餐廳: 一鼎‧台式火鍋 (屯門時代廣場北翼)
資訊:

2024-01-12 157 瀏覽
近月第二次幫襯,此店水準依然好,服務員有禮收碟快,上菜速度快,幾款手搖飲品我至愛大檸茶1000ml,大大杯出面自取台灣罐裝飲品也不錯,💪🏿我選澳牛餐,牛肉既質素好,又有牛舌牛腹膜選擇,湯底我食辣鴨,好味的,老細選加$19 花膠雞湯底,都不錯的,我個款餐可選新推甜品,類似燉雪梨嘅桃膠中式糖水,我個人喜歡中式糖水,所以好飽都成個食哂,120分鐘三人賣單千二有找,唔算平,但好食滿足的,下次會再嚟🥳或者試吓平餐睇吓質素如何
或者試吓平餐睇吓質素如何
2023-12-20 277 瀏覽
第一次幫襯,也是最後一次,last order之前叫咗杯奶茶,等咗好耐都未到,問咗一位黃色頭髮的工作人員,仲有杯嘢飲未到,無答我任何嘢,就走咗,唯有繼續等,之後又問咗佢,態度極度唔耐煩,又走咗,最後到咗,我揀咗杯無冰嘅,到嗰杯系有冰嘅,之後換咗,又等一輪,最後終於到咗,啱啱想飲,就同我講時間到咗,仲話叫我坐系門口飲晒先走,無下次
2023-12-19 333 瀏覽
網上看到一鼎做緊澳洲200天穀飼牛套餐午巿半價優惠,無理由唔試㗎😎,而且優惠只做到12月底,去到門口已見人頭湧湧,幸好一早訂咗位,套餐可選90或120分鐘,餐廳會先上第一輪頭盤,所以唔使急住點🧏🏻‍♀️♡肉類♡澳洲200天穀飼牛🔅肉質偏鞋,即使輕輕一灼,都係差唔多😑澳洲嚴選牛🔅肉質比200天的嫩口,估佢唔到😅丹麥梅花肉🔅肉質算嫩👌🏻牛舌🔅一般餃子🔅幾鍾意佢個韭菜餃😋好食♡自助區♡多款蔬菜、丸類、響鈴、炸魚皮、麵食等♡小吃♡款式比想像中多,其中炸豆腐較出色,好滑嫩,其他小食多是預熱好,大部份上枱只呈微暖♡飲品♡每人包一杯手搖飲品,揀咗黑糖珍珠牛乳,好飲😍,其他飲品有冷泡茶、罐裝飲品☘️☘️今次半價優惠享用此套餐,個人認為抵食,若以正價收費就不太值了,主要是牛肉質素普通

♡肉類♡
澳洲200天穀飼牛🔅肉質偏鞋,即使輕輕一灼,都係差唔多😑

澳洲嚴選牛🔅肉質比200天的嫩口,估佢唔到😅

丹麥梅花肉🔅肉質算嫩👌🏻

牛舌🔅一般

餃子🔅幾鍾意佢個韭菜餃😋好食

♡自助區♡
多款蔬菜、丸類、響鈴、炸魚皮、麵食等

♡小吃♡

♡飲品♡

2023-12-17
2023-12-16 125 瀏覽
等位方法好有問題,當叫到你張飛時候竟然冇位俾你話睇吓叫吓睇吓你哋喺唔喺度跟住不停咁叫其他飛全部人塞晒喺門口度都唔知等乜等咗超過九個字都仲冇位俾你離晒大譜!都唔知食物如何已經等到你嬲嬲地
2023-12-15 265 瀏覽
入面任何一撇肉。紋路都靚到爆炸!同男朋友無聊食下火鍋呢間可以自己選湯底,一人一個鍋唔需要為喜歡唔同嘅湯底而煩惱佢入面嘅台式小食,好味到爆炸!地瓜條我認為係是日推介!飲品方面,香水爆擰應該係最好飲,唔會太酸。配牛肉一齊食,係另一種體驗重點係入面仲有自助雪糕可以任食!原味雪糕,簡直必食!-我認為唯一缺點就係佢台式小食唔夠脆俾我感覺唔似即刻炸~但係味道上都係滿分。唔係即刻炸呢點本人都大致明白-今次體驗都好愉快推介程度10/10
入面任何一撇肉。紋路都靚到爆炸!
同男朋友無聊食下火鍋

呢間可以自己選湯底,一人一個鍋
唔需要為喜歡唔同嘅湯底而煩惱
佢入面嘅台式小食,好味到爆炸!
地瓜條我認為係是日推介!

重點係入面仲有自助雪糕可以任食!原味雪糕,簡直必食!
我認為唯一缺點就係佢台式小食唔夠脆
俾我感覺唔似即刻炸~
但係味道上都係滿分。
唔係即刻炸呢點本人都大致明白
今次體驗都好愉快
推介程度10/10
2023-11-26 340 瀏覽
Gavin媽一年四季都想打邊爐🍲最近知道屯門開左間台式火鍋店「一鼎」~即刻搵埋好朋友去試下🤪今次我地揀左晚市,湯底分別叫左呷醋豬同埋QQ骨膠原❤️呷醋豬係有酸菜,湯底都係酸酸地幾開胃咁~而QQ骨膠原好多紅棗同杞子,感覺幾養生😆依家好多餐廳都係QR code自助落單,一鼎都唔例外,非常方便啊👍🏻自助吧提供啤酒、飲品、火鍋配料、甜品🍮連肉類都係無限量供應架😍火鍋都係一人一鍋,既方便衛生,又可以淥自己想食既野,細細鍋淥完唔怕沉底😙我地order左90分鐘「澳洲200日穀飼牛」,另外叫左牛舌、牛胸爽等等,真係好多牛好豐富😍牛肉質素好好唔會靭~我覺得封門柳比較有咬口🐮除左肉類,佢地既海鮮都好吸引,海蝦、帆立貝同帶子都係大大隻~仲可以order台灣小食架,極度推介煉奶油炸鬼同埋鹽酥雞🤤餐廳環境舒適乾淨,入面既位置都算闊落,無論店員上菜定出去拎食物都唔會同其他人有碰撞💡等Gavin大個啲先挑戰同佢出街打邊爐喇🤪

2023-09-06
試過一次就算了,屯門咁多間火鍋,諗唔到有咩吸引要再食呢間🤷🏻‍♀️首先,等左好耐先入到去,入到去 除左前菜三碟肉嚟得快,之後order既野食都等好耐先嚟,我地揀左90分鐘,好多時候都係等野食⋯而且嚟到每碟肉係3-4片,午餐肉仲好笑,一粒🥴等位耐又上菜耐但限時⋯根本呃錢然後,為左飲台式飲品飲到飽而揀個貴$30既套餐,但野飲真係好一般,浪費左個胃既quota,建議食最平既餐就得,入面都有可樂,茶,汽水任飲,唔值得加錢飲唔好飲既台式飲品最後,真係好孤寒,周圍大大隻字寫住飲品唔可以拎走,都算啦,我飲晒支膠樽既茶,想拎走個吉樽都話唔得⋯見到後面枱有人夠鐘要走,拎住本身食更既雪榚邊行邊走,都係話唔得⋯可能係文化差異,但香港大部分火鍋放題,飲更未飲晒果罐可樂係可以拎走,反正都係開左,對餐廳嚟講都係丟左佢,咁點解唔比拎走呢?又唔係刻意拎走全新未開既飲品總而言之,好彩屯門仲有好多選擇😊唔食呢間都無損失

總而言之,好彩屯門仲有好多選擇😊唔食呢間都無損失
60 分鐘 (堂食)
2023-10-27 393 瀏覽
這個月有優惠,午市放題-70元,所以專誠去食,澳洲和牛牛味濃,豬羊都唔錯,有一杯台式飲品都值30元啦,自取食品都算多菜又新鮮,台式熱食都唔差食左兩款,而且一人鍋夠衛生,唯一缺點出單略慢,又甩單,唔知是否下午三點半關係,員工少左,但客只有3-4台,住屯門可以一試,唔駛出旺角食火鍋咁遠。最後飽肚埋單,都叫做滿意。

2023-10-27
2023-10-19 253 瀏覽
第一次係食火鍋,之後出了午餐,味道也很好,外賣包裝很好,味道依然好味,飲品也很好。今次係食鹽騷雞,好喜歡佢地既配菜,因為有我鍾意食既粉絲,飲過爆打檸檬,今次飲百香果。

2023-10-01 434 瀏覽
位於屯門嘅一鼎‧台式火鍋平日夜市都會排長龍所以我哋book咗6pm入座 😚🤪特大嘅鋪面 人行通道非常闊落 出入攞嘢食好舒服 😌佢哋嘅指定放題套餐仲包咗台式特色飲品🤩我哋叫左兩杯飲品都好好飲 ‼️推薦➡️ 香水爆檸,味道酸甜清涼解渴 🥤 我哋 order 澳洲 200日穀飼牛吃到飽套餐 🤩一個膠原豬𡈼骨鍋 (QQ膠原😍) 一個酸辣蝦鍋 🫕一人一鍋放題有二個 choice ➡️ 90/120分鐘有好多款肉類海鮮🦐🦑🐖🐠🐣🐮 種類繁多📌甜品 ~ 雪糕脆筒好似朵花咁 😍乳酪雪糕香滑又清甜 , 食兩杯都冇問題😘📌 澳洲M8純和牛入口即溶 , 我哋不停encore 🤣而且每一碟嘅質素都好好 ~ 唔會未解凍就上台 💕📌 澳洲200日穀飼牛 : 肥瘦適中~ 肉質實淨 😍📌 日本北海道四元豚梅花以我本身唔鍾意食豬肉嚟講⋯⋯ 佢一啲都唔”鞋” 又冇無豬臊味👏🏼👏🏼📌 各種海鮮 : 新鮮甜美, 大大粒, 處理得好乾淨 💯📌 台灣小食 最鍾意係嗰個紫薯條100分 😍啲蔬菜好新鮮,而樣樣嘢都好食 👏🏻👏🏻不能盡錄太多,大家都去試吓啦 😆😆
位於屯門嘅一鼎‧台式火鍋平日夜市都會排長龍
所以我哋book咗6pm入座 😚🤪
特大嘅鋪面 人行通道非常闊落 出入攞嘢食好舒服 😌

佢哋嘅指定放題套餐仲包咗台式特色飲品🤩
我哋叫左兩杯飲品都好好飲 ‼️
推薦➡️ 香水爆檸,味道酸甜清涼解渴 🥤

我哋 order 澳洲 200日穀飼牛吃到飽套餐 🤩
一個膠原豬𡈼骨鍋 (QQ膠原😍) 一個酸辣蝦鍋 🫕

一人一鍋放題有二個 choice ➡️ 90/120分鐘
有好多款肉類海鮮🦐🦑🐖🐠🐣🐮 種類繁多

📌甜品 ~ 雪糕脆筒好似朵花咁 😍
乳酪雪糕香滑又清甜 , 食兩杯都冇問題😘
📌 澳洲M8純和牛
入口即溶 , 我哋不停encore 🤣
而且每一碟嘅質素都好好 ~ 唔會未解凍就上台 💕
📌 澳洲200日穀飼牛 : 肥瘦適中~ 肉質實淨 😍
📌 日本北海道四元豚梅花
📌 各種海鮮 : 新鮮甜美, 大大粒, 處理得好乾淨 💯
📌 台灣小食 最鍾意係嗰個紫薯條100分 😍

啲蔬菜好新鮮,而樣樣嘢都好食 👏🏻👏🏻
不能盡錄太多,大家都去試吓啦 😆😆
2023-09-08
#港女覓食到屯門 打個邊爐先~我地揀左90分鐘澳洲200日殼飼牛,因為最平果個無啤酒任飲,同埋200日個套餐海鮮相對會多d😋呢間餐廳特別在可以任飲台式飲品同埋啤酒,絕對唔係嗰啲台式茶包沖出嚟嘅普通飲品,佢地係芝士奶蓋、黑糖珍珠鮮奶等等,飲落都似出面台式飲品舖頭嘅味道。肉類同埋海鮮都算多,丸類同蔬菜係出面自助自己夾,都係基本野,不過熟食種類就唔多,都麻麻地,可以唔洗食咁多😅餐廳可以一人一鍋,咁就可以揀返自己想食嘅湯底味道。不過餐廳都尚有改善嘅地方,就係要改善下漏單,佢地呢個問題都幾嚴重,叫左碟牛同海鮮可以等成15-20分鐘都唔上枱。我個次就係埋單前三個字先一炮過上齊🙄但係人地個時已經食飽咗,唔想浪費勉強食左,搞到個肚吃撐左勁辛苦。✨總結人均消費💸:$296(連加1)/1人味道:🌕🌕🌕🌕🌑份量:🌕🌕🌕🌑🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌑 質素:🌕🌕🌕🌕🌑🍴 一鼎‧台式火鍋 (屯門)📍屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼3樓36-37號舖::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::#hkfoodie#eat#gathering #food #foodphot
#港女覓食到屯門

打個邊爐先~我地揀左90分鐘澳洲200日殼飼牛,
因為最平果個無啤酒任飲,同埋200日個套餐海鮮相對會多d😋

餐廳可以一人一鍋,咁就可以揀返自己想食嘅湯底味道。

✨總結
人均消費💸:$296(連加1)/1人
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
份量:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 一鼎‧台式火鍋 (屯門)
📍屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼3樓36-37號舖

#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife
#屯門美食#屯門打邊爐
buffet除咗有經典肉肉,🤓爽脆白鱔、大帶子、帆立貝同樣超正!更有特色鍋物,白玉花膠、🦴牛骨髓好滋補。👍🏻🥩澳洲200日殼飼牛高品質牛肉,天然飼料為主,肉質鮮嫩。🐷丹麥梅花肉擁有大理石紋理,可以食到豐富的脂肪,質感細嫩,🥢口感豐富。小食推薦入味滷水牛筋、🧄脆口蒜味小香腸、黃金豆皮有心思😉茶飲🧋大愛芝士•綠妍同黑糖珍珠牛乳,濃厚芝士🧀奶蓋,香濃黑糖牛乳,😍放題可以任點太爽啦!

小食推薦入味滷水牛筋、🧄脆口蒜味小香腸、黃金豆皮有心思😉

2023-09-25 151 瀏覽
火鍋放題食到悶哂喇🤢!屯門呢間竟然😳 有埋台式珍奶飲呀!哇~超震驚!一鼎台式火鍋 M8和牛放題有乳酪雪糕🍦同牛奶🥛雪糕🍦 竟然仲有免費台式手搖飲品! 好好飲😍😍叫齊咁多款全部免費🥳🥳超鍾意🤩🤩我叫既套餐係$399 ✨️澳洲M8純和牛✨️➕️🌸日本北海道四元豚梅花🌸 吃到飽套餐💕真係捧住個肚走😉吃到飽仲包括以下肉款💥:澳洲M8純和牛澳洲200日殼飼牛澳洲純和牛 澳洲嚴選牛澳洲黑安格斯穀飼封門柳澳洲冠軍草飼羊丹麥梅花肉雪白牛胸爽.一人一鍋任選湯底😍: 麻痺鴨呷醋豬甜甜醬油QQ骨膠原蕃客為主一鼎和牛酸辣蝦美花膠.任飲台式手搖😍😍: 芝士•綠妍百香果三重奏莓芝莓芝香水爆檸 黑糖珍珠牛乳
火鍋放題食到悶哂喇🤢!屯門呢間竟然😳 有埋台式珍奶飲呀!

吃到飽仲包括以下肉款💥:
百香果三重奏
莓芝莓芝
香水爆檸
黑糖珍珠牛乳
火鍋] 一鼎‧台式火鍋| 高質任食和牛、 任飲手搖|卡米飯團  –.–.–.–.–.–.–.–.–.–總括💬:高質素任食火鍋,值得再訪環境:9/10 | 味道:9/10服務:9/10 | 抵食:10/10———————————————火鍋放題有好多唔同風格,主打高質和牛火鍋肉,仲有台灣特色小食同手搖飲品任飲今次安排係窗邊卡位,景觀開揚,座位舒適空曠。餐廳用QR code落單,十分方便,設有90/120分鐘放題套餐。-先order 湯底,湯底就係一人一鍋,有8款湯底選擇我哋分別叫左:▶️ 一鼎和牛湯鍋:味道似係台灣紅燒牛肉麵嘅湯底,帶出微微香辣,濃郁香味▶️ 美花膠 - 金湯美顏雞鍋:黃金雞湯底醇而不膩,食完唔會口渴-第一輪會先上部分牛肉、蔬菜拼盤、海鮮拼盤,之後都可以用QR code再落單或者出去自助bar再取。▶️ 澳洲M8純和牛:油花綿密豐富,分布均勻,,肥而不膩,入口即化▶️ 澳洲200日穀飼牛:油花更加豐富, 脂肪更加分明,口感軟腍▶️ 雪白牛胸爽:好少放題有得食,重牛味,爽口Q彈▶️ 澳洲黑安格斯穀飼封門柳:牛味更加濃郁有嚼勁▶️ 帆立貝、大帶子:鮮甜新鮮,十分彈牙▶️ 王子麵:最後食埋台灣
[屯門.火鍋] 一鼎‧台式火鍋| 高質任食和牛、 任飲手搖|卡米飯團
–.–.–.–.–.–.–.–.–.–
總括💬:高質素任食火鍋,值得再訪
環境:9/10 | 味道:9/10
服務:9/10 | 抵食:10/10
———————————————

先order 湯底,湯底就係一人一鍋,有8款湯底選擇
我哋分別叫左:

▶️ 雪白牛胸爽:好少放題有得食,重牛味,爽口Q彈
▶️ 澳洲黑安格斯穀飼封門柳:牛味更加濃郁有嚼勁
▶️ 帆立貝、大帶子:鮮甜新鮮,十分彈牙
▶️ 王子麵:最後食埋台灣王子麵,麵底索滿湯汁
值得一讚係再encore嘅, 無論係肉類定係海鮮都保持水準,每一碟質素好好,唔會round round 唔同

飲品:
有一般罐裝汽水之外 仲有多款冷泡茶, 最吸引係可以手搖飲品自由,有4款台式飲品任飲,味道同單叫無差別,飲多幾杯值回票價
▶️ 香水爆檸:鮮酸開胃,清香解渴
▶️ 芝士.綠妍:香醇濃郁芝士奶蓋,配上綠茶,融合茶香及奶香

都有好多台灣小食選擇, 唔少得有鹽酥雞、地瓜球、酥炸菇菌等等, 點咗紅燒滷水牛肚、牛筋、雞蛋,滷得好入味

自助bar:
#一鼎台式火鍋 #火鍋 #屯門火鍋 #屯門 #屯門美食
  • 澳洲200日穀飼牛
  • 澳洲M8純和牛
2023-09-14 324 瀏覽
最近新開嘅屯門時代廣場 台式火鍋🍲超人氣 坐爆場😎今次食咗佢哋最貴嘅套餐 $419,90分鐘任食☺️有八個湯底可選 一人一鍋🙌🏻今次另外加咗$18要美花膠舊花膠大到呢😍真材實料!同埋到時咗佢哋個泰式風味正宗冬陰功湯😝都幾特別 唔錯👍🏻佢哋晚市主打套餐係來自澳洲嘅牛!😍油脂分布平均 食落去有牛味 又好易咬 任食打邊爐嚟講好少有咁高質嘅牛😳其中最推介嘅係:澳洲M8純和牛、澳洲200日穀飼牛、澳洲嚴選牛澳洲冠軍草飼羊 一啲都唔騷 好yummy🥰~ 每個套餐都有得嗌呢一個冠軍羊,必點🤟日本北海道四元豚梅花鍾意食豬嘅朋友 就一定要試下喇🤓來自日本🇯🇵真係特別嫩滑 肉質幾鮮甜的😋海鮮類 種類豐富😚大帶子、爽口鮑魚仔、鮮甜海蝦、帆立貝熟食嘅話 個人推介古早蒜味小香腸😍好似炸饅頭嘅炸油炸鬼、台灣鴨血佢哋最吸引嘅就係任飲手調一啲都唔馬虎!仲有最岀名既香水爆檸檬茶🍋🍸甜品佢哋有3.6牛乳雪糕🍦
最近新開嘅屯門時代廣場 台式火鍋🍲超人氣 坐爆場😎
今次食咗佢哋最貴嘅套餐 $419,90分鐘任食☺️

有八個湯底可選 一人一鍋🙌🏻
今次另外加咗$18要美花膠

舊花膠大到呢😍真材實料!
同埋到時咗佢哋個泰式風味正宗冬陰功湯😝
都幾特別 唔錯👍🏻

佢哋晚市主打套餐係來自澳洲

澳洲冠軍草飼羊 一啲都唔騷 好yummy🥰~
每個套餐都有得嗌呢一個冠軍羊,必點🤟

日本北海道四元豚梅花
鍾意食豬嘅朋友 就一定要試下喇🤓
來自日本🇯🇵真係特別嫩滑 肉質幾鮮甜的😋

海鮮類 種類豐富😚
大帶子、爽口鮑魚仔、鮮甜海蝦、帆立貝

熟食嘅話 個人推介古早蒜味小香腸😍
好似炸饅頭嘅炸油炸鬼、台灣鴨血

佢哋最吸引嘅就係任飲手調一啲都唔馬虎!
仲有最岀名既香水爆檸檬茶🍋🍸

甜品佢哋有3.6牛乳雪糕🍦