濃度適中 唔會過分咸!👍🏻食落好重豚骨味 之後aftertaste慢慢會有魚介既香味呢到既麵全部都係用小麥製成 仲有得揀size小中大既份量就唔需要加錢~ 沾麵我哋揀左凍上 所以有過冷河既麵質比較爽同彈牙 放落濃湯都可以掛滿湯汁🥰反而辣度唔算重 都係面頭有少量既辣椒粉~我唔太愛沾麵都覺得呢碗值得食的!👍🏻😋🔹金獎炸雞一人套餐可以揀炸雞一份大概有3件 聽聞佢呢到既炸雞係日本唐揚協會得獎食完之後發覺真係好好食😋炸雞既炸粉唔厚 外皮好香脆!仲保留到炸雞入面既嫩滑 好juicy😋🔹辛辣三田特製拉麵 $88我都係鐘意拉麵多啲🤣 叫左中size既份量女仔黎講都好夠飽㗎啦!呢個湯底同沾麵既都好相似 都好香豚骨同魚介味但味道被比起沾麵就會偏淡 容易入口多啲呢個既辣味就強烈好多 淨係第一啖湯已經感受到!係後勁既辣😜🔥🔥🔥拉麵用既麵質相對上幼身 但幼身都好爽口同掛汁
✅三田製麵所

湯底雖然用作沾麵 但都唔係平時食既咁杰身
而且濃度適中 唔會過分咸!👍🏻
食落好重豚骨味 之後aftertaste慢慢會有魚介既香味
呢到既麵全部都係用小麥製成 仲有得揀size
小中大既份量就唔需要加錢~
沾麵我哋揀左凍上 所以有過冷河既麵質比較爽同彈牙
放落濃湯都可以掛滿湯汁🥰
反而辣度唔算重 都係面頭有少量既辣椒粉~
我唔太愛沾麵都覺得呢碗值得食的!👍🏻😋

🔹金獎炸雞
一人套餐可以揀炸雞
一份大概有3件 聽聞佢呢到既炸雞係日本唐揚協會得獎
食完之後發覺真係好好食😋
炸雞既炸粉唔厚 外皮好香脆!
仲保留到炸雞入面既嫩滑 好juicy😋

🔹辛辣三田特製拉麵 $88
我都係鐘意拉麵多啲🤣 叫左中size既份量
女仔黎講都好夠飽㗎啦!
呢個湯底同沾麵既都好相似 都好香豚骨同魚介味
但味道被比起沾麵就會偏淡 容易入口多啲
呢個既辣味就強烈好多 淨係第一啖湯已經感受到!
係後勁既辣😜🔥🔥🔥
拉麵用既麵質相對上幼身 但幼身都好爽口同掛汁
叉燒都好軟腍!好食🔥👍🏻

味道: 8/10
賣相: 7/10

地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖

2022-09-09 1132 瀏覽
📍香港 📍尖沙咀📍三田製麵所📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖📍星期一至日 11:00-22:00🌹座位幾寬躺坐得舒服。食物算多選擇經常見人龍。有大中細三個份量俾客人選擇幾細心。試過就好唔會有第二次。🦄 半熟蛋拉麵 $96🦄 評分: 6/10湯底濃郁食完好口渴,叉燒薄身半肥瘦唔錯,荀片酸得唔好食可能個人口味唔岩。成碗麵最好食系半熟蛋啦。🦄 一人套餐 - 限定沾麵 鯛魚湯底 $121🦄 評分: 5/10麵條淡淡小麥味,口感幾彈牙,但掛湯能力一般,湯底較淡,有一舊大叉燒,勝在麵份量夠多。🦄 一人套餐 - 自家製煎餃子 $121評分: 5.5/10望住佢即叫即煎上枱幾香但唔夠脆口,餡料較少味道普通,建議叫其他小食。#hkfood #hkfoodie #hkfoodies #foodie #foodies #k11 #hongkong #hongkongfood #japanese #noodles #三田製麺所 #拉麵 #麵 #沾麵 #餃子 #半熟蛋 #湯麵 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #dinner #hkfoodblogger
📍香港 📍尖沙咀

🦄 評分: 5/10

🦄 一人套餐 - 自家製煎餃子 $121
評分: 5.5/10

2022-08-21 147 瀏覽
個人對過江龍一向都好有興趣,今次去三田嘅等候時間唔算耐,15分鐘左右麵質彈牙!! 湯底濃郁,唔會太稀,湯裏面有肉有大中細份量揀細食嘅叫中都已經好飽仲叫咗好多小食,有章魚燒、有餃子等等

麵質彈牙!! 湯底濃郁,唔會太稀,湯裏面有肉
有大中細份量揀
細食嘅叫中都已經好飽
仲叫咗好多小食,有章魚燒、有餃子等等

2022-08-18 138 瀏覽
《特濃海老沾麵🎏》———————————————-#三田製麵所 🍜 -呢間位於尖沙咀k11門口嘅日式拉麵店人氣十足,平時都係大排長龍,但實在太掛住日本風味,所以都花時間去等食,食完覺得絕對值得🤣-🦐 海老沾麵麵條小麥微甜,口感彈牙,麵底可以揀冷或熱~ 將麵沾上湯汁,十分掛湯,味道超濃郁,帶出海老嘅鮮蝦鹹香,搭配半肥瘦叉燒同半熟蛋,層次豐富😍吃完之後可以叫店員加入溫和嘅高湯落剩底嘅沾汁當中,飲埋佢連最後一滴都唔剩,一啲都唔膩😚 沾麵可以選擇份量,小、中、大size都係同價,抵食👍🏻-🐽 豚骨湯拉麵經典拉麵都好唔錯,白雪雪嘅湯底充滿濃郁嘅豬骨味,非常鮮甜,上面嘅辣椒醬更加係錦上添花😝 軟硬度都可以選擇,十分甜心😛 而且份量不少,豚肉大大片~-⭐價錢參考:(另收加一)豚骨湯拉麵:$84海老沾麵:$98🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$100
《特濃海老沾麵🎏》
———————————————-
#三田製麵所 🍜
🦐 海老沾麵
🐽 豚骨湯拉麵
⭐價錢參考:(另收加一)
豚骨湯拉麵:$84
海老沾麵:$98
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$100
2022-08-17
2K
2022-08-18 111 瀏覽
之前去日本旅行,一日起碼吃一餐拉麵,所以一有拉麵店登陸香港,必定去試,不過這間拉麵店登陸香港尖沙咀和銅鑼灣的時候,都已經很想去試,可惜沒有時間,今天路過尖沙咀便來一試。三田豚骨拉麵$84,內有叉燒、溫泉蛋、荀和木耳絲,豬骨湯底味道濃郁,麵質比較硬,帶點嘴勁。三田流配料套$28,有紫菜、荀、溫泉蛋和叉燒,其中以溫泉蛋的味道最為美味。如紫菜再脆一點變更好。煎餃子$38(6隻),即點即製,香味四溢,如果餡料再多一點更好。三田流炸雞翼黑胡椒風味$38,胡椒味道香濃,雞翼外脆內軟,如果油可減少一點更好。荀片$10,醬油味道香濃,爽脆可口。油炸類食品的油比較多,希望改善一下。

荀片$10,醬油味道香濃,爽脆可口。

油炸類食品的油比較多,希望改善一下。
2022-08-17 48 瀏覽
Mita has been a staple for quality tsukemen in hk, this time we visited the branch in tst and it did not disappoint!The tsukemen comes in different sizes, and for small and medium size the price was the same. For girls who can’t eat a lot small would be enough, but for carbs lovers and guys go for medium!Tsukemen comes with chasiu, bamboo shoot and half of an rgg. Noodles here are chewy and thick, making sure they pick up enough soup when you dip them in it. The fish and pork essence was intense

Tsukemen comes with chasiu, bamboo shoot and half of an rgg. Noodles here are chewy and thick, making sure they pick up enough soup when you dip them in it. The fish and pork essence was intense in the soup, making the whole bowl very savory and fragrant!
2022-08-11 97 瀏覽
濃厚豚骨魚介沾麵🍜麵同湯分開上,湯底好濃郁用左豬骨同魚粉,麵比較粗身(分左小、中、大分量),沾上濃湯非常之好味😋叉燒薄身得黎比較瘦,隻半熟蛋超級正👍🏻三田特製拉麵🍜湯底夠晒濃,佢地煮到個麵唔會太林啱啱好,簡簡單單一碗拉麵已經係最好。日本唐揚協會 金獎炸雞🍗果然係金獎,漿粉夠薄而且炸完雞肉仲好多肉汁,唔好睇佢普普通通一件炸雞,有水準👍🏻自家製煎餃子🥟拉麵更係配餃子,唔係唔叫呀⋯⋯😂

自家製煎餃子🥟拉麵更係配餃子,唔係唔叫呀⋯⋯😂
2022-08-10
2022-08-05 137 瀏覽
今日食覺得佢地食物味道及品質容量比以前稍為遜色了!其實食品仲可改,但有個好緊要問題係環境衛生真係不得了😣今日坐吧枱,我眼前嗰張枱啲塵起碼鋪到都唔知有冇兩三cm!一路食一路望住啲塵真係覺得好嘔心! 希望好好改善
今日食覺得佢地食物味道及品質容量比以前稍為遜色了!
其實食品仲可改,但有個好緊要問題係環境衛生真係不得了😣
希望好好改善

2022-08-04
-三田製麵所 🍜相信大家對三田製麵所一啲都唔陌生有日收工唔知食乜好 經過呢間果陣諗起都已經好一段時間冇食過 於是同朋友去食下睇下有冇咩新野🍜期間限定 - 海老拉麵($98/中)海老拉麵相比起魚介拉麵多左份蝦既鮮味麵既上面鋪滿櫻花蝦 令軟腍既麵多左脆脆既口感中意上面仲有好多香葱 令濃郁既湯頭增添清新感覺🍜濃厚豚骨魚介拉麵($84/大)水準仍然同以前一樣 依然係濃厚既豚骨魚介湯底揀左凍麵 所以食落較為爽口彈牙 都幾掛到湯另外湯入面有大大粒叉燒粒 都好索到湯汁 整體黎講都係好夠飽
三田製麵所 🍜

相信大家對三田製麵所一啲都唔陌生
有日收工唔知食乜好 經過呢間果陣諗起
都已經好一段時間冇食過
於是同朋友去食下睇下有冇咩新野

🍜期間限定 - 海老拉麵($98/中)
海老拉麵相比起魚介拉麵多左份蝦既鮮味
麵既上面鋪滿櫻花蝦 令軟腍既麵多左脆脆既口感
中意上面仲有好多香葱 令濃郁既湯頭增添清新感覺

🍜濃厚豚骨魚介拉麵($84/大)
水準仍然同以前一樣 依然係濃厚既豚骨魚介湯底
揀左凍麵 所以食落較為爽口彈牙 都幾掛到湯
另外湯入面有大大粒叉燒粒 都好索到湯汁
整體黎講都係好夠飽
2022-07-26
  • 海老拉麵
  • 濃香豚骨魚介沾麵
2022-07-28 123 瀏覽
本身對拉麵都有一股熱愛,閒時亦都周不時去不同嘅地方試下新野,不過沾麵就吾係我杯茶,所以一直都無興趣試下三田。咁啱一晚同友人路經k11, 又見無人排隊,所以入左去試試,第一個感覺水吾夠凍,冷氣亦不足,先入為主已經對佢打左個節扣。服務員嘅表現除左一位睇落比較資深嘅之外其他都有進步空間。不過都算合格。望過menu後叫左個二人前,朋友叫個正常沾麵,我就叫左個正常拉麵(無蛋)。小食吾吸引,如果之後再去食我會叫兩個一人前。重點依然在於個麵度,朋友嘅沾麵先到,試左啖,湯頭都夠濃,不過吾係我嘅favorite,不便品評。到我嘅拉麵到左,一塊少少乾,可接受嘅柴口叉燒,幾塊美味無渣嘅筍絲,重有一堆平時少見到嘅洋蔥粒,湯頭比較濃,近乎猪骨湯嘅濃但有魚介嘅美味。同埋重點係夠熱,如果秋冬時候食會再加分。麵身較幼,與湯頭配合,食到中後段都吾會變得死咸。當食到最後,最吾起眼嘅洋蔥就發揮左佢嘅作用。佢嘅辛辣減底左湯嘅油膩度,令到我有飲晒成碗湯嘅衝動。個人建議洋蔥粒可以保留番d到最後。整體嚟講價錢對比起質素係屬於微微地偏貴,不過我會有再嚟食嘅衝動。畢竟外面價錢相近但質素參次嘅大有人在。
🍜 辛辣濃香豚骨魚介沾麵🍜 濃香豚骨魚介沾麵🍘 日式忌廉蟹肉薯餅🍗 自家製炸雞 (日本唐揚協會金獎)沾麵既麵質好煙韌同彈牙粗身既麵條沾入濃郁既湯裡面夾起已經見到沾滿哂湯汁非常掛湯🤤啖啖都食到香濃既豚骨魚介湯汁而且口感又夠哂爽彈🤤我就更中意辛辣版既濃香豚骨魚介湯嚕覺得辛辣味令成個湯更加香之餘仲為味蕾帶多一份刺激感🌶🔥另外2款小食都唔錯😋見到炸雞拎過獎不過自己就更中意薯餅外脆內軟而且入面既忌廉蟹肉好creamy呀👍🏻
🍜 辛辣濃香豚骨魚介沾麵

🍜 濃香豚骨魚介沾麵

🍘 日式忌廉蟹肉薯餅

🍗 自家製炸雞 (日本唐揚協會金獎)

沾麵既麵質好煙韌同彈牙
外脆內軟而且入面既忌廉蟹肉好creamy呀👍🏻

• 蟹肉忌廉薯餅
  • 辛辣濃香豚骨魚介沾麵
2022-07-21 1542 瀏覽
男朋友係拉麵沾麵控,呢日陪佢去試下呢間人氣沾麵店。店舖平日夜晚客人唔太多,唔洗排隊就可以入,店面呈L形,座位寬敞,野食都幾多選擇,價錢合理。經過我非精密既計算,覺得2人餐比較抵食,有前菜、小食、麵+野飲🤩>濃厚海老沾麵:海老沾麵比魚介多左蝦既鮮甜味,仲有櫻花蝦舖面作為點綴,麵條煙韌Q彈,幾掛湯,配埋濃郁湯底+香蔥好惹味😋呢度大Size都唔洗加錢,大食既男友都食到好飽🤣>濃香豬骨魚介沾麵:豬骨+魚介既經典配搭,我揀左凍麵條,食落比較爽身,叉燒係瘦叉燒,肉質結實,濃濃既湯入面仲有叉燒粒粒,中Size對女仔黎講就岩岩好,食完再加湯飲埋都唔錯。>炸雞炸蠔牛肉薯餅拼盤:每款小食都有D,牛肉薯餅炸到外脆內軟;個蠔新鮮炸起卜卜脆,蠔味幾鮮;雞件多肉,炸粉都算薄,食完唔會好滯。>冷奴(柚子醋):即係凍豆腐,豆腐嫩滑,用柚子醋食落都幾清新。>枝豆:好多枝豆,味道還好,我地食左好耐先食哂😵>水蜜桃&蘋果梳打:好多日本店有得飲,果汁汽水味,個樽幾靚岩打卡。
男朋友係拉麵沾麵控,
呢日陪佢去試下呢間人氣沾麵店。

店舖平日夜晚客人唔太多,
唔洗排隊就可以入,
店面呈L形,座位寬敞,
野食都幾多選擇,價錢合理。

經過我非精密既計算,
覺得2人餐比較抵食,
有前菜、小食、麵+野飲🤩

>濃厚海老沾麵:
海老沾麵比魚介多左蝦既鮮甜味,
仲有櫻花蝦舖面作為點綴,
麵條煙韌Q彈,幾掛湯,
配埋濃郁湯底+香蔥好惹味😋

呢度大Size都唔洗加錢,
大食既男友都食到好飽🤣

>濃香豬骨魚介沾麵:
豬骨+魚介既經典配搭,
我揀左凍麵條,食落比較爽身,
叉燒係瘦叉燒,肉質結實,
濃濃既湯入面仲有叉燒粒粒,
中Size對女仔黎講就岩岩好,
食完再加湯飲埋都唔錯。

>炸雞炸蠔牛肉薯餅拼盤:
每款小食都有D,
牛肉薯餅炸到外脆內軟;
個蠔新鮮炸起卜卜脆,蠔味幾鮮;
雞件多肉,炸粉都算薄,
食完唔會好滯。

>冷奴(柚子醋):
即係凍豆腐,豆腐嫩滑,
用柚子醋食落都幾清新。

>枝豆:好多枝豆,味道還好,
我地食左好耐先食哂😵

>水蜜桃&蘋果梳打:
好多日本店有得飲,
果汁汽水味,個樽幾靚岩打卡。
  • 濃香豚骨魚介沾麵
  • 濃厚海老沾麵
三田抵食二人餐($288) 有前菜兩款 毛豆同柚子醋豆腐,毛豆份量超級多 主食可以揀兩碗拉麵/沾麵~ 招牌濃香豚骨魚介沾麵本身包 揀限定口味海老沾麵就再+$10🦐 仲有拉麵或者辛辣味揀今次唔知點解麵質冇以前咁Q彈 而湯底都比平時更加濃味 要問職員拎鏗魚湯去沖淡少少整體海老層次感多啲 比較鮮味👍🏻 另外再有小食拼盤 兩件吉列炸蠔🦪 炸薯餅牛肉或者紫薯口味🍠 同埋唐揚炸雞 仲包兩罐飲品 茶或者汽水🥤 非常抵食 兩個人都要食到捧住個肚走😹

2022-07-13 207 瀏覽
今日星期日下午2pm見到唔系好多人排隊我自己一個人就試下食啦。叫了一個濃香豚骨魚介沾麵。沾麵夠粗掛上那一個汁都很好,  不過一塊豬肉真系好似少咗啲, 溏心蛋也可以, 服務員很好給了我加湯的壺子, 加清湯入那個濃汁變成一個湯都可以飲。

濃香豚骨魚介沾麵
2022-07-10
5 分鐘 (堂食)
午餐
用餐優惠