2016-10-24 146 瀏覽
雞煲愛好者今日受到同事推介,到食店臨立的渡船角嘗嘗特色的台灣九尾雞煲。門面香燈火通明的小菜館無異,但雞煲,火鍋,小菜都一應供全外還有一此價錢相宜的晚飯套餐。台灣九尾雞煲叫了半隻份量($128),除來自台灣的九尾草,仲 有杞子,薑 ,紅棗等等滋補材料。滾起後有香濃的葯膳味,建議大家先喝一碗清甜的湯再吃嫩雞肉!雞肉無雪味,有少少雞油,好吃!由於貪心關係,食完雞我無再打邊爐,叫左兩個小炒食!首先嚟個招牌海味小炒王($88)送啤酒,鑊氣一流!裡面有菜甫、韮菜花、魚仔乾、腰果、蝦仁同魷魚等,乾身惹味!令我對呢間餐廳的小炒充滿信心,因為真係停唔到口。而且大大碟,好抵食呀!另外仲叫左個芥末薯仔牛仔粒($88)。份量十足的牛仔粒包滿香甜的芥末沙律醬,忍不住叫碗白飯大口大口一齊吃。又大件價錢又非常合理,要準備下次去試試椰子雞煲了!
門面香燈火通明的小菜館無異,但雞煲火鍋,小菜都一應供全外還有一此價錢相宜的晚飯套餐。
由於貪心關係,食完雞我無再打邊爐,叫左兩個小炒食!

又大件價錢又非常合理,要準備下次去試試椰子雞煲了!
2016-10-15
  • 招牌海味小炒王
2016-10-13 187 瀏覽
很喜歡去什麼小廚的地方晚飯,一定有驚喜。今天這間沒有什麼特別裝修,非常之街坊的餐館。坐下看見牆壁貼了一張大大台灣九尾雞煲,是此店人氣菜之—,要了半隻雞。煲到後真的很濃郁的藥材香味,有很多狗尾草(所以叫九尾),待滾起後馬上試飲,湯非常之清甜👍,連喝兩碗😍手切肥牛要了碟細,牛肉味濃,牛脂豐滿肉質嫩滑😋,份量比一般店多,二人也吃不完😜。蜜椒大蝦球,是炸後加上蜜椒汁,甜甜脆脆非常好味😍😋,後來吃不完打包回家,老公和大小姐也大讚👍。非常之滿足一餐。
很喜歡去什麼小廚的地方晚飯,一定有驚喜。
今天這間沒有什麼特別裝修,非常之街坊的餐館。
台灣九尾雞煲👍
非常之滿足一餐。
2016-09-22
台灣九尾雞煲👍
  • 蜜椒大蝦球
  • 台灣九尾雞煲
2016-10-07 199 瀏覽
呢期興食椰子鷄鍋, 用作打邊爐作為湯底仲好清甜, 呢間主打小炒鷄煲火鍋, 可以各式其色, 又唔錯喎!格局似做街坊生意, 有電視送飯, 坐得都幾舒適!餐牌中有火鍋湯底, 配料, 亦有小菜, 望落價錢都幾親民, 仲唔收加一服務費!一心想食椰子鷄鍋, 當然必叫啦, 我地叫左半隻份量($128), 湯底奶白色, 鷄件數量都幾多, 食落唔太嚡口; 椰子切成一條條, 我就會食少量, 幾鮮甜! 飲啖湯真係好香椰子甜香味, 果然無叫錯!有爐具一邊煲住食, 保持食時熱辣辣, 我地另外叫左碟唐生菜作火鍋配料用, 湯底鮮甜, 連條唐生菜都變得更甜!小菜叫左呢2款, 蜜味脆鱔球, 一碟份量都唔少, 鱔球有層粉先炸香, 後再加青椒粒加洋䓤碎一齊炒, 好香口, 味道甜甜地, 用黎送飯好夾!另一味係惹味一口豆腐, 其實即係椒鹽豆腐, 外脆內軟, 而且豆腐味味都幾濃, 一口一粒好方便!價錢親民, 味道都幾唔錯, 下次想食鷄煲及小菜, 我知我會諗起邊到食..............................哈!
格局似做街坊生意, 有電視送飯, 坐得都幾舒適!
2016-10-02 139 瀏覽
有一陣子沒有打邊爐了,雖然天氣比較熱但係仍然好想打下邊爐,是日跟家人黎到佐敦的三喜小廚,除了打邊爐還有小炒可以食到。海南椰子雞煲將雞同埋椰子配合,不同於一般既雞煲走的辣既路線,椰子清新又香氣濃郁,配合上雞肉,雞肉的鮮嫩加上椰子的清香真係不錯的配合。椰子令到你不會食到有膩既感覺。食完之後再用黎打邊爐真係十分適合。鮮淮山片好少地方有鮮淮山片可以食到,新鮮又健康的食物,對於家中的兩老來講真係最佳食物。在湯中煮一會還有了椰子的清香,更加好味。鮮蝦雲吞/白菜豬肉餃兩種不同的餃可以混合一起,可以試到更加多的食物,兩款鮮蝦雲吞/白菜豬肉餃混在一起,鮮蝦雲吞食得出十分新鮮既蝦肉,還有白菜豬肉餃白菜的比例剛剛好,兩者的味道都可以溶合在一起。烏冬烏冬也是十分彈牙的,最後在湯中吸收了所有湯汁,仍然可以保持到入口彈牙,加上集所有味道大成的味道被吸收了,十分好味。

2016-09-03
2016-09-26 184 瀏覽
今晚朋友安排了飯局, 約了一行二人, 又來到柯士甸,, 這次去到文蔚街那邊, 我們經過三喜, , 門口已經貼上小炒的菜式,看得口水直流,豪無猶疑便走入去了。餐廳簡簡單單的佈置, 坐得舒服, 不會太嘈, 還蠻可以聊到天的。招牌雞-肉質同樣鮮嫩滑溜, 滿有雞味的, 熟度煮得剛剛好, 所以才會這麼滑,汁漿加入蒜味和辣味,更潻滋味。就算是雞胸, 也不會很「鞋口」, 依然能吃到。我等別欣賞這雞皮, 特別油香滑溜, 細看雞皮下層真有著水晶晶的啫喱, 據說要將雞隻過冷河才能形成此啫喱, 所以平常比較少見到。而弄得這啫喱層的大廚, 對煮雞都蠻有要求, 個人認為, 這是雞好不好吃的指標之一。豆腐是種很健康的食材,有很多豆腐做出來的菜都非常美味。三喜的椒鹽豆腐,香口惹味。她們做椒鹽豆腐用硬豆腐,炸完之後還能保持口感及形狀。椒鹽豆腐炸得香,脆,爽口,又惹味。我想她們處理重點都是在油要夠燙及豆腐要炸兩次。這道菜式也是非常適合下酒,派對小吃啦~~總括, 小炒好有獲氣,勁推介, 好抵食! 每人約一二百元, 食到好飽好滿足好幸福! 大廚有功架有實力, 食物調味及烹煮火喉剛剛到位, 又不會太油, 質素比連鎖酒樓高,

總括, 小炒好有獲氣,勁推介, 好抵食! 每人約一二百元, 食到好飽好滿足好幸福! 大廚有功架有實力, 食物調味及烹煮火喉剛剛到位, 又不會太油, 質素比連鎖酒樓高, 但價錢卻較便宜,老闆亦是有良心有要求的人, 童叟無欺, 該有很多回頭客, 無論朋友聚會食好東西, 或與家人食餐好的, 都是一個好選擇呢!!
2016-09-19
3K
2016-09-23 132 瀏覽
識途老馬總會識得捐窿捐罅,柯士甸站附近如不是友人帶路,我跟本不知道另有天地,食肆多囉囉⋯⋯有日式,韓式,印度,泰式,梗會找到一間鐘意的。今晚去了友人經常去的小炒店,雖不是豪華裝潢,但有著街坊親民的感覺。隨了小炒,九尾雞煲也是人氣之選。煲蓋一開,薬膳的味道陣陣樸鼻,基乎全鼻腔翻滾著香氣。先嚐湯底,有好濃郁藥材味道,不覺燥熱反而感到潤喉,非常好味,連喝數碗。雞肉質嫩滑,己吸收了不少藥材的精華,滋味!吃過雞肉又喝過湯底,余下的係時候可烚下烚下啦。本地肥牛必選,肉質鮮美牛味重,份量還不少呢!抵食!竹苼做火鍋配料最好不過,吸盡湯汁,啖啖和味。響鈴就比較遜色,沒有鬆脆感。唐生菜非常綠嫰。

隨了小炒,九尾雞煲也是人氣之選。
九尾雞㷛
煲蓋一開,薬膳的味道陣陣樸鼻,基乎全鼻腔翻滾著香氣。

雞肉質嫩滑,己吸收了不少藥材的精華,滋味!
吃過雞肉又喝過湯底,余下的係時候可烚下烚下啦。

本地肥牛必選,肉質鮮美牛味重,份量還不少呢!抵食!
本地肥牛
竹苼做火鍋配料最好不過,吸盡湯汁,啖啖和味。
竹苼
響鈴就比較遜色,沒有鬆脆感。
響鈐
唐生菜非常綠嫰。
唐生菜
2016-09-22
九尾雞㷛
本地肥牛
竹苼
唐生菜
2016-09-20 142 瀏覽
我們幾個好朋友喜歡到處去發掘美食, 最近最新推介的是這一間, 位於柯士甸, 地點方便,地鐵站幾步就到,就是「三喜」。座位寬敞和整潔, 我們叫了幾道招牌菜。黃金蝦用鹹蛋黃炸成的黃金蝦, 鹹蛋黃外層非常香口惹味, 店主細心已經剝殼,鹹蛋香同時滲入蝦肉中, 蝦的鮮香和鹹蛋香味互相揮映, 滋味無窮。這道菜蝦雖以酥炸及較濃味的做法, 卻沒有選用較劣質平價的蝦來胡混過關, 肉質是既爽且彈又鮮, 吃得出來蝦的本質也甚佳。除了黃金蝦,另一味不能錯過的就是一口豆腐。有別於一般店子的大立體型,這裡的椒鹽豆腐是合口型,一口咀到的尺寸。炸粉上得薄薄的,但吃起來熱辣又脆口,時候掌握得很好。用上的是香滑豆腐,充滿豆香,口感軟滑。外脆內嫩,加上一點椒鹽去調味,效果很出色。侍應人手足夠,招呼也很好,安排周到,值得一讚。我們吃得又飽又滿足,下次一定來光顧。
黃金蝦
2016-09-19
5 分鐘 (堂食)
2016-09-19 140 瀏覽
是晚到佐敦探望朋友,到附近的餐廳吃飯,朋友介紹三喜小廚,說是實惠之選。餐廳光亮座位也算舒適,食品選擇頗多,由雞煲、火鍋到小菜都有。我們點了一份二人小菜套餐,有兩款小菜連白飯餐湯及飲料,時蔬還可選擇清炒,收費148元相當超值。餐湯有點油膩味道濃甜沙𦍑雞沙𦍑汁透著濃濃的鹵水香料味,雞件嫩滑而且份量不少薑蔥孜然爆牛肉配料和獲氣十足,孜然粉香濃,牛肉片稍嫌過火桔花陳皮話梅骨朋友推介的一道後加小菜,話梅汁收得緊緻惹味,甜酸度適中,厚件排骨處理得爽滑甘美,值得推介清炒菜心雖是跟餐但份量足夠,而且翠嫩可口,配上啤酒巳是豐足的晚餐。
食品選擇頗多,由雞煲火鍋到小菜都有。我們點了一份二人小菜套餐,有兩款小菜連白飯餐湯及飲料,時蔬還可選擇清炒,收費148元相當超值。
餐湯有點油膩味道濃甜
沙𦍑雞
沙𦍑汁透著濃濃的鹵水香料味,雞件嫩滑而且份量不少
薑蔥孜然爆牛肉
配料和獲氣十足,孜然粉香濃,牛肉片稍嫌過火
桔花陳皮話梅骨
清炒菜心
雖是跟餐但份量足夠,而且翠嫩可口,配上啤酒巳是豐足的晚餐。
2016-09-18 1760 瀏覽
中秋節臨近, 與一位小學同學相約小學班主任做節聚舊下,搵地方食飯都係一個難題, 班主任住係佐敦附近, 正確係柯士甸站附近,其實真係好少去個邊, 好在班主任介紹下, 預約左一間小菜館。中意食飯前睇定有乜食, 見到網評又唔差, 而且係食雞煲喎 !放工就馬上趕去啦 ! 建議大家唔好我咁...係佐敦出左, 網上有寫係柯士甸站較近,但唔經西鐵所以係佐敦站出左, 所以行得較遠。原來小菜館附近有好多食肆, (不禁講句: 自已好大鄉里), 住係九龍都唔知呢度咁多野食,三喜好易搵, 入到去時, 班主任已經到左 !! 大家傾左一陣就要點菜啦 !班主任原來成日黎食, 佢話同佢老公無煮飯都會去, 所以佢等我地發板~見到網上好多人食雞煲, 當然想試下, 雞煲有幾種, 最後揀左九尾雞煲(半隻), 入面有些藥材好滋補下,我就揀左桂花陳皮話梅骨, 小學同學就叫左招牌海味小炒王。雞煲先上, 好香既藥材味, 雞肉算嫩, 其實好似火鍋可以加好多材料, 所以我地都加了生菜同響鈴,生菜沾上雞煲的湯, 汲收晒佢既湯汁, 好夾的味道, 響鈴有好多件, 每人都有2-3件, 但唔算最脆。希望下次再試下其他雞煲啦 !桂花陳皮話梅骨.連埋
中秋節臨近, 與一位小學同學相約小學班主任做節聚舊下,
但唔經西鐵所以係佐敦站出左, 所以行得較遠。

我就揀左桂花陳皮話梅骨, 小學同學就叫左招牌海味小炒王。

希望下次再試下其他雞煲啦 !
桂花陳皮話梅骨.
連埋飯一齊食係一流呀 ! 排骨每件好大, 啖啖肉, 唔會覺得好油膩, 仲有3粒話梅比你食埋喎
招牌海味小炒王
炒得好香, 入面真係好多海味 (魚乾仔, 魷魚粒, 大蝦干, 腰果, 菜脯..), 唔會太鹹, 十分易入口,
魚乾仔仲保持好脆口, 送飯又係一絕。
雖然唔知呢間店開左幾耐, 地方唔算好大, 但好清潔。眼見好多食客同職好熟, 職員又好快手換碟, 加水, 雞煲加湯,
難怪班主任都成日黎啦 ! 職員亦會同食客打牙較, 應該好熟下 ! 最搞笑係我後面個枱, 食食下忽然走晒,
我望到成枱都係食物喎 ! 職員見我好驚訝的樣, 做個手勢比我睇 (原來係出去外面食煙),
相信只有這種小菜館先會比食客可以咁 ^^

今餐同班主任食下, 傾下咁又坐左好耐, 好盡興, 坐幾耐都唔怕有人趕, 太好啦 !! 約定新年會去拜年呀 !!
2016-09-16 1066 瀏覽
佐敦美食眾多,而且價錢划算,是夜便與爸媽一同過去覓食!走到這間雞煲小菜館,店員落力介紹特色雞煲,有椰子雞煲、藥材雞煲、花雕雞等,感覺創新,便決定一試。看到現場食客多點台灣九尾雞煲(半隻,$128),職員介紹雞煲會重藥材味,圖片亦很吸引,我們便點半份。雞煲果然很另類特別,與平時辣雞煲不同,雞肉與「九尾」藥材、紅棗煮開,就像是一煲雞燉湯,湯頭很鮮甜,而雞肉結實但肉質仍算軟。唯一是煮耐時,雞油逼出來,會令湯頭較油。因為我早前才食過火鍋,而且店內有二十多款小菜,所以我們都改點小菜。我們點了陳皮話梅骨($88),可惜配的炸鮮奶已賣光,但上碟時仍把我們嚇一跳!因為話梅骨份量很多,而且每件也厚肉!味道亦很好,話梅帶出酸酸甜甜味道,同時增添果皮香,但不會太過。連伴碟的話梅亦酸酸的,很開胃!我們亦點了一口炸豆腐($78),看來「大件夾抵食」是這裡的特色,一口炸豆腐份量比圖片所示還要多!豆腐加上椒鹽和七味粉,炸得香口,令人一口接一口!不過要趁熱食,因為擺涼後會沒那麼香脆!食了這麼多肉,我們最後亦點了竹笙上湯時蔬($88),媽媽選了白菜仔,竹笙滑身爽口,又吸收湯精華,煮得不錯。不過,最底層的上湯略微過咸,幸

我們亦點了一口炸豆腐($78)
!不過要趁熱食,因為擺涼後會沒那麼香脆!

食了這麼多肉,我們最後亦點了竹笙上湯時蔬($88)
媽媽選了白菜仔,竹笙滑身爽口,又吸收湯精華,煮得不錯。不過,最底層的上湯略微過咸,幸好白菜仔沒有加油去煮,清清淡淡可作中和。

整體來說,餐廳空間感大,而且食物質素中上,性價比高,令我們都捧著肚子走!
2016-08-17 1059 瀏覽
好耐無食過中式小菜,喺佐敦行吓街見到到三喜,見環境都幾光鮮同舒適,家庭式經營嘅中菜應該會唔錯,一於同男友試下。 食品有好多選擇,呢度除咗有火鍋雞煲,仲有平時少食同唔常有嘅食物,我們叫咗芥末薯仔牛柳粒。先講薯仔,好有心機炸過,做到「非常外脆内軟」嘅效果。牛柳粒腍得嚟有咬口,而個汁又調較適宜,唔會太辣唔會太多,有creamy wasabi嘅感覺。而海味小炒王炒得非常有鑊氣,香噴噴,材料都有好多,九菜花夠爽口,再配蝦干、土魷、腰果等,送飯一流!而葱油雞非常好食份量足,雞肉嫩滑,最緊要係葱蒜夠多,食葱油雞葱先係靈魂所在!反斗雞翼球真係唔係度度有得食,好考功夫,拆完骨仲要翻返出嚟變小雞脾,賣相特別。我諗好多小菜館未必會咁做,而我都係第一次食,炸都脆卜卜,唔會太乾,因為佢有黑椒汁,汁杰少少會再好啲,不過而家食落好惹味,配酒一流!!!!黄金蝦球係推介之選,佢有别於平時食嘅黄金蝦,平時食多數都係蝦殻先有黃金(咸蛋黃),而呢度用嘅係淨蝦肉,每粒蝦肉都沾滿咸蛋和牛油嘅香味,但又唔會太咸,味道啱啱好,而且外層非常脆口,食落去好咸香,真係忍唔住一粒接一粒,減肥都係聽日先算!
  • 黃金大蝦球
2016-08-14 632 瀏覽
想帶爸媽食火鍋,有人推介三喜,所以到此一試。店員推介台灣九尾雞煲,$128 半隻雞,他解釋類似藥膳火鍋,两老都話冇問題,於是就order 了。買相不錯,好香藥膳味,上枱時,半隻雞已放在煲內滾下滾下, 薑片大大塊 ,又有紅棗粒和很多藥材。 店員介紹先飲湯,然後才吃雞,又話如藥膳湯飲完,可再加豬肉湯给我們吃火煱。個藥膳湯好好飲。雞肉都好嫩滑,雞皮都好爽。两老想吃,我問店員一桶有多少隻,他們答3-6隻不等,於是order 一桶試下。店員先把一桶從冰箱取出來,在我們面前数有多少隻。這桶共五隻,㕑師清洗過後便把生上枱。煮後不會縮到好细隻,仍然保持肥美的外型, 生蠔內的豉好甘香, 全隻好有咬口, 兩老讚不絕口,今餐已值回票價。另order 了半碟鮮蝦雲吞(4粒),半碟西洋菜豬肉水餃(4粒),合共45元。一碟白菜豬肉水餃(8粒),45元。所有餃都好彈牙,特別是鮮蝦雲吞,好正。再叫多碟椒鹽白飯魚(88元)比老豆送啤酒,對他來說更是錦上添花。。但白飯魚不太脆,而且魚味欠奉,要扣分了。四人吃,埋單$503,尚算經濟。
想帶爸媽食火鍋,有人推介三喜,所以到此一試。
。雞肉都好嫩滑
,雞皮都好爽

店員先把一桶從冰箱取出來,在我們面前数有多少隻。
這桶共五隻,㕑師清洗過後便把生上枱。

但白飯魚不太脆,而且魚味欠奉
,要扣分了。
四人吃,埋單$503,尚算經濟。
2016-08-12
2K
2016-07-29 635 瀏覽
家人較喜歡吃晚飯小菜,所以這晚放工後帶兩老到佐敦新開的三喜吃晚飯。 點了個台灣九尾雞煲($128)狗尾草原來係一種很滋養藥材,係台灣比較流行,而香港就不常見。 它帶著滋潤、不燥、開脾、降胃火,對健胃非常不錯的功肉。湯頭味道濃香帶甘,雞肉嫩滑,個人很喜歡這種藥膳味道,感覺很健康的。還加了紅薯粉($28)、油麥菜($28)和唐生菜($28),吸收湯底鮮味。 店內小菜方面也很拿手,所以點了幾個小菜。招牌海味小炒王($88)穫氣十足,有菜甫、韮菜、魚干、果仁、蝦仁等,惹味十足,撈飯伴酒一流! 秘製三層豆腐 ($78)是,三層由菠菜面、黃豆漿、紅豆底製成的豆腐,豆腐四邊煎得薄脆香口,入口嫩滑香口,層次分明。 這個桂花陳皮話梅骨 跟炸鮮奶($88)也是我非常喜歡的。用上桂花、陳皮和話梅一起製成,淡香的桂花味道入口清香,都配上話梅酸酸甜甜的味道,非常開胃。 夏天吃這個,實在太好了!不得不提炸鮮奶,炸得鬆脆可口,內裡鮮香味濃,很好吃! 口水雞套餐($44)跟白飯、例湯及汽水。雞夠嫩滑,為了迎合香港人口味,味道不會很辣,但很不錯!

它帶著滋潤、不燥、開脾、降胃火,對健胃非常不錯的功肉。

店內小菜方面也很拿手,所以點了幾個小菜。

夏天吃這個,實在太好了!

不得不提炸鮮奶,炸得鬆脆可口,內裡鮮香味濃,很好吃!

2016-06-29
2016-07-21 194 瀏覽
喺渡船角一間 中菜館 有少炒 亦有打邊爐, 雖然位置偏僻 門面又冇乜特別 但食物十分有驚喜台灣九尾雞煲 半隻128 蚊雖然我去台灣冇食過呢款雞煲, 但我覺得呢個雞煲十分適合飲用 好似老火湯甘 有紀子 薑 仲有好多藥材味 藥材味應該係黎自台灣既九尾草。 雞肉雖然細件但都算多 雞肉嫩骨 而且雞皮爽口 , 雖然好多時候呢d煲係可以飲完湯再加水打邊爐 但我覺呢個湯底就甘飲完食埋d雞唔打邊爐會好d !桂花陳皮話梅骨配炸鮮奶 88 蚊用桂花陳皮話梅整成既醬汁,桂花同陳皮 已同濃味既醬汁融為一體, 當然充斥住桂花陳皮味, 而另外最搶味就係酸既話梅 夾埋一齊酸甜開胃, 而骨其實係豬扒肉 應該係近排骨位, 所以食落都比較有咬口 同酸甜既醬汁幾match . 特別既係 仲有四舊炸鮮奶 要趁熱食,鮮奶炸得出面皮薄香脆, 入面既奶半凝固 傑度剛好 充滿奶味 , 雖然話梅骨同炸鮮奶係兩樣截然不同既野 但 食完炸鮮奶再食酸甜味既豬肉 其實都幾特別 可以一試!自製三層豆腐 78 蚊外表睇落去已十分美觀 自家製豆腐 上面一層係菠菜蓉 中間係豆腐 而下面係紅豆 因為炸過 所以菠菜同 紅豆比較脆身 本身既味道要耐d先食到
台灣九尾雞煲 半隻128 蚊
桂花陳皮話梅骨配炸鮮奶 88 蚊
自製三層豆腐 78 蚊
外表睇落去已十分美觀 自家製豆腐 上面一層係菠菜蓉 中間係豆腐 而下面係紅豆 因為炸過 所以菠菜同 紅豆比較脆身 本身既味道要耐d先食到少少 而中間既豆腐十分香滑 而且撈左蛋漿 所以食落有d似日本既玉子豆腐 三層一齊咬落口十分特別, 爽脆得黎 又帶點滑溜既質感 再加上面面點左甜酸汁 既飽肚又開胃 , 有創意之作
蜜椒大蝦球 88 蚊
有洋葱 青椒 紅椒切碎 再加埋蜜椒炒成既蝦球, 蝦肉有落少少茨粉 再加蜜椒炸成 爽脆可口 出面嗰層充滿住蜜椒甜味, 而入面既蝦肉彈牙新鮮 配埋出面既配菜 十分惹味
雖然係普通少炒檔 但食物夠特別一d都唔普通 食物大件抵食 而且好適合一班朋友叫多d餸食
2016-07-21
2016-07-21 165 瀏覽
今日收工同朋友去咗呢間三喜餐飲小廚鑊氣小炒雞煲火鍋。裹面既環境都算寬敞。牆身貼有小炒相片,吾知食咩好,可以睇下圖片或者睇下menu.今次我地叫咗呢度出名既台灣九尾雞煲,真係好足料,有九尾草,紅棗,杞子。飲落下一d都吾苦,開頭飲清甜,等我地食完再飲就好甘甜,睇我地飲晒,就知有幾好飲啦。 仲有d雞肉好滑好入味,加埋醬料無得彈。加埋d菜好索味,正 。另外既一口豆腐都好好食,外脆內滑,一d都吾油膩,有d椒鹽味,細細舊,方便食。仲有桂花陳皮話梅骨都吾錯,抄得好香,酸酸甜甜好開胃,配炸鮮奶都幾有特色,外脆內滑,呢碟都好大碟,抵食。最後一樣餸係蜜椒大蝦球,夠晒鑊氣,d蝦爽口彈牙,值得一試。雖然叫咗好多,但真係幾好食,兩個人食都食得晒,真係好誇張。
今日收工同朋友去咗呢間三喜餐飲小廚鑊氣小炒雞煲火鍋
仲有d雞肉好滑好入味,加埋醬料無得彈。加埋d菜好索味,正
最後一樣餸係蜜椒大蝦球,夠晒鑊氣,d蝦爽口彈牙,值得一試。
雖然叫咗好多,但真係幾好食,兩個人食都食得晒,真係好誇張。
  • 九尾雞煲