2019-04-11 96 瀏覽
前幾日喺佐敦附近上完韓文之後,就諗住約咗個朋友喺附近度食嘢。我突然之間好想食日本野,所以就約咗個朋友喺七福神度等。我哋特別鍾意叫廚師推介嘅嘢食,好似叫咗個蟹肉味噌甲羅燒,鐵板燒牛舌同埋芝士燒天婦羅蟹腳卷等等....呢個就係蟹肉味噌甲羅燒配左個飯團,佢呢個蟹肉燒得好香,佢個蟹膏味好鮮甜,而且上邊仲有啲蟹子,更加惹味。依個飯團特登整成三角形,好有日本風味。呢個係大阪風味鐵板燒牛舌,佢每片牛舌都好厚身,好有口感。而且味道好爽口,仲有啲蔥嘅香味添。呢個係芝士燒天婦羅蟹腳卷,出面啲飯就凍但係入邊啲天婦羅蟹腳就熱辣辣,而且芝士味好濃郁。

• 蟹肉味噌甲羅燒
2019-04-09 73 瀏覽
經過佐敦,隨意入咗一間日式餐廳,午飯時間都幾多人。炸雞軟骨$38剛炸起嘅雞軟骨熱辣辣,十分酥脆,炸粉唔會太厚。八品刺身盛 $268呢個刺身拼盤有齊三文魚、油甘魚、吞拿魚、八爪魚、北寄貝、帶子、甘蝦同埋海膽。以呢個價錢黎講咁大盤,整體質素唔錯。超級厚切嘅魚肉口感充實,鮮味突出。海膽無苦澀味、無出水。值得一讚嘅係北寄貝中段切成細條,凸顯爽脆嘅特點!法國生蠔 gillandeau $58盛惠58蚊一隻嘅生蠔口感唔錯,體積唔算細,蠔肉飽滿而且味道鮮甜。如果以拼盤形式點選,百幾蚊有埋一人份量嘅刺身,價錢更相宜!冷稻庭烏冬 $55有別於讚岐烏冬,稻庭烏冬麵條幼細,入口滑溜,簡簡單單拌醬油已經好美味。炙五味 $56火炙壽司一向係我嘅至愛。壽司飯細細件,但係上面嘅配料就好長,實在滿足。蟹肉味增甲羅燒配雙目珍珠飯 $58身為一個愛蟹之人,日式浜燒當中我最喜歡嘅菜式少不了甲羅燒。蟹膏加蟹肉,雙重享受。配飯團食冇咁鹹都幾好。
經過佐敦,隨意入咗一間日式餐廳,午飯時間都幾多人。

炸雞軟骨$38
剛炸起嘅雞軟骨熱辣辣,十分酥脆,炸粉唔會太厚。

八品刺身盛 $268

法國生蠔 gillandeau $58

冷稻庭烏冬 $55

炙五味 $56

蟹肉味增甲羅燒配雙目珍珠飯 $58

午餐
2019-04-08 3047 瀏覽
早係2年前就同男友食過七福神,而且記得體驗唔錯,咁岩又經過佐敦,所以一定要重遊舊地啦。因為假日六點半左右就到啦,所以仲有空位,不過食左差不多半個鐘已經全場爆滿啦。餐廳環境同印象中差不多冇咩點變,依舊有和風味道。KIRIN一坐底男友話好口渴,即刻就點左支啤酒啦。KIRIN 啤每次旅行去日本嘅居酒屋都必點,所以諗都冇諗就叫左杯啦。八品刺身盛盒對上一次黎就點左壽司為主,而今次當然要揀刺身啦。呢碟8款刺身嘅盛盒會用冰盤上枱,而且份量都幾多。雖然每款刺身都得3塊,但係每塊都又厚身又大塊。特別係油甘魚,魚肉鮮甜肥美。鹽燒三文魚頭男友平時食魚都鐘意食頭,所以特登叫左呢碟三文魚頭。用鹽燒過後,魚頭肉依然嫰滑,唔會有鞋感覺。串燒5品盛盒5樣之中分別有3樣肉及2樣蔬果。當中豬頸肉夠肉汁提味,手羽拆開後都方便食客進食,燒東菇都幾爽口。魷魚鬚論炸物黎講,魷魚鬚一定係我3大最愛之1,呢度炸得夠哂鬆脆,用黎送酒就最好啦。石鍋香辣海鮮手打烏冬點呢個之前見到香辣呢個字都驚太辣食唔到,不過冇諗過佢辣度岩岩好,配上佢湯底後係好好食。海鮮同烏冬份量都幾多,有大蝦,帆立貝及青口等等,烏冬冇過火,食落夠彈口,再加上入面原來都幾

餐廳環境同印象中差不多冇咩點變,依舊有和風味道。

KIRIN
一坐底男友話好口渴,即刻就點左支啤酒啦。

八品刺身盛盒
對上一次黎就點左壽司為主,而今次當然要揀刺身啦。
呢碟8款刺身嘅盛盒會用冰盤上枱,而且份量都幾多。
雖然每款刺身都得3塊,但係每塊都又厚身又大塊。
特別係油甘魚,魚肉鮮甜肥美。

鹽燒三文魚頭
男友平時食魚都鐘意食頭,所以特登叫左呢碟三文魚頭。
用鹽燒過後,魚頭肉依然嫰滑,唔會有鞋感覺。

串燒5品盛盒
5樣之中分別有3樣肉及2樣蔬果。

魷魚鬚
論炸物黎講,魷魚鬚一定係我3大最愛之1,呢度炸得夠哂鬆脆,
用黎送酒就最好啦。

石鍋香辣海鮮手打烏冬
海鮮同烏冬份量都幾多,有大蝦,帆立貝及青口等等,烏冬冇過火,食落夠彈口,再加上入面原來都幾多粟米,入口更爽。

軟殼蟹手卷
當我食到脹卜卜之際,男友竟然話唔夠飽,仲一口氣叫左2件軟殼蟹手卷黎食,
眼見軟殼蟹上加左日式芥末醬,相信味道都幾豐富。

今次再黎七福神體驗極佳,而且價錢幾吸引,食物水準又高,不得不讚。
2019-04-05 80 瀏覽
食物質素還可以,不過服務態度欠佳,酒杯有污跡冇人去清潔,仲話清潔唔到😨😱真係令人好失望然後我發現全間餐廳只用一個清酒樽?!點解呢?即係如果有10個客人飲清酒,就冇清酒樽去招呼佢哋啦😅😅😅你話奇怪不奇怪😱
食物質素還可以,
不過服務態度欠佳,
酒杯有污跡冇人去清潔,仲話清潔唔到😨😱
真係令人好失望
然後我發現
全間餐廳只用一個清酒樽?!點解呢?

2019-04-05
2019-04-05 109 瀏覽
4個同事午餐食328元,人均84元,食得飽飽,係算抵食魚生都算新鮮,天婦羅,炸蝦餅,網燒牛扒,味道唔錯,服務員都幾有禮貌,上菜都快,環境比較嘈,唔適合三五知己傾解。
2019-04-04
2019-04-04 85 瀏覽
一段時間冇黎七福神覺得好懷念,於是同朋友提議黎食下dinner。香蔥三文魚丼 78魚生飯係每次必食既野,當然有我最愛既三文魚。粒粒飯都食到啖啖魚香,重有香蔥味簡直冇得輸。串燒五品盛盒 68非常豐富,有齊豬頸肉,雞翼,青椒,雞肉串等,味道都唔錯。大蝦雜錦天掃羅 62石鍋香辣大蝦海鮮手打烏冬 88烏冬口感唔錯,帶煙韌既感覺。海鮮都非常足料。燒肉帶子串 62幾特別既串燒,燒肉包住大大粒既帶子。外皮食到鹹香,內裡彈牙鮮甜,係味覺既衝擊。芝士焗天火蠔 70熱辣辣,好靚好吸引。芝士味非常濃郁。

香蔥三文魚丼 78

串燒五品盛盒 68
非常豐富,有齊豬頸肉,雞翼,青椒,雞肉串等,味道都唔錯。

大蝦雜錦天掃羅 62

石鍋香辣大蝦海鮮手打烏冬 88
烏冬口感唔錯,帶煙韌既感覺。海鮮都非常足料。

燒肉帶子串 62

芝士焗天火蠔 70
熱辣辣,好靚好吸引。芝士味非常濃郁。

2019-04-01 86 瀏覽
今天走出尖沙咀,再到佐敦搵食,目標當然是日本野,上網目到尼間CP值很高,所以膽粗粗就試下。一來馬上點了飲品,推薦的是牛油果鮮奶沙冰,感覺更像奶昔,比較heavy,但牛油果味很重。刺身及壽司點了三文魚腩,油甘魚,赤貝及帶子,三文魚腩非常非常美味,很厚身,而且很新鮮,價錢亦很抵,誠意推介。(因為太美味,所再點了一客)油甘魚亦是厚切,油香不錯,可以一食。赤貝不算是十分新鮮,但仍算是不錯,很爽口。小食亦有驚喜,炸墨魚咀很大粒,咬下去有爆漿的效果👍餃子味道偏咸,比教普通。

刺身壽司點了三文魚腩,油甘魚,赤貝及帶子,三文魚腩非常非常美味,很厚身,而且很新鮮,價錢亦很抵,誠意推介。(因為太美味,所再點了一客)油甘魚亦是厚切,油香不錯,可以一食。赤貝不算是十分新鮮,但仍算是不錯,很爽口。

2019-03-31 83 瀏覽
已經係第3次黎食七福神了,依然係高水準高性價比!同男朋友都好掛住呢度嘅日本菜,所以專誠book枱黎食餐豐盛嘅晚餐。鐵板燒牛舌爽口又嫩口,仲熱辣辣!蟹肉味噌甲羅燒,每次都要食!水準依然,味噌味道濃郁,蟹肉亦好鮮甜!炭燒河豚乾,即係雞泡魚乾,好少地方有得食,因為識得處理河豚嘅師傅實在唔多!咸甜適中,調味調得唔錯!蒲燒鰻魚口感細嫩,燒得好香!鮭魚燒飯團,外面有少許焦焦的,係飯焦香!飯團外脆內軟又煙韌,係三文魚炒飯,特別美味!食日本野,當然唔少得刺身,我鍾意食三文魚,所以每次食刺身都會叫,今次特別啲,男朋友提意試下三文魚腩,原來魚腩相當肥美,仲有入口即浴嘅感覺!一於以後都食三文魚腩!

鐵板燒牛舌爽口又嫩口,仲熱辣辣!

蒲燒鰻魚口感細嫩,燒得好香!

2019-03-14
2019-03-31 61 瀏覽
晚上九點搭高鐵返到香港,突然想食日本菜,所以就嚟到附近呢間日本餐廳試下。🦀芝士燒天婦羅蟹腳卷面頭的芝士微微燒香,連埋沙律醬味道酸甜好濃郁,加埋中間包住大大舊嘅炸蟹腳,一啖食落去非常之有滿足感。🐂石鍋牛肉飯牛肉的份量都幾多,餐廳用嘅牛肉唔係肥膏仲多過肉嘅嗰種肥牛,肥瘦比例適中,食落唔會太油膩。不過略嫌調味唔太足夠,撈埋飯食較淡味。🍜冷蕎麥麵用嚟送麵嘅麵汁唔會太咸太濃味,麵條夠凍食落口好清新,但份量偏少,胃口細的女生吃都是剛剛好。🦑燒魷魚筒魷魚圈完全無骨啖啖肉,燒嘅時間掌握得好好,唔會燒到魷魚過乾同太過燶,肉質唔韌易咬開。最鍾意就係點埋旁邊的沙律醬嚟食,酸酸地都幾開胃。

🦀芝士燒天婦羅蟹腳卷

🐂石鍋牛肉飯

🍜冷蕎麥麵

🦑燒魷魚筒

對日本食物零抗拒力嘅我,每個月都至少要食一餐日本料理。通常都會食連鎖式壽司店或者任飲任食放題店。有時食放題好似好多野食,但往往都係眼闊肚窄。所以今次因為母親大人生日就揀左間風評極好GE日本食店 – 七福神啦。 因為一早電話BOOK左位,所以一起到唔洗等就有得坐啦。店內環境日系簡潔風,而最重要餐牌一目了然,圖文並荗。八品刺身盛盒日本餐當中不可缺少的刺身,而且八品刺身CP值實在太高,不能不叫。盛盒之中Ge 8款刺身分別係 三文魚、吞拿魚、油甘魚、八爪魚、海膽、北寄貝、甘蝦及帶子。呢個價錢連海膽都有好抵食,加上會有紫菜同飯團一齊附上,夠哂細心。刺身可以睇得出係厚切,而且入口冰鮮肥美。海膽完全冇任何腥味,值得一讚。大蝦什錦天婦羅除刺身外炸天婦羅亦係必點之一,呢到炸粉炸得幾鬆化,而大蝦亦都夠哂大隻。另外蔬果都唔錯呀!網燒牛扒呢道網燒牛扒又係抵食之選,牛扒大大塊之餘價錢亦都唔高。網繞過後肉質爽口得黎又充滿肉汁,即使唔點任何配料牛味已經好出啦!!牛油果鮮奶沙冰除酒外都有不少特色嘅飲品,當中最令我印象深刻就係呢杯牛油果鮮奶沙冰。通常一般市面上飲到嘅牛油果沙冰都會加好多糖,冰粒都大大塊。但呢到用上鮮奶後
對日本食物零抗拒力嘅我,每個月都至少要食一餐日本料理。
通常都會食連鎖式壽司店或者任飲任食放題店。
有時食放題好似好多野食,但往往都係眼闊肚窄。

因為一早電話BOOK左位,所以一起到唔洗等就有得坐啦。
店內環境日系簡潔風,而最重要餐牌一目了然,圖文並荗。

八品刺身盛盒
刺身可以睇得出係厚切,而且入口冰鮮肥美。
海膽完全冇任何腥味,值得一讚。

大蝦什錦天婦羅
另外蔬果都唔錯呀!

網燒牛扒
呢道網燒牛扒又係抵食之選,牛扒大大塊之餘價錢亦都唔高。

牛油果鮮奶沙冰
通常一般市面上飲到嘅牛油果沙冰都會加好多糖,冰粒都大大塊。
但呢到用上鮮奶後,入口感覺夠哂滑溜,加上整杯都飲唔出有任何添加糖份,
CREAMY 得黎又好飲,1杯份量都足夠2個人飲架。

清酒煮海蜆
清酒煮蜆唔少日本店都有,而每間分別都好大。
海蜆大細適中,而且清酒亦非常入味。
呢到師傅非常聰明地加上少少辣椒,另整碟都有辣酒感覺,蜆肉更加愈食愈開胃啦。

鹽燒多春魚
八爪魚刺身 & 甘蝦刺身
個人認為係盛盒之中最正就係甜蝦同八爪魚,所以即刻ENCORE多ROUND。

其實咁樣食已經好飽,比起放題高質好多,加上可以慢慢食唔洗趕Last order狂點狂食,
最緊要係價錢都係放題價就食到,所以CP值超高,呀媽都幾滿意。
慶祝紀念
生日
最近,同左三幾個朋友去咗佐敦一間必食嘅日本料理餐廳"七福神和食亭"黎慶祝生日,裡面的地方環境都唔錯,算係乾淨企理,衞生方面都幾好,可以俾食客坐得很舒適!食物方面,餐廳有好多唔同選擇,不論主菜、小菜都好多,而且價錢都唔算貴。呢個係"牛肉石頭碢飯"味道好香濃,而且牛肉都非常香軟,配上洋蔥,非常醒胃😋另外,仲有飯焦,好好味,好飽肚!賣相都好靚呀!呢啲係散叫嘅壽司🍣,好好味呀,紫菜好爽脆,而且飯都是即叫即整,碓保用新鮮食材。有火焰蟹樓,三文魚、帶子、八爪魚、沙律壽司等。呢個係牛柳粒燒魷魚🦑

賣相都好靚呀!

有火焰蟹樓,三文魚、帶子、八爪魚、沙律壽司等。
呢個係牛柳粒

燒魷魚🦑
2019-02-19
2019-03-25 56 瀏覽
我已經成為這家七福神日式餐廳的可客。每次我和家人來到這餐廳享受晚餐,都會點大盤的刺身。尤其是三文魚刺身, 肉質 新鮮, 紋 路晶瑩剔透 , 還有其他 刺生可供選擇 , 餐廳 裡面都是選擇比較 新鮮進口的刺身。另外我來這邊必點的就是一口牛。一口牛 味道鮮美 肉質嫩滑 , 中間還配上 最喜愛吃的 薯蓉, 很有特色。再 點了 多款不同 美味 巧手 的 壽司,不須點醬油,壽司的味道已經很出味,賣相也很吸引。不可不說鰻魚飯的鰻魚非常肉厚肥美, 鋪上 燒汁 在 鰻魚上 也很 惹味。朋友還order咗 特別的apple cider。上抬也很特別,用杯子跟支架倒出來的apple cider,我們可以一邊喝,他就一邊自動填滿,特別好玩, 夠曬興奮。
2019-03-04
2019-03-25 61 瀏覽
又黎到佐敦呢間和食餐廳,性價比夠哂高!先叫咗啲壽司黎食,叫咗火炙蟹柳壽司同香芒花之戀。花之戀係由三塊三文魚包住而成,分量十足!不過入面加翻啲沙律醬會好啲,食落較乾身。墨魚咀唐揚 ($48)呢個小食都唔錯,炸粉唔厚,而墨魚咀係好有咬口,好香口,同啤酒係絕配🤪七福神奄列飯 ($52) 次次見到蛋包飯都一定會叫黎食🤤 唔好睇佢個樣好似乾爭爭,食落去都唔錯架。蛋好厚好香蛋味,係唔夠濕潤但未去到太乾,飯粒都分明有口感食咁多野,少少口渴就叫咗呢杯芒果乳酸沙冰,都唔錯。
又黎到佐敦呢間和食餐廳,性價比夠哂高!

食咁多野,少少口渴就叫咗呢杯芒果乳酸沙冰,都唔錯。

2019-03-25 51 瀏覽
去佐敦發現咗一間好抵食既日本餐廳!!趁住肚餓,一次過叫咗好多野食!🤪呢度有各式各樣既壽司可以叫,咁就叫咗呢個金龍蝦反卷 ($46) 炸蝦炸到好脆好新鮮,包係啲飯入面,加少少沙律醬就更加正!本身好鐘意食茶碗蒸,而呢度除咗原味仲有黑松露味!黑松露海膽茶碗蒸 ($39) 黑松露味道好濃郁,但海膽味道就一般。蒸蛋都好滑~燒物叫咗厚切牛舌 ($58) 有2串,每串有3塊厚既牛舌,燒得好香,食落亦都夠哂咬口。大蝦雜錦天婦羅 ($62) 炸物都做得唔錯,幾抵食!淨係大蝦已經有3隻,好彈牙🤤 蔬菜有南瓜,茄子等等,都唔錯~魷魚鬚唐揚 ($50) 雖然好熱氣好邪惡但又點會忍得住口唔食先得🤤 鰻魚炒飯 ($68) 鰻魚好足料😍 炒飯應該好香,而且用咗珍珠米,食落夠哂口感🤘🏻

七福神和食亭-性價比高日式料理門面遠遠就看到的大燈箱招牌,桃紅色底配上七福神三字,內裡日系風格,充斥木傢具的元素,亦設有梳化卡位,配上木屏風還有七福神的擺設,溫暖舒適的格局。炭火燒天鳥串燒四品盛有京蔥雞肉串、炸雞翼串、炸雞皮和雞心,雞肉串嫩滑不乾身,雞皮炸得爽脆。大阪風鐵板燒牛舌熱騰騰的鐵板燒,厚切海量多的牛舌,腍身的牛舌加上惹味大阪燒燒汁,還有底部的洋蔥吸滿醬汁。露筍牛肉爽口的露筍被肥牛片包著,當中的油分滲進露筍中。三文魚孖寶雙拼三文魚扒加上三文魚腩,外皮煎得香脆金黃色,內裡魚油非常香,而且令魚肉滑又香。大蝦雜錦天婦羅爽口彈牙的大蝦天婦羅,還配有秋葵、蕃薯、南瓜、茄子、冬菇等,脆脆的炸粉配上天婦羅汁,不同口感的蔬菜。滑蛋豬扒飯名符其實的滑蛋,幼滑的蛋還帶著蛋汁,配上甜醬汁、洋蔥,最重要是吉列豬扒,厚切的豬扒,肉汁夠一點炸得乾的感覺也沒有。椰子雪葩、富士蘋果雪葩用椰子殻和原個蘋果盛著的雪葩,椰子雪葩奶味較重,濃濃的椰子香,吃起時雪糕感較重;蘋果雪葩則冰沙感較重。
七福神和食亭-性價比高日式料理

炭火燒天鳥串燒四品盛

大阪風鐵板燒牛舌

露筍牛肉
爽口的露筍被肥牛片包著,當中的油分滲進露筍中。

三文魚孖寶雙拼

大蝦雜錦天婦羅

滑蛋豬扒飯

椰子雪葩、富士蘋果雪葩